BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Ogos 12, 2009
Novel : Ad + Iz 11
Nama Pena : eury athena

"Bukan Hana nak kurang ajar dengan papa dan mama. Tapi diorang tu terlalu control hidup anak-anak la. Sampai cita-cita pun diorang nak campur tangan. Agaknya, esok lusa bila Hana nak kawin pun silap-silap diorang yang pilihkan. Bosan la!"

Keluh Hana keesokkan harinya. Tangannya kini lincah menyapu blusher di pipiku. Touch-up terakhir di wajahku. Muka dah terasa berat dengan bedak foundation dan entah-apa-apa bedak lagi. Bulu mataku yang asalnya tak sampai setengah inci, dah jadi seinci, berkat bulu mata palsu. Kening dah elok terlorek. Kelopak mata dah colour pink. Bibir dah merah disapu lipstick warna blushing rose.

Aku pun tak tau macam mana ler aku boleh setuju dijadikan model tak berbayar pada Hana ni. Mungkin aku cuba ceriakan dia sebab dia monyok aje dari semalam. Bila aku setuju aje dengan usulnya untuk disolek, melompat-lompat dia kegembiraan.

"Hana nak further study bidang ape?" Soalku. Muka di cermin aku pandang. Tangan Hana memang ada kuasa magic dalam bab solekan. Muka plain aku dah berubah jadi lebih cantik berseri. Ceh, masuk bakul angkat sendiri pulak!

"Fashion. Make-up. Anything yang sewaktu dengannya."

Hmm… Memang jelas ketara la kenapa Hana "pakar’ dalam bidang ni…

"Papa nak Hana ambil course ape?"

"Ambil architecture or engineering. Dulu abang nak amik degree in engineering, papa tak bagi. Disuruhnya abang amik business management in order to get the CEO position dari Abang Ihsan. Pastu sekarang paksa-paksa Hana pulak! Hana tak nak. Ei, Hana tak boleh masuk la dengan benda-benda macam tu!"

Aku diam. Mula dapat gambaran mengenai bapa mertuaku dan keluarga. Rupanya jadi orang kaya ni lain pulak dilema yang dihadapinya. Macam kami orang miskin ni setakat krisis tak makan, duit, hutang macam tu aje la.

"Oo, speaking of Tengku Ihsan, lupa nak bagitau akak. Beg tu Abang Ihsan bagi sebelum bertolak semalam." Beg di sudut bilik ditunjukkannya. Aku ada minta apa-apa ke dari dia? Sampai satu beg dia bagi.

"Bertolak? Ke mana?" Soalku pelik.

Patut la Ihsan tak datang jumpa aku kat fakulti semalam. Selalunya dia la yang paling rajin melepak kat fakulti aku tu. Habis semua orang ditegurnya. Bila aku break aje kelas, kat aku la dia menempek. Mengekor aje ke mana aku dan Erin, classmate aku tu pergi. Sampai Erin sangka yang Ihsan la suami aku. Aku tak salahkan Erin sebab dia memang tak pernah jumpa Farriel. Bersenang-lenang betul anak Tengku sorang tu. Beza betul dengan "Izumi aku’ yang membanting tulang untuk Izumi Corporation. Izumi aku? Ngeh3x… Perasannya!

"Ke US. Dia nak bawa balik semua barang. Nampaknya kali ni Abang Ihsan nak menetap kat Malaysia terus."

"Tiba-tiba aje?" Beg sebesar budak setahun tu aku tarik zipnya. Penuh dengan buku-buku. Semuanya tebal-tebal. Ada yang berbahasa Melayu ada juga yang berbahasa Inggeris. Yang pastinya semua buku tu berkaitan dengan course yang aku amik. Ihsan… Macam tau-tau aje buku-buku ni yang aku perlukan sebagai bahan rujukan.

"Entah la. Tapi lately, Abang Ihsan selalu tanya Hana macam mana nak tackle pompuan bertudung, yang Islamik dan jenis jual mahal. Hana terkejut juga. Akak pun tau kan, Abang Ihsan tu spesis buaya tembaga. Apa jenis pompuan pun, mesti datang melutut kat dia punya la! Tiba-tiba nak minta tips dan petua dari Hana pulak. Tapi kali ni Hana rasa dia dah jumpa dengan pompuan yang betul-betul dia suka. Dan pompuan ni wat Abang Ihsan ada tujuan dan arah hidup."

Nak terlambak buku dari tangan mendengar penjelasan Hana. Sejak bila Ihsan tukar selera? Dari pompuan ala-ala Tara Reid kepada Wardina Saffiyah! Menakjubkan!

"Maksud Hana?"

"Abang Ihsan nak settle down. Dia nak bersara jadi playboy. Malah dia kata dia nak keje kat Izumi Corporation."

"Well, bagus la tu! Bukan ke semua tu yang famili Hana nak?"

"Memang la. Tapi perubahan dia tu macam mendadak sangat. Empat bulan lepas, right before Abang Aril introduced Kak Adry sebagai isteri, kat tepi telinga Hana ni sendiri Abang Ihsan kata dia nak menetap kat US. Kat sana dia dah ada keje yang selesa. Dah beli rumah pun. Dia kata dia cepat bosan keje under company famili. Tak professional la, bias la… Then, suddenly nak settle down dekat Malaysia? Memang pelik bin ajaib la!"

"Biar aje la. Dia dah dewasa. Mesti apa yang dia wat tu berdasarkan akal yang rasional. Just support dia, cukup la…" Aku simpan balik buku-buku Ihsan dalam beg. Entah aku terbaca entahkan tidak. Almaklumlah, aku kan Ratu Bantal…

"I hope so! Hana dapat rasakan keputusan tu berkaitan dengan "anak dara pingitan’ yang dia nak tackle tu…"

Hana membetul-betul kedudukan rambutku yang dah terhias cantik. Seketika kemudian dia menjarak diri dari aku. Menilai hasil kerjanya sebentar tadi.

"Okey, cun!" Tangannya menyelongkar beg bagasi pula. Sehelai baju dikeluarkan.

"Akak tukar night dress warna peach ni, ek! Hana nak turun kejap la. Haus!"

Hana hilang di balik pintu. Night dress warna peach yang tak berlengan dan besar bukaan dadanya itu aku pandang. Macam kecik aje baju Hana ni. Muat ke kat aku? Demi mengambil hati Hana, aku pakai juga baju tu. Nak juga tengok, cun ke tak cun aku pakai baju seksi macam ni. Bila tiba tang nak menzip, aku terus stuck. Tangan tak sampai… Huhu…

"Hana! Uii…!" Jeritku lantang. Mana Hana ni? Aku turun. Terus menghala ke dapur bila terdengar bunyi mug berlaga dari situ. Sampai kat meja makan, aku berpaling ke belakang.

"Hana, tolong zipkan baju ni. Akak tak sampai la…" Pintaku.

Hana menghampiriku di meja makan. Zip dilarikan naik ke atas.

"Thank you, darling! Akak tak rasa baju ni sesuai dengan akak la. Saiz akak dengan Hana mana sama. Terasa "huduh’ pulak bila akak pakai. War…"

Tubuhku dipeluk dari belakang. Erat. Satu ciuman mendarat di leher. Serta-merta rasa "hangat’ menerpa dalam diri, jiwa dan hati.

"No, I think the dress really suits you. You look beautiful in it. Really…" Suara garau itu singgah di cuping telinga.

Farriel? Aku kalih kepala ke arah tuan empunya suara.

"Izumi…? Erk…! Bi… bila sampai?"

Farriel membalikkan tubuhku. Mengadapnya. Jarak antara tubuh kami kurang seinci. Seandainya aku menggerakkan tubuh sedikit sahaja, pasti aku sudah terpeluk akan dirinya. Aku angkat muka. Memandang Farriel yang tajam merenung wajahku. Dan kemudian anak mataku jadi sasaran matanya. Seakan-akan cuba menyelami sehingga ke dasar hatiku. Dan tak ku sangka-sangka, Farriel merangkul tubuhku lagi sekali. Ayork…!

"Kak Adry, look what I have found! Ops…" Hana kaku di anak tangga. Terkebil-kebil melihat aksi kami yang agak romantis. Aku pantas menolak tubuh Farriel. Farriel tersentak. Baru sedar akan kehadiran Hana di rumahnya. Dia berdehem beberapa kali sebelum berlalu ke dapur. Menyambung semula "aktiviti’nya di dapur sebentar tadi.

"Sorry, Hana ter\'interrupt\' pulak…" Hana gigit bawah bibir.

"It’s okey…" Okey? Tengku Farriel Izumi peluk dan cium ko tadi… Bukan sepatutnya ko tak okey ke? Ei, tiba-tiba rasa seram sejuk pulak!

"Guess what? Hana jumpa kamera dalam bilik akak and Abang Aril! Jom, kita ambil gambar!" Kamera digital di tangan dikeluarkan dari sarungnya.

"Tak nak la! Akak malu la!"

"Ala… Sporting la sket, Kak Adry! Kita ajak abang sekali. Abang! Jom ambil gambar!" Laung Hana.

"Tak nak la!" Jerit Farriel dari dapur.

Aku angkat kening aje pada Hana.

"Sehati sejiwa betul!"

@~@~@~@~

Buku dan alat tulis aku angkut keluar. Pintu bilik Farriel aku rapatkan perlahan-lahan. Rasa-rasanya Hana dah tido. Dah tak ada bunyi pun dari biliknya. Tak selesa la duduk satu bilik dengan mamat sepet tu. Dah petang tadi dia… Aaa… Tak payah ingat la! Seram pulak bila ingat-ingatkan balik.

Semalam boleh la, Farriel kat JB lagi. Aku ada alasan nak tido sebilik dengan Hana. Borak punya borak tengok-tengok dah jam tiga pagi. Tapi hari ini Farriel dah balik. Apa ke rupanya seorang isteri tido dengan adik ipar, walhal suami ada untuk dilayan. Dilayan? Ei, tegak lagi bulu roma! Nak tak nak terpaksa la aku duduk sebilik dengan Farriel. Tapi bila Hana dah tido, ini pelang aku untuk balik ke bilik semula la. Kunci pintu bilik aku seluk dari kocek. Nyaris nak jatuh jantungku saat pintu bilik Hana terbuka. Ooo… Kantoi!

"Kak, watpe tu? Jalan terjengket-jengket macam pencuri aje…"

Aku senyum. Nak cover ape nih…?!

"Tak ada. Ingat nak wat assignment kat bilik ni. Malas nak wat kat bilik sana, abang Hana tu suka kaco akak. Tu yang akak nak berhijrah tu!"

Hana garu kepala. Dialih pandang pada pintu bilikku.

"Semalam Hana nak tido kat bilik ni, akak kata bilik ni dah jadi stor. Tak kan akak nak wat assignment kat dalam stor kot?"

"Ha? Iye-iye… Bilik ni dah jadi stor. Barang akak dari rumah lama tu banyak sangat. Tak sempat nak kemas lagi. Tu yang tak kasi Hana tido bilik ni."

Ayork, jerat dah mengena diri sendiri la pulak! Kalo Hana masuk dan tengok bilik ni, mesti dia tau yang aku dan Farriel memang tak tido sebilik. Hana pandang aku dengan 1001 pertanyaan.

"Tak pe la, Hana. Akak masuk bilik balik ek, nak sambung wat keje!"

Nak tak nak, tombol pintu bilik Farriel aku pulas. Dalam bilik, Farriel hadiahkan senyuman mengejek.

"Nampaknya, aku tido berkawan la malam ni!"

Lidah aku jelirkan. Over my dead body!

@~@~@~@~

"Aarghh…!" Jeritku separuh lantang. Buku yang berlambak atas sofa aku tolak ke tepi. Otak dah tepu!

"Woi! Ko apahal? Training jadi Tarzan ke?"

Aku cemikkan muka. Ada ke samakan aku dengan tarzan yang pakai cawat tu…

"Tension la! Tak ada idea nak wat assignment. Mood nak ulangkaji pun dah "lari’! Ei, final exam dah dekat. Satu apa pun tak lekat kat kepala. Tensionnya!" Aduku. Rambut yang aku ikat dua, aku tarik.

Farriel letak pen di meja kerja. Letak punggung di\'adjust\' ke arahku. Perhatiannya kepadaku kini.

"Ko tu suka sangat makan otak udang. Pemalas pulak tu. Asal buka buku aje berdengkur. Aku makin kurus, ko pulak makin malas belajar. Tak jadi la deal kita macam ni!"

Eleh… Tau la berat badan dia dah turun sepuluh kilo. Berlagak! Dia kurus pun sebab aku kawal makan dia. Paksa dia exercise hari-hari walaupun kejap. Selalu ingatkan dia minum fat burner dan weight lost product yang bersusun atas kabinet dapur tu. Dan bantuan rawatan sedut lemak. Mana aci!

"Kan best kalo dapat jalan-jalan kat luar malam-malam macam ni… pergi tempat yang lapang… tempat yang tak ada orang… tempat yang cuma ada aku dan alam semulajadi…" Kataku pada diri sendiri.

Aku mula tenggelam dalam imaginasiku sendiri. Membayangkan aku berada di kawasan lapang seperti padang. Bebas berkejaran ke sana ke mari dengan bertemankan sang bulan dan bintang. Berbaring menala ke langit malam selama mana yang ku inginkan.

"Oit! Dah sampai mana? Zuhal?" Kepalaku terasa ditonyoh. Farriel yang entah bila bangun dari meja kerjanya, dah duduk di depanku. Sibuk!

"Sibuk la! Orang tengah berangan ni!"

"Peduli hape aku "orang’ tu berangan ke tidak!"

Aku wat muka bengang. Mamat Jepun celup ni memang android tak berperasaan. Rupa aje elok. Tapi tak ada feeling. Lupa nak install agaknya…

"Jom!" Tanganku ditarik, memaksa aku berdiri. Dahi ku kerutkan.

"Ke mana?"

"Jalan-jalan." Jawabnya selamba.

"Ha? Tebiat ape nak kuar jalan kol 11 malam ni?"

"Jangan banyak bunyi la! Pergi pakai tudung… Baju tu pakai yang sopan sket! Tapi tak payah la formal sangat."

Badanku dah didorongkannya ke depan hingga ke muka pintu.

"Aaa… Ko ni mamai ke ape?"

"30 saat, AD! Lambat… Aku denda! Aku tunggu kat bawah."

"Hana?" Soalku dengan muka bingung.

"Biar aku bagitau!"

Nak tak nak aku menyusup masuk ke dalam bilikku. Almari baju kubuka. Jari-jemari aku larikan pada baju-baju yang kemas tergantung. Baju sopan… tapi tak formal. Sopan tapi tak formal. Track satu suit yang orang selalu bawa pergi jogging tu bleh? Ahh… Kira jadi aje la!

Farriel ketuk pintu. Terdengar suara Hana mengarahkan dia masuk. Pintu dibuka, kepala Farriel menjengah masuk. Hana yang tadinya terlentang mengadap majalah atas katil, duduk bersila.

"Hana, abang dengan Kak AD nak keluar kejap. Hana dok rumah, kunci pintu okey! Don’t worry, abang bawa kunci."

"Orait!" Simbol "okey’ ditunjuknya dengan jari tangan.

@~@~@~@~

Hana pulas tombol pintu bilik. Kepala dijengah keluar. Senyap sunyi. Dia menapak ke bawah. Tak ade jugak. Aiks…! Kejap aje dah berkibut pergi? Butang handphone ditekan.

"Hello…" Suara di hujung talian menyapa. Lemah bunyinya.

"Hello! Nenda, Hana ni…" Suara teruja Hana membuatkan Nenda Nerrisa di hujung talian cepat-cepat bangkit dari pembaringan.

"Macam mana? Ada dapat apa-apa bukti?" Soal Nenda Nerrisa.

"Tak ada pun. Everything is fine la, nenda… Rumah kemas. Baju kotor tak bersepah. Kak Adry masak pun sedap. Lepas tu…"

"Ya Allah! Nenda bukan suruh kamu observe benda-benda gitu!" Pintas Nenda Nerrisa.

"Abis?" Muncung Hana maju ke depan.

"Nenda nak tau, Rianna dengan abang kamu tu okey ke tidak. Hubungan diorang macam mana, bergaduh ke, suam-suam kuku ke, dingin ke… Diorang tido sebilik tak?"

"Ooo… Diorang tido sebilik la nenda. Tapi macam ada something fishy gak la kat rumah ni. But, Hana tak tau apa dia… Abang baru aje balik dari JB petang tadi. Nenda lupa ke dia dengan papa out-station empat hari?"

"Allah! Nenda lupa la…" Nenda Nerrisa menepuk dahi.

"Tapi kan nenda, masa abang balik petang tadi, dia siap peluk dan kiss Kak Adry depan Hana lagi. Ui… Romantik giler! Masyuk sangat… Hana rasa macam nak kawin juga la! Dapat suami romantic macam tu mesti best!"

"Budak gatal! SPM baru habis, ada hati nak menikah!" Marah Nenda Nerrisa.

Muncung Hana ke depan lagi. Tak boleh dibawa bergurau betul la nenda ni!

"Habis, mana diorang ni? Tido?"

"Tido ape… Diorang keluar! Tinggal Hana sorang-sorang aje ni!"

"Malam-malam buta keluar? Ke mana?"

"Tak tau! Dekat-dekat sini aje kot. Abang tak bawa kete pun. Pakai pun sempoi aje tadi."

"Ei, hari siang ada, tengah malam macam juga dia nak keluar…"

"Biar la, nenda… Diorang tengah lovey-dovey tu. Nak night strolling agaknya. Tak payah risau la!"

"Hmm… Yela! Agak-agaknya, boleh tak nenda dapat cicit dalam tahun ni?"

"Nenda! Muda lagi diorang tu!"

"Hmm… Yela! Kamu tu bila nak balik rumah? Tak payah mengajuk lama-lama la dengan papa kamu tu. Nanti nenda cuba bincang dengan dia. Kena gayanya, dapat la apa yang kamu hajatkan tu, okey?"

"Knowing him… make me thinks it’s imposibble, nenda!"

@~@~@~@~

"Woi, Iz! Ko cakap tak jauh… Dah dekat dua marhalah kita jalan dah ni! Ko ni nak ajak aku merentas desa ni ke ape sebenarnya?"

Farriel tetap diam. Kalo dia jawab pun, dia akan bagi jawapan yang sama macam 20 soalan aku tanya tadi.

"Rahsia. Just wait and see!" Itu aje la jawabnya.

Akhirnya "pengembaraan malam’ kami berakhir di tengah padang permainan yang terletak bersebelahan taman rekreasi. Patut la jauh. Rupanya kami berpusing satu taman perumahan untuk sampai ke sini. Farriel memandang sekeliling sambil tersenyum.

"Cantik, kan?" Katanya padaku.

Aku pandang sekeliling. Keadaan di padang permainan agak gelap. Cuma meminjam cahaya lampu yang ada di taman rekreasi serta bulan dan bintang yang berjuta bergantungan di langit.

"Cantik…"

"Ada macam tempat yang ko bayangkan tadi? Tempat yang lapang dan berangin… Tempat yang sesuai untuk lepas tension belajar ko. Okey tak?"

Aku tersenyum. Angguk kepala. For "this’ you got 10 marks, Izumi!

"Jom, tolong aku!"

Farriel bentangkan tikar yang dikepit di ketiak tadi. Kemudian barang-barang dalam bakul yang dipaksanya aku jinjing tadi, dikeluarkannya. Disusun atas tikar yang tak seberapa besarnya itu. Jus oren, air mineral, blueberry cheese cake, beberapa stok makan dari peti sejuk, cawan, dan sedikit jajan.

Aku pandang Farriel dengan rasa tak percaya.

"Iz, kita nak piknik kat sini ke ape?"

"Why not? Tak ada orang nak saman pun. Even tok kadhi!"

Hai la, Farriel Izumi… Romantik tahap dewa cinta juga rupanya. Baru aku tau tahap romantik orang berDNA Jepun+Melayu macam si Farriel ni.

"Come, sit here!"

@~@~@~@~

"AD… Ko malu tak nak jalan dengan aku?" Tanya Farriel masa kami elok duduk bersila atas tikar.

"Tak! Okey aje… Napa?" Kek di tangan aku sumbat ke mulut.

"Aku rasa Marina macam malu aje nak jalan dengan aku. Kalo pergi mana-mana, dia mesti jalan depan aku. Pastu nak pergi tempat-tempat yang tak ramai orang je pulak tu!"

"Maybe dia rimas jalan tengah orang ramai kot. Dan dia jalan laju. Sebab tu ko tinggal kat belakang."

"Ye ke? Aku macam tak rasa macam tu pun." Sepotong lagi kek dicapai oleh Farriel.

"Terpulang pada penilaian ko. ko lebih kenal sapa Marina tu dari aku. Kalo aku, aku terima orang yang aku cintai seadanya. Cakap orang lain, wat apa nak kira!"

"Eleh… Bercakap macam ada pengalaman. Ko penah bercinta ke?"

Aku terdiam.

"Ingat orang bercinta aje tau fasal cinta-cintun ni ke?" Krim blueberry yang berbaki di jari, aku calit ke pipinya.

"Weih! Ape nih?" Farriel meraba pipi yang melekit. Krim blueberry dalam bekas dicoleknya. Nak balas dendam la tu… Tanpa berlengah, aku bangun. Dan kami berkejaran di tengah padang.

@~@~@~@~

"Weih… Aku surrender la! Pancit dah ni…" Ujar AD dalam mengah. Terbongkok-bongkok AD menahan lelah dikejar.

Farriel angkat kedua-dua belah tangan ke udara. Mengisytiharkan diri sebagai pemenang dalam acara sebentar tadi. Krim blueberry di jari telunjuk, dicalit juga ke dahi dan pipi AD. Muncung AD automatic panjang sedepa. Terkial-kial AD menyapu pipi dengan belakang tapak tangan.

"Meh… Aku tolong…" Farriel berdiri mengadap AD. Wajah AD didongakkan sedikit dengan jarinya yang runcing. Diteleknya wajah AD seketika sebelum menyapu krim blueberry di wajahnya dengan tisu.

"Thanks!" Kata AD.

Farriel pantas menahan bahu AD sebelum dia berpaling. Muka AD yang penuh tanda tanya ditatapnya lama. Wajah AD tampak berseri dan bercahaya di bawah sinaran bulan. Mata bundarnya seolah-olah malu-malu membalas pandangan matanya. Pipinya kemerah-merahan menahan malu apabila direnung. Dua ulas bibirnya yang merah bersinar bak mutiara. Farriel benar-benar teruja dengan apa yang dilihatnya.

"AD, tolong jangan wat muka macam tu…" Bisik Farriel tanpa sedar.

"Wat muka macam mana?" AD pamer wajah pelik. Ahh… Kenapa AD nampak lain malam ni?

"Jangan wat muka macam tu lagi nanti aku…"

"Ko nak wat ape?"

"Nanti aku cium, baru ko tau…" Ujar Farriel. Seakan-akan memberi amaran.

"Ci…um…?" Soal AD kebodoh-bodohan. Farriel terpaku lagi melihat riak wajah AD. Kenapa AD nampak berlainan malam ni? Nampak cantik dan… Ahh! Akal yang waras menegah Farriel dari berbuat sesuatu di luar jangkaan. Namun gelora di hati mendesaknya menzahirkan apa yang dirasakan. Perasaan halus dan hangat setiap kali berduaan dengan insan bergelar Adrianna Mayesa. Dalam peperangan antara akal dan hati, hati menjadi sang pemenang.

"Untuk sekali ini… Untuk sekali ini sahaja…. Aku ingin mengikut gerak rasa hati… Mengabaikan logik akal fikiran… Hanya kali ini…’

"Hmm… Cium! Macam ni…"

Farriel maju setapak ke depan. Memegang kejap bahu AD, sebelum kedua-dua tangannya melurut jatuh dan mencapai jari-jemari AD. Jari-jemari mereka bertaut kemas. Sedingin ais tangan AD. Dan perlahan-lahan Farriel mengucup dahi AD. Lama bibirnya di situ sebelum dileretkan ke hidung AD yang mancung dan kemudiannya mendarat kemas pada dua ulas bibir mungil AD.

@~@~@~@~

Selesai mukaku dibersihkan oleh Farriel, bahuku dipegang kejap oleh Farriel. Aik, apahal pulak ni? Direnungnya aku. Lama. Mula-mula pandangan dia tajam. Macam nak telan orang hidup-hidup. Lama-kelamaan, pandangan dia jadi redup dan mengasyikkan. Cahaya bulan yang samar-samar membuatkan Farriel menjadi lelaki terkacak yang pernah aku temui. Aku teruja memandangnya.

"AD, tolong jangan wat muka macam tu…" Bisik Farriel kepadaku. Dahiku berkerut. Wat muka macam mana pulak ni? Ini la seadanya muka aku…

"Wat muka macam mana?" Soalku kembali. Mamat ni nampak pelik aje…

"Jangan wat muka macam tu lagi nanti aku…" Ayat Farriel terhenti di situ. Aku memang cukup tak suka orang cakap tak abis ni!

"Ko nak wat ape?" Soalku berani.

"Nanti aku cium, baru ko tau…" Farriel menyambung bicara. Aku tergamam.

"Ci…um…?" Soalku dalam keadaan cuak. Ibu…. Tolong anakmu ni!

"Hmm… Cium! Macam ni…"

Dan Farriel melangkah setapak lagi ke depan. Memegang kejap bahuku, sebelum kedua-dua tangannya melurut jatuh dan mencapai jari-jemariku pula. Jari-jemari kami bertaut kemas. Tubuhku terasa seram-sejuk. Dan dengan tak disangka-sangka, Farriel mengucup dahiku. Lama bibirnya di situ sebelum dileretkan ke hidungku pula. Rasa dingin dan seram-sejuk tadi hilang begitu sahaja. Diganti dengan rasa hangat yang menjalar ke segenap inci tubuhku.

Dan tatkala bibir kami bersatu buat pertama kalinya, ada satu keyakinan menjelma dalam diriku. Keyakinan yang melenyapkan segala keraguan, yang meleraikan segala kekusutan yang membelenggu dalam diri.

"Ko penah bercinta?’

Soalan Farriel sebentar tadi kembali bergema dalam mindaku. Tidak seperti tadi, kali ini aku yakin dan sudah punya jawapannya.

"Pernah! Dengan ko. Hanya dengan ko, Farriel Izumi… Kerana hanya ko yang mampu menjadikan perasaanku seindah ini!’

Dan kami terus berkucupan di bawah langit malam itu.
posted by Penulisan2u @ 5:30 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
30 Comments:
  • At 12/8/09 5:45 PG, Blogger syasya said…

    waa...romantiknye farriel...yay..!! akhirnya...diorang jatuh cinta jgk..huhuhu...tercapai hajat nenda farriel... =p...hihi...

     

  • At 12/8/09 7:45 PG, Anonymous pulutpanggang(ieda_20388@yahoo.com) said…

    woo..masyuk r..hahaha..cter n ayat best ..keep on writing..

     

  • At 12/8/09 11:00 PG, Anonymous roiscyank said…

    fuiyyooo...romantik gilerrr..
    asyikk...makin hangattt..
    eury cpt r sbg..

     

  • At 12/8/09 1:32 PTG, Anonymous Ashiya Mizuki said…

    romntik gler...masyuk seh...
    go..ho..go...ad + iz...

     

  • At 12/8/09 1:45 PTG, Blogger iman said…

    romantik seh,... nak lah lelaki mcm izumi...

     

  • At 12/8/09 3:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    beznyer..
    romantik gler..
    ske la orang macam izumi niy..
    name pown sedap..
    eury kalo boleh cepatla sambung eh..
    bez gler cite yang awak buat ni..
    keep it up..!!!=)

     

  • At 12/8/09 3:16 PTG, Blogger sh@r!p0p..aku orang biasa je said…

    romantiknye

     

  • At 12/8/09 4:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    fuh,romantiknya....

     

  • At 12/8/09 5:30 PTG, Blogger khadijah said…

    so sweets............
    romantik giler si izumi tue.....
    nk gak dapat suami mcm tue nanti.....
    hehehhehehhehehe............
    best2....penulis cepatlah sambung lagi cerita nie....

     

  • At 12/8/09 7:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sooo romantik!
    cpt sambung lg eh...hehe

     

  • At 12/8/09 8:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    oo...romantiknyer...
    nak jg dpt lelaki mcm 2..
    x sbr nk tggu sambungan nyer...

    < MassFDya >

     

  • At 12/8/09 10:17 PTG, Blogger Suhaidah Tan said…

    adus hye...
    saya nak suami mcm ni..
    hahah..

     

  • At 12/8/09 11:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah..bestnya cite ni....sambung lagi ek penulis..ayat pun bagus..sempoi...best2...
    ~nadz~
    wnmfarah_farisha@yahoo.com

     

  • At 14/8/09 11:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    suka la..sambung cepat cket...

     

  • At 15/8/09 1:42 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahh..bhgiany
    jles tol dgn AD..
    cm nk kwen gk lau dpt hsbnd rmntik cmtu..
    huhuhu..
    cpt uplod strusny..

     

  • At 15/8/09 2:30 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah..mcm duk lam mmpi je..bez nyer kal0 dpt husband cm izumi...uhuhu...

     

  • At 15/8/09 9:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    romantik giler!!!!!!!!!!!
    cayalah Izumi..
    aku plak rasa mcm jatuh cinta
    kat Izumi tue

     

  • At 15/8/09 2:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ske..ske...ske...
    ske gleerrrrrrrrr....
    wah,aq cam imagine dr aq lak y jd AD..
    huhuhu....
    swwweeeetnyewrrr farel...
    romantiknya dowang.....
    aq bg part ney 99.99%...swweetttt....

     

  • At 15/8/09 4:15 PTG, Anonymous rissell rehn said…

    cun laa...u ni mmg seorg penulis yg bnyk idea...sya suka idea u tu..adegan kiss tu mmg romantik siot...xde apa2 yg sya nk kritik...lgpun sya fikir u tau bila dn dimana silap u..u mmg check abis la citer u ni sblum publish kat sni..bgus2..improvisasi kan citer dn kemahiran u tu...

     

  • At 15/8/09 9:45 PTG, Anonymous ixora_gurlz said…

    ADUSH..
    TERGODA AKU NGAN IZUMI TUE..
    BEZZ!!!
    CPT2 SMBUNG YERK...!!

     

  • At 16/8/09 12:25 PTG, Anonymous myra said…

    best nye cte ni....
    romantik sngt...smbung la lagi cte
    ni..x sabo ni

     

  • At 16/8/09 9:11 PTG, Blogger detective said…

    salam..
    aduyai..lama lg ke amk masa nk smbg?
    tlg la approve sy
    br bley dpt bc lm blog awak..
    please..
    lama dh tgu nk baca smbgnnyer....
    huhuuhuhu...

     

  • At 22/8/09 2:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adus
    terlebih romantik lark..........
    hi3
    but it nice story

     

  • At 6/9/09 2:19 PTG, Blogger UCU said…

    wah...
    romantik gak si izumi ni...
    ingt nk wat keras abis dgn ad...
    cair jugak akhirnya..
    bez2...

     

  • At 9/9/09 5:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    arghhhhh..
    bez nye.rmantk la iz..
    bez33333...

     

  • At 29/9/09 11:33 PG, Blogger yui said…

    macam baca citer Aa + Bb pulak

     

  • At 19/10/09 10:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahh3!!! bestnye cite nih..!!!
    ikhlas saya katakan, saat saya membaca part ini, saya mula merasakan debaran jantung saya makin laju, macam saya plak watak dalam cerita ni.. btw, penulis melakukan tugasnya dengan bagus, kerana menulis tentang rasa hati dan pendapat masing2 (iz, dan ad), waktu saat romantik mereka ni.. syabas!!

    ~iz~

     

  • At 14/11/09 3:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bila die nk kurus......

     

  • At 26/10/11 1:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ad0yai...rmntik si0t...best nyeee

     

  • At 27/3/12 5:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhu...memang best la cita nie smpai blh bt sya dapat asa situasi real aja..huhhuhu..memg terbaik ar.....:-D

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group