BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Ogos 28, 2009
Cerpen : Baju Melayu Untuk Ayah
Nama Pena : iNtRiNsIk CiNtA

Ayah dan ibu
Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapat melihat bulan dan Matahari
Ahai...

"Fahmi... Fahmi. Bangun nak. Kita sahur sama-sama." Pak Jali mengejutkan anak bongsunya yang masih berselubung dalam selimut. Fahmi menggeliat.
"Hish... tak naklah puasa. Nanti Fahmi tak laratlah nak jalan kaki pergi sekolah," ujar kanak-kanak berusia 10 tahun itu. Dia segera menarik selimut dan kembali berselubung di dalamnya.
"Fahmi, tak baik tau cakap macam tu. Kita sebagai umat Islam, wajib berpuasa. Puasa merupakan Rukun Islam kita yang ketiga..."
"Ish... bebel pulak orang tua ni. Ye lah, Fahmi bangunlah ni." Dengan berselubung sehelai kain pelekat, Fahmi membuntuti ayahnya ke ruang dapur. Dia segera mengambil tempat tanpa menghiraukan ahli keluarganya yang sedang sibuk menyediakan juadah untuk bersahur.
"Ish... cepatlah hidangkan makanan tu. Tadi beria-ia suruh Fahmi bangun!" tengkingnya. Farid cuba memukul adiknya yang bersikap kurang ajar, tetapi segera ditegah oleh Pak Jali. Mak Senah meletakkan hidangan di atas tikar mengkuang. Lama Fahmi merenung hidangan tersebut, seola-olah tidak percaya.
"Ibu... takkanlan lauk telur dengan kicap? Inikan hari pertama kita berpuasa. Masaklah ayam ke, daging ke, ikan ke..." bentak Fahmi.
"Fahmi, cuba kau jangan merungut depan rezeki. Dah itu je lauk yang kita mampu, makan jelah." Farid cuba menegur kelakuan biadap adiknya itu.
"Kau diamlah, Farid. Kau tu anak pungut je, tak payah nak membebel dengan aku," ujar Fahmi sebelum bingkas bangun dan berlalu pergi ke kamarnya.
"Fahmi, nak ke mana tu?" soal Pak Jali.
"Nak pergi tidurlah. Kalau setakat makan telur dengan kicap, Fahmi lebih rela tak makan."
Masing-masing terdiam, terkesan dengan kata-kata yang dilontarkan oleh kanak-kanak lelaki itu. "Sabar jelah bang, Farid. Fahmi tu memang macam tu. Marialh kita makan. Kejap lagi dah nak masuk wakatu Imsak," pujuk Mak Senah.

Waktu berbuka puasa hampir tiba. Keluarga Pak Jali sudah berkumpul di ruang dapur dengan juadah berbuka puasa mereka.
‘Huh! Balik-balik lauk telur. Telur, telur, telur. Bukannya ayah tak ada ayam, kambing dan lembu tu semua. Tak rugi kalau ayah sembelih seekor pun. Ni tak, orang tua tu memang kedekut,’ getus hati Fahmi tatkala mengangkat tudung saji. Dia segera menukar pakaian dan melangkah menuruni anak tangga rumahnya.
"Fahmi... nak ke mana tu, nak?" soal Pak Jali, kehairanan.
"Fahmi nak pergi buka puasa kat masjid. Sekurang-kurangnya, kat surau dia orang tak hidang lauk telur. Paling kurang pun, mesti ada gulai daging." Fahmi mencapai basikal buruknya di bawah rumah dan berkayuh menuju ke masjid yang terletak kira-kira satu kilometer dari rumahnya.

"Ibu... tahun ni Fahmi nak baju Melayu warna oren, ya bu. Dah lama Fahmi tak beli baju baru. Kawan-kawan kat sekolah... baju dia orang sampai 2-3 pasang. Tapi Fahmi... sepasang pun susah nak dapat."
Mak Senah memandang tepat ke wajah anak tunggalnya itu. Dia berasa serba salah kerana sekali lagi, dia tidak dapat memenuhi permintaan anaknya itu.
"Ibu minta maaf, nak!"
"Ahh... ni mesti ibu kata tak ada duit, kan? Kalau tak ada duit, kenapa ibu dan ayah susah-susah pungut si Farid tu dulu? Dahla tempang, bodoh pula tu. Kalau dia tak ada, mesti duit ayah dan ibu cukup untuk beli semua keperluan Fahmi."
"Shh... Fahmi, tak baik kamu cakap abang kamu macam tu. Kalau dia dengar, mesti dia kecil hati."
"Ahh... dia bukan abang Fahmi. Ibu jangan sekali-kali kaitkan budak tempang tu dengan Fahmi. Fahmi tak ada kena mengena dengan dia. Lagi satu, Fahmi tak kira. Tahun ni, Fahmi nak juga baju raya baru. Kalau terpaksa jual rumah ni pun, tak apa. Janji Fahmi dapat apa yang Fahmi nak. Faham?!"

Bunyi cengkerik memecahkan suasana hening malam itu. Pak Jali dan Mak Senah duduk di beranda rumah, membincangkan perihal yang berlaku siang tadi. Perbualan mereka diperlahankan, bimbang didengari oleh kedua-dua anak mereka.
"Saya tak tahu macam mana nak ubah perangai si Fahmi tu. Makin hari, makin melampau. Saya tak kisah kalau dia nak marah kat saya. Tapi saya tak tahan bila dia marahkan si Farid tu sekali. Farid tu tak tahu apa-apa, dia tak bersalah," luah Mak Senah dengan nada hiba.
"Semua ni salah saya..." Pak Jali mula bersuara setelah membisu agak lama. "Saya gagal jadi bapak yang baik. Saya tak mampu nak memberikan kemewahan kepada keluarga kita. Jangan kata nak beli rumah baru, nak beli baju baru sepasang pun saya tak mampu. Saya bapa yang tak bertanggungjawab." Pak Jali mula menitiskan air mata. Dia tahu, pekerjaannya sebagai pemungut sampah di salah sebuah kolej swasta tidak mendatangkan pendapatan yang lumayan. Malah, hidupnya sekeluarga sering dicaci dan dihina oleh masyarakat setempat. Namun, dia pasrah. Hanya itu saja pekerjaan yang mampu dilaksanakan oleh insan tak berpelajaran sepertinya. Mujur majikannya seoarang yang baik. Dia membiayai modal untuk Pak Jali membeli ayam, kambing dan lembu untuk diternak dan dijual.
"Abang, saya minta maaf. Saya tak berniat nak buat abang terasa. Maafkan saya."
"Shh... kamu tu tak bersalah, Senah. Tak apalah, soal baju baru anak kita tu... serahkan saja pada abang. InsyaAllah, abang akan cuba ikhtiarkan."

Petang itu setelah pulang dari sekolah, seperti biasa, Farid akan pergi ke kandang untuk memberi makan kepada haiwan kesayanganya, Montel. Tetapi, kelibat Montel tidak kelihatan di mana-mana. Puas dia mencari kambing biri-biri yang dipeliharanya sejak kecil lagi.
"Montel! Montel!" suara Farid kedengaran di seluruh pelusuk kampung. Dengan kaki yang tempang, dia berjalan ke segenap penjuru kampung bagi mencari kambingnya yang hilang. Ketika senja mula berlabuh, barulah Farid pulang ke rumah dengan perasaan yang hampa.
"Kamu pergi mana, Farid? Dah dekat nak Maghrib baru nak balik?" soal Pak Jali, tegas. Farid tidak berani untuk bertentang mata dengan ayahnya. Dia memandang ke arah ibu dan adiknya. Farid kehairanan. Dilihat Fahmi sedang bergembira dengan baju Melayu dan kasut barunya. Matanya tertancap pada juadah yang terhidang di hadapannya. Kesemuanya enak-enak belak. Dia mengerutkan dahi.
"Ni, ayah dan ibu dah belikan baju baru untuk kamu jugak. Lepas solat Terawikh nanti, kamu boleh cuba." Mak Jah menyorongkan bungkusan plastik kepada Farid.
"Mana ayah wang untuk beli semua ni, yah?" soal Farid. Dia berdebar-debar menanti jawapan yang bakal terlontar dari bibir pikun Pak Jali.
"Ayah dah jual kambing kesayangan kau, si Montel tu," sampuk Fahmi. Farid memandang tepat ke wajah kedua orang tuanya, meminta kepastian. Pak Jali terpaksa mengangguk, serba salah. Farid terkesima.

Yang dikurniakan dari Illahi
Ayah dan ibu
Ayah dan ibulah mesti dihormati
Ahai...

"Fahmi, jaga diri baik-baik kat negara orang tu. Jangan tinggal solat, jangan tinggal puasa," pesan Pak Jali. "Ini... ada baju Melayu baru. Ayah belika untuk kamu. Nanti, tak adalah kamu kempunan untuk pakai baju ni kat Amerika." Fahmi tidak betah untuk terus berada lama-lama di situ. Kawan-kawannya sudah mula memandang sinis ke arahnya. Mana tidaknya, ibu bapa mereka menghantar mereka ke KLIA dengan berpakaian kemas, sedangkan bapanya datang dengan berpakaian lusuh.
"Err... okaylah, ayah... ibu. Fahmi dah nak kena berangkat sekarang. Bye..." Fahmi segera beredar sebelum sempat bersalaman dengan kedua orang tuanya. Dia malu untuk terus berada di sisi mereka. Nanti apa pula kata Zarina, teman wanitanya yang juga akan sama-sama berangkat ke Amerika bagi melanjutkan pelajaran di sana.
"Ayah, marilah kita pulang. Fahmi dah nak berangkat tu," pujuk Farid.
"Tunggulah kejap lagi. Fahmi lupa nak salam ayah tadi. Ayah pasti, mesti Fahmi akan patah balik ke sini nanti." Pak Jali duduk di bangku yang terdapat di situ. Dalam hatinya, dia berkata, ‘Senah, kalau kau hidup lagi... mesti kau bangga dengan anak kita. Dia dah nak pergi Amerika, belajar kat sana. Itu yang kau nak, kan?’
Setelah hampir sejam menunggu, kelibat Fahmi masih belum kelihatan. Farid yakin kapal terbang yang dinaiki oleh adiknya itu sudah lama berlepas.
"Ayah... mari kita balik. Dah lewat ni," pujuk Farid lagi. Dia kasihan melihat bapanya yang sedang menggigil kesejukan di lapangan terbang yang berhawa dingin itu.
"Kejaplah... Fahmi mesti patah balik tu. Dia takkan pergi sebelum cium tangan ayah ni."

Kemeriahan menyambut bulan Ramadhan di Amerika Syarikat tidak sama seperti di negara-negara Islam yang lain. Malah, ada juga umat Islam di sana yang seakan-akan lupa akan kewajipan mereka sebagai seorang Muslim. Fahmi juga tidak terkecuali.
"You makan, Fahmi? Sekarang kan dah waktu siang. You tak puasa?" soal Zarina, kehairanan. Fahmi menghentikan suapannya. Dia terdiam seketika sebelum ketawa dengan kuat.
"Hei, Zarina. Sejak bila you jadi alim ni? Buat apa nak puasa? Tengoklah cara hidup kita ni. Hidup macam suami isteri, tapi tak pernah nikah. You ingat, bila you puasa... dosa-dosa you akan terhapus? Tak semudah itu, sayang. I tak nak susah-susah puasa. I tahu, dosa I takkan terhapus. So, buat apa I nak susah-susahkan diri, kan?"

Beberapa tahun telah berlalu. Kini, Fahmi bangga kerana berjaya menggenggam Ijazah Sarjana dalam bidang Pentadbiran Perniagaan. Malah, dia kini berbangga kerana menjadi menantu kepada Dato’ Razali, salah seorang ahli perniagaan tersohor di Malaysia yang juga merupakan ahli politik. Fahmi bakal menjadi CEO di Razali Holdings menggantikan tempat bapa mertuanya itu.
"Dah dekat setahun kita balik ke Malaysia, tapi you tak pernah pun bawa I jumpa father you," ujar Zarina, meluahkan apa yang selama ini terpendam dalam hatinya.
"Ahh... you kan dah ada father. Buat apa nak sibuk-sibuk pasal father I? Entah orang tua tu hidup lagi ke tidak," balas Fahmi, acuh tak acuh. Dia tidak senang duduk setiap kali Zarina mengungkit perihal kehidupan silam yang telah lama dia tinggalkan. Kehidupan yang dibelenggu dengan kemiskinan.
"Thats whay la I nak you bawa I jumpa father you tu. Tengok sama ada father you still ada lagi ke tak. Kenalkan father you dengan menantu dia ni."

Ayah dan ibu
Ayah dan ibu
Wali-wali keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai....

"Ayah... ayah buat apa ni? Ayah kan tak sihat. Ayah kena banyakkan berehat." Farid memimpin bapanya yang cuba turun ke bawah rumah.
"Ayah dah sihat... Ayah dapat rasakan adik kamu nak balik berbuka puasa kat sini hari ni. Ayah nak sembelih ayam, ayah nak masak yang sedap-sedap untuk dia."
"Tapi ayah... dah banyak kali ayah cakap benda yang sama. Tapi Fahmi tak juga muncul. Ayah lupakan jelah. Mari naik atas, kita berehat."
"Arghh... aku tak nak! Lepaskan aku. Aku nak masak untuk Fahmi. Aku tau Fahmi akan balik hari ni." Pak Jali menolak kuat tubuh Farid sehingga lelaki tempang itu jatuh ke tanah. Sebuah kereta mewah masuk ke halaman rumah usang mereka. Fahmi tidak bersedia untuk kembali kepada kehidupan lamanya. Dia tahu ayahnya masih hidup, kerana dia ada mengupah orang untuk menyiasat tentang keluarganya sewaktu dia baru pulang ke Malaysia dahulu.
"Fahmi?" Pak Jali tersenyum gembira. Gerak hatinya kali ini ternyata benar.

Fahmi memandang tepat ke arah juadah berbuka puasa yang terhidang di tikar mengkuang. Sesekali dia menjeling ke arah Zarina. Ternyata isterinya itu gembira dapat bertemu dengan bapa mertuanya.
"Uweekk..." Fahmi berlari ke sinki dapur, memuntahkan segala makanan yang baru disuapkan ke dalam mulutnya sebentar tadi.
"Eeeiii... masakan apa ni? Loya tekak aku nak makan!" spontan kata-kata itu keluar dari bibir Fahmi.
"Inikan masakan gulai tempoyak kegemaran kamu. Dulu kamu selalu suruh mak masakkan masakan ni setiap kali bulan puasa."
"Makanan kegemaran Fahmi? Please... Fahmi tak makan benda-benda ni semua. Tak apalah ayah. Ayah habiskan je makanan ni dengan si tempang tu. Ina, jom kita balik. Dah lewat ni." Fahmi segera menarik tangan isterinya yang sedang terpinga-pinga. Kereta mewah yang dinaiki mereka meluncur laju menelusuri jalan berbecak ke rumah Pak Jali.
‘Fahmi... kau lupa nak salam tangan ayah, nak,’ bisik hati Pak Jali dengan penuh hiba.

"Kenapa you buat father you macam tu? Tak baik tau. Tinggalkan rumah secara tiba-tiba."
"You tolong diam, boleh tak? Kepala I tengah berserabut ni. Yang you suka sangat nak bela father I tu kenapa? I tau... you dah syok kat si tempang tu kan? I nampak, Zarina... I nampak cara you pandang si tempang tu. Bukan main syok lagi. I sakit hati, tau tak?!"
"You... Farid tu abang you, dia abang ipar I. Tak baik you cakap macam tu."
"Dia bukan abang I, faham?!" Melengking suara Fahmi. Akibat kemarahan yang menguasai diri, dia gagal mengawal kenderaan yang dinaiki mereka. Kereta tersebut terbabas ke pembahagi jalan, sebelum merempuh sebuah bas dari arah bertentangan.

Pakailah tunjuk ajar dan nasihat
Ahai...
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat

"Kau dah sedar?" soal satu suara tatkala Fahmi mula membuka matanya. Dia mengerutkan dahi. "Apa kau buat kat sini?" soal Fahmi kepada Farid. "Mana Zarina?"
"Shh... jangan banyak bercakap. Kau masih belum sembuh. Berehatlah."
"Aku tanya mana Zarina. Kau pekak ke?" tengking Fahmi.
"Zarina dah selamat dikebumikan 2 minggu lepas. Dia meninggal di tempat kejadian. Dan kau pula koma sejak kemalangan tu berlaku." Farid menjelaskan kedudukan yang sebenar. Fahmi terdiam sejenak. Dia cuba mengingati apa yang berlaku tempoh hari, tetapi gagal.
"Aku panggilkan doktor. Lepas ni, kau dah boleh pulang ke rumah kita."
"Rumah kita? Buat apa aku nak balik ke situ lagi? Aku ada banglo mewah kat KL. Aku tak perlu kembali ke tempat buruk tu lagi."
"Fahmi... bapa mertua kau dah rampas balik semua harta kau, termasuk rumah, kereta dan duit. Dia tuduh kau punca kepada kematian Zarina. Sekarang kau dah tak ada apa-apa."
"Tidak! Tidak! Aku tak percaya! Kau tipu. Tipu. Tipu!!!"

"Kau berehatlah dulu. Oh ye... kalau kau nak mandi, pakaian kau ada kat dalam almari ni. Ayah belikan baju Melayu untuk kau setiap tahun, sejak kau berangkat ke Amerika. Dia cakap, bila kau balik nanti... mesti kau nak pakai baju Melayu. Ayah tak pernah bagi aku pakai pun baju-baju ni. Ayah pun tak pernah beli baju Melayu baru tau."
Fahmi membelek-belek helaian baju Melayu yang tersusun rapi di almari kayu usang itu. Dia menyesal dengan sikapnya selama ini.
"Ayah kat mana? Dari tadi tak nampak pun."
"Ayah ada kat hospital. Lepas kau balik tempoh hari, dia terus kena serangan jantung. Sekarang, ayah masih ditahan di wad. Keadaannya makin kritikal. Malam ni, aku nak jaga ayah. Kau berehatla kat rumah. Makanan semua aku dah sediakan. Besok kalau kau nak sahur, kau panaskan je lauk-lauk tu.

Fahmi melangkah perlahan sambil dipapah oleh Ujang, jiran sebelah rumah ayahnya. Mereka menuju ke wad di mana Pak Jali ditempatkan untuk menerima rawatan. Doktor mengesahkan kaki Fahmi akan cacat buat selama-lamanya. Kini, dia terpaksa menerima hakikat bahawa dia juga lelaki tempang seperti Farid.
"Ayah..." Fahmi menerpa katil Pak Jali seraya memeluk tubuh lelaki tua itu. Pak Jali membalas pelukan Fahmi dengan erat.
"Ni... Fahmi ada belikan baju Melayu baru untuk ayah. Raya nanti, kita boleh pakai baju baru sama-sama. Pak Jali menitiskan air mata, diikuti semua yang ada di situ.
"Alhamdulillah... kau dah berubah, nak. Sekarang, ayah boleh pergi dengan tenang."
"Ayah... jangan cakap macam tu. Ayah jangan tinggalkan Fahmi. Fahmi belum balas jasa-jasa ayah selama ni. Ampunkan Fahmi, ayah."
\"Asyhaduallailahaillahah... Waasyhaduannamuhammadarrasulullah..."
Ttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt........................................

Warkah Buat Ayah

Ayah,
Maafkanku kerna mengganggu lenamu,
Sekali lagi,
Hati ku bagai didesak untuk menulis warkah ini,
Sebagai tanda rinduku padamu,
Meskipun setahun telah berlalu,
Namun anakmu ini masih begini,
Termanggu sendirian tanpa arah.

Ayah,
Semalam ku bermimpi lagi,
Kau datang menghulur kuntum senyum,
Tanpa suara,
Kau memandangku sayu,
Entah mengapa,
Aku membalas dengan lontaran suara,
Dan kau pun terkesima,
Sebelum berlalu pergi.

Ayah,
Aku letih,
Mengenangkan memori semalam,
Antara kita,
Bagai ada jarak pemisah,
Aku tak bisa menerimamu,
Meskipun kau banyak beralah,
Aku tetap dengan pendirianku,
Menolakmu jauh ke tepi,
Bagai satu kepuasan tak terperi.

Ayah,
Nah! Lihatlah anakmu kini,
Menerima balasan atas dosa yang diciptanya sendiri,
Ya... aku derhaka,
Pada seorang insan bergelar bapa,
Meski aku dianggap mulia,
Hakikatnya... aku adalah insan terhina,
Yang pernah lahir ke dunia.

Ayah,
Warkah ini hanyalah sebahagian,
Daripada ratusan warkah yang ku tulis,
Buat insan bergelar abah,
Ku simpan ia dalam peti kenangan,
Tanpa bisa ku titipkan padamu,
Yang jauh di alam Barzakh,
Andai diberi kesempatan,
Izinkan aku untuk meluahkan,
Maafkanku ayah!
posted by Penulisan2u @ 6:24 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
10 Comments:
  • At 28/8/09 9:00 PG, Anonymous aNJe said…

    cerita cm ni dh byk kua kt tv
    pape pn
    ade gak pengajaran
    keep it up

     

  • At 28/8/09 10:13 PG, Blogger syasya said…

    air mata syahdu mengalir bila membaca coretan penulis ini...andai kita tal mengalaminya sendiri kita takkan terasa kehilangan yang begitu menyeksakan...

    kepada penulis...cerita ini sangat syahdu jalan ceritanya...susunan ayat yang teratur dan perenggan yang di susun elok2 membuatkan para pembaca tidak mehu terlepas pandang walau satu huruf...tahniah penulis...

    keep itt up!

     

  • At 28/8/09 1:46 PTG, Blogger Noriza said…

    sedih gak cerita nieh
    byk pengajaran...
    cerita nieh serupa dengan kejadian keluarga iza..
    tahniah buat penulis..

     

  • At 28/8/09 5:09 PTG, Anonymous abadilia79 said…

    adakah fahmi itu kamu wahai penulis? jika benar, sesungguhnya Allah amat mengasihi dirimu kerna peluang utk kamu minta keampunan dan bertaubat terbuka luas. aku jugak amat menyayangi dan mengasihi arwah abahku, tapi aku tidak sesekali melukakan hati abahku..abah..anakmu ini tidak pernah sesekali melupakanmu..setiap darah yg mengalir ini..penuh dgn kasihmu abah...

     

  • At 29/8/09 3:03 PTG, Anonymous shaqyue said…

    story betul2 dah buat air mata saya menitis...
    banyak pengajaran...
    gud job writer...

     

  • At 1/9/09 10:56 PG, Anonymous pricess said…

    tahniah penulis...
    karya nie memang menyentuh perasaan..
    teringat ayah kat kampung...
    maaf mak, ayah...
    anakmu tak dapat balik beraya lagi tahun nie..

     

  • At 9/9/09 9:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    taniah....teruskan usaha anda...

     

  • At 10/9/09 2:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah...
    cerpen ni amat myentuh hti sy...
    apebila syawal hpir tiba...
    krana sy bru khilangan org yg sy syg.."ayah"
    sy trtarika dgn puisi diatas rangkap terakhir...
    andai ku diberi kesempatan,
    izinkan aku utk meluahkan,
    maafkanku ayah.

     

  • At 14/9/09 6:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhu...rindunya kat ayah
    good luck

     

  • At 23/2/10 3:35 PTG, Anonymous my leg said…

    ni kali ke 2 ak mnitiskn ayo mate mahal ak lpas bce cter kasih aisya.sob sobss...keep it up writer.truskan usaha.

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group