BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Julai 24, 2009
Novel : Ad + Iz 7
Nama Pena : eury athena

"Hahaha… Baru padan muka dia!"

Hana gelak besar mendengar cite minggu lepas yang aku import dari rumah. Gelak aku pun berterabur. Tak larat tak kutip lagi dah bila membayangkan wajah kebulur Farriel. Pengunjung Midvalley kami dah tak amik pusing. Biar la… Datang sini nak bergembira. Nak release tension. Deretan kedai terus kami jelajahi. Tangan aku dan Hana sudah penuh dengan barang yang dibeli. Kebanyakannya pakaian dan barang yang dirasakan sesuai untuk aku. Tak sempat nak buka mulut, dia dah bawa ke kaunter. Hulur sekeping kad, cashier leret kad, barang terus masuk dalam beg plastik. Memang indah jadi orang kaya.

"Since bila abang jadi…." Aku penuhkan mulut dengan angin. Kembang pipi di kiri dan kanan.

"You mean jadi ‘chubby’ gitu?" Hana gelak tengok aksi aku mengejek Farriel.

"Yap!"

Kasut pink tumit 3 inci aku pandang dengan wajah ngeri. Eeuuww… Ada ke orang nak pakai kasut tinggi macam tu? A good way to torture your feet… First time aku pakai kasut setinggi tu, malam pernikahan antara aku dan Farriel. Seksanya? Tuhan aje la yang tau. Terpelecok tak payah cite la. Itu dah semestinya. Nasib baik tak menyembah bumi aje.

Tangan Hana aku tarik keluar dari kedai kasut. Sebelum dia berkenan, baik aku jauhkan pandangan dia dari kasut-kasut mahal tahap belanja makan aku tiga empat hari tu. Tak fasal-fasal dia suruh aku try pakai nanti.

"Well, since he’s in and out of hospitals. Akak tau kan abang pernah sakit?"

"Yeah…" Ape tak taunya. Siap pengsan-pengsan kat sekolah lagi. Sampai riuh satu sekolah. Otai tegar sekolah pengsan masa show amal. Tu tak kira kejadian kat padang dan lain-lain lagi.

"So, has he fully recovered?" Kedai accessories aku attack. Hana ikut aje. Sama dia menelek cermin kaca di situ. Gelang kristal menarik perhatian.

"So far, yes… But he’s got new diseases la pulak!"

"Penyakit ape la pulak tu?" Risau pulak aku mendengar kenyataan Hana. Mana tau, kot-kot dia ada penyakit anjing giler. Tak ke parah aku nanti?

"Obesity plus loveholic dengan akak… Hahaha…!" Jawabnya.

Aku join gelak. Budak tu loveholic dengan Marina. Tak berkenaan dengan aku pun; hidup atau mati.

"Ada-ada aje la Hana ni! Nak beli ke?" Tanyaku bila dia mengacukan seutas ke pergelangan tangannya.

"Not for me..." Jawabnya tanpa memandang.

"Untuk Akiha?" Wajah gadis manis berusia 16 tahun tu terlayar depan mata. Baru semalam dia pulang semula ke asrama.

"Dia mana boleh pakai benda macam ni. Allergic. Kulit dia high taste. Boleh pakai emas aje…" Hana acu seutas ke pergelangan tanganku pula.

Dapat sambar seutas, Hana menyeret aku ke kedai seterusnya pulak. Kedai baju… lagi! Aku yang pakai sport shoes pun rasa dah tak larat nak jejak lantai, Hana yang pakai heels… Aku tak pasti la pulak. Dah biasa kot!

Tiba-tiba Hana berhenti melangkah. Tanpa signal, aku terbabas melanggar belakang badannya. Hana pandang aku. Lama. Macam mengenalpasti sesuatu.

"You know what… Bila tengok akak ni, Hana macam teringat sesuatu…"

"Hmm… Ye ke?"

"No… I mean, akak mengingatkan Hana pada something and someone!"

Pulak dah…

"Yeah?"

Hana diam seketika. Memerah otak. Beberapa saat kemudian, dia memetik jari.

"Hmm… Macam Kak Ann. Tengok akak, terus teringat kat dia. Sempoi, kelakar, nakal, and cute. Boleh kata semua sama la…"

That’s it! Ann lagi… Who is this Ann anyway? Mystery girl? Awek Farriel jugak ke? Ape, hyppo tu player ke ape? Nenda Nerrisa pun ada gak dok sebut-sebut nama pompuan ni ari tu. Eh, aku emo tiba-tiba ni pehal pulak… Biar la si Farriel tu nak jadi stokis pompuan skali pun. Tak de kena-mengena dengan aku!

"Rupa kami, tak sama?" Soalku. Sekadar menyakat.

"Tang tu, tak pasti sangat la sebab Hana kecik lagi masa tu. Lagipun, Hana tak dok Malaysia. Sekali-sekala aje balik. Ikut mama and papa dok kat Amerika. Tapi, Hana ingat sangat yang abang banyak lukis gambar sorang pompuan ni. Hana jumpa masa selongkar bilik dia. Hehe… Jahat, kan? But… I think, that girl look like you la…!"

Aku turunkan bahagian bawah mulut. Farriel Izumi lukis gambar aku? Ridiculous! Unreasonable! Tak mungkin! Pandang muka aku pun dia tak hingin. Ni kan pulak nak ingat dan abadikan aku dalam lukisannya. Dan aku rasa sangsi gak mamat tak de emo tu boleh melukis. Coz I can’t imagine and I don’t think he can dedicate into something… Hahaha… No offense!

"Tapi bila fikir-fikir, macam tak logik la pulak…" Hana wat muka confuse.

"Napa pulak?" Pening dah aku dengan Hana ni…

"Seingat Hana, pompuan dalam lukisan tu rupa mecam akak, tapi I don’t think pompuan tu adalah akak. First, you all met three years ago. Gambar tu Hana jumpa five years ago… How could that be possible, kan?"

Aku angguk. Tak ada sape tau aku dan Farriel pernah satu sekolah. Diorang kan ingat aku ni Marina Irriani, gadis pramugari yang ditemui semasa menuntut di luar negara. Cuma Akiha yang pernah terdengar perbualan antara Farriel dan Marina pada suatu malam. Antara tidur dan jaga, dia terdengar nama Rina disebut. Sebab tu dia macam confuse aje bila nenda memperkenalkan aku sebagai Rianna. Macam-macam…

"Secondly… Kalo tak silap la, pompuan dalam gambar tu ada parut, somewhere kat muka dia. But, you don’t! Hmm… Bukan kot!"

Hana masih kerah otak supaya mengingat. Aku dah tak minat nak dengar. Dah tentu-tentu si Farriel tu tak kan melukis muka aku. Sape aku? Ada ke orang nak lukis gambar musuh sendiri? Lagipun muka budak pompuan tu ada parut. Aku… Alhamdulillah la tak ada parut walaupun teruk aku kena dera dengan mak dan ayah tiri aku dulu.

Bunyi nyaring dari handphone mencuri tumpuan kami. Hana segera mengeluarkan handphone dari begnya. Skrin handphone dipandang dengan rasa pelik.

"Abang Aril? Apa hal pulak ni?"

Bahu ku angkat tinggi.

"Angkat la…" Cadangku. Hana mengangguk. Butang hijau diikuti loudspeaker ditekannya.

"Hello! Abang…!"

"Hana, Kak AD ada dengan Hana ke?" Suara Farriel kedengaran mesra.

"Ha’ah! Beli barang sket. Kan Hana dah mesej, cakap nak ‘pinjam’ dia kejap. Lupa, ek? Tak kan tak boleh pisah kejap kot?" Perli Hana. Dijelingnya aku. Aku wat bodoh. Blouse berderet depan mata, aku telek satu-persatu. Cantik gak yang ni…

"Ops, sori! Lupe la…"

"Haha… Tanda-tanda umur dah senja la tu!" Mengekek tawa aku dan Hana.

"Oit, mulut ada insurans tak tu?! AD sayang, I know you’re listening... Don’t you know how to pick up your phone, darling? Kalo tak tau, I will give you ‘special’ lesson just on how to pick up the phone. Tak kesian ke kat I? Nak tercabut jari hubby you ni menelefon tau!"

Sayang? Hubby? Aku tahan muntah. Meleret senyum Hana.

"Wow! Special lesson?! Abang tak pernah pun bagi special lesson kat Hana. Hana baca manual handphone aje tau dulu..."

"Hana lain. Kak AD lain. Dia tu slow-learner!"

Oui… Sedapnya mulut mengata. Bukan menyirap, dah meng’oren’ darah aku mendengar dah ni...

"Okey la… Jangan pinjam my wife lama-lama sangat, sis… Home is not home at all without her. ‘Miss’ you so much, AD! Bye…!"

Talian diputuskan.

"Sweetnye… Tak sangka pulak abang Hana yang batang kayu tu romantik! I think he really miss you! Terpaksa la Hana ‘pulang’kan akak cepat-cepat!"

Ha… Yela tu! Dia bukan ‘miss’ aku macam yang Hana fikirkan. Dia cuma rindu nak jerit-jerit dan arahkan aku wat itu ini aje. Dalam pada tu, telefon bimbit aku seluk dari dalam poket. Nak tengok kebenaran kata Farriel. Mak aih! 39 missed calls. 3 mesej menanti untuk dibaca.

‘AD, where the **** is my shirt? I suruh you jahit aje baju tu!’

‘AD, pick up the phone! You ni pekak ke pitun? Lain kali set tone 5 la! Tak dengar jugak, pasang vibrate!’

‘AD, sabar aku ada batas, ok… Answer your damn phone!’

Huwargh huwargh huwargh… Ingatkan android tanpa perasaan tadi. Rupanya android version baru. Ada rasa marah. Entah ape-ape entah. Baju t-shirt punya la banyak. Standard la kan, anak orang kaya… Melainkan dia ni kategori ‘taik hidung masin’ la…

Tapi, yang aku pelik bebenar, dia nak gak pakai t-shirt hijau ala-ala coklat macam warna daun nak mati tu. Boleh kata every night. Kalo cantik tak pe la jugak. Ni tak, dah bertahi lalat pun. Dah nak lunyai! Aku agak kalo letak kat luar, segala sejenis kulat boleh wat habitat.

Dek kerana tension tengok keadaan baju yang begitu menyedihkan tu, aku sedekah baju tu kat tong sampah. Yelah, nak jahit macam mana, kan? Dah teruk sangat keadaannya. Nak wat kain buruk pun, warga dapur tak nak terima. Nasib ko la, Izumi… Duit tinggi bukit, baju kat kedai pun berlambak-lambak. Get a new one!

"Hai!"

Kepala segera ku putar ke arah suara tersebut. Elok aje Ihsan bersandar kat dinding luar kedai. Dengan senyuman tahap peluntur iman, Ihsan memang mengganggu-gugat ketenteraman pengunjung-pengunjung wanita kat situ.

"Apa you buat kat sini?" Soalku pelik.

@~@~@~@~

"Sorry, kak Adry! Hana ada janji dengan kawan jap lagi. But… Jangan risau, Hana dah cari ‘driver’ untuk hantar akak balik. Bye!"

Dengan kata-kata itu, Hana pantas berlalu pergi. Meninggalkan aku dalam keadaan terpinga-pinga ala-ala rusa masuk kampung. Ihsan masih tetap tersenyum.

"Makan Mushroom Fried Chicken Rice in Claypot, jom!" Ajaknya.

Setengah jam kemudian, kami dah mengadap nasi goreng cendawan dalam claypot. Aku masih kaku mengadap claypot yang berkepul-kepul asapnya. Ihsan dah mula menyudu. Merah padam mukanya menahan panas.

"Napa tak makan? Tak lapar? Tak sedap?"

Aku geleng kepala. Dengan Hana tadi dah banyak benda aku sumbat dalam perut. Sushi la, nasi ayam la, corn la, and entah apa-apa lagi… Sekarang perut pun dah naik sebu.

"Awak ni tak keje ke? Bukan awak keje kat US ke?"

"Dah berhenti…" Sesudu lagi masuk ke mulut. Lapar benar mamat nih!

"Abis, sekarang wat pe?"

"Duduk. Merewang. Bercuti. Cuci mata. Enjoy!"

"Mmm… Gaya orang tak ada tujuan hidup aje!"

"Weih… Mulut bisanya!"

"Betul la tu! Tak wat ape-ape. Pleasure semata-mata. Mengabiskan reta mak bapak aje. Saya paling benci laki macam tu!" Selarku.

Ihsan berhenti menyudu. Matanya tepat pada wajahku. Ada riak bengang di wajahnya. Ada aku kisah?

"Oh, ye ke? You pandai cakap orang. You, apa tujuan hidup you? Kawin dengan orang kaya, kaut harta dia sampai dia jatuh miskin. Gitu?" Tuduhnya.

"Chop, chop… Bukan saya yang nak kawin dengan Farriel Izumi tu, ek! The next thing you should know, saya ni bukan pompuan materialistic!"

"Yela tu… So, lepas ni ape? Lahirkan the next heir of Izumi Corporation?"

"Ha? Dah tentu tidak!"

Ihsan ketawa melihat wajahku yang kelat dan blushing. Baru beberapa hari kenal Ihsan. Mamat ni memang suka ketawa dan tersenyum. Muka pun nampak manis aje. Napa si Izumi tu tak suka ketawa, ek? Okey, kalo tak ketawa pun, at least senyum. Tentu kacak macam rupa Ihsan sekarang. Isk, ape aku fikir ni? Aku ketuk kepala.

"You okey tak ni?"

Jam ku kerling. 9 malam. "Okey. Jom balik!"

@~@~@~@~

Sampai aje rumah, Farriel dah tunggu kat ruang tamu. Bersedia untuk menjalankan proses soal-siasat. Beg-beg kertas aku campak ke sofa, sebelum mencampakkan diri sendiri ke sofa hitam tu. Letih giler!

"Sapa tu?" Muncung mulut dihala ke arah jalan. Menunjuk kereta Ihsan yang dah berlalu pergi.

"Ihsan." Jawabku malas.

"Ihsan? Kata kuar dengan Hana?" Soalnya pelik.

"Memang la. Tapi Hana ada hal tadi. So, dia suruh Ihsan hantarkan…"

"Okey. Whatever! Mana baju aku?"

Alik-alik tanya fasal baju tu.

"Aku dah buang!"

"You… What?" Kedua-dua keningnya seperti ingin bertaut.

"Aku dah buang baju tu!" Jawabku dengan konfiden.

Soal Farriel dengan mata merah menyala. "You’re joking, kan?"

"Nope!"

Farriel merah padam. Dia mula mundar-mandir. Tangannya pulak mengusap-usap belakang leher. Kemudian ubun-ubun kepala pulak. Matanya dah macam mata burung helang nak makan mangsanya.

"Sapa yang bagi kebenaran ko buang baju tu? Ko ni bodoh ke pekak? Aku suruh ko jahit bahagian yang koyak aje. Bukan buang!" Tempiknya. Betul-betul kat depan muka aku. Terkejut aku dibuatnya.

"Baju tu dah nak hancur! Agaknya sebelum aku jahit, baju tu dah lunyai. Pakai aje la baju lain! Ko bukannya miskin baju pun!"

"Ko memang tak faham! Langsung tak faham! You know what? Ko adalah pompuan yang paling bodoh dan menjengkelkan yang pernah aku jumpa!!!"

Pandangan ‘maut’ tu diberikan lagi padaku, sebelum dia naik ke atas. Pandangan yang sama. Pandangan yang pernah diberikan kepadaku masa sekolah dulu.

@~@~@~@~

Enam orang pelajar lelaki tiba entah dari mana. Gaya pakaian dan jalan, dah macam crook tepi jalan. Selebet. Neck tie entah ke mana. Kemeja putih tak tight-in.

"Adly… My friend!" Tegur salah seorang dari mereka. Head boy, Senior Adly tetap tenang. Fasilitator yang lain tidak mengendahkan mereka. Sibuk membuat persiapan untuk acara riadah sebentar nanti.

"Qhuz… And the gang… Tolong jangan kaco junior-junior ni. Diorang ada program ni."

"Bagi la kami mesra-mesra dengan diorang. Diorang junior kami jugak ape. Dah tiga hari diorang dengan korang. Kita orang pun ada wat ‘special program’ untuk diorang ape?" Kata senior yang satu lagi.

Pelajar junior yang duduk ala-ala berkelah tepi pantai, mula bergosip sesama sendiri. Berdengung tengah padang. Matahari yang masih memancarkan kehangatan petang bukan lagi menjadi isu. Masing-masing sudah terbiasa ‘dipanggang’ sejak mengikut minggu orientasi.

"Sape diorang ni?" Bisik Jue di sebelahku.

"Ko ingat aku kenal…" Jawabku tanpa suara. Jue mengeleng. Tanda tak faham. Aku angkat bahu.

Group yang aku sendiri gelar Enam Jahanam masih ‘berdebat’ di tepi padang. Tiba-tiba salah seorang senior bermuka cengil dalam group tu memandang kami. Macam nak telan orang aje gayanya.

"Woi, junior! Tundukkan kepala korang! Jangan angkat kepala selagi aku tak suruh! Faham?!"

"FAHAM!" Jerit kami. Kami melakukan seperti yang disuruh. Nak tak nak, kepala terpaksa ditundukkan. Mengira setiap helai rumput di padang.

"Sapa nama ko?" Entah bila ‘dia’ berada di situ. Tau-tau aje dah mencangkung mengadapku.

"Woi, nama ko sapa? Bisu ke ape?" Bingit telinga aku ditempik.

Aku tak ada suara la, bodoh! Dah korang dera kami melalak tengah padang siang malam pagi petang… Pen dan kertas aku keluarkan dari poket fail. Cuba menulis nama. Kertas ditarik. Cuma dua huruf dapat ditulis – AD.

"AD? Tu aje nama ko?" Suara garaunya terus mengasak telingaku.

Aku mengangguk dalam keadaan tunduk. Nak jawab, tak de suara.

"Woi! Aku tanya ni. Jawab la. Jangan kurang ajar boleh tak?"

Buta ape? Dah macam burung belatuk aku mengangguk tadi. Dengan rasa marah, kepala aku dongakkan ke atas. Setentang dengannya. Itulah kali pertama aku bertentang mata dengan insan yang hanya mahu dikenali tanpa gelaran tengku dipangkal namanya. Farriel Izumi. Sebaris nama itu masuk dalam kotak memoriku. Dan hatiku.

Dia hanya memandangku. Tanpa suara. Tanpa reaksi. Cuma memandang dengan mata terbelalak dan mulut ternganga. Aku tak pasti mengapa. Yang pastinya, wajahnya seperti ternampak hantu. Pandangannya aku klasifikasikan sebagai pandangan ‘maut’ tahap ICU.

"Aril!"

"Aril, napa dengan ko ni?"

Dia tetap kaku di situ. Dan matanya masih melolot padaku, sebelum dia dibawa pergi oleh rakannya. Kami terus berpandangan sehinggalah jasad kami hilang dari pandangan masing-masing. Pandangan yang membuatkan aku tak lena tidur malam; memikirkan mesej tersirat pandangannya itu.

Farriel Izumi…
posted by Penulisan2u @ 7:25 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
21 Comments:
  • At 24/7/09 10:48 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x faham..
    ti dh de komen laen gi ak bc blek..
    anywhre nice try..

     

  • At 24/7/09 12:06 PTG, Anonymous adoyai said…

    bez...cpat la upload smbungan die...
    huhu

     

  • At 24/7/09 12:22 PTG, Blogger Org Ganu said…

    best cte ni..sambung la cpt yer..

     

  • At 24/7/09 1:51 PTG, Blogger nella said…

    muahahaha ...best arr citer nie..penulis ade x blog...kalu x de buat arr blog..nanti tiap2 hari saya singgah...ahakss..

     

  • At 24/7/09 2:10 PTG, Blogger cactusmelon said…

    aku sukak cito ni..upload cpt sket eh..meroyan aku nti nuggu smbungn die...wawawa

     

  • At 24/7/09 3:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Writer.. bg laa blog.. tak sabo tunggu sambungan.. keep up the good work k.. I like the heroin name Adrianna Mayesa..
    ~~emmie~~

     

  • At 24/7/09 3:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best best best...
    nak lagi...cepat ar n3 next part

     

  • At 24/7/09 9:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt2..
    very funny..but...
    ada gk romantik..hehehe
    cpt la smbg..xsabar la...

     

  • At 25/7/09 1:05 PG, Anonymous pulutpanggang(ieda_20388@yahoo.com) said…

    bagus2..nak tau ape jadik..cepat kan sambungan nye yer..hehehehehe..

     

  • At 25/7/09 1:37 PTG, Blogger shakirah said…

    hehe x tawu nk komen dah

     

  • At 25/7/09 3:47 PTG, Blogger Nurul_Zaty said…

    nice kisah ni..iras2novel Aa+Bb dr HLOVATE nmpknye..
    dgn headboy, group enam jahanam..Lbih kurang jek ngn cite tu..
    btw, ok la cite ni..mnarik minat ku nak baca jugak..

     

  • At 25/7/09 6:42 PTG, Blogger rAzLin a.k.a aLyn said…

    ska3...!!
    de blog tak??

     

  • At 26/7/09 1:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    TAk bapa best part ni.tak paham dan agak memboringkan.
    tapi.citer no tetap best

     

  • At 26/7/09 6:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad...cpt la upload strusny..
    xsbar le nk tw..

     

  • At 26/7/09 10:26 PTG, Blogger syasya said…

    cepat la upload citer ni ye..best r...cume cite ni ade sikit2 mcm princess hour..tapi ape2 pun tetap best gak..nak sangat bce smbungan die.. =p

     

  • At 27/7/09 7:11 PTG, Blogger Suhaidah Tan said…

    bez2 cepat smbung

     

  • At 28/7/09 12:11 PG, Blogger SeEra said…

    best2...sgt suker...even cliche sket tp ttp best tuk dibaca...

     

  • At 28/7/09 9:41 PTG, Blogger naurah said…

    wah bila nk smbung,

     

  • At 6/9/09 12:41 PTG, Blogger UCU said…

    mesti dia teringtkan kt Ann..
    bile 1st time tengok muke ad...
    2 yang aril asek buli ad jer...
    time sekolah dulu...
    huhuhuhuhu~~

     

  • At 2/10/09 4:15 PTG, Blogger suraya said…

    tak faham....

     

  • At 4/2/10 4:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best!!!aku rs msti si Ann tu mcm muka Ad kan?sbb tu laa masa Iz tgk Ad 4 da 1st time kat skolah tu,dia telopong!
    nk bc yg seterusnya tp mata dh ada aura2 nk tetutup je ni..hehe...
    sis!keep up da gud work!
    I likeeeeee~

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group