BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Julai 20, 2009
Novel : Ad + Iz 6
Nama Pena : eury athena

Semua yang berada dalam bilik terdiam. Sekadar memerhatikan tingkah-laku Doktor Talhah dan pembantunya.

"Bagaimana keadaan dia, doktor?" Soal nenda sebaik sahaja Dr. Talhah selesai menjalankan tugasnya.

"Selain dari demam biasa, dia okey. Cuma tekanan darah agak tinggi berbanding normal. Mungkin disebabkan kurang rehat dan pemakanan yang tak teratur." Terang Dr. Talhah.

"Alhamdulillah…" Nenda mengucap syukur.

"I told you, nenda. She's okey. Doktor kat klinik tadi dah check. Dan sahkan pun Adry sihat…" Ujar Ihsan.

"Nenda cuma nak kepastian aje. Takut doktor tu check sambil lewa!" Nenda menegakkan pendiriannya.

"Jangan risau, puan. Puan Adrianna okey. Dia cuma perlukan rehat. Tapi puan, maaf kalo saya bertanya ye… Boleh saya tau kenapa dahi Puan Adrianna lebam?"

Nenda dan Tengku Khalidah berpandangan sesama sendiri. Kemudian mereka melempar pandang pada Farriel pula. Ihsan Cuma diam di sudut bilik.

"Aril rasa dia terlanggar pintu bilik air pagi tadi. You know Adrianna, kan? She's a little bit clumsy and careless, sometimes…" Jawab Farriel. Tiada keyakinan dalam nada suaranya. Kerana jawapannya rekaan semata-mata.

"Ooo… Kalo begitu tak ape la. Saya balik dulu. Jangan lupa bagi dia makan vitamin dan ubat tepat pada waktunya." Pesan Dr. Talhah sebelum beredar. Nenda dan Tengku Khalidah mengiringi Dr. Talhah dan pembantunya ke bawah.

Ihsan yang ingin berlalu, segera ditahan oleh Farriel. Mata mereka bertentangan.

"Macam mana AD boleh ada dengan ko?" Soal Farriel garang.

"Macam mana pulak ko jaga bini? Baru dua hari kawin dah lebam dan pengsan... It's so not you!"

"She's a little bit tense and exhausted, lately… Lebam kat dahi tu pun sebab dia yang cuai!" Farriel mencari alasan lagi.

Ihsan senyum meleret. Adry terbaring tidur di katil dipandangnya lama.

"Aku tak tau apa yang jadi antara korang berdua tapi…" Kata Ihsan terhenti seketika di situ. Dia berjalan mendekati Farriel. Ditepuknya bahu Farriel beberapa kali.

"… lepaskan Adry. She's too naļve. Adry tak mungkin dapat menyamar jadi Marina Irriani, kekasih ko tu!"

Dan Ihsan berlalu meninggalkan bilik itu. Kaki Farriel bagai dipaku ke lantai.

@~@~@~@~

Hujung kaki terasa dikuis-kuis. Makin lama makin kuat. Apa benda pulak ni? Kepala terasa berat. Ubun-ubun kepala aku picit perlahan. Kakiku dikuis lagi. Aku tendang ‘benda' tu. Sibuk aje kaco orang tido! Pergi main jauh-jauh!

"Adoi!" Terdengar jeritan dari hujung kaki. Rasa macam kenal aje suara tu. Bukan ke suara…. Biji mata aku buka luas-luas. Farriel yang duduk berlunjur di sofa, menggosok-gosok kakinya.

"Iye, tak iye ko sakit ni? Tulang besi ape kaki ko tu!" Omelnya.

Aku bingkas duduk. Memandang sekeliling. Cuba mengingati apa yang terjadi. Benda last yang aku ingat; pergi butik, jumpa Kak Timah, Chot, Imah, Nini, Sabariah. Pastu macam dengar suara cemas Ihsan. Doktor, jururawat… Eh, dari mana pulak doktor dan jururawat tu datang? Macam mana pulak aku boleh terbaring kat bilik ni? Aku garu kepala. Eh… Tudung aku mana?

"Ko pengsan kat butik petang tadi. Ko tak ingat ke?" Terang Farriel. Pengsan? Aku geleng kepala.

"Tengku Ihsan?" Terpacul nama itu dari mulutku. Aku cuma mahu kepastian sebab aku macam dengar suara dia dalam fikiran aku yang tengah ‘blur' masa tu.

"Oh… Part Ihsan tu, ko ingat pulak?" Soalnya jengkel.

"Aku tak berapa ingat. Tapi… Dia ada ke masa aku pengsan?"

"Kawan ko kat butik tepon Ihsan bila ko pengsan. Pelik! Sejak bila pulak ko rapat dengan Ihsan? Yang paling penting, macam mana Ihsan boleh tau fasal Marina? Ko bocorkan rahsia, ek!" Kata Farriel penuh curiga.

"Bila masa pulak aku bocorkan rahsia? Ihsan memang dah tau tentang semuanya!" Jawabku.

"Dah tau…? Semuanya? Macam mana?" Soal Farriel bertalu-talu dengan nada pelik.

"Okey… Biar aku terangkan. Ihsan nampak ko kejar Marina kat KLIA. Kebetulan flight dia baru tiba dari New York. Masa ko tengah busy kejar Marina tu la ko langgar aku. Aku pulak terlanggar si Ihsan. Kat situ la kami kenal. Dan secara tak langsung Ihsan tau yang aku bukan awek ko. Ada faham?" Terangku. Ada rasa geram dalam hati.

Farriel tanggalkan cermin mata. Batang hidung digosok-gosoknya. Seperti sedang berfikir. Mungkin tengah menyusun jalan cerita yang berlaku antara kami bertiga. Lama dia terdiam sebelum bersuara kembali.

"Aku tak nak ko rapat dengan Ihsan lagi. Bercakap dengan dia pun jangan! Ko tu mulut tempayan! Nanti entah apa-apa lagi yang ko cite kat dia!" Farriel memberi amaran keras. Muka dia serius aje. Yek yek… Tak takut pun! Eleh, dia sendiri yang tak pandai simpan rahsia, nak salah aku pulak…

Satu kotak sederhana besar dicampakkan ke katil. Betul-betul landing kat sebelah aku.

"Apa ni?" Soalku bodoh.

"Peti sejuk!" Jawabnya selamba.

Yaiks…! Tak kan peti sejuk sebesar ni? Aku belek kotak hitam tu.

"Handphone la. Tak kan lepas kena dukung dengan Ihsan, ko dah tak kenal rupa handphone lagi?" Selar Farriel.

Kelat muka aku. Masa bila pulak aku kena dukung dengan Ihsan ni? Apa kes sindir-menyindir aje keje ni? Tak kan terlebih hormon estrogen kot!

"Lepas ni, kalo ko rasa-rasa macam nak pengsan lagi ke, nak tergolek ‘dog' ke, cepat-cepat tepon aku! Jangan nak mengada-ngada pengsan depan Ihsan lagi! Unless, ko memang suka si Ihsan tu dukung ko ler…"

Farriel bangun dari sofa. Mengatur langkah ke pintu bilik. Aik, emosi pulak mamat sepet ni! Entah bila Ihsan dukung aku entah. Pandai-pandai aje wat cite. Kotak handphone depan mata, aku selongkar isinya. Bestnya, dapat handphone tu!

@~@~@~@~

"Nenda!"

Belakang Nenda Nerrisa aku peluk. Nenda yang tengah sibuk menelek orkid di taman mini terkejut. Namun pelukanku tetap dibalasnya dengan senyuman. Dibawanya tubuhku duduk di kerusi di tepi taman.

"Napa Rianna keluar rumah? Panas kat luar ni! Demam Rianna baru aje nak kebah."

"Ala, nenda… Demam Adry dah elok la! Adry bosan duduk dalam rumah. Lagipun, dah dua hari Adry berkurung. Asyik makan, minum, tido. Makan, minum, tido. Lama-lama gemuk la, Adry!"

Nenda ketawa. Tubuhku dibelai-belainya. Sayang benar dia denganku. Tengok macam hari tu, sanggup dia bertunggu-bertangga kat bilik aku semata-mata nak temankan aku makan. Kemudian dibelikan pulak aku buku cerita dan majalah. Takut aku bosan katanya. Nenda buat aku tak kekok untuk tinggal dalam ‘istana' Tengku Faris @ bapak mertua aku ni.

"Badan keding macam Rianna ni mana la boleh gemuk. Lain la badan nenda ni. Macam dipam-pam kalo asyik melepak aje atas katil tu!"

Aku ketawa senang. Rianna… Suka benar nenda memanggil aku dengan nama tu. Tak tau kenapa dia tak nak panggil aku Adry. Tak pun panggil AD, macam si Farriel tu wat.

Aku cuit cookies dalam piring. Ngap! Terus masuk mulut. Hmm… Sedap!

Tiba-tiba nenda menggenggam jariku. Erat. Tercengang aku kejap. Napa ni?

"Terima kasih, Rianna… Terima kasih banyak-banyak!" Katanya sayu. Mata tua nenda aku pandang. Ada air mata yang mula bertakung di birai matanya. Nenda nak nangis ke?

"Ish, napa nenda cakap macam tu? Terima kasih untuk apa?"

"Sebab sudi kawin dengan Aril. Nenda sangat hargai pengorbanan Rianna."

"Ha? Tak ada ape-ape la, nenda. Small matter aje tu. Lagipun, Adry kan memang ‘cinta'kan Farriel." Sengaja aku tekankan perkataan cinta tu. Berlakon biar real.

Nenda merenung jauh.

"Aril tu nampak aje macam tu. Tapi hakikatnya hidup dia penuh dengan kesedihan…" Nenda mula bercerita. Aku diam mendengar.

"Mama dan papa mertua kamu tu selalu sangat outstation luar negara. Kejar harta dunia. Abaikan tanggungjawab pada anak-anak, terutamanya Aril. Pada nenda la Aril menumpang kasih. Bila dah besar macam ni, perangai anak-anak sendiri pun mereka tak faham. Taunya mengatur hidup budak-budak tu. Kamu sendiri nampak kan macam mana hubungan mereka anak-beranak?"

Walaupun tak berapa jelas dengan apa yang diperkatakan oleh nenda, aku tetap menganggukkan kepala. Patut la Farriel macam ‘dingin' aje dengan mama dia. Dengan papa dia pun ala-kadar aje bercakap. Itu pun terhad pada hal-hal berkaitan keje.

"Bila Ann pergi, lagi la bertambah sunyi hidup si Aril tu. Nenda tak pernah tengok Aril senyum apatah ketawa semenjak hari tu. Sampai la kelmarin…"

"Macam mana dia boleh ketawa kelmarin?" Soalku kurang sabar. Mimpi apa mamat artik tu sampai tiba-tiba berubah sikap. Ann tu sape pulak?

"Rianna muntah kat baju Ihsan masa Ihsan cuba suapkan Rianna makan. Itu yang dia rasa lawak sangat tu. Rianna tak ingat, ek?"

Aku pantas geleng kepala. Tapi aku ingat Ihsan ada datang menjenguk aku. Farriel kata Ihsan dukung aku balik ke rumah. Nenda kata aku muntah kat Ihsan. Aik, napa aku tak ingat satu ape pun? Dahsyat jugak penangan demam aku kali ni. Siap amnesia lagi. Huhu… Elok gak tak ingat. Kalo tak, mesti tebal muka 3 inci bila jumpa Ihsan lagi nanti.

"Nenda harap sangat kehadiran Rianna ni akan menceriakan kembali hidup Aril. Dia dah puas menderita. Biar la hidup bahagia lepas ni. Rianna, janji dengan nenda. Janji yang kamu akan bahagiakan Aril…"

Mata nenda penuh dengan sinar pengharapan. Aku jadi serba-salah untuk menjawab. Kalo la nenda tau yang aku ni kawin kontrak aje dengan Farriel… Perkahwinan kami akan berakhir sebaik sahaja Marina kembali ke sisi Farriel atau sekiranya aku sudah mempunyai pilihan hati. Mana-mana yang terdahulu antara dua perkara itu.

Laungan Akiha mengajak aku dan nenda makan mematikan perbualan kami. Aku mengucap syukur kerana dapat lari dari situasi ‘tersepit' itu. Nenda segera ku papah sehingga ke meja makan. Lawak jenaka Akiha dan Hana menghiasi perbualan kami sepanjang makan tengah hari berlangsung.

@~@~@~@~

Kereta Honda City warna biru metalik meluncur laju. Aku tengok meter. 80 kmj. Kalo agak-agak jalan lengang aje sket, ditekannya minyak sampai 120 kmj. Selagi boleh menyelit, dia akan menyelit. Wei, si Farriel Izumi ni memang nak suruh aku mati cepat ke apa? Aku belum tempah tanah kubur lagi la…

"Izumi!" Jeritku bila kereta yang kami naiki hampir dilanggar lori yang entah dari mana datangnya. Mujur Farriel cepat-cepat mengelak.

"Kan aku kata jangan pangil aku dengan nama tu!" Bentaknya kasar.

"Tu nama ko jugak ape…" Sapa suruh bapak ko letak nama tu. Aku panggil aje la. Seronok gak dapat ‘usik' dia ni.

"Aku memang tak suka ko panggil aku dengan nama tu. Aku dah warning kat ko masa sekolah dulu, kan?"

"Bla bla bla… Okey, what-ever! Macam la special sangat nama tu! By the way, bila ko nak bayar baki upah aku jadi ‘awek' ko tu? Lagi RM 20 ribu… Upah aku jadi isteri ko, ko jangan buat-buat lupa pulak!"

"Hahaha… Ko ni tak ada keje lain. Duit, duit, duit. Ko lahir atas duit ke dulu?" Kata Farriel jengkel.

"Aku tuntut hak aku aje… Mana ada benda free dalam dunia ni. Nak masuk toilet pun kena bayar 30 sen tau. Ada sesetengah toilet, kena bayar sampai RM5 tau!" Aku wat muncung itik.

Dia yang janji ape. Triple dari upah yang kononnya si Marina tawarkan pada aku. Dan RM 2 ribu ‘bersih' sebulan. Upah jadi isteri kontrak mamat senget sebelah aku ni. Masyuk! RM20 ribu + RM10 ribu (5 bulan duit gaji aku) = RM30 ribu. Dengan duit sebanyak tu, dapat la aku bayar hutang ayah tiri aku dengan Ah Long. Tak payah sakit-sakit kepala lagi fikir. Beres!

Perjalanan kami berakhir di sebuah banglo dua tingkat berkembar. Ia terletak di bahagian paling hujung dalam deretannya. Tanpa menunggu Farriel, aku terus keluar dari kereta. Meninjau keadaan sekeliling rumah. Tengok dari luar aje aku dah jatuh suka. Dindingnya dicat warna kuning jagung dan putih. Ada garaj yang boleh muat 2 biji kereta. Ada laman sederhana luas di tepi. Hmm… Leh tanam bunga macam nenda buat. Letak kerusi batu kat tengah. Kalo kaya sket, boleh wat landskap air terjun ke kolam ikan ke… Petang-petang boleh la minum petang sambil amik angin. Huish, tingginya angan-angan! Tapi memang betul la… Betul-betul macam rumah yang aku idam-idamkan. KECUALI part yang aku kena tinggal dengan Farriel hyppo ni la… yaiks!

Cermin kereta diturunkan. Farriel julur kepala dari dalam kereta.

"Hah, apa lagi?" Sergah Farriel.

"Ape?" Soalku terpinga-pinga. Lupa lak ada mamat ni!

"Bukak ler pintu pagarnya…"

Hujung bibir atas sengaja aku naikkan sehingga mencecah bahagian bawah hidung. Ape punya laki la… Kejenya tak ada lain, membuli aku. Masa kat rumah mama papa dia lagi dia dah tunjuk belang. Tak boleh tengok aku senang. Kejap-kejap…

"AD dearie, buatkan kopi kurang gula satu!"

Padahal kat meja depan mata dah ada kopi seteko. Tak nak, katanya manis. Nanti bertambah gemuk. Ceh, tak nak minum air manis konon. Tapi kalo kat meja makan tu, lagaknya dah macam orang Somalia tak pe pulak. Aku yang tengah syok tengok TV dengan nenda tu, nak tak nak terpaksa la menapak ke dapur. Kalo tak fikir nenda dan mak ayah dia yang ada sama, nak aje aku mandikan Farriel tu dengan sebaldi air kopi. Biar dia rasa. Tapi bila aku sukat tahap kesabaran, untung la masih ada yang berbaki.

Satu lagi taktik dia nak membuli…

"Sayang, briefcase tinggal kat bilik. Tolong amik!"

Hui… Dalam pada nak muntah dengar dia panggil sayang, aku gagahkan jugak panjat tangga sampai tingkat tiga rumah. Kok ada lif lain la cite! Patut-patutnya dia yang kena exercise turun-naik tangga. Biar lemak-lemak dalam badan dia tu susut. Ni tak, aku gak yang bertambah slim…

Tapi yang paling sadis…

"AD, pinggan dengan sudu ni berminyak la. Pergi amik yang lain!"

Belum sesudu nasi masuk dalam mulut. Air pun tak sempat teguk lagi. Dengan perut yang berirama heavy metal, aku seret jugak la kaki ke dapur. Nasib rumah orang. Kalo rumah aku, aku bagi dia makan atas pinggan kertas. Nak tambah sadis, aku bagi daun pisang aje wat alas. Biar dia rasa. Manja tak bertempat. Kalo dah depan mama papa dan nenda dia wat aku macam tahanan juvana, bila dah dok rumah sendiri ni, aku tak tau la apa bentuk ‘seksaan' dia akan wat dekat aku.

Dalam pada mengomel tu, pintu pagar tetap aku buka. Yelah, aku ni keje makan gaji. Kena la patuh. Pintu rumah dibuka oleh Farriel. Pergh! Macam tongkang pecah. Tak ubah macam kapal Jack Sparrow lepas kena serang dengan sotong kurita bersaiz giant tu. Almari, rak kasut, kotak-kotak, beg baju berlambak sana-sini. Habuk tak usah cite la. Lagi tebal dari tapak kasut aku ni!

"Wei, ko cakap ko dah kemas rumah ni! Ko tipu nenda, ek?"

Farriel angkat bahu dengan wajah selamba.

"White lies! Aku tak nak sia-siakan duit gaji yang aku bagi kat ko tu!" Jawapan yang dia bagi… Marvelous! Ei, geramnya aku tengok muka dia! Rasa nak ‘uli-uli' aje muka dia yang cerah tu.

Farriel menghilangkan diri di tingkat atas. Tak lama kemudian dia turun dengan memakai t-shirt kusam berwarna biru bersama jeans yang dah koyak bahagian lututnya.

"Tunggu apa lagi? Pergi la tukar baju! Kemas mana yang patut."

Bila dilihatnya aku masih kebingungan, Farriel menyambung arahannya.

"Dalam masa 30 saat, AD! Kalo ko tak siap jugak, aku potong gaji ko! RM 10 for every second." Katanya bersungguh-sungguh.

Mendengar katanya, tangga pantas aku daki. Aku angkut sekali beg pakaian. Menukar pakaian secepat mungkin. Ape punya arahan daa… Mengalahkan trainee kat akademi polis. Yang tak tahan tu, siap bagi masa lagi. Kalo lama tak pe jugak. Ni setakat 30 saat. Okey, siap! Tangga rumah aku turuni.

"Lambat 9 saat. Potong RM 90…" Ujar Farriel sambil melihat jam di pergelangan tangannya.

Aku hanya mampu mengeluh. Ko ingat aku robot ke hape? Tak ape… Kenakan la aku selagi boleh… Sampai masanya, giliran ko akan tiba pulak!

@~@~@~@~

Farriel celikkan mata. Jam di sisi pantas dicapainya. 7.30 pagi? Alamak… Dah lambat! Mampus… Terbabas Subuh aku! Bertuah punya AD. Bukannya nak tolong ketuk pintu, kejut aku... Nama aje jiran sebelah bilik.

Pintu bilik dibuka. Cuba mengesan di mana kedudukan AD. Bila didengarnya bunyi bising di dapur, dia membuat kesimpulan bahawa AD sedang memasak. Perutnya terasa lapar serta-merta. Tuala mandi dicapai. Siap mandi ala kadar, pakaian dalam almari di selongkarnya. Mencari kemeja yang paling tak berkedut. Setelah puas dengan penampilannya di cermin, baru la dia turun.

Suasana rumah senyap sunyi. AD tak kelihatan di mana-mana. Dah berambus pulak ke? Lantak ler… Tudung saji atas meja dibuka. Masa untuk makan.

Apa nih???

Sudu, garpu, pinggan, gelas, semua elok susunannya. Masalahnya pinggan dan gelas yang ada, semuanya kosong. Tak ada isi. Ke, lutsinar makanan yang dihidangkan dek AD ni? Nota di atas meja dicapai oleh Farriel.

‘To Izumi: Orang diet tak boleh makan banyak-banyak. Makan banyak angin tak pe… Sebab angin free dan tak menggemukkan!  ~AD~'

Kertas kecil tu direnyukkan.

"AAA….DDD…..!!!!!!!!!"

Aku yang baru nak melangkah masuk ke dalam teksi, tersengih-sengih macam kerang busuk sebaik sahaja terdengar jeritan Farriel. Padan muka ko! Ada ubi ada batas, ikut hati hari-hari aku nak balas…
posted by Penulisan2u @ 3:54 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
16 Comments:
  • At 20/7/09 7:09 PG, Blogger Suhaidah Tan said…

    heheh bez crita lawak2..

     

  • At 20/7/09 9:39 PG, Anonymous hanis said…

    Gila lawak!!!!!! pecah perut aku baca yang last part tuh! cepat sambung k

     

  • At 20/7/09 11:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best best best best best......
    next part bile nak masuk...x sabo dh den nih...

     

  • At 20/7/09 11:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah best cite nih...
    best giler n lawak tahap otromen taro...
    nak lagi nak lagi....

     

  • At 20/7/09 2:35 PTG, Anonymous deja said…

    best2 ceitanya.....sambunglah cepat.....nk baca lagi.....

     

  • At 21/7/09 9:43 PTG, Blogger aqilah said…

    best cite ni. nak lagi.....................

     

  • At 21/7/09 11:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best siottttttt ni yg wat ak x sbr ni
    cpt2.. smbg k...

     

  • At 22/7/09 4:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best best best best best....
    nak lagi......
    malas nk komen byk yg pasti nk tau ble n entry next part...
    cepar ar....x saba nih.... rase cm aku plak ad tu...wakakakakka

     

  • At 22/7/09 5:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt la smbung..
    excited nie nk bce.

     

  • At 24/7/09 11:51 PG, Anonymous adoyai said…

    hehehehe...
    bez gler cter ni..
    sakit prut gelak part ad ngan farell..
    hehe

     

  • At 24/7/09 5:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhu...
    padan muka dea lah
    what comes around will comes around lah

     

  • At 31/7/09 10:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la cite nie...
    npe x wat novel jew??

     

  • At 15/8/09 8:55 PTG, Anonymous ixora_gurlz said…

    ha'a..btol2..
    nape x wat novel jer..
    bezzz...!!!

     

  • At 6/9/09 10:05 PG, Blogger UCU said…

    adoi...
    sempat ag si ad kenekan aril...
    hhahahha~~
    klaka2...
    next2...

     

  • At 24/2/11 1:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best best best...cerita dea kiut..

     

  • At 6/12/11 2:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lawak tahap dewa ney!!!!

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group