BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Julai 01, 2009
Cerpen : Goodbye, Love
Nama Pena : intanisa

PROLOG
"Saya amat berbesar hati dengan kehadiran tuan-tuan dan puan-puan ke sidang akhbar istimewa ini." Azizi memulakan bicara. Flash kamera tidak menganggu penglihatannya.
"Apa tujuan encik mengadakan sidang akhbar ini?" seorang wartawan bertanya. Tangannya bersiap sedia menaip respon Azizi.
"Saya ingin mengumumkan bahawa pada hujung tahun ini, saya Amirul Azizi bin Tan Sri Jamaludin akan melangsungkan perkahwinan dengan gadis idaman saya." Tenang Azizi memberitahu.
Suasana bertukar menjadi gempar.
"Encik Azizi, siapa bakal isteriEncik Azizi?" seorang lagi wartawan bertanya.
Azizi tersenyum puas. "Orangnya ialah..."

3 tahun lalu
"AAARGHH!!!" Hartini menjerit sambil kakinya menekan brek sekuat hati. "Alamak..." Hartini melihat jenis kenderaan yang dilanggarnya.
Seorang lelaki bersut hitam keluar dari kereta. Dia membukakan pintu tempat duduk belakang. Hartini memeriksa kerosakan yang telah dilakukannya. Lampu keretanya pecah, manakala kereta mewah itu hanya tercalar sedikit.
"Hoi! Buta ke?!" Seorang lelaki pertengahan 20-an menempik.
Tersentap Hartini dibuatnya. Perlahan-lahan Hartini menoleh ke arah empunya suara.
'Mak aih! Smart-nya, tapi tak ada budi bahasa.' Sempat Hartini mengumpat dalam hati.
"Maaf, encik. Saya tak perasan kereta encik lalu tadi." Hartini berlembut.
"Senangnya cakap! Woi, kau ingat maaf tu boleh ganti kereta aku?!" Azizi menjerkah gadis awal 20-an itu.
Hartini garu kepala. Nak bayar ganti rugi tentu tak termampu olehnya. Tengoklah kereta, BMW 7 Series. Hartini meneguk liur.
"Kau tau tak berapa harga kereta ni?" Azizi menekan suaranya.
Hartini menggeleng.
"USD 1.5 juta!" Azizi menjerkah. Hartini tertunduk.
"Tau pun takut." Azizi tergelak jahat.
Lelaki itu mencampak sekeping kad ke muka Hartini.
"Esok datang tempat tu, pukul 10 pagi. Lambat seminit, aku triple ganti rugi!" Azizi segera berlalu.
"Aku benci lelaki tak guna tu!!" Hartini membentak. Panas sungguh hatinya.

"Kau cakap kereta tu USD 1.5 juta?" Razwan terkejut.
"Kau patut tengok muka perempuan tu. Aku nak tergelak dah tadi." Azizi bermain dengan bola tenis di tangannya.
"Tak patut kau buat macam tu, Jie. Bukannya teruk pun kereta kau tu. Kesian lagi dia kena ganti lampu." Jihan menyampuk.
"Korang tak faham. Aku tau lah apa yang aku buat." Azizi tersenyum sinis. 'Aku dah jatuh cinta!'

Hartini kagum melihat rumah agam di hadapannya itu. Buat seketika, hatinya tenang. Hartini berjalan ke pintu utama sambil menikmati pemandangan taman Jepun di bahagian kanan dan taman ala barat di bahagian kiri.
Asyik melihat kiri kanan, Hartini terlanggar sesuatu.
"Aaargh!!!" Hartini hampir tersungkur apabila tangannya disentap. Hartini menoleh.
'Wah, handsome-nya!' Hartini tersengih-sengih sendirian.
"Cik tak apa-apa?" seorang lelaki berkemeja biru tersenyum sumbing.
"Er...tak. Terima kasih." Hartini melepaskan tangannya.
"Jalan tu hati-hatilah sikit." Lelaki itu sempat memberi nasihat. Dia berlalu ke arah keretanya.
Lemah lutut Hartini dibuatnya. Sudahlah kacak, kaya, berbudi bahasa pula. Memang boleh dibuat calon suami!, getus Hartini nakal. Dia tergelak sendiri.
"By the way, saya Razwan. Kalau Azizi buat something inappropriate pada awak, just call me." Lelaki itu bersuara. Hartini tersentak. Entah bila masa lelaki itu berdiri tegak di hadapannya. Terketar-ketar dia menyambut kad di tangan Razwan.
"Thanks." Hartini tersengih lagi.

"Lepas buat calculation, jumlah ganti rugi yang awak kena bayar ialah RM 50, 000." Azizi mencampak sampul surat sebesar kertas A4 di atas meja.
"RM 50, 000?! Jangan mengarutlah!" Hartini terkejut. Manalah dia mampu untuk membayar sebanyak itu. Dia hanya bekerja part-time di kedai bunga. Sekadar untuk mengurangkan beban ayahnya.
"Buat apa aku nak mengarut dengan kau. Buang masa aku je." Azizi berdiri memeluk tubuh.
Hartini mahu sahaja menangis. Dia tunduk melihat karpet. Mana mahu cari duit. RM 50,000 bukannya sedikit.
"Saya nak minta masa sikit, encik. Saya orang susah. Bagilah saya masa nak kumpul duit." Hartini merayu dengan suara tersekat-sekat.
"Aku nak duit tu settle by end of this month." Azizi berkeras.
Hartini tak mampu menahan air matanya lagi. Dia menangis sekuat-kuat hati.
"Kau ni memang tak berhati perut! Orang kaya semua macam tu. Mendiskriminasikan kami yang susah. Apa salahnya kau bagi aku masa. Bukannya kau desperate nak pakai duit pun! Dalam akaun kau mesti ada berjuta-juta Ringgit lagi!! Setakat RM 50,000 bukannya masalah! Kenapa mesti kau buat aku macam ni!!" Hartini menumbuk-numbuk dada Azizi.
Azizi tergamam melihat perubahan mood Hartini yang begitu drastik. Dia menarik Hartini ke dalam pelukannya. Gadis itu menangis semahunya.
"Aku bagi kau options. Sama ada kau bayar cash atau kau jadi orang gaji di rumah aku dan hutang kau kira burn." Azizi membuat tawaran.
Hartini terdiam. Dia perlu membuat keputusan bijak.

Hartini menggaru kepalanya yang tidak gatal. Dia mundar-mandir di ruang tamu. Fatin mula bosan dengan kerenah kawan baiknya itu.
"Kau kerja ajelah dengan dia. Dia dah bagi option kat kau, terima je lah. Takkan kau mampu nak bayar cash?" Fatin menarik tangan Hartini supaya duduk.
"Memanglah offer dia tu bagus. Tapi, cuba kau fikir. Mesti dia nak something in return. Takkan dia boleh nak lepaskan aku macam tu je." Hartini meningkah.
"Kau kan terror main Street Fighter. Apply-kan 'ilmu pengetahuan' kau tu. Kalau dia buat benda tak senonoh, kau sepak la kat 'situ'." Fatin tergelak-gelak.
"Tak nak lah! Nanti kalau dia saman aku, lagi teruk." Hartini menyandar di sofa. Dia perlu membuat keputusan malam itu juga!

Azizi hanya memerhatikan gadis itu melakukan kerja dari atas. Sebelum menandatangani kontrak, Hartini meminta sedikit perubahan dilakukan. Dia hanya bekerja pada waktu petang hingga malam kerana kuliahnya di waktu pagi. Azizi bersetuju asalkan dapat melihat gadis itu setiap hari.
BEEP!!
Azizi mencapai telefon bimbitnya lalu membaca mesej daripada nombor yang tidak dikenali itu.
'Aku benci kau!!'
"Gila!" Azizi menghapuskan mesej itu. Sejak 5 bulan yang lalu, dia sering menerima panggilan dan mesej berbaur ugutan. Dia hanya menganggap itu semua 'prank'.
"Siapa gila?" Jihan menegur.
"Oh, ni ha. Unknown number yang selalu kacau aku." Azizi duduk di hujung katil. Jihan mencapai majalah lalu duduk di sofa. Razwan hanya berdiri di tingkap.
"Lawa maid kau." Tegur Jihan.
Azizi tersenyum lebar. Dia berbaring menghadap siling.
"Dah lama aku tak nampak kau senyum macam tu. Ada kaitan ke dengan maid tu?" Razwan meneka.
Azizi tidak mendengar teguran Razwan. Dia masih tersenyum-senyum sendiri.
"JIE!!" Jihan menjerit.
"Hah?! Kenapa?!" Azizi tersentak.
"Kau ni macam orang angau apahal? Dah 5 kali aku panggil." Razwan memaut bahu Azizi.
"Kau suka maid baru tu, eh?" Jihan serkap jarang.
"Mana ada." Azizi menolak tangan Razwan.
"Tipu. Muka kau merah. Come on-lah, Jie. Aku dah kenal kau sejak lahir la. Kau memang tak boleh bohong kitorang." Razwan menepuk-nepuk bahu Azizi.
"Okay, fine! Aku suka dia. Korang ingat aku suka-suka ke nak ambil dia kerja? Itu cuma alasan untuk tengok dia hari-hari." Azizi mengaku.
"Kalau macam tu, baik kau kahwin je dengan dia." Jihan beralih ke balkoni.
"Tak nak. Aku nak buat dia jatuh cinta dengan aku dulu, baru aku fikir pasal kahwin."
"Good luck, then." Razwan ketawa besar. Jihan dan Azizi turut ketawa.

Hartini bersandar di belakang kaunter. Dia mengeluh berat. Sudah sebulan dia bekerja di rumah agam itu. Ada-ada sahaja kerenah Azizi. Naik bosan dia melayan. Menurut perjanjian mereka, kontrak mereka bakal tamat 2 bulan lagi. Sementara itu, tentu dia sudah dihantar ke rumah sakit jiwa.
"Sabar je lah, Tini." Fatin mengusap bahu kawannya itu.
"Aku tengah sabarlah ni. Kalau aku hilang sabar, mati jantan tu aku kerjakan." Hartini mengeluh lagi.
"Excuse me." Suara seseorang menganggu perbualan mereka.
"Selamat datang. Boleh saya bantu cik?" Fatin melayan pelanggan wanita itu.
"Saya nak tempah bunga. Tapi, saya tak tau bunga macam mana sesuai untuk ucapan terima kasih." Wanita itu menerangkan.
"Oh, kalau macam tu cik boleh ikut saya ke belakang. Ada banyak sampel. Silakan." Fatin berlalu dari kaunter.
Hartini mengambil alih tempat Fatin. Baru hendak mengemas kaunter, telefon bimbitnya berdering. Panas hatinya melihat nombor yang tertera.
"Ya, Encik Azizi. Apa boleh saya bantu?" Hartini cuba berlembut.
"Hari ni kau tak payah masuk kerja. Tunggu je kat kedai sampai aku datang." Azizi memberi arahan.
"Kenapa pulak?"
"Ish, banyak soal pulak! Tunggu je lah." Azizi terus mematikan talian.
"EEE, GERAMNYA AKU!!!" Hartini meramas-ramas apronnya.
"Kenapa geram sangat ni?" Entah bila masa wanita itu berada di hadapannya, dia pun tak sedar.
"Tak ada apa. Cik nak buat bayaran ke?" Hartini membetulkan rambutnya yang berserabai.
"Ya. Boleh tak tolong hantar sekali ke alamat ni?" Wanita itu meletakkan sehelai kertas di hadapan Hartini.
"Alamat ni?" Hartini terkejut apabila membaca alamat Azizi.
"Ya. Ada masalah ke?" Wanita itu tersenyum manis.
Hartini menggeleng. Dia terus menunduk untuk menulis resit.
"Hartini!" Tiba-tiba Azizi muncul. Dia terkaku melihat wanita yang sangat dikenalinya.
"Azizi?" Wanita itu menanggalkan cermin mata hitamnya.
"Sophie." Azizi menghampirinya malas.
"It's been a long time!" Sophie membuka tangannya untuk memeluk Azizi tetapi dia lebih pantas mengelak.
"Kau tunggu apa lagi? Cepat sikit! Aku tunggu dalam kereta." Azizi segera keluar dari kedai itu.
Hartini serba salah. Dia memandang Sophie. Wanita itu menggigit bibir.
"Saya minta maaf pasal tadi." Hartini cuba memujuk.
"It's okay. Saya faham, Azizi memang macam tu. Tak pernah berubah." Sophie memegang tangan Hartini lembut.
"Bunga ni..."
"Batalkan. Duit tu awak simpanlah." Sophie menyerahkan not 150 kepada Hartini.
"Tapi,.."
"Tak ada tapi. Pergi cepat sebelum Azizi naik angin." Sophie menarik Hartini supaya keluar.
Tergesa-gesa Hartini menuju ke kereta Volkswagen Beetle baru itu. Wajah Azizi nampak tegang. Sepanjang perjalanan, Hartini takut hendak bersuara. Azizi pula tidak tenang dalam pemanduan.
Hartini terpaksa mengejar Azizi yang berjalan lau ke hadapan. Lelaki itu berhenti di pintu masuk sebuah butik. Hartini tercungap-cungap.
"Dengar sini. Hari ni aku bagi kau 'bonus', tapi dengan syarat kau kena temankan aku pergi majlis makan malam, malam ni." Azizi berterus-terang.
"Hah?!" Hartini terkejut. Tidak pernah dia mengikuti majlis makan malam formal.
"Masuk dalam, cari orang nama Lisa. Dia tau apa nak buat. Aku tunggu kat Burger King." Azizi berlalu sebaik sahaja memberi arahan.
"Hah?" Hartini hilang punca. Menyampah sungguh dia dengan Azizi yang suka bertindak melulu.

Azizi membetulkan tali lehernya. Sejak melihat transformasi Hartini, dia jadi tidak keruan. Organ pernafasannya terasa sempit. Tambahan pula banyak mata yang mencuri pandang pada Hartini.
"Encik, saya tak selesalah." Hartini berbisik.
"Tahanlah kejap. Majlis belum mula pun." Azizi memegang tangan Hartini erat.
Hartini mengeluh. Sungguh dia tidak selesa dengan pakaian itu. Sehelai dress labuh berwarna krim dipadankan dengan sepatu dari Jimmy Choo. Sempat juga dia membuat spa.
"Encik, saya nak pergi toilet." Hartini menarik tangannya.
"Cepat sikit." Azizi sempat berpesan selepas menunjuk arah.

"Ish, rimas betul!" Hartini duduk di singki selepas menanggalkan kasut.
"Hartini."
Hartini mendongak. Matanya terbelalak melihat manusia yang berdiri di hadapannya.
"Awak?"
BUKK!!
Hartini terus tidak sedarkan diri.

Azizi tidak sedap hati. Razwan dan Jihan hanya melihat Azizi tidak senang duduk.
"Kau ni kenapa?" Jihan menegur.
"Hartini, dah 15 minit dia pergi toilet." Azizi memberitahu.
"Dia sesat kot." Razwan mengusik.
"Mustahil! Aku dah cakap kat dia yang aku tunggu sini." Azizi meneguk segelas soda.
"Kejap lagi baliklah tu." Jihan memerhatikan beberapa orang gadis yang sedang berbual di tepi kolam renang.
KRIING!! KRIING!!
Azizi segera mengeluarkan telefon bimbitnya. 'Unknown?' bisiknya.
"Hello?" Azizi menjawab berhati-hati.
"Encik Azizi!! Tolong saya!!!" Suara Hartini menjerit meminta tolong.
"Hartini!! Kau kat mana?!" Azizi cemas.
"Risau? Datang ke alamat yang aku berikan kejap lagi. Kalau kau tak muncul dalam sejam, mati kesayangan kau ni. Make sure you're alone." Lelaki itu ketawa sebelum mematikan talian.
"Hello, hello!! Hartini!!" Azizi menjerit bagai orang gila. Razwan dan Jihan segera menghampiri.
"Unknown number call lagi. Hartini diculik. Kita kena cepat. Within an hour, if I don't show up, she'll die." Azizi hilang arah.
"Biar kita pergi sama-sama." Jihan mencadangkan.
"Jangan! Dia nak aku datang sorang. Korang jangan masuk campur." Azizi segera berlari keluar.
"AZIZI!!" Razwan berteriak. Lelaki itu tidak menghiraukan. Dia berlari begitu pantas.
"Wan, kita follow belakang!" Jihan menarik Razwan.

"Apa kau nak, hah?!" Hartini menjerit sebaik sahaja ikatan mulutnya dibuka.
"Aku nak teman lelaki kau." Sophie berjalan mengelilingi Hartini.
"Dia bukan teman lelaki aku!" Hartini geram.
"Well, I don't care. You're just a bait." Sophie ketawa besar.
"Apa salah dia sampai kau libatkan aku sekali?" Hartini cuba mengorek rahsia.
"Dia yang menyebabkan bapa aku muflis! Sebab dia, aku hilang harga diri, hilang maruah! Sebab dia mak aku mati! Dia pembunuh keluarga aku!!!" Sophie menjerit.
Hartini tidak faham. Dia tahu Azizi seorang yang panas baran, ego dan ganas. Tidak pernah terlintas di kepalanya Azizi sanggup membunuh.
"Terkejut?" Sophie ketawa galak. Meremang Hartini mendengarnya. Tidak ubah seperti orang gila.
"Kau terkejut Azizi macam tu?" Sophie merentap rambut Hartini. Gadis itu menjerit kesakitan.
"5 tahun lalu, bapa aku yang menguasai perniagaan minyak dunia. Bapa aku menguasai kerusi Presiden dan aku pewaris harta bapa aku. Bapa Azizi cuma orang bawahan bapa aku.
Satu hari, bapa aku ditangkap kerana tuduhan rasuah dan menggelapkan duit syarikat. Kemudian, bapa Azizi naik sebagai Presiden. Bapa dia cuma Ketua Eksekutif, memegang hanya 5% saham syarikat. Sedangkan mak aku yang mendominasi dengan 40% saham. Tapi..." Sophie tak mampu meneruskan. Dia menangis teresak-esak.
"Tapi!!" Sophie tiba-tiba ketawa semula. "Tapi, mak aku dibunuh dengan kejam pada malam bapa aku diisytiharkan muflis. Mak aku mati!!! Bapa dia yang upah orang supaya bunuh mak aku!
Aku pulak!! Aku dirogol dan dijual sebagai pelacur!!" Sophie menangis lagi.
Hartini terasa sebak. Dia tidak percaya dengan tuduhan Sophie. Setahunya, arwah bapa Azizi seorang dermawan. Hasil zakatnya disumbangkan kepada pembinaan rumah berkos rendah untuk golongan miskin.
"Hartini!!" Azizi tercungap-cungap.
"Well, well, well!!" Sophie berdiri. Tawanya kian menakutkan.
"Kalau kau nak aku, jangan libatkan Hartini! Lepaskan dia!" Azizi mengepal tangannya.
"Kalau aku tak culik dia, sampai mampus kau tak datang." Sophie merentap rambut Hartini. Hartini menjerit kesakitan.
"Fine! Aku dah datang! Jangan apa-apakan dia." Rayu Azizi.
"Jangan melawan. If you dare to lift even one finger, she'll die." Sophie memberi amaran.
Azizi cemas apabila 5 orang lelaki mengelilinginya. Dia cuba mempertahankan diri.
"Remember, lift one finger and I kill her!!" Sophie mengingatkan.
Azizi tiada pilihan melainkan membiarkan sahaja dirinya dibelasah. Perutnya ditumbuk beberapa kali. Wajahnya terasa kebas selepas menerima beberapa das tumbukan. Dia terasa ada cecair pekat mengalir di hidungnya.
"Azizi! Don't be stupid! Lawanlah!! AZIZI!!!" Hartini menangis teresak-esak.
BANG!! BANG!!
Suasana sunyi. Dua orang lelaki tumbang. 3 algi berundur. Sophie memaut leher Hartini dengan sebilah pisau. Azizi terbaring lemah. Dadanya turun naik menahan sakit.
"Sophie." Jihan masuk dengan sepucuk pistol. Dia tersenyum sumbing.
"Jangan dekat! Aku bunuh dia!" Sophie mengangkat pisau tinggi di udara.
"Bunuhlah, kau ingat aku takut?" Razwan pula muncul sambil mengacukan pistolnya ke arah Sophie.
"AARGH!!!"
BANG!! BANG!!
Pisau terlepas dari tangan Sophie. Terus ke lantai. Sophie melihat tangannya yang ditembak oleh Jihan.
"Bukan bapa Azizi yang bunuh keluarga kau." Razwan menghampiri Hartini lalu mendorong gadis itu kebelakangnya.
Sophie tercungap-cungap menahan sakit. Matanya tajam menikam wajah Razwan.
"Harlem, kawan baik bapa kau yang upah orang supaya bunuh keluarga kau. Lepas disoal siasat, hanya bapa Azizi yang terselamat daripada semua konspirasi ni. Sebab tu dia yang menjadi Presiden." Jihan menambah.
"Uncle Harlem?" Suara Sophie tenggelam timbul.
"Yes, your dearest Uncle Harlem who kills your family." Razwan membenarkan.
"But, why?" Sophie menangis lagi.
"Because he wants to be the President." Razwan bertinggung di hadapan Sophie. Dia memeriksa kecederaan di tangan Sophie. "Luka ni agak dalam. Biar aku bawa kau jumpa doktor peribadi aku. He will absolutely keeps this secret from police." Razwan mengusap rambut Sophie.
"Why don't you just kill me?!" Sophie menikam kaki Razwan.
"Aargh!!!" Razwan menjerit. Hartini turut menjerit ketakutan. Dia segera mencabut pisau yang tercacak di paha Razwan. Air matanya mengalir begitu deras.
"Your wish is granted." Jihan mengacu laras pistolnya ke kepala Sophie.
"Wait!" Azizi tiba-tiba menjerit. "Jangan, Jihan. Biarkan dia." Bersusah-payah Azizi merangkak ke arah Sophie.
"Bunuhlah aku! Aku tak sanggup lagi hidup macam ni." Sophie merayu.
"Aku takkan bunuh kau. Aku nak kembalikan kehidupan kau." Azizi mengusap wajah Sophie.

EPILOG
"Encik Azizi, siapa bakal isteri encik?" seorang lagi wartawan bertanya.
Azizi tersenyum puas. "Orangnya ialah Sophie Arianna Abdullah."
Tepukan gemuruh kedengaran apabila Sophie keluar dengan penampilan bertudung.
"This is my future wife." Azizi tersenyum puas.
'Aku sentiasa akan menyayangimu, Hartini. Sayangilah Razwan sepenuh hatimu. Lupakan cintaku. Goodbye, love.' Azizi mengerling ke arah Hartini yang setia di sisi Razwan.
Azizi menoleh pula pada Jihan. Dia mengenyit mata pada Jihan yang tidak selesa dipaut sebegitu. Fatin tidak pernah putus asa memikatnya. 'Good luck, my friend.' Azizi tergelak kecil.
Dia menghela nafas lega. Dia berdoa agar mereka semua berbahagia. Dia menoleh pada Sophie. Wanita itu tersenyum manis dengan pancaran nur di wajahnya.
'I'm trying my best to be a best husband for you.' Ikrarnya dalam hati.
posted by Penulisan2u @ 3:31 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
42 Comments:
  • At 1/7/09 7:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best tapi asal si hero dpt kat sophie pula..

     

  • At 1/7/09 12:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cait..
    alaaaaaaa
    nape mukan hartini 2 jd wife dyeeee..
    hehehe..
    tp nice story ..

    iQ_tayum

     

  • At 1/7/09 1:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ntah pape jek cte ni..mengarut!

     

  • At 1/7/09 2:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kenapa tak kawin dengan hartini , tak logik la cite ni

     

  • At 1/7/09 2:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ala knp bkn Hartini dgn Azizi..
    plik ar ending dia...
    sptt kne jls lg citer nie...

     

  • At 1/7/09 4:08 PTG, Anonymous me_saya said…

    sory to say,aku tak berapa fham..sayangnya jln cerita macam best tp...susah nak cakap..truskan berkarya.

     

  • At 1/7/09 5:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story eventhough azizi x kawen ngan hartini.. mcm hana yori dango lak story line nih..

     

  • At 1/7/09 9:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huh... tak paham aku. mula2 dia ckp mcm dia suka kat hartini. tapi skang ne kat sophie lak. tak paham betul aku ne! ish2!!! mengarut~!!!!!!!

     

  • At 2/7/09 1:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    baiknye azizi bagi hartini kat razman. hehehe

     

  • At 2/7/09 10:39 PG, Anonymous katak said…

    lgpon hartini tu mmg suke kt razman kan....
    bukan azizi.

    ape2 pon gud try...boleh baiki lg..
    skill mmg ade, asah lagik ek..bio berkilau2..hehe

     

  • At 2/7/09 4:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ak rse ak phm nape azizi kawen ngn sophie..
    sbb nk slamatkan sophie kn?
    tahniah kat azizi sbb dh bjaya
    slamatkn idup sorg pompuan...
    tahniah gak kt writer sbb wat cite
    besh cam ni...
    pengorbanan satu penyiksaan
    tapi stiap yg belaku mesti de hikmahny..
    cuma terkilan sbb razman sggup trime hartini
    wlopon dia tau azizi suka kt hartini...
    nway, mgkn sbb azizi dh bgtau yg dia nk nikah sophie..
    keep it up writer...

    ~lizarazu~

     

  • At 2/7/09 10:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cehhh...x best.sbb hero x dpt heroin!!huhuhu

     

  • At 3/7/09 12:12 PG, Anonymous neon_dealova said…

    hmm..
    citer nie sal pngorbanan ker snarnyer?
    tpi npe nk ssahkn diri sndiri
    tuk owg len..??
    tp aq respek azizi..
    dye wat tu sumer tuk kembalikn
    sophie ker jln yg bnar kn??
    ahaks.......o.O

     

  • At 3/7/09 11:31 PG, Blogger ziela said…

    ermm..
    best ape cter ni...
    xkn la hero mesti dpt kt heroin..
    hero yg sbnr mcm azizi tu..
    x pntgkn diri sendiri..
    sggup berkorban utk menyelamatkan hidup seorg perempuan..
    lgpn, sophie jd mcm tu bkn keinginan die..
    sbb tu azizi nk selamatkan die..
    gud stories writer..

     

  • At 4/7/09 2:14 PG, Blogger .:farah:. said…

    ala..
    ingatkan azizi kawen ngan hartini..
    mcm kesian jerk kt azizi neh..
    hurm,
    it's a very good story..
    len dri yg len..
    gee~

     

  • At 4/7/09 10:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hah???mxm x caya jer..tb2 plak ending dia cam tu...

     

  • At 5/7/09 10:40 PTG, Anonymous intanisa said…

    thnx 4 cmmnting...ni bru start nk mencerpen...haha...lepas je post ccerpen ni, saya dah 'renovate' sket citer ni. ade la sket pengaruh hana yori dango, cume twist sket je kat ending.

     

  • At 5/7/09 10:56 PTG, Anonymous intanisa said…

    sy dah postkan modified version untuk criter ni. please comment kalau ada better idea for this story. really appreciate it...by the way, sy bygkn muka azizi tu mcm Matsumoto Jun n razwan mcm Sakurai Sho. Haha, love arashi!!!

     

  • At 6/7/09 12:54 PG, Blogger nadiah_abdllah said…

    ala.. nape die dgn sophie???
    tp oklah cite ni..
    =) all the best to writer.

     

  • At 9/7/09 3:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok la xsemesti nye hero ngan heroin dpt bersatu,cm cinta aku dgn bf aku akhirnye aku yg undur diri coz aku nk dye bhgia sedang kn pompuan 2 yg rampas dr aku..ckit wey bf kne rampas tp bf kne rampas xpe jgn husbund dh la.

     

  • At 10/7/09 6:44 PTG, Blogger A'al said…

    jalan cerita menarik arr.lain daripada yg lain...sy dh agak dah tini ngan razwan tu...citer pun tak ngarut.

     

  • At 14/7/09 4:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tetiba jer ending ngan orang len...
    tapi dunia kan..

     

  • At 15/7/09 12:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alaaaa..
    ending die x best laa...
    kn best kalu hartini yg jd wife die..
    tp xpe...citer ni tetap best!

    spongebob_farah@yahoo.com
    fleena

     

  • At 15/7/09 4:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    walaupun aku agak kecewa sbb in the azizi dgn sophie & masa yg razwan bgtau sophie her family was killed by uncle harlem, aku ingat razwan suka sophie
    but wtv it is, dlm cerita ni characters sume nmpk sgt comel
    haha :D

     

  • At 15/7/09 10:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ntah apa2 cerita ni.sepatutnya plot diselit dulu.masakan sophie jd bini azizi.xpaham betul la.pembuat cerita usaha lagi tau.good luck .

     

  • At 16/7/09 8:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best story...
    ending dye lain dri yg lain..
    cinta xsmestinya bsatu..
    plu gak bkorban..kan3?

     

  • At 17/7/09 11:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i thought azizi & hartini..but...huhuhu..
    neway, nice story....
    keep it up

     

  • At 18/7/09 12:49 PG, Anonymous miszabc said…

    lol...ntah pa2 la...mula2 cam x logik....cam pelik...pas tubez lak....cam ok....pas tu mai ending cam bangang....tapi dia seolah2 mcm...erm....mcm pngajaran yg bgus...korbankan his own love kat hartini to give sophie another hope to live in this world...give sophie chance untuk terima hidayah(pakai tudung) n be someone.....

     

  • At 19/7/09 9:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bagus la citer ni...ade kelainan..kalo citer lain..mesti dah dapat agak endingnya...tapi..good job writer..variasikan lagi..

    Fizi

     

  • At 20/7/09 3:37 PTG, Anonymous dhamirah_dekno@yahoo.com said…

    cita ni best,,tapikan tah pa hape tah dianye action mase hartini kene culik tu,boleh main tembak2 pulak..ahaxz =>
    cite ni OK!

    (^_^) dhamirah (^_^)

     

  • At 27/7/09 10:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    npe ending dy cm2...whatever pon ctew eh besh.hehe

     

  • At 1/8/09 1:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm salah satu scene drpd citer boys before flower jer
    dimana gu jun pyo dibelasah utk myelamatkan geum jan di yg diculik
    by the way,keep trying
    juz cari something else jgn cilok idea org

     

  • At 3/8/09 11:28 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite nie best...tpi xsilap mcm dicilok sikit dri crita hana yori danggo ataupun boy before flower atau meteor garden...tpi dlm versi melayu...n ending dy memng laen dr crita smua 2...but still ok cauze bnyk kelainannya...

     

  • At 4/8/09 1:38 PTG, Anonymous nuryaya said…

    korang bace dgn hati n perasaan baru paham......
    jgn bace gune mulot...

     

  • At 4/8/09 5:19 PTG, Anonymous naniey said…

    cerita yg menarik..
    pengorbanan dlm sebuah cinta..

    cinta xsemestinyer bersatu
    dan meyaygi dan disygi adlh yg terindah dlm hidup insan...

     

  • At 8/8/09 7:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite yg menarik..
    tapi x bestla ending dia..
    sape yang bace ngan aty lbh menyentuh perasaan dri bca dengan mulut..

     

  • At 10/8/09 7:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aduh... ade ker??? ag pun razwan lum tentu agy syok kt kartini. bes tp... aduhhh,,sdh r. anyway..enjoy gk..

     

  • At 21/12/10 1:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best mmg la best....
    tp x puas aty npe hero dpt kt sophie lak.....
    keep on writing
    :)-H33 Yn6mT-

     

  • At 22/12/10 11:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ape arh bg arh azizi kawen ngan hartini...
    bawu gempaq...

     

  • At 29/3/11 4:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita ni best tp mcm tiru jalan cerita satu movie korea (aku x ingt)...but whatever...teruskn berkarya...-akinabalu-

     

  • At 1/4/11 2:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending tak best langsung...

     

  • At 1/4/11 3:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni putar belit seyh..jln citer pn tak best..
    ending lg ar nth pape...tak best..warghhhhhhhhhh
    ngantok seyh...
    [Mrs.Sleep93]

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group