BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Julai 22, 2009
Cerpen : Pertemuan penuh hikmah
Nama Pena : rerama_ungu

Surya duduk diatas batu itu sambil merenung jauh kearah pantai. Sudah 3 hari dia berada di pulau itu cuba untuk menenangkan fikirannya. Dia tidak dapat lagi menumpukan perhatian pada kerjanya, lantas atas nasihat bossnya, dia mengambil keputusan membawa diri ke pulau itu. Sedang dia asyik melayan perasaan, kedengaran namanya di laung dari jauh. Dia lantas menoleh, mencari-cari suara yang melaungkan namanya itu. Surya lantas tersenyum sambil melambai-lambaikan tangannya apabila melihat sekujur tubuh kecil sedang berlalri-lari anak menuju kearahnya.
" Ain, kenapa ni," soal Surya sambil mengurut-ngurut belakang Ain yang masih tercungap-cungap.
" Mak Som, Mak som," tutur kata Ain tersekat-sekat.
" kenapa dengan Mak Som, Ain," Surya mula risau.
" Mak Som jatuh kat bilik air," jawab gadis kecil itu sambil tercungap-cungap.
" hah, Mak Som jatuh kat bilik air," jawab Surya terkejut lantas menarik tangan Ain dan mereka bersama-sama berlari-lari menuju ke rumah Mak Som.

*************************************

" nasib baik awak ada, kalau tidak tak taulah," perlahan suara Kamal sambil pandangannya terarah pada Mak Som yang sedang tidur diatas katil usangnya.
" saya hanya bantu mana yg patut, kebetulan Ain datang bagitau saya," balas Surya.
" kesian Mak Som, kadang-kadang saya terfikir apalah salah dan dosa dia sampai keluarga dia tak pedulikan dia," Kamal meluahkan kekesalannya.
" tapi Mak Som masih ada awak dan Ain kan. Sekurang-kurangnya masih ada yang sayangkan dia dan ambil berat pasal dia," luah Surya.
" kami takde sesiapa lagi di dunia ni, kecuali Mak Som. Dialah tempat kami mengadu. Sebab itulah sebab saya rela jadi nelayan, sekurang-kurangnya saya sentiasa dekat dengan Ain dan Mak Som. Kalau tak, sapa yang nak tengok-tengokkan mereka," nada suara Kamal mula menurun.
" untung Mak Som dan Ain, ada orang mcm awak yang masih ambik berat pasal mereka," tanpa sedar Surya merenung wajah pemuda itu penuh simpati.
Kamal dan Ain merupakan anak yatim piatu yang di bela oleh Mak Som setelah kedua ibubapa mereka terlibat dengan kemalangan 6 tahun yang lalu. Walaupun Kamal adalah seorang pelajar yang cemerlang dan berjaya mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan SPM nya, dia menguburkan niat untuk meneruskan pelajaran dan cita-citanya semata-mata untuk menjaga adik dan ibu angkatnya itu.

************************

Mesyuarat pengurusan baru sahaja selesai. Selepas seminggu bercuti, banyak kerja yang harus Surya selesaikan. Surya sedang menyusun fail-fail projek di bawah kelolaannya tatkala Mike mendekatinya.
" how’s your vacation," Tanya Mike sambil menghulur fail kepada Surya.
" good, dapat release tension and make new friend," balas Surya.
" wah, make new friend, sound interesting," kata Mike sambil tersenyum.
" kau jangan nak fikir bukan-bukan ye Mike," kata Surya bagai faham apa maksud yang tersirat dalam kepala Mike tika itu.
" what, aku tak cakap apa-apa pun kan, I just said it sound interesting, itu jer," balas Mike sambil tersenyum.
Mereka beriringan keluar dari bilik mesyuarat itu.
" so, u buy me lunch today right, as your promise last week," soal Surya sambil memandang Mike.
" ya, sure. Apalah sgt kalau nak belanja kau lunch, aku tak rugi pun," kata Mike.
Surya hanya tersenyum.
" so meet me downstairs pukul 1 nanti," kata Mike.
Mereka berdua berpecah menuju ke bahagian masing-masing.
" Cik Surya, Tengku Imran dua kali call," kata setiausahanya Maria apabila melihat Surya lalu dihadapnnya. Dia lantas mengikut langkah Surya masuk ke biliknya.
" apa awak cakap dengan dia tadi," Tanya Surya lantas duduk di kerusinya.
" saya bagitaulah Cik Surya meeting," jawab Maria.
" and all this is from him too," Tanya Surya sambil menuding kearah dua jambak bunga ros merah diatas mejanya.
" haah," jawab Maria.
Surya menghela nafas panjang sambil bersandar.
" awak bawak keluar bunga-bunga ni semua, lepas tu bawak masuk fail puteri hartamas dan suruh Ikmal jumpa saya," arah Surya.
Maria mengangguk dan mula mengangkat bunga-bunga dari meja Surya. Surya kembali bersandar apabila Maria keluar, dia teringatkan Tengku Imran yang tidak pernah berputus asa untuk mengajaknya keluar. Dia sendiri sudah tidak tahu berapa kali dia menolak pelawaan Tengku Imran, tapi lelaki itu masih tidak berputus asa nampaknya. Sekali lagi Surya mengeluh panjang.

*****************************

Sudah menjadi kebiasaan bagi Surya untuk pulang ke rumah ibubapanya setiap hujung minggu. Bukan dia seorang sahaja, bahkan adik beradiknya yang lain juga turut berbuat demikian. Walaupun mereka semua sudah punya kerjaya dan keluarga sendiri, cuti hujung minggulah masanya untuk berkumpul sekeluarga. Tika itulah rumah ibunya begitu meriah. Masuk sahaja perkarangan rumahnya, dia dapat melihat kereta Toyota Altis milik alongnya dan Suzuki Swift oren milik adik bongsunya. Nadirah dan Aiman sedang sibuk mengerjakan kolam ikan nenek mereka.
" abis matilah semua ikan-ikan tu," kata Surya sendiri sambil tersenyum.
Tak sampai 5 minit dia sampai, kakaknya turut sampai dengan grand livinanya bersama angkatan tenteranya yang seramai 5 orang.
" kamu pun baru sampai ke Surya," tegur Azman abg iparnya.
" haah bang Man," balas Surya sambil bersalaman dengan abag iparnya itu, kemudian bersalam dengan kakaknya.
Kemudian 5 anak-anak kakaknya beratur untuk bersalam dengannya setelah mendapat arahan dari mama mereka. Kemudian mereka berlima berlari menyertai Nadirah dan Aiman di kolam ikan nenek mereka.
" abislah ikan mama," komen kakaknya sambil mereka beriringan masuk ke rumah.
" itulah yg aku fikir tadi masa Nampak Nadirah ngan Aiman kat kolam ikan mama tu, dah campur anak kau, abislah," kata Surya sambil tersenyum.
Melangkah sahaja masuk ke dalam rumah, ketibaan mereka disambut mesra oleh semua ahli keluarga yang sedang berbual bual di ruang tamu.
" lambat kamu berdua sampai," tegur Puan Rohaya apabila anak-anaknya bersalaman dengannya.
" budak-budak tu ha, lambat nak bersiap, kejut bangun pagi bukan main liat lagi," jawab Suri mewakili Surya.
" mana anak-anak kamu Suri," Tanya En Suhaimi.
" tu kat luar, dengan anak along kejekan kolam ikan mama," jawab Suri yang telah pun mengambil tempat disebelah papanya.
" along, panggil masuk semua budak-budak tu, kang ada yang jatuh karang," arah Puan Rohaya kepada anak sulungnya yang sedang khusyuk membaca surat khabar.
Dia tidak berganjak, sebaliknya di kuis isterinya yg duduk disebelahnya. Isterinya lantas bangun dan keluar memanggil semua masuk ke dalam rumah.

****************************

Surya melirik melihat jam di tangannya, hampir pukul 3 petang. Dari luar dia jelas dapat melihat Tengku Imran sedang leka membaca majalah di dalam restoran itu. Perlahan Surya mengatur langkah memasuki restoran yang agak lengang itu.
" sorry I’m late," sapa Surya sebaik berdiri dihadapan Tengku Imran.
Tengku Imran lantas bangun dan melihat jam tangannya.
" eh, it’s ok. You just in time," ramah sahaja suara Tengku Imran.
" thank u, sebab sudi keluar minum petang dengan saya," ucap Tengku Imran sambil memandang wajah Surya.
" It’s ok Tengku. Saya yang patut rasa segan dengan Tengku, banyak kali Tengku pelawa, baru sekarang saya terima pelawaan Tengku," jawab Surya kelihatan agak tidak selesa apabila menyedari Tengku Imran tidak lepas dari merenungnya.
" please don’t call me Tengku. Just call me Imran or just Im, whatever you like but no Tengku. Gelaran tu sebenarnya menjauhkan saya dengan orang lain, especially dengan awak. I really like you dan saya tak nak awak rasa jauh dengan saya. Saya cintakan awak Surya," ucap Tengku Imran perlahan.
Surya seakan terpaku dengan ungkapan ayat terakhir dari Tengku Imran.
" biar betul Tengku Imran ni, gila ke apa," persoalan itu berlegar dalam kepala Surya menyebabkan dia terdiam beberapa ketika.
" surya," panggil Tengku Imran.
" hah," surya seakan terkejut dan tersedar yang Tengku Imram sedang berada dihadapannya.
" Tengku, ops sorry Imran, awak sedar ke apa yang awak cakapkan dengan saya tadi," Surya berusaha untuk menyembunyikan perasaan terkejutnya.
" yes, memang saya sedar. Dan memang saya cintakan awak, dari kali pertama saya nampak awak. Perasaan tu tak ada bila saya jumpa perempuan lain, dengan awak saya rasa lain, seakan ada sesuatu yang memberitahu saya awaklah jodoh saya, awak orangnya Surya," ucap Tengku Imran bersungguh-sungguh.
" Imran, hanya berdasarkan instinct awak kata awak cintakan saya, you must be joking," balas Surya cuba menimbulkan keraguan pada Tengku Imran.
" kenapa, selama ni saya percaya dengan kata hati saya. Tak salah kan, niat saya ikhlas Surya. Cinta saya juga ikhlas. Tak salah kan kalau saya luahkannya pada awak," Tengku Imran bersuara lembut.
Surya bangun.
" I got to go, saya lupa saya ada mesyuarat petang ni. Thanks for the coffee, nice to meet you and bye," ucap Surya laju lantas berlalu tanpa menoleh ke belakang lagi.
Tengku Imran hanya mampu melihat Surya berlalu dalam keadaan tergesa-gesa. Dia tau, dia telah menakutkan Surya dengan ungkapan I love u nya itu. Dia bersandar sambil melihat kereta Surya berlalu pergi.

*************************

Seminggu sudah berlalu semenjak pertemuannya dengan Tengku Imran yang berakhir dengan dia melarikan diri. Sejak dari hari itulah, pejabatnya sentiasa dipenuhi dengan jambangan bunga pelbagai warna dan jenis, coklat yang pelbagai jenama dan kotak dan tidak ketinggalan juga anak patung beruang pelbagai saiz dan rupa. Tengku Imran bukan seorang lelaki yang mudah mengalah.
" apa yang kau tak suka pasal Tengku Imran tu, dia kan handsome, banyak duit, keturunan raja pulak tu," luah Hani sewaktu mereka sama-sama bersarapan pagi.
" entahlah Hani, aku pelik. Punyalah banyak perempuan kat KL ni, apasal aku pulak," balas Surya.
" lelaki ni kadang-kadang pandangan dia lain. Ada sesetengah perkara pada seseorang perempuan tu boleh ikat pandangan dia pada perempuan tu," Yusof mencelah sambil mengerling Hani yang duduk dihadapannya.
Surya termenung mendengar kata-kata Yusof. Tatkala dia menghampiri tempat setiausahanya, kelihatan Tengku Imran sedang duduk di sofa tenang membaca surat khabar.
" apa pulak dia ni nak datang kat sini," Surya berkata sendiri dalam hatinya.
" Imran, what a surprise. What are u doing here," sapa Surya dengan suara ramah yang dibuat buat.
" sajer singgah, kebetulan saya ada urusan di bangunan sebelah tadi. This is for u," kata Tengku Imran yang kemas dengan kemeja berbelang biru dan slack hitam lantas menghulurkan sejambak ros merah kepada Surya.
Surya tersenyum.
" thanks, bolehlah saya tambah koleksi bunga-bunga yang dah penuh satu bilik saya tu," kata Surya sambil melangkah masuk ke pejabatnya.
Tengku Imran mengikut langkah Surya dari belakang, dia tersenyum sebaik melangkah masuk ke bilik Surya. Setiap sudut dipenuhi dengan bunga yang pelbagai warna, kotak-kotak coklat kelihatan di susun diatas meja kecil tidak jauh dari meja kerjanya, dan yang paling comel koleksi anak patung beruang yang di susun diatas kabinet tidak jauh dari pintu. Tengku Imran duduk dihadapan Surya yang telah pun duduk di kerusinya. Masih tidak jemu merenung wajah gadis itu.
" see, bilik saya penuh dengan bunga, coklat, teddy bear, sampai takde ruang dah untuk saya bergerak Imran," ucap Surya sambil memandang Tengku Imran.
" duit saya banyak sangat Surya, tak tau nak buat apa. So, saya suruhlah kedai bunga kat bawah tu untuk hantar bunga, coklat dan teddy bear pada awak tiap-tiap hari. Sekurang-kurangnya saya membantu memajukan kedai tu," kata Tengku Imran sambil tersenyum memandang Surya yang kelihatan agak serius ketika itu.
" ok fine, saya mengalah. Saya akan stop hantar bunga pada awak setap hari, but I will sent it once a week, boleh tak," kata Tengku Imran masih lagi tersenyum.
" kenapa Imran, kenapa awak buat saya macam ni, buat saya jadi serba salah," soal Surya serius.
" macam saya bagitau awak seminggu lepas, I love u. Dan saya akan buat apa sahaja untuk pastikan awak jatuh cinta dengan saya, itu sahaja," balas Tengku Imran.
" awak takkan putus asa kan," soal Surya.
" nop," jawab Tengku Imran pendek.
Surya mati akal, dia menarik nafas panjang sambil bersandar pada kerusinya. Sementara itu, Tengku Imran tiba-tiba seakan tertarik dengan salah satu gambar yang diletakkan oleh Surya diatas mejanya.
" ini gambar siapa," soal Tengku Imran sambil menatap lama bingkai gambar yang telah pun dipegang.
" Imran, don’t try to change the subject please," jawab Surya.
" seriously, sapa dalam gambar ni," suara Tengku Imran mula berubah.
" itu gambar Mak Som dengan dua anak angkatnya Kamal dan Ain. Saya kenal mereka masa saya ke Pangkor dulu. Tapi tu gambar lama, masa Mak Som muda dan sihat, Kamal dan Ain pun kecik lagi masa tu. Sekarang ni, Mak Som pun dah tak sihat, terlantar je masa saya kenal mereka," tiba-tiba Surya menjadi sebak. Terasa rindu pada Mak Som dan Ain.
Tengku Imran tiba-tiba berdiri, dia lantas berlalu sambil membawa bersama gambar Mak Som sekeluarga.
" Imran, awak nak pegi mana tu, gambar saya tu," laung Surya.
Namun Tengku Imran terus berlalu tanpa menoleh.

************************

Tengku Imran berdiri di tepi kolam renang itu sambil memegang gambar yang diambil dari pejabat Surya. Di sofa tidak jauh darinya, kelihatan nendanya sedang menangis dan cuba ditenangkan oleh anaknya. Ayahanda Tengku Imran, Tengku Johar hanya diam membisu di satu sudut tidak jauh dari bondanya yang sedang menangis.
" kenapa selama ni ayahanda bagitau Imran, yang ibu dah meninggal. Apa salah ibu sampai begitu jauh ayahanda buang dia. Dia ibu Imran, darah daging Imran," Tengku Imran bersuara.
" ayahanda kamu berkahwin tanpa restu nenda kamu, waktu itu nenda kamu nak menjodohkan ayahanda kamu dengan bonda kamu. Waktu itu baru kami tahu yang ayahanda kamu sudah pun berkahwin dengan perempuan biasa dan sudah ada seorang anak, iaitu kamu. Bila nenda kamu tahu mengenai perkahwinan rahsia ayahanda kamu itu, dia cukup marah dan kecewa," Maksunya Tengku Anis bercerita sambil menenangkan bondanya yang kelihatan sedang menangis.
" ayahanda kamu tak salah Imran, nenda yang salah. Nenda yang paksa ayahanda kamu tinggalkan ibu kamu dan larikan kamu dari jagaan ibu dia," terang Nendanya dalam sedu.
Tengku Imran ternyata kecewa dengan tindakan Nenda dan ayahandanya yang sanggup melakukan perkara sedemikian terhadap ibunya hanya kerana ibunya orang biasa.
" how could you do this to her, the women you love dad, how could you," Tengku Imran bersuara sambil pandangannya diarahkan pada ayahandanya yang hanya tunduk membisu.

*************************

Tengku Imran berdiri dihadapan rumah usang itu, hiba hatinya hanya Allah sahaja yang tahu. Semakin lama dia terpaku memerhatikan rumah usang itu, semakin sayu hatinya. Mengenangkan betapa perit ibunya menanggung kesengsaraan.
" Imran, sampai bila awak nak tercengat dekat situ," panggilan Surya dari muka pintu rumah usang itu, menyedarkan Tengku Imran.
Lantas dengan langkah perlahan dia mula mendaki tangga, dari luar pintu, dia dapat melihat Mak Som terbaring lesu diatas katil yang begitu usang sambil ditemani seorang gadis kecil yang pada tanggapannya ialah Ain. Dia merapati katil itu, melutut sambil perlahan lahan mencapai tangan Mak Som.
" ibu, ini Imran datang bu. Imran anak ibu," perlahan suara Tengku Imran sambil semakin erat dia memegang tangan ibunya itu, di kucup perlahan tangan ibunya itu, dan tanpa di duga airmatanya mengalir tanpa di pinta.
Surya yang hanya berdiri memerhati turut menjadi sebak, dia tidak menyangka Mak Som adalah ibu kandung kepada Tengku Imran. Kelihatan Mak Som perlahan lahan membuka matanya apabila terasa seseorang memegang tangannya.
" kamal," panggil Mak Som perlahan sambil memandang Ain yang duduk membisu disebelahnya.
" kamal, kenapa kamu menangis nak," ucap Mak Som sambil membelai rambut Tengku Imran tanpa menoleh.
" ibu, ni Imran bu, ini Imran," usap Imran dalam sendu sambil menatap wajah ibunya.
" Imran?," Mak Som menoleh memandang Imran yang masih setia menatap wajah ibunya.
" Imran, Imran anak ibu," Mak Som seakan tidak percaya apabila melihat anak kesayangannya berada disisnya. 30 tahun dia dipisahkan dengan anaknya itu tanpa dapat mengetahui khabar berita tentang anaknya. Diusap pipi anaknya itu berkali kali, di cium anaknya itu dengan penuh rasa kerinduan.
" Maafkan Imran bu, Imran tak cari ibu selama ni. Semua orang bagitau Imran ibu dah takde. Setiap malam Imran berdoa agar ibu sejahtera dan sentiasa dilindungi Allah bu," nangis Imran teresak esak sambil merangkul kuat tubuh ibunya.
" sudah tu sayang, jgn menangis lagi. Ibu tahu Imran anak yang baik, dan ibu tahu pasti satu hari Imran akan pulang ke pangkuan ibu nak. Sekarang anak ibu dah ada depan mata ibu, hilang segala rindu ibu pada kamu nak," kata Mak Som.
Dua beranak itu saling berpelukan dan menangis sambil diperhatikan oleh Ain dan Surya.

***************************

Jam menunjukkan hampir pukul 10 pagi, Tengku Imran yang baru sahaja selesai bermesyuarat bergegas menuju ke keretanya. Dia menerima panggilan dari Surya semasa sedang bermesyuarat mengatakan yang mereka harus bertemu jam 10 pagi di tempat biasa. Hari itu genap tempoh seminggu yang dipinta oleh Surya. Seminggu yang lepas, dia memberanikan diri melamar Surya menjadi permaisuri hidupnya, Surya tidak menolak, tetapi meminta tempoh untuk berfikir selama seminggu. Sepanjang perjalanan ke tempat yang dijanjikan, Tengku Imran terus berdoa moga dia mendapat jawapan yang menggembirakan dari Surya hari itu. Melangkah masuk ke restoran itu, Tengku Imran dapat melihat Surya duduk tenang di satu sudut yang agak terlindung dari pandangan orang lain.
" sorry, I’m a bit late," kata Tengku Imran sebaik duduk dihadapan Surya.
Surya hanya tersenyum memandang Tengku Imran.
" Imran, saya dah berfikir panjang, banyak yang telah saya pertimbangankan dengan lamaran awak tu. Tapi saya….." Surya tidak meneruskan kata-katanya. Sebaliknya meletakkan kotak merah berbentuk hati diatas meja dan menolaknya ke arah Tengku Imran.
" Imran, saya….," tersekat lagi tutur kata Surya.
" It’s ok, saya faham maksud awak Surya. Apa-apa pun terima kasih sebab sudi pertimbangkan lamaran saya. I really appreciate it," ucap Tengku Imran penuh kekecewaaan.
Kotak merah itu dicapai dan dia lantas bangkit dan berlalu tanpa menoleh kebelakang, meninggalkan Surya yang hanya memandang Tengku Imran melangkah pergi.
Di dalam kereta dalam perjalanan pulang kerumah……………….
Tengku Imran memandu tenang sambil sesekali melihat kotak merah kecil berbentuk hati yang diletakkan diatas dashboard keretanya. Niatnya untuk pulang ke pejabat terpadam setelah pertemuan dengan Surya berakhir dengan kekecewaan. Dia buntu, walaubagaimana bersusah payah dia cuba untuk mencuri hati Surya, namun gadis itu, masih tidak dapat memberikan cintannya. Beberapa kali Tengku Imran mengeluh sendiri sambil melihat kotak berbentuk hati itu. Melangkah masuk ke dalam rumah, ibunya sedang mengait di ruang tamu. Dia duduk bersandar disebelah ibunya dengan sebelah tangannya memegang kemas kotak kecil berbentuk hati itu. Mak Som memandang anaknya itu dengan pandangan yang sedikit hairan.
" macam-macam Im buat untuk pikat dia bu, apa lagi yang kurang pada Im ni bu," tiba-tiba Tengku Imran bersuara perlahan.
" surya tolak lamaran kamu yer," kata Mak Som sambil mengambil kotak kecik ditangan Tengku Imran.
Tengku Imran membisu, dia terlalu kecewa dengan keputusan Surya. Mak Som mengusap ngusap lembut kepala anaknya itu.
" Im boleh cuba pikat dia lagi kan," Mak Som cuba memujuk.
" orang dah tak sudi bu, agaknya Im ni tak cukup bagus untuk dia," Tengku Imran mengeluh.
Mak Som sudah pun membuka kotak kecil yang diambil dari Tengku Imran sebentar tadi, kemudian Mak Som tersenyum sendiri.
" ibu ni, Im luahkan perasaan kecewa, ibu boleh senyum-senyum pulak," rungut Tengku Imran apabila melihat Mak Som sedang tersenyum sendiri sambil memandang kotak kecil itu.
" ibu senyum bukan apa, tadi kamu kata Surya tolak lamaran kamu yer," tanya Mak Som.
Tengku Imran hanya mengangguk lemah.
" kalau dia tolak lamaran kamu, kenapa dia pulangkan kotak kosong pada kamu," kata Mak Som tersenyum sambil menunjukkan kepada Tengku Imran kotak kecil yang tidak berisi itu.

*****************************

Surya menatap kotak baldu merah segiempat itu dengan pandangan yang hairan. Balutannya cantik, tetapi apabila dibuka, kotaknya tidak berisi, kosong.
" sayang mesti hairan kan, kenapa kotak tu kosong," bisik Tengku Imran ditelinga Surya.
Surya mengalihkan pandangannya pada Tengku Imran yang duduk rapat disebelahnya.
" abang cuma nak mengimbas kembali saat sayang pulangkan kotak kosong masa abang lamar sayang dulu," kata Tengku Imran sambil memeluk erat tubuh isterinya itu.
Surya hanya tersenyum apabila mengenangkan saat itu.
" 3 jam tau sayang tunggu kat restoran tu, abang pulak tak tengok-tengok terus ambik kotak tu dan balik, sapa suruh tak tengok dulu," kata Surya lantas menarik hidung suaminya itu.
" sayang lagi nakal, kenakan abang macam tu, frust tau," kata Tengku Imran sambil memakaikan ke leher isterinya itu seutas rantai emas berloket berlian berbentuk hati. Dikucup mesra pipi isterinya itu menunjukkan betapa sayang dan cintanya dia pada isterinya itu.
Surya tersenyum sambil membelek belek loket berlian berbentuk hati itu, dia lantas mendakap suaminya penuh kasih sayang tanda terima kasih.
" pertemuan kita penuh hikmah sayang, abang bersyukur sangat dapat cinta kita direstui Allah. Dan abang berjanji akan jaga sayang dan anak-anak kita sebaik mungkin hingga akhir hayat abg," kata Tengku Imran sambil mengusap ngusap lembut perut isterinya yang semakin membesar.
posted by Penulisan2u @ 5:18 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
9 Comments:
  • At 22/7/09 4:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweetnya..
    x sia2 Imran busha nk rbut ati Surya..
    citer dia best tp ada knflk antr fmly Imran yg x djlskn dgn trng express...myb klw knflk dssn dgn citer tatur lg ok kot..
    apa2 pon good job writer..

     

  • At 23/7/09 11:34 PG, Anonymous sue87,Pasir Gudang,Johor Baharu(suazul87@yahoo com)(0148476963") said…

    citer die best gak,ada gak terselit unsur nilai murni,xpi kalau di pnjgkn skit lagi untk ulasn konflik family Imran pasti lbih menrik.Ayat yg dgnakn pn ok,ada maly or english,tjuk n jlan cite yg dplih bersesuaian,cuma pnulis perlu dbri pndedhn agr bkat yg ada pdnya bleh dprkembgkn lagi...so,gud luck for u...

     

  • At 25/7/09 12:52 PTG, Blogger whiteroses said…

    jalan citer mang okey.. cme agk t'buru-buru... mgkin cerpen ni lebeh sesuai kalau dianjakan menjadi sebuah novel... kalo bole buat sedikit kelainan dengan novel laen terutama di plot imran adalah ank mak som... jalan cerita sebegitu kebanyakkan ada di dalam novel laen... hopefully you can make another beautiful story... best of luck...

     

  • At 27/7/09 12:30 PTG, Anonymous sifa said…

    nice story..
    klu dipjgkan lg cite nie lg best...

     

  • At 27/7/09 4:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak paham ape yg terjadi pade anak angkat mak som...ain dan kamal

     

  • At 28/7/09 10:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Best...tapi kalau di panjangkan lagi best.

     

  • At 15/8/09 11:56 PTG, Anonymous nailofar said…

    wah..best2...tp tergantung pasal ain n kamal m nenda tengu imran...teruskan berusaha ok..

     

  • At 16/8/09 6:24 PTG, Anonymous Fara said…

    best citer ni.. banyak pengajaran.. laki ni pewlik right.. keep writing yew..

     

  • At 16/8/09 10:46 PTG, Blogger idah said…

    pasal konflik keluarga lagi besh kalau panjangkan...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group