BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Julai 29, 2009
Cerpen : Perjuanganku
Nama Pena : arisa aizawa

"Atin, nanti bila kita besar, awak takkan lupakan saya kan?"

"Mestilah, kitakan kawan baik, saya akan sentiasa dengan awak, sampai bila-bila,"

"Awak janji ek dengan saya, apa-apa pun jadi kita tetap kawan, kawan masa susah dengan senang,"

"Saya janji Muni,"

"Kalau macam tu kita buat perjanjian ek,"Munirah menghulurkan tangan berjabat dengan Fatin, tangannya digenggam erat, lalu......

"Saya Munirah Iqlima Binti Yusuf Hadi," "Saya Fatin Syakila Binti Abdul Rahman,"

"Berjanji akan berkawan sampai bila-bila sampai mati,"mereka mengoncangkan tangan masing-masing sebelum tertawa lalu berpelukan antara satu sama lain.

Mula dari dalam buaian,
sampai ke akhir nyawa,
biar apa kejadian,
kami tetap bersama,
FRIENDS FOREVER AND EVER.

**********

Munirah tersenyum kecil bila mengenangkan memori apabila dia berusia 10 tahun, gambar dia dan Fatin berpelukan di atas buaian di rumah atuk dan neneknya direnung lagi, senyuman yang terukir di wajahnya hilang apabila mengenangkan apa yang dihadapinya kini, diusap gambar Fatin penuh kasih, seolah-olah gambar itu bernyawa.

‘Maafkan saya, Atin, kita dah pernah berjanji akan kawan sampai bila-bila tapi, saya yang memungkirinya, maafkan saya’ tangisannya mula kedengaran dalam bilik yang kecil itu, bukan kehendaknya hendak memungkiri apa yang dijanjikan tapi apa dayanya, dia tidak mampu untuk menunaikannya, berita yang diterimanya hampir setahun yang lalu mengubah hidupnya keseluruhannya.

***********

"Munirah, maafkan saya bertanya hal-hal peribadi, sebelum ni awak pernah melakukan pemindahan darah atau melakukan hubungan seks dengan sesiapa tak?"terasa kering darahnya mendengar butir bicara Dr. Nurliyana.

"Kenapa doktor tanya macam tu, saya ada penyakit serius ke?"dia menanyakan soalan tanpa menjawab soalan yang diajukan. Diperhatikan muka serba-salah Dr. Liyana yang sekejap melihat kertas ditangannya.

"Sebenarnya Munirah, mengikut pemeriksaan yang dilakukan awak menghidap HIV positif,"dunianya terasa kelam dan kakinya ibarat tidak mencecah ke tanah, namun ditahan perasaannya.

"Doktor bergurau kan, hari ni April Fool ke?"suaranya amat perlahan dapat didengar ditelinganya sendiri, namun akal warasnya kembali bila melihat wajah tenang Dr Nurliyana.

"Saya minta maaf Munirah, benda begini bukan sesuatu yang boleh dibuat gurauan,"

"Tidak! kenapa saya, kenapa!!!!"raung Munirah kuat, Dr Nurliyana merapati Munirah lalu memeluk tubuh Munirah bagi menenangkan gadis itu, dia sendiri was-was apabila keputusan ujian diterima lalu diulangnya ujian tersebut tetapi hasilnya tetap sama.

**************

Munirah tersentak kecil apabila pintu ke biliknya dikuak oleh jururawat yang membawa ubat dan suntikan yang harus diterimanya bagi penahan sakit yang dialami. Virus maut yang amat digeruni oleh semua orang telah mula menunjukkan kesan ke atas tubuhnya.Tubuhnya semakin susut, sudah dicuba pelbagai kaedah yang diketahui melalui pembacaan dan pencarian maklumat namun tidak memberi kesan terhadap tubuhnya, sebutlah kaedah rawatan apa yang tak pernah dicubanya, tradisional, moden, perubatan cina? Semuanya hanya sia-sia belaka.

"Nurse, saya nak jumpa dengan Dr Nurliyana,"

"Maaf cik, Dr Nuliyana tak masuk kerja lagi, pukul 11 pagi nanti baru dia masuk kerja,"jawab jururawat itu lalu melangkah keluar dari bilik itu.Munirah melihat jam didinding, baru pukul 9.15 pagi.

************

"Tadi Salina bagitau awak ada hal nak cakap dengan saya, apa dia?"

"Saya nak keluar doktor,"

"Tapi awak masih dibawah pemerhatian, awak tak boleh keluar,"

"Saya mesti keluar doktor, hanya terbaring di atas katil tak membantu saya, saya nak selesaikan beberapa perkara penting doktor sebelum terlambat,"Nurliyana terdiam mendengar bicara Munirah itu.

"Baiklah, saya akan benarkan awak keluar tapi,"

"Tapi apa doktor?"

"Saya akan temankan awak, boleh saya awasi awak kalau jadi apa-apa dekat awak,"

"Baiklah,"Munirah mengukirkan senyuman, senang dengan keizinan yang diberikan Nurliyana.

************

"Muni!Kau pergi mana selama ni? kenapa kau tak telefon aku? Kau dah tak sayang dekat aku ke?"bertalu-talu soalan yang keluar dari mulut Fatin apabila dia bertemu Munirah di kafe berhampiran dengan pejabatnya pada waktu rehat tengah hari.

Munirah tersenyum lebar bila telinganya desapa dengan soalan bertalu-talu dari Fatin. ‘Isy, Fatin ni tak berubah langsung kalau cakap tu macam machine gun je’

"Yang kau tersengeh-sengeh ni kenapa? Jawablah, penat aku membebel tau,"Fatin sudah mengerutkan wajahnya, 2 bulan Munirah menhilangkan diri, membuatkan dia seperti kucing kehilangan anak layaknya, ‘dah la telepon tak angkat, pergi rumah tak ada orang, buat orang susah hati sajalah’

"Kau dah habis cakap, sekarang boleh aku cakap pula? Aku tak kemana-mana, aku ada kerja sikit nak diselesaikan, hal family aku,"

Fatin terdiam mendengarnya, dia faham masalah keluarga Munirah yang berantakan, tapi rasa tidak puas hatinya masih tak dapat dihilangkan.

"Apasal kau tak cakap dengan aku, paling tidak telefon aku, jangan menghilang macam tu saja,"

"Baiklah cik puan, saya menurut arahan,"kata Munirah sambil ketawa, namun ketawanya terhenti apabila Nurliyana meletakkan pinggan berisi buah-buahan dihadapannya. Fatin turut pelik melihat kehadiran Nurliyana disisi Munirah.

"Oh ya, kenalkan ini NurLiyana Najwa kawan aku, Liyana ini Fatin Syakila kawan baik saya,"

"Lliyana"

"Fatin"mereka berjabat tangan tanda perkenalan.

"Munirah awak tak boleh makan makanan berminyak jadi saya ambik buah-buahan untuk awak,"jelas NurLiyana Najwa.Munirah hanya tertawa mendengarnya,

"Liyana saya tahulah awak doktor tapi janganlah sampai terbawa-bawa sampai luar,"Munirah sudah mula tertawa.

Liyana hanya tertawa halus, memang kerjayanya sebagai seorang doktor membuatkan dia sentiasa peka dengan hal-hal berkaitan kesihatan.

"Doktor?"melihat kening Fatin Syakila yang bertaut memecahkan lagi ketawa Munirah.

"Tin, janganlah buat muka macam kucing nak beranak ja, lawak lah aku tengok,"

"Muni! muka aku yang cun-melecun ni kau kata macam kucing nak beranak, hampeh punya kawan," muncungnya mula keluar, geram dengan kata-kata kawannya itu.

"Ala sayang bucuk-bucuk janganlah merajuk, aku melawak saja tadi,"

"Kau ni suka mainkan aku, hah kau free tak hari ni, aku nak ajak kau temankan aku beli barang,"

"Barang apa pulak, kau ni tak habis-habis shopping,"

"Aku nak beli barang untuk Ikhwan, kau kan tahu semua barang untuk majlis kitorang, dia yang sediakan, aku nak la bagi something untuk dia tapi meaningful,"

"Awak nak kahwin ke Fatin?"

"Eh sorry, lupa lak nak bagitau, Liyana, Fatin ni dah nak jadi isteri orang dah lagi dua minggu lagi majlis kahwin dia,"

"Ooooo, ye ke, tahniah,"

"Thanks, jemputlah datang masa kenduri nanti,"

"Ok, saya mesti pergi punya kalau saya tak ada hal lah,"

"Muni, temankan aku ek, aku dah tak tahu nak bagi apa dekat Ikhwan rasa macam bersalah pun ada gak sebab semua benda guna duit dia, aku nak keluar duit dia tak bagi langsung,"

"Yelah, yelah aku ikut kau datang dengan apa? Ikwan tahu tak kau datang sini?"

"Dia tahu, dia yang hantar aku tadi,"

"Jomlah kita gerak, nanti Liyana nak kena kerja,"

"Jom, eh sapa nak bawak kereta ni, kau ke Muni?"

"Tak, Liyana yang bawak, bukan aku tak tahu kau tu anti kalau aku bawak kereta," Munirah memberi alasan, padahal dia memang tidak mampu nak membawa kereta, tubuhnya terasa lemah, sudah lama dia terperuk dalam hospital membuatkan fizikalnya terasa lemah.

"Tahu tak pa, bawak kereta nak lawan Michael Schumacker sapa yang tahan, berdesup macam pelesit,"berderai tawa Munirah mendengarnya langkah kaki diatur ke kereta terberhenti apabila Fatin menarik tangannya.

"Muni apasal aku tengok kau makin kurus? Muka pun nampak cengkung ja?"

Munirah meraba mukanya memang dia terasa lesu sedikit, kerlingan Liyana turut difahaminya, tanda dia perlu segera menyelesaikan urusannya segera.

"Tak ada apa-apalah aku letih sebab kerja banyak, dah lah jom pergi nanti lambat,"dalihnya. sambil menarik tangan Fatin mengikutnya.


***********

"Awak okey ke?" soal Liyana risau, tahu Munirah sebenarnya sedang menahan kesakitan, tapi mukanya dineutralkan sehingga tiada yang mampu membaca riak mukanya.

"Saya okey lagi, thanks sebab temankan saya and let me out from that room,"

"It’s nothing, tapi kita kena pulang cepat, takut nanti ada apa-apa jadi, dekat sini tak ada kemudahan lengkap macam dekat hospital,"

"Give me time until this evening, then I will be Yours,"

"Muni cantik tak yang ni," seutas jam tangan dihulurkan ke muka Munirah memeranjatkannya, dibelek jam yang disua lantas kepalanya mengangguk.

"Superb, mesti Ikhwan suka, lagipun kalau kau bagi apa-apa pun dia mesti suka punya lah,"

"Mestilah, dah aku yang pilih,"

*****************

Kereta di berhentikan di kawasan perkarangan rumah Fatin Syakila.

"Muni jom turun dulu jumpa mak aku,"

"Sorry Fatin kami kena pergi dulu, Liyana nak masuk kerja jap lagi, takut lambat pulak,"

"Tak apalah kalau macam tu, aku naik dulu, Liyana nanti jangan lupa datang kenduri tau, Muni kau pun datang awal sikit, kau kena jadi pengapit aku, kalau tak datang siap lah kau,"ugut Fatin namun nada suaranya yang lucu membuatkan buah tawa Munirah pecah.

"Kau nak takutkan aku ke? Tak jadi la cik Fatin sayang, melucukan adalah,"

"Muni!"

"Dah lah tu aku pergi dulu," tubuh Fatin dipeluknya erat bagai tidak mahu dilepaskan, matanya berkaca menandakan hatinya yang walang.

"Oklah bye,"

Fatin memerhatikan kereta yang semakin jauh dipandangan, hatinya rasa aneh, seolah-olah ucapan selamat tinggal menandakan Munirah akan terus pergi dari sisinya buat selama-lamanya.

*********

Pusat Perubatan Selayang kecoh, Munirah mengalami sesak nafas yang agak teruk selepas pulang ke hospital, Liyanalah yang paling sibuk menguruskan keadaan yang panik di Pusat Perubatan Selayang itu. Tubuh Munirah tidak boleh menerima kepenatan ynag melampau, antibodi badannya lemah.

"Li....ya...na, t.....olo......ng ba.....gi......su..r..a..t..ni...de....k...a..t Fa.....t.........in,"
serentak dengan itu tangannya terkulai layu.

"Nurse, emergency, hurry," dilekapkan dua alat di dada Munirah dadanya berdetak, namun tiada respon ditinggikan kuasa namun masih tiada kesan.

"Doc, there is no respon,"mata Liyana melekap ke skrin yang memaparkan garis yang lurus lalu kepalanya digeleng lemah.

"TOD, 7.34pm,"ucapnya lemah, lalu melangkah keluar surat yang diletakkan dalm kocek kot diambil, teringat perbualan dia dengan Munirah.

***********

"Apa sebenarnya yang awak nak buat?"

"Saya pernah janji dengan kawan saya, my best friend yang kami akan sentiasa jadi kawan sampai akhir hayat kami, tapi semenjak saya tahu yang saya sakit saya janji yang saya takkan benarkan Fatin sedih sebab pemergian saya kalau boleh, saya nak dia sentiasa gembira bila dia dengan saya,"

************

Telah hampir sebulan majlis perkahwinannya selesai, namun kelibat Munirah masih tidak kelihatan, hatinya sangat risaukan Munirah, manalah agaknya Munirah menghilangkan diri. Suara orang memberi salam mengembalikan dia dari lamunan yang panjang.

"Assalamualaikum,"

"Waalaikumussalam, Liyana jemputlah masuk, Awak datang seorang saja, mana Muni? Dah dekat sebulan lebih dia tak hubungi saya, dia okey ke?"soal Fatin bertubi-tubi namun hanya senyuman kelat yang menghiasi wajah Liyana, dihulurkan surat yang diamanahkan kepadanya.

Sahabatku Fatin,

Pada saat warkah tulisanku sampai ke tanganmu maknanya aku telah pergi meninggalkan dunia ini, sebenarnya aku menghidap HIV positive hasil pemberian ayah tiriku yang baik hati, bukan aku tidak mahu berkongsi khabarini denganmu namun, aku tahu saat kau tahu mengenai diriku, kau akan berkorban apa saja untuk diriku, namun aku tidak mahu itu terjadi, ingat tak dulu masa kita kecil, kita pernah janji akan bersama-sama sampai habis nyawa dikandung badan? Maafkan Aku sebab terpaksa memungkiri janji tersebut, penyakit ini amat digeruni oleh semua pihak, malah mungkin jika sesiapa tahu akan khabar ini, kau akan dicerca, itu yang mahu aku elakkan.

Maaf sekali lagi sebab menghilangkan diri tanpa sebab, cuma satu aku pinta janganlah ditangisi pemergianku ini, tidak tenang roh aku andai itu berlaku, andai ada masa sedekahkan al-Fatihah buat sahabatmu ini.

Mula dari dalam buaian,
sampai ke akhir nyawa,
biar apa kejadian,
kami tetap bersama,
FRIENDS FOREVER AND EVER

love,
munirah



****************

Kenangan lamanya mengundang duka di hati Fatin, sahabatnya pergi meninggalkan dunia akibat kekejaman yang berlaku ke atas dirinya.
Kini dia menubuhkan Rumah untuk Pesakit HIV, bagi membela nasib insan yang turut menjadi mangsa akibat virus kejam.
posted by Penulisan2u @ 8:13 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
5 Comments:
  • At 30/7/09 11:24 PG, Anonymous BigRedApple said…

    1st comment...so swit...congrats for the writer 4 d gud job...well done...
    cite ni amat myntuh ati sy...
    FRIENDS FOR EVER MY BELOVED FRENS...
    emy, lynda,imah n siti...( ELIS 4 EVA )
    aku xkan lupe korg smpi ble2...

     

  • At 30/7/09 11:48 PG, Anonymous nad said…

    wah sedih...ades cite sedih lg... good job writer.. cite ni best, tp simple sgt... cm rushing je... pe pun lg best kalo di olah lebih pnjg cite, mcmane die bleh dpt hiv,cite lbh detail...k

     

  • At 30/7/09 3:32 PTG, Anonymous misshoney said…

    yes..gud story..
    wlpn cite dia biase je tp cara olahan dia bgs!
    huh sedih..
    mmg ssh nk cari sahabat zaman skrg ni
    all the thing is MONEY

     

  • At 6/8/09 11:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    anda berbakat. tahniah.

     

  • At 14/8/09 3:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best..
    tp cmne ayh tiri dia yg blh bg jgkitn 2 kt die??
    if smthg hppn to her???liked raped..
    i 1 just 2 know.

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group