BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Julai 01, 2009
Cerpen : Facebook O Facebook
Nama Pena : puding karamel

"Angah minggu depan balik rumah boleh? Ada hal sikit mak nak bincang?"
"Bincang?bincang apa mak? Angah sibuk sikit sekarang, banyak projek yang tengah berjalan sekarang.Susah untuk angah mintak cuti. Mak cakap je dalam phone ni boleh?"
"Alah angah, baliklah. Kesian kan mak sorang-sorang kat rumah ni. Mak rindukan angah tau"
"Hehe, angah pun rindukan mak jugak, angah teringin sangat nak balik. Dah setahun lebih tak balik, cukup buat angah rindukan mak. Anyway, angah dapat rasakan mak nak bagi tahu sesuatu. Apa dia mak?"
"Macam ni angah,dulukan angah pernah bagi tahu mak, kalau angah tak kahwin-kahwin sampai umur 27, mak boleh carikan calon. Kebetulanlah sangat ni, ada orang masuk merisik. Jadi, kalu angah balik, boleh kita bincang. Balik ye angah?"
"Kahwin?Huhuhu, mak angah tak habis bermanja dengan mak lagi….
"Tapi angah, mak berkenan dengan budak ni.Cikgu yang mengajar dekat….
"Cikgu?Mak, anak mak ni engineer. Kalu duduk office tak kisah. Ni duduk turun naik laut. Macam mana dia nak…
"Alah angah.Dia dah tahu semua tentang angah. Mak selalu cerita dengan dia tentang anak mak sorang ni. Dia …
"Tapi kan mak…"
"Tak da tapi-tapi. Mak nak angah balik, kalu angah tak balik, mak yang akan buat keputusan. OK?"
"Makkk.Ok-ok .Macam ni boleh tak mak. Angah fikir-fikir dulu, nanti angah confirm balik dengan mak.Bolehlah mak"
"alah ni yang mak tak suka ni, angah selalu macam ni,
"Angah janji mak, insyaAllah secepat yang mungkin angah bagi tahu mak. Eh mak eh. Sayang mak"
"Yelah, yelah mak tunggu.Mak dah agak apa yang kamu nak cakap. Kamu tu baliklah, along je yg balik jenguk mak".
"Mak janganlah macam tu. Angah rasa tak sedap ni.Angah minta maaf banyak-banyak. Angah cuba. Masa free je angah terus book tiket balik. Cadangan mak tu, Insya-Allah angah cuba pertimbangkan"
……
Aduhai ni dah kes dera ni. Manalah datang cikgu ni. Suka-suki mengharu-birukan hidup anak dara orang. Sapa aku nak tanya ni. Tak sukalah bila aku kena menerima seseorang padahal aku tak pernah kenal. Tapi, kata orang, pilihan mak bapak selalu mendatangkan kebahagian.Huaaaaa ni yang nak nangis ni.
‘Ting’.Yes! Along.Along mesti kenal budak tu. Mak kata dia selalu balik.Hihihi.
‘Salam.Along?Sihat.Angah ada masalah besar ni’
Alahai lamanya kakak aku ni. Pergi mana pulak ni.
‘Waalaikumussalam. Yes Dear. Lama hilang.Ada problem baru cari alongkan. Time senang tak pernah nak tanya sihat ke tak along ni.’
‘Alah along.Bukan tak nak, orang sibuklah sekarang, banyak project. Along pun sama, kalu angah tak message, along senyap sunyi je. Kesian kat adik along kat KK ni tau’
‘Alah bucuk2.janganlah merajuk, ni apa prob nyer. Kalu along dpt tolong, along bantu.’
Hahaha, seronok aku main sms dengan along. Tapi yang tak bestnya, along duduklah puji budak laki tu berbakul-bakul. Dia kacaklah, baiklah, suka tolong oranglah, rajin ke suraulah, macam-macam. Aku nak ‘X factor’ biar senang nak reject budak laki tu. Sudahnya, siap kena tembak dengan along. Dulu suka nasihat dia buat isthikarah bila tak dapat buat keputusan. Now, apa jadi dengan aku. Ye tak ye jugak. Malam nantilah. Aku kena berusaha ni.
……..
"Siti, ooo siti", sayup-sayup kedengaran suara Laila.
"Ya Allah, kau ni suka sangat sergah aku macam tu"
"Kau yang mengelamun depan facebook tu sapa suruh.Kerja punya sikit bertimbun, tapi tak sedar sapa lalu. Dibuatnya bos kau lalu, ko nak buat apa?"
"Alah kau ni, tak bagi can aku nak rehat sikit. Tadi aku baru je meeting dengan client, petang karang meeting dengan supplier.Kau tahukan, client kita tu nak bukak platform baru. Plus, they want to implement new technologies to their processes. Muka ni juga yang kena turun naik KL dan JB tengok potential for that project. Itu tak campur lagi kena jenguk fabrication yard dekat Kuantan. Sudahlah semalam baru naik dari laut. Penat tau tak.Bagilah aku can rehat kejap.Tak boleh?"aduku pada Laila.
"Yelah-yelah nak buat macam mana. Nama pun process engineer. Kalu salah buat decision nanti sapa yang rugi. Kita juga. Tak mengalir minyak tu. Tak payahlah merungut. Ni aku tanya, apa yang ko buat termenung depan Facebook ni?"

"Facebook ni?Hahaha.Lawak sangat weh.aku teringat, tahun lepas aku ada buat quiz "ADAKAH ANDA LAYAK BEKERJA DI PELANTAR MINYAK". Boleh kau tahu jawapan dia, anda TIDAK LAYAK. Tapi sekarang cuba kira dah berapa pelantar minyak aku pergi sejak kerja. Then, tahun lepas jugak, aku buat kuiz lain pulak. Yang ni memang kena batang hidung aku, jodoh aku ditentukan oleh orang tua tapi nak betulkan sikit. Aku terima bukan kerana dipaksa tapi aku rela"
"Lah itu ke. Nama pun kuiz.Mengarut je semua tu. Kadang2 terkena, kadang2 salah. Tapi tulah, aku still tak puas hati.Takkan sebab kuiz tahun lepas buat kau termenung ni?"
"Bukanlah. Itu hah.Aku tengah buat kuiz yang lain. Nak ramal gak macam mana bakal mak mertua aku.Hihihi"
"Ya Allah, kau ni.macam budak-budaklah.Kalau dengar dek bakal laki kau….
"siti…"
"Weh bos panggil tuh.cepat"
"ok-ok.aku gerak dulu. Ko datang balik tempat aku before 430 tau.Nak bincang pasal handover aku. Ko jangan lupa, flight aku 6.15 ptg ni. Terlepas flight tak kahwin aku nanti. Nangis bakal laki aku"
"Yelah,yelah.Membebel pulak.Cepatlah, bos panggil banyak kali tu"
"ok!"
------
"Assalamualaikum.Mak,ooo mak, anak mak dah balik ni."
Hatiku macam tak sedap je. Sambil buka sandle, aku kerling ke dalam rumah. Sunyi sepi je. Uishh pelik ni. Hampir je ke pintu, PANG! Terlepas beg aku. Opsss, macam kenal je mamat depan ni. Dahlah air muka bersih je. Jangan! Jangan siti. Ko nak kahwin dah, tunduk-tunduk. Tak baik anak dara pandang orang laki macam nak telan.
"Ya Allah Siti. Kenapa menjerit-jerit ni. Malu dengan tetamu tu. Kamu macam mana sihat? Ni, mari mak kenalkan ayah dah mak sedara bakal suami kamu."
"Yang ni Pak Mail. Sebelahnya Mak Mah. …
"Assalamualaikum pak cik makcik. Siti masuk dulu ye. Nak angkut beg tu dulu, nak buat air sekali"
"Eh, tak pelah siti. Kamu baru je sampai. Sudahlah turun naik kapal terbang dua kali. Mesti penat lagi. Duduklah dulu"
Dua kali?Memanglah dua kali.Lupa pula aku. Satu dari KK dan satu lagi dari KL. Walaupun aku selalu turun meeting dekat KL, tapi tak pernah berkesempatan balik Kelantan ni. Aduhai rindunya dekat mak ni. Eh! Jap-jap, lupa pula pada tetamu.Hihihi.
"Takpe makcik tak pe. Kejap je. Saya masuk dulu ye"
Tanpa sempat dengar sepatah kata dari mulut mak, terus aku angkat kaki. Aku tak nak, lama-lama kat sini, tak jadi kahwin aku esok. Nak aku kata kurang ajar, ikutlah, yang penting aku kena lari cepat. Makin lama makin cair aku kat mamat sebelah Mak Mah tu.Ya Allah, selamatkanlah hatiku ini.Huh.
……
Malam itu, malam yang panjang buat aku. Siapkan yang mana patut untuk kenduri esok. Berinai, mandi lulur, dan macam-macam lagi. Sepatutnya aku balik seminggu sebelum kenduri. Last-last terpaksa tunda sebab projek yang menimbun. Nak tunda tarikh, kad dah hantar masa tu. Berdoa jelah, aku tak jadi Sleeping Beauty esok.Hahaha.
……
"Aku terima nikahnya Siti Nur Hani binti Kamaruddin dengan mas kahwin 50 ringgit tunai".sayup-sayup suara bakal pengantin lelaki. Eh kejap, suami akulah. Siti, siti, dah kahwin pun macam budak-budak lagi.Ni padahnya bila tak cukup tidur.
Suara tadi mengingatkan aku tentang seseorang pada 12 tahun yang lepas. Masa aku masih di tingkatan tiga. Dia yang …
"siti. Ya Allah budak ni, mengelamun lagi. Kemas sikit diri tu, laki kamu nak masuk ni."
Dalam tertunduk dan debaran di dada, aku meneka-neka gerangan suami aku. Berdasarkan nama yg mak bagi, macam senior aku.
"Assalamualaikum".sayup suara suamiku. Tak sempat aku balas, orang keliling dah menjawab dulu. Merah muka aku tak dapat lagi disembunyikan.
Kucupan di dahi dihadiahkan oleh suamiku setelah aku menyalaminya. Aku angkat muka memandangnya. Ya Allah, ni mamat semalam. Suami aku?Senior aku dulu ni. Bukan ke dia study engineering?. Sejak bila jadi cikgu ni?
"Sayang. Terkejut eh, tengok muka abang"
……
Malam itu banyak perkara terungkai. Dah lama rupanya Mohd Zaffirul Hakim Mohd Hanafi aka suami aku ni, memerhatikan aku di FACEBOOK selepas terjumpa nama aku di profile kenalannya. Hah?FACEBOOK? Maknanya dia tahulah segala apa yang aku dah buat selama ni, dengan kuiz yang merapu-rapunya. Malunya. Tentang title cikgu tu pulak, dia sanggup ambil cuti tanpa gaji, pohon jadi guru sandaran kat kampung ini semata-mata untuk pikat hati mak aku. Macam-macamlah keletah suami aku ni.
Paling best, dia bakal follow aku dalam awal tahun depan. Itu pun sebab dia baru kena transfer ke regional office Kota Kinabalu milik company yang dia tengah kerja sekarang. Sukanya aku. Ya allah aku bersyukur dengan kurniaanMu ini.
‘Laila, mesti kau tak percaya apa yang aku nak cerita. Its all about FACEBOOK and me. Just wait it honey. Sekarang aku sibuk uruskan kenduri untuk esok.Bye, see you next two weeks.’sms aku pada Laila di KK.
Hidup tak seperti yang kita jangkakan. Kadangkala, perjalanan hidup yang kita atur, tidak semuanya akan terjadi. Tapi bagi aku, kebetulan antara aku dan Facebook, rupanya itulah jodoh yang telah ditentukan oleh Ilahi.Semoga percaturan ini diberkati Olehnya dan dipanjangkan umur dan moga rezeki kami terus dikurniakan.Facebook Oh Facebook.
posted by Penulisan2u @ 3:39 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
56 Comments:
  • At 1/7/09 4:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besss...

     

  • At 1/7/09 10:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best ar citer nie.....

     

  • At 1/7/09 10:24 PG, Blogger LILY MASHITAH ABDULLAH said…

    hehe..macam experience sendiri jer~bestt..=)

     

  • At 1/7/09 10:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet...

     

  • At 1/7/09 12:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha...ringkas daan padaat...bessss

     

  • At 1/7/09 12:55 PTG, Blogger cik nini said…

    follow from net..?? ya Allah.. Rily happen babe!! Adess.. Perasaan tekejut tuh, tak yah ckp laa.. Haha!! Congrates!!

     

  • At 1/7/09 7:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha..pngalaman ke?
    anyway..
    best222..
    congratz 2 writer..

     

  • At 1/7/09 8:53 PTG, Blogger Org Ganu said…

    nice n funny! keep it up k..

     

  • At 1/7/09 11:50 PTG, Blogger myra_miracle said…

    kisah benar ke??? wah...

     

  • At 2/7/09 12:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gile cite ni....

     

  • At 2/7/09 2:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x bes...

     

  • At 2/7/09 9:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita yagn simple but nice,keep it up.

     

  • At 2/7/09 10:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i like! hehehehe....

     

  • At 2/7/09 11:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jln cite mmg la best, tp ayat lintang pukang, berbelit2

     

  • At 2/7/09 12:38 PTG, Blogger norain ishak said…

    hihi..ku nak g bace citer nie..sumer pakat kate best..
    ku nak bace jugak la..
    lepas ni ku bace..

     

  • At 2/7/09 12:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmmm...
    best...
    idea baru....
    takder ciplak2...
    congrats...

     

  • At 2/7/09 12:59 PTG, Blogger norain ishak said…

    erm..best jugakk..
    hahha..
    klakar la pasal facebook tu..
    ku pun suker layan kuiz merepek kat facebook..

     

  • At 2/7/09 3:25 PTG, Anonymous puding karamel said…

    thanks to all yg baca karya saya. saya ni minat mengelamun, kadang-kadang sebab tu, idea mencurah tapi problem dia saya ni memang suka buat ayat panjang-panjang itu yang berbelit-belit. dah dua cerita,satu siap bersemadi dalam disket, satu peram, reason, sy takut org mals nak baca sbb ayat belit-belit. jadi macam tu pun maybe sebab terbawa-bawa character debater sek dulu.ayat yang panjang masa menulis dan bercakap itulah kelemahan saya.

    pengalaman?taklah.bercinta pun belum.ini hanya rekaan dr angan-angan saya sahaja.

    anyway, enjoy reading and thanks to all who gives comments. really appreciate it! may Allah bless us!

     

  • At 2/7/09 5:13 PTG, Blogger siti raudhah said…

    haha; best aje :D

     

  • At 2/7/09 7:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    biasa je cte ni aku tgk..x best mana pn
    mmg kuat betol penulis berangan
    overall aku bleh kasi 2 bintang je
    sory..

     

  • At 2/7/09 8:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gaya bahasa 4 mak 2 kure sesuai la..but congrats u hav wrote an interesting story...mayb u can improvise ur story's plot.

     

  • At 3/7/09 10:14 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gak cter i...

     

  • At 3/7/09 10:50 PG, Anonymous ju said…

    cerpen ni best. jalan cerita dh menarik. cuma kena improve on cara penyampaian dan gaya bahasa.. apa2 pun..congrats. =)

     

  • At 3/7/09 10:35 PTG, Blogger my_za2l said…

    okeh.best.
    :D
    ~myza2l~

     

  • At 4/7/09 2:45 PG, Blogger .:farah:. said…

    hohoh...
    best2..
    sungguh mnarik!!
    gee~

     

  • At 4/7/09 12:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam....
    cter ni mmg best..

     

  • At 5/7/09 8:57 PTG, Anonymous Ira said…

    best la cite...originality mmg ada...tahniah puding..
    sorry nk komen ur story ni agak berbelit2 n glad u noticed it as well...

    facebook...mmg ana suka layan kuiz fb...kdg2 senghal je...

    anyway, keep on writing dear. nice job.

     

  • At 6/7/09 3:54 PTG, Anonymous alyaarissa said…

    menarik n simple je citernye....apa jua kelemahannya masih boleh diatasi...
    apa pn all the best n good luck....

    ayu,
    affa_madani@yahoo.com.my

     

  • At 6/7/09 10:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    too short but nice....keep it up... =)
    ---sleepingcutie---

     

  • At 9/7/09 11:46 PTG, Blogger azuan said…

    jalan cerita menarik..
    kena dengan keadaan sekarang...
    tapi ayat tue berbelit sikit...
    susah nak faham....
    keep it up!!

     

  • At 10/7/09 10:29 PG, Blogger Lin said…

    <3 ngehehe..menarik tetarik kau mmg dabomm.
    cite pudeng len dr yg len..sonok2. 2x aku baca seh..

    walo pun bepino bijik mata aku coz cite ngn dialog lebeh kurang je.. huhu..len kali ble ltk spacing en pudeng.

    menarik..teruskan bekarya.. :)

     

  • At 10/7/09 12:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    certita padat tapi plot berterabur

     

  • At 11/7/09 1:05 PG, Blogger noi_azufham said…

    best citer ni:: D>>

     

  • At 11/7/09 4:52 PTG, Blogger A'al said…

    wah.lain daripade yg lain citernyer....tahniah,arrr.sy bce citer ni rase feel citer ni.hahahah

     

  • At 12/7/09 1:38 PTG, Blogger miera_nasako said…

    besh bcer crite nie..

     

  • At 13/7/09 2:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh tahan cerita ni....seronok membacanya

     

  • At 17/7/09 11:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pendeknye cerpen nie... apa-apa pun cerpen nie best........

     

  • At 18/7/09 9:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cte neh bes sgt..
    heheh..
    twoskan lg yer..

     

  • At 18/7/09 12:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad...best r gak

     

  • At 20/7/09 4:41 PTG, Anonymous aisyah humaira' said…

    haha...aku pn kaki men kuiz kat fb...mmg byk jgk la terkene batang idung sndri...hehe..anywy...good job...congraate...

     

  • At 20/7/09 10:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    macam kelam kabut sikit ayat.. tapi aku suka citer ni...

     

  • At 21/7/09 12:26 PTG, Anonymous shikin said…

    best,,,,,,,,

     

  • At 22/7/09 8:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best jugak citer nie.....mcm baru terpikir mau buat cerpen sendiri,,,,btw best lah

     

  • At 25/7/09 3:57 PTG, Blogger NARDtheNERD said…

    ok lah jugak~~...
    writer ni mesti suke men facebook kan..
    ehem3~~..
    =)

     

  • At 26/7/09 10:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez2..

     

  • At 27/7/09 1:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cte nei bes..tp penyampaian tuh x best r...lintang pukang...xfaham..tp ape2 pum ok,nice story.._blev_

     

  • At 28/7/09 9:40 PG, Anonymous Angel Cute said…

    cite best utk di bc time boring n nk relax
    tp xbest sbb xde feel...mdatar je..

     

  • At 29/7/09 1:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bess...kan syok kalo cerita tu t'jd dlm idup sy....hehhehe

     

  • At 3/8/09 5:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ada yang tak logiknyer citer ni. org yang tak dijadikan kawan x boleh tgk fesbuk org lain, melainkan dia guna password kawannyer....

     

  • At 8/8/09 11:49 PTG, Anonymous touyakaruma said…

    Bahaya nie ! Lepas nie takleh buat benda pelik-pelik dalam facebook ... bahaya

     

  • At 10/8/09 9:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    HAHAHAHAHAHHA
    aku pelik la aku ingatkan cerpen ne yang panjang..
    rupa-rupanya orang yang coment2 ne banyak sangat!! HAHAHAHA nk tergelak aq,....
    comment nya lagi banyak dari cerpenya ekk
    hhahahaha
    anywayz aku ne poyo je
    kepada penulis congrat ye da dpt bnyk gler comment mcm ne.. hehehe..
    nice story..!!! citer ne boleh jadi benar atau tak
    tapi jodoh di tangan tuhan
    yuuuuuuuuhoo

     

  • At 23/10/09 11:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best keeeeeeeeee?????????
    A.1

     

  • At 4/11/10 12:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha~
    boleyh aje kawen caniyh~

     

  • At 4/1/11 4:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer nie best gilerr. mcm kesah bena jerr. haa. romantik habis-hbisan~~

     

  • At 31/3/11 12:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    SHORT STORY LA..BOLEY LA..NO KOMEN..NGANTUK..............................
    MRS. SLEEP

     

  • At 5/11/11 10:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    short story but menarik lha crte nie,,,<3

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group