BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Julai 01, 2009
Cerpen : Alahai Doktor
Nama Pena : Shakira Johari

Keadaan kelam kabut seketika,wad kecemasan hospital Sultanah Aminah itu mula diselubungi dengan pelbagai reaksi dan emosi si keluarga pesakit.Si ibu meraung-raung meminta anak gadisnya diselamatkan setelah anak gadisnya ditimpa kemalangan akibat dilanggar sebuah MPV.Si bapa pula hanya menenteramkan si ibu yang sedang dalam keadaan seperti 'histeria' itu namun di sebalik wajah tuanya,terpalit wajah kesedihan,maklumlah,anak gadis tunggal.Beberapa orang jururawat lalu-lalang di laluan kecemasan itu.Masih ramai lagi pesakit yang memerlukan rawatan.Kondisi mereka bermacam-macam.ada yang mengalami pendarahan teruk,tidak kurang juga hanya mengalami kecederaan ringan.Kebiasaannya hospital kerajaan ini memang selalunya menjadi pilihan orang,almaklumlah,hendak pergi ke pusat rawatan berbayar,harga sesetengahnya tinggi.Kalau setakat bekerja sebagai seorang pekerja bawahan,sudah tentu separuh pendapatan akan lari,ini kerana caj yang selalu dikenakan oleh pusat rawatan berbayar selalunya tinggi!

Ketika si ibu seakan-akan di'rasuk' sambil teresak-esak menunggu di luar pintu bilik rawatan,pintu tiba-tiba dikuak.Seorang doktor lelaki,lingkungan 27-28 keluar dari dalam bilik rawatan.
"Doktor,Macam mana anak saya?"Si ibu tidak menyempat-nyempat,terus meluru kearah doktor muda itu.Air mata si ibu deras.
"Alhamdulillah makcik,dia selamat.Cuma kaki dan tangannya patah.Kami hendak meminta izin makcik,pakcik untuk menandatangani borang supaya kami dapat menjalankan pembedahan ke atas anak makcik dan pakcik."Doktor muda yang bernama Raziq itu bersuara tenang.Raut wajahnya tidak menunjukkan sebarang reaksi.
Si ibu terduduk.Dalam kegembiraan anak gadisnya selamat,terselit juga rasa sedih,kedua anggota kaki dan tangan anak gadisnya harus dibedah untuk dmasukkan simen bagi menguatkan semula kaki dan tangan anak gadisnya itu.Si bapa mengucapkan syukur.Tidak mengapalah,walaupun harus anak gadisnya dibedah!Demi kesenangan anak gadis tunggalnya juga.
"Bagaimana?"Raziq mengangkat kening,menunggu jawapan daripada warga emas yang dalam lingkungan 50 tahun ke atas itu.
"Urrmm…Kami setuju."Jawab si bapa tenang.
"Kalau begitu sila isi borang di kaunter secepat mungkin.Saya pergi dahulu."Raziq mengukir senyuman kecil.Dia berlalu,seketika kemudian raut wajah doktor itu berubah kembali.Dia menggaru-garu kepalanya.Malam ni,dia sudah berjanji dengan kekasih hatinya untuk bertemu.Semenjak akhir-akhir ini,hubungannya dengan seorang jururawat muda yang sudah boleh dianggap kekasih itu tidak menampakkan sebarang tindakan seterusnya.Raziq sibuk dengan 'emergency'nya.Manakala kekasih hatinya,Damia,sibuk dengan tugasnya sebagai seorang jururawat.Macam tiada perubahan yang akan berlaku dan seperti hubungan yang masih belum sah ini tiada penghujungnya.Raziq mengeluh kecil.Dia berjalan pantas,membuka pintu,memasuki biliknya.Dia menghempaskan tubuh di atas kerusi kerja berwarna biru di biliknya itu.Seketika kemudian,fikirannya terganggu lagi.Semenjak akhir-akhir ini,Dia mengalami sedikit kesulitan dalam wang.Duit gajinya sebagai seorang doktor yang baru sahaja lepasan universiti hanyalah RM 3000 sahaja.Baginya tidak mencukupi kerana Johor Bahru ini juga merupakan sebuah Bandar.Semestinya semua perlukan duit!
Raziq mengeluarkan dompetnya.Dia membelek-belek dompetnya yang berwarna coklat kehitaman itu.Seketika kemudian,dia mengeluarkan dua helai not hijau kebiruan lalu meletakkan di atas meja.
"Hmmm..dalam dompet aku ni Cuma ada RM100 aje.Heiii..entah cukup ke tak lepas bulan ni?"Raziq termenung melihatkan not berwarna hijau kebiruan yang terletak kemas di atas meja kerjanya itu.Lebih-lebih lagi,malam ini,dia akan berjumpa dengan Damia!
"Ya Allah!"Raziq menepuk dahi.Sudah tentu Damia akan mengajaknya pergi ke restoran mewah!Dia bukan tidak mengenali teman wanitanya itu.Semuanya 'branded'.Asalkan gerai sahaja,tak mahu.Barang RM 2 pun tidak ada 'class' bagi minah seorang ni.Selalunya pertengahan bulan,Damia akan mengajaknya membeli-belah.Tetapi menggunakan duit doktor itu!Sekali barang yang dibeli,harganya mesti RM 50 ke atas!Raziq menggaru-garu kepalanya yang tidak gatal itu lagi.Apa punya nasiblah dapat awek macam ni?Raziq mengomel dalam hati.Geram betul dengan perangai teman wanitanya yang kononnya berlagak kelas atasan ataupun 'high class' itu.Akhirnya sekali,doktor itu juga yang sengkek,terpaksa berhutang sana-sini!Sampai hendak tunjuk muka kepada ibubapanya serta adiknya juga sudah naik malu.Nanti mereka akan kata,kaki meminjam sahaja!Adik-beradik doktor itu juga pelik.Kerja bukan main tinggi lagi,doktor di hospital,tetapi sengkek,selalu berhutang!
Raziq mendengus.Lantas memasukkan semula not hijau kebiruan itu ke dalam dompetnya.Dia segera bangun dari kerusinya lalu keluar dari biliknya itu..

**********************************************
"You,kenapa pergi gerai je ni??Tak de ke restoran mewah lagi kat Malaysia ni?Tak 'standard'lah kat sini.."Damia merengek seperti anak manja.Meluat betul Raziq dengan perangai si minah seorang ini.
"Asalkan boleh makan cukup."Jawapan Raziq yang ringkas memanaskan hati wanita berusia 25 tahun itu.Dia menjeling tajam seperti tidak puas dengan jawapan teman lelakinya itu.
"Eh,betullah,syukur jelah dengan apa yang ada."Raziq cepat membidas,seketika dia melihat Damia menjeling tajam ke arahnya.
"Alah..you ni 'dirty minded' sangatlah.Takkan nak pergi restoran mewah sikit dah namanya tak bersyukur!"Damia menghentakkan sebelah kakinya.Geram betul dengan perangai doktor yang seorang ni.
"Ooh…you ingat you tu 'clean minded' lah yek?Haa..boleh,tapi youlah yang bayar.I tak nak masuk campur."Raziq mengangkat-ngangkat bahu memperli.Biar perempuan ini terkena sikit.
"Isssyyyhhhh..you ni kenapa?Semenjak akhir-akhir ni,you macam dah tak pedulikan I lagi.You dah tak kisah kalau kita tak berjumpa lagi.You ni kejamlah!"Damia menampar-nampar belakang Raziq.Sakitnya hati!
"Ohh..i ni kejamlah kat you selama ni?Ok,fine,I balik dululah ye?,bye."Raziq berjalan pantas menuju ke kereta Satria Neo miliknya itu yang diparkir di belakang gerai makan yang mereka berada sekarang ini.Kalau boleh mahu lari sahaja dari perempuan ni!Orang tengah 'pokai' ni,ada hati pulak dia nak makan tempat mewah-mewah ya!Doktor muda itu mengomel dalam hati.Lagi jauh dari perempuan sihir ni,lagi aman hidupnya!
"Heiii,you nak pergi mana?Eh,kata nak belanja,YOU!!!"Damia menjerit memanggil Raziq tanpa menghiraukan sudah beberapa mata yang memerhatikan pasangan itu.Damia mengejar laju belakang Raziq.Seketika kemudian,Raziq sudah berada di dalam kereta.
"You!!!Kenapa ni?Siapa nak hantar I balik ni???"Damia mengetuk-ngetuk cermin kereta milik lelaki itu.Raziq menurunkan separuh cermin keretanya.
"I dah tak ada seleralah,you pergilah sendiri kalau you nak.You pandai-pandailah naik teksi."Raziq menjawab tanpa rasa bersalah.Seketika kemudian,dia menghulurkan dua keping not merah kepada Damia.
"Nah,you ambil ni!Buat belanja teksi.I pergi dulu."Damia mengambil duit dua puluh ringgit dari tangan Raziq itu dengan cara kasar.Geram betul.
"Eh,you!!!Bawaklah I sekali!!!"damia menjerit seperti hendak keluar anak tekaknya ketika Raziq meninggalkan tempat itu begitu sahaja.
"AAArrrrrrrrggghhhhhhh!!!!"Damia menendang-nendang tayar sebuah kereta yang terparkir di sebelah kereta Raziq sebelum ini.
"Tak guna punya jantan!"Damia beremosi.Mukanya kelihatan begitu marah sekali.Seketika kemudian,Seorang lelaki menegur Damia.
"Cik,cik ingat kereta saya ni beg penumbuk apa?suka hati aje cik nak tendang-tendang tayar kereta saya ni!"
"Eh,sorry encik,hehe..tak sengaja.Sorry.."Damia tidak dapat menahan malu.Mukanya merah.Ini semua angkara Raziq.Tidak mengapa,hari ini hari engkau!"Damia berjalan kaki menuju ke perhentian teksi dengan perasaan marah.
****************************************************

"Mak,nak pinjam duit."Dengan muka serba salah Raziq meminta ibunya.Malu usah diceritakan.Tetapi,sekarang ini,dirinya memang benar perlukan wang.
"Kau ni,kalau balik tak lain,tak bukan,nak pinjam duit aje.Mak tak ada duit."Hajah Asnah tidak melayani permintaan anak terunanya itu.Raziq menggarukan kepala.
"Tapi mak,pleaselah mak….Raz tak ade duit ni…tolonglah mak.Dapur kat rumah tu dah lama tak berasap,mak!minggu depan tuan rumah datang hendak minta sewa.Mak,tolonglah.."Raziq merayu seperti anak kecil.Tidak mustahil ibunya berperangai begitu,kerana setiap kali dia berjumpa ibunya,pasti dia akan meminjam wang wanita tua itu walaupun hanya RM 5!
"Tak de,tak de.Mak kata tak ada!Mana pergi duit kau."
"Sssebbenarn….."Belum sempat Raziq menghabiskan kata-katanya,Hajah Asnah menyampuk.
"Mesti Damia yang kikis duit kau kan?Heiii..tulah mak kata,dari dulu lagi mak taksetuju kau pilih budak tu.Kau degil.Sekarang,padanlah muka kau."Hajah Asnah menjawab dengan begitu pedas sekali.
"Mmak,tolonglah."Raziq merayu lagi.
"Mak bagi pinjam kat kau dua puluh ringgit aje."
"RM 20 je mak?Nak beli apa?"Raziq menaikkan kening.Inilah padahnya.Kalau dulu dia mengikut kata-kata ibunya itu,supaya tidak memilih Damia,tidak akan jadi begini.
"Eh,boleh beli apa kau kata?Sekurang-kurangnya makan kau seorang lepas!"Bertambah lagi kesakitan hati Raziq.Ada dua puluh ringgit saja?
"Mak…tolonglah.."
"Berapa kau nak?"
"RM400..hehe"Raziq tersenyum kambing.Banyak juga jumlah yang dimintanya.
"Hah!empat ratus!"Hajah Asnah seperti terkejut beruk.
"Yep,empat ratus.."
"Mana mak nak cari duit empat ratus?"Hajah Asnah mengerutkan dahi.Pening betullah dengan masalah anaknya yang seorang ni!
"Alaa..kan ayah ada duit hasil jualan buah-buahan kat kebun tu.Raz dengar dalam bank ayah sudah ada RM 100000.Takkan nak bagi pinjam kat anak RM400 pun tak boleh.Nanti Raz bayarlah balik."Raziq merengek seakan anak kecil,dia tahu hanya dapat meminjam wang.
"Eh,pandai-pandai je kau.Kau ni,nama je doktor!Tapi pokai!nak lagi berhutang dengan mak bapak.Bukan nak rawat hati mak bapak kau ni!"Hajah Asnah menggelengkan kepalanya.Dia mengurut perlahan dadanya yang sesak dengan masalah anaknya itu.
Raziq merayu lagi.Kali ini dia memandang ibunya dengan wajah yang sedang menggarap simpati.
"iyyy..yelah,yelah.Nanti mak cakap dengan ayah kau!"Hajah Asnah bangun tergesa-gesa malas nak melayan karenah si bujang seorang ni.Raziq tersenyum.Moga-moga ayahnya,Haji Salleh,memberikan sedikit pinjaman itu kepadanya.Raziq tersenyum tenang selepas gelabah sebentar tadi.

**************************************************

Raziq melepaskan keluhan lega setelah duit sewa rumahnya yang tertunggak selama dua bulan telah dilangsaikan.Nasib baik,ayahnya mahu meminjamkannya sedikit wang,kalau dicampurkan dengan wang simpanannya yang hanya beberapa kerat itu,lepaslah segala keperluannya.Raziq menarik nafas.Dikira lagi lebihan wang yang hanya berbaki RM150 sahaja di depan matanya itu.Lantas dia menyimpan kembali wangnya di dalam sebuah tabung khas untuk duit simpanan dirinya.Heii..apalah mahu jadi?Sudah besar-besar pun simpan duit dalam tabung lagi!Raziq tersenyum.Manusia sebayanya ada yang sudah mampu membeli rumah walaupun hanya sebuah flet kecil!Dia?Hmmm..entah bila.Sebentar nanti,hutang ibubapanya juga perlu dilangsaikan juga.Raziq tidak mahu ibubapanya yang telah berjasa kepadanya itu kecil hati dengan tindakannya yang lewat membayar hutang mereka balik.Raziq menghidupkan enjin Satria Neo miliknya itu.Dia mahu berjalan-jalan sebentar mahu mengambil udara luar.Biar kepalanya lapang sedikit.Kebetulan hari ini,dia masih belum menerima sebarang panggilan kecemasan dari hospital yang memerlukan dirinya.Jadi biarlah dia merehatkan kepalanya dahulu.
************************************************
Raziq memberhentikan kereta di sebuah kawasan parkir yang terletak di sebuah taman tasik itu.Raziq memulakan langkah perlahan,menikmati panorama petang,menghirup udara segar.Seketika kemudian,langkah doktor itu terhenti.Itu Damia!Dia bersama seorang lelaki yang dari luarannya kelihatan mewah juga!Buat apa Damia dengan lelaki yang berwajah kacukan itu di sini?semeluat-luat pun Raziq terhadap Damia,dia tetap mengasihi wanita itu.Perasaan cemburunya timbul,makin lama-makin menebal,tanpa sabar,dia menerjah mereka secara tiba-tiba di belakang.
"woi!!Kau buat apa dengan makwe aku ni???"Raziq menerjah.Kedua Damia dan lelaki berwajah kacukan itu terkejut seketika.
"Teman lelaki awak ke tu?"Lelaki itu menyoal Damia seakan-akan tidak menghiraukan percakapan Raziq ketika itu.
"Dululah sayang,dia nilah yang I ceritakan tu.Tak bertanggungjawab langsung!"Damia menjeling.Puas dapat menyakitkan hati Raziq.Biar teman lelaki barunya itu tahu.
"Sayang?"Raziq mengangkat kening.
"Baru beberapa hari aku tinggalkan kau,kau dah ada sayang yang lain??"Raziq keliru.memang sah selama ini Damia tidak pernah memikirkan hubungan mereka.
"So what?You're the one yang kata hari tu yang you kejam kat i.So I carilah pengganti.I dah bosan dengan you!"Damia menuding jari tanpa rasa hormat terhadap Raziq.Raziq tidak dapat mengawal kemarahan.Dia mengangkat telapak tangan,hampir sahaja mahu melempang perempuan sihir ini.Belum sempat penampar Raziq singgah di pipi Damia,satu tumbukan sebaliknya singgah di pipinya.Raziq tertujah ke tepi.teman baru Damia yang melepaskan tumbukan kepada Raziq.Raziq ingin membalas,tetapi belum sempat,satu tumbukan lagi dirasainya.Mulutnya Raziq berdarah.Dalam menahan kesakitan,dia bersuara.
"Kurang ajar kau ya!Kau kikis duit aku sampai kering.Kau tinggalkan aku."Raziq melepaskan tumbukan sulung ke muka teman baru Damia itu.Damia terkejut.perasaan takut mula tumbuh di dalam hati Damia.
"Hoii!!!Kau ingat muka aku ni kaca ka?Orang dah tak suka tu,sudahlah.Jangan terhegeh-hegeh!Dia milik aku sekarang!"Lelaki itu meninggikan suara.Sudah ramai memerhatikan gelagat mereka bertiga.
"Sudah,sudahlah!Raziq,you balik jelah..i dah tak nak dengan you!"Damia menghalang Raziq daripada melepaskan sekali lagi tumbukan kepada teman lelakinya itu.Raziq mendengus.Dia meninggalkan perkarangan taman tasik itu dengan penuh rasa kecewa.Begini cara kau membalas aku ya!Raziq melepaskan nafas marah.Dia masuk semula ke dalam kereta.Suasana petang itu,bertukar menjadi suasana yang penuh dengan kekecewaan.
Raziq memandu dengan perasaan yang bercampur sedih dan kecewa.Tidak sangka yang Damia sanggup memeperlakukan begini terhadapnya.Segala apa yang dicurahkan kepada Damia selama ini hanyalah sia-sia.Damia tidak pernah menghargainya.Seketika Raziq sedang melayani fikirannya,tiba-tiba,sebuah kereta Kancil keluar dari persimpangan.raziq cuba mengelak dalam keadaan panik,akhirnya dia terbabas ke tepi dan keretanya berlanggar dengan sebatang pokok.Kepala Raziq pusing.Betapa malangnya dia!Dahinya luka,seketika kemudian matanya kabur.Sebelum menutup mata,Raziq terpandangkan wajah seorang perempuan muda yang cuba menolongnya.Seketika kemudian,Raziq pengsan.

*****************************************
Raziq membuka mata.Dia memerhatikan betul-betul tempat yang kini dia berada.Memang sah,hospital!Kepalanya berdenyut-denyut.Kali ini,dia pula yang menjadi pesakit!Doktor itu memicit-micit kepalanya,berbalut!Di sebelah kirinya,kelihatan wanita yang sama yang dilihatnya ketika dia dalam keadaan hampir pitam hari itu.Sungguh ayu wajahnya.Tetapi tiada sebarang perkataan keluar dari mulutnya.Raziq tersenyum.Siapa pula dia ini?
Beberapa minit kemudian,seorang doktor masuk bersama-sama seorang jururawat hendak memeriksanya.Doktor itu rakan sekerjanya juga,Cuma dia bekerja di bahagian wad,namanya Doktor Azri.Dua tahun tua darinya.
"Ha..sedar pun kau.Macam manalah kau boleh terlanggar pokok pinang tepi jalan?Heii..macam-macam.."Doktor Azri menggelengkan kepala.Lucu pun ada,Dari seorang doktor,kini berada di katil pesakit.
"Aku tak taulah,Ri.Macam mana aku boleh terbabas tepi jalan."Raziq menggeleng-gelengkan kepalanya yang sedari tadi berdenyut itu.
"Hmm..ape-ape jelah.Mari,biar aku periksa kau dulu."Dr.Azri bersuara.Seketika kemudian,Dr.Azri memeriksa Raziq.Raziq diam seribu bahasa.Entah apa yang difikirkannya.
"Ri,"Sahut Raziq yang sedari tadi diam membisu.
"Yep."
"Siapa perempuan yang ada kat sebelah aku tadi?"Raziq bersuara.Teringat pula dia akan wanita yang sudah dilihatnya dua kali itu.
"Oh,dialah yang selamatkan kau.Sebenarnya dia yang keluar dari persimpangan masa kau hampir berlanggar dengan kereta dia tu.Tapi dia sempat brek,kau terbabas kat pokok pinang terus."Dr.Azri tersenyum kceil.
"Kenapa?Dah minat ke?"Dr.Azri menyambung lagi.
"Kalau ok,aku sapu je…hehe"Raziq tersengih.Sempat juga menggatal pada waktu begini.
"Hmm..sekati kaulah.Memang padan pun dengan kau..haha.Apa yang aku mengarut ni?"Dr.Azri berjenaka seketika.Setelah memeberitahu tentang perkembangan kesihatan Raziq.Doktor yang berusia tiga puluh tahun itu keluar dari wad.
Raziq termenung seketika.

*************************************
Pagi itu terang.Matahari menyinar sana-sini.Raziq membuka mata perlahan-lahan.Satu hari lagi di hospital.Doktor mengatakan,yang Raziq masih perlu tinggal di hospital untuk rawatan selama tiga hari lagi,baru boleh pulang.Teruk jugalah kemalangan itu berlaku.tetapi alhamdulillah,dia selamat-diselamatkan oleh seorang wanita yang amat asing baginya.Raziq memandang ke belah kirinya lagi.Wanita misteri yang menyelamatkannya itu berada di sebelahnya sekali lagi.raziq tersenyum.Belum sempat Raziq membuka bicara,wanita misteri itu keluar dari wad dengan tergesa-gesa.Alahai!Mengapa begitu cepat?

Beberapa minit kemudian,seorang jururawat masuk untuk melihat keadaan Raziq.Raziq tenang duduk seketika.Seketika kemudian,dia bersuara.
"Urmm..nurse,saya nak tanya awak boleh tak?"Raziq memulakan.
"Doktor nak Tanya apa?"Jawab jururawat itu sambil mencatat sesuatu di atas satu rekod kesihatan.
"Awak kenal dengan perempuan yang selamatkan saya hari tu?"
"Perempuan?"Jawab jururawat itu kehairanan
"Yep.Perempuan.Kenapa?Awak hairan?"Raziq juga hairan apabila melihat reaksi jururawat itu.Seperti ada sesuatu yang memusykilkan dirinya.
"Maksud doktor,ibu doktor.Dia baru datang sini.Tapi masa tu doktor masih tidur."Jururawat itu memberitahu perkara yang sebenarnya.
"Bukanlah…alah….awak tak tahu ke?Perempuan..takkan hantu kot!Saya nampak perempuan tu sebelah saya,lepas tu dia keluar,tak lama selepas itu,awak pun masuk.Takkan tak tertembung?"Raziq semakin bingung.Apa sebenarnya yang berlaku ini?Takkan dia seorang sahaja yang dapat melihat wanita itu?
"Ohhh..maksud doktor,perempuan 'mix' lelaki tu ke?"Jururawat itu mula mendapat idea.
"Apa maksud awak?Perempuan 'mix' lelaki?"Raziq semakin terkejut.Takkan ada dua jantina kot?
"Haha..Kesian.Doktor dah suka kat dia ka?Sebenarnya dia tu MAK NYAHlah doktor!!!!Orang jumpa dia salin masuk bilik salinan lelaki,pakai baju perempuan,keluar jadi lelaki!!!"Jururawat itu tergelak besar.Raziq terlopong.Apalah nasibnya?Baru nak bermekar-mekar bunga-bunga cinta.Raziq lentok semula.
Jururawat itu memandang Raziq.Kesian betul dengan doktor yang boleh tahan jugalah tampan di ni.Alang-alang,nasibnya memang malang.
"Alahai doktor!"Jururawat itu keluar membiarkan Raziq tidak sedarkan diri di dalam wadnya itu.

~HASI9L NUKILAN~
~SHAKIRA JOHARI~
~17 JUN 2009~
posted by Penulisan2u @ 4:05 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
93 Comments:
  • At 1/7/09 4:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok...
    sian kt doktor 2...
    lawak jgk..
    tp nti tlg wat spacing ya..
    berpino mata nk bca..
    tq..

     

  • At 1/7/09 4:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    damia ...gedik gila...jururawat jek pon..da dr nk dia pon ptot bersyukur..x sdr dri tul....huisyh..(klu ad nurse gtuh time ak kje nnt...mmg bsuh lampin patient hari2 la ak buatkn...haha..~tanduk biru berdiameter 10 cm n pnjang 20 cm...da kuar..kih3)

     

  • At 1/7/09 6:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    to writer of this cerpen..
    ~i think u should do some research b4 u going to write a cerpen..dont go babbling all the way writing the wrong fact..huhu..n ap yg sy thu..dr bru lpasan uni??huh...dr bukn cam cikgu.seorg blja medic lpas kuar uni xkn diiktiraf as dr sblom dia wat housemnship kt hosp kerjaan slme 2 thun..then bru ler dpt title dr..so,xde dr bru lpasan u ..n rsenyer dr lpasan uni yg awk ckpkn tuh sptotnyer berkerja dr 8 am to 1pm...everyday..do u think they still have time nk lyn awek gedik cam damia???huh..

     

  • At 1/7/09 7:15 PG, Blogger CTNAQUIA ESIR said…

    tanpa nama kat atas komen saya nih, saya setuju je ngn pendapat awak nih, tapi, ckp leklok skep kot. Saya phm je apa awak nak ckp, mungkin awak juga dalam bidang perubatan cam saya.

    to the writer;
    sile bt research dulu sebelum nak bt kisah berkenaan higher level profession nih. Klu la nk katakan doc ade awek, mesti hubungan dah lama ngn pasangan dyorg [doc] tuh, takpon ade yg da kawen, atau single yg pikir keje.

     

  • At 1/7/09 8:46 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jgn ingt sume doc bz je memanjang....
    aku doc x bz pon..smpt lg bce blog ni..kn2..
    pastu jgn ingt doc xde awek ek...rmi je doc2 kt spital ni ade awek...siap leh kuar dating tiap2 ari lg..

     

  • At 1/7/09 8:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hi2...klkr le jgk endidng dia...
    apa2 pun lbh baik wat research dlu sblm mnulis...
    hope wat citer yg best lg...

     

  • At 1/7/09 9:00 PG, Blogger Org Ganu said…

    salam shakira..
    jalan cte dah sgt ok..
    cuma betul kata diorg, awk kna wat byk lagi research pasal medic
    cthnya, kalo just nak letak semen utk tulang , no need surgery. surgery kna wat ble nk masuk besi pada tulang jek.
    Betul tu dr lepasan uni, kna jadik HO dulu selama 2 tahun, time tu mmg sgt bz smpi nk tdo pn x cukp..inikan plak nk kuar tiap2 hari ngan awek or bf..kalo weekend tu bleh la kuar.
    harap shakira wat research lagi k..
    overall good writing! keep it up!

     

  • At 1/7/09 9:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku pn dr gak ,bz jek..,x smpt nk pk pasal awek.smpi nk mkn pn x menyempat..meby ko tu keje kat hospital universiti kot, tu yg x bz sgt..atau pn ko malas keje..muahaha..kalo yg ada awek pn,mmg diorg dh bercinta dari waktu belajar lagi..pepun aku suka cte nih!hehe walopn damia tu gedik, tp baguslah last2 dia x berasama ngan Raziq..

     

  • At 1/7/09 12:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Fuuyyooo... dr pun bc blog cenggini ek.. kira tak sumer dr hati batu laaa yer.. layan gak blog novel/cerpen gini. pe pun ending mmg best coz different from others.. good luck yer shakira.. ganbatte kudasai!!!!! ~~emmie~~

     

  • At 1/7/09 1:14 PTG, Anonymous queenvio said…

    hu3..
    ciannye doc:(
    tp an jht gle si damia!!materialistik!!!

     

  • At 1/7/09 1:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ni yang aku takut nak jd penulis. kau kena khatam luar dalam satu2 bende yg kau nak tulis tu, bukan takat seluar dalam aje kan...huhu...jadilah penulis with a brain kepada yang bermnat tu. semuga ade lah pelapis a samad said blablaaa

     

  • At 1/7/09 2:23 PTG, Blogger areila sahimi said…

    whoa!!! ramai giler doc baca stori ni. anyway shakira betui tu apa diorang cakap [even saya bukan doc pun]sebelum nak tulis sesuatu pastikan kita buat sikitlah research pasal menda tu. karang tersalah tulis jenuh pulak kena hentam dengan pembaca. apaper keep it up.
    ~akubintangbiasa~

     

  • At 1/7/09 2:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    c0ngrat...
    tjuk awk attractive..
    tue pasal r calon d0c+doc bc..
    hehe...
    tp mmg awk kena tau bt0l2
    sblm bwt satu2 citer...

     

  • At 1/7/09 3:09 PTG, Anonymous mirmo_omey said…

    story die dh kire ok dah tu..layan gak..just der sket2 fakta dia yg salah,maafkan jer..to shakira pas ni blaja dr kasalahn n then ley jd writer yg lbh bagus..paper pun pd shakira truskan berkarya..

     

  • At 1/7/09 3:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ehehehe...shakira2.... manela awk dpt idea nak tulis cite cenggini.... klakar r.... kpd sume pmbaca... kite patut bc suntikan smangat pd writer ni...bkn pandai hentam je.... tahniah ye.... brusaha lg...kalo bab fakta2 ni.... ntah2 org yg mbaca pon tak tau...ehehehe... layan jela.....

     

  • At 1/7/09 4:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ehemm..tengkiu sbb mngkomen hehe..
    akan djadikan tladan...
    urmm...
    anyway..
    puas dah sye buat research..i've done all the best..
    but susah nak carik mklumat pasal profesion kedoktoran ni..
    sgale laman web semua dah saye tawaf..
    hehe..
    mmg susah nak jumpa...
    da buat research kat library pun gitu gak..
    tak dpt bnyak mklumat...
    lastly,i just wrote the fact based on my experience masa
    buat pertandingan kaunseling kerjaya dulu.
    saya buat brochure psal kedoktoran,sgala maklumat sye dpat cikgu yg bagi..hentam jelah..tp menang..haha..
    anyway..tahniah kat diri saya sbb dh bjaya ubah fakta haha..
    sekali sekala kite change fact?
    doesn't matter??
    hehe...
    thx again for all readers and commenters..

    ~PENULIS~

     

  • At 1/7/09 5:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehehe..cite ngan komen same klako la..pepun gud lak tuk writer, jgn putus asa :)

     

  • At 1/7/09 5:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ha..ha..lawak gak ek doktor tnjk taring nk tgkkan keadilan... huhu.relaks r dktr2 kt luar tu.. nk komen,komen je la tp jgnla nk show off sgt gi tau sume owg yg kowang tu dktr..kowang nk bz ke nk free ke lntk kowang lah..mcmla kowang tu je dktr kt dunie..!!

     

  • At 1/7/09 5:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alah releks la doc yg kt atas2 nu...tau la u all ni golongan cerdik pandai....jgn la emo sgt. smpai nk blame org....name pon cite dongeng....mungkin ni la kelemahan penulis br nak belaja jd penulis.....
    ape pun penulis ni masih bleh d beri kesempatan utk belaja n menilai setiap komen yg diberi....sokong la mereka kerana mereka,blog ni penuh dgn cerpen2 yg sekadar nak menghiburkan hati pembaca..

     

  • At 1/7/09 6:15 PTG, Anonymous shira said…

    penulis yg berjaya adalah penulis yg berpengetahuan..
    dr2 kt atas tu bkn nk show off tapi diorg nk btolkn pe yg silap..supaya penulis lebih berhati2 kalo nk tell info kt org.nnti ajaran sesat plak. jangan men tulis jek..knowledge is more important. tgk cam penulis dari barat..novel diorg sgt informatif.

    p/s : anyway, cte ni kelakar gak..hehe

     

  • At 1/7/09 6:25 PTG, Anonymous Pali said…

    yeke buat research..macam x jek..
    walopn aku x amek medic tp aku setuju ngan teguran dr kat atas tu..betul apa kate diorg..bkn nk nunjk2
    kawn2 aku pn ramai dr tp x de plak layn nurse gedik macam tu
    berhibur pun budget2 ah sikit
    jgn smpi nk tipu reader!!
    overall cte ni merapu!!huh

     

  • At 1/7/09 6:31 PTG, Blogger CTNAQUIA ESIR said…

    Astagfirullah hal azim..
    saya rasa golongan2 dlm bidang perubatan ni bukannya ade perasan riak, nk menunjuk2 atau etc...rasanya doc2 lain pon mcm tuh jgk. oke ja cite ni, klaka. Dan jgn anggap plk doc2 hanya ade kepakaran dlm bidang ni je...kami pon manusia biasa jgk, memasing ade kelebihan dan bakat. Niat hanya nk memperbetulkan, utk kebaikan penulis jgk.

    tenang2 ye!~

     

  • At 1/7/09 6:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sekali lagi,sya ucapkan time kasih..
    sye stuju,..
    doktor2 kat atas tu bkannya nk show off..
    sye tau,komen mreka hndak mmbina...
    trimas buat doktor2 yg bgi sikit info psal kerja ni..
    sye ni sbnrnya baru 14 tahun..sje suke2 buat cerpen ble tade kerja skola..
    kire bru nak brtatih lah...
    apepun..menjadi penulis ni sbgai hobi shj..
    sye x cnderung pun ke arah kerjaya ni..
    sje wat hobi...
    anyway thx for the info..skurang2nya sye x pyah nak surf brkali2 lman web yg entah pape tah..
    sye post cerpen ni pun sbb nak tau smada fakta yg sya ambil ni betul ke idak??
    oklah..too panjanglah..
    mmg patut pun cerpen ni di komplain habis2 habisan..
    sbb fact banyak tak btol..
    muka sye naik merah bile bace komen doktor2 kat atas tuh..
    yelah,sye ni bru form 2,diorang dh graduate,doktor lg..tuh yg naik malu tuh ble fakta kite slah dpan org bsar
    hehe..
    anyway..
    thx for all..
    ~penulis~

     

  • At 1/7/09 6:46 PTG, Blogger Org Ganu said…

    salam shakira..
    akak mintak maaf kalo cara akak menegur tu ,adik atau orang lain x suka..
    demi Allah, x de niat langsung nak nunjuk2 atau pe..
    kalo bukn bidang akak pun akak x tau
    apapun pasal ni,
    it's amazing that form2 student can
    make this kind of story! teruskan berkarya..
    i know u have a great potential to be a good writer next time..al the best!

     

  • At 1/7/09 7:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    thx akak..akak ni doktor ke??
    msti akak ni pandaikan?
    ~pnulis~

     

  • At 1/7/09 8:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yup...i m sorry too shakira~bukn nk nunjuk2..x slah rsenyer klu reader nk kritk ur work..it can help u anyway..kn2?? it means they realize awk punyer keje..n just bg tguran...huhu..jgn ler gaduh2..msing2 interdependant..styap org ad prann msing2...dr or not..huhu..n sumer makhluk Allah~ huhu..keep it up k

     

  • At 1/7/09 8:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok..thx..sye fham..
    tguran akak ni utk mmbina..
    sye ambik sbgi pngajaran...=)
    sye ni cool
    open minded..
    hehe..
    tak ksah org kritik..
    sye lg suke

     

  • At 1/7/09 8:50 PTG, Blogger Org Ganu said…

    akak belajar lagi..x pandai pun.huhu

     

  • At 1/7/09 9:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bgi sye,org ambik medik ni..mmg terer ah,..
    sbb medik ni susah..

     

  • At 1/7/09 9:57 PTG, Blogger norain ishak said…

    wowo..
    aku tak bace lagi citer ni.
    baru je bace komen anda..
    student medic pun bz,
    ape ntah lagi waktu housemen,lagi bz..
    takde mase nak bercinta2 ni..
    apepun to writer,
    aku nak g bace cerpen anda..
    nanti aku komen yer..

     

  • At 1/7/09 10:13 PTG, Blogger norain ishak said…

    okey..
    aku da bace..
    walopun ade fakta yang tak betul,
    tapi ayat2 yang digunakan best..
    jalan citer pun lain dari yang lain..
    pendekk kate,
    aku layan...
    zazzz

     

  • At 1/7/09 10:37 PTG, Anonymous Farrez said…

    muahaha..poyo r idzwan nih

     

  • At 2/7/09 12:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending yg tak disangka-sangka..hehe

     

  • At 2/7/09 12:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kalau tak silap kitekan lepas accident kalau masuk simen, simen tu name plaster of paris atau pop betul ke dr. orang ganu?

     

  • At 2/7/09 12:28 PG, Blogger myra_miracle said…

    hohoho~~ ramainye doktor mengomen kat cni

     

  • At 2/7/09 9:33 PG, Blogger Org Ganu said…

    wahh semakin hangat cte ni ek..hehe
    jgn ler pggl sy dr, blajor lagi r..
    yup betul tu..pandai!=)
    we call plaster of paris (POP)

     

  • At 2/7/09 4:04 PTG, Anonymous sayebace said…

    haha.aku pon same ngan slh sowg pembace kt sini.aku salu mmg bace komen dlu baru bace cite..

    aku pon xsgke rmi doc yg bace cite nie.wah2.tp tol gk.myb tjuk dia yg telah menarik minat para doc untuk membace cite nie..

    aku pon terpk gk ble bace komen2 diatas, kalo nk wat cite kne ade knowledge..tu yg wat aku xbape brani nk wat tuh..tkt tersilap tulis..ngee~

    owh.org ganu nie dr ek.sy baru save tomboy vs nerd yg awk tulis..hehe..(akn bace time lpak2 kt uma)

    papepon.,majulah penulis cerpen+novel untuk kami2 yg ske bace..hehe..

     

  • At 2/7/09 6:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    anggap sajela itu hanya imaginasi penulis semata2 yang takde kaitan dengan yang hidup atau yang dah kembali kerahmatullah

     

  • At 3/7/09 10:56 PG, Blogger azura_a said…

    kelakar jugak ending citer awak ni tapi bestlah

     

  • At 3/7/09 2:05 PTG, Blogger ayuzassss said…

    penat aku bace..klakar tol ..tula best gak..terhibur aku petang2 nih

     

  • At 4/7/09 1:12 PG, Blogger akuBUTAseni said…

    cam forum plak komen2 nih..hahaha..klaka la..doc2 ni sume..uh oh..xsgke doc ade mse lyn cerpen..ukan mereka bz ke?? musykil...uh oh..

    2 pnulis..
    gud story!
    i like..

     

  • At 4/7/09 1:46 PG, Blogger .:farah:. said…

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

     

  • At 4/7/09 1:49 PG, Blogger .:farah:. said…

    haha..
    ending yg x disangka-sangka..
    good job to the writer,
    walaupon bru 14 taun..
    anda hebat..
    kakak yg da f5 pon x pndi nak karang cerpen..
    hehe..

     

  • At 4/7/09 8:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    assalamualaikum...muahaha...bnyk giler dpt comment eh...hehe..try ubh pe yg dorg kritik mybe blh jd yg lg ok..keep it up k..

     

  • At 4/7/09 9:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    for me..arthimetics lg ssh..

     

  • At 4/7/09 1:57 PTG, Blogger Penulisan2u said…

    hebatkan form 2 dah pandai menulis.. zaman sekolah dulu.. tulis karangan boleh la.. tuh pun sebab cikgu suruh buat kerja sekolah.. hehe..

     

  • At 4/7/09 8:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah...
    ok lah.... jln citer best....
    karang citer lain plak...hehehe

    < M@ssFDya >

     

  • At 4/7/09 10:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer beat ar gak...
    keep it up...
    biaser ar dlm cerpen maner ader smua betul...
    yg tulis nyer dia...
    hehehehe...
    lagie satu...
    aper ar sumer pembaca cerpen nie x pasal2 jadik x betul...
    cam marah jer dkt penulisnyer...
    sian dier...
    anyway...
    congratzs coz u have done a story daripader yg lain tau membacer jer...
    x reti pon menulis!!!

    princess_ anonymous

     

  • At 4/7/09 10:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha siot je..
    but ttp best..
    two thumbs up!!

     

  • At 4/7/09 11:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    comment kat sni sama pnjg ngan jln cite die..wow~~~
    tjk cite dah menarik rmai doc nak bace..nmpk gaye yer kne letak tjk cite ikut profession watak dlm cite lah baru ramai org yg berkaitan ngan keje tu berminat nak bace...hehehe..btw,keep up a good work...smga terus mnghasilkan karya2 yg lbh bermutu n best!!!!

     

  • At 5/7/09 4:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahahah... 1st time bacer cerpen... k bagus2... usaha lagi yer.. hahahah ~ R.C Shah

     

  • At 5/7/09 4:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    part yg akhir tuh xboleh blah btol....hahahahaha

    tp betina cm damia tuh elok disantau jek, bia lenyap dr muka bumi nih...

     

  • At 5/7/09 6:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sian doktor tu..
    biar kite je la jadik awek die..
    ngeh3

    ~~PapaTul~~

     

  • At 6/7/09 3:18 PG, Anonymous Ira said…

    salam.
    first thing yg popped up on mind bila bc tajuk alahai doktor ni...sure cam cite kelakar je...n it is.

    a part to improvise:
    shakira x guna spacing dgn betul...hopefully, in ur next article pls make proper spacing ye sis.

    another thing to add:
    i was shocked coz u said u just 14, yet u made a wonderful article...(apart from the wrong info n stuff, it shud be corrected so that people wont get the idea wrongly).

    good job sis! lepas ni akak harap adik dpt terus berkarya n improve ur writings. u got the skill n use it wisely.

    jazakallahu khayran

     

  • At 6/7/09 6:40 PTG, Blogger princess_diary said…

    cute la citer ni..
    very interesting..
    mane nak dapat wayak doktor yang giler2 nih..
    huhu.. :-)

     

  • At 7/7/09 12:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huyo... gle panjang coment die. pnt nk bce komen je hahaha... best cite ni.. watla cite sal ckgu lak pasni...hahahah.. tgk ckgu2 plak komen huhuh...
    *bakal cikgu BM*

     

  • At 7/7/09 11:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam..
    sbnrnye sye blum bace lg cter ni...
    tp ble bace komen2 ni..
    timbul plak rasa ksian kat penulis ni..
    ramai yg suka mengkritik...
    taula diaorang tu tergolong dlm golongan cerdik pandai..
    tp...
    jgn hanya tau mengkritik je...
    klu nak tegur tu..
    biarla ngan cara halus..
    apa2 pun wat penulis ni..
    tahniah sbb berjaya hasilkan cerpen ni...
    keep it up...

     

  • At 8/7/09 12:21 PTG, Blogger fadh said…

    aku pon join gak pertempuran korang nih....
    pade dr2, jgn la kecik ati ngan adek kite nih..
    name pon budak kecik lg kan...
    pade adek writer, we learn from mistakes rite??
    so, the conclusion is, JOM BLAJA CIVIL ENGINEERING!!!
    huahaha~~

     

  • At 8/7/09 5:51 PTG, Anonymous dhamirah_dekno@yahoo.com said…

    learn from the mistake,
    adik syakira, nak buat research mane leh dari internet and search,
    kene rajin chatting ngan doctor and tnya dorgnya time duty and so on,
    tapi memg cute cite nih mcm adik syakira jugak 'kot'

    ok nanti klo rajin at my mesengger k.

    (^_^) dhamirah (^_^)

     

  • At 9/7/09 12:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adoi memang klaka
    eh lupe plak assalamualaikum
    korg ni biasa la 2 story
    doc2 kt luar sne jgn jd mcm cite ni bt malu kaum je...heheh
    nway best cite shakira gud luck....utgsr

     

  • At 9/7/09 8:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    correction kpd tanpa nma yg antr komen pd 1/7 6.24am..lps kuar uni pn..xkn jd cg. trs.kna intrview dlu klu lulus bru blh mengajar tapi nk jd cg. btl2 kna tggu 3 tahn utk sah jawtn...sekian.

     

  • At 10/7/09 9:39 PG, Blogger Lin said…

    wahahaha...nape la ngn pengkomen2 di atas nuh..ini cuma cerita/idea dr penulis utk bacaan kite semua. nak hangen2 xtentu psl neyh nape?

    teguran bia utk mmbina.. sokonglah penulis2 kita. mungkin byk yg perlu diperbaiki tp sekurang-kurangnya ia dpt menghiburkan..

    Well, hidup ni mcm2 gaya, mcm2 ragam. so xbley nk ikut kepala kite je..macam2 ada..hehe

    to writer..teruskan berjuang. gud luck.

     

  • At 10/7/09 10:46 PG, Blogger azuan said…

    Aku bukan dr, jadi x nak comment pasal tue...
    cuma harap buleh buat spacing sikit..
    susah nak baca...
    teruskan usaha lagi yea...ho3

     

  • At 10/7/09 4:06 PTG, Anonymous pendekar penyu said…

    mak aih.......comment lg pjg dr crite...
    shakira, kalau cam nie x yah letak tajuk cter 'alahai doktor tp .........'alahai commenters'..
    hehehe........iklan jap

     

  • At 11/7/09 10:58 PTG, Blogger A'al said…

    hahahah.ending yg lawak arr.ingtkan endingnyer sedih or gembire.pandai la penulis membuat cerita.kesian gak arr kt razif tu.maknyah rupanyer.

     

  • At 14/7/09 1:48 PTG, Blogger Olive said…

    seronok dan lawak....best

     

  • At 14/7/09 6:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wei... suka2 je kutuk nurse erk.. aku pun nrse gak tau tp kiteorg x gedik mcm 2 pun... asl nrse je nape kauorg suke sngt wat citer gedik la mulut jht la pdhal kiteorg x mcm 2 pun hah...ingt xde ke dktor yg gedik lg gedik dr nrse ade r aku tgk...bkn stakat gedik tp sombng+++ n brlgak lak 2... lau xde nrse larat ke doktor2 2 wat keje sesama diaorg je... kdng2 kiteorg ni wat keje lg penat dr dktr tau...lau dktr msuk2 je periksa pskit pas2 kluar tp nrse mcm2 kena wat tau n lg satu kadng2 doktr2 ni pndai mngarah je pas2 bknnya nk brterima kasih pun.. x luak pun lau ucap time kasih... kauorg pkir la sndiri... jgn suke2 nk bandingkn kiteorg dgn doktr O.K.!!!!!!kiteorg tau la kiteorg ni x staraf ngan dktor...kecik ati tau...

     

  • At 14/7/09 7:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    walau apepun aku still lg wat keje ngan ikhlas tau...pe2 pun aku mintak maaf coz trkasr bahasa coz aku cuma nk luahkn ktdpuasan ati ni je...kdng2 mcm2 msyrakat pkir pasal nurse pas2 lau sebut je dktr pasti sanjung smpai tinggi langit je...anywy congrate 2 adk shakira jdikan ia satu pengajaran k...Sori tau n utk dktr2 ringan2kanlah mulut ucap time kasih lau nrse tlg n lau de nurse gedik cam2 jgn la lyn jatuh kn maruah nrse je... SALAM :)

     

  • At 14/7/09 9:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    astaghfirullahalazim..
    saya x de niat nak hina nurse2..
    sye tahu krja nurse tuh pun mulia..
    anggaplah citer ni sbgi rkaan,imaginasi sya shja..
    bukannya smua nurse camtuh..
    sye tau kalo x de nurse pon..dktor x ley wat keje..
    tapelah kalo doktor x nak brtrima kasih dgn awak,
    biar sye brterima kasih dgn sume2 nurse yg ade kat dunia nih..tnpa anda sume,doktor pun kojol,nk layan stiap karenah pesakit.apepun nurse di seluruh pelosok dunia,smoga sntiasa ikhlas dlm mnceburi bdang anda...

    ~penulis~

     

  • At 14/7/09 10:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xpe la adik lupakn ape yg sy ckp td...
    sy bkn pe cuma kdng2 trkilan gak ngan msyrakt coz ye ingt nrse ni seorg yg menggoda,seksi n mcm2 lg..lgpun slalu gak sy tgk dlm TV asal nrse je mesti watak gedik,batu api etc..sy bkn nk mrh kat adik tp len kali adik kena hati2 skit lau nk tulis cter..pe2 pun sy mintak maaf coz kassr sngt bahasa yg sy guna...0-0 o.k...sy doakan moga adik akan terus maju dlm bidng penulisan....peace no wars k... :)

     

  • At 16/7/09 9:06 PTG, Blogger Org Ganu said…

    lah tak abeh lagi kontroversi cte neh..
    to nurse semua, kami tak pernah nak anggap nurse yg bukn2
    malah sy dan kwn2 amat berterima kasih pada nurse2 semua..
    sepanjang pengajian sy, nurse la yg byk bantu sy, nak amek darah, dressing, insert iv line, n semua bendalah. Semua skill tu sy belajar dari nurse. Dr tak de masa nak ajar student wat semua tu.Mereka bz. Semua tu nurse yg ajar. So nurse2 jgn la rse rendah diri kerana tanpa anda mmg dr tak boleh nak jalan. Student macam sy ni pun terumbang ambing tak tahu nak belajar ngan sape kalo nurse tak de.Jangan la sebb sikap segelintir nurse or dr yang berlagak or gedik, habis semua golongan ni dipersalahkan. Allah memurkai hambaNya yang ada sikap riak or benci membenci antara satu sama lain..so kembalilah kepada al-Quran..kembalilah kepadaNya..kita ni semua hambaNya yang tidak pernah terlepas dari dosa..
    saya harap tak de lagi gaduh2 kat sini lagi..please..don't be too emotional..cte ni hanya imaginasi penulis.sy tahu penulis tak de niat nak bangkitkan isu sensitif. Lagipun dia masih muda,masih bersekolah, masih banyak yang dia belum expose dengan dunia sebenar..so jangan salahkan dia okay..

     

  • At 17/7/09 5:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klu patah ja x pyh operate..simen tu pasang kat luar bdn ja...

     

  • At 21/7/09 8:18 PTG, Anonymous dak mtrik said…

    ramainyaarr komen

     

  • At 23/7/09 12:05 PG, Anonymous pink sapphire said…

    wah byknye comments.tp seriously tajuk ni mmg akn capture attention doctors and med students rsnye termasuklah sy.tp simen tu kan xyah wat surgery pn.kne wat research lg la cik penulis ye ^_^
    pape pn keep it up.sy in the middle of exams smpat lg bc n komen org.ok daa~

     

  • At 23/7/09 2:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    org ganu de blog x?

     

  • At 24/7/09 9:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm good story...
    bes sgt2...klaka lak 2...:-)
    tp yg bg kritikn 2 memg xd jangka la doctr2 suma nyer...
    bes la nk gak future husbnd da title doctr hehehe
    pa2 pn congrat n good luck 2 d writer...
    bt g tjuk yg gempaq2 k..
    all d bes
    from,
    gto_gulz

     

  • At 24/7/09 10:38 PG, Blogger Org Ganu said…

    my blog
    http://www.meniti-impian.blogspot.com/

     

  • At 25/7/09 8:39 PTG, Blogger syasya said…

    xsangka...ade jgk doktor yang membaca citer ni..igtkn doktor x minat sastera...hihi..anyway...to the writer..i think you should rite more cerpen..well done..yg ni pon ok je..kesian dr tu..tersuke kat mak nyah..!!!hahahahahaha...

     

  • At 29/7/09 12:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahha..
    ending yg klakar..
    jln cite yg menarik..

     

  • At 5/8/09 12:44 PTG, Anonymous ara said…

    byk tol komen..
    anywhre nice story..
    n keep it up writer..
    sj je nk ckup kn owng y ke_80..

     

  • At 6/8/09 4:52 PTG, Anonymous wheezy said…

    kciannye kt doc 2..
    klaka r cte ny enjoy gak..
    tp mang gji doc 3000 je sbulan?
    cketnye...
    cian dorg......

     

  • At 15/8/09 12:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    halamak!!!!!panjang gler komen...btoilll...ngalahkan criter!!!!
    TO PENULIS::
    good job...kire ok la tu form 2 leh ngarang citer sebegini gempak impaknya....
    yg bijak pandai pown xley wat citer cam adik ni...
    pttnyer pembaca hargai,,,bukan hanyer taw mengkritik jer...

    TO PEMBACA@PENGKRITIK TERHORMAT :
    jangan hanya hentam org je pandai,,bg ar komen membina,,ni x,, nak kondem adik ni lak...kire ok ar adik ni nk post citer yg bertajuk cam gini...
    senang citer,,TO : pengkritik ni...ader ker idea nak wat citer cam adik penulis ni??
    hmmm???
    rea's-think positif!!!

     

  • At 16/8/09 8:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    shakira johari nih bdk shah alam ke??rs cam kni la...ade kakak form 5 x???

     

  • At 17/8/09 12:22 PG, Anonymous Rosa said…

    hahaha.....commentar yg terlebih syok pada cerita plak......tp pada aku asalkan citer tu buat aku ketawa n tak terlampau-lampau, aku on jer.....
    tahniah kepada penulis yer....
    citer ni mmang best....

     

  • At 6/11/09 11:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    waah, rmi yg komen...
    miss org ganu ni back up baik nye, aku suke...hehehe
    writer ni ad bakat r, bru form 2, hebat2...
    truskn dgn karya2 k, ni sti bm pmr dpt a
    hehehe...
    pepun ak berterima kasih kat sme dr, nurse n sme yg telibat ngan dunia perubtn ni
    teruskn berjasa utk anak bangsa k

    d

     

  • At 29/11/09 12:16 PG, Anonymous arisa said…

    rasa klakr lak
    rmi org komen
    tp jln citer nie best gak
    rmi gak dr kat cnie ek..
    apa pown
    tingkat kan lg eh...
    may god bless

     

  • At 18/2/10 6:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah kpd penulis....
    cerpen ini menunjukkan yang x semua dr gaji besar.. terutama yang kerja kerajaan nie...so sesiapa yang bercita2 nk jd dr..hope korang x fkir pasal gaji..dr kerja yang mulia so klu nk jadi dr mesti niat betul2 kerana ALLAH..

    Addin

     

  • At 21/2/10 1:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku rasakan,klu wat cite pasal org yg mcm xde life ni,msti mnrik minat masyarakat.mgkin sebb masyarakat nak tau kot. sy sdri pon x tau mcm mana ye kalu seorg bakal graduan doc tu kalu lah dia gagal dlm kos tu atau dapat pointer rendah atau pape je yg sewaktu dgn nya,apa yg tjd pd mahasiswa tu?mksdnya,korg kena repeat paper ke,atau jd MA je ke...smp ke saat ni,sy masih tdk mgetahui mngapa masyarakat,kalu dgr doc je,mesti rasa gah dlm diri.mcm kagum dgn empunya diri.mgkin sbb silibus yg dorg blaja kot...kbykan doc2,(maaf ye,btulkan sy jika sy slah)mcm xde life n xjaga diri mreka.tmsuk pnampilan dri.bkn bniat nk mhina tp hnya bty.sdkit sbyk ini bkaitan dgn psychology pskit. tp kbykan org pndai semmgnya x brp nk care sgt psal diri dorg...huhu..jd,sy rs, n ingin mjemput,skiranya ada doc2 yg bc or bminat dlm pnulisan(wpon tulisan dorg sush dfhami..hehe)kongsilah pengalaman...malah,bkn doc je, golgan lain pon blh...huhu.sorylah tjdkan tmpt ni forum laks..

    to penulis:
    tahniah sbb dah bjaya mbuka minda masyrakat bhawasanya!!(chewah...bsmngat lak)umur tidak mengukur kmatangan..sy jg pnh brda dtmpt anda..smga anda akan mlakarkan sejarah(yg baik2 ye)..tdk pd dunia pon,ckuplah pd dri sdri...hrp2 anda mjd from nobody to somebody.gy pnulisan anda hebat.anda jg hebat mngawal emosi thdp komen yg dberikan oleh GOLGN PROFESIONAL.tahniah... dan syabas.

    *sy tlalu impikan mjd seorg doktr..terlalu.berslh rsnya tcmpk ke dunia sastera.smp mati pon,rsnya sy xkan maafkan dri sy sbb kgagalan ni..azam dan pjuangan sy tetp sy buktikan wpon DR prgkt phd..TP,bila fikir2 balik..jiwa sy mmg sesuai dgn sastera..huhu,sory..terlalut!!!

    papai

    ~mencari makna hidup~
    bkal pakar motivasi..insyaallah!

     

  • At 12/5/10 8:19 PG, Anonymous anisah said…

    nasib baik lah tak bercinta. kalau tak naya hidup weh!!!! nabi tak ngaku umat tau.hahahaha

     

  • At 21/12/10 9:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ingatkan ending nanti dktor 2 akn kwin dgn gdis yg ikhlas nk kwin dgn dia, gdis baik,.. tapi rpenya??? haha... oklah cerita ni.. mmg lain drpd fkiran pbbaca... good job!!

     

  • At 29/3/11 2:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ades korg neyh...

     

  • At 14/8/11 12:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hurmmmm...wat doktor2 yg dok hentam penulis nie,jgn la kerek sgt...jgn terlalu berbangga diri...kite baca cerpen nie just for hepi2..so jgn la nk hentam sgt dak penulis nie...berbangga la die dah wat cerpen nie...nmpk yg die mengagumi profesion korg sume...sepatutnyer berterime kaseh ngn penulis nie..nie tidak, hentam jer yg lbh...n stu jer nk pesan buat doktor2 sekalian...setiap profesion ade kelebihan msg2, so belajar untuk menghargai n menghormati profesion org len...kerana pada pndpt sye, seorg doktor tue x kn berjaya tnpa adanyer nurse, mlt, juru x-ray n profesion paramedik yg len, kerana mrk la sebenarnyer yg menjadi tulang belakang kejayaan sesuatu pembedahan or pendiagnosan penyakit...tanpa kepakaran mereka doktor x kn boley menjalankan kerja mereka...so belajar untuk menghargai n menghormati org len...piki2 kn n slmt beramal....adiosssss

     

  • At 20/1/12 2:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eyh if im not mistaken HO da dipnggil sebagai doktor laaa.. cume lesen doktor yg xdapat g.. bukan ke?? lgpon xyah bgge sgt ah ngn title doktor uh.. aku pon doktor gak.. lepak2 sudaaa... bakpo emo ngat..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group