BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Julai 31, 2009
Cerpen : Aku, dia dan SMS
Nama Pena : orkid_hutan

Jarum jam yang sejak azali berdetik telah mengarah ke digit terbesar dalam pusingannya. Jarum panjang dan juga yang pendek. Sahlah telah hampir 2 jam Laila menghadap buku 'gemuk' itu hingga tidak sedar waktu hampir tengah malam. Buku Atkins yang di rujuk sebagai buku 'gemuk' itu di renung lama. "kenapa lah prof rajin betul bagi 'assignment' guna buku ni. Nak terbitkan daripada formula dah satu hal, ini lak nak kena selesaikan 'problem'. 'Tak habis-habis dengan 'Open your mind..open your mind.' Tapi tak dapat 'open-open' jugak" bebel Laila dalam hati. Sudah mati akal untuk mengerjakan tugasan yang di beri. Tempoh meng 'upload' pun sudah hampir tamat. Tiba-tiba kedengaran alunan lagu yang tak asing lagi di halwa telinganya, 'unfaithful' . Nada dering yang di sukainya, tajuk lagu yang tiada kaitan dengan si pemanggil. 'Ah! Sudah! Masuk ni dah 4 kali dia asyik 'call' jer' keluhnya. Laila segera menekan punat hijau ,menerima panggilan tersebut. 'Assalamualaikum" pantas Laila memberi salam kepada si pemanggil. Diam seketika. 'Apasal mamat ni telefon, kalau tak nak cakap baik letak!' getusnya dalam hati. "Ya ,hello, Balai Polis Bukit Aman di sini, boleh saya bantu encik" Laila menyambung, geram. Terdengar letusan ketawa daripada si pemanggil. "Maaf, bukan kedai bunga ker?, saya nak memesan bunga ni" sahut suara garau di hujung talian. "Maaf kami tidak menerima tempahan bunga di sini. Kami hanya menerima kes-kes jenayah sahaja. Awak salah nombor ni" Laila melayan seraya berlalu keluar dari bilik apabila menyedari mata Dayah yang terpejam sejak tadi celik serta merta mendengarkan Laila berbual di telefon bimbitnya. 'kepoh jugak makcik ni,ye' ngomel Laila melihat gelagat Dayah, merangkap 'session mate' dan 'roommate'nya yang baru melelapkan mata sebelum ini.

"Dah lah awak ni, nak teruskan lagi ker? penat lah. 'just straight to the point'. Banyak kredit awak? Tak sayang duit ke cik abang oi!" Tukas Laila setelah penat melayan dialog pemuda itu. "Tak ada apa lah U, 'I just want to say hi and good nite to you.' Sorry lah mengganggu U tengah malam ni. I pun dah nak tidur sebenarnya. 'Night sweetheart' ." Jawab pemuda itu di hujung talian. Mereka berborak dan berkongsi cerita masing-masing. Tidak banyak yang di bualkan oleh mereka sebenarnya memandangkan usia perkenalan mereka yang baru hampir seminggu. Walaupun baru seminggu, telah 2 kali mereka berselisih faham. Perbualan mereka sering di mulai dengan kekakuan, sebelum Laila berjaya mengusir kebekuan perbualan mereka. Mungkin tempoh perkenalan mereka yang singkat tidak dapat merapatkan jurang yang ada di antara mereka. Jurang usia dan kematangan. Lelaki itu merupakan kenalan senior Laila, Kak Azian yang kini telah bekerja. Kak Azian telah memberikan nombor telefon Laila kepada Boy, pemuda yang baru di kenalinya kini. Pertama kali , pemuda itu menghantar pesanan ringkas kepada Laila. Laila yang sememangnya tidak suka melayan sebarang panggilan atau pesanan ringkas dari nombor yang tidak di kenali hanya membiarkan sepi pesanan tersebut. Oleh kerana tidak di layan, mungkin lelaki itu nekad membuat panggilan terus kepada Laila. "Hello, boleh saya cakap dengan Laila?" sapa pemuda itu. Nadanya kedengaran ramah seperti kenalan lama. " Salam, ya saya, siapa di talian?" sambut Laila dengan menekan perkataan 'salam' di awal ayat. Walaupun bukan seorang yang terlalu arif dalam agama, tapi Laila masih berpegang teguh pada adab sopan dalam perbualan. "Erm…I..I..eh..sa..saya.. kawan kepada kawan awak." Terang suara garau itu, agak gugup barangkali. "Macam mana awak dapat nombor saya? Siapa bagi? Awak jangan nak main kan saya." Sambung Laila, curiga. " Sebenarnya, 'I' dapat nombor 'you' daripada senior 'you'." Balas suara garau itu lagi. 'Kak, Azian ker?' getus hatinya memandangkan baru minggu lalu Kak Azian berkunjung ke kolejnya sambil bertanya soalan-soalan janggal yang berkaitan dengan teman lelaki. 'Ah ! sudah! Ni mesti kerja Kak Azian. Tekaannya tepat. Dan bermulalah detik itu, Laila mula menjalin hubungan sahabat bersama pemuda bersuara garau itu sambil menambah kenalan baru. Agak kekok pada permulaan. Banyak yang tidak di ketahui mengenai diri masing-masing. Laila cuba menyelami hati budi pemuda yang baru di kenalinya itu.Laila mengagumi kematangan lelaki tersebut Walau belum bersemuka, mereka telah beberapa kali berbalah. Masing-masing dengan ego masing-masing. Bagi Laila, Boy seorang yang agak sensitif dan cepat berubah walau matang dari segi luarannya. Manakala sikap Laila yang agak manja memandangkan dia adalah anak tunggal ibu dan ayahnya dan terkadang 'lepas cakap' , membuatkan mereka tidak serasi. Lagipun pemuda itu agak kerap menghubunginya ketika sibuk dengan tugasan dan ujian. Sedikit sebanyak mengganggu prestasi pembelajarannya dan emosinya terutamanya apabila mereka berbalah.

Akhirnya, Laila berterus terang kepada Kak Azian mengenainya. "Akak mintak maaf dik, akak menyesal kenalkan Boy dengan adik. Apa-apa pun adik buatlah keputusan yang tebaik buat diri adik. Kita belajar, lepas tu kerja dan 'enjoy' dulu puas-puas sebelum bercinta,ok?" Pesan Kak Azian yang memang terkenal dengan sikapnya yang 'supporting' itu. Laila akur yang dia tidak boleh meneruskan perhubungan mereka walaupun sebagai seorang sahabat. Tidak pernah dia mengalami situasi begitu bersama dengan sahabat-sahabat lelakinya sebelum ini. Dan dia akhirnya menamatkan persahabatan dengan pemuda itu hingga di situ.Bersama ego masing-masing dan itulah pengakhirannya persahabatan antara dua insan itu. Namun hubungannya dengan Kak Azian berterusan dan bertambah erat. Mungkin itulah hikmah di sebalik kejadian yang ditempuhinya. Laila tabah menghadapi hari mendatang yang kian sibuk bersama tugasan dan peperiksaan yang setia menjadi peneman hidupnya di menara gading.

Sehingga pada suatu hari apabila Laila terpaksa di tahan di dalam wad dan menjalani pembedahan berkaitan appendiksnya., Selain ahli keluarganya,ramai kawan-kawan sekuliah Laila melawat termasuk Kak Azian. Dia datang bersama jambangan bunga pelbagai warna. Agak gelabah Laila mencari tudung di kepala katil bagi menutup rambutnya yang lurus panjang itu, apabila menyedari ada seorang pemuda bersama sebakul penuh berisi buah-buahan. Pencariannya gagal. 'Mana pulak letak tudung tadi?' getus Laila. Laila segera mencapai tuala yang di sidai di kepala katil untuk di jadikan kelubung kepalanya. Dia menyalami tangan seniornya seraya tersenyum sedikit memandang pemuda tadi. Kak Azian sibuk meletakkan jambangan bunga dan bakul buah-buahan di meja sisi katil. " Tahulah rindu, tapi takkan sampai bawak sejambak bunga untuk kita kot kak. Hehe.. Rasa terharu lah pulak." Gurau Laila menghadap Kak Azian. "Bukan akak yang beli bunga tu, kalau akak, baik bagi benda yang boleh di makan, boleh kita makan sama-sama. Ni hah! Cik abang sebelah yang beriya-iya benar nak belikan bunga untuk awak, tapi malu pulak nak bawa. Akak jadi mangsa tau." jawab Kak Azian seraya memuncungkan mulutnya ke arah pemuda tadi. Laila memerhatikan pemuda itu seketika sebelum meneruskan perbualan. "Wow! Akak..Sejak bila ni.? Tak pernah cerita pun? Kecik hati kita" tukas Laila seraya melirik ke arah pemuda tadi. Pemuda tadi hanya melemparkan senyuman. "Nama saya Mohd Fakhrul Iman bin Amir Zakwan." Akhirnya lelaki itu bersuara. Laila terpaku seketika. Rasanya suara ini pernah di dengarnya suatu ketika dahulu. "Boleh panggil saya Boy." Sambung lelaki itu. Laila terkesima. 'Adakah dia orang yang sama aku kenal dulu?' soal hatinya. Laila memandang Kak Azian yang sibuk mengambil beberapa biji buah epal dan pear. Sorotan matanya meminta penjelasan. "Maafkan akak dik, Biarlah Boy sendiri yang jawab. Korang buatlah berbincang. Sementara tu akak nak pergi basuh buah ni" jelas Kak Azian berlalu meninggalkan seribu tanda tanya kepada Laila. Boy hanya menganggukkan kepalanya, lemah seraya bersetuju dengan cadangan Kak Azian.

Pemuda itu berdiri menghampirinya katil apabila Kak Azian berlalu. Laila menutup mukanya dengan selimut hospital itu. Dia berasa amat janggal dan segan dengan pertemuan tersebut. Selama ini, pertemuan tersebut seringkali cuba di elakkan dengan memberi pelbagai alasan untuk tidak bertemu sehinggalah persahabatan mereka putus begitu sahaja. Tetapi kini, pemuda itu berada di hadapannya dan telah melihat rupa paras dan serta auratnya. Laila memejamkan matanya seraya menidakkan pertemuan ini. Dia tidak mahu lagi di sakiti dari segi emosi. Cukup dengan kejadian dahulu. Pengalaman banyak mengajar Laila menghadapi kesulitan-kesulitan dalam hidupnya. Biarlah yang lalu tinggal memori dan pertemuan ini adalah halusinasinya sahaja. "Laila…" suara garau itu memecah kesunyian mereka. " Laila, maafkan Iman, Laila. Iman tahu Iman banyak menyakitkan hati dan perasan Laila dahulu." Laila membuka mata. Tidak ada lagi panggilan 'I' dan 'You' yang biasa di tuturkan lelaki dihadapannya itu. Panggilan nama Boy juga telah berganti dengan nama sebenarnya, Iman, Fakhrul Iman. Nama yang pernah Laila persoalkan kerana dahulu Iman lebih suka di panggil Boy berbanding nama sebenarnya.

"Iman dah sedar. Iman nak menyambung semula persahabatan kita yang terputus dahulu. Iman janji Iman takkan menyeksa hati Laila lagi. Iman faham akan tanggungjawab Laila sebagai pelajar dan harapan keluarga. Iman takkan menyusahkan hati Laila lagi. Iman sayang dengan persahabatan kita. Terimalah Iman kembali" lirih suaranya sambil cuba memegang tangan Laila. Air mata Laila yang bergenang di tubir mata sejak tadi melimpah keluar. Iman cuba menyekanya. Tapi di tepis oleh Laila. "Iman tahu Iman tak patut buat macam ni. Tapi Iman sangat sayangkan Laila. Sebelum bersua muka lagi Iman dah rasakannya. Iman yakin Laila juga begitu. Cuma ego kita yang menjadi benteng untuk meluahkannya. Kita serasi. cuma terkadang Iman sengaja mencari pasal untuk bertelingkah dengan Laila. Maafkan Iman." Laila hanya menggelengkan kepalanya bersama esakan halus. "Buat sekian kalinya, Iman mengharap kemaafan dari Laila. Iman akan sambung belajar ke luar negara seperti yang Laila sarankan dulu. Iman sedar ilmu sangat penting dalam hidup. Tapi cinta dan sayang Iman terhadap Laila juga penting buat Iman. Iman akan kembali dan sunting Laila sebagai permaisuri hati Iman.. Tapi tolonglah hulurkan kemaafan buat Iman agar Iman tenang menuntut ilmu nanti." Tambah Iman lagi. Laila semakin tersedu menahan tangis dan air mata yang kian merembes membasahi pipinya. Tiada ungkapan kemaafan dari Laila. Iman tunduk, dia cuba memegang tangan Laila sebelum melangkah pergi tapi segera di tepis oleh Laila. Dia terpaksa akur dengan keputusan Laila mendiamkan diri. Baru beberapa langkah, "Mohd Fakhrul Iman.." Laila bersuara ,serak .Iman menoleh. Laila tersenyum dan menganggukkan kepalanya ke arah Iman. Iman terkejut. Secara tidak sedar dia mendepangkan tangan untuk memeluk Laila, tetapi Laila sudah tersenyum dengan jari telunjuknya digoyangkan menandakan mereka bukan muhrim untuk berpelukan. Mata Iman berkaca-kaca kerana terlalu gembira dan dia mengangguk tanda faham. ' Ya Allah Kau peliharalah hubungan kami ini dengan limpah dan Rahmatmu. Aku bersyukur di atas segala yang telah tersurat buatku.' ………………..Laila.
posted by Penulisan2u @ 4:15 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
28 Comments:
  • At 31/7/09 5:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xde mood nak bce..xde prenggan. blur2 je bji mta nk bce..sorry

     

  • At 31/7/09 5:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pendeknye.....
    emmm cm x puas je bace....pepun good job writer...
    best

     

  • At 1/8/09 8:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bru nk feel plot cter..
    de end da..
    huhuuhhu

     

  • At 3/8/09 1:56 PTG, Anonymous aNJe said…

    aq xpaham...

     

  • At 3/8/09 3:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    susah nak baca..skit mata..kpda penulis awk ptut tahu bgaimana menulis penulisan dgn baik agar mudah dibaca. cter best tp sb ssh nk bca mOOd utk nk bc akn ilang..usaha lgi..sy menanti cerita anda seterusnya ok. tq.

    bantalbusuk08@yahoo.com

     

  • At 4/8/09 8:33 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sakit mata la bc..
    aku bc 1st perenggan je.
    baiki ye pas ni

    ---yannn---

     

  • At 5/8/09 6:35 PTG, Anonymous ctm said…

    lor.........tu je???? pendeknya,mcm xda motif pun ada.....huhu

     

  • At 6/8/09 10:02 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak menarik.. tingkatkn usaha lg..

     

  • At 6/8/09 10:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    its a really nice story. and I wonder how are thier lives now. Nice one. Keep writing.

     

  • At 8/8/09 2:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ush..
    sakitnye mata tngok..
    npe perenggan sikit sgt..
    ssah nk bce lor..
    tpi cte best..
    good create..~~sofea~~

     

  • At 9/8/09 10:02 PTG, Anonymous orkid_hutan@cokelat stroberi said…

    thanx for all you comments n critics..
    my 1st trial in writing short story ni..
    sorry for all trouble to read my cerpen..
    giler punye kerje, esok ade exam mlm tu i wat cerpen ni..
    bkn study..hehe
    ape2 pun thanx..
    i'll try my best to improve..
    i ade submit new cerpen ..
    written while waiting for my convocation n looking for work..
    tajuknye..
    JALAN YANG KU PILIH..
    kalau da publish nati, comment la ye..thanx..

     

  • At 9/8/09 10:06 PTG, Anonymous cokelat_stroberi said…

    to bantalbusuk08..thanx..
    sowi ek..
    time tu first time hantar my karya..
    xtow format dlm blog ni mcm mane..
    da bace org lain punya..
    bru tahu..ape2 pun..thanx..

     

  • At 9/8/09 10:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apa point cite nie??
    x paham la..

     

  • At 10/8/09 7:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam.nice story..keep on working..tahniah kt penulis,xsbar nk tggu smbungan cite ni..huhu

     

  • At 14/8/09 12:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam....bule lah cita nie tpi x fhm sgt lah...kpd pnlis smga b'jya n jan pts asa...

     

  • At 17/8/09 12:12 PG, Blogger sm@ll sOul said…

    salam...emm, agak pening nk bce, sbb xde prenggan..sm0ga mnjd iktibar bt pngarang..anyway, gud j0b..smbungla lg, after iman blek 2 cne, hihihi..just sggesti0n k ^^

     

  • At 25/8/09 11:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bowink gilew citer nie...

     

  • At 25/8/09 6:11 PTG, Anonymous ann93scorp@yahoo.com said…

    buat la perenggan...
    pastu konflik n lwk2 ckt..
    bru smangat nk bca..
    anyway best of luc after this advice..
    sorry..

     

  • At 25/8/09 6:13 PTG, Anonymous ann93scorp@yahoo.com said…

    bkan ktuk yerk!
    tp bg advice jew..
    klu trasa,.......
    i'm so srry..
    good luck!

     

  • At 26/8/09 11:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boring la...xphm jln cter nie
    hrp dpt d p'baiki

     

  • At 26/8/09 11:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kan bez lau awk buat jlan cite lelaki 2 p pinang popuan 2 sblom die p luar ngara....

     

  • At 2/9/09 11:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    baca sparuh je..
    x sggup nk truskn

     

  • At 10/8/10 3:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aduyai.............
    nk terpeleot bjik mata aku ni bce.
    bru prggan 1. xmau bce dh la.. pning kpale aku
    huhuhuhuhuhuhuhu...........

     

  • At 7/2/11 4:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ak bca se prggan je,,,
    skit mta,,pning kpla ak,,
    huhuhu...

     

  • At 24/12/11 5:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm...nape gap antara perenggan pnjg sgt...hilg feel nk bce...huhu

     

  • At 1/3/12 4:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not want to curse or say but ...
    I read a paragraph, mad bored
    hope to do the best thing to do again.
    do not only want to complete work quickly but do not have anything I want to be proud of the work itself
    thank you

     

  • At 12/4/12 11:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alah..tu aje????syok2 bace..tot tot..dah habis... ade x siri 2??hehehe..:)..xD

     

  • At 31/7/12 1:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pnjg sgt dlm 1 perenggan..lenkli jgn t'lalu pnjg dlm 1 perenggan...tp cerita ni best..berkenalan melalui sms, t'ingin jga nk b'kenaln n cri pasangan melalui sms...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group