BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Julai 22, 2009
Cerpen : Akhirnya...
Nama Pena : zawana

"Macam mana,jumpa tak."Masing-masing menggelengkan kepala sambil menahan mengah.
"Kita cari dia sekali lagi,jangan lepas pandang."Mereka berpecah semula.
Setelah hamper setengah jam mereka mencari tapi masih gagal.
"Rasanya dia dah pergi."Kerana ego mereka semua,mereka kehilangan Farah,iaitu gadis yang sentiasa bersama mereka,yang menjaga mereka,tidak pernah merungut, tapi kini gadis itu pergi meninggalkan mereka.
"Kevin,macam mana.?"
"Tak ada juga,Farah tak pergi rumah saudara dia atau kawan-kawan dia."Jawab Kevin.Semua senyap.Pulang semula kerumah Shah yang masih riuh kerana majlis perkahwinan abang Shah sedang berlangsung.
"Mana u all pergi,mana Farah.?"Soal Shah yang merupakan ketua mereka.
"Dia dah pergi."Jawab Amar perlahan.
"Dia dah pergi mana,cepat panggil dia,banyak kerja lagi ni."Arah Shah.
"Boskan dah halau dia,majlis ni dah selesai,bos suruh dia pergi sebaik sahaja majlis selesai,jadi dia pergi,dia dah pergi."Jawab Joe pula.Shah kehairanan.
"Bila pula I cakap macam itu.?"Mereka semua berpandangan.
"Bos cakap macam itu depan kami semua,bos dah lupa ke.?"Kevin pelik.Shah masuk kedalam rumah.Mereka segera ikut masuk.
"Along."Semua terkejut.Shah kelihatan begitu marah sekali.
"Kenapa ni angah.?"Puan Zaiton hairan,anak keduanya itu kelihatan begitu marah sekali.
"Ada apa ni angah.?"Kembarnya muncul.Joe dan yang lainnya terkejut.
"Along melampau."Marah Shah.
"Angah tak kisah along menyamar jadi angah selama ni,angah juga tak marah bila along rampas Jue dari angah,tapi sekarang along dah melampau."
"Angah cuba bertenang,ramai tetamu sekarang ni."Pujuk Puan Zaiton.
"Bos,sabar dulu."Pujuk Amar.
"Panggil Farah."Arah Puan Zaiton.Hanya Farah yang boleh redakan kemarahan Shah.
"Dia dah pergi."Puan Zaiton terkejut.
"Dia pergi mana.?"
"Tanya along,apa yang dia dah buat."Shah terus keluar.Mereka pantas mengejar.
Tetamu semua pulang.Setelah semua tetamu pulang,Puan Zaiton memanggil Syafiq,kembar Shah.
"Apa along dah buat.?"Soal Puan Zaiton.
"Apa dah along buat,mana along ada buat apa-apa mummy."Jawab Syafiq selamba.
"Kalau tak,kenapa angah marah sangat,tak pernah mummy tengok dia marah along selama ni."
"Along Cuma suruh Farah itu pergi,pergi jauh dari hidup kita semua,perempuan macam itu,mana setaraf dengan kita mummy,tapi angah tergila-gilakan dia."Puan Zaiton beristighfar.
"Kamu dah melampau,along ingat mummy tak tahu apa yang along buat selama ni,along ingat angah tak tahu along ambil duit dia selama ni,tapi dia tak pernah berkira,kerana kamu abangnya,along ingat angah tak tahu along menyamar sebagai dia selama ni,pernah dia berkira dengan along,pernah dia hancurkan hidup along,pernah dia minta apa-apa dari along,pernah."Tengking Puan Zaiton.
"Along ingat mummy tak tahu along rampas Jue dari angah,mummy tahu semuanya,angah tak pernah mengadu pada mummy,tapi kenapa along tak mahu berikan contoh yang baik pada adik-adik yang lain,along tahu tak kenapa Huda dan Hadi lebih rapat dengan angah berbanding,along tak sedar perangai along selama ni."Syafiq diam.
"Angah."Mereka menoleh.Shah terus naik kebiliknya,tidak lama kemudian turun semula bersama beg pakaiannya.
"Angah nak pergi mana ni.?"Soal Puan Zaiton risau.
"Bos semua dah diuruskan."Amar muncul.
"Angah dan buat pengumuman tentang kami berdua,angah tak nak ada orang lain lagi menyamar sebagai angah dan hancurkan hidup angah lagi,dan mummy,angah minta maaf,angah tak akan balik sini selagi Farah tak kembali,mummy boleh datang jumpa angah bila-bila masa."Puan Zaiton terkejut.
"Angah pergi dulu mummy,maafkan angah."Terus beredar.
Enam bulan berlalu,mereka masih gagal mencari Farah.Syarikat Shah akan mengadakan majlis ulang tahun, mereka meminta beberapa pihak yang terlibat untuk datang termasuk juga untuk hidangan desert.
"Besarnya syarikat ni Farah,hiasan dia cantik pula itu."Ati kagum melihat hiasan mewah syarikat tersebut.Farah terkejut melihat gambar orang yang dikenalinya.
"Ati,kita balik sekarang."Ati terkejut apabila Farah mengheretnya.
"Farah,Farah kenapa ni."Mereka berhenti melangkah apabila ada sekumpulan lelaki dihadapan mereka.Farah segera menunduk.
"Maaf,maaf encik,dah jom kita masuk."Ati pula mengheretnya masuk kedalam sebuah bilik yang diarahkan.
"Itu macam Farahkan."Mereka segera masuk kebilik tersebut.Farah menyorok, perlahan-lahan dia keluar tapi ketika dia ingin keluar,dia telah melanggar seseorang.
"Maaf,maaf."Terkejut.
"Farah,kau ni nak kemana,maaf encik."Ati menghampirinya.
"Baiklah semua ambil tempat."Ati menarik Farah.Kevin dan Alan akan merasa hidangan.
"Ati,aku nak ketandas kejab ya."Ati mengangguk.Sebaik sahaja dia berpusing, Joe dan Amar berdiri dibelakangnya.Tak jadi.
"Kata nak ketandas."
"Tak jadilah."Jawabnya.Ketika tiba giliran mereka,Alan dan Kevin memandang mereka.
"Siapa buat desert ni.?"Soal Alan.
"Kawan saya,Farah."Jawab Ati.Alan dan Kevin senyum.
"Sama macam dulu."Komen Alan.Ati kehairanan.
"Baiklah,terima kasih,kami akan hubungi anda semua."Ujar Kevin.
"Awak berdua,nanti dulu."Farah semakin takut.
"Ada apa encik.?"Soal Ati.
"Boleh saya bincang dengan cik,silakan."Kevin menarik Ati.
"Tapi kawan saya…"
"Jangan risau,kita bincang tak lama."Ujar Alan.
"Silakan."Farah memandang Joe dan Amar.Dia melangkah juga.Dia dibawa kesebuah bilik.Besar dan cantik,dia tahu itu bilik Shah.
"Bos."Amar bersuara.
"Macam mana,dah buat pilihan ke,I nak semuanya berjalan dengan lancar." Lelaki itu masih membelakangi mereka.
"Macam mana perjumpaan u all dengan Robert,dia terima tawaran kita.?"Terbeliak matanya melihat wajah lelaki itu.Wajahnya dipenuhi jambang,sedikit tidak terurus dan badannya juga kurus.
"Semuanya berjalan lancar bos,dan kami dah bawakan pasangan untuk bos."Ujar Joe sambil tersengih kearah Farah.Farah terkejut.
"Pasangan apa,dah keluar,I sibuk ni,I tak nak u all mengarut lagi."Ujar Shah.
"Betul bos tak mahu,dia ni memenuhi segala syarat bos."Ujar Amar.
"Amar."Marahnya.
"Okey,kami tinggalkan dia kat sini."Farah terkejut.Dia yang berdiri dibelakang mereka segera mengikut mereka keluar.
"Tunggu sini."Pintu ditutup dan dikunci dari luar.
"Maaflah,tak pernah-pernah dioarang buat macam ni,u duduklah."Shah masih tidak memandangnya.Dia duduk disofa.Badannya masih menggigil lagi.Shah kelihatan begitu sibuk sekali.Dia tersenyum.Majalah segera dicapai apabila Shah memandangnya.Kedengaran bunyi derap kasut.Dia tahu Shah duduk dihadapannya.
"U buat apa sebenarnya,macam mana boleh kenal dengan Joe dan Amar."Soal Shah. Dia buntu,tidak tahu apa yang harus dijawabnya.Shah hairan apabila gadis itu diam sahaja.Bisu agaknya.
"Pintu dah tak berkunci,u boleh pergi."Dia segera bangun.Shah hairan melihat gelagat gadis itu.Pelik.
"Aduh."Dia terjatuh apabila pintu dibuka dengan kuat sehingga menghentak hidungnya.Shah yang mendengar suara itu,terkejut.Segera bangun.
"Hei,apa kau buat kat sini hah."Seorang gadis yang berpakaian seksi memarahinya.
Hidungnya berdarah.
"Farah."Dia terkejut.Shah juga terkejut.Tidak percaya dengan apa yang dilihatnya.
"Farah."Farah yang ingin melarikan diri,ditariknya.
"Farah,memang awak."Semua kakitangan tergamam apabila melihat bos mereka memeluk seorang perempuan.
"Saya rindu betul dengan awak."Farah menolak tubuh Shah.Hidungnya terasa sakit.
Belum sempat dia berfikir apa-apa,tubuhnya sudah diangkat oleh Shah.
"Joe sediakan kereta,cepat."Arah Shah.Semua berpandangan.Ingin tahu siapa perempuan itu.
"Awak tak apa-apa,cepat Joe."
"Sakitlah."Marahnya apabila Shah menyentuh hidungnya.
"Hidungnya tak apa-apa,tak patah pun,jangan risau."Ujar Doktor Rizwan.
"Selamat kembali Farah."Ucap Doktor Rizwan.
"Lepas ni jangan tinggalkan Shah,dah banyak kali dia masuk hospital,tak cukup rehat,risau bila dia terus macam itu,sekarang awak dah balik,buat dia macam dulu,kalau boleh gemukkan dia."
"Bos masuk hospital.?"Doktor Rizwan ketawa.
"Dia rindukan awak,ingat lain kali kalau nak pergi itu,fakir dulu,kesian bos awak itu,sejak awak pergi,seleranya juga mati,sebab itu dia kurus."Dia diam apabila Shah masuk.
"Macam mana Wan,dia taka pa-apakan.?"
"Bini kau sihat,hidung dia tak patah pun."Usik Doktor Rizwan.Shah ketawa.
"Jom balik."
"Saya boleh jalanlah,turunkan sayalah."Malu dibuatnya tapi Shah tetap buat bodoh.
Dia dibawa ke sebuah vila.Ati juga ada kat situ.
"Aku tak sangka kau ni sebenarnya tunang orang kaya,diorang kata,mulai hari ni kita akan tinggal sini."ujar Ati.
"Apa."Dia terkejut.
"Farah."Dia menoleh.Joe,Amar,Kevin dan Alan menghulurkan bunga padanya.
"Selamat kembali."Ucap mereka serentak.
"Lepas ni kami tak benarkan awak pergi lagi."Dia senyum.Dia ketawa apabila mereka meminta memasakkan makanan kegemaran mereka.Dia dibantu oleh Ati.
"Mana bos,pergilah panggil dia makan sekali."
"Bukan tugas kami,tugas awakkan."Jawab Amar.Mereka mengambil tempat duduk.
"Banyaknya bilik,mana satu bilik dia ni."Ngomelnya.
"Farah."
"Kenapa.?"
"Makan."Jawabnya.
"Makan,awak masak,dah lama tak makan masakan awak,jom."Tangannya digenggam.Mereka semua tersengih.Farah cuba melepaskan tangannya tapi tidak Berjaya.
"Makanan kegemaran saya,cepatlah hidangkan,dah lapar sangat ni."Ujar Shah.Ati yang melihat kehairanan.
"Macam mana nak buat kalau bos pegang tangan saya."
"Tangan kanankan ada."Jawab Shah selamba.Joe menghulurkan nasi.
"Suap,macam mana nak makan tangan kiri."Merah mukanya.
"Sedap."Puji mereka serentak.Malam itu mereka makan banyak termasuk Shah.
"Ati,jom kita ketaman."Amar menarik Ati.Ati terpinga-pinga.
Malam itu Farah menceritakan segala-galanya pada Ati.Dia juga menerangkan Shah bukan tunangnya.
"Tapi Farah,aku Nampak,dia sayang sangat dengan kau,matanya bercahaya setiap kali memandang kau,budak-budak itu pun dah ceritakan semuanya,kesian aku dengar,Shah macam hilang semangat bila kau pergi dulu."
"Entahlah Ati,nak dibandingkan aku dengan dia,macam langit dengan bumi,aku tak nak mengharap apa-apa."
Pagi itu mereka dikejutkan dengan jeritan Shah memanggil Farah.Kelam kabut Farah masuk kebilik Shah.
"Kenapa ni bos.?"Dia membetulkan rambutnya yang berserabai,masuk kebilik air untuk membasuh muka dan berkumur.
"Tak,Cuma nak pastikan saya tak bermimpi semalam."
"Dah bangun,pergi mandi."Shah ketawa gembira.
"Bos awak semua ni dah gila kea pa.?"
"Awak belum tengok dia betul-betul gila,jangan terkejut sudahlah nanti."
"Bos itu kalau nak tahu,anak Farah."
"Anak."Ati tidak faham apa-apa.Ketika mereka turun bersarapan,Shah seorang saja yang berpakaian kasual tidak formal.Mereka tersengih.
"Ati,nanti awak ikut kami ke syarikat,bincang pasal desert."Ujar Amar.
"Aku ikut jugakan."Ujar Farah.
"Sebenarnya desert itu Farah yang buat jadi sepatutnya kena bincang dengan dia,saya lebih kepada penjualan sahaja."Ujar Ati.
"Ati,awak ikut sahaja,saya akan bawa ke kilang kami nanti."Ati diam sahaja.
"Aku pula macam mana.?"Diam.
"Dah kenyangkan."Shah memandangnya.
"Kemas semua ni nanti,dah jom."Tangan Farah ditariknya.
"Kalau ya pun,biarlah saya ambil beg saya dulu."
"Dah."Jawab Shah.
"Diorang nak kemana.?"
"Dating."Jawab Kevin dan Alan serentak.Mereka ketawa.
"Kita nak pergi mana ni.?"Mereka pergi ke KLCC.Shah mencari jeans dan t-shirt.
"Pakai ni,cepatlah."Dia menurut sahaja.Dia senyum sahaja apabila Shah memakai t-shirt yang sama.Pembayaran dibuat.
"Tak nak,mahallah,tak nak."Dia menolak apabila Shah membeli jam untuknya.
"I ambil ni."
"Sama macam jam saya,pakai tau."
"Bos ni kenapa,baju dah sama,jam dah sama,apa lagi lepas ni."Shah ketawa.
"Dulu pun kita macam ni jugakan,jom,saya nak gunting rambut dan potong jambang."
"Ingat nak biarkan je."Shah ketawa.
"Kenapa,awak suka ke.?"
"Suka,Nampak lagi handsome,tapi kemaslah sikit."
"Sejak bila awak suka lelaki berjambang ni."
"Sejak bos saya bela jambang."Jawabnya selamba.Shah ketawa.Mereka masuk ke salon.
"Nak buat apa pula lepas ni.?"Shah senyum.
"Kita makan,jom,lapar ni."Ketika mereka sedang menikmati hidangan,ada seorang perempuan menyapa Shah.Farah diam sahaja.Mereka berdua kelihatan agak mesta, perempuan itu juga tidak segan silu bermanja dengan Shah.
"Siapa dia ni.?"
"My maid,Farah,Farah ini Lin."
"Maid,u keluar dengan maid u.?"Shah ketawa.Farah hanya tersenyum kelat sahaja.
"Shah,lain kali kalau u nak keluar,ajaklah I,I boleh temankan u,lagipun u ni bila I ajak keluar u asyik tak nak,tapi nak pula u keluar dengan maid u ni."Lin seperti jijik memandangnya.
"Okeylah Lin,we have to go now,bye."Shah menarik Farah.Lin melihat sahaja,tapi pelik apabila Shah memegang tangan perempuan itu.
"Saya tak habis lagi makan."Ngomelnya.Shah senyum.
"Kita makan tempat lain okey,hari ni saya tak nak ada seorang pun kacau kita,hari ni hari saya dengan awak jer."Farah mencebik.Kedai kek.
"Kek."Dia masuk ke kedai kek.Shah senyum.Dari dulu lagi Farah memang gemar makan kek,sebab itu dia belajar buat kek dan desert.
"Selamat datang,hari ni kami ada promosi kek baru,kek Moist Coklet dengan almond ataupun vanilla."Ujar pekerja kedai kek.Farah tersenyum.
"Saya nak yang ni."Farah meminta kek almond.Dia merasa kek tersebut.Shah juga diberi untuk merasa kek tersebut.
"Chef Ziman."Ujar Farah.Rasa masakan Chef Ziman tidak akan dilupakan.
"Cik kenal dengan chef kami ke.?"Farah senyum.
"Tolong panggil chef awak.?"Arah Shah.
"Eh taka pa,tolong beritahu chef awak,masakan dia sedap sangat,tak berubah langsung."Pesannya,tapi Shah sudah pun menariknya masuk kedalam dapur,kelam kabut pekerja wanita tersebut menghalang.
"Kenapa ni.?"Kedengaran suara Chef Ziman.
"Farah."Terjerit gembira Chef Ziman melihat Farah,belum sempat dia ingin memeluk Farah,dia terpeluk Shah pula.Farah ketawa.
"U ni Shah,langsung tak berubah,bagilah I can nak peluk dia."Ujar Chef Ziman yang berkarektor lembut itu.
"No way,I will never let any man to touch her except me."Jawab Shah selamba.
"Dengan I pun u nak berkira,Farah,u pergi mana selama ni,rindunyer."Farah ketawa.
"Wah chef,dah ada kedai sendiri nampak."Chef Ziman ketawa.
"U tak beritahu dia lagi ke.?"Farah memandang Shah.
"Sebenarnya ini kedai u,tapi Shah minta I usahakan,dia kata u suka sangat makan kek,sebab itu dia buka kedai ni,beruntung u."Farah memandang Shah.
"Macam mana,dah rasa kek terbaru I,macam mana,sedap tak.?"
"Sedap sangat,nanti ajar saya okey."
"Dah,nanti borak lagi,kita nak pergi tempat lain lagi,jom."Chef Ziman ketawa. Sudah lama dia tidak melihat Shah begitu gembira sekali.Hanya Farah yang boleh buat begitu.
Dia dibawa ke sebuah taman botani di Putrajaya.Disitu Shah bertanya pelbagai soalan dengannya.Hampir lima jam mereka bersoal jawab.Kemudian Shah diam.
"Lain kali,bila saya atau sesiapa sahaja yang menyerupai saya berkata begitu,awak jangan percaya,awak tak boleh pergi,awak faham."Dia mengangguk sahaja. Sepanjang perjalanan pulang itu,Shah langsung tidak mahu bercakap.Sampai sahaja dirumah dia menjadi usikan apabila mereka melihat pakaiannya dengan pakaian Shah sama.
Seperti dulu,mereka semua berkumpul ditaman kecuali Shah.
"Farah,Ati dah ceritakan semuanya pada kami,lepas ni kalau bos halau kau,kau ikut kitaorang,kitaorang ada nak jaga kau,kau dah kami anggap macam adik kami."Ujar Joe dan disokong yang lainnya.Farah terharu.
"Sekarang ni kita kena fikirkan jalan macam mana nak satukan kembali bos dengan keluarganya."Semua memberikan cadangan.
"Farah."
"Kenapa ni Ati.?"Hairan.
"Kau tak nak beritahu diorang tentang perkara itu."
"Belum masanya Ati,nantilah,biar semua selesai dulu,sekarang kau tolong aku,kita sama-sama carikan isteri untuk bos aku itu okey."Ati ketawa.
"Kau dengan Amar macam mana.?"Usiknya.
"Mana ada apa-apa."Balasnya malu.
"Kau ingat aku tak tahu,jangan nak tipu akulah."Merah padam wajah Ati.
Hujung minggu itu,Joe menjemput keluarga Shah termasuk Syukri untuk datang kerumah mereka kerana mereka mengadakan barbeuque.
"Farah."Mereka semua berpelukan.Tapi perangai Syukri tetap sama,masih tidak menyukainya dan membencinya.Mereka semua begitu gembira sekali.Shah juga dilihatnya mula bercakap dengan Syukri.Lega.
Farah dan Ati sibuk menyediakan desert untuk majlis syarikat.Ketika mereka sedang sibuk,Joe dan Amar datang dan menarik mereka berdua.
"Kenapa ni.?"Soalnya hairan.
"Bos mengamuk,semua orang dalam syarikat ni kena,pergilah pujuk."Ujar Joe.
"Apa,aku,tak naklah,nanti dengan aku sekali kena juga,tak nak,tak nak."Dia berpaling untuk beredar tapi ditarik semula oleh Joe dan Amar.
"Biar I yang pujuk dia."Lin muncul.Dengan lenggok gediknya itu dia masuk. Suasana sunyi jer.
"Dah okey kot."Ujar mereka.Semua berpandangan apabila terdengar bunyi pecah.
"Get lost,I said get lost."Tengking Shah.Lin keluar dengan wajah yang merah.
"Farah,it’s your turn,baik pujuk dia,kalau tak seminggu dia macam itu,tak sanggup, cepat pergi."Dia ditolak masuk kedalam bilik Shah,masing-masing memasang telinga.
"Nak apa,kan dah cakap jangan ganggu,tak faham bahasa ke,sekarang keluar." Marahnya.Farah membuka pintu,tapi ditahan dari luar.
"Apa lagi,keluar."Tengking Shah.
"Biar saya kemas ni dulu,bos buatlah kerja bos,saya tak kacau okey."Dia mengutip serpihan pasu bunga yang pecah.
"Aduh."Jarinya terkena serpihan kaca.Dia menghisap jarinya yang luka.Terkejut dia apabila tiba-tiba sahaja Shah sudah berada didepannya,tangannya ditarik.Tergamam dia apabila Shah menghisap jarinya.
"Dah okey dah."Dia cuba menarik tangannya.
"Bos ni nak jadi drakula ke,dah lah itu."Usiknya.Shah melepaskan tangannya.
"Dah,biar orang lain yang kemas,nanti luka lagi."Suara Shah mengendur.Farah senyum.
"Kenapa bos marah.?"Shah mencerlung kearahnya.Ada tanda-tanda nak marah lagi ni.Farah mencapai jag air yang berada disebelahnya lalu disiram kepada Shah.
"Farah."Jeritnya marah.Farah ketawa dan melarikan diri daripada Shah. Berkali-kali mereka mengelilingi meja.
"Tolong,Joe,Amar,dah lah itu,buka pintu,bos dah naik hantu,cepat,selamatkan aku,tolong."Jerit Farah.
"Dahlah itu,bukalah pintu."Ujar Ati risau.
"Semua dah okey,Mila pergi dapatkan towel."Arah Amar.Ati hairan.
"Kenapa minta towel."
"Farah dah ‘mandikan’ bos."Joe ketawa.Pintu dibuka.Ati terbeliak melihat Shah yang basah.
"Tuala."Amar menghulurkan tuala.Pintu ditutup semula.Farah masih ketawa.
"Ambil baju dalam almari itu."Farah mengikut,masih ketawa lagi.Shah menyalin pakaiannya.
"Kenapa bos marah sangat ni.?"Soalnya sekali lagi,membantu Shah membutangkan kemejanya.
"Apa awak dah buat.?"
"Apa yang saya dah buat.?"Shah mendengus geram. Tiga album dicampakkan didepannya.Dia senyum.
"Cantiknya diorang ni,bos tak terpikat ke,cantik ni bos."Ujarnya sambil melihat gambar-gambar perempuan yang dirasakan sesuai untuk menjadi isteri Shah.
"Saya tak nak diorang semua,buatlah macam mana,saya tak akan kahwin atau pilih diorang."Jawab Shah geram.
"Betul bos tak mahu pilih."
"Ya,saya akan cari sendiri,awak jangan nak menyibuk,awak faham."
"Nampaknya saya dengan Ati tak ada peluanglah."
"Apa awak cakap.?"
"Puan suruh letak gambar kami berdua,tapi nampaknya kitaorang pun tak terpilih, tengok saya dah letak gambar saya yang paling cantik tau,Ati pun melepaslah." Farah menunjukkan gambar mereka berdua.Shah tergamam.Farah ketawa.Teringat kembali apabila Puan Zaiton beria-ria meminta mereka berdua meletakkan gambar mereka berdua.Kerana tidak mahu mengecewakan Puan Zaiton mereka mengikut sahaja.
"Kenapa awak letak gambar awak.?"Soalnya.Farah ketawa.
"Puan suruh,rasanya dia pun dah bagi gambar kami berdua kat orang lain kot,dia kata kami pun kena kahwin juga,kelakar betullah."Jawabnya.
"Awak kata kelakar,kalau ada orang berkenan macam mana.?"
"Baguslah,boleh saya kahwin juga,bestnya,diorang ni semua cantik-cantik tau bos,rugi bos tak pilih diorang."Dia masih ketawa lagi.Shah tak senang duduk. Telefon dicapainya.
"Mummy,angah nak semua gambar Farah,angah tak kira,mummy minta semula, nanti malam angah ambil."
"Bos nak buat apa,nak bagi kat kawan-kawan bos ke,boleh juga."
"Farah."Jeritnya.
"Tak payahlah menjerit,tak pekak lagi ni."Shah diam menahan marah.
"Bos,sabar bos,jangan marah.ah…."Farah segera lari keluar apabila melihat Shah marah.Semua orang terkejut.Farah berdiri di belakang Kevin.
"Bos,bos dah tualah,mana boleh main kejar-kejar lagi,sabar bos,janji tak buat lagi,janji." Ucapnya sambil angkat tangan seperti sedang bersumpah.
"Kevin,tepi."Kevin serba salah,takut pun ada.
"Bos,sudahlah itu,kita kat pejabat ni,jangan marah ya,bukan salah saya,ini cadangan Joe dengan Amar."Joe dan Amar terkejut apabila nama mereka berdua disebut.
"Tak bos,kami tak ada kaitan langsung,Farah yang rancang dengan Puan."Jawab Amar.
"Pembelot."Marah Farah.Amar menjelir lidah.Farah ambil kesempatan keluar dari pejabat dan segera masuk kedalam lif,tapi pintu lif tak sempat tertutup.
"Mana nak lari sekarang.."Farah menelan air liur.
"Matilah kawan awak."Ujar Amar.Ati terbeliak.
"Bos,bos bertenang okey,boskan dah tua,kenalah kahwin,takkanlah bos nak jadi bujang lapok."Shah bercekak pinggang.Farah tersengih.
"Okey,okey,janji tak buat lagi,bos boleh cari sendiri,tapi kalau boleh,cepat sikit boleh tak,Puan beri saya masa tiga bulan je,kalau tak siaplah saya."
"Apa mummy saya nak buat kalau saya tak kahwin dalam masa tiga bulan ni.?"
"Bos kahwinlah dalam masa tiga bulan ni,bos dah ada berkenan ke,cakaplah,saya uruskan semuanya."Shah diam.
"Baiklah,ambil ni."Sebuah kotak kecil diberikan kepadanya.Cincin.
"Sesiapa saja yang pakai cincin ni dan batu cincin ni bertukar menjadi purple,saya akan kahwin dengan dia."
"Macam mana batu nak bertukar warna.?"
"Bila cincin ni disarungkan kejari,dia akan bertukaar warna,ingat warna purple."
"Kalau tak jumpa,saya tak akan kahwin,jadi masa depan saya bergantung pada awak,faham."Dia terkejut.
Pintu lif terbuka.
Farah dan yang lainnya termasuk Puan Zaiton sibuk mencari gadis yang dapat menukar batu cincin tersebut kepada purple.Sudah ramai yang mencuba tapi tiada yang sesuai.Kebanyakkannya bertukar menjadi merah.
"Macam mana ni,lusa hari terakhir,tapi tak ada seorang pun yang sesuai."Risau dibuatnya.
"Hah Ati,kau belum cuba,mana tahu kau calonnya."Ati terkejut.Amar juga terkejut. Farah menarik tangan Ati dan menyarungkan cincin tersebut.Masing- masing berdebar.Ada perubahan pada batu cincin tersebut.
"Merah juga."Kecewa.
"Kau cubalah juga,mana tahu dengan kau padan."Ujar Ati pula.
"Dah,aku dah cuba,tapi merah juga."Jawabnya sedangkan dia sebenarnya tidak mencuba langsung cincin itu.
"Entah-entah bos saja nak kenakan kau tak Farah,biar kau kahwin dengan dia."ujar Alan.
"Aku dah Tanya pakar batu,dia kata batu ni memang akan bertukar warna kepada sesiapa yang memakainya,dia juga kata cincin ni akan bertukar menjadi warna yang dikehendaki oleh pemilik cincin ni jika si pemakainya mempunyai perasaan yang sama,iaitu cinta."Jelas Farah.Masing-masing menongkat dagu.
"Macam mana,dah jumpa bakal isteri saya."Shah muncul.Farah tiba-tiba teringatkan seseorang.
"Amar,kau bawa Lin ke sini,cepatlah."Amar mengikut sahaja.Dia pergi bersama Kevin.
"Lin."
"Lin kan suka dengan bos,mesti batu ni bertukar purple nanti."Jawab Farah yakin.
Setengah jam kemudian Lin tiba.
"Mana cincin tu,biar I cuba."Cincin itu diambilnya dari Farah.Masing-masing melihat perubahan apa yang akan berlaku.Setelah beberapa minit tiada perubahan langsung.
"Kenapa tak berubah pula ni."Hairan.
"Dah rosak kot."
"Sorry Lin."Cincin itu ditanggalkan.
Mereka masih tidak berputus asa.Terus mencari. Masa yang diberikan tinggal beberapa jam sahaja.Puan Zaiton mencuba cincin tersebut.
"Tengok,memang purplelah,ini bermakna apa yang angah kata memang benar,aunty kan sayangkan anak aunty,jadi angah pun sama."Mereka mengeluh.
"Habis itu,takkan bos tak kahwin,macam mana ni."
"Farah,cubalah sekali lagi."Desak Ati.
"Nak cuba berapa kali.?"Dia mula putus asa.Terkejut dia apabila Ati menarik tangannya dan menyarungkan cincin itu kejarinya.Pada masa yang sama juga Shah datang.Ada perubahan pada cincin itu.Farah juga berdebar-debar.
"Purple."Jerit Ati.Farah terkejut.Tapi tidak lama kemudian batu itu bertukar menjadi jernih seperti Kristal.
"Apa dah jadi ni,kenapa pula jadi putih ni."Mereka kehairanan.Shah senyum. Farah cuba menanggalkan cincin itu tapi seperti melekat pula dengan jarinya.
"Tak boleh bukalah."Mereka cuba menanggalkan cincin tapi tak Berjaya.Sakit tangannya.Mereka cuba menggunakan losyen dan sabun tapi tetap tak Berjaya juga.
"Masa dah tamat,macam mana,dah jumpa."Mereka terkejut,langsung tidak sedar bila Shah pulang.Mereka tersengih.
"Nampaknya awak gagal,jadi saya tak akan kahwin,mana cincin itu,pulangkan." Farah tidak tahu apa yang harus dibuatnya.
"Bos beli cincin ni kat mana,cincin bos dah hilanglah,bos beritahulah bos beli kat mana,saya belikan yang baru."Ujar Farah sedikit takut.Shah bercekak pinggang.
"Ni hah,cincin angah,tak boleh tanggalkan dari jari Farah."Puan Zaiton tersenyum. Farah menunduk,tidak berani memandang wajah Shah.Semua bersiap sedia untuk dimarahi.
"Lepas ni kita semua sibuk,pastikan kamu semua bersedia,banyak kerja nak kena buat."Kata-kata Puan Zaiton membuatkan mereka hairan.
"Kenapa pula aunty.?"Soal Joe hairan.
"Kita dah jumpa pasangan bos kamu."Farah tergamam.
"Tapi batu ni…"
"Memang batu ni akan bertukar menjadi purple,kamu semua dah nampakkan tadi."Mereka mengangguk.
"Tapi batu ni akan menjadi jernih macam ni bila cinta itu cinta sejati,maksudnya masing-masing menyintai satu sama lain,cinta yang kuat,kamu faham."
"Penat-penat kita cari rupa-rupanya ada depan mata kita selama ni,Farah kau ni memanglah."Ujar Ati.Farah masih terkejut.
"Tapi aunty kenapa cincin ni tak boleh ditanggalkan.?"Soal Alan.
"Tanya bos kamu."Semua memandang Shah.Shah tersenyum.Dia menunjukkan tangan kirinya.Shah juga memakai cincin yang sama Cuma rekaan yang berbeza.
"Cincin ni berpasangan,jika nak tanggalkan kena cantumkan dia,tapi saya tak akan buat."Mereka ketawa.
"Tahniah Farah."
Semua sibuk menyiapkan majlis perkahwinan tersebut.
"Farah,kau okey.?"Soal Ati.
"Ati,rasanya dah sampai masanya kita berterus terangkan."Ati diam,faham maksud Farah.
Mereka semua berkumpul ketika makan malam.Ada sahaja cerita yang diberitahukan.
"Rasanya giliran kitaorang pula untuk bersuarakan."Semua senyap apabila Ati bersuara.
"Perkahwinan ni tak boleh dilangsungkan."Semua tergamam.Shah juga terkejut.
"Ati,Farah,kenapa ni.?"
"Saya pulangkan cincin ni."
"Macam mana kau buka cincin ni Farah.?"Soal Amar.
"Saya tak boleh kahwin dengan bos,maafkan saya."
"Farah,jangan nak buat malu aunty,semua persiapan dan siap,kad pun dah diedar."
"Maafkan saya Puan,tapi saya memang tak boleh teruskan juga."
"Kenapa,awak tak cintakan saya.?"Farah memandang Shah.Hanya tuhan saja yang tahu betapa dia mencintai lelaki itu.
"Farah dah kahwin,dia adik ipar saya."Semua tergamam mendengar kata-kata Ati.Hanya itu sahaja alasan yang ada didalam kepalanya.
"Kalau betul dia dah kahwin kenapa awak benarkan dia teruskan semua ni dari awal."Ujar Amar tidak percaya.
"Awak tahu apa hukumnya dalam agama Ati.?"Joe kesal,dia tidak percaya.
"Mana suami awak,saya akan minta dia lepaskan awak."Ujar Shah.
"Saya sayangkan dia bos,memang saya cintakan bos tapi saya juga sayangkan suami saya,dia dah jadi suami saya."Ujar Farah.
"Saya minta maaf bos,saya tak berniat nak permainkan bos,maafkan saya."
Suasana menjadi sunyi.
"Hari ni saya minta untuk awak pergi dari sini,jangan sekali-kali muncul depan saya lagi."Farah menarik nafas panjang.Mereka berdua mengemas pakaian mereka.
"Farah betul ke apa yang kita buat ni.?"Farah memandang Ati.
"Ini nasib aku Ati,memang aku dah kahwinkan,aku dah ada anak yang berusia lima bulan,kita tak tipu merekakan."Jawabnya.
"Tapi kau tak ceritakan siapa suami kau sebenarnya,dia berhak tahu,bukan salah dia jika dia hilang ingatan gara-gara kemalangan dulu."
"Macam mana aku nak cerita Ati,kami kahwin dulu pun tak ada seorang yang tahu,bila kami dah sedia tak sangka jadi macam ni pula,siapa nak percaya Ati,nasib baik aku yang simpan surat nikah kami dulu,kalau tidak entah apa jadi dengan anak aku,aku nak dia mulakan hidup baru,mungkin betul kata abang dia,aku ni pembawa malang untuk dia,lepas kami kahwin,dia terus kemalangan."Ati memeluk sahabatnya itu.
"Kami minta maaf sekali lagi semua,Puan,bos,saya minta maaf banyak-banyak." Ucap Farah.Mereka berdua berpandangan apabila tiada seorang pun yang memandang mereka.Untuk kali terakhir Farah memandang Shah.
Dua hari kemudian,abang Shah,Syukri datang bersama isterinya. Masih tidak berubah.
"Mana isteri angah,akhirnya dapat juga kamu berdua berkahwinkan walaupun dah sah menjadi suami isteri."Ujar Syukri.Semua pelik dengan kata-kata Syukri.
"Apa maksud along.?"Soal Puan Zaiton.
"Oh perempuan itu tak beritahu mummy ke,dia sebenarnya dah jadi menantu mummy,dia dengan angah dah kahwin kat London dulu sebelum angah kemalangan, dia ingat dia boleh dapat harta kita,tapi bila angah sedar angah langsung tak ingat tentang Farah yang dah jadi isteri dia,memang padan muka dia." Ujar Syukri.
"Angah dah kahwin dengan Farah,along jangan nak buat cerita."Ujar Shah.
"Along yang jadi saksi kamu berdua,mana perempuan itu,dia dah menang sekarang."
"Kalau dia dah jadi isteri angah kenapa dia masih nak pergi.?"
"Dia dah pergi,baguslah,dengar kata rupanya perempuan itu."
"Apa along dah cakap dengan dia lagi.?"Marah Puan Zaiton.
"Memang baguslah dia pergi."
"Abang."Jue menjerit,sudah hilang sabarnya.
"Jue dah tak sabar lagi,Farah gadis yang baik,abang tahu tak yang abang berhutang budi dengan Farah,dia yang selamatkan abang dulu,abang dah lupa ke,dia yang selamatkan abang."Syukri terkejut.
"Angah pergilah cari isteri angah,bawa dia balik,bawa Iman sekali balik."
"Iman,siapa Iman.?"
"Anak angah,angah dah jadi ayah lima bulan yang lalu,dia dah banyak berkorban untuk angah,dia rela berkorban asalkan keluarga kita tidak berpecah,bawalah dia balik."
"Mummy,angah dah jadi ayah,angah dah ada anak."Shah tidak percaya.
"Macam mana kak long tahu semua ni.?"Soal Huda hairan.
"Ingat tak,akak pernah masuk hospital gara-gara keguguran,akak jumpa Farah masa dia bersalin,wajah Iman saling tak tumpah macam angah."Jelas Jue.
"Kita teruskan juga majlis ni."Ujar Shah.Dia membuat rancangan. Joe dan Amar diarahkan untuk berjumpa Farah dan memintanya untuk menguruskan desert untuk diberikan kepada para tetamu.
"Farah."Panggil Ati.Tidak disangka Amar dan Joe datang.
"Kenapa ni Ati,aku tengah masak ni."Terkejut dia melihat mereka berdua.Dia memandang Ati.Ati jungkit bahu.
"Kami nak kedai kau uruskan desert untuk majlis bos bulan depan,majlis tetap akan berlangsung,kami dah jumpa penggantinya."Jelas Amar.Ati memandang Farah.
"Macam mana,setuju tak,kami ingat nak cari yang lain,tapi bakal isteri bos mahu kedai kau yang buat,harap kau bersetuju."Ujar Joe pula.
"Baiklah,tak ada masalah,kau boleh bincang dengan Ati,Ati kau uruskan okey."
"Okey,kau nak ambil Iman ke.?"Joe dan Amar berpandangan apabila Ati menyebut nama Iman.
"Iman anak Farah."Ujar Ati apabila Joe dan Amar kelihatan kehairanan.
"Ya,hari ni aku nak bawa dia shopping,semalam merajuk dia sebab aku tak belikan baju yang dia nak,kecil-kecil dah pandai merajuk."Ujarnya.Ati ketawa.
"Kau manjakan sangat anak kau itu,kejab,ini aku ada beli barang untuk mak,kau bagi kat mak ya."Sebuah beg dihulurkan.
"Aku hantar kau ya."Ujar Joe.Farah tersenyum memandang Ati.
"Boleh juga,Ati kau bincang dengan Amar,ingat jangan dating masa kerja faham."Usiknya. Mereka berdua keluar.
"Berapa umur anak kau.?"Soal Joe.
"Nak masuk enam bulan dah."Jawabnya sambil tersenyum.
"Suami kau mana.?"
"Depan itu kau belok kanan."Mereka berhenti disebuah rumah teres.
"Iman,tengok siapa datang."
"Iman."Farah mengambil seorang kanak-kanak lelaki.
"Hari ni Iman nakal tak."Iman ketawa apabila Farah menciumnya.
"Mak baru siap bagi dia makan,siapa ni.?"
"Apa khabar mak cik,saya Joe,kawan Farah."Ujar Joe memperkenalkan dirinya.
"Nak bawa dia keluar ke.?"
"Ya mak,dah lama tak bawa dia keluar."Farah mengambil bakul bayi.Iman dicium neneknya.
"Nak ke mana ni.?"Soal Joe.
"Kau hantar aku ke One Utama je."Jawabnya.
"Comel anak kau,muka dia macam bos."Ujar Joe ingin menguji.
"Ya ke,taklah,muka dia ikut muka akulah,kan sayang."Iman ketawa manja.Joe membantu memasangkan kereta tolak bayi.Iman dimasukkan kedalam kereta.
"Terima kasih Joe."Ucapnya.Joe senyum. Apabila Farah beredar,dia menghubungi seseorang.
Farah masuk kekedai bayi. Ramai yang ingin mencium Iman kerana wajahnya yang comel.Farah ketawa sahaja.
"Farah."Dia menoleh.Tergamam.Puan Zaiton,Huda dan Jue.
"Iman,dia dah besarlah."Ujar Jue.Iman diciumnya.
"Ini anak siapa kak.?"Soal Huda pura-pura tidak tahu.
"Anak akak,Iman namanya."Jawabnya.
"Akak dah anak."Puan Zaiton mengambil Iman.Sebak hatinya melihat cucu sulungnya itu.Memang mirip Shah.
"Mummy."Mereka menoleh.Farah tidak tahu apa yang harus dibuatnya apabila melihat Shah dan Syukri.
"Kitaorang tengah shopping untuk majlis angah,tak sangka terserempak dengan Farah,ini anaknya,Iman namanya."Ujar Puan Zaiton.Shah memandang Iman,terasa ingin didukungnya Iman.Iman diambil dari dukungan ibunya.
"Muka dia mirip angah,kalau orang tengok,mesti dia sangka Iman ni anak angahkan."Ujar Huda.Mereka ketawa.Farah diam sahaja.Iman menangis. Farah mengambil Iman semula,dipujuk anaknya itu.
"Kami nak pergi makan,Farah ikut sekali ya."Belum sempat Farah menjawab dia sudah ditarik. Mereka masuk kesebuah resturan.
"Iman ni menyusu badan ke.?"Soal Puan Zaiton.
"Ya puan,tapi dia makan juga nestum,itu pun kena tengok mood dia,tapi selalunya dia nak susu badan."Jawabnya.Iman menangis lagi tanda lapar.
"Saya ke tandas kejab."Dia bangun.Puan Zaiton dan Jue ikut sekali.Farah menyusukan anaknya.Puan Zaiton dan Jue melihat saja.Tidak lama kemudian mereka keluar.
"Kuat juga dia minum ya."Ujar Jue tersenyum.
"Tengok lepas makan je dia nak tidur pula."Ujar Puan Zaiton.
"Puan,kejab ya."Dia mengambil Iman.Tidak pernah-pernah anaknya itu tidur lepas minum atau makan.
"Kenapa Farah.?"Hairan.Mereka melihat Farah memeriksa Iman.Tidak lama kemudian Iman ketawa.
"Iman,nakal ya Iman ni."Iman ketawa.Mereka pelik.
"Kenapa ni Farah.?"
"Iman ni mana pernah tidur lepas makan,kalau dia tidur itu tandanya dia nak demam."Jelas Farah.Mereka senyum.
"Ini mesti Ati ajar dia ni,Iman buat lagi ibu tak bawa Iman jalan-jalan tau."Iman ketawa.
"Mummy ingat lagi,dulu angah pun macam ni juga,kalau tidur lepas makan mesti nak demam,Iman pun macam tu juga ke."Farah buntu dibuatnya.Telefon bimbitnya berbunyi.Ati menghubungi dan memintanya untuk kembali ke kedai.
"Saya minta diri dulu Puan."Mereka mengangguk sahaja.
"Cucu mummy,memang macam angah,perangai pun ikut macam kamu juga."
"Mestilah,anak abah katakana"Jawab Shah.Mereka ketawa.
Farah dan Ati sibuk membuat persiapan desert.Iman dibawa bersama kerana anaknya itu tidak mahu lepas darinya.Dia juga risau sebenarnya kerana ini tanda Iman nak demam.
Mereka akan menyediakan desert di hotel yang akan diadakan majlis perkahwinan tersebut.Mereka berdua juga diberikan bilik.
"Macam mana Ati,semua dah ada,kau dah periksa sekali lagi.?"Soalnya.Ati mengangguk.
"Iman okey ke,dia asyik tidur jer,tak nak lepas langsung dari kau,kalau letak je dia dah menangis."Ati juga turut sama risau.
"Dia demam selesema,biasalah kalau dah demam jer,mesti kena dukung dia sampailah dia sembuh,aku risau juga,panas dia agak tinggi juga,dahlah aku kena masak desert."Ujarnya.Ati juga tiada idea.Iman kalau demam memang tak nak dengan sesiapa kecuali Farah saja.
"Farah,Ati,semua okey ke.?"Puan Zaiton muncul bersama dengan yang lainnya.
"Kenapa dengan Iman,dia demam ke,panas ni."Puan Zaiton memegang dahi Iman yang agak panas.
"Dia selesema puan."Jawab Ati.
"Biar aunty yang jaga,kamu pergilah buat kerja."
"Tapi…"Puan Zaiton mengambil Iman,serentak itu juga Iman menangis,puas dipujuk tapi Iman tidak mahu berhenti menangis.Farah mengambil Iman semula.
"Okey,okey dah,sayang anak ibu."Pujuk Farah.Iman lentok didada Farah.
"Iman ni kalau demam tak nak dengan orang lain,nak ibunya jer."Ujar Ati.Iman merengek lagi.
"Okey,okey,ibu dukung Iman,sayang dia."Iman marah.
"Macam itulah kalau ada orang dukung dia masa demam,marah."Ujar Ati ketawa.
"Ati,kau pergi masak cheese dulu,nanti bila dah masak kau beritahu."Ati mengangguk.
"Boleh saya cuba dukung dia."Shah bersuara.Farah serba salah.Dengan berhati-hati Shah mengambil Iman.Lega apabila Iman tak menangis.
"Senyap pula dia,tengok itu,tidur lagi."Ujar Puan Zaiton.Farah terasa ingin menangis.Iman seperti tahu Shah adalah ayahnya.
"Awak pergilah buat kerja awak,saya boleh jaga Iman,kalau dia menangis saya panggil awak."Ujar Shah.
"Pergilah,aunty pun ada boleh tengok-tengokkan."
"Baiklah,ini ubat dia,bila dia dah bangun baru bagi makan ubat,jangan kejutkan dia kalau dia masih tidur,ini madu,sebelum bagi makan ubat bagi dia makan madu,sikit jer,Iman kalau demam tak mahu makan atau susu,jadi kena bagi dia makan madu,sebelum dan selepas makan ubat."Pesannya.Sebelum dia pergi,dia mencium anaknya.
"Dahlah,kamu ni macam tak pernah tinggalkan dia jer."Usik Puan Zaiton.
"Saya tak pernah tinggalkan dia kalau dia demam,tolong ya,kalau dia menangis panggil saya."
"Ya,dahlah pergi."Dengan berat hati dia pergi juga.
Ati dan Farah membuat kerja dengan pantas sekali.Mereka kena sediakan desert sebanyak dua ribu desert.
"Ati,kau tak rasa macam ada yang tak kena ke.?"
"Kenapa pula kau cakap macam itu.?"
"Aku rasa macam diorang dah tahu siapa Iman."
"Tak,aku rasa tak,yang tahu kau kahwin dengan Shah hanya abang dia,tak mungkin abang dia beritahu,diakan tak suka dengan kau,Puan Zaiton itukan tak ada cucu,jadi dia anggaplah Iman itu cucu dia walaupun Iman itu memang cucu dia."Ati ketawa.
"Tadi aku rasa nak menangis jer bila bos dukung Iman."Sebak.
"Dahlah,cepat makan,banyak lagi kerja ni."Dia senyum.Selesai makan mereka menyambung semula kerja mereka.Hari itu mereka
"Ati,kau tak rasa macam ada yang tak kena ke.?"
"Kenapa pula kau cakap macam itu.?"
"Aku rasa macam diorang dah tahu siapa Iman."
"Tak,aku rasa tak,yang tahu kau kahwin dengan Shah hanya abang dia,tak mungkin abang dia beritahu,diakan tak suka dengan kau,Puan Zaiton itukan tak ada cucu,jadi dia anggaplah Iman itu cucu dia walaupun Iman itu memang cucu dia."Ati ketawa.
"Tadi aku rasa nak menangis jer bila bos dukung Iman."Sebak.
"Dahlah,cepat makan,banyak lagi kerja ni."Dia senyum.Selesai makan mereka menyambung semula kerja mereka.Hari itu mereka Berjaya menyiapkan 800 desert yang telah pun siap dibungkus sekali.
"Penatnya,dah pukul berapa ni."
"Pukul 9.00 malam dah."
"Apa,kau kemas ya,aku nak tengok Iman."Bergegas dia keluar.
"Mana Iman.?"Soalnya melihat Puan Zaiton dan yang lainnya.
"Dengan ay…angah,kat bilik."Jawab Huda.
"Bilik.?"
"Bilik angah."Jawab Puan Zaiton.Farah serba salah.
"Nah,kunci,Iman tak nak lepas langsung dari angah,pergilah."Dia mengambil juga kunci bilik Shah.Dia memberi salam,tapi tiada sahutan.Dia masuk.Tersenyum melihat Iman dan Shah yang tertidur di katil.Iman tidur didada Shah.
"Mesti dia penat sangat ni."Ujarnya perlahan.
"Macam mana nak ambil Iman ni."Serba salah dibuatnya.Iman merengek.Shah terjaga.
"Awak dah datang."Shah bangun.Farah mengambil Iman.
"Anak ibu dah bangun ya."Anaknya dicium.Iman ketawa.Farah lega,panas badan Iman sudah hilang.
"Cucu..cuucuc.."Farah terdiam.Shah senyum.
"Awak susukanlah dia,mungkin dah lapar agaknya,saya nak mandi dulu."Shah masuk kebilik air.Farah menyusukan Iman,tersenyum dia melihat Iman menyusu, lapar sangat agaknya.Dia melihat keadaan bilik itu.Cantik.Biasalah bilik pengantin.
"Abah Iman nak kahwin dah,kita doakan abah Iman bahagia okey."Dia mencium anaknya itu.Dia mengemas katil.
"Terima kasih bos sebab tolong jagakan anak saya,saya keluar dulu."Dia kembali semula ke biliknya.Iman dimandikan.Demamnya juga beransur pulih. Ketika mereka berdua sedang bermain dengan Iman,ada orang datang ke bilik mereka. Puan Zaiton dan Jue.
"Kami ganggu ke,Iman dah tidur."Melihat Iman yang telah pun tidur.
"Ini pakaian yang kamu kena pakai pada hari itu,semua orang pakai baju yang sama."Jue menghulurkan dua kotak pakaian.Ati mengambilnya.
"Terima kasih Puan."ucap mereka serentak.
"Kamu berehatlah."Ati membuka kotak pakaian tersebut.
"Biar betul ni Farah,cantik betul baju ni."Ujar Ati tidak percaya.Farah diam sahaja.
Pagi esoknya mereka menyambung semula kerja mereka,Iman dijaga oleh Puan Zaiton atas kehendak Puan Zaiton sendiri.Akhirnya mereka Berjaya menyiapkan tempahan yang diminta walaupun ada sedikit kemalangan,tangan mereka berdua tercedera tapi mereka tidak memberitahu sesiapa.
"Iman,ibu dah datang dah."Ujar Huda.Iman ketawa melihat Farah.Farah memandang Ati.
"Dah siap masak ke.?"Soal Jue.Ati mengangguk.
"Farah,kami dah sediakan juga pakaian untuk Iman,nah."
"Terima kasih."Ati mengambil bungkusan tersebut.
"Jom sayang."Farah mengambil Iman.
"Kami minta diri dulu Puan."Mereka berehat didalam bilik.
"Tangan kau okey,sorrylah Farah."ucap Ati serba salah.
"Tak ada apalah,aku nak mandikan Iman dulu,dah cepat siap,majlis dah nak start ni."Mereka segera bersiap.Farah menyiapkan Iman.
"Handsomekan anak aku."Ati ketawa.Iman nampak comel memakai baju melayu yang sedondon dengan mereka,warna peach.Farah dan Ati serentak masuk kebilik air dan segera bersiap.
"Iman,cantik tak ibu."Iman ketawa.
"Dah ke,jomlah."Farah segera mendukung Iman.
"Kak Farah."Mereka menoleh.Huda,Jue dan Syukri.
"Biar Huda jaga Iman,hari ni kan akak sibuk."Ujar Huda sambil mengambil Iman darinya.
"Iman jangan nakal-nakal tau sayang."Iman diciumnya.
Farah dan Ati sibuk didapur untuk memastikan semuanya berjalan dengan lancar. Ketika mereka sampai di dewan,telah ramai tetamu yang tiba.
"Aku ambil Iman dulu."Ati mengangguk lalu pergi ke meja mereka.
"Huda,mana Iman.?"Soalnya apabila melihat Iman tiada bersamanya.
"Mummy jaga,dia ada kat bilik belakang dengan angah,akak pergilah."Ujar Huda. Farah senyum.Dia tahu bilik belakang adalah tempat pengantin bersiap.
"Tak apalah,akak ambil nanti je."Jawabnya.
"Suka hati akaklah."Farah mendapatkan Ati.
"Mana Iman.?"
"Dengan Puan Zaiton,Ati,aku rasa tak sedap hatilah."
"Kenapa.?"
"Entahlah."Jawabnya.
Semua menoleh ke pentas apabila Shah muncul.
"Terima kasih kerana hadir dalam jamuan ini,disini saya ingin memperkenalkan isteri dan anak saya pada semua tetamu yang hadir."Kedengaran suara tetamu. Ini kerana setahu mereka Shah tidak pernah berkahwin.
"Bila bos kahwin dan ada anak.?"Bisik Ati.Farah menggeleng.
"Sebenarnya saya telah berkahwin setahun yang lalu,tapi oleh kerana ada sebab tertentu,saya tidak dapat mengumumkan perkahwinan saya."Ujar Shah.
Ati dan Farah berpandangan.
"Dia maksudkan kau ke.?"Farah mula berdebar.Terbeliak matanya melihat Iman.
"Kenalkan anak sulung saya,Mohd Iman."Para tetamu tepuk tangan.Iman ketawa. Shah mencium anaknya.
"Disini saya juga ingin meminta maaf pada ibu Iman kerana meninggalkannya pada setahun yang lalu,saya juga lupa akan hubungan kami sedangkan dia sentiasa berada disisi saya selama ini,maafkan abang sayang."Ucap Farah.Para tetamu ada yang menitiskan air mata,mungkin kerana terharu.
"Ibu..bu…bu…"Iman memanggilnya.Farah kaku ditempat duduknya.Ati juga mendiamkan diri.
"Abang harap abang diberikan peluang kedua,kita mulakan hidup baru bersama, hidup yang diidamkan oleh sayang selama ini,hidup berkeluarga,abang tahu selama ni sayang dah banyak berkorban untuk abang,tolong maafkan abang."Ucap Shah.
"Dipersilakan ibu kepada Mohd Iman dan isteri Tuan Mohd Shahiman untuk tampil keatas pentas."Ujar hos.Masing-masing melihat sekeliling dewan untuk melihat siapa orangnya.Farah kaku ditempatnya.Ati pula menunduk sahaja.Sebak dan terharu.
"Puan,suami dan anak puan sedang menantikan puan."Farah memejamkan matanya.
"Kenapa kak Farah tak nak bangun."Bisik Huda.
"Sabarlah."
"Nampaknya isteri tuan pemalu orangnya,apa kata kalau kita minta Iman jemput ibunya keatas pentas."Iman diturunkan.Iman sudah boleh berjalan.Terkedek-kedek dia berjalan.Dia terjatuh lalu menangis.Ati bangun lalu mendapatkan Iman.
"Maaf saya bukan ibu Iman,saya mak cik Iman."Ujar Ati.
"Kenapa dengan Farah.?"Soal Shah.Ati senyum.
"Bini kau,takkanlah tak tahu,gemuruh."Jawab Ati.Shah ketawa.Berjalan menuju ke arah Farah.Ati menyerahkan Iman pada Farah.
"Ibu…"Ujar Iman.Semua tetamu bangun dan bertepuk tangan.Shah melutut dihadapannya.Tangan Farah digenggamnya.Cincin yang dipulangkan oleh Farah disarungkan semula kejarinya.Sekali lagi para tetamu bertepuk tangan.Farah dipeluk erat.
"Kenapa dengan kak Farah,dari tadi dia macam itu saja."Ujar Huda setelah mereka semua berkumpul dibilik Shah.
"Farah."Ati memegang tangan sahabatnya itu.
"Dah tiba masanya,tugas kita dah selesai."Ujar Ati.Farah senyum,baru kini air matanya tumpah.Mereka berdua bangun.Ati mengambil Iman yang telah tidur.
"Bos."
"Kenapa masih panggil bos Farah."Usik Joe.
"Saya tak boleh pakai cincin ni,bukan saya orangnya,saya bukan lagi isteri bos,kita dah bercerai setahun yang lalu."Semua tergamam.
"Farah,jangan main-main dalam perkara ni.?"Marah Puan Zaiton.
"Tak puan,memang kami dah bercerai,saya takkan tuntut apa-apa dar bos,cukuplah bos mengaku Iman anak bos,itu dah memadai bagi saya,sekurang-kurangnya orang yang mencaci saya dulu tahu Iman sememangnya mempunyai abah,terima kasih." Ucapnya.
"Macam mana kita boleh bercerai,Farah,abang dah ingat semuanya,bila kita kahwin,macam mana kita kahwin,kemudian dengan kemalangan itu,seingat abang kita tak pernah bercerai."Ujar Shah tidak percaya.
"Tanyalah abang kau,dia yang tahu semuanya,dia yang paksa Farah untuk tandatangani surat perceraian,itu syaratnya jika dia mahu kau diselamatkan."Ati menyampuk.
"Ati."Marah Farah.
"Along."
"Ya,sebagai pertukarannya dia akan dermakan darahnya untuk selamatkan kau,kau mengalami kecederaan yang parah dan memerlukan darah,jadi Farah bersetuju asalkan kau selamat."
"Ati,diam."Marah Farah.Semua memandang Syukri,tidak percaya.
"Apa abang buat ni,abang dah melampau."marah Jue tidak menyangka suaminya sekeji itu.
"Apa dosa angah pada along sehingga along sanggup untuk musnahkan hidup adik kandung along,kita ni kembar,apa yang along rasa,itulah yang angah rasa,jika along sakit,angah juga rasa kesakitannya,along dah melampau."Shah terus menumbuk Syukri.Farah terus menghalang.
"Bos,sudahlah itu."Cuba meleraikan tapi Shah terus memukul Syukri,manakala mereka yang lainnya langsung tidak menolong.
"Dahlah itu,aduh."Farah terkena pukulan Shah.Shah tergamam.
"Maafkan abang,maafkan abang,abang tak sengaja,maafkan abang."Cemas apabila bibir Farah berdarah.Iman yang tadinya tidur bangun dan terus menangis. Semua diam,Puan Zaiton,Huda,Jue dan Ati menangis.
"Setiap kali bila bos buat salah mesti berkerut dahi."Dahi Shah yang berkerut diusapnya perlahan.Shah diam.Farah senyum.
"Sekarang bos pergi minta maaf dengan along,diakan kembar bos,yang berkongsi rahim,jadi pergi minta maaf."Shah masih diam.
"Nak tahu tak,sebenarnya Iman pun ada saudara kembar juga,tapi umurnya tak panjang,meninggal sebaik sahaja dilahirkan,kembar perempuan,Amani namanya." Semua tergamam.Shah juga turut terkejut.
"Pergilah,kalau tak saya marah nanti."Shah memandang Syukri.
"Maafkan along angah,along tahu along salah,maafkan along."ucap Syukri.
"Angah juga minta maaf."Mereka berdua berpelukan.
"Farah,along minta maaf,sebenarnya surat perceraian itu tak sah,itu surat palsu,Farah masih isteri Shah yang sah."Penjelasan Syukri mengejutkan semua orang.Farah juga keliru.
"Masa itu along saja nak uji kamu,tapi along terkejut bila kamu setuju untuk menandatangani surat itu dan bersetuju untuk tidak menuntut apa-apa, along halau kamu dulu sebab masa itu angah selalu sakit kepala,doktor kata dikepala angah ada ketulan darah beku,itulah sebabnya kenapa angah amnesia,along tak nak kamu sedih sebab itu along minta kamu sain surat itu,setiap kali angah jumpa kamu,dia kata perasaannya tak menentu,along tahu kenapa,setiap kali itu juga angah akan sakit kepala,doktor kata jika keadaan ini berterusan keadaan angah akan menjadi bahaya,sebab itu along buat semua ini,seperti apa yang dikatakan angah,along juga rasa apa yang dia rasakan."Jelas Syukri,rahsia yang dipendamnya selama ini dibongkarkan.
"Saya tahu along,sebab itu saya tak pernah salahkan along atau bencikan along,saya juga tahu along pernah melawat kami dan membantu kami berdua beranak."Balas Farah.
"Doktor Derek ada telefon saya tiga bulan lepas kemalangan itu dan bertanya kenapa bos dah tak buat rawatan lagi,dia jelaskan semuanya pada saya."Jelas Farah.
"Along,angah minta maaf,angah salah faham dengan along,angah minta maaf."Shah dan Syukri berpelukan.Jue juga meminta maaf pada suaminya.
"Lapar pula bila semuanya dah selesai,jomlah turun,kita makan."Ujar Farah lega.
"Belum lagi,ada lagi perkara yang belum selesai."Semua memandang Syukri. Syukri tersenyum.Dia mengambil tangan Farah dan menyatukannya dengan tangan Shah.
"Selamat pengantin baru."Ucap Syukri tersengih.
"Dah,jom kita pergi makan."Mereka semua keluar,apabila Farah juga ingin keluar,Shah menariknya.
"Apa lagi ni,jomlah makan."Shah senyum.Cincin disarungkan semula.
"Jangan sekali-kali tanggalkan cincin ni."
"Yalah,dah lah jomlah makan,saya lapar ni."Ajaknya.Tak sanggup dia duduk berdua-duaan dengan Shah.
"Kenapa abang tengok sayang macam takut dengan abang."Usik Shah.
"Mana ada,betullah,saya lapar sangat ni."Jawabnya.
"Okey,kalau sayang pandang muka abang,baru kita pergi makan."Ujarnya.Farah mendongak memandangnya tapi sekejb saja.
"Dah,jom."Shah menariknya dan terus menciumnya.Farah tergamam.
"Okey,jom,kita pergi makan."Shah ketawa.Mereka semua sudah menanti di café hotel. Untuk pertama kalinya mereka makan bersama-sama dengan gembira.Farah juga turut gembira apabila melihat ada sesuatu diantara Ati dan Amar.
Tamat.
posted by Penulisan2u @ 5:12 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
21 Comments:
  • At 22/7/09 9:22 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet sgt citer nie...wlaupun ada unsur2 sdh...
    lain drpd yg lain...
    thniah writer..

     

  • At 22/7/09 9:42 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    panjang giller...
    tapi...best giller....
    so sweet...=)

     

  • At 23/7/09 10:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite dah best, tp serabut la,

     

  • At 23/7/09 2:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    blh juling mate aku cmnie..

     

  • At 23/7/09 5:58 PTG, Anonymous zawana said…

    ini kaya ke-2 slps 'sampai menutup mata'.sy th byk kelemahan lg yg akn sy perbaiki, trimas pd yg bc n tgglkan komen..thanks a lot...

     

  • At 23/7/09 7:53 PTG, Anonymous aienz said…

    juling + pening daa....
    tp ok ar...
    kalo leh wt spacing n kurangkan kata2 erk...
    serabot ckit...
    pe2 pn...
    gud job n gud luck...

     

  • At 24/7/09 12:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    fes bca ni gram gak jap bini shah jap x..
    bennggang aku d buat nya..
    tpi gd job..
    i like..hehe

     

  • At 26/7/09 9:34 PG, Anonymous Nadiah Kamal said…

    good job but need more improvement
    to make the story better..hehe
    kalau boleh spacing tu banyak2 pun takpe
    biar pembaca rasa seronok nak terus membaca
    saya hari tu pun dah kene hentam pasal tu...huhu
    btw..cerita yang menarik dan menghiburkan
    dalam senyum ada sendu

     

  • At 28/7/09 10:15 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pening r baca..
    haram tak paham pun...
    giler sakit hati...
    tepahapa punya cita r....

     

  • At 31/7/09 4:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tahniah ! cerpen yg hebat !

     

  • At 31/7/09 4:54 PTG, Anonymous akhir said…

    gd ! nice story 1

     

  • At 1/8/09 1:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    uish..pening2..panadol ade x??hehe..cita dh best dh tp 2 aku nk kna bc 2 3 kali gk br phm..dh la dkt aku yg rabun ni btmbh2 rabun lg la jwbnya..tp x pa aku x kesah sb cita ni best giler len dari len..

     

  • At 1/8/09 4:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt citer nie...

     

  • At 5/8/09 6:04 PTG, Anonymous nad said…

    ahhhh tidak...pening aku bace cite ni jap tempat kt sana, jap kt sini... adoi aii pening aku... bg penulis....cerita awk ni mmg best cume awk x pandai nk olah cerita.....kalo awak olah cerita awk ni mesti jd lg berganda best nye.... so try improve ayat n bahasa....
    bg jln cerita mmg best, hope u perbaiki ayat2 dlm penulisan ni....good job.

     

  • At 7/8/09 11:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kejap yer kejap x
    ta p bes sangat
    kalu wat novel mes t sucseslain dari yang lain

     

  • At 10/8/09 4:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pelik la..

     

  • At 16/8/09 7:27 PTG, Anonymous Fara said…

    citer ni best kelakar pun ader.. ader sense of humour.. tapi best cuma kena spacing kan die baru takserabut.. keep writing!!

     

  • At 4/12/09 7:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni best...
    taniah

     

  • At 9/9/10 12:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...len dr yg len...keep it up!!

     

  • At 21/1/11 4:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer niyh.....
    keep it up...
    congratulation.....

     

  • At 11/11/12 6:21 PTG, Blogger Rin said…

    Wujud ka cincin macam tu?

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group