BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Jun 26, 2009
Novel : Takut Kahwin 7
Nama Pena : Abigail

Urutan refleksologi membuat Puan Rose begitu tenang bersandar pada sebuah sofa empuk. Suasana nyaman di Natural Beauty Spa and Saloon yang diriasi ala tropika menambahkan kedamaian hatinya. Itulah sebabnya dia sering kali berkunjung ke tempat itu untuk sebarang rawatan kesihatan mahupun kecantikkan.

Matanya dipejam lembut lalu fikirannya dibiarkan menerawang seketika. Andai saja aku ada cucu sekarang, tidaklah lagi sunyi hidupku di rumah, fikirnya. Dia mengangankan dirinya bergelar seorang nenek. Memang wajar bagi wanita seusianya berfikiran demikian. Tapi apakan daya, anak-anaknya masih belum bersedia untuk berkeluarga. Entah bila bersedianya.
"Good morning, Puan Rose. Ini dia teh pegaga yang puan pesan," tiba-tiba Puan Christina muncul dari muka pintu, sekaligus menghapuskan semua angan-angan. Lantas Puan Rose tersedar.
"Eh, Puan Chris. Buat terkejut saya je," sahutnya sambil memerhatikan Puan Rose yang menghampirinya sambil mengangkat dulang berisi dua biji cawan. Dia cuba tersenyum menyembunyikan kekagetannya tadi.
"Maaflah ye. Apalah juga yang difikir tu sampai ditegur begitu lembut pun boleh terkejut?" tanya Puan Christina memula perbualan. Dia meletakkan dulang itu di atas meja dan duduk bersebelahan dengan Puan Rose.
"Tak adalah penting sangat pun. Biasalah kan pasal anak-anak,"
"Siapa kata tak penting, itulah perkara terpenting bagi seorang ibu. Saya pun selalu teringatkan anak-anak gadis saya tu. Bilalah mereka tu nak belajar mengurus hidup sendiri," balas Puan Christina disertai sedikit keluhan. Sebiji cawan berisi teh pegaga diambilnya, lalu diteguk. Puan Rose kemudiannya berbuat yang serupa.
"Begitulah juga halnya anak-anak saya tu. Sudah tua tapi masih tak tua-tua juga fikirannya. Tak kah mereka terfikir nak sambung keturunan keluarga," ujar Puan Rose dengan nada serius.
"Betul tu, Puan. Kita yang dah tua ni pula yang risaukan mereka. Mereka tu asyik nak enjoy je,"
"Cakap pasal anak kita ni, Ben dan Jasmine tu macam mana? Ada ke perkembangan mereka tu?" soal Puan Rose pula. Topik yang lebih kurang sama dengan yang tadinya.
"Puan ni, buat-buat tak tahu pula. Kan ke Ben tu dah ada teman specialnya sendiri," Jawab Puan Christina, membuat Puan Rose kehairanan. Setahunya, Ben tu belum ada pacarnya lagi, setelah hampir 3 tahun bergelar bujang semula.
"Maksud Puan apa? Saya tak faham?" akhirnya dia bertanya penuh ingin tahu.
"Eh, tak kan Puan tak tahu hubungan Ben dengan seorang model jelita. Seingat saya lah namanya Na..ta..sha," kata Puan Christina sambil berusaha mengingati nama gadis yang dimaksudkannya itu. Puan Rose kelihatan serius. The pegaga yang dihirupnya tadi diletakkan semula di atas meja.
"Yakah? Saya tak tahu-menahu pula kalau Ben dah rujuk balik dengan Natasha tu,"
"Dia ex-girlfriend Ben rupanya. Tak hairanlah puan. Memang susah nak lupakan cinta lama," kata Puan Christina seolah-olah bercakap tentang dirinya sendiri. Wajahnya berubah sedikit suram.
"Actually, saya tak berapa suka gadis tu?" ujar Puan Rose selamba sambil meneguk the pegaga tadi.
"Kenapa pula? Gadis tu cantik, terkenal. Padanlah dengan Ben,"Puan Christina hairan dengan kata-kata Puan Rose.
"Sebab dia tu seorang model dan cantik lah, saya tak suka dia jadi menantu saya. Tak semestinya cantik, pandai jaga suami. Kadang-kadang kecantikkan itulah yang menjadi racun bila dah kahwin nanti," bersungguh-sungguh Puan Rose dengan pendapatnya.
" Betul juga cakap puan tu," Puan Christina mengiyakan pendapat sahabatnya itu.
"Lainlah kalau macam Jasmine. Saya tengok bertanggungjawab je anak tu. Sederhana je, tak lebih-lebih pun," sempat pula Jasmine dipuji di depan mummynya. Bangga juga Puan Christina mendengarnya, namun cuba dia sembunyikan.
"Tapi kalau dah jodoh Ben dengan Natasha tu, apa kita boleh buat. Asalkan dia bahagia, puan restui je lah mereka berdua. Lagipun, puan kan teringin sangat nak dapat cucu," ujar Puan Christina seraya tersenyum.
"Amboi, nak mengata orang. Orang yang cakap tu apa kurangnya kan," Puan Rose menyindir. Wanita berdua itu ketawa sesame sendiri.

***
Malam gilang-gemilang yang dinantikan Natasha akhirnya tiba juga. Semua hasil jerih-payahnya selama ini akan dipamerkan dalam pertunjukkan fesyen malam ini. Koleksi pakaian gaun malam yang penuh sentuhan kemewahan dan feminine dijangka dapat menarik minat wanita-wanita golongan atasan.

Jangkaan ternyata tepat. Ruangan Ballroom Golden Royal Hotel dibanjiri dengan para hadirin VIP dan pihak media. Pertunjukkan fesyen untuk Tash Collection akhirnya bermula. Satu persatu peragawati tampil memperagakan pakaian masing-masing. Setiap satunya dihujani flash kamera. Pasti mereka akan muncul dalam majalah-majalah fesyen dalam masa terdekat.

Ben duduk sambil memeluk tubuh di kerusi barisan paling depan. Kalau model-model tu jatuh semasa melakukan catwalk, pasti dialah yang kena dulu. Matanya memandang acuh tak acuh pertunjukkan fesyen itu. Malahan dia langsung tidak berminat untuk menghayati karya sulung Natasha itu. Sesekali dia menguap menghilangkan kebosanan yang mencengkamnya. Satu saja ayat yang muncul di benaknya, bila nak habis.

Kalaulah, si Deena ada di sini, tak lah boring sangat, bisik Ben dalam hatinya. Teringat juga dia pada adiknya pada masa sebegitu. Sekurang-kurangnya dia dan adiknya itu bolehlah menjadi pengkritik yang mentertawakan rekaan orang lain. Ataupun paling tidak, Deena boleh juga dijadikan alas an untuk pulang rumah. Demikianlah yang difikirkan Ben, tapi malangnya Deena tiada di sisi. Apa nak dikata, adiknya itu kena serangan senggugut. Mungkin dia sedang berguling-guling kesakitan sekarang ni, Ben tersenyum memikirkan adiknya.

Gadis-gadis kurus lampai silih-berganti di atas pentas, sehingga pada kemuncakknya Natasha muncul dengan memperagakan karya agungnya sendiri. Gaun yang agak unik dari yang lain, tapi tidak cukup untuk menarik perhatian Ben. Lelaki itu kelihatan bersahaja menyaksikan Natasha disertai tepukan asal ada. Suasana gamat dalam dewan itu tidak cukup kuat untuk menarik perhatiannya pada acara malam itu. Yang ada di fikirannya sekarang hanyalah balik rumah.

Baru sahaja, kaki Ben ingin melangkah keluar Ballroom, telinganya terdengar namanya disebut.

"My highest gratitude goes to Mr. Ben Carl Fernandez, the director of Golden Royal Hotel for lending this fantastic ballroom tonight. You’re really my best friend ever. Thank you so much," sempat Natasha menyebut namanya dalam ucapan sambil mengarahkan tangan kea rah Ben yang kini menghampiri pintu keluar. Beberapa flash kamera menyinggah ke mata Ben. Ben pula hanya mampu tersenyum dan berlagak cool.

Sesudah ucapan Natasha yang 100 peratus dalam bahasa Inggris, menyusul pula sidang media. Keadaan bukan seperti yang dirancang Ben. Natasha seperti sengaja mengajaknya menyertai sidang media itu, sedangkan baginya dia tiada kena mengena dengan semua itu. Ditanya ini, ditanya itu sampai naik rimas Ben mendengarnya.
"Adakah En. Ben dan Miss Natasha ada hubungan istimewa?" seorang wartawan dua alam menyoal.
"We’re friends and partners," jawab Ben ringkas dan bersahaja.
"Apa komen Miss Natasha pula?" soal wartawan yang sama, tidak berpuas hati dengan jawaban Ben.
"Emm.. Actually, we’re very close. Dari dulu sampai sekarang,"
Kata-kata Natasha itu agak mengejutkan Ben. Dia tidak menyangka jawaban itu akan keluar dari mulut gadis itu. Close? Not anymore Natasha, bisiknya dalam hati. Bagi Ben tidak mungkin untuk melupakan perkara yang pernah berlaku antara mereka. Namun, detik ini dia hanya mampu mendiamkan diri dan menyimpan semua itu dalam hatinya.

***
Jasmine memerhatikan teliti pergerakan merkuri dalam sphygmanometer sambil telinganya mendengar denyutan jantung Tuan Albert melalui stethoscope.
"Tekanan darah tuan agak tinggi. 100/90. selain sakit kepala, tuan ada rasa sakit apa-apa lagi tak?" tanya Jasmine sambil membuka lilitan kanvas alat pengukur tekanan darah itu pada pangkal lengan Tuan Albert. Lelaki itu terbaring di atas katil .
"Tak adalah juga. Cuma pening dan rasa penat sikit," jawabnya dengan dahi berkerut.
"Kenapa Jasmine? Ada apa-apakah?" Puan Rose kedengaran cemas bertanyakan pasal suaminya.
" Jangan risau. Tekanan darah tinggi tuan masih boleh dikawal. Tapi, kalau berterusan begini, saya terpaksa bagi ubat. Jadi, saya harap tuan rehat secukup-cukupnya. Selain tu, cuba kurangkan penggunaan garam dalam makanan. Begitu juga makanan berlemak. Dan jangan stress," meleret Jasmine menasihati orang tua itu.
"Dengar tu, kau tu dah tua. Tak payah kerja lagi. Serahkan saja pada anak-anak," Puan Rose menambah lagi.
"Aku tahulah. Doktor dah cakap,sudahlah. Kau pula yang membebel lagi," ternyata Tuan Albert kurang senang dengan teguran isterinya. Jasmine pula sengaja memekakkan telinga terhadap apa yang suami-isteri itu bicarakan.
"Jasmine, terima kasih sudi datang jenguk-jengukkan orang tua ni," kata Puan Rose. Sengaja menyindir suaminya yang terbaring di sana.
"Sama-sama. Inikan tangggungjawab saya sebagai doctor. Tuan, jangan lupa nasihat saya. Rehat banyak-banyak,ok," sahut Jasmine, sempat mengingatkan lagi.
"Ya Cik doctor. Boleh tak jangan panggil tuan, panggil je uncle,ya," ujar Tuan Albert pula, tidak suka digelar tuan oleh Jasmine.
"Oklah uncle. Saya balik dulu,"
"Tak nak minum dulu?" Puan Rose cuba menghentikan niat Jasmine.
"Taka pa, auntie. Ada ramai lagi pesakit di klinik. Kena balik sekarang juga," Jasmine cepat-cepat mencari alasan. Dia tak boleh lama-lama di situ. Kalau Ben tiba-tiba pulang, dia juga yang susah.
"Lain kali, datanglah lagi. Masa santai-santai, ye," Puan Rose berpesan. Jasmine tersengih. Tak mungkin, katanya dalam hati.
"Baiklah auntie, uncle, saya balik dulu," kata Jasmine sambil berdiri dan mengangkat beg hitam berisi peralatan rawatannya.
"Yalah, baik-baik jalan," pesan Tuan Albert pula.
"Mari auntie hantarkan," Puan Rose memimpin tangan Jasmine keluar dari bilik itu. Mereka berjalan menuju ke tangga rumah itu. Jasmine membiarkan matanya meliar ke seluruh sudut, menyaksikkan keindahan kediaman orang ternama itu. Kagumnya bukan main.
"Itu bilik Ben. Nak jenguk tak?" sebuah pintu berhampiran tangga ditunjuk. Senyuman penuh makna tersirat diberikan Puan Rose khas buat Jasmine.

Haram kaki aku pijak, Jasmine bermonolog. Entah-entah bilik dia macam kandang kambing. Tak ingin aku tengok, buat menyusahkan fikiran je, bisiknya lagi.
"Tak mahulah auntie. Tak boleh," terus terang Jasmine menolak lalu bergegas menuruni anak tangga itu. Puan Rose tersenyum melihat gelagat Jasmine. Comel betul tingkah budak ni, ujarnya sendirian. Segera dia mengiringi Jasmine turun ke tingkat bawah.
"Sampai sini jelah auntie, saya keluar sendiri. Auntie tengok-tengokkan lah uncle tu di atas. Manalah tahu dia perlukan apa-apa ke," kata Jasmine setelah tiba di tingkat bawah.
"Baiklah, Jasmine. Hati-hati bawa kereta," Puan Ros akur dengan permintaan Jasmine.
"ok," Setelah Jasmine hilang dari ruangan matanya, barulah wanita itu menaiki tangga semula, menuju ke bilik tidur. Tuan Albert kelihatan sedang membaca majalah di atas katil.
"Dia dah balik?" tanyanya sejurus melihat kelibat isterinya.
"Dah, suka sangat aku dengan budak tu," kata Puan Rose sambil tersenyum.
"Mm.. Budak tu memang baik. Sederhana je. Jadi macam mana dia dengan Ben?" tanya Tuan Albert memandang tepat kea rah isterinya yang duduk di sofa.
"Alangkah bagusnya kalau Ben jadi dengan dia. Tak perlu susah-susah pergi klinik kalau sakit. Tapi Ben tu susah nak diurus," Puan Rose mengeluh. Pasti soal Ben dan Natasha.
"Habis kau nak menyerah? Jodoh tak kan datang kalau tak dicari," sahut suaminya. Ya tak ya juga, fikir Puan Rose.
posted by Penulisan2u @ 5:01 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
28 Comments:
  • At 26/6/09 10:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emm x saba nak tau ending cite ni....
    panjang lg ke cite nih??

     

  • At 26/6/09 3:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    part ending tu..takkan Albert ngan wife sndiri cakap 'kau'..

     

  • At 26/6/09 5:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepatkanlah ending dia...

     

  • At 28/6/09 12:22 PTG, Blogger serrabum said…

    panjang lagi ke cite ni? cant wait for the next chapter

     

  • At 29/6/09 5:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aduhai....pnjangnya cite ni....jgn pnjang2 sgt tau...nnt bosan klau cite meleret2...=)

     

  • At 30/6/09 9:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku rs depa ni org sabah la....
    kt sn mmg ckp aku kau je...
    budaya depa

     

  • At 8/7/09 4:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ada blog tak....

     

  • At 10/7/09 11:12 PTG, Blogger adishroon said…

    jln cerita agak menarik.tapi bahasa yg digunakan kurang sesuai la..huhu..cam anak dgn ibu x patut ckp kau aku..
    penggunaan bahasa inggeris lintang pukang..kbyakannya x sesuai..klau bleh jdikan jln cerita ini lebih realistik agr lebih menrik dan para pembaca dpt membygkan situasi yg digmbarkan oleh penulis..
    pape pun good luck to abigail!bykkan bace novel2 melayu ye..=)

     

  • At 15/7/09 1:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    penggunaan bahasa y dgunakn penulis x sesuai dgn situasi..sperti pgunaan 'kau' dan 'aku' ant ibu dan anak,antara isteri ngn suami..pgunaan kata ganti nama tsbt nmpk kasar dan mnmpkan jurang hubungan ant keduanya..

     

  • At 18/7/09 8:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kepada adishroon, pd pendengaran mmg x elok berbahasa ibu kau n aku, tapi ada gak famili yg pakai bhs tu... conth my friend, tp keluarga diorg happy n lebih nampak berterus terang bila bcakap antr 1 sama laen, w/pun nmpk kasar.tu pun sbb care didikan famili mmg cmtu... so far sy tgk xde mslh pn komunikasi diorg.tp itulah reality khidupan

     

  • At 19/7/09 1:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok ar cite nie..best..
    x sabar nak tggu ending dy..
    but tkar ar ckit cara bahasa dlm cite nie..
    cm x beradap plk ak bce..
    mane blh ber aku or kau ngan parents kte..
    anyway, teruskan usaha..
    hasilkan lg banyak novel k..

     

  • At 20/7/09 7:06 PTG, Anonymous nurfa said…

    cpat la smbg cter ni..best la..
    xsbar nk tau ending die cmne

     

  • At 23/7/09 2:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jalan crite dan cara crite di olah best..awal lg cik abigail dh bgtau die bkn org mlayu jdik crite ni maybe bukan mwatak org mlayu..rasenye pgunaan aku n kau tu masih boleh dtrime xlaa mencacatkan sgt crite..cara pnyampaian crite dan ayat-ayat yg digarap juga bgus dan kdg2 lg bgus dri pnulis mlayu..sye suke..xbgitu straight dn logik dgn situasi nyata

     

  • At 24/7/09 11:01 PTG, Anonymous maiUPSI said…

    salam...anyway, bg saya cerita ini sangat menarik..plot cerita tersusun dan bahasanya juga senang utk d fahami..sy seronok sgt baca cerita nie....x sabar nak baca sambungannya..

     

  • At 25/7/09 4:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mne ending nyer???
    lme 2nggu nie....
    cpt ar,dh x sbr nie....

     

  • At 4/8/09 4:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    harap2 nya citer nie berakhir dengan happy ending.bila nak sambung dah tak sabor nak ketahuinya.cerita yang baik garapan citer nie santai membuatkan sesiapa saja yang membacanya teruja.tahniah utk abigail, saya minat karya anda

     

  • At 5/8/09 12:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ala..
    ble citer nie nak dismbg...
    x saba da nie

     

  • At 7/8/09 1:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bagus cerita ni.....cuma tentang aku dan kau digunakan dalam keluarga cuma kurang sesuai aje.... tapi memang menarik.... siti

     

  • At 8/8/09 2:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt r smbung..smbung pepnjg ket.ta puas r bc sesikit nh.

     

  • At 12/8/09 7:18 PTG, Blogger sitieys said…

    sambung...sambung....hehehe

     

  • At 20/8/09 11:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita nie best....
    bile nak buat novel sebenar..????
    if jadi...jangan luper bagitau saya yek...
    wish u all the best..!!!
    Chaiyok!!!

     

  • At 20/8/09 11:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bahasa aku engkau tue mmg ar kasar...
    but bagi orang sabah or sarawak maybe laen...
    ape dah..!!!
    cepat2 buat novel....yek..!!!

     

  • At 25/8/09 4:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la citer nie....
    pnjg lg ke novel nie?????????
    x sbr nak tahu ending citer nie........
    bile nak antar n3 baru????????
    anyway,congrats writer.......
    good job
    keep it up

     

  • At 27/8/09 5:17 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    abigail?stay kt ptrjaya kew?btw,nice story..cpt2 smbung tw! :D

     

  • At 3/9/09 1:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt lar smbung citer nie.
    dah lma sy tunggu...

     

  • At 11/9/09 11:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bl nk smbng....xsbr nk bc...

     

  • At 11/9/09 3:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apa dah jadi dengan citer nie.....habis mcm tu je ka??

    DiYaNN

     

  • At 22/7/10 2:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    blh thn cte nie..
    lme ag ke nk kuarkn endg ye?
    msti ada byyk kfliks..
    huhu..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group