BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Jun 05, 2009
Novel : Haruskah Kita Bersama 17 ( Akhir )
Nama Pena : nae

Ira masih lagi termanggu di bangku tersebut. Waktu itu dia hanya terfikir untuk mendail nombor telefon Am.

"Hello Am..boleh tak nak mintak tolong you datang ambik i? I tak boleh nak drive sekarang," ujar Ira dalam keadaan sebak.

" Ira kenapa ngan suara you ni? you menangis ke?" Am tiba –tiba risau dengan keadaan Ira.

Beberapa ketika kemudian Am meletakkan telefon dan bergegas untuk keluar menemui Ira.

" En. Asyram, jangan lupa En. kena jumpa client kita pukul 6 nanti," Zamir selaku setiausahanya cuba mengingatkan Am.

"Cancel all my meeting," tegas Am.

" Tapi meeting ni penting. They are our big client," Zamir cuba membantah.

" Just do what i said,ok! Biar saya je yang buat keputusan mana yang lebih penting. Lagi satu...batalkan tiket penerbangan saya ke US. Rasanya saya tak jadi balik sana," arah Am lagi.

Zamir hanya mampu menganguk. Dia tertanya-tanya hal apa yang penting sangat sampai bosnya sanggup membelakangi kerja.
-------------------------------------

" Ira you ok ke? Tanya Am sebaik sahaja mendekati Ira. Hatinya sakit apabila melihat Ira menangis teresak-esak.

" Dari awal lagi i dah agak perkahwinan kami akan jadi macam ni. Tapi tak tau kenapa i sedih sangat bila dia ceraikan i padahal dari dulu lagi i dah sedia. I tak kuat, Am," ujar ira tersedu-sedu.

" Banyakkan bersabar, ok. Macam ni lah Ira, apa kata i hantar you balik kampung you semula. Then you tenangkan fikiran you dulu,ok. Biar i jumpa dengan Eddy," tiba-tiba Am menjadi geram dengan tindakan bodoh Eddy.

" Jangan, Am. I dah janji dengan diri i yang i akan terima apa saja keputusan dia. Kalau dia dah pilih Zara, i hormat keputusan dia. Lagipun Zara tu kan cinta pertama dia,"

" Dah la tu, you tak payah fikir apa-apa lagi. Ingatkan tuhan..Dia takkan uji hambaNya di luar kemampuan kita, so, i yakin you boleh harungi semua ni. Kalau you perlukan apa-apa i sentiasa support you.......as a friend,"pujuk Am.

----------------------------------------------

"Tuan...ada orang nak jumpa dengan tuan. Boleh saya bagi dia masuk?" lembut sahaja suara Liza setiausahanya meminta kebenaran.

" Awak ni pun satu. Kan saya dah cakap saya tengah sibuk ni. Yang awak bagitau saya ada kat ofis tu kenapa," marah Eddy. Sejak pulang dari China, bertambun fail-fail di atas mejanya yang masih belum disemak.

"Tapi dia cakap dia bakal madu you and dia ada hal penting nak bincang dengan you" jawab Liza

" Hish..sejak bila pulak aku dimadukan ni? baru bercerai adalah," bisik Eddy kehairanan. " Awak suruhlah dia masuk," Balas Eddy.

Seketika kemudian Liza membawa pemuda tersebut masuk ke pejabat Eddy. Liza dari tadi tidak lepas memandang wajah pemuda itu. " Huh, so damn handsome, manalah bos aku kenal laki ni," bisik hati Liza
"Hai..saya Megat Asyram Megat Hasyim," pemuda itu menghulurkan salam perkenalan kepada Eddy.

Serta-merta Eddy terus bangun apabila mendengar nama itu. Nak tak nak Eddy terpaksa menyambut juga salam daripada musuhnya itu.

" I guess you pun dah tau nama i tapi panggil je Eddy," balas Eddy tanpa sedikit pun senyuman di wajahnya.
Dalam pada itu sempat dia meneliti pemuda di hadapannya itu. Dangan wajah kacukan Melayu –inggeris, pemuda itu bisa mencairkan hati mana-mana wanita. Kalau tidak, takkan lah setiausahanya masih lagi tercegat di pejabat Eddy sambil memerhatikan Asyram.

" Liza, awak ada apa-apa lagi ke nak tambah? Kalau takda elok awak pergi sambung kerja awak kat luar tu," sindir Eddy.

"Err.yelah saya mintak diri dulu," jawab Liza yang menyedari kealpaannya sebentar tadi. Sebelum keluar sempat lagi dia melemparkan senyuman manis ke arah Asyram.

Sebaik sahaja Liza keluar Am terus duduk di hadapan Eddy tanpa dipelawa.
" Aku taknak buang masa kau so, i just go straight. Kenapa kau buat Ira macam tu?"

" Huh..you should thank me for that. Sekarang ni kau ada peluang nak bersama dengan dia," balas Eddy sinis.
" Kau ingat Ira perempuan macam tu ke? Sia-sia je dia cintakan kau.," balas Am yang terkilan dengan sikap Eddy.
" Kau tak payah nak berlagak baik la kat sini. Macam aku tak tau apa yang korang buat kat belakang aku..but..who cares? Kalau kau nak sangat dia ambik la," cabar Eddy

" Memang dari dulu lagi aku cintakan dia tapi mulai hari ni aku akan pastikan dia jadi milik aku. Dari awal lagi aku dah agak kau memang tak layak untuk Ira," kata Asyram sebelum berlalu keluar dari pejabat Eddy.
Hampir setengah jam Eddy termenung memikirkan kata-kata Asyram sebentar tadi.
" Betul ke Ira cintakan aku?" bisik Eddy yang masih lagi meragui tindakannya sebelum ini. " Ahh! Tak mungkin. Kalau tak, kenapa dia buat tak tau je waktu aku ceraikan dia dulu. Langsung tak mintak penjelasan dari aku," bisik hati Eddy lagi.

--------------------------------------

" What! Berpisah? You ni kenapa Eddy tiba-tiba je nak putus dengan i? Zara agak terkejut mendengar keputusan Eddy. Dia menyangka hubungan mereka akan lebih erat setelah Zara berjaya memasang perangkapnya tapi ternyata dia silap.
Eddy hanya mendiamkan diri. Kalau boleh dia tak mahu ada hubungan dengan mana-mana perempuan lagi. Dia sudah letih dikecewakan.
" Ok, you bagi i sepuluh alasan kenapa you nak berpisah dengan i," desak Zara.
" Tak payah sepuluh, satu pun dah cukup. Sebabnya you tu cuma kisah silam i je. Selama ni i terkeliru dengan hati i sendiri. Now i dah tau apa yang i nakkan," jawab Eddy selamba.
" Senang je you bagi alasan bodoh tu kan. Cakap je lah you tergila-gilakan janda you tu," Zara merasa geram dengan sikap Eddy. Zara dapat merasakan bahawa Eddy masih cintakan Ira walaupun sudah lima bulan mereka bercerai. Yang pasti dia takkan mengalah.
" Terpulang lah pada you. I dah malas nak cakap apa-apa lagi. Anyway, i rasa dulu perangai you tak macam ni," balas Eddy sebelum meninggalkan Zara.
Tanpa disangka pertengkaran mereka diperhatikan oleh Mia yang duduk agak hampir dengan meja mereka. Setelah melihat Eddy berlalu, Mia segera mendapatkan Zara.

" Kalau you nak tahu, macam tu lah caranya Eddy putuskan hubungan dengan semua perempuan lain. Dasar buaya jantan. I pun dah terkena macam you," ujar Mia yang terus duduk tanpa dipelawa.

" And you are...? tanya Zara yang agak terkejut dengan kemunculan Mia. Dia seperti pernah melihat wajah itu tetapi puas diingatinya namun gagal.

" Oh...Sorry la kalau you tak kenal i. Maklumlah selama ni i cuma berlakon filem international je , Orang sibuk macam you ni mungkin tak perasan kot...well, you can call me Mia," jawab Mia dengan penuh bangga.

" Panggil je i Zara," jawab Zara yang agak meluat dengan sikap mengada Mia.

" Ooo..you lah Zara yang runtuhkan rumahtangga Eddy dengan perempuan tak guna tu kan. You know what, i suka sangat diorang bercerai. I think we can be a good friend," jawab Mia selamba.

" Really? Bukan ke kita ni pesaing?" tanya Zara yang agak ragu-ragu dengan kesungguhan Mia.

" Sekarang ni i dah dapat jerung besar, so, i tak kisah pun Eddy tinggalkan i. Yang i sakit hati tu dengan si Ira. Dari universiti lagi kitorang bermusuh. Kalau la dia takde kat muka bumi ni senang hati i," ujar Mia geram.

" Maknanya you nak dia mati, macam tu?" uji Zara.

" Ish..err..i cakap je. Takkan la i nak buat macam tu. Berdosa tau," jawab Mia tersekat-sekat.
"Kalau you nak, i boleh tolong you. Lagipun i kenal orang yang boleh buat kerja ni..Cuma.. upahnya agak mahal la," Zara cuba memberikan cadangan.

" Betul ker? Ok lah pasal upah tu you jangan risau i boleh mintak dengan sugar daddy i," balas Mia yang tiba-tiba kelihatan bersemangat untuk melakukan perbuatan terkutuk itu.
" Huh..tadi berlagak alim," bisik Zara dalam hati.

----------------------------------

Konvenyen yang dianjurkan oleh Kementerian Perdagangan dan Industri benar banar mendapat sambutan dari kalangan ahli perniagaan di seluruh Malaysia. Ira dan Asyram juga tidak ketinggalan menghadiri konvensyen tersebut bagi mengintai peluang perniagaan di masa akan datang.

" Am, thanks yek sebab bawak i pergi seminar ni. Lama dah rasanya terperap kat rumah. Dapat jugak i jumpa dengan kawan –kawan lama i kat sini," ujar Ira sambil tersenyum.

" Tu lah you. Kalau tak sebab seminar ni jangan harap you nak datang KL. Tau la kerja dekat dengan kampung," balas Am riang.
Hampir 4 bulan menahan rindu tidak bertemu dengan Ira setelah Ira ditukarkan ke Pahang bagi menguruskan syarikat mereka di sana. Semuanya atas cadangan Asyram yang mahu Ira lebih tenang apabila dapat tinggal hampir dengan keluarganya. Hanya itu yang mampu dilakukan oleh Asyram bagi mengurangkan kesedihan yang ditanggung oleh Ira.

" Kenapa you ni dari tadi asyik senyum je. Suka sangat ke dapat jumpa i?" usik Ira.

" Mesti lah. Tiga hari ni i takkan lepaskan you," Balas Am yang tak mahu kalah dengan usikan Ira. Ira hanya tersenyum sipu tanpa disedari perlakuan mereka diperhatikan oleh Eddy yang juga berada di lobi hotel tersebut. Sebaik sahaja mengangkat wajahnya, Ira terkejut melihat Eddy yang berada agak hampir dengan mereka. Eddy pula berpura-pura memandang ke arah lain.

" Ira you ok ke?" tanya Am yang juga menyedari kehadiran Eddy.
"Biasa je," jawab Ira selamba namun dalam hati tuhan je yang tahu betapa sakitnya hati dia melihat wajah Eddy.
" Kalau macam tu pergi lah tegur dia. Tak elok you buat-buat tak kenal dia," nasihat Asyram.

" Ish..tak payah lah..bukannya dia tak tahu i kat sini..saja je buat buta," balas Ira menyampah.

" Jangan macam tu. Tak kira macam mana pun dia buat you dulu, dia tetap pernah jadi suami you kan.
Sekurang – kurangnya you boleh mintak penjelasan kenapa dia ceraikan you dulu," tambah Am lagi.

Ira hanya mengikut nasihat Am. Dengan langkah perlahan dia berjalan menuju ke arah Eddy manakala Am hanya memerhatikan dari jauh. Dia tahu walaupun Ira begitu marahkan Eddy namun dalam hatinya hanya ada lelaki itu.
" Hai, Eddy, kau sorang je ke?" tanya Ira cuba memulakan perbualan.

" Haah, sorang je, lagipun aku bukannya datang nak bercinta," sindir Eddy sambil memandang kearah Asyram.

" Ok lah, all the best to you," balas Ira yang ingin berlalu dari situ namun dia terkejut apabila Eddy
menarik tangannya. Hampir saja dia mahu tersembam di dada Eddy namun cepat-cepat ditahannya. Mujurlah tak ramai orang di situ memandangkan seminar bahagian kedua akan disambung tengah hari esok. Kebanyakan peserta sudahpun membawa haluan masing – masing di hotel tersebut.

" Kau sihat?" tanya Eddy lembut.

" Kalau tak sihat takkan la aku ada kat sini," jawab Ira kasar.

Eddy masih lagi dapat menahan marahnya. " Jom kita berbual kat lain. Tak selesa lah kat sini," ajak Eddy lembut setelah melihat kelibat Asyram hilang dari pandangan mereka.

" Takpe la lagipun aku dah janji nak makan dengan ...," kata – kata Ira terhenti apabila dia tidak nampak kelibat Am lagi. " Mana pulak mamat ni pegi.." bisik hati Ira.

" Kenapa, takut buah hati kau marah ke?" sindir Eddy.

" Dah la aku malas nak cari gaduh dengan kau. Kalau tak sebab Am yang suruh, tak hingin aku nak tegur kau," jawab Ira sengaja membangkitkan marah Eddy.

" Huh...! Baru bercerai dah boleh ikut cakap jantan lain. Waktu dengan aku dulu bukan main lagi melawan," rungut Eddy kesal.

Ira tak tahu kenapa dia boleh menitiskan air mata apabila Eddy mengungkit tentang perkahwinan mereka dulu. Eddy mengeratkan lagi pegangan tangannya cuba memujuk Ira. Waktu itu baru Ira tersedar yang dia langsung tidak melepaskan tangan Eddy dari tadi.
" Sorry, ok. Aku tak patut ungkit hal kita Cuma satu je aku nak tahu..kau cintakan Asyram?" tanya Eddy
Bengang Ira mendengar pertanyaan sebegitu yang keluar dari mulut Eddy. Maknanya selama ni sia-sia je Ira meluahkan perasaannya kepada Eddy.
" Kenapa kau nak tau?," balas Ira marah.

" Aku ada hak atas kau," jawab Eddy

" Kau dah hilang hak tu waktu kau jatuhkan talak pada aku dulu," jawab Ira lalu berlari meninggalkan Eddy. Dia amat sedih apabila Eddy masih lagi meragui cintanya. Mungkin mereka tak ditakdirkan bersama.
-----------------------------------

Ira merasa tenang setelah menghabiskan masa hampir satu hari di pantai Cherating bersama dengan keluarganya. Am juga turut serta berkelah bersama mereka. Sejak beberapa bulan kebelakangan ini hubungan Asyram dan keluarga Ira sangat rapat malah adik – adik Ira langsung tidak kekok bermanja dengan Asyram.

" Am, i nak ucapkan terima kasih sangat – sangat kat you sebab support i selama ni," ujar Ira apabila mereka berjalan beriringan.

" It’s ok. I pun harap you kuat semangat, i cuma boleh tolong apa yang termampu je," balas Am. Walaupun dia sedar yang dia tak mungkin dapat memiliki Ira, namun dia tetap ingin melindungi wanita yang disayanginya itu.

" Err..Ira boleh tak i nak tanya you someting?"

" Apa dia?"

" Kalaulah suatu hari nanti pintu hati you terbuka untuk lelaki lain, i ada peluang tak?" tanya Am berdebar.

" Am, kalau boleh i taknak beri sebarang harapan pada you. You lelaki paling baik pernah i jumpa. Kalaulah i kenal you dulu sebelum dia, mesti i dah jatuh cinta pada you," jawab Ira jujur.
" Takpelah,Ira. Sampai bila-bila pun i akan tetap tunggu you," balas Eddy yang senang mendengar pengakuan jujur Ira.

" Hari dah nak gelap ni, Jom lah balik," ajak Ira satelah agak lama masing-masing mendiamkan diri.
" Ok..i follow kereta you dari belakang," balas Am yang turut bangun mengikut Ira.
--------------------------------------

Sepanjang memandu Am merasa entah mengapa Am merasa tak sedap hati. Sebentar tadi dia memberi isyarat kepada Ira supaya meneruskan perjalananterlebih dahulu kerana dia ingin mengisi minyak.

Mereka berjanji untuk bertemu di Bandar Kuala Terengganu sebelum Am meneruskan perjalanannya ke KL.

Sebaik sahaja sampai di satu selekoh, Am melihat beberapa orang berkumpul di situ. Kelihatan asap berkepul- kepul memenuhi kawasan itu. Dengan penuh debar Am memperlahankan keretanya bagi melihat apa yang berlaku. Jantungnya hampir terhenti apabila melihat kereta Ira hancur remuk manakala darah kelihatan memenuhi segenap kawasan itu.

Am terduduk seketika apabila diberitahu oleh orang di situ bahawa kesemua mayat telah pun dihantar ke hospital berdekatan. Dia cuba mengumpul kekuatan untuk bangun tetapi gagal.
--------------------------------------------

Sementara itu berita mengenai kemalangan yang menimpa Ira dan keluarganya telahpun diketahui oleh seluruh kakitangan Max Engineering. Zara turut sama berpura-pura sedih di hadapan staf yang lain sedangkan dialah yang merancang kemalangan tersebut.

" Cik Zara, Cik Mia nak bercakap dengan you di talian." Lembut saja suara setiausahanya.
" Hmm..ok. Sambungkan," arah Zara.
" Zara, kenapa boleh jadi macam ni? I thought kita nak gertak dia je. Kenapa sampai bunuh-bunuh ni!" marah Mia yang sudah mula takut dengan kejadian itu.
" You cakap tu bertapis sikit,ok. It was accident. Buat tak tau je dah la," balas Zara yang agak bengang dengan sikap penakut Mia.
" Tapi i dengar dah jadi kes polis," ujar Mia.
" Kalau you tak bukak mulut macam mana orang nak tau. Lagipun orang yang i upah suruh langgar kereta Ira tu memang profesional," balas Zara.
" Hmm, oklah since you dah cakap macam tu. Tapi kalau apa-apa hal timbul i cari you tau," ugut Mia.
" Don’t worry. Yang penting sekarang kita dapat lenyapkan musuh kita tu," balas Zara serentak dengan itu mereka berdua tertawa kemenangan.
Zara bersiap – siap untuk keluar apabila dia melihat semua orang berkumpul dimeja setiausahanya.
" Ada hal penting ke yang you all bincangkan kat sini?" tanya Zara yang ingin turut serta perbualan mereka namun reaksi muka mereka kelihatan seperti marahkannya. Lantas Zara terperasan butang interkom di meja setiausahanya masih menyala. Ini bermakna mereka semua sudah pun mendengar perbualannya dengan Mia sebentar tadi.
--------------------------------------------
Eddy tiba di banglo keluarganya dengan menaiki teksi. Lebih kurang dua jam dia menunggu pemandunya di balai ketibaan KLIA namun wajah Pak Abu langsung kelihatan. Dia menelefon ke rumah juga tiada yang menjawab.

Sebaik sahaja tiba di rumahnya Eddy mendapati kereta abang dan neneknya turut berada di perkarangan banglo tersebut. Apabila Eddy masuk sahaja ke rumah didapati semua mata tertumpu ke arahnya namun masing – masing kemudian tunduk memandang lantai.
" What wrong with everyone? Kenapa senyap je?" tanya Eddy yang merasa tidak sedap hati dengan kelakuan ahli keluarganya manakala Datin Nora terus menangis teresak – esak di sisi suamminya.
" Kenapa Pa?" desak Eddy
" Eddy, papa harap Eddy tabah mendengar berita ni. Sebenarnya Ira dan family dia accident akibat perbuatan khianat. Jenazah mereka semua telahpun selamat dikebumikan minggu lepas," terang ayahnya tersekat-sekat.
" Tak mungkin! Papa jangan main-main. Ira tak mati," jerit Eddy seperti orang hilang akal.
" Eddy, bersabar ye nak. Kita sebagai manusia memang tak dapat lari dari Qada’ dan Qadar. Bawak mengucap,nak,"pujuk ayahnya lagi.
" Kenapa takde orang yang bagitau Eddy?" pantas air jernih mengalir di pipinya. Dia tidak segan – silu lagi untuk menangis di depan orang ramai.
" Kami minta maaf, Eddy. Kami tak mahu fikiran kau terganggu kat sana. Lagipun urusniaga tu sangat penting untuk masa depan syarikat kita," terang ayahnya.
Eddy tidak sedar apa yang berlaku selepas itu. Yang pasti setelah terjaga dia mendapati kaki dan tangannya diikat kerana cuba untuk terjun dari balcony rumahnya ke bawah. Mujurlah berjaya dihalang oleh abang dan ayahnya.
---------------------------------

Sudah hampir setahun pemergian Ira namun keadaan Eddy masih tidak berubah. Dia langsung tidak ambik peduli hal syarikat. Setiap hari Eddy akan berada di tasik utrajaya dengan harapan Ira akan muncul dan kembali kepadanya. Sehingga sekarang dia tidak dapat menerima hakikat pemergian Ira. Keluarganya sudah puas menasihatkan Eddy namun tidak dipedulikannya.
Sedang Eddy berjalan di sepanjang tiba-tiba dia terpandang susuk tubuh yang sangat dikenalinya.
"Ira!," teriak Eddy seakan tidak percaya. Dia berjalan agak pantas menuju kearah perempuan itu yang masih duduk di bangku menghadap tasik.
" Ira, mana Ira pergi selama ni, sayang. Semua orang cakap Ira dah mati tapi abang tak percaya," ujar Eddy kegembiraan lantas menerpa ke arah perempuan itu yang terpinga-pinga dengan perbuatannya.
" Eh! Encik buat apa ni? saya bukan Ira. Ish..lepaslah!," tengking wanita dihadapannya.
" Ira, Abang tau Ira masih marahkan abang. Jom ikut abang, kita rujuk semula,ok" balas Eddy lantas menarik tangan wanita itu yang memang mirip wajah Ira.
Perempuan itu lantas menggunakan seluruh tangannya untuk melepaskan diri dari Eddy.
" Gila!," ujar perempuan itu lalu melarikan diri.
-----------------------------------------------
Tercungap-cungap nafas Aida apabila sampai di rumahnya. Serta-merta dia mendapatkan ayah dan abangnya yang masih duduk di taman buatan yang menjadi hiasan utama banglo mereka.
" Kenapa ni Aida? Macam kena kejar hantu je?" usik papanya
" Bukan kena kejar hantu pa tapi orang gila. Mati – mati dia ingat Aida ni isteri dia. Muka je handsome tapi tak sihat. Kesian dia," Aida becok bercerita sambil diperhatikan abangnya.
" Aida pergi mana tadi?" tanya abangnya yang kelihatan agak risau.
" Tadi Aida pergi jalan kat tasik Putrajaya tu. Lepas tu lah lelaki tu tak habis-habis panggil Aida ni Ira. Siap ajak aida rujuk dengan dia," jawab Aida.
" Lain kali kalau nak kemana- mana jangan nak memandai pegi sorang diri. Awak tu kan baru je sihat. Nanti kalau apa-apa jadi macam mana?" abangnya tiba-tiba marah setelah mendengar ceritanya.
" Aida mintak maaf, bang. Aida tak terfikir pun yang Aida akan susuhkan semua orang," Aida seakan merajuk mendengar abangnya meninggikan suara kepadanya. Selama ini abangnya tidak pernah bersikap begitu.
" Dah la tu. Aida pergi rehat dalam bilik dulu, nak. Nanti papa suruh Mak Kiah bawakkan ubat Aida," pujuk papanya lembut.
Sebaik sahaja Aida pergi, Datuk Hasyim merenung anak bujangnya yang masih lagi mencuka.
" Am, sampai bila kita nak rahsiakan hal ni dari pengetahuan Ira?" tanya Datuk Hasyim yang agak risau dengan kejadian yang menimpa Ira sebentar tadi.
" Papa, barapa kali Am nak ingatkan..nama Ira dah tak wujud, yang ada sekarang ni Aida, kalau dia dengar nanti macam mana?" balas Asyram dengan suara perlahan bimbang didengari orang lain.
" Sorry, papa dah terbiasa. Memang papa sayangkan Aida macam anak papa sendiri tapi papa tak sanggup tengok Am pendamkan perasaan sendiri. Macam mana Am nak mencintai Aida kalau Am tak beritahu yang Am ni bukan abang dia," ujar ayahnya.
" Am tak kisah pun kalau tak dapat memiliki dia. Yang perting Am dapat lindungi dia sampai bila-bila. Kalau ingatan dia dah pulih nanti, Am sedia hormati apa jua keputusan dia. kalau dia nak balik semula dengan bekas suaminya pun, Am redha," balas Am tenang.
Am masih terbayang kemalanga ngeri yang berlaku setahun lalu. Setelah dia berkejar ke hospital, dia mendapati hanya Ira sahaja yang terselamat manakala yang lain meniggal di tempat kejadian. Tidak dapat dibayangkan betapa pilunya dia saat itu. Walaupun Ira selamat namun keadaannya amat kritikal pada waktu itu. Atas pengaruh ayahnya, berita mengenai keadaan Ira disembunyikan dan dia dibawa segera ke Singapore untuk menerima rawatan kecemasan. Tidak lama kemudian Am membawanya ke US pula untuk rewatan lanjut. Ternyata Ira kuat semangat dan sedarkan diri setelah hampir lima bulan koma. Siang malam Am menjaganya di hospital tanpa mengenal erti penat. Bagaimanpun Ira hilang ingatan akibat trauma dengan kemalangan yang menimpanya.
Sebaik sahaja terjaga dari koma, perkara pertama yang ditanya adalah keluarganya. Nak tak nak Am terpaksa mengaku sebagai abangnya kerana menurut doktor Ira tidak boleh menerima sebarang tekanan lagi kerana ini boleh membahayakan nyawanya. Am tidak sanggu untuk berterus terang yang seluruh keluarga Ira telah meninggal akibat langgar lari. Sudah tentu Ira akan menyalahkan diri sendiri kelak.Bermula detik itu, nama Ira telahpun ditukar kepada Aida. Manakala Zara dan Mia pula dihadapkan ke muka pengadilan atas tuduhan merancang kemalangan tersebut sehingga menyababkan kematian.
-----------------------------------

TIGA TAHUN KEMUDIAN
"Papa, malam ni kita g tengok wayang nak tak," manja sekali Aiman memujuk Eddy.
" Tak boleh lah, UPSR kan nak dekat. Papa nak Aiman study betul-betul biar dapat 5A," pujuk Eddy.
" Tapi Aiman baru je habis study. Sekali – sekala nak releasekan kepala ni," jawab Aiman
" Ok lah tapi Aiman kena janji esok habiskan semua homework untuk cuti akan datang, boleh," balas Eddy senang melayan keletah Aiman..
" Sayang papa," riang sekali Aiman mendengar persetujuan ayahnya.
Hampir tiga tahun Eddy mengambil Aiman sebagai anak anggkat. Dia semakin sayangkan Aiman kerana kanak-kanak itu sering mengingatkannya kepada Ira. Dia masih ingat lagi bagaimana dia dibawa oleh Ira melawat rumah anak yatim bagi meraikan hari jadi Aiman. Sejak itulah dia menyanangi kanak-kanak tersebut yang telah kehilangan orang tuanya sejak kecil lagi. Kerana Aiman jugalah dia keadaan hidupnya lebih terurus berbanding sebelumnya. Dia juga sudah mula mengambil tahu mengenai hal-hal syarikatnya.
Teguran dari neneknya mematikan lamunan Eddy.
" Eddy, dah lama nenek nak bagitau Eddy hal ni tapi nenek tak tahu macammana nak mulakan tapi Eddy berhak untuk tahu," ujar neneknya yang agak gusar dengan reaksi Eddy nanti.
" Hal apa nek?" tanya Eddy.
" Sebenarnya...Ira masih hidup. Kami semua pun baru tahu perkara ni bulan lepas. Papa Eddy suruh nenek semua orang rahsiakan hal ni dari Eddy tapi nenek tak sanggup," terang neneknya sambil menitiskan airmata.
Eddy hanya tersenyum sambil menunduk memandang lantai. " Sebenarnya Eddy dah lama tahu tentang perkara ni. Lebih kurang tiga tahun lepas," balas Eddy
" Hah! Macam mana Eddy tahu?" tanya neneknya kehairanan
" Nenek ingat tak dulu Eddy pernah meracau kat satu banglo ni yang Eddy nampak Ira kat Putrajaya... tapi waktu tu takde sesiapa pun yang percaya, so,Eddy upah penyiasat untuk siasat tentang kemalangan tu.
" Kenapa Eddy tak jumpa dengan Ira? Kan Eddy cintakan Ira?" tanya neneknya lagi seperti wartawan lagaknya.
" Sebab cintakan Iralah Eddy tak sanggup nak jumpa dengan dia. Eddy taknak dia bertambah menderita bila melihat Eddy. Cukuplah Eddy tahu yang dia dah bahgia," jawab Eddy perlahan. Di tangannya masih menggenggam sepuscuk surat yang ditemui dibawah mejanya beberapa tahun yang lalu. Surat yang memberi semangat untuk Eddy terus hidup. Dengan perlahan – lahan dia membuka surat itu lalu dobaca buat kesekian kalinya.

"
Terlebih dahulu Ira ingin meminta maaf kenara menceroboh masuk ke bilik abang. Sebenarnya dari dulu lagi Ira teringin nak paggil Eddy ‘abang’ tapi Ira malu. Ira harap abang tak ketawakan Ria kalau terbaca surat ni.
Malam tadi merupakan malam yang paling bahgia buat Ira kerana Ira dapat luahkan apa yang terpendam dalam hati Ira selam ni. memang Ira betul-batul ikhlas mencintai abng, cumc, Ira agak terkilan kerana abang masih belum meluahkan isi hati abang pada Ira. Ira tak tahu samada abng juga mencintai ira atau tidak.
Ira harap abang berjanji dengan Ira yang abang akan sentiasa hidup bahagia walaupun waktu itu nanti kita mungkin tak bersama....
Sekian"


Eddy melipat kembali surat tersebut. Kali ini dia tidak menangis lagi seperti sebelumnya. " Aku akan hidup bahagia,Ira. Aku janji," ucap Eddy perlahan.
TAMAT

P/S: Cinta bisa mengatasi segalanya namun cinta sahaja tidak cukup untuk kita terus bersama.
Haruskah kita barsama?
posted by Penulisan2u @ 4:12 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
55 Comments:
  • At 5/6/09 4:54 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huh tak suka ending dia... benci... and kenapa laju sangat story line dia... seriously menghampakan... i just hate the ending.. macam tak berbaloi.. sorry writer.. u can do better then this..

     

  • At 5/6/09 5:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wawawa..nape ending die cmtu? sedihla plak..cite die tergntung..tp xpe..cinta xsmstinya bersama..cite yg best..!

    -cheesecake-

     

  • At 5/6/09 7:54 PG, Anonymous Alyaarissa said…

    Ala cite ni tergantung la...x best r...tgh seronok2 bc last2 pengakhir cite ni tergntg....penulis xde idea dh ke??smbg la blk...biar ira n eddy hidup bersama blk....

    Ayupali

     

  • At 5/6/09 8:24 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    btul 2 citer ni tergantung..tp okla...smoga writer blh tlis lg baik lpas ni..good luck..n pe kte sambung blik cter ni wt sri no 2..

     

  • At 5/6/09 8:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending x besh....nak ending len...

     

  • At 5/6/09 8:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    buatlah buku jgn ending macam nie ala... cerita best tapi pendek jer... teruskan cereta dan buat versi cetak leh buat koleksi... cian kat eddy....

     

  • At 5/6/09 9:34 PG, Blogger aqI€Y zAr!m€ said…

    xpe ah korg dh mmg tkdr eddy bkn wif ira..nk wt cmne ?

    bes ah writr..

    sdihnye dh abs ....huhu

     

  • At 5/6/09 10:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eeee... takkanlah ending citer cam tu je tergantunglah.. nak tau jugak kisah ira @aida pulih dr ingatan.. macam mane reaksi Am dan Eddie... siapa yang irah pilih...SAYA TUNGGU CITE NIE DLM BHGN KE2..(harap2 adelah).

     

  • At 5/6/09 10:41 PG, Blogger bidadari cinta said…

    to writer..bukn senang nak menghabiskan story kan..
    byk pengkritik kat atas kate citer ni tergantung and endingnye x best..
    x semestinya sumer citer harus berakhir dgn kebahagiaan..apepun citer ni best..
    klu ade sambungan..maybe lagi best..chayokk!!!

     

  • At 5/6/09 11:08 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ala sambung lagi..
    bagi happy ending..
    walau cinta x semestinya bersama
    xkan watak arsyam tergantung cam tu jer.

     

  • At 5/6/09 11:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending wat la baru....dari bab satu semunya best...tetiba bab akhir x syok sgt...wat laen k....citer yg syok2 sket

     

  • At 5/6/09 11:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    a'ah laa..x syok r ending yg camnih..huhuuhhu

    ngat eddy ngan ira...

    xkan waste mase sampai 3 thun cmtu..huhuhu

    smbg la lagi..uat lam bentuk cerpen ker...

    pls..pls...plss

     

  • At 5/6/09 12:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending tak best laa.

     

  • At 5/6/09 12:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    knp prlu tergesa2 hbiskn?
    mcm x sbr nk endingkn...
    dah mcm keretapi dah...
    smuanya trjd dlm satu bab yg terakhir...
    knp jd mcm ni?
    xslah klu ending mereka x bersama, tp ape slhnya bg ending yg memuaskn hati smua pmbaca?
    ksian pd pmbc yg slami ni yg bc dr awal dan sggup tggu lama utk bc enidng...
    tp, pghbisnnya? tergntung...
    Think about this.

     

  • At 5/6/09 12:36 PTG, Anonymous nae said…

    sory if u guys not satisfied with the ending..sebenarnya akan ada sequel tuk cite ni tapi dlam bentuk cerpen...i'm still working on it.
    credit to tis blog for giving me some space tp posted my work..
    wait for my next novel titled "Hilang" soon.
    i appreciated all your comments.
    tq

     

  • At 5/6/09 1:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Hehehehehe.... cam tu laaa writer.. sumer nak tau bl ingatan ira pulih.. dia choose saper.. ok i'll be wait for your novel.. gudluck k!!!! ~~emmie~~

     

  • At 5/6/09 1:51 PTG, Blogger keSENGALan teserlah.. said…

    btol2..
    nk taw ape jd pas ira pulih blek ingatan dye..
    waitin 4 d cerpen..

     

  • At 5/6/09 4:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuu~...
    yea yea....
    de sambungan...
    (^.^)

     

  • At 5/6/09 5:38 PTG, Blogger iya_adirah said…

    ending xbez la..
    then ayt die cm lam cerpen..
    bez mmg la bez..
    but ade byk missing..
    suprises die cm xsuprise sgt..
    tlalu plane..
    tllu laju..
    but the conclusion is thniah la..
    xsume org leh krg cite..

     

  • At 5/6/09 7:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    laa...igtkn at last ira igt blik n still ngn eddy..abes,,pe jd ngn zara n mia??asal tergantung...
    xske r ending cmni...
    alaaa...

     

  • At 5/6/09 10:31 PTG, Blogger ilah said…

    waaa.. sdeh!!! nper cer ending cm nie????
    huhuhu smbng la.. plzzzzzzzz... huhu

     

  • At 5/6/09 10:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nape ending dia cam2 buat barulah biar best ckit. biar ira n eddy bersama balik.

     

  • At 5/6/09 11:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wawawawawa xbst rrr ending dier. nape mereka xleh bersama semula. buatla ending y ira n eddy boleh kembali bersama.. ape jd ngan am, mia zara.patutnya ada la citer pasal dowang 2. cam cpat sangat jer citer ni bl dah ujung2.

     

  • At 5/6/09 11:57 PTG, Blogger ♥corcraze♥ said…

    citer dah superb2 brilliant!!
    suke gile,hari2 tggu jek,tp awak lambat upload smpi lupe sstengah character..huhu..

    btw,plot lompat2 la,xbest la sgt,benci gile..
    so,dgr akan ada HILANG eh?
    and i hope u boleh la pusing ke belit2 camne pun utk dorg bersame!!pls!!as long as the logic is stll there..

    Haruskah Kita Bersama?
    HARUS!! WAJIB!! MESTI!! A MUST!!!...

     

  • At 6/6/09 12:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    arini baru start baca from 1st n3 til ending....
    mmg best...
    tp xkn ending camtu je..??
    yg pasti ira kena memilih gak..huhu
    i'll wait 4 e sequel..

     

  • At 6/6/09 1:38 PG, Anonymous noona said…

    cite ni bleh wat org ketawa, nangis dan sakit hati dlam masa yg sama..(skit ati ngan ending)
    papepun writer, tq cos wat sambungan tuk cite ni.
    kalu tak silap dah ade dlam blog you kan?
    Haruskah kita bersama II.
    tp tk sempat bace lagi.hopefully lebih best dr yg pertama.

     

  • At 6/6/09 3:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    i love this ending...well...u got a fan now...keep up d good work...c ya!!!

     

  • At 6/6/09 5:37 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hohoho..aah, sy pon arap de smbung @ sequel ke ape..

     

  • At 6/6/09 10:29 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hey guz.i think writer just show us the reality of life!
    ..at least cerita ni tak meleret like certain novel.ada sesetengah kisah cinta memang tergantung..
    orang yg tk mengalaminya takkan faham..
    well..waiting for ur next sequel

    anna

     

  • At 6/6/09 10:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    writer yg misteri....bleh tak kasi id myspace or friendster/fcbook or anything???
    teringin nk kenal penulis yg kejam ni...
    sanggup wat ending cam ni ek?huhu
    btw, i love ur story. different

     

  • At 6/6/09 1:55 PTG, Blogger Putri Lily said…

    Sebenarnya saya masih keliru. Baik dari segi jalan cerita dan nama watak2nya, cerita ni mcm tak bnyk berbeza dgn cerita Sehalus Cinta Berbisik tulisan seorg lagi penulis. Sampai pernah satu ketika saya terlupa tajuknya, saya ingatkan dua cerita ni adalah cerita yg sama. hehe.. Cuma saja cerita SCB itu takkan disambung lagi dalam versi online.

    Apa2pun tahniah buat penulis. Percayalah.. sesuatu yg berbeza itu adalah dari idea kita yg sebenar. Bukan meniru2 gaya penulisan org lain. Moga sukses terus..

    Ikhlas
    ~Putri Lily~

     

  • At 6/6/09 9:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    npa ending nya camtu ha???? xbest larr..

     

  • At 7/6/09 5:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    largh...apsal ending camtu???
    Nae sambung lgi la...
    please...
    x bestla ending camni???

     

  • At 9/6/09 2:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pape hal pun, i love dis novel...
    citer nih milik pnulis kan?
    so, ending tuh best ke x pnulis pnye hak...
    ag pun, korang jgak nk pnulis siapkn cpat2 kn?
    so, its here...

    accept dis...give more support to nae...
    chyok nae!!!

     

  • At 16/6/09 2:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bencinya!!!!!!!! apa pnya ending la...tpi kte salute la jln citer ni,beshhh..hnya ending yg buat kte GERAM nk mampus....tp gud luck sbab citer ni myentuh jiwa...plesss buat siri ke2....tolong lar...tapi ending jgn cm ending yg ni.. tq kerna mhiburkn hti smua pminat nvel..:D HIDUP NOVEL JIWAHG..........MMG HARUS KITA BERSAMA!!!!!!!!!!!!!

     

  • At 16/6/09 9:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kengkwn....cube tgk btol2 tjuk nye...perati stu perstu...kalo nk lbh accurate eja....
    ending die centuh sbb tjuk die men peranan jgkkk...x pe la len sikit...nih dok sme jek ending happily ever after dorunk x best la...he3

    dgr2 ade yg kedue ape blog die???

     

  • At 17/6/09 12:54 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending die nmpk cm rushing tp ape2pon saye suke ending die in a way..unik. xdela happily ever after cm slaloo, too cliche laa...
    tahniah buat penulis!
    (sedey gak tgk asyram xdpt bsame2 ngan ira cz they'll make a cute couple)

     

  • At 17/6/09 3:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nape ending die mcm x best je.....

     

  • At 20/6/09 11:18 PTG, Anonymous @nifas@ said…

    jlan cite ok tape ending die x besh a.writer klo leh a kan wat sambongan.wat hapi ending yg besh skit k??gudluk!!!

     

  • At 28/6/09 7:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    MEMANG X SUKE ENDING DIE...kne sambong lagi ni...

     

  • At 29/6/09 7:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apelah engkorang pembace2 nih...dah penulis nk wat cmtuh, hormat je lah...ni sume nak ikut ape yg korang nak jer!!!!

    no wonder lah novel cinta nih kadang2 boring cz ending terlalu stereotype dan klise..

    sepatutnye kte menggalakkan penulis2 supaye lebih kreatif..bukannye sentiase di takuk tu jugak..hish!!!

    tahniah buat penulis!

     

  • At 16/7/09 6:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aduh..kot bisa gini ending,,,,kurang hangat sih...wat bisa sakit ati jantunmg bisa gini...ending..nulis bisa hapi22 bukan sedih22 bangat...gini bukannya nobel..ni bisa buleh jiwa hangat terluka bacanya..sakit hati...aduhh......bisa kalut gini...nulis sabung ngak lagi ker sihh......" minah indon" tergolek

     

  • At 18/7/09 9:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    to writer...u can do better than dis...
    it is a great story but like others comments...
    i also think dat dis chapter is too quickly...
    u put everything in dis chapter...n thus it make my excitement to this story gone a little bit...
    but..never mind..i still lubs your story...

     

  • At 30/7/09 3:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    npe xbuat ending dia ira and eddy kembali bersame smula....xbest la..

     

  • At 5/8/09 5:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Kalaupun couple ni tidak bersama2 pada ending cerita sekurang2nya berilah bayangan yang mereka punya harapan untuk bersama suatu hari....happy-happy gitu....macam manapun tahniah ya!!

     

  • At 25/8/09 10:34 PTG, Anonymous Rina Marlina said…

    jalan cerita ni agak menarikmen. saya senang membaca cerita ini. klimaks cerita pun ada tetapi yang sedihnya pula penamat cerita ini. cerita ini tak semestinya berhenti setakat ini, ia boleh direka panjang lagi sikit. persoalan yang masih jadi tanda tanya ialah :
    bagaimana dengan keadaan Ira? adakah selepas 3 tahun dia tak sembuh? kalau dia sembuh adakah dia mengingati insan yang dicintainya? apa pula terjadi pada Asyram? Zara? dan Mia? adakah Ira dan Eddy bersama semula memandangkan masing2 masih ada sisa cinta? saya mencadangkan penulis memberi sedikit lagi untuk mencantikkan penamat cerita kerana ianya tergantung. (dyg5656@yahoo.com)

     

  • At 3/9/09 11:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku rasa si nae ni malas nk truskan cite ni..
    sbb tu dia abiskan ending camni...
    kan senang utk kita jg... xyah nk tunggu keluaran akan dtg...
    utk nae... baik kau tulis cerpen dr novel bersiri ni...
    apa2 pn ko pandai olah ayat... better ko rajin2kanlah diri tu wat citer yg cukup sifat... heeehehehehe

     

  • At 6/11/09 3:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    truly...deeply..sori coz tk post sambungan die...actually skang tgh siapkan part 2 cite nih..kalu bleh nk uploadkan skaligus... it almost done...sori for keep u guys waiting...i can sure u de happy ending..

    nae

     

  • At 8/3/10 4:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x puas hati ending die mcm tu...
    jln citer pun cpt sngt nk abis seolah2 bkn novel punyer citer...
    ingt kan endingnyer ira ngan eddy tu bersama...

     

  • At 15/4/10 12:00 PG, Anonymous sal said…

    bila tu...............x sabar la...tq2..

     

  • At 10/1/11 9:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    setiap penulis inginkan kelainan dlm setiap karyanya...slps memmbaca karya ini, saya mngucapkan tahniah kpd penulis..bagi saya, tak semua kisah cinta berakhir dgn kebahagian bersama insan tersayang..cukup lah dengan mengetahui insan yg kita sayangi bahagia sudah memadai dan membahagiakan diri kita sendiri...tahniah skli lagi kpd penulis...

     

  • At 10/3/11 5:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    UWAAAAA....!!!!!!! i'm really frustrated... i nak ira dgn eddy la... hukhukhuk....

     

  • At 22/5/11 11:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ending die xbest la......cite cm tergantung......klw ending nye depe hidop bahagia kan best...

     

  • At 20/6/11 2:36 PG, Blogger kamilah...(= said…

    ending x memuaskan la...mcm tergantung je...sori writer...plez do it better 4 another novel..arasso???=)

     

  • At 3/3/12 1:49 PG, Blogger dreamygirl said…

    no..ending die tergantung.xjelas ape jadi kat ira and am..should be happy ending..-(

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group