BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Selasa, Jun 09, 2009
Cerpen : Thank, sebab sudi tunggu
Nama Pena : dila _ azie

Kuih-muih dah tersusun di atas meja makan di ruang tamu. Semuanya sudah tersedia. Makanan juga sudah disediakan oleh mama, Puan Roslina di dapur. Cuma tinggal untuk dihidangkan kepada para tetamu pada malam ini. Tuan Fuad membuat 'open-house' pada raya kali ini setelah dua tahun tidak membuatnya. Dia menjemput semua kawan-kawannya terutama sekali kawan baiknya, Datuk Hj Rahim.

"Kak, adik dah habis mandi. Cepat lah mandi kak. Dah pukul berapa ni!" Amisya menegur kakaknya yang sedang berehat di atas katil. "Kejap ar. Akak penat la kemas rumah. Adik bukannya nak tolong. Tengok tv je!" "Ala, baru buat kerja sikit dah merungut." Amisya membebel sambil menyalin baju kurung yang memang disediakan untuk 'open-house' kali ini. Anisya memejam mata sebentar. Tiba-tiba dia terbangun dan duduk di birai katil. "Kenapa kak?" Amisya terkejut. Dia baru sahaja selesai menunaikan solat Maghrib. "Wei, dah pukul berapa sekarang?" "Pukul 7:40." "Hah!" Anisya terus mencapai towel dan meluru masuk ke dalam bilik air. "Tu ar, tadi kan dah suruh mandi. Siapa suruh degil."

"Eh dah siap pun. Jom tolong mama kat dapur! Akak mana?" Puan Roslina menjengah ke dalam bilik anak perempuannya. Amisya tersenyum memandang ke arah mamanya. "Lawanya mama. Tengok lah kan mama siapa." Puan Roslina dan Anisya ketawa bersama. Amisya baru sahaja selesai mandi memandang mereka berdua. "Apa yang mama gelak dengan adik?" "Ya Allah! Dah pukul berapa ni. Akak, cepat siap sekarang. Jangan lupa solat Maghrib." Puan Roslina membebel apabila melihat anak perempuan sulungnya yang baru keluar dari bilik mandi. Anisya tersengih-sengih. "Kejap ye mama. VIP memang siap lambat. Suruh adik tolong mama. Tadi dia tak tolong pun." "Yela tu." Anisya menjelirkan lidah ke arah adiknya yang sudah muncung.

Para tetamu sudah mula hadir ke majlis 'open-house' di rumah banglo kepunyaan Tuan Fuad. "Fuad!" Kawan baiknya menepuk bahunya. "Eh, Rahim! Aku tak perasan yang kau dah sampai. Jemput masuk! Mana orang rumah? Lina, oh Lina. Ni orang rumah Rahim datang sekali ni." Puan Roslina salam dengan Datin Hjh Rahimah dan menjemput beliau sekeluarga masuk. Para tetamu menjamu makanan yang dihidangkan dan dilayan baik oleh Tuan Fuad dan Puan Roslina. Kawan-kawan anak-anak mereka juga dijemput sama hadir ke majlis tersebut.

"La, Fuad. Mana anak-anak kau? Mana Amer? Aner?" Tuan Fuad tersenyum ke arah Puan Roslina semasa mereka sedang berbual-bual di ruang tamu. "Mana diaorang Lina?" "Kat belakang kot. Layan kawan-kawan diaorang." Tuan Fuad memanggil semua anaknya. "Ada apa ba?" Azmer berdiri di sebelah mamanya yang sedang duduk di sebelah Datin Hjh Rahimah. "Ni hah baba nak kenalkan dengan kawan baik baba dari sekolah menengah, Datuk Hj Rahim." Mereka semua salam sebagai tanda hormat.

"La, mana Nisya?" Baru dia perasan yang anak perempuan sulungnya tiada. "Mer, pergi panggil adik kau tu." Anisya yang sedang seronok berbual dengan kawan-kawannya tidak sedar yang babanya memaanggilnya. "Ya ba?" "Ni salam kawan baik baba, Datuk Hj Rahim." Setelah selesai salam, Anisya melabuhkan punggungnya di sebelah mamanya. "Ni form berapa Fuad?" "Yang nilah belajar dekat MRSM Tun Ghafar Baba. Tahun ni nak SPM." "Oh sama lah dengan anak saudara uncle. Tapi Ayin sekolah asrama penuh dekat Putrajaya. Kan Ayin?" Anisya memandang ke arah seorang jejaka yang segak berpakaian melayu berwarna biru. Dia mengangguk dan bertentang mata dengan Anisya. "Oklah ba, uncle. Nisya nak jumpa kawan kejap ea."

'Asal aku macam kenal je mamat ni? Ah! dulik apa aku. Dah lah nama macam perempuan. Ayin?!! Huh!' Anisya menuju ke arah kawan-kawannya. Mereka berbual sakan dan bergelak ketawa. Biasalah ada gosip-gosip hangat. Sebab itulah kumpulan mereka digelar VIP. "Sya, kau tak suka ke dekat Ikhwan tu?" Anisya membuat muka meluat apabila Fatin bertanya tentang hal tu. "Kan aku dah kata aku tak suka." "Kau tahu tak dia sekarang rapat dengan budak perempaun yang paling gedik kat sekolah aku." "Siapa?" Diana mengangkat bahu. "Tak silap aku, Fazrin kot." Anisya hanya tersenyum. "Baguslah tu." "Apa yang bagusnya! Kalau kau tak suka, kau bagi kat aku." Fatin memang minat Ikhwan sejak tingkatan satu kerana Ikhwan pernah menolongnya yang menyebabkan dia bertemu dengan Anisya. Sayangnya, dia berminat dengan Anisya.

"Sya, siapa tu?" Anisya tersedak. "Siapa Jiha? Kau ni jangan buat aku terkejut. Tanya aku macam aku jarak satu batu dari kau." Najihah menunjukkan ke arah Azner dan lelaki tadi. "Eh, abang kau dengan siapa tu?" "Dahlah dua-dua handsome. Cair aku." Diana membuat mereka semua ketawa kerana mereka tahu yang Diana hanya bergurau."Kalau tak silap aku, yang tu anak saudara kawan baik baba aku. Nama dia Ayin.Aku tak tahulah nama betul dia ape. Kalau nak tahu sangat, pergilah tanya sendiri." "La, nama macam perempuan." Mereka semua gelak mendengar komen spontan Fatin.

"Nama siapa macam perempuan?" Mereka semua menoleh ke belakang. Azner dan lelaki tadi berdiri di belakang mereka sambil memegang gelas minuman. \'Alamak! Mamat ni dengar ke kitaorang mengumpat dia. Adeyh! Buat bodoh je ar.\' Anisya hanya memandang kawan-kawannya. Muka masing-masing sudah cuak. "Tak de siapa." Anisya cuba menyelamatkan keadaan. "Oh yeke? Entah-entah awak mengumpat nama saya dengan kawan-kawan awak. Betul tak?" "Eh! Mana ada. Memandai je. Angah buat apa kat sini?" Anisya cuba menukar topik. "Angah saja nak join korang. Dengar dari tadi seronok berbual siap gelak-gelak. Berbual ke mengumpat ni?" "Mana ada mengumpat. Kiteorang cuma cerita pasal peminat adik abang ni." Diana yang meminati Azner cuba menarik perhatiannya. "Adik abang ada peminat rupanya. Siapalah lelaki malang tu?" Anisya mencubit abang ngahnya dan membuat muka masam. "Ikhwan." "La, si Iwan tu ke. Nisya, minat dia jugak ke?" "Tolong lah. Dah ar, Nisya dengan kawan-kawan belum makan ag. Jom ambil makanan!"

Anisya duduk di buaian sambil menjamu selera. Dia tidak perasan yang lelaki tadi duduk di sebelahnya. "Sedap nampak." Anisya menoleh dan dia terus berdiri. "La, duduk jela. Jangan lah bangun. Tak baik tau makan berdiri." "Kenapa awak duduk kat sini?" "Saya nak teman awak makan. Boleh tak?" Anisya duduk semula. "Tak pe. Saya suka makan sorang-sorang." "Yela kan. Siapalah saya. Sampai hati awak halau saya." Anisya terkejut. \'Eh mamat ni! Lebih-lebih pulak.\' "Saya tak halau la. Duduk jela. Silakan." Lelaki itu tersenyum membuatkan Anisya berasa berdebar. \'Handsomenya mamat ni! Pehal lak aku ni?\'"Awak tak ingat ke kat saya?" Anisya mengangkat kening."Siapa? Sorry, saya tak ingat." Lelaki itu menghulurkan gelas kepada Anisya semasa Anisya bangun untuk mengambil minuman. "Awak ni pelupa lah! Kita kan pernah jumpa kat majlis perkahwinan abang long saya kat Hotel Pan Pasific. Saya tegur awak masa awak salah masuk toilet. Ingat tak?" Anisya tersenyum."Hah! Saya dah ingat sekarang. Oh, patutlah saya tengok awak ni macam familiar je." "Anisya, awak sekarang.." "Jap ea. Saya nak letak pinggan kat meja makan dan nak basuh tangan. Tunggu tau!"

Dia mengangguk. \'Anisya, aku dah lama tunggu kau. Aku dah tunggu kau sejak kita pertama kali bertemu lagi. Aku memang yakin yang aku akan jumpa kau semula. Akhirnya, doa aku makbul.\' Anisya menghulurkan kuih. "Macam mana awak boleh tahu nama saya?" "Kalau kita nak sesuatu, kita kena usahakannya." "Apa dia? Saya tak fahamlah." Anisya sibuk mengunyah kuihnya. "Tak dela. Saya tanya Aner la." "Oh. Angah ni kecohlah beritahu nama penuh lak tu. Nama awak apa ek? Saya tak tahu pun." Lelaki itu tergelak."Nazrin." "Nama penuh ke?" "La, kenapa nak tahu nama penuh saya? Minat ea?" Anisya menarik muka."Eii, tolong la. Tak nak beritahu, tak ape. Saya bukannya nak tahu sangat pun. Cuma tak fair la. Awak tahu nama penuh saya tapi saya tak tahu nama penuh awak." "Baiklah Cik Anisya bt Hj Fuad. Nama penuh saya ialah Syed Nazrin bin Tan Sri Syed Mokhtar." Anisya tersengih. "Bukan susah pun nak beritahu nama penuh. Jom kita join diaorang."Nazrin menarik tangan Anisya. Anisya tersentak. Dia memandang tangan Nazrin. "Sorry awak! Saya tak sengaja." "Tolong jangan buat macam ni lagi. Kita baru je kenal. Tolong hormat sikit." Anisya terus mendapatkan Azner dan kawan-kawannya. Nazrin mengeluh. \'Maafkan aku, sayang!\'

Abang longnya, Azmer juga menyertai mereka. Anisya duduk di sebelah Fatin. "Korang cerita pasal apa ni?" "Tak de pape.Kiteorang tak nak lah kacau orang yang tengah berdating kat buaian." Diana mengusik Anisya. Kebetulan pula, Nazrin baru sampai dan mengambil tempat duduk di sebelah Azmer. "Tau tak pe. Dalam senyap-senyap, rupa-rupanya ada yang bercinta kat sini." Azner juga turut menyakat adiknya. "Siapa yang bercinta?" Nazrin yang tidak tahu apa-apa, menyampuk perbualan mereka. "Kau la." "Hah! Aku? Bila masa pulak? Dengan siapa?" Azmer menepuk bahu Nazrin. "Dengan Nisya la." Anisya bengang. "Mana ada. Along dengan Angah ni sama je. Suka sakat Nisya." Azmer tergelak. "Mana ada kiteorang cakap benda yang betul lah. Kan Ner?" "Betul. Sebenarnya Nazrin ni mi.." Nazrin menutup mulut Azner. Azner menolak tangan Nazrin. "Kau ni pehal. Aku beritahu jela. Nazrin minat kat Nisya. Betul kan?"

Nazrin mengangguk dan memandang Anisya sambil tersenyum. "A\'ah. Saya dah lama minat kat awak. Sejak kita terlanggar kat toilet tu, saya dah terpikat kat awak. Hurm, sudi tak awak jadi teman wanita saya?" Anisya terkeju tdan gembira tetapi dia tidak menyangka yang Nazrin akan meluahkan perasaannya di hadapan abang-abang dan kawan-kawannya. \'Yes! Rupanya mamat ni minat kat aku jugak. Relax Anisya. Jangan happy dulu.\' "Kenapa awak tak contact saya selepas majlis tu?" "Sebenarnya, saya nak minta nombor telefon awak tapi saya dapat tahu daripada adik awak yang awak dah ada teman lelaki. Tapi sekarang, saya tahu yang awak dah tak berpunya. Betul tak?" "Macam mana awak tahu? Hurm, memang betul pun. Jadi, awak tunggu saya ke?" "A\'ah. Dah lama saya tunggu awak dan saya nak jawapannya sekarang." ‘Jawapan?!’ Anisya bangun dari tempat duduknya. "Maafkan saya. Saya rasa awak.." "Apa dia?" "Awak kena tunggu lagi sampai kita habis SPM." Anisya tergelak. "Anisya!!" Nazrin mengejarnya yang berlari masuk ke dalam rumah.

12 Disember 2009

Puan Roslina terkejut dipeluk Anisya dari belakang. "Mari sarapan dulu. Baba dah tunggu kat meja makan. Pergi panggil along." "Ma, adik mana? Tak de pun dalam bilik." "Adik kat sini la!" Amisya yang sedang membuat air teh, menjerit dari dapur. "Jangan lah jerit. Tak elok lah anak dara jerit pagi-pagi. Angah mana ma?" "Angah pagi-pagi lagi dah keluar pergi joging." "Along tak ikut ke? Along ni mesti malas dan bangun lewat kan?" Azmer mencubit pipi adiknya. "Adoi! Sakitlah along. Along ni!" "Along bukan malas lah. Tapi along ada hal pagi ni. Dah, jom sarapan." Mereka sekeluarga menikmati sarapan sambil berbual-bual. Azner baru sahaja selesai joging. "Ner dah balik? Mari sarapan." Puan Roslina menegur anak keduanya. Dia mengambil piring di dalam almari dan mencedok nasi goreng. "Eii, angah ni bau busuk. Pergilah mandi dulu." Anisya menutup hidungnya. Azner mencebik. "Yela-yela. Angah pergi mandi. Eh jap! Ada orang kirim salam dekat Nisya." "Siapa?" Azner buat-buat tidak dengar dan terus menuju ke biliknya.

"Ma, ba. Kejap lagi Nisya ikut Along ea. Nisya nak jumpa kawan-kawan dekat Makhota Parade." "Jangan lupa jaga diri. Nanti Baba bagi duit belanja." Anisya tersengih. "Terima kasih ba." "Habis tu Amer?" Azmer memancing reaksi babanya. "Yela. Tapi kurang sikit." Tuan Fuad tergelak dengan Puan Roslina. Anisya juga turut tergelak. "Kenapa gelak?" Azner menyampuk seteh selesai mandi. "Along dapat duit belanja sikit." Amisya menjawab. "Adik!" "Adik tolong jawabkan je." Amisya membuat muka selamba. Setelah selesai sarapan, Anisya menolong mamanya mengangkat semua pinggan ke singki. Bibik mereka, Tina akan membersihkan semuanya. "Lina, tolong ambilkan purse abang kat dalam bilik." Tuan Fuad memberikan duit belanja kepada mereka. Anisya terus naik ke bilik untuk bersiap.Anisya memakai t-shirt berwarna biru dan tudung berwarna putih. Anisya seorang yang simple dalam berpakaian tetapi menarik. Setelah berpuas hati dengan penampilannya, dia mengampai tas tangannya di atas katil dan mendapatkan abang longnya yang sudah menunggu di dalam kereta."Assalamualaikum, mama, baba." Anisya menyalam mama dan babanya dan terus masuk ke dalam kereta.

Fatin dan Najihah sudah menunggunya di Nando\'s Cafe. "Sorry korang. Aku lewat sangat ke? Kita janji pukul 12:30 kan. Sekarang baru pukul 1 petang. Dania mana?" "Tak pe. Kitaorang pun tak tahu mana Dania." "Dah call dia?" "Dah. Tapi dia tak angkat. Kejap lagi sampai kot." "Kalau macam tu, kita order dulu ea." Setelah selesai order, kelihatan Dania dan seorang lelaki menuju ke arah mereka. "Eh Sya! Tu abang ngah kau kan?" Anisya menoleh ke belakang. "A\'ah lah." Diana menghampiri mereka bersama Azner. "Hai korang! Dah lama tunggu?" "Dah lama tunggu tapi nasib baik belum makan lagi. Apa cerita kau bawa abang ngah aku ni?" "Hurm, sebenarnya kitaorang ni.." Azner menyambung percakapan Diana. "Kiteorang baru couple." "Bila?" Anisya terkejut sangat mendengar berita baik itu. "Masa \'open-house\'tu. Thanks Nisya sebab kau dah lama beritahu abang ngah kau kan?" "Sama-sama kasih. Dah lah, patut lah abang ngah aku banyak tanya pasal kau lepas malam tu. Jom kita makan."

"Eh, kejap! Ada lagi seorang." "Siapa lagi? Dah lapar lah." Anisya tersentak. "Takkan tak boleh tunggu sekejap. Saya pun lapar jugak. Lapar dan rindu kat orang tu." Anisya seperti mengenali suara itu. Dia menoleh ke sebelahnya. "Nazrin!!! Bila awak sampai? Kenapa awak tak beritahu saya yang awak nak datang? Awak ni, suka buat saya terkejut lah." Nazrin tergelak-gelak sambil mencubit pipi Anisya yang sudah muncung. "Anisya, janganlah masam. Saya memang saja nak buat surprise kat awak.Lagipun, saya baru je sampai tadi dengan parents saya. Tak sempat nak beritahu awak." "Hah?! Parents awak ada sekali ke?" \'Alamak! Macam mana nie?\' Anisya kelihatan kelam-kabut. "Ya Allah Anisya, cuba bawa bertenang. Parents saya dekat rumah uncle Rahim la. Tadi awak lapar sangat kan, jom makan!" Semua sudah mula makan tetapi Anisya termenung sambil memandang makanannya.

Nazrin baru hendak menyuap makanan, terbantut apabila melihat Anisya yang belum menyentuh makanannya. "Anisya..." Nazrin cuba memegang tangan Anisya tetapi Anisya menepis. "Sorry. Awak ok tak?" Anisya sekadar mengangguk. "Anisya, kenapa ni? Cuba cerita. Kalau awak tak makan, saya tak makan jugak lah. Biar kita lapar sama-sama. Ok?" "Tak ok! Nanti kalau dua-dua sakit, siapa yang nak jaga?" Anisya tersenyum memandang Nazrin. Nazrin lega. "Kenapa nie?" Anisya mengeluh. "Kan awak datang dengan parents awak, hurm petang ni awak dah balik Selangor ea?" Nazrin tersenyum hambar dan mengangguk. "Tak pela. Nak buat macam mana. Awak kena balik juga." "Anisya, kalau saya minta something boleh tak?" Anisya memandang ke arah Nazrin. "Boleh awak datang ke rumah saya?" Anisya tersentak.\'Urm, takkan nak kata tak boleh. Kalau boleh pun, bila nak pergi? Adui!\' "Tak pela. Saya tanya je. Dah, jom makan." Anisya hanya sekadar mengangguk.

Mereka semua berjalan-jalan hampir ke seluruh Makhota Parade. Anisya tersenyum melihat Azner, abang ngahnya dan Diana yang bahagia bersama. Dia memandang ke arah Nazrin yang sibuk bermesej. \'Dengan siapa pulak dia mesej ni? Biarlah.\' Tiba-tiba telefon bimbitnya berbunyi, Anisya mengangkat panggilan daripada Azmer. "Assalamualaikum, Along. Ada apa long?" "Waalaikumussalam. Nisya dah siap ke belum?" "Belum lagi. Nisya tengah jalan-jalan. Abang ngah pun ada." Azmer terkejut. \'Bila masa pulak adik aku ni keluar?\' "Dia naik scooter ea? Dia buat apa?" "Urm, ada gosip hangat ni long. Kat rumah nanti kita cerita ea. Nisya balik dengan along tau. Nanti kalau..tak pe long, Nisya balik dengan angah." "Ok. Take care!" Azner menunjukkan isyrat kepada Anisya supaya balik dengannya. Anisya memutuskan panggilannya. "Diana macam mana?""Papa dia ambil." "Jom balik angah." Semua memandang pelik ke arah Anisya. Biasanya Anisya jarang mahu balik awal tetapi kenapa kali ni Anisya kelihatan seperti tiada mood.

"Apa kata kita solat Zohor dulu dan tengok wayang? Lepas tu baru balik. Ok?" Nazrin cuba menceriakan suasana. Semua setuju dengan cadangan Nazrin. "Anisya,jom kita pergi beli tiket dulu. Korang semua pergilah solat dulu ea." Anisya hanya menurut sahaja. Anisya pelik melihat Nazrin tersenyum-senyum mebaca mesej. "Awak mesej dengan siapa? Siap tersenyum-senyum." Nazrin tersengih."Kawan sekolah. Urm, dah beli tiket?" "Dah. Awak peganglah tiket ni." "Cerita apa yang awak beli?" "Entahlah. Saya beli je." "Ikut awaklah Anisya." Mereka berdua pun menuju ke surau. Anisya mahu bertanya lagi tetapi dia hanya pendamkan sahaja.

Anisya masih tiada mood selepas mereka menonton wayang. "Cerita tu kelakar jugak. Pandai kau pilih Nazrin." Azner tergelak-gelak. "Bukan aku yang pilih, adik kau yang pilih." Azner memandang Anisya. "Nisya, kenapa ni?" "Nisya nak balik. Jom!" Anisya menarik tangan Azner. Azner terpaksa mengikut sahaja kehendak adiknya kerana dia tahu yang mood adiknya tak elok pada hari itu. "Anisya, jaga diri. Kalau ada apa-apa, telefon saya tau. Kalau tak pun, mesej. Jangan pendam." Nazrin sempat berpesan pada Anisya. Anisya sekadar mengangguk. Dia sendiri tidak tahu kenapa dia bersikap begitu. Mungkin kerana dia sedih selepas dapat tahu yang Nazrin akan balik petang itu. Sepatutnya, dia menggunakan masa dengan sebaik-baiknya tetapi entahlah! Dia sendiri tidak tahu. Biar jelah semuanya dah berlaku.

Memang sudah menjadi kebiasaan keluarga Tuan Fuad akan berkumpul bersama-sama pada setiap hujung minggu. Puan Roslina menghidangkan biskut coklat yang baru dibuatnya pada petang tadi. "Cuba rasa biskut mama.Sedap tak?" "Sedapnya mama." Amisya memang menggemari biskut coklat. Kalau boleh, setiap hari dia mahu makan biskut coklat. "Semua biskut coklat, adik kata sedap. Betul tak bang?" Puan Roslina mengusik anak bongsunya. "Memang betul sedap dan rangup." Tuan Fuad memuji isterinya. Puan Roslina tersenyum bangga. Dia pelik melihat Anisya yang dari petang tadi senyap sahaja seperti ada masalah. "Nisya, cubalah biskut mama." "Tak pela mama. Nisya kenyang." "Nisya kenyang? Bukan ke petang tadi Nisya tak makan. Rasalah biskut mama. Penat mama buat." "A\'ah dik. Kenapa dengan Nisya? Along tengok lain macam je. Biasanya Nisya yang paling kecoh." Azmer juga risau melihat adiknya seperti tidak bermaya. "Ba, apa kata kita pergi rumah Uncle Syed. Boleh tak ba?" Tuan Fuad terkejut mendengar cadangan Azner. "Nak buat apa Ner? Baru pagi tadi baba jumpa dia dekat rumah Uncle Rahim." "Yelakan, nanti baru ada orang tu bermaya sikit bila jumpa pakwe dia." Anisya mencubit abang ngahnya. "Siapa? Anisya? Nak jumpa siapa pulak ni? Takkan Uncle Mokhtar?" Tuan Fuad juga turut mengusik Anisya. "Bukanlah ba. Nisya nak jumpa Nazrin." "Bila masa Nisya kata nak jumpa dia?" "Hah! Dengar pun suara dia. Tadi tak bermaya." Anisya malu mendengar usikan mamanya. "Oklah. Baba pun ada urusan kerja kat sana. Nanti kita pergi ea."

15 Disember 2009

Anisya mencari di merata tempat. \'Mana pulak benda alah ni?? Aku rasa aku letak dekat laci.\' Amisya melihat kakaknya yang sibuk mecari barang. "Akak cari apa?" "Gelang." "Gelang hadiah mama ea?" Anisya menggelengkan kepalanya. "Yang Abang Nazrin kau bagi lah." "Oh. Kan akak letak dekat dalam beg akak." Anisya mengampai tas tangannya di atas sofa. "Thanks adik. Akak dah jumpa." "Akak ni memang pelupa lah. Cepat sikit. Semua tunggu akak tau." "Kejap lagi akak turun." Anisya memakai gelang pemberian Nazrin. Dia masih ingat pesanan Nazrin. \'Awak, saya dah pakai gelang awak. Saya harap awak faham bila awak nampak nanti.\' Semua ahli keluaga Anisya terpegun melihat penampilan Anisya yang agak berbeza pada hari itu. "Wah! Mentang-mentang lah nak jumpa pakwe." Azner tak habis-habis mengusik adiknya. Anisya tersenyum malu dan mencubit abang ngahnya.

Tan Sri Syed Mokhtar menyambut ahli keluarga Tuan Fuad dengan baik bersama isterinya, Puan Sri Maria. Apabila Anisya menyalamnya, dia memegang tangan Anisya lama. Anisya memandangnya. "Hurm, ni Anisya ea?" "Ya, uncle." "Ayin selalu cerita pasal kamu." Anisya tersenyum. "Yeke?" "Mula-mula dia tak nak cerita, lepas auntie nampak gambar kamu kat dalam bilik. Baru dia nak cerita. Kamu kawanlah elok-elok dengan Ayin tu." Anisya sekadar mengangguk. Dia memandang ke sekeliling rumah Nazrin. \'Mana pulak mamat ni? Aku dah datang. Dia pulak tak de.\' "Cari Ayin ea?" Tan Sri Mokhtar menegur Anisya. Anisya senyum dan mengangguk. "Dia main bola keranjang. Pergilah cari dia kat sana. Uncle suruh Pak Din hantarkan ea.Kamu mana tahu mana tempat Ayin main kan?" "Terima kasih uncle." Anisya bersyukur kerana mama dan papa Nazrin merestui \'persahabatan\' mereka.

"Terima kasih Pak Din. Pak Din nak tunggu ke?" "A\'ah sebab kejap lagi Ayin pun nak balik." "Oh. Kejap ye Pak Din. Saya pergi cari Nazrin." Anisya keluar dari perut kereta. Matanya meliar-liar mencari Nazrin. \'Mana dia nie? Dah lah tempat ni luas.\' "Awak, boleh tanya tak?" Anisya menegur seorang lelaki yang berusia seperti sama dengan Nazrin. "Ya? Ada apa?" "Urm, awak tahu tak mana gelanggang bola keranjang. Saya tak tahu sebab first time dantang sini." "Oh. Jom ikut saya." Anisya mengikut sahaja lelaki itu. "Awak nak cari siapa ni?" Lelaki itu mula ramah. "Kawan." "Oh. Ingatkan pakwe tadi. Saya Meor." Anisya tersenyum. "Saya Anisya." "Siapa kawan awak tu?" Anisya teragak-agak nak memberitahu. "Urm, nama dia Nazrin." "Ayin?! Saya kawan baik dia. Hah! Tu Ayin." "Yang mana?" "Yang duduk sebelah perempuan tu." Anisya memandang ke arah Nazrin yang sedang dilap peluh oleh perempuan yang duduk sebelahnya. "Siapa tu?" "Oh, tu makwe dia. Secocok kan?" Anisya cuba senyum dan menahan air matanya tetapi dia tidak berjaya. \'Baik aku blah!\' Meor menjerit memanggil Nazrin sementara Anisya sudah lari menuju ke arah kereta.

"Ayin! Woi, ada orang nak jumpa kau." Nazrin berlari-lari anak mendapatkan kawan baiknya. "Mana?" "Eh! Tadi dia ada kat sini." "Siapa?" "Dia beritahu nama dia Anisya." Nazrin terkejut. Dia melihat jam. "Aku balik dulu." Syahirah mengikut Nazrin. "Ayin, kenapa balik awal sangat?" "Ayin dah janji dengan Pak Din lah." "Ayin, jangan lah jalan laju-laju." "Syira, Ayin tak suruh pun Syira ikut." "Syira cuma nak tebus balik kesilapan Syira yang dulu tu." "Ok Syira. Nanti malam, Ayin mesej Syira ea. Jaga di..Anisya! Awak buat apa kat sini?" Nazrin terkejut melihat Anisya yang sedang berdiri sambil menyandar di kereta Mercedez kepunyaan papanya. Anisya memandang Syahirah. "Siapa ni Ayin?" Syahirah memegang lengan baju Nazrin. "Hurm, ni anak kepada kawan baik papa Ayin." "Oh,hi awak." Anisya cuba senyum kepada Syahirah. "Siapa ni Ayin?" "Saya ni makwe Ayin lah. Ayin tak beritahu ke?" "Oh. Dah lama couple?" "Baru sahaja." Anisya menyalam Syahirah di hadapan Nazrin. Nazrin hanya memandang. "Lawanya gelang. Tapi macam pernah nampak. Eh kejap! Ni gelang yang Syira nampak kat dalam bilik Ayin kan? Ayin bagi ea?" Nazrin tersentak. \'Anisya! Awak dah pakai gelang tu? Kenapa awak tak beritahu awal-awal? Ya Allah! Apa yang aku dah buat ni?\' "A\'ah. Tapi saya rasa dah tak ada maknanya lagi saya pakai gelang ni. Sebenarnya, saya datang pun sebab nak pulangkan gelang ni dekat Nazrin. Nah! Ambil balik gelang ni." Anisya mencabut gelang itu dan memulangkan dengan baik. Dia berlari pulang. Dia tidak sanggup lagi menahan air matanya. \'Saya akan doakan kebahagiaan awak, Nazrin.\'

Puan Sri Maria terkejut melihat Anisya yang tercunga-cungap apabila tiba di rumahnya seperti baru balik dari marathon. "Kenapa Nisya?" "Tak ada apa-apa. Mama, along mana?" "Kenapa? Ada dalam rumah kot." Anisya masuk ke dalam rumah. "Along, Nisya nak balik sekarang jugak." Azmer terkejut melihat adiknya yang sepeti baru lepas menangis. "Kenapa ni? Takkan nak balik sekarang. Lagipun Nazrin kan belum balik. Nisya tak nak jumpa dia ke?" "Yelakan. Dah jumpa tadi cukuplah. Betul tak Nisya?" Azner mengusik adiknya lagi. Anisya menangis membuatkan Azmer dan Azner hairan. "Kenapa ni?" Tan Sri Mokhtar dan Tuan Fuad juga turut hairan melihat keadaan Anisya. Kebetulan Nazrin baru pulang ke rumah. Dia terus berlari masuk ke dalam rumah. "Hah Ayin! Kamu buat apa dengan Nisya?" Tan Sri Mokhtar menghampiri anak lelaki tunggalnya. "Urm, pa. Mana Anisya?"

Nazrin duduk di sebelah Anisya yang sedang bermain buaian. Anisya tersentak. Dia terus bangun. Nazrin mencapai tangannya. "Anisya, duduk lah sekejap. Dengarlah dulu apa yang saya nak cakap." "Awak nak cakap apa lagi? Semuanya dah jelas. Saya tak sangka awak akan buat saya macam ni. Semua lelaki sama saja. Kenapa awak buat saya macam ni? Tak pelah, saya doakan kebahagiaan awak ea. Kita masih boleh kawan lagi." Anisya cuba melepaskan tangannya tetapi Nazrin tetap memegangnya dengan erat. "Anisya, please. Dengar dulu." Anisya kembali duduk di sebelah Nazrin tetapi dia tidak sanggup bertentangan mata dengannya. "Firstly, saya nak minta maaf. Sebenarnya, saya dengan Syira tu tak couple pun.” Anisya tersentak. “Sejujurnya, saya pernah suka dekat dia. Tapi tu semua dulu. Sekarang, hati saya dah dimiliki orang lain iaitu awak, Anisya.” Nazrin memandang Anisya lama supaya Anisya memahaminya. “Habis tu? Kenapa dia kata awak couple dengan dia?” Nazrin mengeluh panjang. “Dulu masa lepas PMR, saya pernah tulis surat cinta untuk dia. Tetapi saya tak bagi dekat dia sebab masa tu, saya dapat tahu dia couple dengan orang lain. Tapi masa form 4, saya dah tak suka dia lagi. Lepas tu, saya terjumpa awak. Saya jatuh hati terhadap awak. Saya cuba nak mengenali awak dengan lebih dekat, tetapi saya kecewa lepas dapat tahu yang awak dah ada pakwe. Mungkin memang ALLAH takdirkan jodoh kita bersama. Saya yakin sangat masa tu yang saya akan dapat miliki awak. Jadi, saya tunggu awak. Alhamdulillah, akhirnya saya jumpa awak masa open-house kat rumah awak. Saya dah tekad yang saya hanya mahu awak.Tapi saya tak sangka kejadian tadi akan berlaku. Masa kitaorang kemas kelas minggu lepas, entah macam mana Syira terjumpa surat cinta saya. Kebetulan sebelum ni, kawan saya pernah beritahu yang Syira suka dekat saya. Syira salah faham dan dia fikir dia nak tebus balik kesalahan dia.Dia sangka saya masih suka pada dia dan dia sendiri yang anggap kitaorang couple. Padahal, saya cuma anggap dia sebagai seorang kawan je. Tak lebih daripada itu.” Anisya berpaling. “Kenapa awak layan dia macam couple dengan dia je? Ke awak masih suka dekat dia? Saya selalu nampak awak selalu mesej dengan seseorang. Awak mesej dengan siapa?” Nazrin tergelak sendiri. “Awak cemburu ea?” Anisya sudah muncung sambil menghayunkan buaian. “Sebenarnya, saya mesej dengan abang long saya yang tengah honeymoon kat overseas lah. Saya dah tak suka dekat dia lagi.”

Nazrin berdiri di hadapan Anisya. Dia mencapai tangan Anisya. Anisya bangun dan berdiri menghadapnya. Dia terkejut apabila Nazrin melutut di hadapanya. Kebetulan, mama dan papa Nazrin berada di sekitar taman. Begitu juga dengan mama dan baba Anisya. “Eh! Apa yang awak buat ni? Bangunlah. Parents kita tengok awak lah.” Nazrin cuba mengambil sesuatu di dalam poketnya. Dia mengeluarkan gelang yang baru sahaja Anisya pulangkan kepadanya. “Anisya, kejadian tadi membuatkan saya lagi sedar yang awak sangat penting dalam hidup saya. Saya ingat awak tidak akan terima diri saya kerana kisah awak yang dulu tu. Tetapi saya silap. Maafkan atas segala kesalahan saya. Saya harap awak dapat terima diri saya seadanya. Awak maafkan saya tak?” Anisya tersenyum. “Saya dah lama maafkan awak. Sebenarnya, saya ingat saya mahu buat surprise tadi. Tapi tak sangka benda ni akan berlaku. Kita lupakan jela hal yang dah lepas.” “Saya pakaikan gelang ni ea.” Anisya mengangguk. Nazrin mengambil gelang tersebut dan memakaikan di tangan Anisya. “Eh, kejap.” Anisya melihat Nazrin seperti mencari sesuatu di dalam poket seluarnya. Dia terkejut apabila Nazrin mengeluarkan sebuah kotak kecil. “Apa ni?” “Anisya, sudi tak kalau awak jadi suri di hati saya?” Anisya terkejut setelah mendengar lamaran Nazrin. Dia tersenyum bahagia dan mengangguk. “Saya sudi.” Anisya menghalang Nazrin menyarungkan cincin di jarinya. Nazrin mengangkat kening. “Hurm, kita kan baru saja tamat SPM. Tak ke terlalu awal awak melamar saya?” Nazrin tergelak kecil. Dia mencubit pipi Anisya sudah merona merah kerana malu dilamar di hadapan ahli keluarga mereka. “Saya sarungkan cincin ni sebagai tanda awak jadi teman wanita saya sehingga saya akan melamar awak yang sebenarnya nanti, insya-Allah. Sekarang ni, kita kena sambung belajar dulu dan mestilah bekerja sampai kewangan kita stabil. Kalau tak, macam mana nak masuk meminang? Betul tak? Nanti melepas pulak saya.” Semua ahli keluarga mereka ketawa mendengan gurauan Nazrin. Anisya tersenyum bahagia apabila Nazrin menyarungkan cincin di hadapan semua ahli keluarga mereka.

Mereka semua meretui hubungan mereka kecuali Tuan Fuad dan Tan Sri Syed Mokhtar. “Eh, kamu dah sarung cincin kan? Papa dan Uncle Fuad ada syarat kalau kamu berdua nak berhubungan.” Anisya dan Nazrin terkejut. “Apa dia?” Mereka serentak bertanya. “Kamu semua kena bagi kami segulung ijazah dan pastikan kamu kena bekerja dahulu. Boleh?” Anisya memandang Nazrin. “Insya-Allah pa, uncle. Kami akan tunaikan syarat tu.” Nazrin tolong menjawabkan bagi pihak Anisya. Puan Sri Maria dan Puan Roslina gembira melihat anaknya bahagia. Apatah lagi Azmer, Azner dan Amisya juga turut senang melihat Anisya sudah mempunyai pilihan hati yang tepat. Itulah doa mereka setelah Anisya mengalami peristiwa sedih semasa dia berada di tingkatan 3. “Uit! Angah mesej dengan siapa tu? Rindu kat Diana ea?” Anisya mencuit pinggang abang ngahnya. Azner tersengih. “Yelakan. Awek kita duduk jauh. Tak macam orang tu berkepit je.” Anisya mencubit abang ngahnya yang suka sangat menyakatnya.

Anisya berpaling ke belakang apabila ada orang menarik tangannya. Dia tersenyum melihat Nazrin. “Kenapa?” Nazrin membetulkan tudungnya. “Terima kasih sebab sudi terima B. Insya-Allah, B akan tunaikan segala janji B dekat sayang yang B akan setia dekat sayang sampai tiba masanya dan akan tunaikan syarat papa dan baba sayang. Sayang jangan risau k. Tetapi sayang boleh tak tunaikan?” Anisya bahagia mendengar bisikan itu. Dia mengangguk. Dia menguis rambut Nazrin dan turut membisikan sesuatu. “Thanks sebab sudi tunggu!” Nazrin memegang tangannya dengan lebih erat. ‘Ya Allah, semoga hubungan kami berkekalan selamanya sehingga tiba masanya dan jauhkanlah kami daripada perkara-perkara yang Engkau mungkari. Amiiin.’ Itulah doa mereka bersama.

>Salam kepada semua pembaca.Ni ialah hasil karya saya yang pertama. Terima kasih di atas segala komen positif mahupun negatif. Insya-Allah,jika ada yang mahu sambungan mini novel ini, akan saya sambungkan kerana saya juga bercadang begitu. Walau bagaimanapun, terima kasih kerana sudi membaca. Semoga anda semua seronok membaca mini novel ini.Ikhlas daripada Dila a.k.a Azie.<
posted by Penulisan2u @ 2:10 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
32 Comments:
  • At 9/6/09 2:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Salam..belum nikah lagi...lain kalau blh jgnlah buat watak2 yg ada berpegangan tangan ya...Good luck..:-)

     

  • At 9/6/09 2:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Salam..belum nikah lagi...lain kali kalau boleh jgnlah buat watak2 yg ada berpegangan tangan mcm tuh ya...Good Luck...:-)

     

  • At 9/6/09 5:33 PTG, Anonymous bbygirl said…

    salam..open k.......cerita hanyelah sebuah warkah yg menghiburkan kita.....n yang baik jadilah teladan..yg buruk jadikan sempadan..pape pon......x rugu bercinta dalam batasan iman..@@@@

     

  • At 9/6/09 6:53 PTG, Blogger Nazif said…

    okey la.. not bad..
    dunia skrg moden..
    cuma dialog pisahkn drpd perenggang..
    brserabut nk bce..
    gud luck writer

     

  • At 10/6/09 2:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pegang2 tgn tuh bkn perkare yg dimungkari ker?? erm.. kaji blek eh kalo nk tulis doa tuh..

     

  • At 10/6/09 6:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita mcm budak2 lah.

     

  • At 10/6/09 6:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm apala pakai tudung tp pegang2 tangan,harap lain kali jangan buat cerpen macam nie lg,sama mcm menghina islam,tapi cerpen nie memang best,good luck for the next time.(^_^)

     

  • At 10/6/09 7:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    emm.. ni citer budak2.. xsesuai la letak sini.. letak kat blog sendr ok kot

     

  • At 11/6/09 2:01 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ni lah remaja skrang....
    sosial x bertempat....
    hahaha...

     

  • At 12/6/09 3:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kenape tak bleh berpegang tangan..mmang itu haram dalam islam sbb blum sah lagi....sedangkan orng yang kuat agama pun bepegang tangan dengan bkan muhrim ni apatah lagi kita yang cetek agama.....maaflah bkan sje2 buat cerita tapi kenyataannya bgitu

     

  • At 12/6/09 3:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kenapa yang brtudung tak bleh berpegang tangan sbb tkut jatuh martabat islam ke????untuk pengetahuan smua tak smua yang brtdung tu baik...mmang pakai tdung tu nmpak cntik
    baik tapi ade jge sbb nak tutup perbuatan yang tak elok(faham2 jelah ye takkan nak cakap secara detail kot)

     

  • At 12/6/09 3:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    asyik2 cite ank dato,ank tan sri...

     

  • At 13/6/09 9:36 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bosannnnnnnnnnnnnn..............

     

  • At 13/6/09 3:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bosan jugak..tipikal
    kalau nak buat cerita pasal bertudung,wat yang lebih elok walaupun hanya satu cerita.
    walaupun realiti zaman sekarang pmpuan bertudung x semuanya baik,at least cerita yang kita buat dapat bagi contoh teladan yang baik, bukan mneghalalkan yang haram..

    saya hanya memberi sedikit teguran..harap dapat ambil sebagai pengajaran.bukan niat untuk menjatuhkan penulis.
    harap faham..

     

  • At 13/6/09 7:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita ini mendatar..diolog tak dipisahkan dengan menggunakan perkataan baru, nampak serabut..mak ayah pihak lelaki ngan perempuan mmg sporting..overall citer ni bosan!!!..

     

  • At 13/6/09 7:12 PTG, Blogger Ms Normalah Omar said…

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

     

  • At 13/6/09 9:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    astaghfirullah.. td i bace ade org ckp bukan sume y bertudung is baek kan.. ni la mslh umat zman skrg.. mnilai dri sudut ngatif.. at least.. dye try wat ape yg di syariatkan.. so x elok la wat cite pegang2 tgn.. jln crite npk bebas. parents x kisah.. ni la mslh rmja skrg.. i x blame sape2.. tp nak bwat crite kne fikir hbes senstvty msyrakat k.. so jgm mghina org y btudung k hnya krana mereka2 y mnylhkn penggunaan tdung..i.allah. islam da way of life

     

  • At 13/6/09 10:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    WARNING!
    pakai tudung bkn sbb nk jaga martabat Islam...
    yg sebenarnya adlah mengikut syariat....
    sape x buat dpt dosa...
    Antara org pakai tudung n x pakai tudung,
    berpegangan tgn bkn muhrim mmg dua2 dpt dosa...
    tp yg x pakai tudung dosa die lebih..iaitu x pakai tudung...

    jd jgn jadikn alasan utk x pakai tudung sbb kenyataan
    "x semua org bertudung baik..."
    ini adalh tuntutan fardhu 'ain...

    harap sume pembaca Muslim kt sini byk m'bc n fahami hukum2 dlm Islam...itu adlh t'jwb individu

     

  • At 14/6/09 2:24 PG, Blogger ieda ^^ said…

    hurm btl ape yg orng kat atas ni kate ^^
    agree2...
    i wish my sys cn understand bout this very well =)

     

  • At 15/6/09 9:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam.. kpd para penulis, hrp sgt b4 nk wt cerpen/novel/krya tulis,. fikir tujuan anda menulis utk apa? citer relevan? wt kajian b4 mnulis, spy hasil karya lbh brkualiti..

    pndpt saya, bakat penulisan yg ALLAH berikn sharusnya digunakan sebaikknya dlm usaha menyebarkn syiar islam dan mndidik masyarakat supaya mnjadikn islam sbg 'CARA HIDUP' bukan 'islam pd nama'.

    p/s: menanti lahirnya the next hamzah fansuri, a samad said, habib. el shirazy, faisal tehrani dlm diri penulis muda kini..

    all da best n gudluck!=) -caliph-

     

  • At 16/6/09 5:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    serabut la
    sgt serabut..
    susunan tu betol2 la..
    jgn syok sendri ye bile berkarya!!

     

  • At 18/6/09 11:35 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    biasa ja..

     

  • At 19/6/09 1:40 PTG, Anonymous nadrysha said…

    its ok ni 1st time die berkarya,kite patut sokong die....next time hope u bleh perbaiki ayat,susunan cerita, dan perbykkan informasi dlm cerita agar pembaca dpt maklumat yg bleh diguna pakai o praktik.....

     

  • At 20/6/09 7:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhu tan sri syed mokhtar tu bos sy ler, die mane de anak yg dh kawen g,ank sulung die pn x cukup baligh g nak kawen.....

     

  • At 25/6/09 10:37 PG, Anonymous ~~PENCINTA KARYA~~ said…

    OKla tu...he..he..best gak cite ni...menghiburkan...n romantis pun ada gak...ermm,cuma perbaiki lagi sedikit pada karya akan datang k...ikhlasss ni tau..hehe..GUD LUCK 2 WRITER..=)

     

  • At 30/6/09 11:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite mcm keling,

    x faham aq,

    name nak same,confused.

     

  • At 4/7/09 9:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    adui...menyampah la bc cite nie...kecik2 dah nak couple...SPM pun x lepas....pegang2 lak tu eeee

     

  • At 9/7/09 4:21 PTG, Anonymous adoyai said…

    serabut la..ckit xfham..
    sowi la erk..

     

  • At 26/12/09 4:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x pham laa..
    pning bca..

     

  • At 16/6/10 9:45 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kalau sorang cakap sal kemungkaran berpegang tangan.
    semua pn komen pasal tu.. perasan diri tu alim sangat?

     

  • At 4/4/11 4:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak best
    [mrs.sleep93]

     

  • At 13/10/11 8:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    agak serabutlahhh... jalan cerita pun agak mendatar jerr..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group