BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Jun 15, 2009
Cerpen : Loghat Utara
Nama Pena : nhur lee

Lee masuk ke kelasnya dengan sengihan sumbang. Dia tahu rakan-rakan sekelasnya hanya menunggu dia seorang kerana cuma satu kerusi yang kosong di dalam kelas itu. Lagipun hari ini adalah kelas terakhir bagi semester ini dan mereka bakal menduduki kuiz 5, so secara tidak langsung, semua terpaksa datang awal termasuk Lee.
Sebelum dia melabuhkan punggung di kerusinya dia menghala ke arah Ani yang duduk di bahagian hadapan sebelah kiri.

"Nah, ang punya." Lee berkata sambil menghulur kalkulator 570 kepada Ani. Ani menyambut huluran Lee sambil tersengih-sengih. Dia pun ikut tersengih walau tak tahu asal usul sengihan tersebut. 'Sebab aku datang lambat kot.' Hehehehe.

Kalkulator Ani lah yang menjadi punca kelewatan Lee ke kelas Fizik. Sudah separuh perjalanan Lee ke kelasnya yang terletak di Blok E, baru dia perasan yang kalkulator Ani tertinggal di atas meja studi. Dengan perasaan terpaksa dia berpatah balik ke biliknya yang terletak di tingkat satu Mahallah Fatimah Az-Zahra.



Lain pula ceritanya di dalam kelas,,,
Sebelum Lee masuk...

"Ok,,semua dah cukup?" Soal Lady D kepada pelajarnya.
"Beluuuum. Lee tak sampai lagi Lady". Balas salah seorang dari pelajarnya.
"Aik??? Mana Lee? Tak pernah-pernah lewat ni. Last class plak dia lewat."
Sambung Lady D lagi.
"Ntah la Lady,,,sakit kot," sambung satu suara yang lain.
Zass!!! Serentak dengan itu satu kepala di hadapan berpusing ke arah punca suara.
"Dia sakit apa?" Kepala itu mengeluarkan bunyi yang lebih kepada soalan.
"Eyh,, mana aku tau, tanya la dia sendiri." Sambut suara tadi. Mulutnya memuncung ke arah pintu kelas.
"Kenapa yerr,,, setiap kali saya cakap pasal Lee jer,, ada orang sibuk-sibuk nak ambil tau,,,,ada pape yang saya tak tau ke?" Lady D bertanya sambil tersenyum.

Satu kelas mula kecoh dengan suara-suara yang bagai lalat menghurung makanan dan ketawa-ketawa nakal anak remaja.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Serentak dengan itu juga Lee pun masuk ke kelas dengan sengih sumbang. Namun dia tak mengerti akan asal-usul suara-suara dan ketawa-ketawa itu.
"Maaf Lady, saya lambat." Lee bersuara.

Lee pantas bergerak ke tempat duduk setelah menghulurkan kalkulator 570 kepunyaan Ani.
"Weyh,,pasaipa hangpa gelak???" Lee bertanya ingin tahu kepada Zalia yang duduk di sebelahnya dalam loghat utara yang pekat.
Zalia tak sempat menjawab soalan Lee apabila Lady D sudahpun mengedarkan Soalan Kuiz Fizik 5.

Sunyi sepi kelas itu kerana masing-masing sibuk memikirkan solution bagi soalan topik Pantulan Cahaya dan Frekuensi Bunyi. Lee sudah berapa kali memusing letak duduk kertas soalan miliknya.
'Kenapa normal line ni tak macam 90 darjah ha?,,,nak kata aku ni rabun, dah banyak kali check, takdela plak doktor mata tu suruh pakai glasses,,contact lens pun tak jugak,,kesimpulannya aku tak rabunla.'

Dalam pada Lee berteka-teki sendiri tu,,
Kedengaran Lady D bersuara,, "Ok class,, time's up. Stop writing now."
'Hah! Alamak tak siap lagi satu soalan.' Lee dengan pantas menghentam kromo solution bagi soalan Light yang memeningkan kepala otaknya.

'Huh! Nasibla,,, Seb bek las kuiz,hehehe,,,xderla terkilan sangat.'
Disebabkan itu kelas terakhir, mereka terpaksa menunggu Lady D menanda kertas kuiz yang baru sahaja dijawab.

Lee sudah tidak senang duduk. Sangkanya dia boleh pulang awal kerana kelas hari ini untuk kuiz sahaja. Tak tahula pula nak dapat kertas terus.
'Aduss,,macam mana ni,,,dah janji dengan Suli, nak gerak gi pondok pakgard sama-sama. Malee dah tunggu Suli kot kat Jaya One.' Bisik hatinya.

TUT TUT.
Ada mesej masuk. Lee menekan punat Yes.
'Oii,,ko ktne?Ak tgu kt cafe,' dari Suli.

TUT TUT lagi.
'Lee, sow Suli grk, kitrg kt Cold Storage taw.' Dari Malee pula.

Sebenarnya kalau nak ikut perancangan separa siap Lee, dia akan pulang bermalam hari ini memandangkan hari ni hari Jumaat dan kelas pun dah habis.
Dia mengajak Suli berjalan bersamanya ke pondok pakguard kerana Suli memang nak keluar. Rummatenya Suli dan Malee keluar hari ini ke Jaya One untuk menyambut hari jadi kawan baik mereka Nisa.
'Adusss,,,nak balik ni.' Lee berusaha menenangkan dirinya yang dah macam cacing kepanasan.
Lady D sudah siap menanda kertas soalan kuiz Fizik 5 lalu mengedarkan semula kepada pelajar-pelajarnya.
Setelah mendapat semula kertas soalannya, Lee orang pertama yang bergegas mendapatkan Lady D untuk memberitahu markahnya. Yelah, tadi Lady D Cuma menanda kertas, belum mengambil markah lagi.

"Hehe,, 16." Kata Lee separuh berbisik di telinga Lady D. 'Malulah aku kalau orang lain dengar.' Lady D menulis markah Lee ke dalam buku Catatannya.
"Err,, Lady,,, saya balik dulu lah yer, nak balik rumah ni." Kata Lee.
Setelah menyalami Lady D, Lee dengan pantas melangkah keluar dari kelas Blok E itu.

"Lee!!!" Namun suara itu sudah tidak sampai ke telinga Lee yang sudah melakukan larian pecut 100 meter dari Blok E ke Mahallah Fatimah Az-zahra.
'Laa,,aku baru nak mintak nombor fon dia. Dahla lepas ni tak jumpa dah. Takkan nak mintak kat dalam dewan exam kot.' Faris atau nama di dalam surat beranaknya Mohd Faris Bin Azani bermonolog sendirian.
Inilah budaknya yang sibuk-sibuk menanya pasal tahap kesihatan Lee tadi.

"Woih,,Tikah! Hang ada tak nombor budak tu?" Faris bertanya kepada Tikah, classmate perempuannya dari dulu sampai sekarang.
"Nomboq sapa dia?" Tikah memulangkan soalan. Jawapan yang diharapkan tapi soalan diberi sebagai balasan.
"Aiseyh hang nie,,,,tula,,,tue,,," Sambung Faris sambil mulutnya terhala-hala ke arah pintu kelas.
"Tue,,,tue,,,tu sapa dia?!" Tikah separuh menengking. 'Aih mamat ni, aku tabuh satgi,,,' Suara hati Tikah berbisik.
"Nombor Lee la,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Di rumah,,,

TUT TUT,,,
Bunyi mesej masuk. Namun Lee tidak mengambil pusing kerana matanya sudah terpaku mengadap laptop yang memaparkan laman Blog Penulisan2u.com. Memang asal cuti jer, inilah kerja yang paling bermanfaat dilakukan oleh Lee selain tidur dan makan. Membaca novel Online. 'Hahahahaha'. Lee tergelak-gelak sendirian. Entah apa yang kelakar sangat cerita tu pun tak tahu.

12.39 a.m
TUT TUT,,,
Lee mencapai handfon yang terletak di atas meja tulisnya. 'Eyh,,apsal ada dua mesej ni?
Bunyi satu kali je....... Owwhhhh.' Lee faham sendiri. Satu mesej masuk pada pukul 5.36 petang yang tak diendahkannya.

Sender Tikah,,,,,,
Lee,ada org mntk no ang. Nm dy Faris. Dy kt ad hal nk sttle.

Sender Tikah,,,,,,,
Lee,boleh dak ni?

Lee dah berkerut kening menayang muka pelik.

Ha?Awat cik oi? Tny dy hal pa?
Lee menaip dan menekan punat SEND.

TUT TUT.
Dy kt dy nk ngorat ang. Betui ni ak x tpu, dy yg habaq lgu tu.



Dalam hati Lee,,,
'Sapa plak nak dajal aku ni,,,ak pernah sakitkan ati orang ke sepanjang aku menetap kat Kolej Za'ba ni,,,rasa macam tak pernah.'

Weih, hbq kt org tu,klu xdak hal pntg ak mls nk lyn.
SEND. Dari Lee.

TUT TUT,,,,,
Lee, dy kt sj nk knai ang, dy mmg ska knai kwn bru tmbh dr utara mcm kta ni.
Ak bg nah, pnat ak jd mid fielder nie.
Dari Tikah lagi.

'Alamak ai,,,,ni yang aku lemah ni. Masalahnya aku bukan orang utara.' Lee berbisik di dalam hatinya.

Lee teringat masa minggu pertama di kelas.

"Err,,awak, macam mane nak buat soalan ni?" Lee bertanya soalan Trigonometry yang diajar Mdm Hafisah kelmarin kepada Salsabil di sebelahnya. Nama je duduk sebelah-menyebelah tapi tak pernah bertegur sapa. Almaklumlah baru semester 1. Masing-masing dalam proses perkenalan.

"Owh, yang ni ah, hang guna formula hat cos square teta plus sin square teta sama ngan satu tu. Lepas tu, hang simplify kanla. Tu jar,,," terang Salsabil panjang lebar dalam loghat utara yang agak pekat.
"Owh,,,,Lagu ni ja ka. Hehehehe,,,,thanx noh". balas Lee pula.
"Aik,,hang orang mana? Utara gak ka?" Soal Salsabil.
"Hehe,,,Dak aih,,kami orang sini ja, ayah kami orang Kedah," Lee menjawab.
"Besa dah cakap utara ni. No hal." Lee menyambung sambil tangannya membuat simbol 'OK'.

Sejak daripada tu, mereka menjadi kawan yang sangat rapat dek kerana masing-masing bertutur dalam loghat yang sama. Sekali pandang memang orang lain akan menganggap Lee berasal dari utara kerana dia sentiasa bertutur dalam loghat utara yang pekat.
Namun hakikatnya,,,

TUT TUT,,,
Bunyi mesej itu mengganggu lamunan Lee.
Sender Tikah,,,,,,,
Weyh,,,x bley ka? Dy bsg kt ak ni, bg pi la, kwn ja, bkn ad niat lain pn.

Bg e-mail ak. NurLee_90@yahoo.com.
Setelah berfikir masak-masak, Lee membalas.


BUZZ!!! Persia send you a messege.

'Mak aih! Cepatnya, terus on9 ke?' Lee terkejut dengan kehadiran mesej dari Yahoo Messengernya yang memang sentiasa on dari tadi.

'Persia,,,' Lee sudah dapat mengagak siapakah Persia.

LEE
Assalam,,,

PERSIA
Wassalam,,,hehehe,,sori, angpa watpa tu?

LEE
Ang nak pa ni? Apa yg x settle? Habaq kaih aku nak pi tidoq ni.

PERSIA
Laaa,,,ang marah ka kat ak?????

LEE
Dak aih, ang nak pa sbnaknya ni?

PERSIA
Lagu ni,,,WANT TO MAKE FRIENDS...

LEE
Owh,,,,,,lagu tu ka? Aku xdakla,,,,


Sementara itu,,,

PERSIA
'Erk,,,apa yang dia tak dak nie?' Persia sudah berkerut dahi.
'Aku salah tulis ka? Btoila aku tulis... WANT TO MAKE FRIENDS,,,
Kalau dalam bahasa Melayu nak berkawan,,,,apa yang dia merepek ni,,,,Owwwwhhhhhh,,,,'

PERSIA
Ang xdak pa? Keberanian?
'Melawakla sikit, dia melawak ngan aku boleh. Hehehe' Persia angau.

'Keberanian apa plak mamat ni merepek ni?' Hati Lee mengukir seribu tanda tanya.
'Sah! Dia dah mamai ni.'

Tiba-tiba,,,


'Laaa,,,,signed out dah....'
Persia termenung sendirian.

PERSIA
Aku nak kwn ja ngan ang...kita kan senegeri. Takkan tak boleh kot.

Akhirnya dengan hati yang walang, Persia menaip dan terus menekan butang SEND.
Dia terus Signed Out selepas menghantar mesej terakhir.
'Bilalah dia nak baca mesej aku tuh.' Persia mengulas di dalam hatinya.

Kesesokannya, setelah bangun dari tidur Lee membuka laptop dan sign in ke YM nyer.
Memang itu yang menjadi kebiasaannya apabila hari minggu.

POP UP! You got a messege!
Dengan muka yang masih mamai tak mandi, Lee membaca mesej.

PERSIA
Aku nak kwn ja ngan ang....kita kan senegeri. Takkan tak boleh kot.

'Hayla mamat ni, dia tak tahu ke aku bukan asal Kedah. Dan sah-sah aku bukan budak utara. Tengokla IC ak. 14! Tu tandanya aku lahir kat sini, kandang lembu ni.
Ehh!!! Mengutuk tanah tumpah kelahiran plak. Kuala Lumpur yang sebenarnya.'

Lee berfikir sejenak.
Pantas dia menaip,,,
On YM malam ni.
'Nasib ko la kalau tak bukak.'
Lee berlalu ke bilik air untuk membersihkan badannya.

Malam itu,,,
PERSIA on9.

BUZZ!
Dari Persia.

LEE
Assalam... ang ni mmg x reti bg slm ka?

PERSIA
Wassalam... hehehe,,,lupa. Lagu mana? Dah ada?

LEE
Ada dah. Satu malam aku cari ang taw.

'Hah! Dia dah ada keberanian nak kawan ngan aku. Yess! Yess!' Faris sudah melompat-lompat kegirangan di dalam biliknya.
'Takkan dia tak tidok semalaman kot cari keberanian nak kawan ngan aku. Hehehe,,,,'Faris tersenyum-senyum sendirian.

Serentak dengan itu kedengaran lagu tema cerita komedi FRIENDS yamg dihantar oleh Lee melalui YM nyer.

'Huih! Siap antaq lagu lagi ni kat aku.' Makin lebar sengihan Faris.

PERSIA
Thanx Lee

LEE
Xpa aih, ak mmg ska tlong org
'Eceh! Perasan sendiri plak ak ni.' Hati Lee berbisik nakal.

LEE
Weyh, ak ad hal nak habaq ni....

PERSIA
Hal apa?
'Serius ja bunyi ni, dia nak offer diri jadi marka aku kot. Hehehehe' Faris dah perasan sendiri.

LEE
Sbnaqnya ak bkn bdak Kedah n bkn bdak utara gak.
So, lps ni ang xyahla YM ak dh. Ang kn nk kwn ngan dak utara ja.
BYE!


'Hah!? Tadi habaq kata nak kawan ngan ak, la ni takmau plak. Apa keberanian dia dah hilang ka?'
Faris terkejut dengan mesej yang dibacanya dari Lee.

PERSIA
Tadi ang kata dah ada,,,, la ni xda plak ka? Lagu mana?

Lee membaca mesej dari Persia. Sandiwara apakah ini?
'Apa yang dia merepek ni? Memangla ada. Yang aku bagi tadi tu apa. Haylaa mamat sorang ni, dahla semalaman aku cari lagu yang dia nak tu kat internet. Boleh dia tanya aku lagi, LAGU MANA?'

LEE
Weyh! Yg ak bg td tu apa? Bkn lagu? Gambaq ka? GGGGRRRRRRRRRRRRR,,,,,,,,,,,


Namun di Blok ABC bilik bernombor 127B,,,

Faris berfikir sejenak setelah membaca mesej yang baru dihantar oleh Lee.

Ya Allah!!!! Faris menepuk dahi. Barulah dia faham situasi sebenarnya.



FLASHBACK...

PERSIA
Lagu ni,,,,, WANT TO MAKE FRIENDS.

LEE
Owh,,,lagu tu, ak xdakla,,,,


Lee pelik.
'Apehal pulak mamat ni mintak lagu kat aku malam-malam buta ni. Ingat aku DJ Era ke?'

Selepas signed out Lee terus mencari lagu yang diinginkan oleh mamat Parsi itu. Habis semua laman web digeledahnya semata-mata untuk mencari lagu WANT TO MAKE FRIENDS itu.

Akhirnya yang dia jumpa cuma lagu tema cerita FRIENDS yang selalu ditayangkan di television.


Faris termenung sambil tersengih. 'Lee...Lee...Ang kena blajaq lagi cakap bahasa utara. Dan aku yang akan jadi Mentor ang.' Faris ketawa lucu setelah memahami sinetron yang berlaku antara dia dan Lee.


PERSIA
Cik adik Lee yang manis,,,ang dah salah paham cik oii,,,

Dahi Lee berkerut-kerut.
'Aku salah paham apa plak ni?'

LEE
Apa lagi ni Faris?! Penat aku lyn ang ni.

Faris menerangkan satu-persatu kesalahfahaman yang berlaku antara mereka tapi bukan lagi mengggunakan YM mereka sebaliknya menggunakan alat telekomunikasi yang membolehkan mereka saling mendengar suara masing-masing iaitu telefon bimbit.

"Lagu tu ka? Hahahahaha." Pecah ketawa Lee dan Faris walaupun seorang berada nun jauh di Taman Keramat dan seorang lagi di Kolej Za'ba.


Kini, mereka bukan lagi kawan seperti yang diminta Faris dahulu tetapi hubungan mereka sudah mencapai tahap yang dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak.
Mereka sudahpun mendirikan rumahtangga setelah 4 tahun 'berkawan' di Kolej Za'ba.


Di rumah milik Mohd Faris Bin Azani dan Nhur Lee Binti Abd Samat,,,

"Itulah,,,lain kali khatamkan dulu bahasa utara. Ni, tak habih lagi dah nak tunjuk pandai." Faris atau Muhammad Faris Bin Azani yang kini sudah menjadi suaminya bersuara.
"Alah abang ni, cik dah khatam la,,," balas Lee tidak mahu mengalah. Selalunya kata
ganti diri 'cik' dibahasakan oleh orang yang lebih muda kepada orang yang lebih tua kalau mengikut loghat utara. Contohnya adik kepada kakak atau anak kepada emak.

Namun, Lee lebih selesa menggunakan 'cik' dengan suaminya. Baginya tidak perlulah kata-kata seperti 'Honey' atau 'Sayang' untuk menunjukkan kemesraannya kerana loghat utara sudah sebati dalam dirinya kini walaupun dia bukan dilahirkan di negeri-negeri yang terletak di utara.

~Tamat~
posted by Penulisan2u @ 2:02 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
30 Comments:
  • At 15/6/09 8:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet!!

     

  • At 16/6/09 1:18 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    katun btul la lee...

    loqlat btui hang......

    cite ne best....
    truskan usha anda....

     

  • At 16/6/09 2:07 PG, Anonymous aKu said…

    hahah..
    aku xlrat nk gelak dh..
    hee..
    lwak la heh cita ni..
    keep it up.
    truskan berkarya!

     

  • At 16/6/09 2:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak leh blah betoi.. best beb...

     

  • At 16/6/09 3:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahaha..
    idea yg sgt bernas..
    memula x fhm gak..
    tp best gak awk nye cerpen..
    mnguji minda..
    tp sblm dia explen kite da tw la..

    huhu..
    tringat cheq kat marka..
    lalala~~

    ok,,ayat cun dah..
    teknik ok dah..
    cme part dia kawen..
    ai??
    xnk laa cpt da kawen..
    tmbh skit lg la bru sdp noh..
    huhu..

    ~nEuRo shEwAzni~

     

  • At 16/6/09 3:47 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    err..tambahan..
    kita pun shuke gaks bce cerpen on9 kt penulisan2u.blogspot..
    tmbah2 ag time cuti ni..

    rajin bebenor nk bace n nk komen2 org..
    leh gak nk cungkil skill tanda kertas peperiksaan t da jd cikgu nnti..
    insyaALLAH..

    hihi..

    cayalah penulisan2u.blogspot~!!

    ~nEuRo shEwAzni~

     

  • At 17/6/09 8:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la cite ni..
    sakit perut aku ktwa dpn laptop ni..
    wat cite best2 lg eh..
    good work!!nice try!!

    RiNa_BiLL

     

  • At 18/6/09 4:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nk cta pasai loghat utara nie..csn aku dgn laki dia pun cmni gk la..bpk csn aku hilang..kami pkt ramai2 p berkumpul..pastue semua p.cik2 aku dok ckp'la nie nk buat lagu mana?'guest what?
    laki Csn aku yg org Melake nie..p tanya..
    'Syg knp dorg semua nie?abah hlg dorg nk buat lagu apa?kenapa xreport polis?'..csn aku terus hangin....

     

  • At 18/6/09 9:30 PTG, Blogger yuka said…

    best la citer ni...boleh tak nak letak kat my blog?

     

  • At 19/6/09 10:46 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    yup... besh cite ni...
    simple tapi menarik..
    hehehe....
    keep up de gud work writer...
    all de besh...

    ~lizarazu~

     

  • At 20/6/09 10:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    thanx 4 all the comment,,
    act ni karya sy yg pertama,,,
    tu ayat loqlaq sikit,,,
    hehehe,, nk ltak kt blog bley jer,,tp kkalkan nama pena yer,,,hehehehe
    ~nhur lee~

     

  • At 21/6/09 3:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kah2...
    lawak giler...
    tp aku lagi suke komen kt ats ni, pasai cousin die..

     

  • At 24/6/09 6:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gitu ja??? no point. x menarik.. keep it up

    miss_mira

     

  • At 24/6/09 6:59 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahaha
    lawak gla ang wat cqita..
    haha..
    not bad..
    byk kn lg cerpen yg lawak2 noh :)
    bez siot :)

    -awweks kdh-

     

  • At 24/6/09 10:23 PTG, Blogger nadia said…

    lagu tu ka? hahahahaha lawak la. tahniah la kt hampa yg buat cerita ni. teruskan usaha hampa no. lawak gila la. bleh plak dok salah paham lagu tu :)

     

  • At 1/7/09 12:12 PG, Blogger norain ishak said…

    hahahha..giler lawak..sakit perut aku nak gelak..
    papeun bez..cter ni mengingatkan aku kat member kedah aku..alahai,rindunye nak chat dgn die yg pekat dgn loghat utara..

     

  • At 1/7/09 2:18 PTG, Blogger Sarah Kushairi said…

    Hahahaha
    Macam kenal je settings dalam cerita ni.
    Budak CFS, IIUM eh? :P

     

  • At 2/7/09 6:12 PTG, Blogger siti raudhah said…

    hahah:D
    lawak je cerpen ni.

    walau aku org perak, aku da taw da dr dulu maksud 'lagu' tu ape. XD haha

    lwak lwka.

     

  • At 3/7/09 2:00 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm my story wif by boy...huk3
    so swet...ak mmg suka dgr ayat utara ni...lebih2 dari kedah...
    cam comel jerk..

     

  • At 3/7/09 3:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg lawak..csn aku dr nk ngs risau kn bapk dia hlg..lansung bantai gelak dlu kt laki dia.apa punya soalan dia tanya time2 genting tue

     

  • At 7/7/09 4:30 PTG, Anonymous adoyai said…

    mmg lawak la...
    best!!

     

  • At 10/7/09 11:56 PTG, Anonymous Angel Cute said…

    hahaha....
    sguh lawak
    xtahan aku nk tergelak

     

  • At 11/7/09 9:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hebat!!
    sweet!!
    simple!!

    ~~PapaTul~~

     

  • At 16/7/09 9:26 PG, Blogger ~mieyra~ said…

    dak matrik ka?nway,nice story..=)good luck

     

  • At 16/7/09 4:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ada juga cita loghat utara noh..
    best sungguh cita ni..
    sakit perut aku baca..aku pun mcm 2 jg..ayah ja orang utara..tinggal kat kelantan..stdy kat k.l..bila gan kwn utara hntam la loghat utara..kadang sampai nak tegelak sorang2..betoi kat aku cakap utara 2..huhuhu..
    cite ni mmg funny..

     

  • At 17/7/09 11:23 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha..lwaknya..
    sakit perut aku tau..
    buat lgi ceta bezz2,ek..
    gud luck!!

    -lolypop-

     

  • At 10/9/10 12:21 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ak suke betoi ngan cerita ny..
    utara mai..

     

  • At 19/10/10 11:59 PG, Anonymous wahida said…

    bahasa kedah still boleh improve,,,,,,

     

  • At 31/5/11 4:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la,.aq pown x phm gak jln cita dy yg sbenaq,.
    tp dh bca bg hbis,.bg la aq phm,.al maklum la aq pown owg utara gak,.hehe
    btw,.keep it up,.

     

  • At 30/3/12 4:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    olah... cerita best la.. i like.. cik pun paham cakap utara.harap nanti buat cerita best lagi noh..
    `from perak'

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group