BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Selasa, Jun 09, 2009
Cerpen : Janjiku Padamu
Nama Pena : akAk cHeNtA

Indahnya pagi ni. Nyamannya. Setahun aku tak pulang Malaysia. My country is the best one! Seronoknya. Balik dari airport kelmarin, terus aku terjah tempat makan. Mahu makan lor. Rindu makanan Malaysia. Tak sempat pun nak call Mak. Bagitahu dah sampai. Bertuah punya budak! Bila mak tahu,apa lagi. Penuh telinga aku dengar leteran dia. Risau katanya. Alahai Mak ni. Setakat lambat sejam dua bagitahu. Tu pun nak kecoh. Hohoho.. tapi aku silap. Mak aku sebenarnya dah sediakan makanan kat rumah. Patutlah marah semacam. Hahahaha. Nasib baik nafsu makan aku kuat sekarang. Makanan Malaysia jer tahu. Habis jugak lauk yang mak masak.

"Farahin. Jauh termenung. Ingatkan kekasih hati kat sana ke?" Opocot Mak kau hot!! Adoi..siapa pulak yang ganggu pagi-pagi ni. Baru je nak berangan. Fairuz rupanya. Dia ni kan..Oppss. Lupa nak kenalkan. Fairuz ni tunang aku. Aku balik ni pun sebab nak menikah dengan mamat senget ni. Dah setahun setengah bertunang dengan dia. Mak pun dah bising, tak elok tunang lama-lama lah, nanti tunang kena kebas lah.. Itu lah..Ini lah.. Mak aku ni memang kecoh. Tak sabar nak halau aku agaknya.
"Rindulah kat you. Kenapa kat sana langsung tak call I?" Fairuz bersuara memandangkan aku asyik diam je. Hahaha. Kau cakap la sorang-sorang. Eh, tak boleh. Nanti macam-macam lagi dia tanya. "You pun tak pernah call I kan?" Eceh, saje je aku jawab dengan pertanyaan balik. Padahal selalu je mamat ni call aku. aku je malas nak layan. Hohoho. Korang semua nak tahu kenapa? Meh sini nak cerita. Aku sebenarnya, tak suka sangat kat mamat ni. Tapi mak yang beriya-iya nak aku kawin dengan dia. Walaupun ‘kecak’ dan ‘tempang’, tapi dia tak menarik minat aku la. Dia tak kaya sangat. Aku kan mata duitan. Hohoho. Jahat tak? Tapi nak buat macam mana. Dalam novel semua cerita hero dia kaya. Aku ni dah la cepat terpengaruh dengan cerita-cerita tu. Apa lagi. Terus nak kawin dengan anak Dato’, anak Tan Sri.. hehehe.. tapi demi mak yang aku sayangi dan sanjungi, aku setuju je la. Walaupun budak Fairuz ni tak kaya macam anak Tan Sri, aku boleh la hidup kalau kawin dengan dia. Tak ada la kena makan pasir ataupun batu. Nak tahu dia kerja apa? Dia kerja.. Engineer. Malangnya aku kerja cikgu. Kontra gila. Baru je tamat belajar. Tu yang aku balik tu. Aku belajar kat UK. Tiga tahun je. Tak la lama macam budak-budak perubatan.

"Eh you ni. I selalu je call U. Yang you tak angkat tu kenapa? Nak salahkan I pulak. You macam mana? Sihat?" Jawapan Fairuz dah aku agak awal-awal lagi. Erm.. nak jawab apa erk?? "Sihat je. Alhamdulillah. You selalu call I? ye ke? Tak perasan la. Kenapa you tak nak datang I punya konvo? Sampai hati you ni tau. Memang la jauh. Tapi datang la. Dua tiga hari je pun. Bukan mahal sangat tiket flight tu. Dah la mak I pun tak datang." Ayoyoyo.. kenapa tetiba aku jadi macam minah gedik ni. Hehe. Aku saja je. Nak cuba rapatkan hubungan aku dengan dia. Sebab aku tahu, insyaAllah one day, he’ll be my husband. MY HUSBAND!! Memikirkannya, Oh My God!! Aku kena patuhlah segala arahan dia. Nak itu, nak ini, nak anak. Anak?? Haha.. Aku dah start menggatal. Lupakan.
"sorry la sayang. I bukan tak nak datang. Tapi boss I tak bagi cuti. Macam you tak kenal dengan dia. Nak dapat cuti, susah sangat. Lagipun sekarang ni syarikat tempat I kerja tu dapat banyak projek baru. Lagi la susah nak lepas. Sorry sayang." Pandai la jugak mamat senget ni nak pujuk aku. hehe. Tetiba timbul idea jahat. "No. I takkan maafkan. Except kalau you…." "Apa dia sayang? Kalau I nak kawin dengan you? Itu no hal punya la..hahaha" eh eh mamat ni, kenakan aku balik. Siap kau. "Tak. Except you belanja I shopping this Sunday. You cuti kan? I nak habiskan duit gaji you. Padan dengan muka you." Aku tengok muka dia dah lain dah. Mesti menyesal nak kawin dengan kaki mengakis duit orang macam aku ni. Hahaha. Serve you right! "Okay. Boleh. Tapi ada had la kan. I kena save duit untuk kita kawin dua bulan lagi. Maximum, dua ribu setengah,okay?" Hah! Biar benar mamat ni? Dua ribu setengah?? Aku takde la nak belanja mahal-mahal sampai macam tu. Aku ingat dalam empat lima ratus je. Tapi, rezeki jangan ditolak. Musuh jangan dicari. Hehe. Orang dah offer banyak, apa lagi. "Ye ke? Hehe. Pukul berapa you nak ambil i?" "About 2 o’clock, boleh tak? Pagi I ada janji dengan kawan i. pastu you nak shopping sampai malam pun I tak kisah. I sanggup temankan you. Beruntungnya I rasa."
Eh mamat ni. Memang senget. Apa yang untungnya. Fly gitu je duit dia. Untung? "Apa maksud you? Apa yang untung" aku apa lagi. Terus tanya la. " you tak pernah nak keluar dengan I kan? Kita tak pernah dating pun. I je yang selalu datang rumah you nak jumpa you. Sejak kita tunang lagi. You pulak pergi habiskan pelajaran you kat UK tu setahun. Letih I tunggu you tahu?" Fairuz menunjukkan muka tak puas hati. Aku terdiam. Sayang gila mamat ni kat aku rupanya. Aku je yang keras kepala. Tapi bukan ke kepala memang keras?? Haha. "Okay, fine. I ngaku I salah. Tak nak keluar dengan you dulu. Tapi lepas ni kita dah nak kawin kan? Bukan setakat keluar dengan you, kat mana pun mesti selalu dengan you. I nak masuk dulu la. Nak breakfast. You dah breakfast belum?" baiknya aku. selama ni kalau nak offer air pun kena paksa dengan mak, ni siap tanya dah breakfast belum. Baiknya aku. hohohoho~~perasan. "dah. I datang ni pun kejap je, lepas ni nak masuk office. Saja jumpa you, lama tak jumpa. Okaylah. Kita jumpa this Sunday okay. Kirim salam kat mak you. Tak sempat kot nak jumpa dia. Bye sayang." Fairuz berlalu. Aku hanya lambai dan terus blah masuk rumah. Lapar lebih menguasai.

Keluar dengan Fairuz memang menyeronokkan. Tak sangka bakal husband aku tu kelakar dan romantic. Sangat-sangat gentleman. Aku dah jatuh cinta. Oh tidak! Haha. Baru tahu la bakal husband aku ni best. Janganlah nak kata aku gedik. Fairuz ni dah mula mencairkan aku. Nampak je cam senget. Haha. Sampai sekarang aku panggil dia senget. Sebab masa mula-mula dia kenal aku melalui Amira, sepupu dia merangkap kawan baik kepada aku, terus dia datang rumah, mintak izin dengan mak aku. mak aku apa lagi, pantang jumpa lelaki macho dan baik gitu, terus je setuju bila mamat senget tu cakap nak jaga aku sampai tua. Walaupun aku memberontak, tapi mak buat-buat sedih. Huh. Hilang terus kekerasan kepala aku. Dan aku salahkan kesengetan mamat tu jumpa mak aku. hohoho.
Masa aku tengah sibuk belek jam tangan, beg duit, baju dan kasut aku baru beli bersama Fairuz tadi, mak masuk. Adoi. Mesti kena serang ni. "Kamu ke mana dengan Fairuz tadi?" intro mak aku dah keluar dah. Bersedia. Bersedia. " Anne pergi shopping mak. Dia nak belanja Anne. Seronok. Mak tengok ni. Lawa tak kasut ni?" hehe. Saje je aku buat-buat manja. Gedik tak? Kalau aku adalah mak kepada aku, memang dah lama dah aku sepak budak gedik macam aku ni. "Fairuz belanja kamu? Ish kamu ni. Kan kamu dah nak kawin. Bawak-bawak la berjimat sikit. Kesian si Fairuz tu. Dah la semua belanja kanduri dia nak tanggung. Mak ni manalah ada duit. Sikit-sikit adalah. Sejak ayah kamu pergi.." kan aku dah kata. Mak datang nak serang aku ni. Bila sebut bab ayah, terus aku potong ayat mak. Malas la nak sedih-sedih. "Mak, Anne bukan paksa dia mak. Dia yang offer. Lagipun dia kata, yang ni memang dia simpan nak belanja Anne. Mak jangan risau okay. Lagipun tadi Anne dah tanya dah dia. Semua untuk perkahwinan, dia dah sediakan. Tunggu untuk guna je. Mak. Macam mana barang hantaran? Mak kata nak siapkan. Dah mula belum?" hehe.. my time to attack you mum. Ready yer mak. "Dah. Masa kamu kat UK lagi,mak dah keluar dengan bakal mak mertua kamu. Dah beli dah barang-barang kamu dengan Fairuz tu. Sekarang tinggal nak uruskan catering, kad kawin dan baju kawin. Mak takut kamu makin gemuk, sebab tu mak tak ikut saiz yang kamu bagi dulu. Pelamin semua dah tempah. Lagi sebulan diorang mula siapkan. Lepas tu kamu kena pergi kursus kawin, check darah dan daftar." Ceh! Mak ni. Bagi la chance aku nak serang. Dah siap dah semua? Hebat juga mak dan bakal mak mertua aku ni. "dah la tu. Tidur la. Kamu mesti letih keluar tadi kan? Esok mak nak ajak kamu pergi butik. Ukur saiz badan kamu." " Ya la mak. Mak pun pergilah tidur. Dah lewat ni. Good night. Sweet dream." Eceh. Speaking dengan mak aku. Entah dia faham entah tidak. Hoho.. sorry sikit. Mak aku cikgu bahasa Inggeris okay!

Tinggal seminggu je lagi. Tak percaya pulak aku nak kawin. Saudara mara aku dah ada yang datang. Tolong siapkan apa yang patut. Memang rumah aku yang sunyi tu dah bising sekarang. Macam rumah nenek time cuti raya je. Nenek dengan atuk pun dah start bermalam kat rumah aku. macam-macam petua rumahtangga aku dapat dari mereka. Ada je petua yang keluar dari mulut nenek aku tiap-tiap hari. Cukup seminggu lagi, lengkap la pakej petua aku nak kawin. Haha.. Adik aku yang sorang tu pun dah balik dari asrama. Gila betul budak ni. Cuti seminggu semata-mata aku nak kawin. Macam mana cikgu dia boleh lepaskan. Apa lah yang dia kelentong kat cikgu dia. Ish. Nanti aku dah start jadi cikgu, jangan harap nak lepas senang-senang. Hohoho. Aku la cikgu yang paling berdisiplin. Tidur susah nak bangun. Haha. Tetiba je telefon bimbit bunyi. Ni siapa pulak ni. Fairuz? Ish. Seminggu je lagi. Tak boleh sabar ke?
"Assalamualaikum. Fairuz, ada apa call?" Eceh, berlagak baik dengan bakal husband. Selama ni angkat call terus sebut hello. Salam entah hilang ke mana. "Wa’alaikumussalam. I saja je call you. Rindu kat you, you sihat tak sayang?" ish mamat ni. Memang nak kena. Nak tanya sihat je ke? "Alhamdulillah. Sihat. You? You ada kat mana tu?" hehe. Aku pun mula menggedik dan menggatal sikit-sikit. "I sakit la sayang. Demam. Demam rindu kat you. Hahahaha. Really miss you. Tak sabar nak tunggu kita disatukan. Tak boleh ke kita kawin esok je sayang?" mamat ni memang. Muka aku dah blushing giler. "You ni kan.." belum sempat aku habiskan ayat aku, nenek datang. "Kamu ni Anne, mana boleh bakal pengantin perempuan jumpa atau bercakap dengan penganti lelaki seminggu sebelum kawin. Hilang seri nanti. Dah. Letak telefon tu sekarang." Haha. Mesti Fairuz dengar nenek aku membebel. Terus aku tekan punat off. Nasib la abang sayang. Tunggu je la seminggu lagi. Aku hanya sengeh macam kambing tak mandi pagi depan nenek. Aku pun rasa macam tak sabar la. Cepat la seminggu. Cepat la. Hahaha. Gedik dan gatal berlaku lagi. Tu la. Dulu tak suka. Sekarang… "Anne, jom ikut mak pergi rumah Mak Cik Siah. Nak hantar duit pinjam hari tu" Mak ni kacau daun la. Baru nak berangan. "Jap mak. Nak ambil kunci kereta."

"Aku terima nikahnya, Nur Farahin Farhana Binti Marzuki dengan mas kawin yang disebut tunai" dengan sekali lafaz, aku dah bergelar isteri kepada Muhammad Fairuz Hakimi. Menitis la jugak airmata ni, tak tahu kenapa. Mak lagi la. Lega kot dah lepas satu tanggungjawab dia. Dah ada orang yang dia percaya akan jaga aku dengan baik. Masa salam dengan Fairuz, fuh! Jantung aku ni macam nak pecah. Dup dap dup dap. Non stop. Kalau stop memang mati dah aku kat situ. Hahaha. Mana boleh jantung stop. Mamat senget ni asyik senyum je. Happy la tu. Aku pun happy sebenarnya. Hahaha. Lepas habis akad nikah berwalikan Atuk aku, ada majlis bersanding. Lepas habis kenduri, aku tolong mak kemas apa yang patut. Mamat senget tu pulak layan kawan-kawan dia. Kawan-kawan aku semua dah blah dah. Sebab dah malam. Lelaki biasa la kot. Malam masih muda. Saudara mara aku dah start usik-usik aku. ni yang aku malas nak kawin ni. Aku dah la asyik berdebar memikirkan malam pertama. Diorang main usik-usik. Naik tertekan aku. tapi takdelah tertekan. Bahagia sebenarnya. Mak pulak asyik senyum je. Bahagia lebih dari aku. macam dia yang kawin. Tak kisah la. Mak bahagia, aku pun bahagia. Adik aku? tak habis-habis mengomel. Bilik dia dah diubah suai jadi bilik pengantin. Bilik aku kecil sangat. Sebab aku kan belajar UK. Bilik besar dia kebas la. Sekarang aku kembali berkuasa. Haha. Tapi sekejap je. Minggu depan aku pindah rumah mamat senget ni kat KL. Sedihnya.
"Anne, dah-dah la tu mengemas. Biar mak dengan mak cik kamu yang uruskan. Kamu pergilah tidur. Mesti kamu letih." Ala mak ni. Ni yang aku malas ni. Masuk bilik. Ni la yang aku nak elakkan. Tapi, sebelum Fairuz masuk, baik aku masuk dulu. Mandi tanpa gangguan. Kalau tak mesti teruk dia menyakat aku nanti. Nak masuk bilik pun satu hal. Sepupu-sepupu aku ni senyum-senyum je tengok aku. siap tegur lagi, "Akak nak masuk bilik dah ke? Awalnya. Hehe" ish. Hilang semangat aku. aku just senyum dan pura-pura letih. Masuk bilik je, terus aku amik tuala, baju tidur, dan sebagainya untuk mandi. Syok mandi. Dah satu hari pakai baju pengantin, berpeluh dan masam. Haha. Dah siap mandi dan pakai baju, aku keluar dan nyanyi-nyanyi. Macam biasa. Entah kenapa ingatan aku boleh hilang sekejap. Aku lupa aku dah kawin. Terkejut beruk aku tengok mamat senget ada berbaring atas katil. Nampak macam dia tidur. Nasib baik. Aku pun teruskan kerja-kerja aku yang biasa selepas mandi. Pakai krim malam, keringkan rambut, dan sebagainya. Dan tak lupa pakai minyak wangi macam yang nenek pesan.
"Wanginya sayang malam ni." "Opocot mamat sewel gila." Ooppss.. terlepas. Haha. Tu la. Siapa suruh sergah tak bagi salam. Tadi nampak macam tidur. Tetiba ada kat belakang aku. "Siapa mamat sewel? Ni abanglah." Abang?? Tetiba aku rasa nak gelak. Geli gila panggil abang. "suka la tu I terkejut. Tadi I nampak you tidur, bila you bangun?" aku saja buat macam biasa. Padahal hati ni, berdebar Tuhan je tahu. Tiba-tiba aku rasa ada tangan melingkari pinggang aku. ish. Dia dah mula dah. "Sayang bahagia tak kita dah kawin?" Fairuz tanya sambil memeluk aku dari belakang. "Kalau I tak bahagia, dah lama I lari tau. Tadi you tidur tu nak cari semangat untuk peluk I ke?" saja aku nak usik. Mesti dia pun berdebar jugak. Haha. "Nak usik abang ke? Sayang, panggil abang boleh tak. Abang. Tak nak la guna I You lagi. Lain la kalau nak cakap I love you ke. I miss you ke." Fuh! Muka aku dah merah dah. Dia still peluk aku. kami berdiri betul-betul depan cermin. Bertentangan mata melalui cermin. Dah dia peluk aku dari belakang. Tak boleh nak pandang face to face. Ish mamat ni. Kenapa la malam ni kau nampak hensem. Ish! Aku gatal lagi. Hehe.
"I tak biasa la." Aku nak menolak. Geli la panggil abang. Eeee.."ala. Bukan susah pun. Panggil je abang. Susah ke?" eceh. Nak merajuk pulak dah laki aku ni. Pelukan dah terlerai. Sah. Memang merajuk. Ish. Manja la pulak. "Okay. Okay. Abang. Jangan merajuk please? Abangkan comel, cute, hensem." Aku mula membodek. Tangan aku dengan beraninya mencubit manja pipinya. Hohoho. "ni la isteri abang. Ni pakai wangi-wangi ni kenapa? Nak goda abang ke?" Suara Fairuz dah bertukar gaya dah. Muka dia pun dah nampak nakal. Dia mula lagi. Aku just tundukkan pandangan je. Segan siot! "pandang muka abang sayang." Fairuz mengangkat sedikit dagu aku. mata kami bertaut. Dan malam itu berlalu dengan kenangan indah dalam hidup kami berdua. Pheewiiit…

"Tahniah Puan, puan mengandung dua bulan." Ya Allah. Gembiranya aku. baru je masuk empat bulan aku kawin. Dapat rezeki mengandung. Mak aku bukan kepalang happy. Abang sayang aku tu lagi la. Menjerit-jerit dia bila aku bagitahu melalui telefon. Nak buat macam mana. Dia tengah outstation masa tu. Bahagianya aku. kat sekolah,(aku dah start mengajar), pelajar-pelajar aku pun tumpang happy sekaki. Cikgu kesayangan la katakan. In just two months, aku dah BERJAYA menawan hati pelajar-pelajar aku. hoho~~riaknya aku. Hidup aku bahagia. Abang sayang dan senget aku tu sangat romantic dan penyayang. Dia manjakan aku memang lebih-lebih. Mak mertua aku tu lagi la. Dapat tahu aku mengandung, nak wat majlis kesyukuran. Aku menolak. Lagipun, kami masing-masing sibuk. Biarlah anak ni lahir dulu. Terus buat majlis cukur jambul. Nasib baik ibu mertuaku setuju je. Cuma dia upah orang buat solat hajat kat masjid kampong aku tu. Kat KL macam susah je nak buat.

"Sayang tak penat ke buat kerja tu? Kan Mak ada. Biarlah mak yang buat." Fairuz menegur aku bila kandungan aku sudah masuk lapan bulan. "Ish abang ni. Mak abang datang jaga ayang ni pun kira okay la. Takkan nak suruh buat kerja. Apa la abang ni. Kesian kat Mak." Aku terus tembak abang sayang aku tu. Ada ke patut nak suruh mak dia pulak buat kerja. Belasah kang!
"Betul tu Anne. Kamu ni dah sarat dah mak tengok. Biar mak je la yang kemas-kemas rumah ni. Kamu pergi berehat." Laa. Bila masa mak mertua aku ni ada kat sini. Tadi ada kat depan. "Alah mak ni. Sikit je pun. Mak pergi lah berehat. Kesian Mak dah penat. Anne larat lagi nak buat kerja ni. Lagipun, dah banyak sangat Anne rehat mak." Macam baik la pulak aku ni. Tapi betul la,sejak aku mengandung ni, aku rehat je. Nak buat kerja, tak Fairuz halang, mesti mak dia. Tak pun mak aku. "Sayang rehat la. Abang risau la. Tak pun, pergi buatkan abang kopi. Nanti bagi kat abang dan temankan abang tengok tv ye sayang." Aku angguk,(ada rasa sayu sikit) dan terus buat kopi. Aku hanya menurut. Mak pulak terus habiskan kerja-kerja aku mengemas rumah.
Siap membuat kopi, aku ke depan, mencari Fairuz. Fairuz senyum manja padaku sambil meraih tanganku. Aku letakkan kopi di atas meja, dan duduk disebelahnya. "Anak papa ni nakal tak? Jangan buat mama sakit tau. Kesian kat mama penat." "Abang ni comel la. Mana ada baby kita ni dengar abang cakap." Aku mengusap-ngusap perutku yang memboyot. "Dia dengar laa sayang. Cuma tak faham. Hahaha. Sayang, nanti, kalau abang tak ada, macam mana la ayang dengan baby ni ya?" Aik. Apa abang sayang aku merepek ni. "Abang. Tak baik cakap macam tu." Aku meletakkan kepalaku di dada Fairuz. Sebak tiba-tiba. "Bukan. Cuma abang bimbang. Takut-takut abang pergi awal. Sayang jaga diri baik-baik tau. Pastikan baby kita ni cukup kasih sayang." Fairuz ni memang nak kena. Dah la tu! "Abang, dah la tu. Jangan cakap macam tu lagi. Sedih Anne." Mata aku dah merah dah. Menangis je la aku tahu. "Okay. Janganlah nangis. Abang cakap je. Okay, abang janji lepas ni abang tak cakap gitu lagi." Fairuz memujuk. Aku memeluknya. Makin erat.

Tinggal seminggu je lagi due untuk aku bersalin. Fairuz pula kena pergi outstation. Dapat projek luar. Sedih aku ditinggalkan saat-saat akhir nak bersalin macam ni. Kenalah pindah rumah mak. Takut time nak bersalin tak ada siapa-siapa kat rumah. Mak mertua aku pulak, balik kampong dia. Ada kenduri katanya. Aku bosan gila. Walaupun berdebar nak bersalin, tapi kebosanan tetap menguasai bila Fairuz tiada di sisi. Eceh. Manja la pulak aku sekarang ni. Aku makan buah epal sambil menonton tv. Bosannya rancangan hari ni. Mak pula pergi hantar barang kat adik aku. Bilalah nak sampai rumah ni. Risau aku biarkan mak bawak kereta sorang-sorang. Aku nak ikut tak bagi. Risau aku dibuatnya. Sedang asyik aku melayan perasaan, tiba-tiba telefon berbunyi. Terus aku bangun perlahan-lahan. Aku angkat dan dengar suara di hujung talian. "Hello, boleh saya bercakap dengan Puan Farahin?" "Ya saya. Ni siapa." Entah kenapa aku rasa tak sedap hati. Mataku mulai merah. Hatiku sebak tiba-tiba. "Puan, harap puan sabar. Suami puan ditimpa kemalangan semasa berada di site pembinaan. Dia sekarang berada di hospital. Tadi dia tak sedarkan diri. Kami masih tak tahu keadaan dirinya sekarang." Ya Allah! Terus ganggang telefon terlepas dari tangan aku. mak yang baru pulang terkejut melihat aku menyandar pada dinding dan menangis. Terus aku menjerit sekuat hati memanggil nama Fairuz.

"Maafkan kami. Kami dah cuba yang terbaik. Tuhan lebih menyayangi dirinya. Harap Puan bersabar" aku hanya mampu menangis di pelukkan Mak. Oh Tuhan. Dugaan apakah ini. Anakku bakal melihat dunia tanpa papanya. Mak mertuaku sudah jatuh pengsan. Aku hanya menangis. Dan saat itulah tiba-tiba kakiku terasa basah. Darah kelihatan mengalir di kakiku. Rupa-rupanya waktu melahirkan baby sudah tiba. Aku dibawa masuk ke wad bersalin. Dengan tenaga yang lemah, perasaan yang sedih, aku berusaha melawan kesakitan yang amat sangat untuk melahirkan putera sulung kami. Tepat jam 9 malam, aku selamat melahirkan Muhammad Faizal Hakim bin Muhammad Fairuz Hakimi. Dia lahir awal seminggu. Seolah-olah mahu menggantikan papanya yang pergi. Fairuz pergi akibat kecederaan teruk di kepala. Batu bata yang menimpanya jatuh dari tempat yang begitu tinggi,menyebabkan hentakan di kepalanya begitu kuat.

Fairuz, kau pergi begitu saja. Tanpa pesan. Tanpa kata. Sekelip mata aku kehilangan kau. Abang, sayang rindu. Abang. Akan sayang tunaikan hasrat abang. Memberikan kasih sayang sepenuhnya pada Faizal.

Aku begitu sedih melayari hari tanpa Fairuz disisi. Nasib baik Faizal ada peneman duka. Namun aku redha. Ajal maut di tangan Tuhan.

Akan mama menjagamu sebaiknya sayang. Seperti janji mama pada papa. Itu janji mama. Kamu akan mama berikan sepenuh kasih sayang. Takkan mama biarkan setitis pun air mata kesedihan mengalir di pipimu. Itu janji mama. Mama mahu kamu menjadi manusia berguna suatu hari nanti. Seperti papa kamu.
posted by Penulisan2u @ 2:17 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
24 Comments:
  • At 9/6/09 11:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdihnyer.......

    :(

     

  • At 9/6/09 11:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnye cite nie...
    kehilangan org yg kita syg mmg amt mnyakitkan..

     

  • At 9/6/09 11:54 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Sedih...Banyak cerita sedih minggu nie...tetiba ja rasa nak nangis..

     

  • At 9/6/09 12:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih gler..tapi best..uhuhuhu

     

  • At 9/6/09 2:06 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sdihnye cter..well done awk wat sya tersentuh ngan penulisan awk..smoga berjaya menghasilkan lbih byk lg karya slpas nie..good luck..

     

  • At 9/6/09 10:51 PTG, Blogger ^^Sheeszshira^^ said…

    best laa citer ni...sedeynya..x patut laa fairuz tu pergi sebelum dia sempat tgk wajah anak dia....ei x adil...apapun tahniah citer ni best

     

  • At 9/6/09 11:03 PTG, Blogger Nazif said…

    gud luck writer..
    sad ending akhirnye..
    gud job..
    touching my heart la.. wonderful
    but pisahkan la dialog dri prenggan

     

  • At 10/6/09 3:01 PG, Blogger Labyrinth said…

    knpa msti berakhir bgini?
    huwargghhh...
    cedey beb...
    congrats writer...

     

  • At 10/6/09 3:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    terima kasih atas komen2 yg diberikan..
    ni cerpen pertama saya..
    banyak kekurangan dan kelemahan..
    insyaAllah saya akan betulkan apa yg salah esp. bab2 perenggan tu..
    cerpen ni saya buat waktu subuh before ke kuliah..
    tiba2 dpt idea nak hantar kt penulisan2u ni..
    apa2 pun,terima kasih dan harap byk komen membina dari readers semua..

    ~akAk cHeNtA~

     

  • At 10/6/09 3:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best sgt cite nieeeeeeee.....cedihyeee,..cam berlaku kat kite jerk...

     

  • At 10/6/09 10:32 PTG, Blogger keSENGALan teserlah.. said…

    huhu..
    besh cite nieh..
    pelbagai perisa..
    starting happy2..
    ending sedey..hohoo..
    thumb up to u..

     

  • At 10/6/09 10:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    asl ending cite ney cdey sgt??
    ap2 p0wn..
    cerpen ney bezz..

     

  • At 12/6/09 9:25 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnya...mengalir gak air mata ni..huhuhu...
    memang best la citer ni..congrats to writer..

    ~harith damia~

     

  • At 12/6/09 2:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih...meresap ke dalam jiwa...
    tahniah...

     

  • At 12/6/09 5:46 PTG, Anonymous mahani said…

    sedihnya...mula2 happy tapi endingnya sedih. Tahniah

     

  • At 12/6/09 9:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm2 perasaan ade mse bc citer nie..
    suka ade,sedey pown ade..
    tahniah n gud luck..
    keep it up!

     

  • At 12/6/09 10:21 PTG, Anonymous atin said…

    ur

     

  • At 12/6/09 10:23 PTG, Anonymous atin said…

    sedihnyer..die da pergi..tp sempat tinggalkan pesanan

     

  • At 14/6/09 6:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    fuh..mule2 bace cm klaka..tp da nk last2 naik bulu roma..
    sedih2

     

  • At 15/6/09 12:54 PG, Anonymous iffahnazifa said…

    huaaa..sdey nya:(
    awal2 tu hepi jer..
    tp, ni lah yg dikatakan hdp..ada sukan & duka

    neway,tahniah writer!

     

  • At 24/6/09 6:14 PTG, Anonymous nAdhIrAh said…

    nice story..
    feeling tul..
    sdih..sklip mta hilg org yg d syangi..=(

    congrates writer..=p

     

  • At 8/7/09 10:43 PG, Anonymous gennieviana said…

    apsal sedi huhu...apa pun tahniah, citer best...

     

  • At 12/7/09 7:24 PG, Anonymous aNa cOmey said…

    sedih nya...

     

  • At 23/4/10 11:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best cite ni...
    mesti muka ank 2 gaya muka bapak dyakan...
    huhuhu ....sedih, romantik, kelakar...

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group