BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Jun 15, 2009
Cerpen : Chance to love
Nama Pena : zeenath

"Hoi! Keta ak ke yg ko jumpa utk bunuh diri…ha!".Ashraf menekan brek mengejut.
Bagai nak gugur jantung Ain mendengar hon dan pekikan tuan punya keta.
"Eleh…awak yang salah,tekan minyak kat selekoh pastu bwk laju2..,marah org konon..piirah!Ain mendengus geram dan berlalu dr situ.
"nonsense"Ashraf menggumam sndri.

###

"Ayah ingat nak bt knduri kesyukuran hujung bln ne…."Hj Ali mbuka bicara ktka mkn mlm.
"Apsal tba2 bah"tanya Halim
"Saje nak menyambut ulang tahun Iqbal yang ketiga sekaligus psl si Azma dpt msk maktab."Ayahnya membalas.
"ok,jga tu yah..tpi kesian ngan student azma nti,mesty dorg migrain dpt cikgu mcm dia…"Halim mengusik adiknya.
"eii..abg Halim ne geram....btul...dia lgi teruk…ckp org plak.."

"dah 3 thn dah Iqbal..x sedar pun..apa pny bapa lah ak ne"Ashraf bermonolog dlm dri.
"hah… Ashraf yg kmu diam knape?x stuju?Hjh Rahmah menanya
"xda pape mak...Iqbal dah tdo?"Tanyanya
"Haah…Azma da kasi tdo,apalah abg ne sibuk memanjang je anak kt umah x ingat plak"Azma menyindir abg anaknya.
"Azma"Hj Ali menegur anaknya itu.

Selesai makan mlm Ashraf terus ke blik ibunya utk melihat Iqbal,Iqbal lbh selesa tdo ngan nenek
kdg2 je dia tdo ngan babah nye,Ashraf mencium dahi dan kedua pipi anaknya,sungguh dia sgt menyayangi Iqbal.Sejak insiden hitam itu,Ashraf tlh mjdi workhaholic mungkin itu shj cara utk melupakan peristiwa pahit itu.

###

"Ain..ada patient yg injured kat lengan,u tolong tengok ekk,i hv another case to deal"Karen memberitahu.
"oh..ok"Ain mnjwb.Dia msk dlm blik rwtn tue…mcm kenal je mamat ne.
"awak!"serentak mereka bersuara.
"laa…xda nurse lain ker.."Ashraf mencebik.
"ehh…awk ingat sy terhegeh2 ke nak rwt awk…ini tugas sy,kena lah sy bt"Ain melihat luka pd lengan sambil marah dlm hati.
"luka kena apa ne..?Tanya Ain acuh tak acuh sambil memakai glove putih.
"tercucuk besi"jwbnya pendek
"besi…nasib luka ne x dlm.mcmn ble kena"
"Saya keja kt construction site,msa bt survey tu accidentally terkena".Balasnya.
"construction site??buruh kasar agaknya mamat ne..tapi keta bkan main lg…Honda apa ntah tue"bisik Ain dlm hati.
"saya kna bgi injection ne utk elak drp infections."beritahunya.
Ashraf hanya mengganguk.Ain membalut lukanya dgn cermat.Ashraf memrhatikan setiap gerak geri Ain.Tanpa berkelip.
"boleh tak jgn tgk sy mcm tue".ucap Ain sedikit keras.Tidak senang.
"Eleh,suka ati la…"Ashraf bercakap perlahan."sweet girl tpi garang kemain"monolog hatinya.
Selesai membalut,Ain berkemas dan ingin keluar
"Cik Ain Khadijah,thank you anyway"
"Mana dia tau nama ak,full name plak tue…nasib tak sampai binti.Ah…nametag la apalg..takkan letakkan nametag utk hiasan kot"Ain bercakap dlm hati.
"Its ok,its my duty".Melihat Ashraf yang bersusah pyh pakai kemeja dgn tgnnya yg cedere tue,Ain menolongnya.
"Let me…"Ain memakaikannya kemeja itu,dan terus berlalu tanpa memandangnya.Malu plak.
Ashraf tersenyum melihat mukanya yang merah.

###

"Halim ajak p umah dia ahad ne..ada kenduri"Aisyah mmberitahu housematenya.
"jadi ak sorang je lah kat uma"Ain mengadu manja"
"Tulah ak nak bw ko skali,boring la ak sorg kat sna"Aisyah mengajak.
"eh…seganla ak…rmh org kaya plak tue"jwb Ain
"ak pun segan jgk…meh la kta sma2 p,nti kecik ati plak si Halim"
"hah…yelah2…kta p la"Ain mnjwb malas.
"dia dtg jmput ke"Tanya Ain
"bykla kna jmput,ak bkn girlfren dia utk dia jmput,lainla kalau si Syafiah tu"
"hmmm"Ain mengumam

###
Hari ahad tba,mereka pun p la umah Halim naik teksi,yelah takkan nak naik bas turun dpn rmh org,dahlah rmh org kaya.Malulah.

"Hah..aisyah,bru smpai ?jmputla masuk..jan malu2..bw skali kwn awk tue…"ajak Halim dgn senyuman.

"Halim,abah panggil jap…"panggil satu suara
Zapp ! ak tkejut…mamat ne lgi,apa dia buat kat cni..smart plak dia pakai bju melayu kaler merah hati.
Ashraf sedikit tersentak melihat ku.Ak pura2 bt tak nmpak dan cpt2 masuk dlm ngan Aisyah.Ada persoalan yang bermain di fikiranku. "apa yang buruh kasar buat cne ?".
"ni mak sy…"Halim memperkenalkan maknya pd kmi.Kmi menyalami dan mencium tgn org tuanya.Maknya sedang mendukung sorang bdk,hmm..cucunya agaknya.Kiut plak tue.
Ak cuba mendukung bdk tue."jom ngan kakak"ak berkata
Bdk tu trus ke pangkuanku."nama siapa ?hmmm...".Tanyaku
"Iqbal"nenekya mnjwb."Chomelnya.."ak mencium kdua pipinya.
"jmput la mkn dlu "mak Halim mengajak
"ntila dlu makcik,masih ramai org lg,kejap lg la"Aisyah bersuara.
"hmmm…ok la..duduk2 la dlu…eh"Mak Halim berpesan dan berlalu.
"Fuyooo…mantapnya umah…bahagia ak klu ada umah camni"tutur Aisyah
"oii…ko diam la skit…nti dgr dek org..Ain menegur
"yelah2…puji pun tak leh"balas Aisyah

"Iqbal,Iqbal"Ashraf mencari anaknya.Dia terhenti melihat Iqbal disisi Ain.
Anak encik ke ?Ain bertanya.ehh..napa formal sgt ne.
"ye…dia ni jarang dgn org…hairan plak dia cpt lekat ngan awk "ucap Ashraf.
"kiut anak encik,hmmm..mama dia mane ?tny ku
Ashraf diam seketika sblm mnjwb."mamanya xda"
"oh…xde kat umah"Ain cuba memahami.Dia perasaan Aisyah menjelingnya tajam.
"kmi dah cerai"katanya
"ohh…sorry.."Ain meminta maaf.Malu.
"no…don"t be.."dia jwb sambil mengeleng kepala.
"ermm..luka awk mcmn...dah ok?Ain pantas mengubah angin.
"fine..dah ok da,kmu p la mkn dlu".Dia cba mengambil Iqbal dr Ain,Ain menghulurnya dgn perasaan mau tak mau je.

###
"ok la makcik kmi jn dlu..."Aisyah menutur perlahan
"laa..cpt jgk,dudukla kjp lg..."mak Halim memujuk.
"xpala makcik,dah lewat ne..nti lmbt plak spai umah"jwb Ain sambil menyalam tgn mak tu.
"yelah..baik2 jln..rajin2 la dtg uma..Mak Halim berpesan.Ain mencari si Iqbal.Iqbal dgn babah dia.Nak jgk dia peluk cium anak kecil tu,tp seganla ada babah dia.Dia sekadar melambai2 kearah Iqbal.
"blk dlu makcik,Assalamualaikum"tutur Ain
"Waalaikumsalam"Mak tu mmbalasny dgn senyuman meleret.
"hmmm...baik budak tue..sweet girl"Mak tue mluahkan apa yg tlintas di hatinya.
"siapa mak?siapa yang baik"tnya Ashraf.
"bdk berdua tu lah,mak berkenan dgn tudung biru tue.
Ashraf spt fhm mksud ibunya.Si Ain lah tu.
"berkenan tuk siapa mak,Halim dah ada calon"tuturnya
"Eleh..bt2 tak phm plak,takkan la tuk Halim,kesian si Syafiah nti"suaranya spt menyindir Ashraf yg mbt mka selamba badak tue.
"mak..mak tau kan sy xda mood nak bnikah2 ne"dia bersuara
"at least fikirkan lah psl Iqbal,dia perlukan mama,ko perlukan isteri,tak smua pompuan mcm Sheila"marah mak smbil mengambil Iqbal dr Ashraf dan berlalu pergi meninggalkannya yang terpinga2.

###
"ko tak tau ke yg Ashraf tue dah cerai?tny Aisyah
"ohh…Ashraf pla nama dia,manalah ak tau ape2"jwb Ain
"Dia kahwin dgn Sheila psl family dia suru,mula2 tue ok la...tpi x lma,dia curang ngan Ashraf...sbb tue Ashraf talakkan dia.Iqbal hidup ngan mama nya kejap je,lgpun Sheila tak minat nak jga dia"cerita Aisyah panjang
Astagfirullahalazim,ada jg ibu mcm ne"Komen Ain."kesian Iqbal,babah nya tak nak kawin lgi ke?smbg Ain
"ntahla..dia da frust ngan pompuan dah kot"
"tpi tak smua pompuan mcm tue"Ain memprotes
"Aikk…ko ne napa emo sgt?ko syok kat dia ke?tny Aisyah excited."bagusla…architect plak tue ko dpt"smbgnya
Ain hny mngeleng2 kpla."architect plak mamat tue,patutla keja kat constructuion site..smpai ati ak ckp dia buruh kasar…kalaula dia tahu…hahaha"monolog Ain dlm hati.

###

Ashraf memikirkan kta2 ibunya.Wjh Ain tba2 terbyg di matanya,wanita itu sedikit sebanyak mendpt tpt di hatinya.Sesuai ke dia ngan ak?nak ke dia ngan ak?how do I reach her?mta nmber dia ngan Halim.tgk la jadi ke tidak jodoh kmi.

###
Ain berlegar2 di Shah Bookstore,sje jln2
"Assalamualaikum"sapa stu suara dr blkg"
"Waalaikumsalam…we met again"ujar Ain hairan.apsal ak slalu jpa org ne.bisik hatinya.
"sorang je?"Ashraf menanya
"yup..awk pn sorang je?Iqbal mne ?rdu plak"tutur Ain
"papanya x rdu ke ?"usiknya.Ain terkejut dan pura2 bt x dgr.
"he is right behind you"Ashraf menyambung.Ain menoleh,melihat Iqbal yg sdg bermain di ruang"PLAYSTATION".Ain mndptkan Iqbal dan mendakapnya,Iqbal seperti mengenali Ain membalas pelukannya.Ashraf melihat saja kelakuan mereka berdua.Sebenarnya dia tahu Ain berada di situ,smua melalui Aisyah,dia nak approach Ain scr diam2 dlu.Mujur Aisyah fhm.
"dah makan ? tny Ain pd Iqbal."blm…babah tak kasi lgi.. "jwbnya manja.Ain tersenyum dgn jwpn tue.
"mak ayah sihat ?"tny Ain pd Ashraf plak.
"Alhamdulillah…ok"balasnya
Ain menurunkan Iqbal,Iqbal trus lari ke dpn meninggalkan mereka.Kmi kluar dr Bookstore tu,Iqbal berlari ke arah escalator…nak main naik turun tangga kot."tak penatke bdk ne naikturun tangga"ujar hati Ain"
Ashraf plak melayan panggilan dr hpnya.He looks damn serious…must be an important call.
"Iqbal,jan lari2 nti tjatuh"ak menegurnya.Selepas je ak ckp kaki Iqbal tergelincir dan terjatuh.mujurlah tangga escalator tu dah mencecah lantai dan dia tak luka.Ak mndptkan Iqbal begitu jg Ashraf.Iqbal sudah menangis
"Iqbal!apa awk ne tkkan jg skejap pn tak ble"marah Ashraf sambil mndukung Iqbal.Ain btul2 rasa bersalah
"sorry…im so sorry"luah Ain kesal lalu mengambil si Iqbal yg sedang menangis dan berlalu dr situ.Dia memujuk lembut anak kecil itu.


"what hv I done..dahlah ak bru nak kenal2 dia,ak dah sound dia,tp slh dia jg.Biasala bdk kecik mmg nakal"bisik Ashraf dlm dri.Keliru.

Ashraf mdekati Ain."emm…listen Ain..".Ashraf terhenti kata.
"nak ckp sorry la tu"duga hati Ain.
"sy lpr la,awk x lpr ke..jom p mkn "Ain sngaja menukar topik.
"oh..sure,meh la..eh Iqbal dah nak tdo,ngantukne…mesti sbb pnt menangis..meh sy angkt".Dia mengambil Iqbal.
"eh..biarla"Ain menolak.
"xpe biar sy pegang"katanya

Kmi mncari restoran yg berdekatan.Ashraf mndpt pggilan lgi.Sibuk jg dia ne,cti2 pn kna cari.Ak masuk dlu ke dlm satu restoran,sengaja ak mncari meja yg mmpunyai 6 kerusi,ak duduk di hujung skali,kemudian merapatkan kedua2 kerusi di sblh kiriku.Ashraf mengekori ak dri blkg,ak mngisyaratkannya utk meletakkan Iqbal di sebelahku,dia nampak hairan tetapi akur.Lena plak Iqbal tdo.
"I"l check with you later"dia mematikan talian.
Seorang pelayan dtg mgambil pesanan kmi.
Selesai mmberi order,Ain mcm tnmpak org yg dia tak brp suka
"Alamak..dia.."luah Ain tkejut
"hmmm…siapa?apehal?"Ashraf memandang ke belakang.
Blm sempat Ain mnjwb.
"hai dear..long time no see"Rozyta menyapa.
"hai..Rozy,yeah such a long time..x sangka awk masih ingat sy lg,ni kwn skolah menengah dlu"Ain memperkenalkan pd Ashraf."hello"Mereka berjabat tgn.
"eh..are you married?x bgitau pun…diam2 je"soal Rozy
Pertanyaan tu mmbuat Ain terkedu seketika"
"emm..aa.."Ain terpinga2
"anak you ke ?...cute boy..brp umur ne?
"3 thn dah"jwb Ain acuh tak acuh
"oh…muka dia ikut daddy dia kan…jan marah ekk…smpai ati ko x bgtau..hmm"komen Rozy
"mestilah sama ngan daddy dia,takkan sama ngan ak plak.tak logik tue"bisik Ain dlm hati.Dia dpt melihat Ashraf yang sedang menahan ketawa.
"you sorang je ?"tanya Ain.
"im waiting for someone"jwbnya
"why dont you join us"Ashraf berbasa basi
Ain smpat menjelingn Ashraf tajam hanya utk sesaat saja.
"no…its okay…you carry on..bye Ain..see you"dia menolak lalu berlalu.
"bye"balas Ain smbil melambai.
"Ya Allah,panas muka ak,malu beb…"suara hati Ain.Dia segan nak pandang Ashraf.
"for sure la,muka awk tak sma ngan Iqbal".lelaki tue menambah lalu ketawa besar.
Ain pun join dia ketawa
"dia mulut dia memang laser semacam"ujar Ain.
Ain nmpak Iqbal menggeliat,mungkin sebab bunyi ketawa kmi."shhh…shhh"dia menepuk lembut paha Iqbal menidurkannya.Persis seorang ibu mendodoikan anaknya.Ashraf spt terharu dgn adegan tersebut.

###

"sy hntr awk blk la"Ashraf menawarkan diri
"ok"
Iqbal diletakkan di bhgn tpt duduk belakang.Ashraf mghidupkan enjin keretanya dan berlalu meninggalkan tpt tu.
"Ain.."panggilnya dan terus diam
Ain memandangnya smbil mengerut dahi.
"kalau apa yang Rozy ckp tue btul…mcmn ?"dia menyoal selamba
"hah…sy x fhm…what are you trying to say?tanya Ain bingung
"nak ke awak jdi isteri sy dan ibu kpd Iqbal"dia bterus terang.
"apa yang awk ckp ne?"Ain terkejut
"apa yang awk dgrla….sy nak jdikan awk suri hidup sy..sy yakin yg awk ble sygkan Iqbal lebih drpd sy sygkan dia…itu yang sy mau dr seorang isteri.Sy janji takkan sia2 hidup awk,takkan kecewakan awk.Trust me,I"l learn to love you,its a promise."
Ain masih membisu
"sy tahu awk mgkin ragu2 sbb status sy,awk fikirla dlu,apa sj jwpn awk sy akn terima"sambungnya
"why do you choose me ?"Ain bertanya berani.Tba2.
"you are special to me…awk pernah merawat luka di tangan sy,mustahil awk x ble rwt luka di hati sy"jwbnya dgn makna yg mendalam.Ain terkedu dgn jwpn tu.
"sy turun kat cni.."arah Ain
"think about it…ok"Ashraf memberitahu tnpa melihat mukanya.Takut kna reject kot.Keretanya meluncur laju meninggalkan Ain.

Handphone Ashraf berbunyi."new number"kluar di skrin handphonenya."helo"dia menjwb
"awak ne x romantik langsungla..kalau ye pun nak melamar,bagila cincin ke ape ke sbgai tanda,ni tak dak.Lgi satu,keta tue bwlah perlahan sikit,jan lpa ada anak awk kt dlm tue"satu suara di hujung talian.
Ashraf tersentak dan terkedu,dia memberhentikan keretanya di bahu jln.Dia spt dpt meneka empunya suara.
"nti sy tny parents sy psl awk,kalau mereka stuju,ok la..kalau tak stuju,sorry la ekk.Dah jgn nak bt u-turn nak dtg cni balik…balik terus rmh k"Ain spt dpt membaca apa yg akan dibuat oleh Ashraf,dia mematikan talian.Dia sengaja menggunakan public phone utk call Ashraf,saja bgi suspen sikit.

Ashraf terkejut dan tersenyum dgn respon Ain.tak sangka,kenakan ak lgi tue.dia menggeleng kepala.Kalau ada jodoh,tak kemana..InsyAllah.bisik hatinya
posted by Penulisan2u @ 2:16 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
27 Comments:
  • At 15/6/09 11:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak ada mood nak baca cerpen yang guna ayat sms

     

  • At 15/6/09 3:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    a ah..ilang terus mood nak membaca..lain kali kalo nak menulis jangan pakai ayat sms. kalau tidak bukan namanya penulisan.

     

  • At 15/6/09 5:40 PTG, Blogger nadiah_abdllah said…

    ala...
    writer oh writer...
    jgn la guna bhs sms...

     

  • At 16/6/09 3:50 PG, Blogger Syira said…

    citer awak best pada saya... tapi please... guna la ayat penuh... feel dah kurang la.. sebab nak translate balik ayat sms tu...

     

  • At 16/6/09 6:59 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm baca pesanan ringkas aje

     

  • At 16/6/09 4:08 PTG, Anonymous cantik said…

    adoi, bahasa nyer ringkas yg amat, susah sikit nak tangkap, rasa boring pn da dtg sb byk sgt bahasa sms. ni klu nk guna bhs sms xpyh le masukkan dlm penulisan

     

  • At 16/6/09 10:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmmm....bengang aq.
    susah nak baca...t'lalu ringkas

     

  • At 17/6/09 7:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best...

     

  • At 17/6/09 3:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak elok sangat kalau nak menulis guna ayat sms...orang yang nak baca pun tak berminat sangat nak baca....tambah-tambah ayat sms ni boleh rosakkan bahasa...kalau waktu sms tu tak apalah nak jimat kredit kan....

     

  • At 18/6/09 1:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok la best gak
    suka la baca
    tapi kalo sambung sket lg bagi kaw abes ending die sure lg best....
    huhuhuhuhu....

     

  • At 18/6/09 4:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    enth pape.. borink ar bce..t'lalu bnyk short form... but..gud luck, writer...

     

  • At 19/6/09 12:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sungguh calie lalu !

     

  • At 19/6/09 7:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite nye besh...
    tp bahase nye krng paham...

     

  • At 20/6/09 7:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter ni best tp mcm bce sms je..kn lbh elk klu gne bhse yg btl..gud lark..

     

  • At 20/6/09 10:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sini tempat post cerpen atau novel, bukan sms....

     

  • At 20/6/09 10:29 PTG, Blogger ~imia nuriz~ said…

    citer menarik tp
    ASAL GUNE AYT SMS???!
    spoil la writer...
    but keep it up...
    jgn gne dah bhse sms ni key??

     

  • At 29/6/09 3:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite da best i think..
    tp oleh sebab LARAS BAHASA yg dpkai tuk tlis cerpen adalah x tepat,, MAKA aku dgn tidak smena-smena MALAS nk bce nye..

    buhsan taw x?
    please la stop bt cerpen or ape2 aje penulisan pki shortform..

    ni bkn laras bhasa SMS..

    ok??

    ~nEuR0 shEwAzni~

     

  • At 1/7/09 8:39 PTG, Blogger norain ishak said…

    aku tak bace lagi..
    sebab gune bahase sms..
    sori writer..

     

  • At 3/7/09 12:00 PG, Anonymous peminat karya melayu said…

    cite ni best tp sy xleh nk feel bl bc bhs sms ni...septutnyer penulis taip guna ayat penuh..kan crite ni nk dikongsi dgn org lain..klu nak tulis cam ni..baik simpan 4 diri sendri je..

     

  • At 4/7/09 11:26 PG, Anonymous scorpgurl said…

    eii..xbaik korunk kutuk writer aw..sian dier..punye la pk idea nk tlis tp korunk kutuk cm2 plak..cba korunk bayangkan kalu korunk da kt tmpt writer pas2 member ktuk korunk nyer cerpen..bleh korunk telan??tgur ar bek2..ha kn dh kna cramah ngan aq..by d way 4 writer best of luck after this..
    don't think what ever people say..OK!

     

  • At 6/7/09 11:44 PTG, Anonymous aku bukan penulis said…

    think positive writer..mana ada cikgu ajar karangan guna short form..you are talented but salah tu je...bole je betulkan for your next cerpen...caiyok2!!

     

  • At 11/7/09 1:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    pew r korg sume niy..
    okay pew gne ayt sms..
    korg je yg bermasalah..
    hehehee..
    grau je..
    gud job writer..

     

  • At 16/7/09 11:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer owkey besh la ugak...
    hehehe walaupun dah byk citer mcm nie..
    nway nice try..
    cumer bahasa tu..kalo boley tukar ikit..x nk sms nyer style..hehehe

    good luck..

     

  • At 18/7/09 2:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    dah nama pun suruh komen terima ajelah,,
    dah betul tu,,elak ayat SMS di sini,,
    di mana mana pun,,
    ayat SMS hanya sah dibaca menerusi skrin fonsel aje okeh,,
    lain lain,,keep it up


    ~pencentatulisan~

     

  • At 19/7/09 6:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    la btol pe dorg komen psl bhs sms tu..
    bknnye ktuk truk pon... bese ar tu kn...
    cter best tp wat org tension nk bce...
    kpd pnulis... truskan berkarya...
    but... 4 the next cerpen..
    guna full text k...
    xmo ar ade shortform2 yg mlmpau k...heee

     

  • At 3/8/09 10:50 PTG, Blogger syasya said…

    wahai writer, plz jgn gune bhse sms ok...susah phm la...but i think u should write your next cerpen...citer ni ok...best la jgk..teruskan menuulis crita yg best2 mcm ni ye...keep it up...

     

  • At 29/3/11 11:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mungkin bahasa penulis ringkas namun anda dpt menghasilkan sebuah cerpen yg menarik.........jika boleh, harap penulis dapat membuat sambungan cerita ni.........gud job.......

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group