BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Selasa, Jun 09, 2009
Cerpen : AP VI:Cuaks weh!
Nama Pena : dr.rock

"Assalamualaikum".Suara di luar makin jelas kedengaran berserta ketukan kuat di pintu.Isyarat mata Einstein mengarahkan aku memakai tudung.Aku bergegas ke bilik.Makanan yang sudah dipanaskan dipandang sepi.Rasa lapar hilang memikirkan tetamu yang datang tak diundang pada malam ini.

"Siapa ya yang datang?Takkan la pencegah maksiat kot",getus hati aku.

Dari bilik,kedengaran jelas suara Einstein tenang berbicara dengan tetamu di luar rumah.Butir bicaranya kurang jelas Cuma tone suara Einstein aja yang mendatar.Tapi apa nak dipelikkan,memang Encik Umar ni tenang sepanjang masa.Kalau aku la,confirm orang yang datang tu dah kena fire dulu.Nak pula,time aku tengah ada bendara Jepun ni.Alamatnya,merasa la bahang amarah NIPPON.

Tudung dibelakang pintu cepat-cepat aku capai dan kenakan di kepala.Tak kisah la berkedut seribu pun,rasa courius aku ni lebih penting.Ngeri gak bila kedengaran Einstein dah macam kena soal-siasat.Macam betul je tekaan aku nih.Aku melangkah keluar dari bilik,melangkah ke pintu utama untuk mengetahui hal sebenar yang terjadi.

"Ha,tu dia perempuannya.Kenapa nak dinafikan lagi?’,soal lelaki berserban putih dari luar rumah.3 orang lelaki lagi yang bersamanya menjengukkan kepala ke dalam rumah.Sebuah mata memandang aku.Mak aih,rasa cam glamour semacam je.

Oh,tidak,keadaan darurat ni.Ada ke patut otak aku ni weng-weng lagi.Aisyh.

"Ya,saya tak menafikan ada perempuan bersama saya ustaz.Tapi dia ni isteri saya.Kami baru je menikah minggu lepas",terang Einstein.Cuba menjelaskan keadaan yang tak jelas.

"Kalau betul dia isteri awak,apa buktinya.Mana surat nikahnya?",soal ustaz berkenaan lagi.

"Surat nikah kami belum ambil di Pejabat Agama sebab kami Cuma dapat cuti 2 hari untuk kenduri kelmarin.So,kami memang tak ada bukti yang ustaz mahukan.Tapi ustaz boleh tanya pada ibubapa kami kalau masih tak percaya",balas Einstein.Masih tenang,tiada getar & cuak dari suaranya.

Einstein memandangku yang memegang tangannya.Sebenarnya aku cuak la bila kena soal-siasat gini.Walaupun kita orang tak salah dan memang dah termaterai ikatan suami isteri antara kitaorang,bukti bertulisnya mana ada dalam tangan.Apa nak dikata weh?Nyesal lak aku g basuh inai-inai kat tangan bagi tanggal dulu.Kalau tak,ada gak bukti walaupun tak kuat.Huhu.

"Susah nak dipercayai kata-kata kamu ni.Memang pasangan yang selalu dicekup akan mereka berbagai-bagai alasan bila dah jadi macam ni.",kata lelaki yang berbaju merah lak.Ustaz tadi hanya terdiam,mungkin masih mengira kebenaran kata-kata Eisntein.Aku naik geram mendengarkan kata-katanya yang aku rasa cam melulu & tuduhannya yang tidak berasas.

"Kalau tak percaya sudah lah.Encik-encik semua nak buat apa? bawak kami ke balai polis..dakwa kami berkhalwat,kami tak kisah tau!Kami tak takut langsung,bawak la.Sekarang pun takpe.Kami kenal lagi dosa pahala tau!".

Nah,ambik kau.Tak pasal-pasal mulut Laser aku berbunyi.Sebegitu lama & baik Einstein dok explain kat dorang,dorang still tuduh kitaorang buat maksiat.Ape kesnya?Einstein mengalihkan pandangan pada aku,terkejut benar dia dengan aku yang emo tiba-tiba nih.Hamba Allah yang kat luar rumah tu semua terdiam.

"Maaf ya saudari.Kami Cuma menjalankan tugas & prosedur siasatan.Kami terima aduan dari jiran-jiran saudari.Bukan menuduh sesuka hati kami.Memandangkan Cuma ada satu cara untuk menyelesaikan keadaan ni,boleh tak bagi no telefon keluarga kamu?Kami nak pastikan apa yang dikatakan pada kami benar.",kata Ustaz berserban tadi.Lembut tutur katanya,sekaligus menyedarkan aku bahawa aku tak patut meninggikan suara pada mereka.

Aku bukannya apa,kalau nak berdiplomasi sekalipun,cubalah profesional sikit.Jiran-jiran aku ni pun satu,selama ni tak pernah nak ambik tahu hal kitaorang.Bila ada lelaki datang ni,tetiba lak prihatin dengan keadaan aku.Nasib badan,Dania & Nani lak tak ada.Lagi panjang la cerita ni.Adeh.

-------------------------------------------

"Assalamualaikum.Ustazah Radiah,ni Ustaz Rahman.Maaf menganggu malam-malam.".

Keluarga Einstein telah pun dihubungi,mahu memastikan kebenaran kata-kata kami.Ustaz tu agak terkejut gak bila dia call no ibu Einstein tadi.Mungkin tak percaya kot anak Ustazah rupanya mamat kena tangkap khalwat nih.Einstein Cuma mendiamkan diri,tangan aku masih digenggam erat.Mungkin juga dia bimbang aku naik hantu lagi.Hehe.

Sesekali pandangannya dialihkan kepada Ustaz Rahman yang menyoal siasat kami.Pada pertimbangan aku,Ustaz nih dengan ibu Einstein saling mengenali.Aku memerhatikan tingkah laku Ustaz Rahman.Boleh tahan juga lah bulatnya mata.Sesekali Ustaz Rahman menganggukkan kepala dan sesekali dia ketawa kecil.Lama juga la dia menelefon ibu.Ntah-ntah dah masuk bab lain tak?

"Ooo,macam tu.Maaf sekali lagi ya.Terima kasih atas undangannya Radiah.Insyaallah,saya cuba datang.Assalamualaikum".

Talian telefonnya dimatikan.Pandangannya dialihkan kearah kami,senyuman dilemparkan.Macam petanda baik je.Aku baru nak bertanya,ustaz tu dah buka mulut dulu.

"Umar & Nabilah,saya minta maaf atas perkara ni.Tadi ibu kamu dah pun beritahu hal sebenar.Dari keterangan ibu kamu,memang diakui kamu berdua telah menikah.Maafkan kami atas kesilapan ni sekali lagi",ujar Ustaz Rahman.

Fuh,lega.Kan aku dah kata dah,kebenaran akan tersingkap jua.Yeeeeeeeeha,kitaorang menang!Yezza.

"Takpe ustaz.Kami pun minta maaf juga.Kami pun silap juga,menikah tapi ramai yang masih belum tahu.Memang tak salah juga dengan orang sekeliling.Sibuk memanjang sampai menikah pun nikah gantung.Insyaallah,minggu depan kenduri sebelah saya,jemput semua datang ye",kata Einstein.

Ops,Einstein minta maaf dengan dorang.Baiknya la suamiku ini.Dah tu plak,siap jemput datang kenduri kat Gombal lagi.Adeh la,serta-merta ego aku turun merudum draf dia.Kalau aku la,tak adanya aku nak memaniskan muka.Dah la tuduh tak berasas,tak caya lak orang cakap benda betul,alamatnya kena gelingan tajam la dari aku.Tapi bila dah berdua ni,senang je hati aku ni nak memaafkan diaorang.Dah kena tempias perangai Einstein nampak gayanya.

"Sayang,kad jemputan kahwin kita banyak lagi kan?Boleh la bagi.".Soalan dari Einstein membuatkan aku tersentak.Aiysh,segala yang bermain di otak aku tu hilang.Ikutkan hati aku,aku ajak Ustaz Rahman tu je.Dah Einstein suruh bagi sorang satu kad,terpaksa la aku ikut.Sat lagi,malaikat marah lak kalau melawan.Bagus juga jemputan tu,boleh gak menghabiskan longgokan kad jemputan dalam tangan aku nih.Tak la penuh sangat drower aku dengan kad warna purple,bunga-bunga & wangi semerbak pilihan suami aku nih.Kalau ikutkan aku,tak usah nak berkad-kad,hantar sms sudah!

--------------------------------------------

"Apa yang dikuis-kuis je nasi tu sayang.Dah hilang selera ya?Kesiannya la abang tengok.Nak abang suapkan ke?",tanya Einstein perlahan ketika kami menikmati makan malam.

Hidangan di meja yang sudah sejuk aku pandang sepi.Selera aku mati sebenarnya.Tapi bila mengingatkan Einstein yang bersungguh-sungguh mahu makan,aku turuti gak langkah dia ke meja makan.Aku tersentak mendengar kata-kata Einstein.Pantas tangan aku mencapai kailan ikan masin lalu disudukan kedalam pinggan.

"Eh,takde la.Ada lagi selera nih.Penat sikit arini kot.Abang,dun worry k.Tambah lagi sayur ni abang.Makan kenyang-kenyang".

Sekadar berbasa-basi.Tak mahu dia susah hati & rasa bersalah dengan insiden sebentar tadi.Cepat-cepat aku suap nasi ke mulut.Einstein tersenyum memandangku yang agak gelojoh makan.

Mak aih,masin kemain sayur kailan aku ni.Cepat-cepat aku berlari ke sinki.Makanan di dalam mulut aku luahkan.Mulut aku kumur-kumurkan,menghilangkan rasa masin yang mengisi segenap ruang mulut.

"Sayang,lain kali jangan gelojoh lagi time makan.Seribu kali nak jaga hati abang pun,makan la elok-elok.Kan dah jadi macam ni"ujar Einstein di belakang aku.

Siapa yang jaga hati siapa sekarang ni?Adeh la,macmmana la boleh terlebih garam ni.Kan dah jatuh indeks saham aku nih.Waaaaaaaaaaaa,malunya.

"Sayang,dah hilang dah rasa masinnya",tanya Einstein lagi sambil mengurut belakangku perlahan.

Walaupun aku dapat rasakan muka aku dah tebal semacam,aku pusingkan juga badan aku menghadap Einstein.Aku dituntun kembali duduk di kerusi.Sebagai isteri yang baik,kena la minta maaf kalau dah buat silap kan.Nak pula kesilapan yang boleh membahayakan kesihatan untuk masa depan nih.Huhu.

"Abang,sori sangat-sangat.Tak pasal-pasal abang punya blood pressure naik hari ini.Act,ni 1st time bila masak kailan ikan masin tau.Bilah lupa yang ikan masin tu memang masin,so Bilah tambahkan garam masa masak sayur mula-mula tu.Sorry lagi sekali ya abang",jelasku panjang lebar.Tak ada full stop tu.Ni memang confession yang terang lagi bersuluh.

"Takpe sayang.Abang pun nak minta maaf juga coz susahkan Bilah arini.Walaupun dah tau Bilah penat,terpaksa juga Bilah masak dan layan karenah abang.Sorry juga ya".

Aku terkejut dengan permintaan maaf dari Einstein.Ternyata persepsi aku bahawa lelaki ni ego ni tak betul sama sekali.Buktinya,mamat pakai speak ni menuturkan maaf yang aku kira bagi lelaki akan menjatuhkan maruah & ego mereka.

"Kenapa terdiam lak ni sayang.Ada salah ke dari apa yang abang cakap tadi?",tanya Einstein lagi bila melihat aku mendiamkan diri.

"Tak ada lah.Cuma rasa bersyukur sebab abang jadi suami Bilah.Tq so much abang".Entah kenapa,rasa terharu datang menerpa.Tetiba je rasa nak menitik air mata.Syukur kerana dikurniakan suami yang amat memahami seperti dia.

------------------------------------------

"Bilah,untuk kenduri sebelah abang next week,abang ingat nak spend one night dekat Putrajaya la.Kebetulan ayah hadiahkan kita voucher penginapan dekat Equatorial Putrajaya.Kalau kita tak pergi sekarang,entah bila lagi?What do you think,sayang",tanya Einstein ketika aku mengemas meja makan usai makan malam tadi.

Awal-awal lagi aku sudah melarang Einstein membantu aku.Kalau tak,semua dia yang buat,tak nampak la fungsi aku sebagai isteri.Lagipun,aku tak nak membiasakan diri dimanjakan sebegitu.Silap haribulan,naik lemak lak aku.

"Erm,menarik juga.Bilah ikut je.Kalau abang rasa ok,Bilah pun ok.But then,Bilah masuk kelas lagi next Friday.So,kalau nak spend night dekat sana pun malam Jumaat tu lah.Abang ok ke?".

"Abang tak kisah pun.Yang penting,abang dapat spend dengan Bilah.Tu yang paling penting".Einstein tersengih dihujung kata-katanya.Nampak nakal!Sudah,apa lak yang bersarang di fikiran suamiku ini.

"Ok",balasku perlahan.Muka aku dah rasa panas semacam.Darah dah naik ke muka.Seram sejuk bila teringatkan tanggungjawab sebagai seorang isteri yang belum tersempurna & belum pun aku laksanakan.Padahal,sejak awal perkahwinan kami lagi,aku dah memikirkan hal ini.Memang takut tapi aku tahu,harinya akan datang juga.

"Abang suka betul tengok Bilah harini tau.Masa Bilah marah tadi,abang bayangkan Bilah akan jadi seorang ibu yang tegas pada anak-anak kita.Bilah yang akan didik anak kita sebaik mungkin.",ujar Einstein lagi.

Aku rasa macam nak menyorok dalam bumi dah masa nih.Aduh,makin mengarah pada apa yang Dania dok takutkan selama ni.Aduh,kena ubah topik ni.

"Err,abang.Apa-apa pun,kita kena settlekan surat nikah kita dulu tau.Bilah tak nak la kalau kita kena cekup lagi.Serik dah tau".Einstein ketawa mendengar kata-kataku.

"Lupa lak abang pasal surat nikah tadi.Tapi tempoh register dia sebulan kan,still ada 2 minggu lagi.After kenduri pun boleh lapor katPejabat Agama.Ala,Bilah juga yang cakap tadi tak kisah kalau kena dakwa berkhalwat .So,ok je kan kalau kena cekup lagi.Boleh cerita dekat anak-anak nanti.Hehe.?",dalih Einstein.

Aku terkejutnya bukan main dengan kata-kata selamba dia.Sejak bila lak Einstein pandai bertangguh dengan urusan-urusan penting lagi rasmi nih.Ke dah berjangkit dengan perangai sengal aku?

"Abang,Bilah serius ni.Jangan la main-main lak.".

"Ye,abang tahu.Dun worry la sayang.Nanti abang settlekan.Apa-apa pun,Jumaat depan before balik pahang kita honeymoon kat Putrajaya dulu ya",pujuk Einstein.

Pinggang aku dirangkul dari belakang.Kepalanya diletakkan di atas bahuku.Mak aih,seram sejuk la rasa badan.Guana la aku nak berdepan dengan dia di hari muka?Oh,tidak!!!!!!!Nak menolak dia,sat lagi dilaknat malaikat lak.Huhu.Udahnya,aku mengeraskan diri je.Melihat reaksi aku yang tak berapa positive tu,rangkulannya dilepaskan.

Fuh,lega.Lagipun,memang tak mungkin pun jadi apa-apa.Aku kan tengah bercuti.

"So,kira jadi lah sayang ya?Abang kena balik dulu ni,dah lewat malam.Bilah,lepas ni terus masuk tidur ok.Jangan fikirkan sangat pasal surat nikah tu.Yang penting,kita punya ikatan suami isteri dah pun sah disisi agama",pujuk Einstein melihat muka aku cemberut semacam.

Aku menganggukkan kepala.Tanda patuh akan nasihatnya.Einstein berlalu,aku mengekorinya dari belakang.Mengiringinya ke pintu.Tangan aku hulurkan kepadanya.Ciuman tangannya dibalas dengan kucupan penuh kasih di dahi.Aku senang begitu.Rasa sayang menggebu di hati.

"Bilah,tak mahu halang abang jangan balik ke?Tak sedih ke tengok abang balik malam-malam ni.Bestnya la kalau boleh tidur sini ya",gurau Einstein sebelum dia berlalu.

"Boleh je kalau abang tak mahu balik tapi orang tu sanggup ke nak tidur atas katil bujang Bilah".

"Sanggup je.Lagi bagus,boleh dekat dengan Bilah Best tu!!!!!!!!!",balas Einstein selamba.Aku lak yang tak terkata.Sudah!

---------------------------------------------------------------

"Nabil,betul ke kau kena cekup malam tadi dengan Einstein?Gila la weh,mesti semua orang kat taman kenal kau lepas nih!",soal Dania setibanya di rumah.

Cik kak ni parah betol la.Baru je aku buka pintu,tu soalan pertama dia.Bukan ingat nak bagi salam.

"Yup",balas aku pendek.Malas nak memanjangkan biacara.Nak pula,aku terkejar-kejar nak g hospital pagi nih.Kalau aku start cerita kat Dania nih sat lagi,lambat la aku ke hospital arini.Baik la aku wat cerita bersiri!Baru mengancam kan!

"Ya Allah,dah tu apa jadi kat korang?Korang ok tak malam tadi?Korang ada bukti korang menikah tak?Siapa yang report korang buat maksiat nih?",tanya Dania lagi.Tu dia,soalan macam peluru sesat.

"Mana aku nak jawab dulu ni,cik Diana oi?Lagi satu,macammana cerita ni boleh sampai kat telinga kau?",soalku kembali.

"Leman yang cerita.Kata dia,dia ternampak orang pakai baju Melayu ramai-ramai datang rumah kol 9.30 semalam.Aku ingat dia main-main je,rupanya betul Nabil.Isyh,rugi aku takde semalam.Kalau aku ada,boleh la aku tengok muka ko pucat-pucat bila kena soal.Hihi".

Amboi,gelak tak hengat.Yang si Salman aka Leman ni gi hebohkan cerita kitaorang ni apa kes?Confirm jadi buah mulut puny kat hospital hari ni.Gasak betul nak memikirkannya.Adeh la.

"Banyak la ko punya rugi.Kalau kau ada semalam,confirm kitaorang tak kena cekup tau.Mujur la ustaz tu kawan ibu Einstein tau.Dia percaya dengan apa yang ibu cakap.Kalau tidak,takde dah kitaorang arini.Silap-silap aribulan,jumpa kat balai polis la pagi ni",balasku.Dania ketawa tak ingat dunai mendengarkan kata-kata aku.Apa yang kelakar pun aku tak tahu.

"Nabil,story la kat aku weh?Lambat lagi nak kol 8 nih.Sempat punya kalau nak habiskan cerita.Pleaseeeeeeeeeeee",rayu Dania.Dia dah wat dah muka seposen dia tu.

"Al-kisahnya bermula bergini.Pada suatu malam,Encik Einstein baru pulang dari masjid dan berniat untuk makan malam bersama isteri kesayangannya.Memandangkan isterinya kepenatan,dia pun ke dapur untuk memanaskan lauk-pauk yang sudah terhidang.Tiba-tiba pintu diketuk dari luar....",ceritaku ala-ala cerita dongeng gitu.

Dania yang kusyuk mendengar cerita bukan rekaan aku tu terkejut bila aku berhenti bercerita tiba-tiba.Aku buat-buat tak faham dan tak nampak.Biarkan cerita ini bersambung lagi..hehe.

"Loh,takkan la sampai situ je.Suspen la gini.Lepas tu apa",tanya Dania.

"Lepas two,three...haha.Ko tunggu la aku balik petang ni,nanti aku cerita.Aku dah lambat ni,tataaaaaaaaaaa",balasku sambil cepat-cepat meninggalkan Dania.Dania apa lagi,terjerit la panggil nama aku yang best ni.Nasib la kawan.Hehe.

"Nabilllllllllllllllllllllllllllllllllllllll".

------------------------------------------------

Usai solat Zuhur di surau,aku singgah ke kafe sebentar.Nak mengisi perut yang sepanjang masa lapar dan menyanyi lagu keroncong sebelum kembali ke Ward Obgyn.Masih banyak tugas yang menanti,banyak perlu aku berbakti.Getaran vibrate telefon mengalihkn perhatianku pada telefon yang berada di kot putih aku.Segera aku capai,ada 3 sms,5 misscall dari mama.Panggilan telefon dari mama segera aku jawap.

"Mama,sorry sangat.Along tak perasan tadi.Mama apa khabar?’,tanyaku.Memulakan bicara dengan mama yang sudah lama tak ku hubungi.Kesibukan yang melanda membuatkan aku lupa pada mama seketika.

"Takpelah Along.Alhamdulillah,mama sihat.Anak mama apa khabar?Lama betul menyepi lepas jadi isteri orang ni?Umar macammana ok x?".

"Along sihat,Alhamdulilllah.Umar,umar mana lak nih ma?.

"Isyh Along ni,nama suami sendiri pun boleh lupa.Teruk betul.Tulah mama suruh Along biasakan panggil dia Umar,degil nak panggil Einstein juga.Kan dah terbawa-bawa sampai after nikah.Teruk betul la anak mama sorang ni"..

Sudah,mama dah mula dah ceramah dia.Silap aku juga,camne la boleh lupa nama penuh Einstein aku nih.Huhu.

"Takpelah mama,dia pun dah tahu yang Bilah panggil dia gitu.Dia ok je pun,siap ketawa lagi bila Bilah cerita kat dia mama",dalihku.Mama tertawa mendengar kata-kataku.

"Yelah tu.Erm,mama nak ingatkan kamu pasal kenduri kat Gombak nanti.Along dapat balik Kuantan tak before majlis nanti?.

"Insyallah,mama.Jumaat Along still kena masuk hospital lagi.Paling awal,Along boleh balik malam Jumaat .Kenapa mama?".

Musykil gak dengan soalan mama nih.Jangan-jangan mama dah tau pasal peristiwa semalam.

"Tak ada la,mama nak ingatkan kamu je.Pernikahan kamu ni tak disahkan lagi kat Pejabat Agama Islam,sijil nikah pun tak ada lagi.At least,kalau jadi apa-apa,bukti bertulis kamu menikah dah ada.Tak la tergagau-gagau kalau orang bertanya.Lagi pun,surat nikah tu dah macam MYKAD tak silap mama.Senang nak bawa kemana-mana.Tak macam zaman mama dulu.",ujar mama panjang lebar.

" Along tahu mama.Isyh mama ni,jadi apa lak?Takkan la nak kena tangkap khalwat lak kan?".

Sekadar mengayat mama,nak pastikan mama tahu atau tidak peristiwa ngeri malam hari.Bab-bab surat nikah tu,memang aku dah masukkan dalam planner aku dah.Nak menambahkan daya ingatan aku dan Einstein,siap buat reminder lagi.Setiap hari la aku punya reminder tu akan berbunyi selagi surat nikah tu tak sampai ke tangan.Mantap je kononnya kan.

"Kalau tak kena tangkap khalwat,macammana boleh sampai berita dari ibu kamu dekat ibu nih?Kalau along tak dapat balik Jumaat,Umar balik sorang dulu pun takpe.Yang penting,settlekan bab surat-menyurat tu.Jangan nak berlengah-lengah lagi.Kamu tu,makin hari makin sibuk.Makin sibuk,makin menjadi-jadi lupanya.",pesan mama lagi.

Aku Cuma tersengih mendengar pesanan mama.Confirm,yakin dan pasti,mama dah tau kisah aku & Einstein malam tadi.Nampak gayanya kena la Einstein berkorban hasrat hati dia nak balik Kuantan dengan aku.Nampak gayanya planning malan tadi kena cancel la.Honeymoon kami belum sampai waktunya!So,redha jelah!
posted by Penulisan2u @ 1:53 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
15 Comments:

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group