BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Jun 22, 2009
Cerpen : Andai itu takdirnya
Nama Pena : erina ixora

"Hye cik adik,buat apa tu?"
"Ello pakcik,kalau ia pun,bagi la salam dulu,ni main sergah je" kataku dengan agak marah,mana tidaknya,nasib baik la aku ni bukan pengidap sakit jantung.kalau tak dah lama jalan!
Dengan selamba Faris melabuhkan punggungnya di kerusi dihadapanku.
Keadaan di perpustakaan yang agak lengang pada awal petang ini menyenangkan aku untuk mencari bahan bagi menyiapkan tugasan yang diberikan.
"Oops sorry, assalamualaikum cik adik,buat apa tu?" ha,baru lah bersopan!
"Waalaikumussalam,macam tu baru la beradab,buat proposal untuk final project,next week dah nak kena submit" jawabku sambil tersenyum.
"oh,nak saya tolong ke?" tawar Faris.
"tak pe,sikit lagi nak siap,apa hal awak cari saya ni, kenapa tak call dulu?" tanyaku pada Faris,pelik.biasanya dia akan menalefon aku dahulu.
"Owh,tadi saya jumpa roommate awak,Ain kat kafe.dia cakap awak ada kat sini,so saya terus datang ke sini,sebenarnya saya ada something nak cakap kat awak ni" Faris kembali berwajah serius.
"Kenapa? Macam ada yang tak kena je ni?" tanyaku lagi.tadi bukan main ceria je mamat ni,sekarang muka macam jemput-jemput pisang basi!
"Sebenarnya permohonan saya untuk jadi cadet pilot dah berjaya.MAS dah terima saya tau,tapi saya tak tahu sama ada saya nak terima ataupun tidak."
"Owh ye ke? Tahniah! Kenapa pulak awak tak tahu nak terima ke tak. Tu kan memang cita-cita awak sejak dari dulu lagi.awak terima je la." kataku sekadar memberikan pendapat.
Aku tahu,menjadi juruterbang adalah cita-citanya sejak dahulu lagi.
Tapi kenapa pula aku rasa sedih dengan berita gembira ini.aku sepatutnya gembira bagi pihaknya kerana dia dapat apa yang diharapnya.his dream to be a pilot,not an engineer!
"tapi saya gembira belajar kat sini,result saya kat sini selama ni pun ok jugak,memang saya nak pergi,but at the same time saya sedih nak tinggalkan UTM ni, and nak tinggalkan awak jugak" terang Faris.
Kata – kata Faris sedikit sebanyak membuatkan aku kaget. Sedih nak tinggalkan aku? Huh,ingatkan aku aje yang sedih kalau dia betul-betul pergi. Kalau dia pergi,siapa nak temankan aku berjogging tiap-tiap petang? Siapa nak temankan aku bila aku sunyi? Tak..tak..dia tak boleh pergi,tak boleh!
"Leya,kenapa ni? Diam aje,apa yang awak fikir"? Sergahan Faris mengembalikan aku ke dunia realiti. Please Leya, you have to let him go.Itu cita-cita dia. You now that.
"er..nothing, kenapa pulak awak sedih nak tinggalkan saya,awak sepatutnya gembira because u'll get what you want right?"
" You know why Leya" tegas faris.
"erm…petang ni kita jogging nak, dah lama kan kita tak jog sama-sama"
"dont distract topic Leya, awak tahu kenapa kan, sebab saya sayangkan awak dan saya harap kita bukan sekadar kawan biasa, i want more than that, im already convince you, saya bukan macam Adam. Jangan disebabkan dia,awak tak boleh terima saya.its not fair for me Leya"
"im sorry Faris,buat masa sekarang saya still tak boleh lupa apa yang Adam buat pada saya dulu, saya perlukan masa Faris and im really sorry for that, I've to go now,assalamualaikum,"
" Leya..wait.."

Tanpa mempedulikan Faris,aku terus mengemas buku-buku dan bergegas keluar dari perpustakaan. Aku menyeka air mata yang mengalir. Kenapa perlu aku menangis? Faris hanya kawan aku dan kenapa aku sedih bila dia bersedih. Adakah ini cinta? Cinta? Tidak! Aku tidak cintakan Faris. Bagi aku, cinta dah lama mati, mati setelah Adam khianati cinta aku. Adam tinggalkan aku semata mata perempuan lain dan perempuan itu,kawan baik aku sendiri. Sampai hati kau Ika, dalam diam korang perbodohkan aku. Sejak kejadian itu sejak setahun yang lalu, persahabatan aku,Ika,Adam dan Faris yang dahulunya bagai isi dengan kuku hanya tinggal kenangan saja. Farislah tempat aku mengadu dan meluahkan masalah.He's really a good friend.


Sejak peristiwa yang berlaku seminggu yang lalu di Perpustakaan Sultanah Aminah, Faris tidak lagi menghubungi aku. Aku juga tidak pasti sama ada dia masih di UTM ataupun tidak mamandangkan kami dari fakulti yang berlainan.Aku mencapai handphone di atas meja dan mencari nama Faris. Tapi aku teragak agak untuk menghubunginya. Apa salahnya kalau sekadar bertanya khabar kan.tapi aku takut, kalau-kalau dia taknak bercakap denganku lagi.akhirnya aku sekadar menghantar SMS sahaja.

‘salam,awk pe kabar? So,da bt decision mne yg awk nk pilih?'

Send! Yes,akhirnya..tapi dah lima limit berlalu, faris tak reply pon?

"Leya,buat apa tu? Jom pergi makan,aku lapar la"
"tak buat apa pun,erm..kalau kau nak pergi makan,kau pergi la dulu,aku tak lapar lagi, lagipun aku tak de selera la nak makan" ujarku pada ain. Aku masih lagi menunggu balasan dari Faris,namun aku hampa.
"lor,kenapa pulak ni? dalam seminggu ni kau macam kucing hilang anak je,serba tak kena,kenapa? Ada problem ke?risau aku tau," soal Ain bertalu-talu.
Alamak! Teruk sangat ke aku ni,sampaikan Ain pun boleh perasan?
"tak de pape la Ain,aku ok je,risau nak exam kot,next week kan dah final"
Ujarku hanya untuk menyedapkan hati Ain. Takkan nak cakap aku rindukan Faris.malu la aku!
"eleh,jangan tipu la Leya,kau rindukan Faris kan,erm..baru empat hari dia pergi,kau dah macam ni.dia kat sana tiga tahun kan? Kenapa dia tak dapat kat Langkawi ye?Kelantan tu dah la jauh dari rumah dia.erm..tak pe la,mana-mana pun sama jugak kan.last-last jadi pilot jugak."
Empat hari? Tiga tahun? Kelantan? Maknanya dia dah pergi? Sampai hati dia tak cakap kat aku,even tak cakap selamat tiggal. Pergi macam tu aje?
"dia dah pergi Ain? bila? Kau tahu dari mana ni? Soalku bertalu-talu pada Ain. Ain kelihatan terkejut dengan pertanyaanku.
"eyh..kan dia dah keluar dari UTM ni hari rabu lepas,kalau tak silap aku semalam dia daftar kat APFT,Kelantan.tak kan la kau tak tahu?kau kan rapat dengan dia,berkepit 24 jam macam belangkas.aku dapat berita ni dari Akmal,dia kan coursemate Faris,mestilah dia tahu," panjang lebar penerangan Ain.

Memang sah!Faris dah buat keputusan dan dia langsung tidak beritahu aku.aku tahu aku salah.aku dah kecewakan dia,bukan sekali,tapi dah banyak kali.tapi jawapan aku tetap sama.'im sorry,saya belum bersedia faris.'. Maafkan saya,Faris. Aku masih ingat lagi peristiwa sebulan yang lalu..

"faris,nanti kalau awak betul-betul jadi pilot,mesti awak lupakan saya kan?,"
" kenapa pulak?," tanya faris dengan muka yang berkerut.
"ye la,nanti bila awak da jadi pilot,mesti awak ramai kawan perempuan.lagipun, siapa la saya ni kalau nak dibandingkan dengan stewardess-stewardess yang cun and lagi seksi tu,of course la awak lupakan saya.kot-kot kalau bertembung dengan saya pun,buat tak kenal je kan," dugaku.
"Leya, you wanna know something?for me, you are so special.Really special, walaupun seribu stewardess cantik goda saya, insyaallah,hati saya tetap tak berubah.awak nak tahu kenapa?"
"kenapa?"
"because im already fallen with somebody" jawabnya sambil tersenyum
"really? Siapa? Do I know her?," balasku,namun ketika itu hatiku mula berdebar,he's already has someone?siapa perempuan tu?
"yup,this girl,I know her since my first day we're at this campus. She's really sweet,baik hati,peramah and the most important is, she's always with me when I need someone to talk with"
"erm..,saya tau.Elin kan?dia kan cantik,anak Dato' lagi. Lagipun you all dah kenal lama kan?" aku cuba hilangkan gugup di hati dengan mengaitkannya dengan mana-mana perempuan.
"Elin? Nope! Memang saya dah kenal dia lama, since we all in secondary school.,tapi saya tak sukakan dia. lagipun,dia tak kan pilih saya la. Enggang mana nak sama dengan pipit cik adik sayang"
Cik adik sayang? Suka hati dia je nak panggil aku macam tu.
"hello pakcik,kalau dah jodoh,kita tak boleh nak elak right?" nah! Ambik kau,pakcik.
"amboi cik adik,sejak bila pulak saya jadi pakcik ni? Saya anak sulung tau"
"memang sesuai la awak jadi pakcik,best apa panggil awak pakcik" kataku sambil tergelak.
"apa yang bestnya?"
"suka hati saya la nak panggil awak apa"
"ye la,pakcik pun pakcik la. At least,saya pakcik yang berjiwa muda kan"
"muda la sangat.tahun ni dah 21,dah boleh mengundi pon..anyway pakcik,you havent told me whose the girl?"
"ala cik adik,tak ada siapa pun dalam hati saya..except you." Jawabnya sambil tersenyum.
"awak..be serious ok? Jangan main –main,cepat la cakap,siapa perempuan tu"
"no Leya,im serious and saya yakin selama ni saya memang sayangkan awak, dan saya nak kawen dengan awak Leya,bila saya dah berjaya nanti,saya akan propose awak ye,awak tunggu saya tau,"
"awak jangan mengarut la Faris,kita kan kawan.and I really love this friendship. Don't you ever ruin it faris,saya tak suka, I've to go now. Kejap lagi saya ada kelas,saya pergi dulu ye"



"Leya..Leya, kau ok ke?"
Panggilan Ain mengembalikan aku ke dunia nyata..
"kau ni kenapa Leya?,please..tell me,jangan pendam sorang-sorang"
Tambah ain lagi.mungkin dia risaukan aku,dengan keadaan aku macam ni.
"Ain...faris,aku..aku.." aku tak dapat sembunyikan perasaan sedihku lagi. Aku menangis semahu-mahunya di bahu ain.
"aku sayangkan faris,tapi aku keliru dengan hati aku sendiri,aku tahu aku dah kecewakan dia.sebelum dia pergi,dia lansung tak jumpa aku,malahan aku tak tahu dia pergi" terangku satu persatu pada ain.ain nyata terkejut dengan penjelasan aku.
"Insyaallah leya,nanti dia mesti call kau,mungkin sebelum dia pergi,dia lupa nak bagi tahu sebab mesti banyak benda kan yang dia nak uruskan"
Kata-kata ain sedikit sebanyak membuatkan aku lega.namun di sudut hatiku,aku tetap mengatakan yang faris segaja tidak mahu berjumpa dengan ku.
"its ok ain,thanks ye dengar masalah aku.mungkin faris dah lupakan aku sekarang,maklumla dia kan bakal pilot,orang macam aku ni dia tak pandang la, jom la kita keluar,aku bosan la"

----------------------------

Dah lima tahun aku tinggalkan UTM dan aku kini bekerja sebagai system engineer di salah sebuah syakikat terkemuka di Kuala Lumpur sejak tiga tahun lalu manakala ain juga bekerja sebagai marketing executive di syarikat yang sama.
Ini juga bermakna dah lima tahun faris tidak menghubungiku.dia benar – benar lupakan aku. Dan sepanjang tempoh lima tahun ni,tidak pernah walau sesaat pun aku lupakan dia. Namun aku tahu, aku sudah terlambat,terlambat untuk bertakhta di hatimya kembali.
Lelaki,semuanya sama,bermulut manis.kalau betul dia sayangkan aku,kenapa dia tak pernah hubungi aku walau sekali? Kenapa dia tak pernah datang jumpa aku? Mungkin dia sudah ada pengganti,sedangkan aku? Masih lagi bersendirian. Masih lagi berharap.
Berbaloi ke apa yang aku buat ni?

Deringan talefon bimbitku mematikan lamunanku.emak!
"hello,assalamualaikum.Leya,kamu ni dah lama tak balik kenapa?"
"waalaikumussalam,mak..mak sihat?"
"mak sihat je,kenapa dah lama tak balik?"
"Leya sibuk mak,banyak kerja kat pejabat"
"kalau nak diikutkan kerja kamu tu tak kan abes Leya,mak tengok kamu ni busy je,ingat Leya,kamu dah 26,bila nak kawen,sepupu kamu si Zurada tu,dah anak dua dah,kamu berdua ni sebaya je"
"ish,ke situ pulak mak,Leya muda lagi la mak,lagipun Leya ni tak de siapa yang nak"
Alamak,mak dah bukak topic ni. Alamatnya,tak mampu lagi aku nak lari.
"takde kamu cakap Leya,sebelum ni dah dua kali orang masuk meminang,kamu tolak,memilih sangat,mak tak nak anak mak jadi andartu" tegas mak lagi.
"mak,lepas ni mak terima aje la siapa yang datang meminang. Leya terima dengan hati terbuka" ujarku. Aku tak mahu mak risaukan aku tentang jodohku dan aku redha siapa yang jadi suamiku. Aku benar- benar sudah putus harapan!
"betul ni leya? Kamu jangan menyesal kemudian hari sudah,mak nak tengok kamu bahagia" mak inginkan kepastian. Mungkin terkejut dengan keputusanku.
"betul mak,Leya tak kisah"
"kalau macam tu,mak terima aje la siapa –siapa yang datang meminang ye, eh.Ain apa khabar? Dah lama tak dengar berita dia,bila dia nak kahwin?"
"Ain tak de mak,dia outstation ke Dubai.esok baru balik,insyaAllah hujung bulan ni dia kahwin"
"jadi juga dia dengan Akmal ye,ok la Leya,lain kali mak telefon lagi. Mak dengan ayah nak ke rumah Pak Mail,ada majlis tahlil arwah Mak Limah."
"ok mak,kalau ada masa Leya balik,kirim salam kat ayah ye,assalamualaikum"
"waalaikumussalam"

Bosannya kat rumah sorang-sorang. Esok ain akan pulang dari Dubai.perbualanku dengan mak tadi sedikit sebanyak merisaukan aku. Aku akan terima sesiapa sahaja yang datang meminangku? Tapi macam mana kalau Zakri,pengurus akaun di pejabatku meminangku? Boleh ke aku terima? Dah banyak kali dia cakap nak meminangku, ah..mungkin dia bergurau. Lagipun aku hanya menganggapnya sebagai teman pejabat sahaja.
--------------------------------------------

Berita yang disampaikan oleh mak sebentar tadi sedikit sebanyak menyesakkan fikiranku. Ada orang yang datang meminang dan emak juga sudah bersetuju! Aku harus redha. Tapi mampukah aku? Kata emak,majlis perkahwinanku akan berlansung pada bulan hadapan memandangkan bakal suamiku terikat dengan kerja.

Hari yang dinantikan akhirnya tiba. Rombongan pengantin lelaki sudah tiba dan aku sedar,dalam beberapa minit lagi aku akan bergelar isteri dan aku harus melupakannya. Faris!
Sebelum majlis akad nikah, kami akan ditunangkan terlebih dahulu. Aku hanya menurut apa sahaja yang emak putuskan.
"Leya,akhirnya dapat jugak Leya jadi menantu mama," bisik bakal ibu mertuaku sambil menyarung cincin di jari manisku. Dan serentak dengan itu,aku mengangkat muka untuk bersua dengan pemilik suara yang cukup kukenali.
Mak cik salmi? Menantu?
"er,kenapa mak cik ada kat sini?" aku gugup. Mak cik salmi adalah ibu Faris,lelaki yang aku amat mencintainya.
"Leya, sekarang Faris tunang Leya tau dan sekejap lagi dia akan jadi suami Leya. And you should call me mama,ok sayang"
Jadi orang yang meminangku adalah Faris? Aku hanya mampu memandang emak dan juga Ain.
"betul Leya, Faris bakal suami Leya,selama ni mak nak berterus terang kat Leya, tapi faris mintak rahsiakan dulu" jawab emak jujur sambil memeluk bahuku.

"Leya, sebenarnya selama ni aku yang berhubung dengan faris, kau ingat tak masa aku outstation kat Dubai dua bulan yang lepas? Balik dari Dubai, aku jumpa faris kat KLIA dan dari situlah aku dapat tahu yang dia masih cintakan kau dan kau juga tak boleh terima lelaki lain kan lepas kejadian kat UTM dulu sebab kau cintakan dia. Dan bila kau cakap kat mak kau yang kau akan terima sesiapa sahaja yang datang meminang, aku terus la cakap kat Faris," penjelasan ain yang panjang lebar benar-benar memeranjatkan aku. Maknanya selama dua bulan ni,diorang selalu contact tapi ain lansung tak bagitahu aku.
" im sorry Leya sebab tak bagitau kau,tapi aku ada sebab. And i want both of you live happily",tambah ain lagi
"it's ok Ain, anyway thanks."


"Abang,kenapa abang rahsiakan perkara ni dari Leya?"
Tanya ku sebaik sahaja semua saudara mara telah pulang ke rumah masing-masing.
"im sorry Leya but i've a reason tau" jawab suamiku. Dan serentak itu juga hidungku menjadi sasaran tangan nakalnya.
"kenapa? Takut Leya tolak abang lagi?" tanyaku sambil tersenyum.
"yup! And abang tak sanggup nak berjauhan dengan Leya lagi. You know Leya, lima tahun abang simpan perasaan ni dan hari ni abang happy sangat sebab akhirnya Leya tetap jadi isteri abang." Faris mengenggam tanganku dengan erat sekali. Aku membalasnya dengan senyuman.
"Abang sayangkan Leya?" tanyaku lagi. Walaupun aku sudah sedia maklum jawapannya,namun aku tetap mahukan jawapan dari mulutnya. Sekadar mahu berbual mesra.
"Abang sayangkan Leya sangat-sangat. Dalam tempoh lima tahun ni,abang tak pernah lupakan Leya tau,abang cuma focus pada kerjaya abang dan abang nak buktikan pada Leya yang abang betul-betul cintakan Leya with all my heart."
"Leya pun sama bang. Masa abang tinggalkan Leya dulu,Leya kecewa sangat. Masa tu,baru la Leya tau yang Leya sayang dan cintakan abang,thats why Leya tak pernah ada hubungan dengan lelaki lain. Hati Leya hanya untuk abang"
" I know Leya. Ain dah ceritakan semuanya pada abang. Dan bagaimana keadaan Leya masa abang tinggalkan Leya kat UTM dulu. Bila Leya reject abang dulu,abang frust sangat dan abang tekad suatu hari nanti Leya tetap akan jadi milik abang. Dan sekarang,abang dah berjaya, dalam kerjaya dan juga untuk miliki Leya. Terima kasih sayang"
"Terima kasih juga sebab sudi terima Leya walaupun Leya dah banyak kali kecewakan abang. Leya bahagia sekarang bang" kataku sambil memeluk erat suamiku,Mohd Faris. Lelaki yang aku amat menyintainya sepenuh hati. Semoga rumah tangga kami sentiasa bahagia dan dilimpahi rahmat.amin.
posted by Penulisan2u @ 3:22 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
28 Comments:
  • At 22/6/09 1:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gd job...cte ni best sgt...
    menyentuh ar...

     

  • At 22/6/09 4:25 PTG, Anonymous soyabean said…

    ermm..
    ok..
    cam citer dalam satu novel nih..
    huhu

     

  • At 23/6/09 12:36 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erm...
    besh gak ctew nye...
    congrate...

     

  • At 23/6/09 9:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah..
    so happy ma...
    so sweet..
    i like it...
    congrate...

     

  • At 24/6/09 12:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    okay..nice tpi grammar english tu kena btulkan skit lar bt still its nice!

     

  • At 24/6/09 2:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg best citer ie..

     

  • At 24/6/09 11:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmmmm....bleh la best citer nie...x m`boringkn..

     

  • At 24/6/09 1:30 PTG, Anonymous alyn said…

    .

     

  • At 24/6/09 10:23 PTG, Blogger bidadari cinta said…

    ok la..not bad..
    pas ni wat citer yg lagi menarik tau..

     

  • At 25/6/09 1:51 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok je..biasa sngat citer cam ni..tp at least u try..keep up a gud work k..

     

  • At 25/6/09 4:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..best cte die..gud jOb..

     

  • At 26/6/09 7:52 PTG, Blogger my_za2l said…

    mcm cerita novel 'seredup kasihmu'
    kankankan?
    cpt byr royalti!
    (:

     

  • At 27/6/09 10:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kalu nk taukn cite ni mmg best....
    tp cite ni mmg ada persamaan ng hidup kwn2 ku.....
    sy faris then kwn sy alia yg mmg ada ex bf adam pon
    iaitu durampas syafiqah....
    tp... just kta org ni ting 3 lg....
    kalu nk kenal sy add.....
    faris_sempoi940@yahoo.com (ms,fs,ym,fb)....

     

  • At 27/6/09 10:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kalu nk taukn cite ni mmg best....
    tp cite ni mmg ada persamaan ng hidup kwn2 ku.....
    sy faris then kwn sy alia yg mmg ada ex bf adam pon
    iaitu di rampas syafiqah(ieka nama glamour dia)....
    tp... just kta org ni ting 3 lg....
    kalu nk kenal sy add.....
    faris_sempoi940@yahoo.com (ms,fs,ym,fb)....

     

  • At 28/6/09 5:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg mcm cte novel seredup kasihmu pn...

     

  • At 29/6/09 11:41 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Citer mcm ini dh biase bace la...
    -PwIcess MiA-

     

  • At 29/6/09 4:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best la.
    alangkah bahagianya klu jd cam leya.
    ape2 pun bersyukur la dg apa yg ada.
    good job.

     

  • At 30/6/09 11:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    alaa so sweet...
    besh laa cter neyh.....

     

  • At 30/6/09 8:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aslkm.....
    cita ini best sgt2...sapew sngka...
    perasaan yang di pendam akhirnya terluah juga dengan sebuah ikatan pernikahan.....perasaan yang akan kita sedari bila kita berjauhan dengan seseorang yang terlalu rapat dengan kita....

     

  • At 3/7/09 4:40 PTG, Anonymous kim said…

    a'ah la my_za..cm nvl seredup kasihmu je..

     

  • At 6/7/09 11:54 PTG, Blogger fARMEE said…

    wahh, sungguh bagus.
    hampir nangis apabila leya ketahui tentang pemergian faris. sungguh bagus cerita ini.

     

  • At 10/7/09 3:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best r cte ni..akhirnye dieorg bsme gak wlaupn 5 thun lme tu..

     

  • At 26/12/09 4:48 PTG, Anonymous nana_ said…

    it's really good...

     

  • At 17/1/10 5:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best citer ni..pengajarannye jgn biarkn ketakutan silam mghalang kebahagian di ari mndatang..nsb baik la citer ni epi ending..x mcm kesah aku ni makin complicated mak dia dh nk pinang org lain...waaa...isk3..nyesal tahap gaban wei...

     

  • At 13/6/10 9:59 PTG, Anonymous Chenta Laura said…

    mana syed aizril adam?dye kan suami aleya

     

  • At 7/10/10 8:56 PTG, Anonymous wutever said…

    syed adam aizril la..
    cite ni ade gak sket2 mcm andai itu takdirnya..

    but,, best..

     

  • At 22/2/11 4:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..tp tlisn srbtla..pning kpala..

     

  • At 14/4/12 12:45 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aq bc xhbs,so x blh kmen best ke x............
    sbb aq bc mla-mla tah apa2...
    huuuuuuuuu............

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group