BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Mei 25, 2009
Cerpen : A taste of love
Nama Pena : Dahlia

"Thanks miss, please do come again!" kata pekerja di starbucks café sambil menghulurkan minuman yang dipesan sebentar tadi. Pekat betul loghat bahasa inggerisnya. "I’m sure that i will come again, that guy was so charming! Don’t you think so Nia?" kata Mary selepas meninggalkan café tersebut. "He was okay.. I guess" balasku endah tak endah. Aku lebih berminat untuk masuk ke The Body Shop daripada melayan celoteh Mary tentang pekerja café tadi. Hampir 2 jam kami menghabiskan masa di pusat membeli-belah itu. Kami mengambil keputusan untuk pulang setelah aku mendapatkan sepasang kasut, sehelai jeans dan wangian yang aku inginkan dan Mary dengan telefon bimbit barunya.

"Esok kita singgah starbucks lagi ya Nia? Aku nak beli rhumba frappucino yang sedap tu" Mary memberi cadangan. "Kau nak beli frappucino ke kau nak tackle mamat hensem yang kau cakap tu?" Sindirku sambil mengangkat kening. Wajah Mary berubah menjadi masam mendengar sindiranku. Terus ditariknya selimut dihujung kaki menyelubungi seluruh tubuhnya. Aku hanya mampu ketawa melihat gelagat Mary.

_________________________


Siapa tak kenal Mary, Maryana binti Tan Sri Khalid. Cantik, bijak, manja, berkarisma dan mampu memiliki apa sahaja yang dia idamkan. Aku pula berasal dari keluarga yang sederhana. Cinta bukanlah keutamaan, tapi cita-cita aku untuk memiliki sebuah klinik pergigian suatu hari nanti adalah matlamat utama aku sekarang. Aku bertuah mempunyai teman sebilik seperti Mary, dia begitu peramah dan pemurah. Dia tak bermegah dengan kekayaan keluarganya, namun cara pembawakan dirinya yang kemas melambangkan dia mampu memiliki apa sahaja. Satu sahaja kelemahan Mary, pantang melihat lelaki kacak! Hatinya mudah sahaja cair.

"Kau habis kelas pukul berapa hari ni? Aku temankan kau ke starbucks nanti ok?" aku cuba untuk mengubah mood Mary. Merajuknya tak hilang lagi dari malam tadi. "Aku habis lambat! Next time aje lah!" balas Mary, lantas meninggalkan bilik. Susah betul nak pujuk teman sebilikku yang sorang ni. Apa aku nak buat ni?

"Mary, let’s have lunch together?" sejurus selepas kuliah bacteriology aku cuba mengajak Mary untuk makan bersama. "No thanks, dah makan chocolate danish pagi tadi." Mary berlalu meninggalkan aku terpinga-pinga. Tak sedap pula hatiku melihat rajuk Mary. Apa la helah yang nak aku gunakan kali ini. Benar-benar merajuk dia ni. Hensem sangat ke pekerja café tu? Isk…

Selesai kuliah petang, aku segera memandu proton satriaku menghala ke Wangsamaju. Aku menyegerakan langkahku menuju ke café itu dah memesan minuman kegemaran Mary. "Anything else miss?" tanya pemuda itu dengan mesra. Aku jadi serba salah, melampaukah aku kalau aku meminta nombor telefon dia ni?? "Errr.. hmm, can you please add one java chip frap with hazelnut syrup? Balasku sedikit gagap. "Sure! And the total is RM 29.10" balasnya segera. Kering poketku hari ini. Semua gara-gara memujuk sahabat yang banyak membantuku. Takpe lah, bukan selalu! Sebelum keluar, aku menebalkan muka bertanyakan nama lelaki tersebut. Inilah kali terakhir aku ke sini! Malunya aku, hanya Tuhan sahaja yang tahu!

______________________

"Here’s your drink. And his name is Emirilkis Iskandar" aku meletakkan minuman di atas meja belajar Mary. "Aaaaaa…! Thanks honey! Kau la sahabat aku paling baik atas muka bumi ni!" Terjerit kecil dia sambil mencubit pipiku. Geram pula melihat reaksi Mary yang teruja gembira. "Atas bumi je? Bukan dunia & akhirat?" sindirku lagi. Ah! Celupar betul mulut aku ni. Nanti tak pasal-pasal aku kena pujuk dia lagi. "Of course la, in the universe! dunia & akhirat!" suaranya masih bernada ceria. Sedap juga nama jejaka kegilaan Mary ni, Emirilkis Iskandar. Kacaknya pun tak kurang juga. He definitely owns a simple sweet smile that could melt any lady.

_________________________

Minggu-minggu berikutnya, kehidupanku berjalan seperti biasa. Kami sama-sama sibuk mengulangkaji pelajaran kerana peperiksaan yang semakin hampir. "Nia, kita study di starbucks jom? Aku teringin sangat nak minum frappucino kat sana.. please.." Mary memberi cadangan sambil menunjukkan muka meminta simpatinya. Tak ubah seperti anak kucing yang kehilangan ibu. "Oklah, tapi aku malu la kalau dia ada. Kau tau tak betapa malunya aku bila dia ketawa mendengar soalan aku tu. Dah tu, aku tak perasan pulak dia dah pakai name tag." Nyataku terus terang. Aku teringat saat yang memalukan itu. Betapa terasa panas pipiku apabila lelaki tersebut menunjukkan tanda nama yang tertera "Emir". Namun dia dengan bersahaja menyebut nama penuhnya dan menanyakan namaku pula! "Dah la, cepat siap! Berangan pula dia!" Mary mencampakkan sebiji bantal ke atas pangkuanku. Segera aku mencapai tudung yang disidai di tepi almari dan memasukkan buku rujukan ke dalam beg.

_________________________

"Miss Hanania right? Are you here for Rhumba and Java chip again?" sapanya mesra. " Yup, but this time make it rhumba and caramel please. We’re having it here" balasku segera tanpa berfikir panjang. Tak sanggup rasanya berada dalam situasi itu lama-lama. Mary dengan senyumnya seperti orang angau dan Emir pula dengan layanan yang aku anggap terlebih mesra itu. Aku segera menarik tangan Mary ke tempat duduk yang agak jauh dari kaunter pesanan. Aku mengeluarkan buku dari dalam beg dan Mary juga berbuat demikian. "Please don’t make it so obvious that u have a big time crush on him! Malu tau." Aku memberi amaran kepada Mary. Mary menjuihkan bibirnya tanda kurang setuju sambil berkata "YES, MISS HANANIA".

Hampir 40 minit aku berpanas punggung di starbucks, Emir menghantarkan sepotong cheese cake ke meja kami. "Enjoy it, it’s on the house." Katanya kepadaku. "Amboi, aku rasa lain macam je treatment mamat tu kat kau" Mary tiba-tiba bersuara. "Merepek je lah kau ni. Kau jugak yang tak nak aku introduce kan kau kat dia." Aku tak mahu memanjangkan perbualan itu, aku tak mahu terjadinya salah faham dengan Mary. Sebaik sahaja Mary menghabiskan cheese cake tersebut aku mengajaknya pulang. "Jomlah balik" kataku ringkas.

______________________

"Hah! Leganya.. habis pun exam. Boleh la aku pergi holiday lepas ni. Kau nak join? Let’s go to Paris nak? Italy ke?" cadang Mary. Aku hanya tersenyum mendengar cadangannya, manalah aku mampu untuk ke sana. "Kau pergi lah. Aku lagi suka cuaca kat Malaysia ni." Balasku. "Ye lah tu. Waktu cuti ni jangan lupa memanfaatkan peluang mencari cinta, kau tu bukan makin muda!" gurau Mary. Aku segera melontarkan bantal dalam pelukkan ku kepada Mary. Tapi ada benarnya kata-kata Mary, usia ku kini menginjak 24 tahun. Bukan aku tak pernah bercinta, tapi tiada seorang pun yang mampu memahami cita-citaku dan apa yang aku perlu lakukan untuk mencapai cita-citaku. "Nia, kau rasa Emirilkis masih bekerja dekat café tu tak? Lama kita tak pergi sana kan?" Mary tiba-tiba bersuara ketika kami sedang mengemas pakaian untuk pulang bercuti. "Kau masih suka dekat dia ke? Suruh tackle tak mau pulak. Entahlah, aku pun tak tau nak agak" balasku. "Suka? Mana ada, aku suka tengok muka dia yang sweet tu je. Pluss he’s a barista, apa pulak kata papa nanti." balas Mary. Macam-macam sikap sahabatku yang sorang ni, senang cair, senang juga bekunya!

____________________________

Masuk bulan kedua kami bercuti, Mary pula sudah 2 minggu berada di Italy. Aku juga yang akhirnya kebosanan duduk di rumah. Abah dan mak selalu tiada di rumah, mereka lebih gemar pulang ke kampung. Aku pula tidak berminat untuk melalui perjalanan selama 4 jam untuk ke Johor Bharu. Aku mencapai kunci keretaku dan memandu ke kolej. Aku mengemas barang-barang yang tidak aku perlukan untuk semester akhir. Sebelum pulang, aku singgah di pusat membeli-belah. Setelah puas membelek barang-barang di situ aku menuju ke starbucks café yang terletak di tingkat bawah pusat membeli-belah itu.

"Yes miss, may I take your order" kata pekerja wanita yang berusia awal 20-an itu. "One ja…" belum sempat aku menghabiskan ayatku, Emir sudah berada di sebelahku. "One java chip with hazelnut syrup and one caramel please" lancar sahaja pesanan dari Emir. Dia tidak memakai uniform kerjanya. Barangkali dia tidak bekerja pada hari itu. Pantas tangannya mengeluarkan not RM50 dan kemudian dia menuding jarinya ke arah sebuah meja berhampiran dan kami sama-sama duduk. "How are you? Lama tak nampak? Buat ape sekarang?" Emir memulakan perbualan. Dia kelihatan kemas memakai seluar slack bewarna hitam dipadankan dengan kemeja putih berlengan panjang. "Alhamdulillah sihat. I’ve been busy with exam. And now dah sebulan bercuti." Balasku ringkas. "You tak kerja ke hari ni?" tanyaku pula. Emir memandangku dengan senyumannya yang mampu mencairkan hati wanitaku saat itu. Dia tertawa kecil sebelum menjawab soalanku. Aku sendiri keliru dengan tawanya. was i asking the wrong question? Hampir 2 jam kami berada di café itu. Aku akui bahawa hatiku telah berjaya ditawan oleh Emirilkis Iskandar.


"What? He’s a doctor? I can’t believe it! I let him fall into your hands just like that! Bertuahnya kau" jerit Mary apabila aku bercerita tentang Emir. Ya, dia seorang doktor. Emir baru pulang dari Ireland dan dia memilih untuk bekerja di starbucks sementara menunggu tarikh dia diarahkan mula bertugas di sebuah hospital kerajaan. Katanya, dia gemar melihat telatah manusia yang bermacam ragam, dan aku adalah orang yang berjaya mencuri perhatiannya kerana sewaktu pertama kali dia melihatku, tidak sekalipun aku memandang ke arahnya walaupun jarak kami hanya sedepa. "Anyway, I’m happy for you. Lagipun, aku dah ada beberapa kenalan di Italy sekarang" kata Mary dengan riang. "Thanks Mary, kalau bukan sebab kau, maybe kitorang tak berjumpa pun. Ya lah, aku tahu pesan java chip with hazelnut syrup or caramal je. Tu pun sebab kau yang ajarkan?" balasku. Kami sama-sama ketawa.

Kini aku punyai kedua-duanya, matlamat dan cinta. Emir banyak membantu, kami saling memahami jadual kehidupan masing-masing yang ada kalanya tak mengizinkan kami menghabiskan masa bersama. Starbucks café menjadi tempat kami mengubat rindu dan penyerinya ialah java chip frappucino with hazelnut syrup dan caramel! Emirilkis Iskandar, you thought me the taste of love and I will love you always!
posted by Penulisan2u @ 1:55 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
32 Comments:

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group