BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Selasa, Mei 19, 2009
Novel : Takut Kahwin 2
Nama Pena : Abigail

Jasmine sekadar tunduk memandang lantai. Dia tak sanggup melihat mata lelaki bernama Ben Carl itu.Dia telah mencoreng arang di muka sendiri pada pertemuan pertama mereka.
"Kenalkan, ini Jasmine," Puan Christina menambahkan penderitaan batin Jasmine saat itu. Sanggup mum tipu aku, desis hati Jasmine penuh kekesalan.
Mahu tak mahu, Jasmine mengangkat kepalanya,memandang wajah kacak Ben. Dihulurkannya salam perkenalan yang tidak diingininya. Ben menyambut salamnya. Rasanya pernah bertemu, tapi dimana,fikirnya.
"Kita pernah bertemu? Rasanya saya kenal rupa awak,"Ben cuba mengimbas semula memorinya.
"Eh, yakah?Tak pernahlah,"Jasmine dengan pantas menafikan kata-kata Ben. Dia sangat berharap kalau lelaki itu sudah lupa semua peristiwa hari itu.
"Kita memang tak pernah jumpa,"Ben dengan tenang melabuhkan semula punggungnya selepas berdiri tadi. Lega hati Jasmine mendengar kata-kata itu. Sempat dia menarik nafas lega, penuh kesyukuran.
"Awak mengingatkan saya pada seorang wanita yang saya jumpa hari tu di hotel. Dia kata saya ni bakal suaminya," Jasmine terpaku semula. Air yang diteguknya seperti hendak tersembur keluar dari mulutnya. Ternyata ingatan Ben sangat baik. Apa lagi, wajah Jasmine serta-merta berubah menjadi merah seperti warna udang kena rebus.
Disudut sebelah sana, Ben tersenyum. Senyuman penuh ejekkan. Dia ingin menyaksikkan reaksi Jasmine setelah mendengar kata-katanya.
"Ben tak pernah cerita pun,"Puan Rose mencelah. Inilah kali pertama beliau mendengar cerita itu.
"Tak penting pun, buat apa nak heboh-hebohkan. Lagipun memang tak masuk akal," Ben dengan selambanya menyuapkan makanan ke dalam mulutnya. Matanya sesekali menjeling kearah Jasmine yang membatu di hujung sana. Jasmine tahu setiap butir perkataan yang yang diucapkan Ben merupakan sindiran berapi baginya. Lagi banyak, tambah peritlah rasanya.
"Perempuan tu macam perigi mencari timba lah kan,"Debby pula tiba-tiba mencelah. Dia tidak sedar bahawa perkataannya itu seolah-olah menconteng muka kakaknya di depan Ben.
Ketawa berderai. Semua orang di dalam ruangan itu tertawa, kecuali Jasmine. Dia dapat merasakan dirinya seperti seorang badut yang sedang membuat lawak bodoh di atas pentas. Ben sekali lagi menjeling ke arahnya dengan pandangan sinis,membuakkan rasa benci Jasmine kepadanya. Tak guna!Jasmine mengerang di dalam hati. Aku sumpah kau tiada perempuan yang nak kahwin dengan kau! Jasmine bermonolog dalam hatinya.
"Perempuan mana yang tak nak kahwin dengan, Director of Golden Royal Hotel," Puan Christina menambah. Kalau sahaja dia tahu perempuan yang dimaksudkan Ben itu sebenarnya Jasmine sendiri.
Jasmine tidak dapat bertahan lagi. Dia memberanikan diri melangkah ke bilik air. Malunya sudah mencapai tahap dewa. Kalau dia masih berada di situ, maruahnya makin diinjak-injak oleh Ben. Tak ingin dia menatap wajah lelaki yang bermuka-muka itu. Lebih baik rasanya dia pulang sekarang juga sebelum ada orang yang menjadi mangsa kemarahannya.
***
Pagi itu cuaca cerah. Jasmine memandu keretanya ceria menuju ke tempat kerjanya. Di matanya masih terbayang-bayang reaksi Debby dan mummy waktu sarapan tadi. Dia ketawa kecil.
"Apa!?" serentak mummy dan Debby separa menjerit. Awal-awal pagi lagi mereka sudah mendapat kejutan daripada Jasmine.
"Aku dah cakap. Tak nak ulang lagi,"
"Malunya mum. Kenapa tak beri tahu awal-awal?"
"Manalah aku tahu yang mum nak bawa aku jumpa dengan mereka," tenang saja jawaban Jasmine.
"Patutlah pulang pun beritahu guna SMS saja," Debby pula mencelah. Kedua-dua tangannya mengenggam mukanya yang stress.
"Kesimpulannya, jangan cuba menjodoh-jodohkan saya dengan sesiapa pun. Saya memang telah ditakdirkan untuk tidak berkahwin," kata Jasmine. Baginya perkara buruk yang berlaku semalam mempunyai hikmahnya juga. Dia mendapat kembali keyakinannya selepas berfikir dari sudut positif. Malu tu memanglah, tapi dia tak mampu nak ubah kejadian yang sudah berlaku. Jadi terima sajalah.
Dia tersenyum terkenangkan perubahan wajah mum dan Debby selepas mendengar kata-katanya. Sedang dia tersenyum-senyum sendirian, tiba-tiba dia terhidu bau asap kenderaan. Semakin lama semakin kuat. Pasti ada yang tak kena dengan kereta ni, katanya sendirian. Tanpa membuang masa dia memberhentikan kenderaannya di tepi jalan. Takut-takut kereta itu meletup dengan dia sekali di dalamnya.
Jasmine menghubungi mummynya, meminta pertolongan. Kemudian sebuah kereta BMW berwarna hitam berhenti di depan keretanya. Siapakah gerangan orangnya ini, fikir Jasmine sedang dia masih bercakap-cakap melalui telefon bimbitnya. Dia merenung kearah kereta itu, menanti dengan penuh debaran tuan punya kereta mewah itu memunculkan dirinya.
Jasmine terkejut besar setelah melihat tuan punya kereta itu. Tak mungkin, fikirnya. Ingin saja dia berlari menyembunyikan dirinya daripada orang itu. Namun, dia cuba berlagak cool, seolah-olah tidak ada yang pernah terjadi di antara mereka.
"Well, is there anything I can do to help you,Dr. Jasmine?" lelaki itu bersuara sebaik menghampiri Jasmine.
" Excuse me. Did I know you?" Jasmine berpura-pura tidak mengenali lelaki yang sedang bercakap dengannya. Dia berpaling kearah jalan raya yang sesak dipenuhi kenderaan mengelak dari memandang wajah lelaki itu.
"Pleaselah. Saya ni kan ‘bakal suami’ awak. Tak kan tak kenal kot," Ben mencabar keegoan Jasmine.
Mendengar kata-kata itu, Jasmine berpaling dengan pantas. Ditatapnya mata Ben Carl yang penuh ejekkan. Ingin sahaja dia menampar-nampar muka lelaki itu. Tak guna, baru saja aku cuba melupakan peristiwa semalam, Jasmine merungut di dalam hati. Kemudian sekali lagi dia berlagak tenang, melindungi rasa bencinya.
"Tak apalah. Saya tak nak mengotorkan tangan awak yang lembut tu," kali ini Jasmine pula yang ingin mencabar Ben. Dia tersenyum sambil memperbetulkan sanggulan rambutnya yang dihembus angin pagi.
"Kalau macam tu, It’s okay. Saya pun tak nak sentuh kereta awak yang comel ni," Ben pula membalas. Kemudian dia melangkah meninggalkan Jasmine dengan megah.Jasmine sekadar menjeling memperhatikan tindak-tanduk lelaki itu dengan muaknya.
"By the way, you look younger last night," kata Ben sebelum masuk ke dalam keretanya. Jasmine tak tahu sama ada itu satu pujian atau ejekkan. Mahu saja rasanya dia membaling kereta lelaki itu dengan kasut tumit tingginya. Tak apa, ada rambutan ada durian. Lain kali kau yang kena, kata jasmine sambil memperhatikan kereta itu beredar.
***
Jasmine melangkah lemah ke dalam klinik. Hari ini dia menaiki teksi ke tempat kerja. Keretanya sudah diangkut ke bengkel untuk dirawat. Permulaan yang tidak berapa baik baginya untuk hari ini.
Baru sahaja dia memegang tombol pintu biliknya, matanya menangkap bayangan tubuh seseorang yang asing baginya. Dia cuba mengenali wajah lelaki bercermin mata yang sedang berdiri di depan kaunter. Tapi tidak mampu kerana dia memang tidak mengenali lelaki itu.
Tiba-tiba lelaki itu berpaling ke arahnya. Jasmine tersentak. Kemudian dia tersengih sambil melambaikan tangannya. Lelaki itu datang ke arahnya dengan senyuman yang ramah mesra. Penampilannya sungguh segak.
"Saya Faroq. Doktor baru di sini," salam perkenalan dihulurnya kepada Jasmine.
"Saya Jasmine, selamat datang ke klinik ini"
"Thanks. Dr. Chong ajak saya kerja di sini. This is actually my first experience," kata Faroq. Ternyata dia seorang yang peramah dan petah bercakap. Jasmine senang dengan lelaki itu.
"Oo.I see," balas Jasmine ringkas.
"Boleh tak saya belanja awak lunch? Sebagai tanda perkenalan and kerjasama," Faroq mempelawa.
Makan free,bisik Jasmine. Salah satu perkara yang paling digemarinya. Budiman sungguhlah budak ni. Baru kenal dah nak belanja-belanja. Baguslah, getus hatinya lagi.
"Sure,"
***
Debby terhendap-hendap di sebalik langsir jendela. Lagaknya seperti seorang pencuri sahaja. Dirinya dipenuhi perasaan ingin tahu sehingga dia tak boleh duduk diam. Macam-macam bermain di fikirannya. Diselaknya lagi langsir kemudian dia melihat kereta yang tadinya berhenti di depan rumah mereka sudah hilang dari pandangan.
Jasmine muncul di depan pintu yang terbuka luas. Wajahnya tergambar kegembiraan bercampur kelelahan. Dia lantas menghempaskan dirinya di atas sofa kemudian dihampiri adiknya, Debby dengan air muka yang lain dari yang lain.
"siapa yang hantar kakak tu, hah?" Debby bertanya. Wajahnya sengaja didekatkan dengan wajah Jasmine yang tampak kebingungan.
"Eh, apa ni. Tu kawan baru la.Doktor baru di klinik. Kan kereta aku rosak. Jadi dia tolong hantarkan,"Jawab Jasmine sambil menarik tubuhnya jauh dari tubuh adiknya.
"Handsome tak? Muda lagi? Kenalkanlah," nada percakapan Debby berubah secara drastic. Tadi garang-garang sekarang manja-manja. Dia menghampiri Jasmine yang duduk di hujung sana.
"Ni mesti curi-curi lihat aku tadi ni kan. Tak malu," kata Jasmine setelah melihat perangai adiknya yang mulai memuncungkan bibirnya.
"Jangan harap," tambah Jasmine sambil berjalan menuju ke meja makan. Puan Christina kelihatan keluar dari dapur sambil membawa sejag jus oren, minuman kegemaran Jasmine.
"Ada apa ni bising-bising," Puan Christina mula bersuara apabila melihat puteri-puterinya riuh.
"Ni, mum. Debb ni gatal sangat nak kenal kawan aku," balas Jasmine sambil mengambil tempat duduk. Diikuti Debby dan Puan Christina.
"Orang nak kenal pun tak boleh kah?"Debby pula bersuara sambil menceduk nasi ke dalam pinggannya.
"Tak boleh. Awak nak buat aku malu lagikah?" Jasmine membalas. Diteguknya jus oren yang dituangkan mummynya.Debby membuat muka sepuluh sen. Jasmine betul. Semalam dia menghina nama kakaknya di depan Ben tanpa dia sedari.Puan Christina sekadar melihat telatah anak-anaknya itu.
"Sudahlah. Makan,"Puan Christina menghentikan pertelingkahan antara mereka. Dia sebenarnya berasa bersalah kerana telah menipu Jasmine, malam semalam. Sungguh tak sangka perbuatannya telah membuat mereka semua, terutama Jasmine mandapat malu.
"Mummy nak ajak kamu bercutilah. Sebagai menebus kesilapan mum semalam," Puan Christina bersuara selepas semua orang selesai menjamu selera. Debby dan Jasmine lantas tersenyum girang.
"Holiday di mana, mum? Di Australia?Tokyo?Paris?" Debby tidak sabar-sabar menunggu penjelasan mummynya. Di matanya terbayang jejaka-jejaka kacak dan pakaian-pakaian mewah.
"Kau tu memang. Mesti kau ingat pasal guys ni kan. Lihat muka tu. Hish," Jasmine mencelah penuh sindiran. Debby menjeling ke arahnya tajam.
"Kita bercuti dalam negara saja. Di luar kota. Kawasan pergunungan. Kita pergi next week. 3 days," Puan Christina menjelaskan panjang lebar. Kekecewaan terukir di wajah Debby yang mengharapkan sesuatu yang lebih.
"Okay. Tapi sekarang jangan tipu lagi," Jasmine seolah-olah memberi amaran.
Puan Christina tersenyum "No more lies,"
***
Lampu-lampu neon kelihatan bercahaya di sekitar kota. Tiada tidur bagi kota besar itu. Siang dan malam sama sahaja bagi para penghuninya. Tidak ketinggalan klinik tempat Jasmine bekerja. Malam hari Sabtu, seperti biasa Jasmine akan kerja lebih masa, sehingga pukul 9.
Jasmine mengemas peralatan-peralatannya di atas meja. Bersedia untuk pulang ke rumah. Hari yang memenatkan baginya. Namun, hasratnya mati apabila seorang jururawat tiba-tiba membuka pintu biliknya. Kemudian muncul pula Puan Rose di ambang pintu dengan muka cemas. Belum sempat Jasmine membuka mulut, muncul pula Ben sambil lengan kirinya dipaut Deena,adiknya.
Hampir saja tawa Jasmine berderai melihat wajah Ben. Kekacakan rupanya langsung hilang. Matanya bengkak. Pipinya ditaburi ruam-ruam merah sambil wajahnya bereaksi seperti seorang kanak-kanak yang ketakutan.Mahu saja Jasmine ketawa sepuas-puasnya sampai pecah perut melihat rupanya, nasib baik ada mamanya dan adiknya.
"Duduk dulu," kata Jasmine berpura-pura cemas. "kenapa ni,"
"Dia alah pada ketam. Tapi degil nak makan juga. Inilah jadinya," Puan Rose menjawab. Jelas tergambar kerisauannya di wajahnya. Baru padan muka kau, desis Jasmine.
"Mama, kita jumpa doctor lain saja," tiba-tiba Ben mencelah denagan nada merayu. Memang sah kes ego lah ni. Puan ose buat tak tahu saja.
"Malangnya, malam ni cuma saya satu-satunya doctor yang boleh merawat awak. Semua doctor dah balik," Jasmine menerangkan dengan selambanya. Pandangan matanya jelas menyakitkan hati Ben yang sedang sakit itu.
"Tak apa, En. Ben. Saya periksa awak dulu," Jasmine mula menjalankan prosedur pemeriksaan ke atas Ben. Nampaknya Tuhan masih menyayangi aku. Hari tu kau hanya baling aku dengan ‘rambutan-rambutan’ busuk kau, sekarang aku kasi kau ‘duri-duri durian aku’. Baru kau rasa apa yang aku rasa, Jasmine berbisik bangga di dalam hatinya.
"I’m afraid that I terpaksa beri suntikan kat punggung you," kata Jasmine dengan reaksi muka yang dibuat-buat. Hampir tersembul keluar biji mata Ben mendengarnya. Punggung aku?
posted by Penulisan2u @ 2:09 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
11 Comments:
  • At 19/5/09 10:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehehe....
    kelaka2....
    betul2 buku btemu ngan ruas....
    cite nih best...
    update n3 cepat2 ek....
    thx 2 penulis....

     

  • At 19/5/09 11:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ermm..
    nape kjap2 guna saya..
    kjap2 gna aku...
    pliklah.

     

  • At 19/5/09 1:14 PTG, Blogger alay yuhuu said…

    xder blog ker???

     

  • At 19/5/09 7:28 PTG, Blogger keSENGALan teserlah.. said…

    btol2..
    cm pening sket ble jap2 gne aku,,n then gne sye..
    huhu...
    bgos la tuh..
    due2 ego,kras pale..
    buku bertemu ruas..
    haha..
    cpt2 smbung...kasi blog pon oke gak..
    hehe..
    besh2..

     

  • At 19/5/09 8:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kahkahkahhh!!best gilewr!!
    sambung cepat!
    cepat taw!
    nak taw camne la kena inject tuh..hahah!

     

  • At 20/5/09 1:19 PTG, Anonymous Abigail said…

    Thanks atas suma komen2 kmu.. yalah kn.. bru prasan yg guna aku n sya dalam satu masa..hehe.. sory ya.. mklmlh tak b'pglmn lg..Trima kasih sbb ingtkn.. sya mmg nak rply komen2 kmu tp mcm ada problem nak sen komen.. papun blog sya http://www.abigailbutterfly19.blogspot.com/.. trskn komen crta sya ya.. thanks vry much..

     

  • At 20/5/09 7:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    so sweet..

     

  • At 24/5/09 1:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best jugak; lain dari yang lain:D

     

  • At 4/8/09 3:54 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best ler citer nie dng lawaknya s'lamber jer buat tak sabor nak baca yg seterusnya.tahniahlah pd abigail

     

  • At 7/8/09 6:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klakar citer nie...so...sweet..keep it up..

     

  • At 1/4/10 9:04 PTG, Anonymous qysrah said…

    cmel la cter ni...slamber je..hope 2 c more from u!!!

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group