BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Mei 27, 2009
Novel : Siapa nucleophile? 1
Nama Pena : nucleophile

Kata-kata papa masih tersemat kukuh di ingatan. Semakin aku jauh dari genggaman mereka semakin pula kata-kata itu berlegar di ruang mindaku.
"Im watching u my dear... Behave yourself. Dont be too much,"
Itu nasihat papa. Tika itu aku sedang sibuk menelaah pelajaran tiba-tiba aku menerima panggilan dari papa. Mungkin ada kenalan papa yang melihatku disini.Ya,ini mesti angkara Fazli!
Agh,aku masih menjaga adab pergaulanku. Papa rupanya masih tidak memahami anak gadisnya ini. Aku dilahirkan dalam persekitaran kelompok kehidupan lelaki dan tidak keterlaluan jika aku mengatakan aku juga agak kasar seperti kaum adam. Namun itu bukan salah siapa-siapa. Aku sudah terbiasa.
Namun dalam kekasaran itu aku punya satu tabiat yang masih tidak mampuku buang. Manja. Aku suka dimanjakan. Tika jauh dari keluarga,aku dahagakan kasih sayang. Kasih sayang itu hanya mampu ku perolehi dari abangku Muhammad Syafiq. Papa? Papa sibuk dengan kerjayanya. Kerja sebagai jurutera membuat jadual hidupnya lebih padat. Malah,site lebih memerlukannya dari rumah. Tapi aku faham walau kadangkala aku ingin memberontak. Aku inginkan perhatian dari papa. Tanpa papa,aku akan menderita dalam kelaparan
Papa,walau sesibuk manapun dirimu kau akan tetapku sanjung.
Mama? Sudah hampir 2 tahun mama berpisah dengan papa. Aku kagum dengan mama. Seorang wanita yang cekal dan tabah. Mama mampu menguruskan hidupnya sendiri. Perpisahan mereka bukan kerana sudah tiada rasa cinta dalam hati tetapi mama merelakan pekerjaan papa menjadi isteri seria papa. Mama tidak tahan. Seringkali mereka akan bertelingkah. Hanya kerana hal kecil,perang dunia mampu meletus!
Namun,ini bukan salah mereka berdua. Mereka juga tersepit dengan keadaan ini. Dan aku? Aku hanya mampu menerima perpisahan mereka ini dengan rela hati.'
Di daerah ini,aku jauh dari mereka dan teman-temanlah penghiburku. Pengisi masa lapangku. Namun,kerinduan tetap bertandang di hatiku pada papa dan mama. Inginku mendail nombor mereka... Tapi,
"Dear,i'm so busy right now. My schedules are fit. I have to be in 3 states in a day. Sorry, pa will call u later. If u need anything,just send me an e-mail or u can call ur ma. Im in site now. Chat later,"
Itu jawapan dari papa.
"Honey,mama nak uruskan kilangni jap. Banyak tempahanni sayang. Sayang perlu duitke? I'll bank in later,"
Itu pula dari mama.
Duit?Wang? apa ada pada benda ini?hanyalah sekeping not yang mampu memisahkan sebuah keluarga.
Argh,aku sakit kepala!
Kelmarin,Taman damai menerima kunjunganku lagi. Taman ini mengisi kekosongan hatiku. Damai,sedondon dengan namanya. Ringan kakiku menelusuri pantai. Ombak menderu ganas menyapu sepasang kaki anugerah Ilahi. Seketika ku cuba bermain air,melegakan sedikit keluh kesah dalam hati.
Awan berarak indah. Pulau kecil tersergam indah di sebelah kananku. Menyendiri. Di hujung mataku,matahari terik memancarkan bahangnya. Terasa oleh kulit dek senipis kain sutera. Hm,bakal jadi kuda belanglah lagi aku kali ni. Kakiku hayunkan lagi. Mengorak langkah-langkah yang teratur. Seronok bermain dengan gigi ombak. Ia datang,aku lari. Ia pergi,aku mendekat.
Penat bermain dengan sang ombak,aku melangkah pula ke arah pepohon hijau yang melengkapkan panorama keindahan. Beberapa ekor kuda kelihatan. Semuanya terikat di setiap pokok. Tiba-tiba...
"Lect,nak tengok tahi kuda tak?"tanya si Loli. Mamatni gila apa. Aku baru nak feel sebabak dia dah spoilkan ngan tahi kuda dia.
"Sengkek lah kau. Kita datang sini bukan nak tengok tahi kuda,"jawabku. Loli tertawa. Fighter pula hanya tersenyum. Tiba-tiba Ilham,mamat yang tak berapa betul mengambil sesuatu.
Bah,kelapa. Apa dia mau buatni?
Lantas buah kelapa yang sebesar kepala si konjugate dihumban hampir-hampir mengenai sasaran. Sasarannya siapa?Si sang kuda!
"Jahatlah kau Hamster. Apa kuda tu buat ngan kau sampai kau humban dia ngan kepala si Konjugate tu?"tanyaku. Hamster@ Ilham tersenyum. Kemudian menunjuk tanda peace.
"Kuda bau,". Hanya itu jawapan hamster. Dan aku,hanya mampu menggelengkan kepala.
"Elect,jom ke sana. Kuda tu macam nampak comel je,"pelawa Fighter. Aku memandang ke arah yang dimaksudkannya. Seekor kuda putih coklat. Memang cute. Comel macam nak aku cubit je. Wakaka... Pantas aku melangkah. Teruja. Tapi...
"Amacam nak laluni??"tanyaku pada Hamster,Fighter dan Loli. Tempat itu dipisahkan dengan sebuah laluan kecil yang dalam. Untuk pergi ke arah kuda tadi,aku harus menyeberangi laluan kecil itu. Tanah pula lembik semacam. Tanpaku sedar mereka bertiga sudah melompat. Selamat sampai ke seberang. Aduhai. Apalh kudratku sebagai seorang perempuan.
"Undur. Aku nak try fly to the air,"kataku Setapak,dua tapak... Niatku mati. Mak,lubang tu memang dalam. Kalau aku jatuh nanti,apa jadi?? Aku kaku. Senyumku hulur pada mereka bertiga yang sedang menantikan gerakku yang seterusnya. Dapatku rasakan aku betul-betul hodoh tika itu. Senyuman kambing. Entah-entah macam senyuman babun.
Sebuah suara mengejutkanku. Alah,si hamster ketawakan aku. Sesaat kemudian,Loli juga ikut sama tertawa. Fighter tersenyum. Simpati. Aku tak perlukan perasaan simpati itu.
Yang aku mahukan bantu aku!!
"Weh,apsal ketawakan aku ah? Aku memang takutlah nak seberang. Aku fobia ni. Dulu masa aku kecik aku pernah jatuh dalam air seberang tempat camni. Tolonglah weh... Takda sapa nak tengok kamu buat muka lawak cam spesis hantu raya tu kat sini. Tak ada can masuk raja lawak punya,"kataku cuba memancing simpati.
"Muka engkau hodoh sangatlah elect. Macam kera berak kayu. Hahaha..."
Tengok. Makin ligat aku diketawakan. Aku tiba-tiba merajuk. Muka masam. Macam muka asam dah. Haha...
"Weh,kitorang main-main jelah. Bah,hulur tangan kau,"arah loli. Uwekkk!! Ingat akuni tak tahu halal haram ke? Weh,eventhough parents aku sibuk memanjang cari rezeki 24 7 tapi,dorang masih bekalkan aku ngan bekalan-bekalan agama.
"Banyak cantik muka kau. Kau ingat aku ni adik kau? Boleh pegang sesuka hati?"kataku. Loli mencebik. Hamster sudah hilang entah kemana. Rupanya,hamster membuli sang kuda lagi. Fighter? Dia penat melihatku dan loli bertekak lagi. Dia cuma duduk disitu. Lagak PTI lah pula. Tunggu,999 datang je buat shooting.
"Kau tu lelaki akuni perempuan. Ajnabi. Bukan kau sekolah agamake dulu?"kenaku. Loli tersenyum. Entah apa lagi ayatnya untuk mengenakanku kali ini.
"Asatgfirullah hal azim. Mati-mati aku ingatkan kau lelaki tau. Sori geng,"katanya. Mataku terbeliak. What? Tolong sikit. Muka aku yang banyak kiutni dia boleh suspek lelaki?? Mahu kenani.
"Kau meamng nak kenalah lolipop. Hantu pop. Pop corn! Boleh blah ar,"kataku. Makin galak Loli mentertawakan aku.
"Dahlah. Sampai maghrib kita tak dapat tengok kuda . Tengok,si hamster dah tunggang kuda tu. Macam kanak-kanak ribena betullah korang dua ni,"sampuk Fighter. Mungkin sudah geram dengan kami berdua. Di sebelah kanan,hamster sudah menunggang kuda kiut tu. Cibai betul. Kata tadi bau. Aku sudah tidak tahu berbuat apa. Akhirnya sebuah papan Fighter letakkan untuk aku menyeberang laluan itu.
"Dah ada cap sirim kah ni Fai?"tanyaku.
"Tengok ni. Aku test. Boleh pun jalan. Janganlah takut. Seberang je,"kata Fighter. Hm,boleh percayake? Lalu kuberanikan diriku menggunakan papan itu sebagai medium melalui laluan itu.
Akhirnya aku sampai dengan selamat.
Lalu kami teruskan perjalanan kami. Loli masih seperti tadi. Senyum mengejek.Tiba-tiba...
"Mak!! Tolong!!"teriak satu suara. Loli?
Haha...ketawaku meletus. Ku lihat seekor ular kecil. Rupanya Loli terkejut melihat kehadiran ular itu disitu.
Haha... Perutku semakin sakit sehingga terpaksa memegangnya. Fighter juga sama. Muka Loli kemerahan. Persis lolipop.
"Penakutlah kau Loli. Ular kecik camtu boleh-bolehnya kau panggil mama kau?'kataku.
"Kau ingat ular tu tak pandai mematukke?"jawabnya pula. Aku menggeleng namun senyuman masih tidak luput dari bibirku.
"rasanya ular tupun terkejut oh tengok kau panggil mama kau,"Hamster yang baru selesai menunggang kuda mencelah. Aku bagi thumbs up pada Hamster.
"Bodohlah kau loli. Badan besar cam gajah. Tapi penakut,"kata Fighter pulak. Aku memerhatikan mereka Cuma malas untuk menyampuk lagi. Kesian pula ngan loli.
Kuhalakan pandangan ke arah gigi laut. Mataku tertancap pada sesuatu. Itu si nucleophile. Cintaku. Apa dia buat kat sini ah?? Tak inform aku pun nak datang sini jenguk aku. Jenguk aku? Wait...wait....wait. kalau nak jenguk aku,pehal tangan nucleophile bertaut ngan sebuah tangan yang cukup manis? Lamaku perhatikan. Tangan manis itu pula makin lama mendarat di lengan nucleophile. Apa dah jadi ni??
Ah,baru aku tersedar. Woi minah senget,tu boipren aku. Apsal kau gatal semcam nak pegang-pegang bakal laki aku tu? Bakal laki? Biar betul? Aku memang cinta mati ngan nucleophile ke?
Ish,kepala aku dah betul-betul serabut. Macam dah boleh jadi penyapu lidi. Dorang ni tengah buat shootingke?Eh nucleophile bukan pelakon drama.
Nunu! Panggilku. Nucleophile masih tidak menoleh. Ku panggil lagi.
Nunu! Aku hampa. Sekali lagi. Nunu!
Akhirnya, Muhammad Adam!
Tengok. Magic.
Bukan setakat nunu yang memandang,gadis itu juga sama.
Aku menghala ke arah mereka berdua. Loli,hamster dan Fighter pula mengikutku dari belakang. Ingin mengorek sesuatu.
"Nunu,what are you doing here?"tanyaku. Wajah Nucleophile berubah 360 darjah. Si gadis manis tadi tercengang.
Honey?
Uh,honey? Muka nucleophile ada muka cam madu ke?
"Honey?Eh nucleophile dah jadi maduke?"tanyaku. Muka nucleophile dah jadi cam spesis babun terhodoh di dunia.huhu
"elect... Semuani bukan macam apa yang Elect fikirkan. Nunu,datang sebab ada...ada lawatan sambil buat research,"jawab Nucleophile. Tangan gadis itu dilepaskan.
"Eh,sejak bila Nunu boleh baca fikiran orangni? Research? Tentang maduke? Atau buat research tentang keindahan pantai sambil ditemani si gadis manis??"perliku. Walau tingkahku agak senteng sedikit tapi aku masih belum bodoh untuk menilai sandiwara yang baru berlaku sebentar tadi.
Nucleophile cuba menagih kembali kepercayaanku terhadapnya. Tapi batinku berkata,NO WAY! Lengan aku cuba dipegangnya namun lantas aku menepis. Tiba-tiba Fighter mencelah.
"Apani bro? Ingat ko ada lesenke nak sentuh-sentuh elect?Put your hands down,"kata Fighter. Eh,mamatni... Gentleman lah pula. Nunu boipren akulah. Tapi,patut pun kau buat camtu. Gua sokong lu!Ku lihat wajah Nucleophile berang.
" It's none of ur business,"jawab nucleophile. Chewah,speaking pula bakal duda akuni! Fighter memandang Cuma. Eh,aku kena buat something ni.
" Apa pula takda kena mengena ngan dia. Dia kawan elect lah. Walaupun dia suka mainkan elect,tapi dia tak pernah bodohkan elect macam seorang tu buat. Tolong kasi lepas tangan kau tu. Aku pernah tak cakap yang aku suka orang pegang-pegang aku??"kataku. Padan muka.
"Lect,Nunu bukan macam yang lect fikir tau. Sofea ni tutormate nunu,". Ewah,ada hati lagi nak explain ngan aku.
"Wait...wait. Apa semuani? Nunu,elect? Huh,annoying. Honey,apani?"tiba-tiba si gadis comel bersuara. Comel? Comelka? Aku lagi comel... Hehe...
"Eh,apa pula annoying?Suka hati kucing kamilah nak panggil apa. Tahike,najis ke apa kena mengena dengan kau? Tau je pakai tudung,tapi hati tak pandai nak cover. For ur info Nunu @ Nucleophile ni adalah pasangan electrophile. Tapi,electrophile dah langsung taknak ngan nucleophile seorangni pas apa yang dah dia nampak depan mata dia. Banyak lagi nucleophile yang ada kat dunia ni.well Nunu,u r the most annoying nucleophile that i ever met!! Attacklah mana-mana carbocation lagi. Aku dah tak kisah. From now on,bonding kita dah putus. Putus!"kataku. Kejap,adakah aku terlalu terburu-buru? Eh,betulke aku nak putus dari c nunu ni? Wajah nucleophile berubah menjadi semakin teruk. Macam kesianlah pulak. Tapi,aku tak kira. Curang depan mata akuni buat aku macam orang bodoh. Memang aku ada bodoh sikitlah,tapi aku pandai banyak. Itulah kenyataan yang tak berapa nak betul dari aku.
"Apani lect? Bendani kita boleh bawa bebincang. Dah nak masuk 3 tahun we've been together. Takkan Hal macam ni kita putus macamtu je?"katanya. Bijak sungguh lelaki bermain kata-kata. Sofea memandangku dengan wajah yang bengang dan tanpa aku suruh pun,dia berlalu macam tu je. Kureng ajar. Mintalah salam duluke kalau nak beredar.
‘kak,saya pergi dulu ke'
Ni tak,main redah je... Macam nadia af lah pulak.
"Eish.dahlah. Kau pegi kejar dia. Dia tu pompuan. Plus,dia tak tahu selok belok tempatni. Dia sesat karang,naya kau nanti. Dahlah pergi. Aku nak blah. Jangan spoilkan mood aku. Daa,"kataku. Simpati tetap berkutik di hatiku buat Sofea. Aku keterlaluan ke tadi? Sorilah,nafsu amarah aku berkobar-kobar.nunu pula masih tercegat kat situ.
"Eh apa lagi,pergilah. We'll talk later,"kataku. Jaminan. Aku tak mampu memberi kekuatan pada harapan bagi kata-kata itu. Aku hanya mau dia pergi dan mencari Sofea.
"Really??"tanyanya meminta kepastian. Aku mengangguk. Hm,barulah dia beredar.
"Elect,sedih pula cerita kauni. Boleh aku buat novel tau. Patutlah kau beriya-iya nak orang panggil kau electrophile rupanya ada meaning dia. Sampai kami panggil kau gila bab obses sangat ngan nama tu pun,kau masih sempat senyum. Trep comel. Walaupun kau tak comel,"kata Loli. Aku mencebik. Mereka bertiga sudah pun berteleku disitu. Aku pun tumpang sekaki.
"Alah,kreatif sikitlah. Bosanlah ngan ‘baby','abang','honey' tu semua. Geli geleman aku. Kalau mak aku dengar,dah naya aku tawaf satu kampung kena kejar ngan parang,"jawabku.Loli dan hamster tertawa. Fighter diam.
"fai? Takda modalkah nak bercakap?by the way,thanks for protecting,"
Fighter diam lagi.
"Woi,jangan nak trep jadi oku kat sini,"
Aduh,mamatni sakit.
"tak pernah pun cerita ngan kami tentang halni?? Napa,kami tak boleh jadi kawan yang berkongsi suka-duka ke lect?"tanya Fighter. Aku tergamam. Apa nak jawabni ah?
"Bukan macam tu. Tapi takkan aku nak terhegeh-hegeh nak cerita kat korang. Wei...wei... aku ada boipren. Bla...bla...bla... Pleaselah fai. Aku takda masa nak cerita pasal c negative-charged ion tu. Plus,u never ask,"jawabku.
"Oh ya,aku pun perasan. Lagi satu,u never told us anything about u kan lect??". Kini giliran loli pula memberi soalan cepumas. Glup... Ni yang aku tak suka,nak mencelah hal privasi akuni.
"Eh,apalah korangni. Aku takda apa-apalah nak cerita. Wei,jom gi tengok kuda comel tu,"ajakku. Cuba mengubah topik.
"Baik kau cita lect. Aku humban kelapa tu kena ngan c kuda,"ugut hamster. Wah,kejamnya.
"Uish,apani. Janganlah sampai macamtu sekali. Kesian oh dia. Dahlah,esok-esok aku cerita. Aku malas nak cerita sekaranglah,"jawabku beserta dengan wajah yang tak berapa nak comel tu. Akhirnya mereka mengalah.
posted by Penulisan2u @ 12:00 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
6 Comments:
  • At 28/5/09 12:47 PG, Blogger Lord Voldy JR said…

    okeyla gak.. tapi macam meleret sangatlah. cuba padatkan lagi ayat tu..

     

  • At 29/5/09 11:36 PG, Blogger bidadari cinta said…

    not bad but penggunaan ayat yg terlalu dekat tanpa ada pemisah..(that means perenggan la..)bila ada perenggan pembaca ade mood nak baca..hope study dr penulis lain..

     

  • At 30/5/09 8:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedap jalan cite ni.. penulis ade blog tak???

     

  • At 2/8/09 11:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    not bad...

     

  • At 6/8/09 10:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice....bahasa yg bersahaja.. and i doakan u bleh buat real novel 1day....i'l collect urs.....suke sgt... ringan jer bhs die....need improvement dari segi susun atur perenggan!!!gud luk

     

  • At 13/10/09 6:52 PTG, Anonymous abez hafizza said…

    nucleophile...
    kire attacker la ni..hahhaha
    gd job n nice tajuk....
    mst chemist o adk brdik dy ni...hahha

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group