BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Khamis, Mei 21, 2009
Novel : Haruskah Kita Bersama 16
Nama Pena : Nae

Sedang Zara memikirkan masalah yang bakal melanda hidupnya, tiba-tiba terdengar bunyi ketukan pintu dari luar pejabatnya.

" Zara, can u represent me for today meeting kat Rawang?," pinta Asyram tanpa sempat duduk.

" Ish...sorry la Am. You bagitau last minute...i tak prepare ape-ape pun ni,"balas Zara yang sememangnya tidak suka melakukan pekerjaan tanpa persediaan terlebih dahulu.

" Please..you tolong i kali ni je. Lagipun i kene pergi Kuantan sekarang jugak. Kilang kita kat sana ade problem sket," pujuk Am sambil memaniskan wajahnya.

" Kenapa tak suruh Ira je yang settlekan. Itu kan projek dia, mengamuk dia nanti kalau dia tahu you ketepikan dia," balas Zara.

" I tak nak kacau dia. Lagipun dia kan tengah cuti sekarang ni," balas Eddy.

" Sebab tu la i suruh you call dia. Kampung dia tu tak jauh dari Kuantan. Maybe dia boleh jenguk sekejap," cadang Zara. Dalam masa yang sama dia juga mempunyai kepentingan lain.

" So, you nak tolong i ke tak ni?" tanya Am yang seakan putus harapan.

" Ok lah, disebabkan you ni hensem i tolong you," balas Zara dengan senang hati.

" Sebab tu la i sayang sangat kat you. Thanks ok," usik Am yang sememangnya rapat dengan Zara namun hatinya tidak pernah terbuka untuk perempuan itu. Begitu juga dengan Zara yang hanya menganggapnya seperti adik sendiri.

" Hmm.. lagi satu you tak payah la bagitau masalah kilang tu kat Ira. I taknak dia risau. Biarlah dia tenang-tenang sket kat kampung tu," pinta Am.

" Sayang sungguh you kat dia," usik Zara yang ingin menduga hati Am namun Am hanya tersenyum pahit mendengar usikan Zara itu.

Sebaik sahaja kelibat Am hilang Zara terus mendail nombor telefon Ira. Sebelum itu dia telahpun merancang dalam kepalanya tentang apa yang ingin dikatakan kepada Ira sebentar nanti.

" Amboi orang tu cuti langsung tak ingat kita kat ofis," usik Zara sebaik sahaja mendengar Ira mengangkat telefon.

" Laa.. jangan la merajuk. I seronok sangat kat sini sampai lupa pasal kerja kat KL tu. Sure balik nanti bertambun kerja i," balas Ira yang senang mendengar khabar dari Zara. Nampaknya hubungan dia dengan Zara masih baik, "Mungkin Eddy belum berterus-terang dengan Zara lagi," fikirnya.

" Pasal kerja tu you jangan risau. Si Asyram tu banyak cover untuk you. Hari ni je dia kena pergi Kuantan untuk settlekan problem kilang kita kat sana," terang Zara yang mula memasang perangkap.

" What!? Kenapa dengan kilang kat Kuantan tu? Dia tak inform kat i pun," Ira terkilan dengan sikap Am yang langsung tidak mahu memaklumkan padanya terlebih dahulu padahal itu adalah hasil usahanya juga.
" I pun tak clear sangat pasal masalah tu. Maybe you boleh tengok sendiri since kampung you pun dah dekat kan. Tapi u jangan fikirkan sangat la sebab i yakin Am boleh settlekan masalah tu," balas Zara.
" No, i tak boleh biar dia sorang je. Ini tanggungjawab i jugak," balas Ira.

" Oklah kalau you dah cakap macam tu tapi you jangan bagitau kat Am pulak yang i repot kat you pasal masalah ni. Dia dah pesan kat i jangan bagitau kat you sebab taknak spoil your holiday," balas Zara yang merasakan perangkapnya sudah menjadi. "Ira..Ira.. tanggungjawab itulah yang makan diri kau nanti," ketawanya dalam hati.

...........................................


Sebaik sahaja keluar dari kereta Ira terus mendapatkan Asyram yang masih lagi leka meneliti pelan kilang dihadapannya.

" Am... kenapa you tak inform kat i yang kita ada problem kat sini? You buat macam i ni takde tanggungjawab," sergah Ira apabila mendekati Am.

Am langsung tidak menghiraukan teguran Ira sebaliknya dia terpegun melihat penampilan Ira pada waktu itu. Sangat ayu dengan baju kurung Pahang dan rambutnya yang panjang hanya dibiarkan lepas bebas. Walaupun tanpa secalit mekap, wajahnya tetap cantik di mata Am sehingga dia tidak memberi perhatian pada bebelan Ira.

" I marah kat you pun you boleh senyum lagi. You dengar tak apa yang i cakap ni? I nak tahu apa masalah dengan layout kilang ni?" tanya Ira yang masih lagi bersikap tegas namun jawapan yang diberikan Am membuatkan dia terdiam.
" You nampak cantik sangat hari ni, seriously. Kenapalah Eddy tu buta sangat tak nampak kecantikan you. Kalau i jadi dia i takkan lepaskan you," lancar sahaja kata –kata itu keluar dari mulut Am. Dia sendiri mengutuk dirinya kerana terlepas cakap namun kata–kata itu ikhlas lahir dari hatinya. Dia tak pernah rasakan macam tu pada perempuan lain.
" Maknanya you dah tau la pasal rumahtangga i," tanya Ira dengan nada sedih.
Am kehilangan kata-kata namun kedatangan En. Hakim, pekerja mereka telah menyelamatkan keadaan.
" Good evening, Cik Ira. Macam mana cuti?" tegur En. Hakim dengan senyuman.
" Seronok la. Lama tak balik.. well..apa sebenarnya masalah dengan pelan ni?" tanya Ira yang terus fokus pada kerjanya. Baginya masalah peribadi tidak patut dicampur aduk dengan kerja. Am merasa lega kerana Ira berlagak seperti tiada apa yang berlaku sebentar tadi.

" Sebenarnya berlaku penukaran pada spec. mesin yang kita order and the size is too different from the original one. Kita terpaksa buat layout baru sebab tak cukup space untuk letak mesin ni," terang En. Hakim

Ira merenung kembali pelan tersebut. Membuat layout baru bermakna dia terpaksa melalui semula proses dari mengkoordinasi kedudukan mesin hinggalah mendapatkan kelulusan pihak berkuasa bagi memastikan susunan mesin tersebut tidak membahayakan keselamatan pekerja.

Setelah berbincang hampir satu hari akhirnya mereka telahpun mencapai kata sepakat mengenai perubahan layout tersebut. Mujurlah Am mempunyai pengalaman dalam bidang ini sewaktu di US. Jadi sedikit sebanyak Ira merasa lebih yakin yang perubahan tersebut akan mendapat kelulusan pihak berkuasa dan tidak perlu melalui proses yang lama kerana kerja membina kilang akan dimulakan tidak lama lagi. Dia tak mahu ada sebarang penangguhan.

" Ira i minta maaf kalau perbuatan i dah sakitkan hati you tadi," pujuk Am sebaik sahaja mereka selesai bermesyuarat.

"Yang mana satu,sebab hari ni i banyak terasa hati dengan you," sindir Ira.

" Ok la..pertama, sebab i tak bagitau awal-awal kat you yang kilang kita ada masalah. The true is i tak nak ganggu you tengah cuti... and the second thing pasal kata –kata i tadi.

I takde niat pun nak ambik tahu pasal rumahtangga you..it just came out," terang Eddy yang menyesali keceluparan mulutnya petang tadi.


Ira tidak menjawap apa – apa. Sekali- sekala dia mengalihkan rambut yang menampar wajahnya akibat ditiup angin. Sekali lagi Am leka melihat perlakuan Ira. Dia teringin sekali membelai rambut Ira tetapi dia masih menghormati status Ira sebagai isteri orang.

" Am, saya nak awak tahu, walaupun perkahwinan saya ni tak macam orang lain, tapi saya cintakan suami saya lebih dari segalanya. Saya akan cuba jadi isteri yang setia pada dia. Saya harap awak faham," ujar Ira yang menyedari perasaan Am terhadapnya. Kalau boleh dia tak mahu memberi sebarang harapan pada pemuda itu walaupun dia sendiri belum pasti akan kesudahan perkahwinannya itu.

..........................................

Am tidak menyangka yang dia akan memghabiskan masanya di kampung Ira. Malam tadi dia menghantar Ira pulang ke kampungnya setelah tayar kereta Ira pancit. Mereka sampai di kampung Ira yang terletak di Kuala Terengganu lebih kurang jam 2 pagi. Asalnya dia mahu terus pulang sahaja ke KL setelah menghantar Ira namun ditahan oleh keluarga Ira kerana hari sudah lewat pagi.

Keesokan harinya Ira membawa Am bersiar-siar di sekitar kampungnya untuk menunjukkan cara hidup kampung. Ira merasa kagum melihat Am yang langsung tidak kekok dengan cara hidup kampung walaupun dia dibesarkan di bandar. Menurut Am, dia sering mengikuti program homestay sewaktu masih bersekolah dulu. Sebab itulah dia tidak kisah apabila terpaksa mandi air perigi di rumah Ira. Paling mengejutkan Ira sewaktu Am menawarkan diri untuk menjadi imam sewaktu solat Subuh berjemaah di rumah Ira. Sayu sahaja bacaan doanya sehingga Ira hampir menitiskan air mata. Waktu itu barulah Ira terfikir dia tak pernah ambil tahu samada Eddy menunaikan solat atau tidak sepanjang perkahwinan mereka.

" Ish.. isteri apa lah aku ni. Langsung tak ambik tahu suami aku tu solat ke tak," rungut Ira sendirian.

................................................
........
Suasana di Restoran Ombak kelihatan begitu tenang sekali namun itu tidak cukup untuk menenangkan hati Eddy. Dia masih lagi merangka ayat yang sesuai digunakan agar Zara memahami keadaannya. Setelah beberapa hari Ira pulang ke kampung dia dapat rasakan yang dia tak boleh hidup tanpa perempuan itu. Dan tibalah masanya dia membuat keputusan tentang apa yang dimahukan dalam hidupnya.
" Err..Zara..i have something to tell you," ujar Eddy memulakan bicara. Dia dah bersedia walau apa pun yang terjadi selepas ini.

" Ok tapi sebelum tu...i pun nak nasihat sikit kat you. I harap you tak marah dengan kata-kata i lepas ni," cepat-cepat Zara memintas percakapan Eddy.

" Go ahead. Cakaplah," Eddy cuba berlagak tenang.

" Sebenarnya serba-salah i nak bagitau tapi i rasa you ni tak patut pentingkan diri you sendiri," Zara memulakan bicara.

" Kenapa you cakap i macam tu?" tanya Eddy yang kurang senang dengan kenyataan Zara yang tergantung itu.
" Yelah..walaupun you tu kekasih i tapi Ira tu kawan baik i. I tak sanggup tengok you seksa hidup dia,"
" Come on,Zara. Straight to the point. Bila masa pulak i seksa Ira?"

" Kan i pernah cakap dekat you dulu Ira dah jumpa pilihan hidup dia. Kenapa you taknak lepaskan dia. Dia dengan Asyram dah saling suka antara satu sama lain. Kalau tak takkan la Ira boleh bawak balik Asyram ke kampung dia." ujar Zara cuba menunjukkan simpati ke atas Ira sedangkan hanya tuhan saja yang tahu niat jahatnya itu.

" You cakap apa ni?" darah Eddy mula menyirap mendengar cerita Zara.

" Tengok...sampai diorang nak jumpa pun kena sorok-sorok dari you," tambah Zara sengaja membangkitkan kemarahan Eddy.

Tanpa membalas kenyataan Zara Eddy terus bangkit dari kerusi dan berlalu dari situ meninggalkan Zara sendirian. Zara sudah menjangka reaksi Eddy hanya tersenyum kemenangan.

.................................................


Sampai pagi Eddy masih lagi tidak dapat melelapkan matanya. Macam-macam andaian bermain di fikirannya.
" Betul ke Ira sanggup buat aku macam ni?" bisik hatinya.
Dia masih ingat lagi sewaktu awal pertemuan mereka dulu dia pernah mencabar Ira untuk melihat siapa yang akan kalah dalam permainan mereka ini. Masing-masing tidak mahu mengalah walaupun terpaksa meneruskan majlis perkahwinan mereka.
" Takkan dia masih anggap semua ni permainan?" Eddy bingung memikirkan semua itu.
Tiba-tiba ergerak hatinya untuk mendail nombor rumah Ira. Beberapa minit kemudian terdengar suara halus seperti budak perempuan mengangkat telefon.
" Hello, Icah ke tu? Tanya Eddy setelah pasti bahawa adik bongsu Ira yang menjawap panggilan.
" Aah...ni Icah yang cakap.."
" Hmm.. Icah. Ni Abang Eddy. Kak Ira ada kat rumah tak," tanya Eddy berdebar.
" Alaa...Kak Icah g kedai tadi..dengan Abang Am," jawab adiknya manja.
Eddy berasa seperti ingin menjerit mendengar jawapan itu. " Icah, jangan cakap kat sape-sape yek yang abang Eddy telefon," sambung Eddy sebak.
" Ira..kenapa kau buat aku macam ni?" rintih hati Eddy. " Betul ke selama ni kau terseksa dengan aku?"
" Kalau itulah yang kau nak............"

............................................

Ira baru sampai di apartment sewaktu menerima SMS dari Eddy. " Jumpa aku kat depan Masjid Putrajaya 5 PM"
"Ira hanya tersenyum kecil membaca SMS itu. Teringat dia sewaktu mula-mula hendak bertemu dengan Eddy dulu. SMS begitulah yang diterimanya.
Hampir setengah jam dia menuggu kedatangan Eddy di tempat yang dijanjikan. Dia sendiri hairan kenapa Eddy mesti ajak dia berjumpa di luar sedangkan mereka boleh berbincang di rumah. Sebentar kemudian Eddy muncul hanya dengan memakai seluar jeans dan t-shirt berkolar. Itu pun sudah cukup untuk membuatkan penampilannya menyerlah di celah orang ramai. Sengaja Ira memilih tempat yang agak sunyi agar lebih selesa mereka berbual nanti.
Sebaik sahaja mendekati Ira, Eddy hanya menundukkan wajahnya dah menarik nafas sedalam-dalamnya.
Ira merasa tidak sedap hati dengan perlakuan Eddy yang agak dingin.
" Syakira binti Harun..aku ceraikan kau dengan talak satu," sebagaimana hanya dengan sekali lafaz dia sah menjadi suami ira, begitulah juga hanya dengan sekali lafaz dia menjatuhkan talak kepada Ira.
Ira terduduk di kerusi batu berhampiran sebaik sahaja mendengar lafaz cerai dari mulut Eddy.
" Lepas ni aku akan berangkat ke China dua minggu, so lepas aku balik nanti aku nak semua barang kau clear dari rumah aku. The rest of thing, you can deal with my lawyer. Jangan risau, kau akan dapat hak kau," ujar Eddy tanpa memandang wajah Ira.
Ira langsung tidak membalas kata-kata Eddy sebaliknya membatukan diri di kerusi bagaikan orang di pukau.
Sebaik sahaja sampai di keretanya Eddy terus menitiskan air mata. Itulah pertama kali dia menangis sejak kematian datuknya.
posted by Penulisan2u @ 1:48 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
38 Comments:
  • At 21/5/09 2:33 PG, Blogger ::cHeeSeCaKe:: said…

    wawawa..isk2..nape eddy terburu2..xtnye pae pon kt ira..
    sedihnye..sean ira..jahatla zara ni..ingt bole bahagia ke klu membina bahagia atas kesedihan org lain..? (emo lak..hehe..nak lg ye..!

    -cheesecake-

     

  • At 21/5/09 2:34 PG, Blogger Miss Kira said…

    huwaaaaaaaaaaaa..
    jhtnya zara..
    hope eddy x bersama ngan zara..
    x mau la ira ngan am..
    huhuh..
    nak ira ngan eddy gak..
    x da blog ke?

     

  • At 21/5/09 2:54 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    tak suke..tak suke..nape eddy wat ira camni.zara jahat gler. ira tu dah betol2 sayangkan edyy cm eddy jer yang tak tahu..huhuhu..
    (emo sangat..maaf..)
    hehe..sambung lg best2....
    blog? cni cam lmbt....huhu

     

  • At 21/5/09 3:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhu
    kenapa eddy cpt sgt bt kputusan...
    kuang hajau btol zara ni...
    sgt skit hati...
    writer dh bt sy ter'emo'
    huhuhuhuhuhuhuhu

     

  • At 21/5/09 3:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nak lagi..best
    cepat..cepat....
    hehe
    blog?

     

  • At 21/5/09 8:17 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ngape si zara tu jahat sngt
    eddy pula cepat sngt wat keputusan
    dah tu si ira nie ngape tak terus terang jer..
    smbg lagi best arg...
    jgn lambat tak sabar

     

  • At 21/5/09 9:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerita makin best...
    writer xkn xde blog???

     

  • At 21/5/09 10:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nae..nae..nae....dari 1st part sampai part 16...sume tertanya2 nama blog citer nie.....tlg la jgn bg peminat nae tertanya2 n tertunggu2kn sambungan citer nie kt sini...penat laaa....sbb lambat sgt.....blog pleaseeeeee....

     

  • At 21/5/09 12:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mintak maaf sgt2 cos wat korang sume tgu but the truth is saya memang takde blog..lagipun cite ni dh nak abih dah...for the next novel saya janji akan ade blog..k..
    skang bz sesangat...
    tq for giv some comment..nae...

     

  • At 21/5/09 1:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    btl2 sedih betul la
    knp la eddy tu cepat je lafazkan talak kat ira
    terus menangis mana saat eddy lafazkan talak tu
    (emo ar plak bc novel ni)

     

  • At 21/5/09 1:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rasanya....episod awal2 dulu ayat2 penulis lebihs edap & teratur. kenapa skrg mcm kureng sikit? sikit jer...tak byk

    eddy plak kenapa tetiba jd camni? aku tak expect dia nak ceraikan cepat2. koman2 seksa la Ira lama lagi. hehe

     

  • At 21/5/09 1:58 PTG, Blogger keSENGALan teserlah.. said…

    wweyyhhh....
    gile arh...
    eddy..
    pehal la ko amek keputusan terburu2??
    siasat la dlu...
    zaraa...!!!
    i hate u damn much lar..
    npk je baek..padahal..
    eeeii...
    hope ira ngn eddy bersatu kembali nnty....
    sengal tol la..
    huhu..emo lebey nieh...
    nga skt aty exam td..bce cite nieh,,tmbh skt aty lgi ngn zara nye perangai...hadoi2...
    nk nanges rse ble eddy ceraikan ira..huhu...
    cpt2 smbung..

     

  • At 21/5/09 2:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cepat sambung
    cepat sambung
    cepat sambung

     

  • At 21/5/09 3:53 PTG, Blogger Ida Farisya said…

    laa buat laa blog..kan dah abes cite tu..kesian kat kitorang menunggu..kalau nak tumpang post kat blog sy pun bleh..hehehee

     

  • At 21/5/09 4:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    letih giler menanti..akhrnya jumpa jugak.. apa2pun kepada nae..omedeto gozaimashita b'coz this novel is totemo omoshiroidesune..

     

  • At 21/5/09 6:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apasal si eddy 2.... rasa2 mcm nak ketuk kepala zaza then guna asid n cuci otak dia... jahat nya dia... nak sepak laju jer muka dia... geram gan eddy ah...

     

  • At 21/5/09 6:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menymph gle ak ngn zara...
    dasar perosak umh tngga org....
    BENCI ZARA....
    jum sm2 kite BENCI ZARA!!!!!!!!!!

     

  • At 21/5/09 6:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eddy.............
    apa kau buat ha......
    nape cpt sgt
    nyampah tul si zara ni
    jgn la eddy ngn zara
    hrp2 ini cm mimpi eddy
    pls..........

     

  • At 21/5/09 7:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gila la eddy tu
    mmg sah nak kena lempang dari tgn ku yg berharga nih
    jom kita benci zara
    haha

     

  • At 21/5/09 8:36 PTG, Blogger dreamer said…

    huhuhuhu...
    nape jd cmni pla...
    eddy...knpa kalut sgt!
    cian kat ira...

    zara....aku dh semakin BENCI ngan watak mak cik ni....

     

  • At 22/5/09 7:24 PG, Blogger sakuraleonelle said…

    Nice story...full of suprise...not cliche...u r great dude...lama x bc novel Melayu...you make me read yours...nice...superb...I love Asyram...

     

  • At 22/5/09 8:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah intersting la..
    yg xbest ye kna tgu episod yg akan dtg huhuhu
    almak lum la hdup xsntiasa hapy jd bgusla tunjukn klimax yg berbeza..
    blh la kte bljr erti hidup wlaupn dgn baca novel

     

  • At 22/5/09 3:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    apasal eddy tu x siasat dulu. terus je ceraikan ira tanpa usul periksa.tak berhati perut lansung pastu nak nangis.kesian kat ira.tapi klu pjg sket cite ni best jgk.

     

  • At 23/5/09 1:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ishh3..
    Gram btoi r nGan zara uh..
    xnk am ngan ira..
    nk eddy ngan ira..
    kcian ira..=(
    cdey r lak..huhuu..
    saMbung2...

     

  • At 23/5/09 11:40 PG, Blogger yunix77 said…

    best....best
    bagus gak nae tadak blog
    tertunggu kami kat sini
    tp...tak sabar nak tau apa terjadi

     

  • At 23/5/09 12:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku dah la meluat dgn laki,dah tambah dah nie mluat aku ngan laki,...

     

  • At 23/5/09 10:18 PTG, Blogger ♥corcraze♥ said…

    eddy did the same mistake like b4..
    huhuhkk xsiasat dulu..
    ha,writer,tol ke citer niih nak abis dah?
    aku rase nnt eddy terbace note yg ira konyot kan tu,and taw hal sebenar(myb g kmpng ira ke) and dorg rujuk then
    ~the end!~
    tapi writer kalo leh ending kasi tunjuk ngn anak2 dorg skali ke eh..
    nak taw hasil!kahkahkah!!

     

  • At 26/5/09 2:54 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eddy ngan zara?hmmm not bad...cz i do feel ira ngan am is a cute couple too...

     

  • At 26/5/09 5:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    weh
    agk2 ae
    tamo ae ira ngn am
    ow siot cm 2
    ta leyh
    AKU BENCI GLA ZARA
    cm sial

     

  • At 26/5/09 5:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhuhu.....
    sedeynye....
    nape eddy cerai ngan ira....
    x suke zara....

     

  • At 27/5/09 1:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cpt la sambung...
    xsabo gler nk menanti kesudahan cter nie..
    xbest le tergantung gitu je..
    huhu....

     

  • At 28/5/09 12:16 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Huhu....ciannyer kt ira....penulis..cepat ler smbungkn citer ni...xsabar nk tau kesudahannya...
    Smbg cpt...!!!
    Smbg cpt...!!!

    Ayupali

     

  • At 29/5/09 2:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    harap novel nae yg akan dtg lg best...
    tp nape lak nk tgu novel yg akan dtg bru nk wat blog??
    plzzz....wat la blog tuk smbgn haruskah kte bsama ni...
    cian r kt kteorg nae....
    ngah sedey nie...eddy ceraikn ira...
    tmbh sedey nk tgu next n3...

    illa nabila

     

  • At 29/5/09 8:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nae...cptlah sambung citer ni...dont make us waiting for too long,wokey?...neway,keep up d good work!

     

  • At 2/6/09 3:09 PTG, Anonymous babycotet said…

    cepat sambung...
    aku pon xsuke ira ngan am..
    biar ar die ngan eddy..

     

  • At 3/6/09 12:04 PTG, Anonymous nae said…

    ending dia dh upload last week..hope you guys enjoy reading .tq for all comments

     

  • At 4/6/09 4:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best nyer sambung la cepat nak nangis bila bace citet ni tak sabar nk tau kesudahannya.

     

  • At 3/3/12 1:41 PG, Blogger dreamygirl said…

    erkkk..ni mengarut sangatni..xbincang ape,terus cerai..haish,cerai2 ni mane leh main2..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group