BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, Mei 13, 2009
Novel : Bini aku tomboy ke? 10
Nama Pena : Angelica Risza

" Kerana Sofi akan menjadi manager bagi Rill"s Collections yang akan dirasmikan pada bulan depan! Come, dear! Here beside me!" Papa Zack tersenyum macho di atas pentas sambil matanya mengarah kepada Zack.

Hadirin semua bertepuk tangan. Spot light menyuluh ke arah Zack yang dah aware awal-awal. Mulutnya dah tak comot macam dalam mimpi tadi. Alhamdulillah! Tak bertunang! Mama ni saja je nak buat aku suspense tahap awan! Rupanya nak aku jadi manager je pun. Manager??!

" Selamat malam kepada semua. Thanks to mama, papa sebab nak jugak bagi kerja pada anakmu yang comel ini.." Zack berkata selamba di atas pentas. Depan orang ramai pun sempat nak mengarut lagi. Semua hadirin tersenyum.

" Saya langsung tak tahu menahu tentang.. Apa dia namanya, papa?"

" Rill"s Collections." Papanya tenang menyebut di sebelahnya.

" Haa, Rill"s Collections tu, hari ni baru terdengar nama tu, dan apa pun, I"ll try my best to do my best! Em, that"s all. Nak baca kertas pun kertas takde, so tak boleh nak bebel panjang-panjang. Pada semua, selamat menjamu selera! Terima kasih." Tu jela yang dia tau, makan. Kemudian, dia pun menapak perlahan turun ke tempat duduknya tadi. Mama sengih-sengih nampak gigi.

" Kenapa mama senyum-senyum?"

" Takde apa-apa. Anak mama cute sangat malam ni."

" Yela tu, ma. Zack nak makan lagi. Nak tapau bawak naik atas, mama nak sekali tak?"

" Zack, tak payah la tapau-tapau. Nanti dekat rumah banyak makanan lagi."

" Rumah? Zack tak nak ikut balik Perak lagi. Nak duduk sini, tak kira ma, tak kira jugak!" Zack menghentak-hentak kuat kakinya sambil membuat muka tenuk hidung panjang.

" Bukan, rumah kita dekat sini la, sayang."

" Eh? Tahun bila kita ada rumah dekat sini, mama? Kenapa Zack tak tau pun?"

" Ada je. Papa beli tahun lepas."

" Yeke, mama? Yea, yea! Tak payah balik Perak!"

" Zack! Jom kejap. Awek aku merajuk la.." Azim tiba-tiba mencuit bahu Zack dari belakang. Zack yang sedang happy-happy itu pun berpaling.

" La, apa kes pulak nya dengan si awek kau tu? Ada pulak kena mengena dengan aku?"

" Auntie sihat?"

" Alhamdulillah, sihat. Lama tak datang rumah, Azim?"

" InsyaAllah. Ada chance balik Perak, saya lawat rumah auntie."

" Woi, cepat la. Apesal nya kau suruh aku dok tercongok kat sini? Aku tak habis nak isi perut aku lagi la, mangkuk! Jangan la buang masa aku! Masa makan itu emas!" Zack bising selepas dilihat Azim sedap dok sibok beramah mesra dengan mamanya pulak, membiarkan dia berdiri tercongok-congok di situ.

" Yela, yela. Kejap la. Auntie, saya ada hal sikit nak cakap dengan Zack. Nanti ada masa insyaAllah saya datang rumah auntie."

" Okay, Azim." Azim senyum sikit dan berlalu dengan Zack di belakangnya.

" Mana awek kau tu? Apa dah jadi dengan dia?"

" Mana aku tau. Tiba-tiba nak merajuk dengan aku. Kata aku bercinta dengan kau!"

" Wahahaha! Aku yang comel ni bercinta dengan kau yang macam kumbang terkena sopak ni?? Adei la. Awek kau ni pun satu hal. Takkan la taste aku teruk sangat kot, huhu. Tak tahan, tak tahan.." Zack gelak kuat sambil kepalanya tergeleng-geleng.

" Woi! Kau jangan nak mengutuk aku pulak. Baik kau tolong aku sekarang. Kau la punya pasal tadi, aku pulak yang kena tanggung!"

" Yela, aku tolong la ni. Mana dia? Kenapa dia tak bersilau macam kau, Zim?"

" Tadi ada je dekat sini. Siapa yang nak culik dia pulak?" Zack dan Azim tercari-cari di manakah Amy berada.

‘ Hah! Aku dah nampak! Tu dia, dia dengan laki baru la, mangkuk! Cuba kau tengok, amboi mesra-mesraan macam tahun lepas kenalnya!’ Zack menunjuk ke arah Amy yang sedang galak bersembang dengan seorang lelaki. Mereka berdua terjenguk-jenguk dari belakang tiang besar di situ. Lagak macam pencuri tak bertopeng pun ada!

‘ Mak ai! Habis lah kawan aku ni. Awek sudah dikebas oleh pak misai tua huahua!’ Zack berkata sambil tangannya menepuk-nepuk bahu Azim.

‘ Wei! Kau la punya pasal ni! Tengok, tak pasal-pasal dia jumpa dengan laki mana entah!’

‘ Eh, kau jangan nak salahkan aku la, Zim! Kalau kau tak pandai jaga dia, salah kau lah, apa kena mengena dengan aku ni pulak?’

‘ Kau yang buat dia merajuk dengan aku tadi!’

‘ Yela, mangkuk! Salah aku! Jom ikut aku! Tengok, ‘jejaka’ macho memujuk macam mana.’ Tak ingat diri sendiri pakai dress. Boleh nak perasan jadi jejaka lagi. Selepas me’merasan’kan dirinya, Zack menapak ke arah Amy. Si Azim di sebelahnya tertunduk-tunduk macam baru lepas curi anak ayam! Tadi dah berperang mulut sakan dengan Amy, sampailah terpaksa mencari si Zack pulak.

‘ Excuse me, please. Just for a second, mister.’

‘ It’s okay. Take your time.’ Lelaki yang galak bersembang dengan Amy tadi tersenyum ramah selepas Zack meminta untuk bercakap dengan Amy sekejap.

‘ Amy, right?’ Zack berbisik perlahan sambil menyalami Amy. Mukanya dirapatkan ke arah Amy. Eh, mangkuk ni! Aku suruh dia pujuk, bukan suruh mengorat awek aku! Azim menyumpah dalam hati.

‘ Amy. Ingat saya lagi? Zack?’

‘ Emm?’ Amy berkerut memandang Zack. Rasanya dia yang tarik tangan pakwe aku tadi!

‘ Ala, budak tomboy dekat kedai makan hari tu la, Amy!’ Azim menyampuk tiba-tiba. Amy menjeling tajam. Sibok je! Dah la main kayu lapan dengan aku!

‘ That’s right! Remember? Tadi tu saya ada hal sikit nak kena cakap dengan dia. Tapi tak bermaksud saya ni bercinta dengan dia, honey.’ Mak ai. Siap panggil awek aku honey lagi! Ini dah lebih! Azim panas.

‘ Okay, I percaya. Tapi, you memang cute la.’ Amy mencubit lembut pipi Zack. Amboi! Dua dua dah menggatal! Tak boleh jadi ni!

‘ Is it? Hehe thanks. So, best tak datang sini? Azim albino selalu bawak Amy datang majlis macam ni, ye?’

‘ Ehem, ehem, ehem!’ Azim berdehem kuat sampai nak terkeluar anak tekak.

‘ Huish! Giler banyak kahak kau, Zim??’ Zack memerli Azim. Mesti jeles ni aku usik awek dia huhu. Tapi aku tak berniat pun nak mengorat, biasa la ni, mulut kena manis, impression muka and body languange kena semangat, baru orang suka and rasa dihargai huhu. Yeke? Entah, nenek aku yang cakap hehe.

‘ Dah ye, Amy. Jangan gaduh lagi dengan budak ni. Kitorang takde pape pun. Just kawan je. Lagipun, better saya mengorat Amy, daripada mengorat Azim sepupu si cekadak kering ni.’ Muka Azim merah. Amy cuma senyum kucing malu. Pulak.

‘ Woo sedap betul kau cakap, Zack? Amy’s mine, okay?’ Kata Azim sambil memeluk bahu Amy dan membuat muka sombong, macho la tu kononnya.

‘ Okay, got it. Aku blah dulu, Zim. Pepandai la kau. Aku dah demo tadi huhu. Okay, Amy! Jumpa lagi!’ Zack senyum kambing tak mandi lepas tu mem’babai’ ke arah mereka berdua.

‘ Thank you bebanyak untuk kau!’ Hish, budak ni! Bukan nak tolong baiki, makin merosak ada! Azim bising di dalam hati.

‘ Makin cute la dia, baby! Sukanya tengok!’

‘ Ehem! Dah habis merajuk? Tadi tu siapa?’ Tak habis-habis nak memuji si Zack tu! Kalau lelaki takpe lagi, masalahnya si Zack tu perempuan! Aku yang dah cukup hensem ni, tak nak pulak dipujinya!

‘ Siapa apa? Oh, yang tadi tu? Entah, tak tau. Cutie sembang je dengan dia tadi. Tak kenal pun.’

Zack menapak ke arah mamanya yang tiba-tiba menggamit-gamit ke arahnya. Sempat dia mengambil 2 biji bebola lalu disumbat ke dalam mulutnya, penuh. Pipinya membulat macam pakcik sumo Jepun. Em, bestnya kalau tiap hari makan sedap macam ni huhu.

‘ Em, kenapa mama?’

‘ Jom. Papa dah nak balik katanya.’

‘ Kenapa mama tak beritahu awal-awal kata kita ada rumah dekat sini? Tak payah Zack susah-susah..’

‘ Tula, mama dah kata hari tu, tunggu datang KL dengan mama, tapi Zack degil, hah, padanlah dengan muka.’

‘ Ala, mama ni. Suka berleter.’

‘ Jom! Dah lewat ni.’ Selepas papa mengucapkan terima kasih kepada para tetamu, dia pun menuju ke arah 2 beranak yang sedang sibok menyembang entah apa kebenda nya itu. Yang sorang makan banyak. Yang sorang lagi, yang tua sikit tu, makan pun tak nak. Alih-alih nak makan tumbuh-tumbuhan je, diet lah kononnya. Herbalife, pagi petang, siang malam. Produk Herbalife je dah penuh satu kabinet dapur dekat rumah! Nasib makin cantik jugak hehe.

Mereka naik mengemas beg dan Zack menukar bajunya kembali. Lelah aku nak pakai baju nampak 2 bukit ni!

Di dalam kereta..

‘ Papa and mama balik Perak malam ni. Sebabnya Mak Timah nak ikut balik sekali. Kata adiknya sakit dekat kampung.’ Suara papa tinggi berkata-kata bagi melawan kebingitan bunyi radio.

‘ Mak Timah? Yang jaga Zack masa dengan arwah nenek dulu tu??’ Wuish! Seram, seram tahap gaban! Kenapa? Sebabnya dia kalau dengan arwah nenek, menjadilah dia seperti pasangan Bawang Merah dengan mamanya di dalam Sinetron Indonesia itu. Tapi, tak lah sekejam itu aku rasa huhu.

Dahulu kalanya, nenek aku yang asalnya duduk di KL pindah ke Perak, sebabnya nak duduk dengan cucu, main-main dengan cucunya yang seorang ini iaitu aku la hehe. Tapi nya, memang ‘main-main’ gila dia dengan aku huhu. Nenek aku ni memang lah moden orangnya. Tapi ada satu benda yang tak moden iaitu KUAT MELATAH!

‘ Sofi! Cepat turun! Budak perempuan mana boleh main panjat-panjat pokok! Hish! Budak ni! Aku kata turun, turun lah!’ Neneknya yang bernama dengan nama Katijah itu memekik dari bawah. Cantik kan nama. Tapi aku tak panggil dia Cathy macam selalu kekawan dia panggil. Aku panggil dia Nenek Kati = timbangan kati yang masa zaman-zaman dulu orang guna tu huhu.

‘ Nenek jangan duduk dekat. Nanti Sofi turun lah, nek! Baik nenek pergi main jauh-jauh, nanti kalau buah kelapa ni jatuh atas kepala nenek, arwah nenek nanti!’

‘ Hish, budak ni! Tak sah kalau tak nak kena sekeh dengan aku! Turun sekarang aku kata!’

‘ Kenapa ni, cik puan Cathy?’ Datang dah askar sepasukan yakni askar bersuara kuat kalah petir!

‘ Ni ha, budak ni. Saya suruh turun tapi tak nak jugak turun-turunnya!’ Nenek bersuara bengang kepada Mak Timah a.k.a. ‘musuh’ semulajadi aku huhu. Bukan musuh apa pun, sebabnya aku menggelar dia sebegitu kerana dia suka bersepakat dengan nenek dalam ‘menggulingkan’ aku bila aku nak buat projek budak nakal sikit huhu.

‘ Nenek! Lari cepat! Buah!’

‘ Allahuakbar!" Buah kelapa tua tiba-tiba gugur dan menimpa kepala Mak Timah, maka pengsan lah orang tua itu.

" Nenek!" Zack menjerit kuat.

GEDEBUK!

" Subhanallah jatuh anak patah pinggang nenek tua!" Nenek Zack melatah panjang sebelum pengsan bersama rakan seperjuangannya tadi.

" Sofi, buat apa kamu pergi terjun atas nenek?? Tengok dah jadi apa dekat nenek ni? Mak.. Mak." Mama Zack cuba mengejutkan maknya yang sudah pengsan selepas ditimpa buah kelapa sebesar gajah a.k.a. cucunya sendiri.

" Mana Sofi tahu. Sofi dah beritahu awal-awal dekat nenek Timbang Kati jangan duduk dekat-dekat.."

" Berapa kali mama beritahu jangan panggil nenek Timbang Kati? Hish, budak ni! Geram betul aku!" Telinga kanan Zack dipulas sekuat hati sampai puas. Geram tahap singa betina dah dia dengan kerenah si Zack itu.

" Aduh, sakit mama! Sofi nak selamatkan buah daripada jatuh, sebab tu Sofi jadi Superman, mama. Mana tahu, tertimpa nenek 5 Kati."

" Apa? Nenek 5 kati??"

" Mama kata jangan panggil nenek Timbang Kati..?"

" Budak ni!" Mama mengejar Zack satu round sampai penat, akhirnya terduduk kembali di sisi nenek anaknya itu dan Mak Timah yang benjol di kepala. Mak Timah pun masih tidak sedarkan diri. Selepas beberapa jam kemudian, barulah kedua-duanya pun sedar. Itu masa umur Zack 10 tahun. Lain pulak masa 5 tahun kemudiannya..

" Selamat Hari Raya nek. Mintak maaf zahir dan batin, ampunkanlah cucumu yang comel ini. Tambahkanlah duit rayanya seiring pertambahan usianya, ya nek?"

" Banyaklah duit raya kamu. Solat sunat pun tak pergi. Mana tudung dengan baju kurung? Mana ada budak perempuan pakai baju Melayu??" Kena sekeh sekali.

" Ala, nek ni. Relax la, perempuan zaman moden memang macam ni gayanya. Trendy stylo."

" Hish, Mas! Tengok anak kamu ni! Tak reti budaya Timur langsung!"

" Cucu nenek jugak! Muahh! Babai nenek! Nak pergi beraya ni!" Zack mencium pipi neneknya dan terus berlari keluar. Malamnya..

" Woi! Jom! Aku nak balas dendam dekat Mak Timah! Korang temankan aku, jom!"

" Set!"

" Kau serang sana, aku serang sini!" Zack dengan beberapa kawan-kawan lelakinya termasuk Azim mula mengelilingi rumah Zack.

" Ready, go! Lari!" 2 biji mercun bola dicucuh dan dilempar ke sisi rumah Zack.

KABOOM!

" Subhanallah, mak pocot aku terbang nyawa separuh!" Dari luar kedengaran jelas suara nenek melatah lagi dengan suara Mak Timah yang mengucap panjang.

" Woi! Lari, beb!" Zack yang sedang ketawa menekan perut di halaman rumah mengarah rakan-rakannya melarikan diri apabila Mak Timah membuka pintu dengan parang kontot di tangan.

" Zack! Berangan apa tu? Kita dah sampai ni. Jom turun."

" Ye, ma."

" Ohh, cucu Mak Timah! Dah lama tak nampak! Makin comel!" Mak Timah meluru ke arah Zack dan memeluk kemas badan Zack penuh keibuan. Walaupun Zack banyak "mengusiknya" dulu, namun dia tidak pernah berdendam, tetap menyayangi Zack. Jauh di lubuk hati, Zack pun begitu. Dia tetap sayang Mak Timah yang menjaganya sejak dia kecik lagi.

" Mak Timah Berat sihat?" Zack senyum luas.

" Hish, budak ni! Tak habis-habis! Mak Timah sihat je, Sofi."

" Oppss, kejap Mak Timah! Saya bukan Sofi lagi sekarang. Tapi Zack "Macho" huhu. Ingat tau, Mak Timah!"

" Ye lah, sayang. Jom masuk dulu. Mas dengan Mat nak minum?"

" Takpelah, Mak Timah. Tak payah susah-susah. Barang-barang semua dah siap kemas?" Mama Zack bermesra. Dia dengan suaminya tak kisah kalau Mak Timah tak memanggil mereka dengan panggilan Puan atau Tuan, sebabnya mereka pun dah anggap Mak Timah seperti keluarga mereka.

" Eh? Siapa budak muka macam anak kucing ni??" Zack menjerit kuat. Pertama kali dalam sejarah hidup aku yang memang comel ini, aku terjumpa seseorang yang mencabar tahap kecomelan aku! Tak boleh jadi ni! Just wait and see, Miss Kitten!

** Thanks to all readers, any mistake anywhere please tell me, okay. Enjoy reading!
posted by Penulisan2u @ 3:01 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
24 Comments:
  • At 13/5/09 7:33 PG, Anonymous amy said…

    best sgt
    cpt la upload

     

  • At 13/5/09 7:56 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ade blog x?

     

  • At 13/5/09 9:56 PG, Anonymous yuza said…

    kikikihh
    bez gler..
    smbung cpt!

     

  • At 13/5/09 12:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best huhu ... sangat suka

     

  • At 13/5/09 4:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best nye kelakar ar

     

  • At 14/5/09 1:32 PG, Anonymous aadindaa said…

    tak bebera nk pham la plak. but nice writing.

     

  • At 14/5/09 11:34 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klako sial.. haha.. smpat berangan.. ak teringin tgok cite nih jadi live action.. wlaopon super mngarot.. tpi kelakar..

     

  • At 15/5/09 11:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bowink glow
    hok neyh...
    bla nk smbg????

     

  • At 15/5/09 3:32 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    weh..smbg cepat.tensen aku..

     

  • At 15/5/09 6:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer ni la yg paling wat aku byk ketawa....sambung la cpt...nk jer tgk zack live.....wujud ker zack...

     

  • At 16/5/09 11:39 PG, Blogger Zazzz!~ said…

    Sinopsis : Cinta di Hati Ini
    Hafiz dan Liyanna. Cinta yang entah bila berputik...entah bila berada dihati masing-masing..
    Hafiz yang kecewa dengan Ika, telah mengajak Liyanna yang baru dikenalinya itu berkahwin. Liyanna yang menganggap Hafiz betul-betul sayangkannya telah menerima lamaran Hafiz kerana dia menyenangi sikap Hafiz. Dia sangkakan yang dia akan berbahagia dengan Hafiz..
    Tanpa diduga, Ika muncul semula dipenghujung hari perkahwinan mereka dan ingin merampas Hafiz semula kerana baru mendapat tahu tentang Hafiz rupanya adalah seorang anak usahawan terkenal dan banyak harta.
    Hafiz mencuba untuk membahagiakan Liyanna, namun gadis itu sudah tawar hati kerana dia sedar yang cinta Hafiz terhadap Ika masih menyala-nyala apabila dia memandang ke mata suaminya itu..
    Dapatkah Hafiz melupakan Ika dan menyintai Liyanna dengan sepenuh hatinya? Dan dapatkah Liyanna menerima suaminya?

    sile lawat : http://arminua.blogspot.com
    tolong komen..mekaseh! =.="

     

  • At 16/5/09 7:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best ar cite nie...aku asyik ketawa jer...ei cpat2 ar smbung cite nie x sabar ak nk bace lg ar...

     

  • At 17/5/09 1:50 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestnya

     

  • At 18/5/09 11:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lawak siottt...x jd aku nk buat assignment!!!

     

  • At 18/5/09 2:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ngeeee...
    lwk2..hrp sambungannyer cpt sket..hehe
    x sabor teman..

     

  • At 19/5/09 10:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kelakar siot cyter neyh...cpt2lh smbung cyter neyh...plizzz....aku asyik ketawa jerk bce cyter neyh...

     

  • At 19/5/09 11:31 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    baguz2..
    cepat sambung..

     

  • At 20/5/09 12:58 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nak dkat sminggu nih tak update..
    jgn stop sampai sini sbb nak di bukukan sudeh le..
    mati kutu kot kiteorg..hehe..
    btw,nakal gile nak mati si zach nih..hahah..

     

  • At 20/5/09 2:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam.
    sy dah post lebih kurg seminggu dah episod 11, kena tunggu giliran utk disiarkan hehe.
    tanx utk korang semua yang still ikut cter nih, coz kalau xde korang semua, mmg lah xb'sambung jawabnya cter nh hehe peeling plak.
    pe pon, trus ikut taw coz komen korang semua ler yg m'bakar smgt utk terus tulis huhu poyo tol.
    k, enjoy readinh!
    ~penulis~

     

  • At 22/5/09 1:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ehem2..cte ni d jgke smpai bpe chapter???bezz glerr cte ni..cpt2 la smbg..

     

  • At 23/5/09 3:57 PTG, Blogger fadi didi said…

    sambung la lagiiiiiii sukeee..hehehe
    if ade blog..kasi taw laa..

     

  • At 1/6/09 11:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez..bez..bez

     

  • At 25/8/09 4:17 PTG, Anonymous emilhlovate@hotmail.com said…

    hehe...best.
    msti ader sbb di sebalik perwatakkan kasar zack tu kn?
    zack...ingatkan zakiah...rupanya sofi...heheh..

     

  • At 24/2/12 7:54 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    memang best giler ar.....santai je cara pnulisan dy..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group