BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Mei 25, 2009
Cerpen : AP V : Dugaan
Nama Pena : dr.rock

"Aku pening la Dania.Sejak ada SA ni,hidup aku tak tentu arah betul",rungutku.Dania sekadar tersenyum sumbing.

Penat barangkali.Al-maklum la,petugas O & G department yang setia.Susah nak bersua muka.Yelah kan,orang bersalin bukan tentu masa dia.Elok baru buka mulut nak borak,dah ada ibu mengandung terjerit-jerit kesakitan.Memang menguji kesabaran & penuh ranjau nak jadi doktor ni.Kebetulan lak,arini terjumpa.Bersyukur sangat aku rasa.Dah lama aku tak meluahkan rasa hati & berkongsi cerita dengan best friend aku ni.

"Erm,ko tak usah wat pening-pening Nabil.Entah-entah Si Einstein yang menyamar jadi SA ko tu",teka Dania.

"Isyh,bukan Dania.Aku dah puas dah tanya dia.Dia kata bukan.Ko nak tau dia kata ape?",tanya ku.Dania sekadar menganggukkan kepala.

"Takkan la bang nak mengayat isteri abang sendiri.Kalau macam ni la jadinya,abang kena upah Private Investigator ni.Silap aribulan,menangis tak keruan la abang.Sayang kena kebas dek orang lain.Huhuhu.".Dania tergelak mendengar nada suara aku tak ubah macam si Einstein.

"Hihihi.Biar dia tahu yang ko ni ada peminat misteri.Kalau dah cuak macam ni,baru la dia cari masa nak first night dengan ko.Hahhaha.Smart la si Einstein,pelakon sejati tu".Dania gelak tak hengat seperti sedia kala.

Sedangkan masa tu,muka dah panas semacam.Yelah kan,sesuka hati je mention bab-bab first night di khalayak ramai nih.Mujur la volume die tak loudspeaker.Kalau tak,mana aku nak sorok muka aku ntah.

"Ko sal kuis-kuis meja.Segan dengan aku la konon.Poraaaaaah,tak sangka minah rock dah pandai menyorok.Hahaha.".

Tengok,makin parah dia punya tahap mengenakan aku nih.Geram lak rasanya.Ikutkan hati,nak je aku seligi die sebijik.Tapi bila memikirkan aku dah menyandang status MRS.EINSTEIN sekarang ni,aku lupakan hasrat hati tu.Yelah kan,nama baik suami kena jaga.

Walaupun aku ni ketegak tak ingat dunia,tapi sekali-sekala ilmu-ilmu agama bekalan mama tu menempel gak kat kepala.

"Sal ko diam je Nabil?Hilang dah ke idea nak bidas balik?hehe.Yehaaaaaaa,aku menang!!!!!",jerit Dania tiba-tiba.

Serentak dengan jeritan Dania,hamba Allah yang duduk kat meja berdekatan berpaling ke arah kitorang.Sudah,makin heboh la kisah aku jap lagi.Dapat aku rasakan bahang & auraa cerita dongeng "MRS.EINSTEIN & Secret Admirenya" akan tersebar sebentar lagi.Aduh!Makin berdenyut kepala aku dibuatnya.
----------------------------------------
"Nabil,kenapa ko ni weh.Macam tak betul je aku tengok.Ko pening kepala ye?Tak yah masuk ward la sat lagi.Ko ambik half day nak?",tanya Dania melihatkan aku dok terpejam-pejam mata.

"Pening biasa la.Kurang rehat.Tak mahu la aku ambik cuti,sat lagi tak dapat aku cuti 2 minggu sebab kena extend department.Huhuhu.Cepat la makan weh,sat lagi marah lak doktor.",tegurku memandangkan Dania ni maka ala makan beradab lak.Suka betul die menikmati makanan dengan penuh perasaan nih.Huhu.

"Ye,cik puan.3 minit lagi aku siap la makan.Ko sambung la menungan ko tu ye.Hihihi".

Aisyh,suka betol kenakan aku cik kak ni.Ape nak di kato jang!
Maunya tak pening kepala.Kalau awal-awal aku ade SA dulu,just dapat makanan emergency je,roti,coklat n kawan-kawan.Sekarang ni,makin menjadi-jadi lak kesengalan hamba Allah tu.Macam nak canang die punya kegatalan tu kat sat dunia.Pergi kantin time lunch,semua makanan dah tersedia.Serius aku ingatkan suami aku si Einstein yang belikan.Aku yang memang lapar tak kira waktu ni ape lagi,ngap jelah.

Bila aku ucap terima kasih kat si Einstein,muka die memang berubah betul.Terkejut macam tak ingat dunia.Sabar jelah bila dunia dilanda misteri nih!
--------------------------------
"Tq for breakfast,lunch n dinner B.Lagi,coklat,roti & soya season tu semua dah selamat masuk perut.Berganda-ganda rasa sayang kat B tau"ucapku sambil menghadihkan senyum kat Einstein.Memaniskan muka kat suami kat dapat pahala.

"Ha,bila masa lak abang belanja makan ni.Takkan la qorin abang g jumpa sayang lak.Kan kita baru jumpa je ni",balas Einstein.Muka terkejut die tak usah cakap la.

"Aisyh,abang ni.Siapa ajar abang berlakon ni.Abang,drama abang dah tamat tau.Waktu dinner tadi dah complete pun nama-nama misteri tu.Bilah dah cantumkan dah pun perkataan awal semua orang tu hantar.Memang nama abang pun.Hehe".

"Apa yang Bilah cakap ni.Mana abang ada hantar makanan or pesankan pada sayang.Buat apa la abang nak jadi SA sayang.Bilah dah sah jadi isteri abang pun".

Aku terpempan.Kalau bukan Einstein,siapakah gerangan manusianya?Einstein sekadar termangu.Lebih parah dari aku,muka seposen die dah down ke 5 sen lak.Aduh!Sudahnya,aku pun terdiam sama.Sesak memikirkan dugaan berumah tangga yang baru berusia 5 hari ni!

"Bilah,apa yang orang tulis ye?Risau juga abang kalau dia dok mengayat sayang.".Persoalan terlontar dari mulut Einstein menghilangkan kesunyian antara kami.Aku mengangkat muka memandang Einstein.Sian lak tengok muka dia yang risau semacam tu.

"Erm,tak ada apa-apa pun.Just ayat-ayat dari lagu Papa Rock Bilah je.Tapi Bilah yakin memang abang yang hantar tau.Nick nama dia ENDOMETRIOSIS,IUD,NEOPLASM,SARCOMA,TESTOSTERONE,EMBRYO,INFUNDIBULUM n NAUSEA.".

Satu-persatu nick nama insan misteri tu aku sebut..Einstein wat muka tak percaya.Lama juga dia terdiam.

"Abang ingatkan nama mana.EINSTEIN rupanya.Bilah,takkan la abang nak kenakan isteri sendiri kan.Bilah pun tahu kan abang macammana.Abang mana la reti nak bermain kata ni",balas Eintein perlahan.

Aku yang dari tadi terkejut ni apa lagi.Makin terkunci la mulut .Tak terkata & tiada kata-kata nak diluahkan.Hanya keluhan yang tekeluar dari mulut aku.

"Tak ape la sayang.Just small matter je.Untuk sekarang ni,Bilah anggap jelah abang yang hantar semua tu.Bilah anggap je abang yang jadi SA Bilah ok.Jangan serabutkan kepala dengan benda-benda camni ok.",pujuk Eintein melihat aku diam seribu bahasa.Tangan aku yang berada dalam genggaman tangannya diusap perlahan.Menghadirkan ketenangan dan rasa dikasihi dari seorang insan bernama suami.
------------------------------------
Einstein dah menunggu aku di tempat pertanyaan department O& G HUKM ketika aku selesai tugas.Leka memerhatikan pasangan suami isteri yang baru menimang cahaya mata.Kalau cik abang aku ni nak cepat menimang anak gak macammana.Ready ke aku?

"Abang,shall we",tegurku perlahan.Einstein tersentak.Badannnya dipalingkan ke arah ku.

"Sorry sayang.Abang tak perasan tadi.Seronok tengok that guys dukung baby dia.Muka berseri-seri".Kata-kata Einstein membuatku mati kutu.Penuh dengan makna tersirat tu!Dan mungkin just sekadar kata-kata yang lahir dari naluri seorang bakal ayah nanti.Cuma aku yang silap interpretation dan cuak lebih!

Tangan aku Einstein capai & digenggam erat.Dania yang baru je nak masuk bertugas tersengih tak hengat dunia la.Suka betul dia dengan layanan romantik si Einstein nih.Aku awal-awal nikah dulu,segan gak.Sekarang ni rasa janggal lak kalo cik abang sorang ni tak pegang tangan.Hehehe,gedik juga minah ni rupanya.

Dalam aku dok tergesa-gesa nak ikut si Einstein tu,sempat lagi si Dania bisik kat aku:

"Oih,takkan seronok tengok anak orang lain je.Jaga la ko Nabil,silap-silap aribulan cik abang ko ajak p wat baby sat lg.Good Luck na.Hehe".

Einstein sekadar tersenyum tengok gelagat kepoh Dania.Sedangkan aku,rasa macam nak pitam.Camne kalo betul-betul jadi apa yang Dania gertak tadi?No worries Nabil,ko kan tengah ada bendera jepun sekarang ni.=)
------------------------------------
"Kita nak dinner kat mana malam ni sayang?",tanya Einstein melihatkan aku yang hanya mendiamkan diri.Kepenatan melanda seperti selalu.Tambahan lak,aku tengah bercuti umum sekarang,lagi la hilang mood nak bercakap.Dari tadi,Einstein yang bercerita itu dan ini.Sedangkan aku,jadi pendengar yang setia.

"Erm,ikut jelah kat mana-mana",balasku pendek.Mood nak makan memang hilang dah sebenarnya.Yang ada dalam kepala aku Cuma satu:SYAHID.Dah terbayang di mata betapa bestnya berguling atas katil sat lagi.Lena tanpa gangguan siapa-siapa.Cepat lla kaki sampai ke rumah!Huhuhu.

"Betul ni nak ikut kata abang je?Tak menyesal".

Aisyh,suamiku ini.Banyak la dia berkata-kata arini.Siap terangkat kening wat muka tak percaya dengan perubahan aku yang selalu suka membantah.Suka betul dia.Aku sekadar menggelangkan kepala tanda tak menyesal dengan sebarang keputusan yang akan diambil.Isteri mithali la katakan.Hehe.

"Ok,kalau macam tu.Kita makan kat rumah sayang je.Abang nak sayang masak.Boleh tak?First time ni abang merasa masakan sayang tau after seminggu kita nikah!".

Aku tergamam.Mak aih,terbantut la niat aku nak mensyahidkan diri balik je rumah jap lagi.Nak merasa masakan aku?Sudah,resepi apa aku nak masak?Ada tak stok bahan
basah kat rumah?Aisyh,serabut dan kelam-kabut dibuatnya.Susahnya,aku termelongo je!

"Sal sayang buat muka confius semacam tu.Tak boleh ke?Ni sedih ni".Nada suara Einstein dah berubah.Stat dah dia buat muka manja dia.Adeh,kesian lak aku tengok.Tapi nak kata tak,tak sampai hati.Kalau aku kata boleh sat lagi,banyak benda akan kantoi dengan sendirinya!

1.Kantoi aku punya rambut kontot dari dia.Takkan la aku nak masuk dapur pakai tudung gak.
2.Kantoi yang aku ni bukannya terror masak cam dia.

Alasan,datang la segera!!!!!!!!
---------------------------------
"Cukup ke banyak ni barang-barang nak masak.Sat lagi,sian lak kat abang kalau tak cukup makanan.Bukan senang nak makan sama-sama nih",kataku melihat Einstein Cuma mengambil seikat kailan untuk dimasak.

Nak cakap lebih-lebih,aku malu sebenarnya.Yelah kan,aku bukannya expert sangat bab-bab masuk dapur nih.Sat lagi,terkantoi lak dengan sendirinya.

"Banyak la ni sayang.Kita nak makan berdua je pun.Ok kan menu tadi.Kalau sayang keberatan,takpelah.Kita tukar menu",ujar Einstein.Berbisik kepada aku perlahan.

Aku Cuma mengangguk tanda setuju.Mujur la dia tak demand bab makan nih and apa yang dia nak makan tu aku reti nak masak.Tak la sedap mana kot nanti tapi boleh la diterima akal waras dan mengenyangkan perut!

"Ok,dear.Thanks a lot sebab sudi layan abang’.

Sama-sama!Nak wat gimana jang,udah tanggungjawab kamu melayan suami Nabil!
---------------------------------
Aku masih didapur ketika azan Maghrib bergema.Einstein dah ke masjid berdekatan dengan rumah sewa,solat Maghrib berjemaah.Ikutkan dia nak berjemaah di rumah dengan aku tapi memandangkan aku tak available arini,dia pun cepat-cepat ke masjid.Panggilan dan suruhan agama harus diutamakan.

Boleh tahan gak rajinnya dia didapur.Tak payah disuruh,cepat-cepat dia potong bawang dan apa-apa yang patut.Dalam hati aku,bersyukur dengan kurniaan Tuhan kepada aku.Seorang suami yang amat memahami aku kira.

Aku mula-mula suruh dia rehat je kat bilik.Katil bujang aku yang memang kosong,tunggu tuan dia landing ni.Tapi cepat-cepat dia mengekor aku ke dapur.Katanya macam anak orang kaya lak kalo aku di dapur,sedangkan dia dengan gumbiranya rileks kat bilik.Satu lagi perangai dia yang masuk dalam list aku,UNDERSTANDING!

Muka dia semacam je bila aku terus menonong ke dapur tak cabut tudung dulu.Sempat lagi dia Tanya soalan cepumas kat aku.

"Sayang botak ke?Sayang tak pernah cabut tudung pun bila kita berdua".

Muka dia innocent habis.Aku yang tengah buat air milo ni tergeletek rasanya.Tekan-tekan perut siap aku gelak tengok reaksi dia.Aisyh,ada lak dia ingatkan kepala aku botak licin.Tak boleh diterima akal betul.Padahal ni kali ke-2,aku dok berdua-dua dengan dia.Nampak gayanya,kena la mendedahkan identity diri yang sebenar sat lagi!

"Haha.Kalau botak,abang malu tak nak mengaku saya ni isteri abang",dugaku.

Einstein menggelengkan kepala.Senyuman terukir di bibir.Lambat-lambat dia bersuara.

"Abang terima Nabilah seadanya.Segala-galanya yang ada pada Nabilah adalah yang terbaik bagi abang.Kalau pun Nabilah botak,istimewa tu.Bukan senang nak dapat isteri botak licin tau",gurau Einstein.Aku tergelak.Mana hilang ntah perangai skema dia dulu.Dalam aku tak sedar,terserlah perangai Einstein yang sebenar.Boleh tahan gak gila-gilanya otak dia nih!

"Ok .Kalau macam tu,Bilah nak confess something kat abang.Are you ready?",tanyaku.

"Abang dah ready dari first day kita nikah lagi tau.Sayang je yang terlebih-lebih takutnya.Kena tahan silau la sat lagi kalau sayang buka tudung.Hehe".

Tengok,tak habis-habis bergurau dia.Makin menjadi-jadi lak.Layan jelah!

"Takkan silau punya mata abang.Just abang terkejut je la.Act,rambut Bilah lebih pendek dari rambut abang.Sebab tulah Bilah segan nak buka tudung.Sat lagi,apa lak abang kata.Huhu.So,ap kata abang bila dah tahu ni",tanyaku.

"O,ic.Nak dengar ayat jujur ke ayat jaga hati ni",gurau Einstein lagi.

"Terserah".

"Ok,ayat jujur dulu ya.Sejujurnya,abang dah agak dah rambut Bilah pendek semacam.Coz masa Bilah solat sunat nikah dulu,abangkan usap kepala Bilah.Masa tu memang tak ada kesan rambut pun.Tak macam ibu.Kalau ibu pakai tudung,nampak macam ada kesan sanggul.Then,kalau ayat jaga hati.Takpelah sayang,rambut pendek sekarang je tahu.Start sekarang ,Bilah kena simpan rambut panjang dah.Tak boleh biasakan diri berambut pendek macam sekarang ni".

"Erm,kalau Bilah tak mahu",dugaku.

Gelas yang sudah hampir sampai ke mulut diletakkan kembali di atas meja makan.Sudah,cik abangku ini marah ke?

"Tak boleh la sayang.Kesian kat baby kita nanti,confius mana satu ayah,mana satu ibu’.

Ayat last tu.Macam best je bunyi dia.Baby,Ayah,Ibu!Tapi dalam hati,cuaknya bukan main.Adat la,nama pun dah berumah yang dah ada tangga,Puan Nabilah oi!
-------------------------------------
"Sayang,penat ye.Kesiannya la dia".

Suara Einstein yang kedengaran di telinga membuatkan aku membuka mata yang dah pun berat.TV dah pun menonton tuan.Kebosanan duduk kat rumah sorang-soarang ditambah kepenatan di hospital,membuatkan mata senang nak lena.Kalau tak disebabkan Einstein yang kebetulan nak dinner sekali malam ni,dah lama aku dibuai mimpi.

Tangan Einstein mengulus lembut rambut aku.Dahi aku dikucup perlahan.Rasa janggal di hati.Kali keduanya,aku dimanja begitu!Jarang dapat bersama lepas menikah ni.Kalau dapat jumpa sekali sehari pun,bersyukur sangat-sangat.

"Bila abang balik?Tak sedar pun.Lamanya kat masjid".

"Baru je.Abang ingatkan nak balik terus after Maghrib.Then after solat,ada ceramah sikit.After isyak baru balik.Sorry ye sayang.Nak sms,abang tertinggal phone lak",jelas Einstein.

Aku bangkit dari pembaringan.Makanan sudah pun terhidang.Mungkin dah sejuk dan harus dipanaskan semula.Einstein menahan aku dari bangun,dia yang bergegas ke dapur terlebih dahulu.

"Sayang rehat la dulu.Biar abang panaskan lauk k.Dah siap jap lagi,abang panggil.Kalau tak,ada orang yang tengok je makanan.Nak makan dah tak lalu".

Memang teliti Umar Al-Farouq ni rupanya.Kalau pun dia tahu yang aku tak lalu nak makan makanan sendiri ni hanyalah dari cerita mama.Entah kenapa,selera nak makan aku hilang kalau aku yang memasak.Perlu masa 2,3 jam selepas masak,baru ada selera nak makan.Kiranya Einstein tak mahu aku sekadar menemani dia makan,tapi makan sekali.Kalau tak,tak pasal-pasal ada hamba Allah kena masak lauk lain sat lagi kan!

Aku meletakkan majalah yang sudah disusun Einstein di rak bawah kabinet TV.Sesekali aku mengintai Einstein di dapur.Menyiasat kecekapan dia di dapur.Expect dia boleh tahan.Macam dah pernah menikah je sebelum ni!Untung aku dapat suami macam si Einstein.

"Tuhan,kekalkan kebahagiaan ini selamanya".

"Sayang,mari makan.",panggil Einstein sambil menghulurkan tangan kepadaku.Macam drama Cinderella sudah!

Serentak dengan langkah aku beriringan dengan Einstein ke dapur,pintu diketuk dari luar.Kuat.Kami saling berpandangan.Terdiam seketika.

Suara orang memberi salam jelas kedengaran.Bukan suara perempuan.Bukan Nani.Bukan Dania.Siapa ya?Takkan la kena cekup kot?

Salam smua..sori,lama x menulis.busy.maaf kalo sesiapa x selesa bila masuk kat kolum cerpen lg..i already sent this story to novel column,but then not posted untill now.hope u all enjoy reading this story.tata
posted by Penulisan2u @ 1:50 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
7 Comments:

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group