BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Mei 15, 2009
Cerpen : Kehidupan Aly+Lia+Yana = Alyana
Nama Pena : A.S Teen

Sekolah...
Alyana pandang ke tingkat bawah . Bukunya terjatuh masuk dalam longkang .
" Oh no ! Buku aku . " bisik hati Alyana .
" Jai ! " Alyana jerit memanggil Jai .
Jai memandang ke atas . " Apa ? "
" Tolong pungutkan buku aku . "
" Buku ? Dekat mana ? "
" Dalam longkang tu . "
" Longkang ? " soal Jai kehairanan .
" Ya , longkang . Longkang yang dekat depan mata kau tu . "
Jai berganjak menuju ke longkang yang dimaksudkan oleh Alyana .
" Ya Allah . Apa kejadah kau letak buku kau dalam longkang ni ? "
" Aku tak letaklah , tapi terjatuh . "
" La... Macam mana boleh terjatuh ? " Jai mendongak menyoal Alyana.
" Kau ni Jai , omehlah . Tak nak pungutkan cakap je lah . "
" Yalah , yalah . Aku pungutkan . Kalau tak pungutkan , merajuk pula . "
Alyana menurun ke tingkat bawah sementara itu Jai pungutkan buku Alyana .
" Nah , buku kau . " Jai menghulurkan kepada Alyana .
" Thanks . " ucap Alyana sambil menyambut huluran Jai .
" Welcome . " jawab Jai sambil tersenyum .
Alyana menaik semula ke tingkat dua . Shima yang membuatkan buku Alyana terjatuh ke bawah berasa serba salah lalu meminta maaf kepada Alyana .
" Yana , sorry Yana . Aku tak sengaja . Aku tak perasan yang buku kau ada dekat situ . "
" Kau jangan risaulah . Bukan salah kau pun , tapi salah aku sebab letak buku dekat situ . "
" Terima kasih Yana . " Shima meleretkan senyumannya .

=====================================

Rehat...
Di kantin
" Wei Yana , kau nak dengar cerita tak ? " soal Jasmin yang dikenali sebagai JKG a.k.a Jasmin Kaki Gosip .
" Tak ada gunanya aku beritahu jawapan . Kau tetap akan beritahu aku sama ada aku nak dengar atau tak nak . "
" Ala kau ni , macam perli aku je . "
" Siapa yang makan garam , dia yang terasa masinnya . "
" Sudah , sudahlah . Aku tak sabar nak beritahu kau ni . Hangat punya cerita . "
" Kau semua hangat , tapi bila dah habis cerita , semuanya hanyir and basi . "
" Kali ni lainlah , aku gerenti kali ni punya cerita kalau aku jual memang habis dijual . "
" Kau tau tak... "
" Aku tak tau . "
Belum habis Jasmin bercerita , Yana masuk mencelah .
" Ishk , kau ni Yana . Kot ya pun , biarlah aku habis cerita dulu .
" Dah kau soal aku , aku jawablah . Tak begitu ? "
" Memang begitu pun . Dahlah , dahlah . Aku nak cerita ni . Kau just senyap dengar aku bercerita sambil kau makan kau punya nasi goreng kampung kau tu . "
" Ya , ya . Kau cerita , aku dengar sambil makan . "
" Aku dengar yang si Jai dengan Eyka dah bercerai . "
" Bercerai ? Bila masa pula diaorang berkahwin ni ? " berkerut dahi Alyana memikirkannya .
" Bukan bercerailah , aku tersalah cakap . Diaorang dah clash . "
" Setakat diaorang clash , apa yang hangatnya ? "
" Sabar le . Aku nak beritahulah yang hangatnya pula . "
" Salah seorang dari geng Eyka kata diaorang clash sebab kau . "
Alyana nyaris tersembur keluar nasi yang dalam mulutnya itu .
" What ? Aku ? Apa hal aku pula ? "
Bertalu-talu Alyana menyoal .
" Geng Eyka kata yang Jai ada bagi kau surat cinta untuk kau , pastu lagi , Jai bagi kau teddy bear masa birthday kau . "
" Siapa yang dok merapu yang bukan-bukan ni ? Sesedap je kata Jai bagi aku surat cinta dengan teddy bear . Tak logik betul . "
" Tu la . Aku pun pelik . Kau kan tak layan kalau bab-bab ni . Kalau kau layan memang sahlah kau dah buang tabiat . "
" Amboi , mengata aku nampak . "
" Hehe... Tapikan Yana , ok juga kalau kau dengan Jai . "
" Kau cantik , dia hensem . Sama padan . Kau genius , dia genius . Sama pandai . "
" Dah , dah . Kau jangan nak memandai nak memadankan aku dengan Jai . "
" Aku lagi suka Jai jadi pakwe kau berbanding jadi pakwe Eyka . "
" Baik kau tutup mulut kau sebelum aku sumbatkan mulut kau dengan cili padi . "
" Ok , ok . Aku tutup mulut aku . "

----------------------------------
--
Rumah...
" Assalamualaikum , ummi . "
" Waalaikumsalam . Lewat kamu balik hari ini , Lia . "
Alyana menyalam tangan umminya .
" Lia tolong Ustazah Maznah hiaskan dewan sebab Jumaat ni ada pertandingan Nasyid . "
" Hmm... Patutlah kamu lambat balik . "
" Ummi buat apa dekat luar ni ? "
" Ummi temankan adik kamu dua orang tu . "
" Haih... asal petang je main , asal main je petang . "
" Lain macam je bunyi kamu , Lia . "
" Hehe... sama je ummi , tak ada yang lainnnya . "
" Ummi , hari macam nak hujan je . Jomlah masuk dalam . "
" Ya tak ya . Cuaca mendung je . "
" Kamu pergi panggil adik kamu dua orang tu . Kalau tak , diaorang mandi hujanlah jawabnya . "
" Biarlah diaorang mandi hujan . Sekurang-kurangnya taklah membazir air shower tu . "
" Amboi , kamu nak adik Lan dan Man kamu kena demam ke ? "
" Erk... Tak naklah ummi . Diaorang demam mengalahkan orang yang mengandung . Nak inilah , nak itulah . Sampai minta nak makan durian pun ada . Nasib baik ada aiskrim perisa durian . Taklah papa kena cari durian di malam hari . "
" Kamu ni Lia , ada-ada ajalah . Pergi panggil Lan dan Man , ummi masuk ke dalam dulu . "
" Baik ummi . "
Ummi berjalan masuk ke dalam rumah . Anak mata Alyana hanya memerhati gerak langkah ummi .
Setelah itu , Alyana memanggil dua orang adik lelaki kembarnya itu .
" Lan ! Man ! "
Mereka berdua tidak menyahut panggilan Alyana .
" Amin Azlan dan Amin Asman . " Alyana memanggil mereka untuk yang kali keduanya .
" Ya . " suara anak kecil itu menjawab serentak .
" Dah , berhenti main . Pergi masuk dalam . "
" Tapi , Lan dengan Man belum habis main lagi . " kata Lan yang tua 2 minit dari Man .
" Lan dan Man berhentilah dulu . Lagipun hari nak hujan . Lan dengan Man nak ke kena demam macam hari tu ? " dengan lemah lembut Alyana memujuk adik kembarnya .
" Ok , Lan dengan Man berhenti main . Tapi kak Lia promise dulu yang kak Lia pun kena main bola sepak dengan Lan dengan Man lain kali . "
" Hmm... Ok . Akak promise . "
" Now , go inside to the house . Ummi waiting you two inside the house . " Alyana mengarah mereka berdua masuk ke dalam .
Mereka berdua berjalan masuk ke dalam rumah . Alyana mengekori mereka berdua dari belakang .

=====================================

Malam... Selepas Maghrib
" Wah , sedapnya bau . Apa yang ummi masak ni ? " soal papa yang baru sahaja turun dari tingkat atas .
" Ummi masak udang sambal . " jawab adik perempuan Alyana , Afiza .
" Papa , ummi pun masak ayam . Sedap... " Man pun tidak ketinggalan menjawab soalan papa .
" Ayam masak kicap , Man . " Alyana cuba memperbetulkan jawapan adik bongsunya itu .
" Betul , betul , betul . Ayam masak kicap . " kata Man lagi .
" Ummi masak sayur kubis kuah lemak juga . " jawab Lan pula yang turut tak nak ketinggalan menjawab soalan papa .
" Banyaknya ummi masak . " kata Papa .
" Lia , mana ummi ? " soal papa yang sudah duduk di kerusi menghadap meja makan .
" Ummi ada dekat dapur . " jawab Alyana dengan spontan .
Ummi muncul dari dapur dengan membawa sejag air sirap limau .
" Maaf lambat . Ummi buatkan sirap limau tadi . "
" Tak apa , ummi . " jawab abang Syahmir yang merupakan abang sulung Alyana .
" Ok dah . Semua duduk tempat masing-masing . " arah papa .
" Wan , kamu bacakan doa makan . " papa menyuruh abang Wan iaitu abang kedua Alyana .
" Bismilahirrahmanirrahim... "
Bacaan doa makan dialunkan oleh abang Wan tak sampai seminit .
And then , apa lagi... Mai makan .

==================================

40 minit kemudian .
Di ruang tamu...
" Alhamdulillah , kenyang . " ucap abang Syahmir setelah terdengar bunyi sendawanya .
" Abang Mir , macam mana abang buat bunyi tu . " tanya Man .
" Bunyi ? Buat bunyi apa ?" abang Syahmir soal kehairanan .
" Bunyi yang selalu abang Mir buat tu . Lepas makan je , abang Mir buat bunyi tu ." petah Man menjawab soalan abang Syahmir .
" Hahaha... Bunyi sendawalah abang Mir ." abang Wan tergelak kerana bunyi yang dimaksudkan Man adalah bunyi sendawa .
" Laa... Abang Mir ingat bunyi apalah . Rupa-rupanya bunyi sendawa ." abang Mir berasa geli hati kerana Man menanyakan cara buat bunyi sendawa .
" Ooo... Nama bunyi tu se... se... se apa abang Mir . Senawa ke ?" soal Man .
" Sendawa bukan senawa ." jawab Lan bagi mewakili abang Mir .
" Sendawa... Macam mana nak buat tu ?" soal Man bersungguh-sungguh .
" Emm... Macam mana nak buat ?"
Abang Mir menggaru kepalanya yang tidak gatal .
" Alamak ! Sakit perutlah , abang Mir nak pergi tandas . Man tanyalah abang Wan eh ."
" Uhuk..." abang Wan yang sedang minum air tersedak apabila abang Mir menyebut namanya .
" Abang Mir , ngelat eh ." kata Afiza yang hanya mendiamkan diri sejak dari tadi .
" Abang Wan ?" Man memanggil abang Wan dengan muka tertanya-tanyanya .
" Aaa...emm... Abang Wan tak tahulah macam mana nak buat bunyi sendawa . Man tanyalah kak Lia eh ." abang Wan dengan terus terang memberitahu Man .
" Kak Lia dekat dapur tolong ummi basuh pinggan ." jelas Afiza .
" Habis tu , yang Iza dekat sini kenapa ? Pergi dapur tolong kak Lia dengan ummi ."
" Ummi yang tak kasi Iza tolong ummi dengan kak Lia basuh pinggan ."
Baru je abang Wan nak membuka mulut membalas kata Afiza , Man mengoyang-goyangkan tangannya .
" Ya , Man . Ada apa ?" soal abang Wan .
" Abang Wan belum lagi jawab soalan Man . "
" Bukan abang dah jawab soalan Man ke ? "
" Abang tak jawab pun . Abang suruh Man tanya kak Lia ."
" Kalau macam tu , tanya kak Lia lah ."
" Tak nak , Man nak abang Wan jawab ."
" Kalau Man nak abang jawab . Man kena tunggulah . Esok abang tanya cikgu abang macam mana nak buat bunyi sendawa tu . Ok ?"
" Ok ." jawab Man sambil mengangguk kepalanya .

=======================================

Selepas Isya’
Jam menunjukkan pukul 9 malam , memandangkan Alyana telah menyiapkan kerja sekolahnya , Alyana membuka komputernya lalu sign in masuk Yahoo! Messenger .

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A.Macho: yo aly...
Aly_Lyana: Terkejut aku. Bagi salamlah. Ni tidak, tetiba je yo.
A.Macho: hehe...sory.
A.Macho: Assalamualaikum.
Aly_Lyana: Wassalam.
A.Macho: papa,ummi,abg syah,abg wan,iza,lan n man apa khabar?
Aly_Lyana: Alhamdulillah. Diaorang sihat je. Tanya khabar diaorang je, tak tanya khabar aku pun?
A.Macho: tak tanya khabar kau pun aku tau kau sihat. kalau tidak kau takkan on ym kau.
A.Macho: aku ada good news nk bgtau kau.
Aly_Lyana: Apa yang good news nya?
A.Macho: minggu depan aku ada perlawanan bola sepak.
Aly_Lyana: So?
A.Macho: perlawanan bola sepak tu diadakan di sekolah kau. so,bolehlah aku jumpa kau nanti.
Aly_Lyana: Tu ke good news nya?
A.Macho: yup.
Aly_Lyana: Kalau pasal perlawanan tu aku pun tau, pasukan kauorang kena tumpang tidur dengan dak aspura kan?
A.Macho: ya.tapi aku tak naklah.aku nak tinggal kat rumah kau lah.
Aly_Lyana: Mana boleh. Kau kena tinggal dekat asrama tu juga. Kalau tidak kawan-kawan kau yang lain pun nak tinggal dekat rumah aku.
A.Macho: ala,apa salahnya.rumah kau kan besar.banyak ruang lagi.
Aly_Lyana: No!
A.Macho: YES!
Aly_Lyana: NO! NO! NO! ANAK MANJA...!!!
A.Macho: I’M NOT ANAK MANJA
Aly_Lyana: Kalau begitu, kau tinggal dekat asrama.
A.Macho: ok,kau cabar aku.aku terima cabaran kau.
A.Macho: kalau aku menang.macam biasa,kau kena keluar dengan aku.kalau kau menang pula,aku akan kirimkan teddy bear untuk kau.
Aly_Lyana: I don’t like teddy bear...!
A.Macho: masih tak berubahlah kau ni.okla,aku takkan kirim teddy bear.aku kirimkan bunga ros n surat cinta untuk kau.
Aly_Lyana: AIZAT!!!
A.Macho: hahaha...just kidding
A.Macho: kalau kau tak nak teddy bear,bunga ros n surat...so kau nak apa?
Aly_Lyana: Let me thinking...
Aly_Lyana: Dah dapat
A.Macho: apa dia?
Aly_Lyana: U have to singing and dancing at my school.
A.Macho: WHAT??!!
A.Macho: R U KIDDING, ALY?
Aly_Lyana: no Aizat...
Aly_Lyana: So,deal or no deal...?
A.Macho: ok.deal.
Aly_Lyana: Oklah...gtg. See u next week.
A.Macho: ok... I’ll wait for the day.
Aly_Lyana: Kirim salam untuk family kau. Assalamualaikum.
A.Macho: insyaallah. Waalaikumssalam.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Alyana sign out Yahoo! Messenger... Then off komputer.
Dia baring di atas katil sehinggalah dia terlena dibuai mimpi yang indah.
posted by Penulisan2u @ 12:43 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
27 Comments:
  • At 15/5/09 1:20 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cita pe neyh???
    x bopa nk phm la...
    nway..gud job

     

  • At 15/5/09 8:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ape neh?
    sebuah cerita ker?
    atau catatan?
    huhuhu....

     

  • At 15/5/09 9:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    larrr....
    mne endingny../?????
    cpt a smbg....
    aduyai...........

    ann~

     

  • At 15/5/09 1:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    l0rh..
    pew ny?
    x da ending p0wn..
    adess

     

  • At 15/5/09 5:02 PTG, Anonymous cantik said…

    apa punya citer nie,
    xpaham ler....
    dok penat tunggu smpai ending,hampeh.....

     

  • At 15/5/09 6:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    erk.. ade sambungan lg ke?

    ~~PapaTul~~

     

  • At 15/5/09 10:56 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huhuhu..sory ar..
    cerita ni buat pun masa time tgh stres..
    sbb tu ceritanya tak boleh nak difahamkan..
    tapi,apa2 pun, thanks sbb komen..

    -penulis-

     

  • At 15/5/09 11:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    from the comment ive read.....depa h tak paham story nh... korang jagn terpengruh denan story yag best tuh... back to the title "kehidupan Aly-lia-yana" so story dekat atas just citer pasal kehidupan die seharian lahh.... aku paham..... thanks for the story...----azian----

     

  • At 16/5/09 2:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    smbg la cter nih.. adoyaii...

     

  • At 16/5/09 2:35 PTG, Anonymous alynn malynna said…

    x besh la cte cm neh...
    mmg la kehidupan seharian...
    skurng2nye buat la ending yg boley buat pembace sdikit terhibur... inie tergangtug...cm ade smbungan la pulak...
    tp alasan penulis buat time stress???klako la pulak...pnulis stres n mybe die pon nk wat pembace sterss cm die bile bce cite neh...hehehe..jgn mara ea...grau jek...

     

  • At 16/5/09 5:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahaha....citer ni..aper daaaaaaa

     

  • At 16/5/09 9:40 PTG, Anonymous amin said…

    mcm xabs je..xbest la

     

  • At 17/5/09 2:39 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    too bored

     

  • At 17/5/09 3:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ape nih
    i'm w0ndering ab0ut aizat n alya tuh..
    what's da ending?

     

  • At 17/5/09 10:29 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm nak crik komen saper pling bnyak..
    bile wat cter yg x derk ending...
    bnyak la komen nyer..
    then..
    dy la yg mnang!!!

    x best lngsung!!

    maaf.. cakap mcm mulut x der insurans..
    tp tu la knyataan nyer..
    huhu

     

  • At 21/5/09 2:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    I'm so sorry...!!!
    sorry sesgt..
    ni cuma baru kali pertama mengasah bakat.
    jadi cerita mmg tak best..

    tp..for the komen..
    thanks a lot sbb komen..
    tp hope sgt bleh komen apa kekurgannya n apa yg patut dibaik pulih..

    -penulis-

     

  • At 23/5/09 12:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sambung la

     

  • At 29/5/09 5:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    penulis, smbungla.
    :D

     

  • At 2/6/09 3:53 PTG, Anonymous annabella said…

    ni citer ap??
    atau dia ad smbungan?
    neway klu ad smbungan cpt la smbung...

     

  • At 6/6/09 1:40 PTG, Blogger ~imia nuriz~ said…

    no komen..

     

  • At 9/6/09 11:13 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    awat t'tunggok aih cito nieh????????

     

  • At 13/6/09 3:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    xyahlah tulis cite klu x abis. buang mase aku je..

     

  • At 4/3/10 6:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok pe...korang tau komen yang x best je.cbe korang sndiri tulis.good luck. sambung yea

     

  • At 8/5/10 1:47 PG, Anonymous insan konfius said…

    slm..nk tanya..
    ni jz cerpen ke ade smbungn??

     

  • At 12/5/10 8:50 PG, Anonymous anisah said…

    weh!!!!! ne smbgannya ni? ak benci betul la cerpen tak abez ni.... eeiiiiiiiiii penulis cerpen yang pandai apa lagi smbng la.... nak tahu jugak apa ending die..ishh.......

     

  • At 15/3/11 2:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ceta dh bes...tp ending x de la..huhu sad2
    bila boleh dpt smbngnya ?
    nk bca nk bca

    -adam-

     

  • At 19/3/11 2:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    buruk sngatlah cerita tanpa ending..
    huhu..
    sia-sia jer aku buang masa baca cerita ni

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group