BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Mei 18, 2009
Cerpen : Kasih Adam
Nama Pena : sikebab

"Cinta sering kali lari apabila kita mencari..tapi sering kali juga dibiarkan pergi apabila menghampir diri..khas untuk awak"..
Pesanan ringkas itu ku ulangi membacanya..Entah kali ke berapa aku sendiri pun tak pasti..itu sajalah kenangan yang tinggal..
Ada benarnya apa yang dikatakan Adam..Tapi aku memang takut untuk memulakan sesuatu perhubungan yang serius..Terlalu banyak pengalaman lalu yang menghantui diri..Tak sanggup rasanya terluka lagi..cukup la..
Itulah kebodohan yang agak besar aku lakukan.. Aku salah mentafsir rasa hati sendiri.. Maafkan aku Adam.. Titisan-titissan jernih mula membasahi pipi..

*****************
Hari pertama sebagai seorang "pizza maker" amat memenatkan.. Bukan badan je yang penat, otak ni pon penat jugak dok menghafal nama-nama pizza sekali dengan bahan-bahannya.. Ingatkan lepas habis study ni tak perlulah sesi menghafal semua ni.. Rupanya ada lagi.. Nasib badan la Siti oii....

Adam, staff pertama yang sudi menegur aku..memegang jawatan sebagai rider dan bidan terjun sebagai pizza maker di saat-saat genting..hehehe.. Dia la banyak mengajar aku selok belok bekerja dalam store ni.. Maklum la, aku ni jenis yang pendiam sikit.. Tambahan pula, dalam store ni ada 2 orang je perempuan..Seorang tu manager seorang lagi tu aku la.. Kesian diorang, tak dapat la nak cuci mata.. Tak ada pilihan.. Nak tak nak terpaksa la layan aku..hahaha

Kamil..pizza maker yang handal..record terbaik dia, dapat siapkan pizza dalam masa seminit je..hebatkan..Orangnya boleh tahan la hensemnya.. Senyuman dia mampu membuatkan aku kaku.. Macam kena stroke pulak dah..hehehe..melampau pula perumpamaan aku ni kan..

Kamil ditugaskan untuk mengajar aku membuat pizza yang dianggap junior la dalam store ni..wah..bestnya.. Satu advantage la bagi aku dapat bekerjasama dengan orang hensem.. Dalam diam aku mula menaruh hati pada Kamil..

"Siti..tolong topup kan mayonis dalam botol ni..cepat sikit ek..Mayonis tu dalam bekas biru" arah Kamil

"Mayonis..?? alamak, macam mana ni.. mana la aku tau kat mana.. semua bekas warna biru pulak tu.. yang mana satu ni.. yang ni kot.." omelku dalam hati..

Disebabkan rasa was-was aku pun dengan ringan mulut bertanya la kat sorang staff yang tengah membasuh kat sinki tu.. Nak tanya si Kamil tu macam takut la pula.. Dia pun tengah sibuk buat pizza.. Banyak oder la pula waktu ni..

"bang,..yang ni mayonis ek??"..soal ku sambil menunjukkan bekas biru tersebut.

"ha..a’ah..ye la tu.." jawabnya dengan confident..

Tanpa berfikir panjang, aku pon memenuhkan la botol tersebut ..

"Siti..siap dah ke..??..Ya Allah..ni bukan mayonis..ni cheese..awak tak tau rasa ke??" soal Kamil dengan nada yang agak tinggi..

"mana la saya tau kena rasa..kat bekas tu tulis mayonis..saya pon isi je la.." jelas ku..hati ni dah berdebar-debar dah..ye la..orang buat salah..mestilah takut..

"dah tu tak da mulut ke nak tanya.."..soalnya lagi..

"Tadi saya tanya orang yang kat luar tu..dia kata ni mayonis.." jelas ku membela diri..
"awak tanya dia buat apa..dia tu rider je..mana tau semua benda ni..lain kali tanya la saya..susah sangat ke..??’’ marah Kamil sebelum berlalu pergi..

Saat itu aku rasakan bahang yang teramat sangat..walaupun aku berada dalam freezer sekarang ni.. Muka ni rasa macam nak berapi dah..marah..malu..sedih..bersalah..semua rasa dalam hati aku saat ini.. Tak pasal-pasal kena marah.. Gara-gara sebab bertanya pada orang yang salah.. Disebabkan hal tu,aku bad mood satu hari..

"Kenapa ni..?? keroh je muka tu.. Customer tengok pon lari tau tak.." soal Adam cuba berseloroh..

"tak ada apa pun..biasa la kena marah sikit-sikit dengan Kamil.." balas ku

"owh..kena marah rupanya..Biasa la kena marah kat sini..Kan masa interview dulu, manager kata, nak kerja kat sini mestilah kena tahan maki..sabar je la ek.." pujuk Adam

Aku akui perjanjian yang dibuat masa mula-mula menjalani sesi temuduga dulu..Disebabkan terlalu seronok sangat nak bekerja..aku pun terima je la syarat-syarat tu..Tahan maki la kononnya..padan muka aku..

Namun kejadian hari ni, tidak memudarkan sedikit pon perasaan aku pada Kamil.Moga-moga suatu hari nanti dia mengerti bahasa tubuhku ni..Aku terlalu mengharap agar cinta ku ini berbalas..

*************

"Siti, malam ni free tak.?? Jom ikut tengok kitorang main futsal..store kita lawan store kepong.." ajak Kamil

"Ha..biar betul..dia ajak aku..mimpi ke aku ni..tak pernah la pula dia nak bercakap dengan aku kalau bukan pasal pizza..tebiat ke apa dia ni"..soal ku dalam hati..

"Eerrmm..tak sure lagi la..tak ada teman..tak kan saya nak pergi sorang je kot.."

Sengaja aku bagi alasan, walaupun saat itu ingin saja aku melonjak gembira..nak saja ikut..Lagi pun aku memang tak ada apa-apa aktiviti malam ni..

"Jom je la..Kawan saya yang perempuan pun nak join sekali..so, ada la kawan nanti.." jelas Adam..

"owh..okay jugak tu..Malam nanti kita kumpul kat sini dulu ek..saya tak tau jalan.." pinta ku..

Saat tu aku happy sangat..makin banyak la masa aku dapat luangkan dengan Kamil..seorang insan yang aku puja dalam diam..Walaupun dah banyak kali kena marah dengan dia..hehehe..orang tengah angau..sanggup tahan apa je..lautan api sanggup ku redah..kononya la..hahaha..Moga-moga malam ni Kamil memahami isi hati aku yang aku pendamkan selama ini..Memang la takut nak memulakan langkah pertama..takut nak tanggung risiko kalau kena reject..Harap-harap tak la kan..Yang penting, cuba dulu..Entah keberanian apa yang merasuk tubuhku ini..Aku nekad untuk meluahkan perasaan ku malam ini..Moga-moga berhasil..

****************
"Ni Ani..yang ni pula Raihan..Ani ni sepupu saya..Raihan ni buah hati Kamil.." Adam memperkenalkan sahabat-sahabatnya pada ku..

"Haa..buah hati..!!"..gugup aku seketika..

Aku sendiri tak pasti apa yang ku rasakan kini..sedih mahupun kecewa..patut la mesra semacam je dari tadi..Hancurnya hati aku..Lama dah aku memendam rasa hati ni tau tak.. Sukar rasanya nak terima kenyataan ni..Malam yang disangkakan indah bersulam duka..

****************

Setahun sudah berlalu..Namun diriku masih berat untuk menerima kenyataan ini..Semakin cuba untuk aku melupakan, semakin menebal perasaan ku padanya.. Benarlah kata pujangga "untuk jatuh cinta hanya memakan masa satu saat, namun untuk melupakanya memakan masa seumur hidup"..sukar kah untuk dia memahami bahasa tubuhku ini..Ternyata usahaku untuk membeli jiwanya selama ini tidak membuahkan hasil..tabahlah wahai hati..

Kamil masih lagi bersikap bersahaja dengan ku..Tanpa pernah dia menyedari hati ini cukup terluka..Kadang kala ku rasakan dia sengaja menyakitkan hatiku ini..Sejak kebelakangan ini pula, Raihan seringkali datang menunggu Kamil tamat waktu bekerja..Sering kali juga aku nampak mereka keluar bersama..bergelak ketawa..tersenyum mesra..Aaaarrgghh..sungguh seksanya menyaksikan semua ini.

*****************

Ni surat apa ni??.." soal Adam
"saya nak resign.." balas ku dingin..

Tak sanggup rasanya aku menyeksa hati sendiri melihat kemesraan mereka saban hari..Lalu aku mengambil keputusan untuk berhenti..Memangla keputusan aku ini agak kebudak-budakan..Tapi apa harus aku lakukan??..Aku tak punya kekuatan untuk menghadapinya lagi..Kasih pertama di depan mata..Tapi sayangnya, kasihnya bukan milikku..biarlah aku membawa diri..

"awak nak tinggalkan saya??..sebab Kamil seorang awak sanggup ambil keputusan ni..??" soal Adam perlahan..matanya mula berkaca..

Terkejut aku bukan kepalang..mana dia tahu perasaan aku selama ini..Seingat aku, tak pernah pula aku kongsi rahsia hati ini dengan sesiapa pun..

"tak..bukan itu maksud saya..saya dah dapat tawaran sambung belajar.." jelas ku cuba menyembunyi kekalutan..

"saya tau awak kecewa sebab Kamil..tak mengapa lah kalau itu keputusan awak..Cuma saya nak awak tahu, saya sebenarnya dah lama memendam perasaan kat awak..Cuma waktu belum sesuai untuk saya meluahkan.." jelas Adam

Adam menaruh hati pada aku..?? sungguh aku tak percaya..Memang aku akui, dialah yang paling banyak memahami isi hatiku selama ini...dialah teman yang sentiasa bersama ku di saat susah mahupun senang.. namun sukar rasanya mengubah rasa kasih seorang sahabat kepada rasa kasih diantara seorang Adam dan Hawa...

"maafkan saya Adam..cinta awak terlalu suci..Berdosa rasanya menerima cinta awak.. Saya tak mampu menipu diri sendiri..Kasih saya pada Kamil belum luntur.." jelasku sebak

"tak apa lah Siti.. Saya tetap menunggu awak.. Walaupun saat itu nanti sudah terlambat.. Saya faham..cinta tak boleh dipaksa.. Manusia kadang-kadang lupa untuk menghargai sesorang yang ada dengan dia.. Tapi, bila dia kehilangan seseorang itu, dia akan menangis dan merindui sesorang itu sangat-sangat.. So, as someone to you..,saya nak awak menghargai seseorang tu sebelum awak tak akan dapat melihat, sentuh, nampak, rasa dan sayang seseorang tu sebab awak tak pernah tahu siapa yang akan sayang awak sehingga awak kehilangan dia.." luah Adam sebak..

Itu lah kata-kata akhir daripada Adam sebelum dia pergi menghadap Illahi..Adam terlibat dalam satu kemalangan sewaktu pulang menghantar pizza selepas meluahkan rasa hatinya padaku.. Kejam ke aku ni??..Aku kah penyebab kematian ini..??

Segala persoalan ini sering mengganggu lenaku..Benarlah kata-kata Adam..aku kini terlalu merinduinya..Kekesalan sering menghambat membelenggu diri..Untuk apalah mencurahkan cinta pada seseorang yang tak pernah menghargainya.. Maafkan saya Adam..

Tanah merah itu ku renung kembali..tiada lagi tangisan untuk Adam..Tasik hatiku telah kering..Bersemadilah dengan tenang di sana..Segala kenangan indah kita bersama tak kan ku biar ia berlalu..Selamat tinggal Adam..
posted by Penulisan2u @ 12:42 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
11 Comments:
  • At 18/5/09 12:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    menarik

     

  • At 18/5/09 1:44 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    SITI FATIMAH & ADAM SIDDIQ

     

  • At 18/5/09 5:30 PTG, Blogger BlacKherry said…

    ini biasa je, cinta yg tak nampak di depan mata..

    hanya nampak cinta dr muka, bukan hati...

    cuma inviroment sahaja yang berbeza..

    ikhlas komen nih..

     

  • At 19/5/09 6:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ala..bukan happy ending la.
    nway,okey

    :D
    ~myza2l~

     

  • At 20/5/09 3:11 PTG, Anonymous far_east said…

    sikebab...awk buat saya hampir menangis bila tau adam meninggal setelah meluahkan rasa.....same thing in my life

     

  • At 20/5/09 3:23 PTG, Blogger nothing said…

    this story actually interesting..
    but too short...
    penulis usually i think u ada idea nk mnulis..
    so keep it up..
    i support u...

     

  • At 20/5/09 5:31 PTG, Anonymous sikebab said…

    tq kat semua yg sudi berikan komen untuk cerpen ni..
    jasamu dikenang..heheheh

     

  • At 21/5/09 11:53 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    walaweh...
    sedih bangat...
    tertitis air mata ku....
    :(

     

  • At 22/5/09 11:41 PG, Anonymous nia said…

    cerita yg best..syabas my frenz...
    tapi klu dipanjangkan sikit pasti lagi menarik...

     

  • At 17/7/09 5:21 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ala cedihnye..
    x sempat adam bersama siti 2...

     

  • At 12/6/10 6:01 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice but too short..
    bru je nk eelim ckit..
    da aves..
    hehehe

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group