BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Mei 15, 2009
Cerpen : Jangan Kau lepaskan
Nama Pena : norain ishak

Huh! Bosannya aku menapak seorang diri untuk pulang ke kolej kediamanku. Kalau ada Ayu, boleh juga nak berborak,nak bergosip. Tapi sebaik sahaja tamat kuliah, abang angkat Ayu sudah menunggunya untuk keluar makan tengah hari. Ayu ada mengajak aku, tetapi segan pula aku nak kacau pasangan yang sedang hangat bercinta. Abang angkat Ayu ini pun satu, hari itu pula dia nak dating dengan adik angkat dia.

Cakap pasal abang angkat, tiba-tiba aku teringat kepada seorang abang senior di sini. Suka sangat dia membuli aku semasa minggu orientasi dua minggu yang lalu. Mentang-mentang aku budak baru, suka-suka je nak kenakan aku. Dek kerana itu, aku jadi populare di kalangan pelajar baru. Apa taknya, setiap aktiviti yang dijalankan pleh seniors, pasti abang senior itu memilih aku untuk mengambil bahagian.

Aku memang bengang betul dengan abang senior itu dan bila tiba satu permainanwaktu akhir minggu orientasi, aku nekad untuk membalas dendam. Aku tergelak seorang diri bila mengenangkan insiden aku membaling telur tepat pada mukanya. Habis wajah hensemnya dilumuri telur. Kesian abang…

Pin! Pin! Sebuah kereta MyVi putih berhenti di sebelahku. Cermin kereta diturungkan. Lalu aku menunduk sedikit melihat gerangan pemandunya.

"Abang Aliff?" kataku sebaik melihata abang senior yang aku fikirkan tadi. Aku terus menapak ke hadapan.

"Abang nak apa lagi? Tak puas-puas lagi nak buli saya?" kataku marah.

"Alin! Tunggu dulu. Abang nak belanja awak makan dekat luar sebagai tanda abang minta maaf dengan perlakuan abang dekat awak dulu," kata abang Aliff merayu pada aku. Aku mendengus perlahan. Nak terima atau tidak? Argh! Aku kena berkeras.

"Tak payah! Saya dah maafkan," kataku ringkas.


"Alin, please! Abang akan rasa bersalah kalau tak dapat belanja amak makan. Please!" rayu abang Aliff lagi. Aduh, kenapa lah hati wanita ini lembut sangat nak menerima ajakan abang Aliff? Lalu aku membuka pintu kereta dan masuk ke dalamnya dengan wajah serius. Abang Aliff tersenyum lebar lalu memulakan perjalanan.

"Awak budak sains hayat ke?" tanya abang Aliff memulakan perbualan.

"Ha'ah,"jawabku pendek.

"Duduk kat kolej 12?" tanya abang Aliff lagi.

"Ha'ah,"kataku lagi.

"Alin ni, jawab pendek-pendek je. Tak best la macam ni,"ujar abang Aliff.

"Habis tu nak jawab macam mana? Jawapan pada soalan abang tu memang kena pendek pun,"kataku dengan tegas.

"Alin taknak pun tanya abang ni budak course apa? Tinggal dekat mana? Umur berapa?" kata abang Aliff dalam nada merajuk.

"Okeylah. Saya tanya ya. Tanya panjang-panjang. Abang course apa? Student tahun berapa? Umur berapa?" tanyaku tak ikhlas.

"Haa.. macam itu lah. Abang budak engine. Last year student. Umur baru je 23. muda lagi," kata abang Aliff sambil tersengih-sengih.

"So?" kataku.

"So, abang taklah tua sangat nak kawan dengan budak 18 tahun kan," kata abang Aliff pula. Aku senyap. Abang Aliff pun kelihatan ketandusan idea unuk bersembang dek keranan sifat pendiamku yang datang tiba-tiba.

Beberapa minit kemudoan,kami pun sampai ke Restoren Syed yang terletak di Bangsar. Setelah pelayang restoren mengambil pesanan makanan, aku menghalakan pandangan ke luar restoren. Tak sanggup rasanya nak bertentang mata dengan abang Aliff .

"Alin nak tahu kenapa abang selalu suruh awak waktu orientasi?" tanya abang Aliff.

"Kenapa?" tanyaku semula.

"Abang suka tengok cara awak, reaksi awak. Kelakar gila abang rasa,"jawab abang Aliff lalu tergelak kecil.

"Oh, suka lah tengok saya macam tu. Ingat saya suka?" kataku sedikit marah.

"Abang rasa suka sebab abang suka awak kot. Alin kenalah bangga. Juniors lain beriya-iya suruh abang pilih dia orang waktu orientasi. Tapi, abang pilih awak juga," ujar abang Aliff lagi.

"Kenapa nak rasa bangga pulak?" tanyaku lurus bendul.

"Alin ni. Abang ni famous, lepas tu kacak pulak. Kalu awak nak tahu, kawan-kawan abang panggil abang ni Gambit UM tau!"kata abang Aliff lagi.

"Ye ke?"tanyaku lagi. Perasan betul mamat seorang ini.

"Itulah Alin. Tak sudi nak tengok muka abang ni. Awak lebih rela tengok kereta-kereta buruk kat jalan tu,"kata abang Aliff.

"Seganlah,"kataku ringkas.

"Kenapa nak segan pulak? Sekarang ni, abang bagi green light untuk Alin,"kata abang Aliff lagi. Lalu aku menghadap muka abang Aliff. Matanya penuh misteri. Hidungnya mancung. Bibirnya merah petanda tidak merokok. Kulit wajahnya bersih, barangkali lebih bersih dari aku. Aku terpaku seketika.

"Alin! Alin! Alin!"panggil abang Aliff sambil tangannya melambai-lambai di hadapan aku. Aku lihat ke atas meja. Makanan dan minuman sudah terhidang. Ya Allah! Malunya aku. Macam mana aku boleh langsung tak sedar yang aku merenung abang Aliff terlalu lama. Aku segera menjamah makananku menghilangkan gugup di hati.

***

Seperti hari-hari yang lalu, waktu malam pasti aku peruntukkan untuk mengulangkaji pelajaran. Ayu,rakan sebilikki faham benar dengan tabiat aku. Masuk jam 10.30 malam, barulah dia berani mengajak aku berbual.

"Alin,sekejap je kan masa berlalu. Hari ni aku rase dah sebulan kita duduk dalam UM. So, amacam, dah junpe kekasih hati?"ujar Ayu sambil tersenyum manja.

"Kekasih hati? Kau ingat kita ni dalam akademi mencari cinta ke?"kataku pula.

"Memanglah bukan akademi mencari cinta. Tapi kat sini kita kan jumpa dengan ramai orang. Takkan takde satu pun yang sangkut,"balas Ayu.

"Entahlah Ayu. Siapalah aku ni? Hidung tak mancung, pipi pula tersorong-sorong. Siapa lah nak sangkut dengan kawan kau ni," kataku merendah diri.

"Nak merendah diri pulak. Habis tu yang abang senior yang call kau tiap-tiap malam tu siapa?" tanya Ayu lalu mencubit lenganku. Sakit.

"Oh,tu abang Aliff,"jawabku pendek.

"Itu aku tahulah abanga Aliff. Tapi siapa dia pada kau? Abang angkat ke, boyfriend ke, apa ke?"tanya Ayu lagi.

"Aku dengan dia kawan je lah. Bukan macam orang tu,kata abang angkat, rupanya boyfriend. Uwekkk," ujarku menyindir Ayu. Wajah Ayu berubah masam.

"Sampai hati kau Alin perli aku. Aku merajuk. Baik kau pujuk aku sekarang,"ujar Ayu dalam nada sedih dibuat-buat. Aku bangun dari kerusiku lalu menghampiri Ayu di katilnya.

"Alalala..Buruk tau muka awak tu kalau merajuk. meh sini akak pujuk,"kataku bergurau sambil mengusap rambut Ayu.

"Taknaklah macam ni. Merajuk aku akan hilang kalau esok malam kau teman aku perg tengok konsert. Dia orang kata Gambit UM nak menyanyi esok. Jomlah Alin. Aku teringin sangat nak jumpa dia,"kata Ayu merayu-rayu padaku. Sejenak aku berfikir. Gambit Um? itukan abang Aliff. tak mahulah jumpa dia.

"Malas lah aku. Itu klon Gambit je,"ujarku selamba.

"Alin,jomlah,"

"Taknak!"

"Jomlah,"

"Taknak!"

"Jom,"

"Tak.."telefonku tiba-tiba berdering. Siapa lagi yang akan menghubungi aku pada waktu-waktu begini kalau bukan abang Aliff.

"Hello Alin!"

"Hello,"

"Alin,esok malam jangan lupa datang untuk konsert abang tu tau,"

"Saya tak minat konsert,"

"Alin, abang dah practise sungguh-sungguh tau semata-mata untuk awak. Kalau Alin tak datang, abang nak buat show pun takde semangat. Datang tau!"

"Ya lah,"

Perbualan tamat di situ. Dia terpaksa pergi.

"good news for you," kataku kepada Ayu.

"kau pergi konsert tu jugak kan?Yes!"kata Ayu penuh gembira. Aku tersenyum tawar. Hatiku tiba-tiba rasa berdebar.

***

Dataran Perdana Siswa dibanjiri dengan mahasiswa dan mahasiswinya. Ada yang datang bersama rakan, tak kurang juga datang bersama teman. Aku duduk di ruang paling depan dek kerana Ayu yang sibuk-sibuk nak melihat Gambit UM dengan jelas.

"Seterusnya, kumpulan yang akan membuat persembahan ialah, Gambit and the Gang!" kata pengantara konsert mini itu. Riak wajah Ayu jelas menunjukkan dia begitu teruja sedangkan aku rasa tak begitu selesa.

"Assalamualaikum semua!"jerit abang Aliff selaku vokalis bandnya. Aku naik hairan melihat pelajar yang kebanyakannya perempuan menjerit-jerit nama Gambit. Macam orang kena rasuk.

"Trimas untuk semua yang sudi hadir untuk mini concert kami. Okey,saya taknak buang masa. Kami akan meneyanyikan lagu dari kumpulan ALEXA berjudul Jangan Kau Lepaskan. Dan lagu ini saya nak tujukan khas kepada seseorang yang bermakna dalam hidup saya,"kata abang Aliff lalu menuju ke arahku. Abang Aliff menyuruhku berdiri.

"dan insan itu ialah saudari Alin binti Ammar,"sambung abang Aliff. Aku terkesima. Adakah aku sekarang berada di alam nyata atau fantasi? Mahasiswa dan mahasiswi kecoh bertepuk tangan sedangkan aku kaku begitu sahaja.

Peluklah diriku dan jangan kau lepaskanku
dan jangan kau lepaskanku darimu

Ku takkan pernah tertawa
Ku takkan pernah bahagia
Ku takkan pernah merasakannya
Bila kau tak di sini
Ku takkan pernah tertawa
Ku takkan pernah sempurna
Ku takkan pernah merasakanmu
Bila kau tak di sini
oh..

Izinkan aku berlutut mengharap kau tuk kembali
Izinkan aku berharap dirimu kembali
Dan kembali
Dan kembali lagi

Suara abang Aliff sememangnya sedap didengar. Tepukan gemuruh berkumandang. Rasa feeling habis apabila lagu itu ditujukan untuk aku. Benarkah aku bermakna untuk abang Aliff?

Sebaik tamat Konsert itu, abang Aliff datang menemui aku yang ditemani Ayu.

"Alin,terima kasih sangat-sangat sebab datang. Rasa enjoy sangat bila tengok Alin tadi," kata abang Aliff sambil tersenyum. Ayu kelihatan terkejut.

"Abang Gambit ni ke abang Aliff yang call Alin tiap-tiap hari tu?"tanya Ayu kepada abang Aliff. Aku tersengih.

"Yup, Alin tak cerita ya? Baguslah sebab Alin ni tak riak ade boyfriend hensem,"kata abang Aliff membangga diri. Aku menarik muka dengan kenyataan abang Aliff.

"Okeylah, saya dah datang,so saya balik dulu lah,"kata aku mengundur diri.

"Alin,ini untuk Alin. Awak pakailah benda ni bila awak bersedia nak jadi teman saya sampai bila-bila,"kata abang Aliff sambil menghulurkan sebuah kotak kecil berbalut merah. Alamak! Romantik pula abang Aliff malam ini. Aku sekadar mengangguk lalu mengajak Ayu beredar.Ayu beriya-iya meminta aku membuka hadiah itu. Lalu aku membukanya. Cincin?

***

Usia hubungan persahabatan aku dengan Abang Aliff sudah menjangkau 5 bulan. Aku seronok dapat mengenali abang Aliff. Kalau dulu,aku rasa menyampah dengan abang Aliff,kini tidak lagi. Sikapnya yang matang membuat aku rasa selesa. Setakat ini, aku belum pernah perang besar dengan abang Aliff. Mengingatkan kenangan bersama abang Aliff,aku tersenyum seorang diri.

"Eh! Ni apsal senyum sorang-sorang ni?" tegur abang aliff yang duduk di sebelahku di sebuah gazebo menghadap tasik UM.Kami berehat seketika setelah penat berjogging satu kampus.

"Saja-saja. Abang nak tahu tak? Saya kan tak pernah terfikir yang sekarang saya ada seorang sahabat karib lelaki,"kataku ikhlas.

"Really? Awak tak pernah bercinta ke zaman sekolah?"tanya abang Aliff.

"Never. Saya tak minat nak involve dalam bidang macam tu. Memerlukan komitmen dan saya rasa bukan masa nya lagi. Abang pulak macam mana? Mesti ramai girlfriend," tanyaku ingin tahu.

"Wah, bagusnya Alin punya prinsip. Abang macam tu jugak. Ramai yang mengorat abang,but at last abang pilih orang yang tak suka abang. Awak kan tak suka abang kan,"kata abang Aliff.

"Kenapa saya ya?"tanyaku lagi.

"Abang takde jawapan untuk soalan Alin. Ianya macam semulajadi. Orang kata macam love at first sight lah. Alin takde rasa macam tu?"tanya abang Aliff pula. Aku menarik nafas sedalamnya.

"Saya memang suka dekat abang Aliff. Tapi saya tak pasti sama ada saya just suka ataupun cinta,"balas ku pula.

"Abang faham situasi Alin. TApi kan, Alin tak rasa ke keadaan kita ni macam orang bercinta?"pertanyaan abang Aliff membuatkan aku menelan air liur. Aku tidak menafikannya. Aku sendiri keliru dengan status hubunganku dengan abang Aliff yang umpama teman tapi mesra.

"Abang, saya kadang-kadang takut nak jadi teman abang,"kataku dalam nada perlahan. Aku berdiri. Membuang pandangan ke arah tasik yang menghijau airnya.

"Takut? Kenapa?"tanya abang Aliff.

"Saya rasa macam tak sesuai je dengan abang. Abang kan famous, hensem, Gambit UM la katakan. Saya pulak budak perempuan biasa-biasa je,"kataku merendah diri. Abang Aliff berdiri di hadapanku dan matanya tepat memandang aku.

"Alin,bagi abang luaran tu tak penting. Abang tengok awak dah cukup sempurna. So, Alin jangan merendah diri,"kata-kata abang Aliff mengubat jiwa aku.

"Tapi, tahun depan abang dah start kerja. Waktu tu nanti mesti jumpa dengan orang lain. Saya pulak kena belajar bertahun-tahun pulak tu,"kataku lagi meluahkan kegusaran di hati.

"Alin,sejak abang mula-mula masuk UM,memang abang berniat nak cari teman bila abang dah belajar sampai tahun akhir.Memang target junior je la. Akhirnya,niat abang tu tercapai jugak. Sebab abang nak,bila teman abang tu dah habis belajar,dia tak payah susah payah nak kahwin. Abang nak kerja kuat,nak kumpul aset,beli rumah,beli kereta,so nanti teman abang tu cuci kaki je masuk rumah,"ujar abang Aliff panjang lebar. Aku tersenyum puas mendengar penjelasan abang Aliff.

"Tapi, abang boleh jamin lah tak cari siap-siapa kalau Alin kahwin dengan abang sekarang,"sambung abang aliff sambil tersengih nakal.

"Taknaklah! Orang lain pergi kelas bawak buku, saya pergi kuliah bawak perut. No way,"kataku pura-pura marah. Abang Aliff tergelak terbahak-bahak.

"Alin ni kelakarlah! abang rasa the main reason abang suka kat awak sebab awak ni penuh dengan sense of humour lah. Jarang tau peempuan kat luar sana tu buat lawak dengan boyfriend dia orang,"kata abang Aliff dalam gelaknya yang masih bersisa.

"Hish abang ni. Suka sangat dia,"kataku pula.

"Okey, Abang serius balik. Bila agaknya abang dapat tengok awak pakai hadiah abang tu?"tanya abang Aliff penuh mengharap.

"Kenapa? Dah tak boleh tunggu dah ke?"kataku lalu tergelak kecil.

"Taklah. Takut tak sempat nak tengok awak pakai. Minggu depan abang ade match hoki. Nanti datang tau,"ujar abang Aliff lembut. Aku mengangguk. Tiba-tiba hatiku rasa tak sedap dengan kata-kata abang Aliff.

***

Aku meluru masuk ke dalam wad dan mencari-cari katil abang Aliff. Itu pun dia. Abang Asyraff,rakan baik abang Aliff pun ada di situ.

"Abang Asyraff, doktor kata apa pasal abang Aliff?"kataku sayu.

"Alin banyak bersabar ya. Tadi doktor bagitahu abang yang abang Aliff mungkin koma seminggu, sebulan, setahun, ataupun selama-lamanya,"ujar abang Asyraff dengan tenang. Tika itu air mataku berjujuran menuruni pipi. Perasaan sedih yang amat menyelubungi jiwa aku.

Aku khuatir kalau-kalau aku tak akan dapat bertemu dengan abang Aliff lagi."Takut tak sempat abang nak tengok,". Ayat abang Aliff tempoh hari bermain-main di benakku. Adakah ini maksudnya? Tidak! Abag Aliff pasti akan sedar!

"Bangunlah abang Aliff. Hari tu abang kata nak tengok saya pakai cincin yang abang bagi. Saya dah pakai. Bangunlah," kataku sambil mengoncang-goncang tangan abang Aliff.Namun abang Aliff masih terbaring kaku.

"Alin,sama-samalah kita berdoa agar abang Aliff cepat sedar. Alin jangan lah sedih-sedih macam ni. Kalau Alin sedih, abang Aliff pun sedih. Jom abang hanatar Alin balik kolej,"ujar abang Asyraff memujukku.

"Alin sayang kat abang,"ucapku perlahan.Sejurus itu,aku mengekori langkah abang Asyraff.

***

Dua minggu sudah abang Aliff terlantar di wad. Setiap kali selepas tamat kuliah,aku pasti datang melawatnya dengan harapan abang Aliff sudah terjaga dari komanya. Entah kenapa,lain macam perasaan aku hari ini.

Sebaik sampai di ruang legar hospital,aku ternampak abang Asyraff lalu segera berlari anak ke arahnya.

"Abang Asyraff! Abang Aliff dah sedar ke?"tanyaku penuh mengharap. Abang Asyraff terdiam lama. Wajah sugul abang Asyraff buat aku jadi tak keruan. Cakaplah!

"Alin, abang Aliff..."

"Kenapa dengan abang Aliff?"teriak aku.

"Dia dah takde, Alin. Dia dah takde. Baru tadi jenazah dia dihantar balik ke Johor,"ujar abang Asyraff perlahan. Aku terkedu mendengar jawapan abang Asyraff. Lemah longlai aku sehingga terduduk di atas lantai. Aku sedih. Aku terkilan. Inikah jawapan yang harus ku dengar?

Abang Asyraff memapah aku yang umpama seperti orang lumpuh yang kurang upaya ke keretanya.

"Abang Asyraff, kenapa waktu saya dah mula sayangkan dia,kenapa dia pergi tinggalkan saya? Kenapa?" kataku tersedu-sedan. Terasa dunia tidak adil untukku. Abang Asyraff menjadi pendengar setia setia luahan perasaanku.

Aku tahu, aku harus kuat menerima takdir ini. Aku harus tabah dan aku redha dengan pemergian abang Aliff.

***

Pejam celik, pejam celik, 6 bulan sudah abang Aliff meninggalkan aku. Aku masih setia mencintai dan menunggu abang Aliff. Umpama orang gila, Ayu sifatkan aku seperti orang yang tidak dapat menerima hakikat. Ayu,kau tak menegrti diri aku. Bukan mudah untuk melupakan insan yang pertama bertakhta di hati ini.

Kalau abang Aliff masih ada,pasti hari ini abang Aliff akan memakai jubah graduasi sempena hari konvokesyennya. Tapi abang Aliff sudah tiada.

Diikutkan hati yang sedih,aku tak mahu menjejakkan kaki di Dewan Canseleri pada hari itu. Tapi atas arahan Presiden kelab,aku ditugaskan menjaga gerai cenderamata bersebelahan dewan gah itu.

"Assalamualaikum Alin,"ucap satu suara yang begitu dekat di telingaku dari arah belakang.Lalu aku segera menoleh.

"Abang Aliff!"jeritku perlahan. Bermimpikah aku melihat abang Aliff yang berdiri dihadapanku lengkap berjubah graduasi? Ternganga seketika aku dibuatnya.

"Alin,abang masih hidup,"ujar abang Aliff.

"Tapi,kenapa abang asyraff cakap abang dah takde?"tanyaku pelik.Aku pasti itu bukan lah roh jelmaannya. Memang itu abang Aliff yang sebenar.

"Alin,Alin. Abang buat macam tu sebab nak tengok sejauh mana awak sayang kat abang. Tak sangka, Alin sayang sangat-sangat lah kat abang ni.Actually waktu match tu,abang tercedera sikit je. Lepas tu,abang pura-pura koma. Rasa seronok pula dengar hari-hari awak cakap sayang kat abang. Abang rindu pulak nak dengar," ujar abang Aliff tersenyum padaku.

"Jahatnya abang ni. Dari dulu samapi sekarang suka nak kenakan saya. Tak sukalah macam ni!"kataku geram.

"Tak suka pun, Alin still pakai kan cincin abang tu,"kata abang Aliff sambil menjeling ke arah cincin yang masih tersemat di jariku. Aku tersenyum malu.

Ya,aku percaya setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya. 'Kematian olok-olok' abang Aliff mengajar aku menjadi insan yang lebih sabar,lebih tabah dan lebih penyanyang dalam mengharungi takdir hidup.Moga hubungan aku dengan abang Aliff sentiasa berada dalam kedamaian..
posted by Penulisan2u @ 12:44 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
28 Comments:
  • At 15/5/09 1:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gile..

     

  • At 15/5/09 2:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow dahsyat arr...kalu sy jadi alin for sure da kena tumbuk mamat 2...but best la cia nie...

     

  • At 15/5/09 2:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    terkejut beruk den..
    haha

     

  • At 15/5/09 2:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wow dahsyat arr...kalu sy jadi alin for sure da kena tumbuk mamat 2...but best la cia nie...

     

  • At 15/5/09 2:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    belasah je mamat hampeh tu!

     

  • At 15/5/09 2:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    boleh mati olok2,nasib baik tak mati benar kalu tak nyesal.Anwy nice story luv it..

     

  • At 15/5/09 11:04 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahahaha..blh lak wat lawak cmtu kat gf die.

    haha..lame plak tuh..hosp tu bg plak si aliff ni koma tipu2..haha..

    but,nice try!

     

  • At 16/5/09 12:28 PG, Anonymous nurwa said…

    hahaha dah boleh agak dah
    si aliff tu mesti nk tgok alin pkai cincin tu
    so, die plan cm gitu..huhuhu
    ala2 cite ali setan..

     

  • At 16/5/09 1:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klakar citer ni.....

     

  • At 16/5/09 5:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hehe..geram gak tp sweet..

     

  • At 16/5/09 5:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mybe ni hosp mak bapak abg aliff kot.
    2 yg kasi koma olok² ni.

    ~myza2l~

     

  • At 17/5/09 2:16 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salu je cite ceni...

     

  • At 17/5/09 5:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nsb baik lah xde alin tu lak yg koma pas t'kejut tgk aliff tu idup lg...huhu...

     

  • At 17/5/09 3:40 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gyle klu aq ase cm nk mati jek tekezut..
    ad0ii

     

  • At 17/5/09 10:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha...
    nak gelak la baca citer nie...
    kelakar....
    tapi yang penting bez...

     

  • At 18/5/09 1:34 PG, Blogger norain ishak said…

    salam sumer pembaca..
    terima kasih kena sudi mebaca karya yang tak seberapa..
    trime kasih atas pujian dan kritikan yang diberikan..

     

  • At 21/5/09 2:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    but sepnjg 6bln ide "xde" tuh yg bajet g johor tuh..die g mne?die da hbs blaja ker?...but konvo die 6month later kn..cm pelik ket..btw,nice love story..best wokkk...

     

  • At 22/5/09 12:09 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha....
    papehal sweet n sour...
    ngeee~~~
    xyah la susah nk olah cter ni blik...
    pe yg writer wt tue lah yg
    terbaek....:DD

     

  • At 22/5/09 12:10 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ada ke patot???
    naseb bek tak mati betul...
    punyer le aku feeling..

    btw...mmg bez

     

  • At 22/5/09 11:53 PTG, Anonymous nurmujahidah said…

    salam ziarah..cerita yg menarik, suspens je..
    tahniah! teruskan menulis. k, jemputlah ke teratak saya ye

     

  • At 23/5/09 9:35 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hish kjam btol aliff ue..
    klo sye jdi alin ue mang da kne tmbok mke alif ue..
    haha~
    nwy nice story..

     

  • At 24/5/09 11:22 PG, Blogger norain ishak said…

    salam..
    terima kasih kerana sudi membaca..

     

  • At 4/6/09 4:49 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    belasah je aliff tu.
    nasib baik olok2.
    kalu betul2 padan muka dia.

     

  • At 6/6/09 7:07 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Best, not bad :-)

     

  • At 13/6/09 3:24 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    blh pulak aliff buat cam tu semata-mata nak tengok alin pakai cincin yg dia bagi. buatnye dia mati btol2, x ke haru jadinye..ish3

     

  • At 13/6/09 5:43 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    besh sgt citer nie
    agi2 sy nie pon still dak asasi
    mmg feeling abislar
    caiyok2 next time ley wat agi besh

     

  • At 14/6/09 9:14 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahh..!!best giler citer nie...wt suspen jer...
    tp...it's best story..

     

  • At 19/1/12 5:41 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bestt...de story...cite nih so gooodd

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group