Kehidupan
adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran
kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai.
Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu,
manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat.
Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung
jawabkan pada kemudian hari.
Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan
kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa
kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali.
Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat
jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog
sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan
penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun,
dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan
akhlak dan jati diri insani.
Aku sedang menyalahkan diriku sendiri kerana waktu sudah pun malam tetapi aku masih belum ketemu rumah Kisha. "Betullah aku ni! Dahlah tak pernah memandu kereta langsung sejak aku baru dapat lesen dekat Singapura. Ni, sengaja pulak aku nak cari pasal memandu sorang-sorang dari Singapura hingga ke Melaka! Kalau dekat takpe jugak" Padanlah dengan muka aku ni sebab nak tunjuk "Terorr" pun tak kene tempat."
Aku pun tidak berapa pasti dimana aku berada tetapi yang pastinya aku tahu yang aku kene cepat melangkah keluar dari keretaku. Kalau tidak, habislah udara di dalam keretaku yang akan tercemar dengan toksin gas. Dahlah, alat hawa dingin di keretaku rosak, tingkap keretaku juga tunjuk mogok. Kalau aku tak keluar kereta untuk membuang gas-gas didalam badanku , sudah tentulah, udara didalam keretaku ada tercemar. Bisik hatiku sambil tertawa.
Tiba-tiba pula, perutku membuat ragam. "Aduh! Kenapalah perut aku ni buat hal sekarang? Klau ye pun, tunggulah...sampai aku dapat jumpa rumah Kisha.Sakitnya perutku ini, ni mesti pasal aku dah ngatah lauk lemak cili padi siang tadi."Keluh diri ku. Tanpa berlengahkan masa, aku mempercepatkan langkahku untuk mecari tandas yang terdekat sambil tanganku memegang perutku yang sakit.Namun, usahaku sia-sia sahaja kerana tiada tandas yang dapat aku temui. "Ee....e... geramnya, kenapalah bila aku tengah "Desperate" nak cari tandas ni, tapi tak ada satu tandas pun. Tapi kalau aku tak perlukan tandas, berduyun-duyun ada!"Jerit hatiku.
Aku meneruskan misiku untuk mencari tandas sambil mengimbas kembali kisah siang tadi dimana aku dimana aku telah membubuhkan lebih dalam 10 cili padi kedalam lauk lemak cili padi untuk sarapan pagi. " Tulah, degil sangat, taknak dengar cakap mak yang menyuruh aku mengurangkan cili padi semasa memasak lauk tersebut kerana dia tahu yang perut aku ini memang sensitif." Getus hatiku. Namun, aku memang seorang yang tidak makan saman kerana aku memang tidak boleh berpisah dengan makanan ynag pedas. Sebutkan apa sahaja jenis masakan dan makanan. Dari mi sup, roti canai, sup ayam. Semuanya akan aku bubuh dengan cili padi supaya semua masakan aku itu akan menjadi lebih "Success" lagi.
Ouch....!Tanpa aku sedari, aku terjatuh apabila aku terlanggar dengan seseorang ini hingga menyebabkan buku-buku dan peralatan tulis dia terjatuh dan berseparan disana-sini. Memang sudah personaliti diriku ini yang Ego dan tidak suka mengaku salah walaupun aku tahu yang aku memang bersalah dalam hal ini. Aku segera bangkit dan mula melemparkan kata-kata geram kepadanya.
"Oi! Apa ni, tak nampak orang ke?" Tetapi dalam hatiku ini menyesal pulak aku bertanyakan soalan itu kepada dia kerana baru aku teringat yang aku ni memang "camouflage" dengan waktu malam. Maklumlah kulitku ini memang terlampau "cerah" sangat. Sebab itulah orang selalu terlanggar denganku di tempat-tempat yang gelap dan terutamanya pada waktu malam. "Jalan ni besar-besar tapi kau masih jugak nak jalan dekat sini.... Sengajalah tu?......" Belum sempat aku menghabiskan kata-kataku, lidahku menjadi kelu tidak terkata apabila aku sedari orang yang telah aku langgari adalah seorang menusia.
"Yelah, memanglah aku terlanggar dengan manusia, kalau tak, takkan aku terlanggar dengan binatang pulak? Ini bukan dekat taman haiwan!". Jerit hatiku.Lelaki yang telah aku langgari ini memang unik dan lain dari apa yang pernah aku lihat selama ini. Kerana keunikkan dirinya jugaklah ia telah dapat mengubati perutku yang sakit sebentar tadi jadi tak payah lah lagi aku nak mencari-cari dimana tandas yang berdekatan disini."Apasal eh sakit perutku tiba-tiba je pulih bila bertentang mata dengan mamat ni?Peliknye...." Apabila aku sedang asyik melayan fikiranku, aku tidak sedari bahawa di telah memanggilku.
Mamat itu: "Maafkan saya sebab terlanggar awak tadi. Saya tak sengaja." Aku: "Eh, takpe, takpe. Saya yang salah terlanggar dengan awak." (Dah kenape dengan aku ni? tadi beriya-iya nah tak nak mengaku salah tapi bila dah jumpa dengan mamat ni terus mengaku salah. He..he.. ) Mamat itu: Awak ok ke? Aku: Saya ok, memang dah terlebih ok sangat sampai perut saya yang sakit tadi pun dah Ok.(Oops...ape yang aku cakap ni?) Mamat itu: Ape cik cakap tadi? Aku: eh... takde ape-ape ah...(tersenyum) Mamat: Nama cik siapa? , tinggal dekat mane? , orang sini ke? Ape buat malam-malam dekat sini? Aku: Banyaknya soalan awak. Tanye saye macam nak buat survey pulak.. Nama saya ialah Rahsia. Saya dari Singapura tetapi datang sini nak cari rumah kawan saya tapi tak jumpa-jumpa. Nama die, Kisha. Saya sebenarnya jalan daerah sini pasal nak ca.... cari.... Mamat: cari ape? Aku: Cari..... Awak..... ye..ye.. cari awak.( Ape aku merepek ni! Yelah, takkan aku nak cakap dekat die yang aku tadi tengah "desperate" nak cari tandas? Jatuh saham aku..he..he) Mamat: cari saya? Aku: Saya nak cari orang untuk tanya arah ke rumah kawan saya tu.. Mamat: Oh...ape alamat die? Aku: 15 Jalan Manggas.... Mamat: Jalan Manggas? Aku: Tak....tak.... maksud saya.. Jalan Mangga.(tersasul lah pulak aku ni bila berdepan dengan mamat ni) Mamat: Apa kata kalau saya hantar awak ke rumah kawan awak tu? Aku: Ape! Awak nak hantar saya? Boleh percaya ke dengan awak ini?Jangan-jangan awak ini pembunuh misteri, perompak ke? (Alamak, tak baiknya aku berburuk sangka dengan mamat ini.) Mamat: Kalau awak tak percayakan saya, tak ape ah saya pun tak salahkan awak. (Kalau dia tak hantar aku, sampai besok pagi pun belum tahu aku jumpa rumah Kisha tu. ) Aku: Baiklah, awak pandu kereta saya dan hantar saya dekat rumah kawan saya. Tapi..... ada syarat. Mamat: Lah... saya nak tolong awak, awak nak kasi saya syarat pulak? Aku: Iyelah, untuk keselamatan diri katakan. Mamat: Baiklah, apa syarat dia? Aku: Saya nak tengok kad pengenalan awak.
Selepas aku melihat kad pengenalan Mamat itu, aku pun menelefon Kisha. Kring, Kring... Aku: Hello, Kisha ke? Kisha: Ye, Kisha sini. Kau kat mane? Dari tadi tak sampai-sampai lagi. Aku: Kejap lagi aku sampai. Aku sesat tapi sekarang ada satu mamat ni nak hantar aku kat umah kau.. Tu sebablah, aku nak kasi kau name die dengan numbor kad pengenalan die. Jadi, kalau aku tak sampai umah kau lagi 2 jam, kau buat laporan polis tau! Kisha: Oi! Tak pernah dibuat orang sey..Oklah, apa name dia? Aku: Muhammad Mishbahudin Bin rahmat Kisha: He..he... Aku: Ape yang kelakar sangat ni? Kisha: nanti kau sampai sini, aku ceritakan ok? Jangan risaulah...kau akan selamat sampai ke rumah aku. Aku: Ade-adejelah kau ni... Ok,then, bye.
Aku pun menyuruh mamat itu mengikutiku dari belakang untuk mendapatkan keretaku yang telah diletakkan di bahu jalan. Namun, lelaki itu mengatakan bahawa dia akan berjalan di depan dan aku akan berjalan di belakangnya. "Mamat ni, nak buat lawak ke?tu kan kereta aku, jadi patutnya, aku yang jalan depan untuk tunjukkan arah."Bisk hatiku.
Hatiku bertanya-tanya mengapakan dia tidak mahu berjalan di belakang. Aku percaya ada makna yang tersirat disebaliknya. Aku berasa sungguh pelik sekali pada waktu itu kerana aku tidak pernah bertemu dengan seorang lelaki yang berkata demikian.Pada mulanya aku beranggapan bahawa dia mungkin seorang yang penakut kerana die tidak mahu berjalan di belakang. Namun, aku tahu bahwa anggapan aku adalah salah kerana hatiku mengatakan dia bukan lelaki demikian.
Semasa mamat itu sedang memandu keretaku untuk menghantarku ke rumah Kisha, aku pun mengambil peluang untuk berfikir dengan lebih dalam lagi mengapa dia ingin berjalan di depan dan menyuruh aku berjalan di belakang. Akhirnya, aku dapat mencari jawapannya juga tanpa bertanya kepada mamat itu.
Baru beberapa minit sahaja aku mengenali mamat ini tetapi dalam masa sesingkat itu jugalah aku telah dapat mengenali peribadi lelaki ini melalui tindak-tanduknya. Aku memang begitu terpesona dengannya. Bukan kerana rupanya kerana dia tidaklah sekacak pelakon-pelakon Holywood ataupun Bolywood. Tetapi aku dapat merasakan ketenangan apabila meilhat mukanya. Mungkin ketenangan yang terpancar dimukanya juga telah membuat sakit di perutku pulih. Namun, aku memang tabik dengan keindahan adab yang dimiliki oleh mamat ini. Perlakuannya menunjukkan bahawa dia memang seorang yang mempunyai ilmu agama yang dalam. Cara dia berpakaian juga bebeza dengan banyak kenalan lelakiku yang rata-rata memakai T-shirt, seluar Jeans ketat dan seluar pendek. Sebaliknya, mamat ini memakai jubah labuh.
Sedang aku asyik mengelamun dan memikirkan tentang mamat yang sedang memandu di sebelahku, aku tidak perasan bahawa dia sudah memberhentikan keretaku.
Mamat: Awak, kite dah sampai kat rumah kawan awak. Aku: Terima kasih... Belum sempat aku meneruskan perbualanku dengan mamat itu, Kisha pun keluar dari rumahnya. Kisha melemparkan senyuman kepadaku dan mamat itu. Aku: Awak, nak balik umah naik apa? Kesian awak, malam-malam ni susah nak dapat teksi. Mamat: saya nak naik tangga ni..(sambil tersenyum) Aku: Huh? Kisha: Takpe-takpe, aku ceritakan nanti. Kisha pun menyampuk perbualan aku dengan mamat itu. Kemudian, Kisha mengajak aku duduk diserambi rumahnya.
Aku: Yang kau dari tadi tu, tersenyum je macam kerang busuk tu apasal? Kisha:ha..ha..kau tahu siapa mamat tadi tu? Aku: Aku tahulah,kan tadi aku dah bilang kau, nama dia, Muhammad Mishbahudin Bin rahmat. Kisha:ha..ha..kau masih ingat lagi tak masa kita tengah kecik-kecik dulu? Kita mandi dekat sungai, main masak-masak dan yang tak dapat aku lupakan bila kau kena kacau dengan budak-budak nakal dari kampung seberang. Aku: Yes..Aku ingat. Kisha:Kau masih ingat lagi budak lelaki yang ada rambut "Flat Top"? alah...Lelaki yang kau suka sangat sebab kau kate die "Cute" dan die selalu tolong kau masa kau kene kacau tu... Aku: Yes, aku ingat... Kisha.. That is the guy just now! Aku: Kau biar betul?macam mana kau tahu? Kisha: Mestilah aku tahu sebab dia itu abang angkat aku. Mak bapak aku ambik die jadi anak angkat bila dapat tahu yang mak bapak die meninggal dalam kemalangan jalan raya dekat kampung seberang. Aku: Kau serious? Kisha: Ya.(tersenyum) Aku: Sebab tulah eh. Kau tak risau pasal aku bile aku balikdengan die.Kecik sungguh dunia ini. Aku tak sangka dapat jumpe dengan die lagi semenjak die berpindah ke kampung lain. Kisha: Kalau dah jodoh, tak kemana Cik Rahsia oi..... Aku: nasib baiklah, aku sakit perut tadi, kalau tak, mungkin aku tak terserempak dengan die.Terima kasihlah cili padi.. Ha..ha.. Kisha: Cili Padi apa pulak ni? Aku: biarlah ia menjadi rahsiaku..(tersenyum)
Cerita ini adalah rekaan semata-mata.. Semoga anda semua terhibur dan dapat mengambil mesej yang tersirat disebalik cerpen pertama saya ini.
tetibe je abis .tp laki tu kire baik r sbb srh pempuan tu jln kat blkg dia
Catat Ulasan
TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan
"Dia
hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana
kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya.
Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince
Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu
dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia
langsung tidak percaya dengan sumpahan yang
dikatakan berkaitan dengan Carta Prince
Charming.
"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng
ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri
bunian? Puteri lindungan bulan?”
Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola
Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul.
Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang
dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince
Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara
mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.
Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang,
tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke
lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan
cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada
kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak
panjangkan cerita sampai beratus muka surat
semata-mata nak cari Prince Charming!
Tajuk:
Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer
Harga:
RM19.90
Ulasan:
NOVEL
HANGAT DIPASARAN
Pertemuan
pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria
malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin
resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci
ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.
Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis
itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai.
Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina
ada agenda yang tersendiri.
Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap
Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih
yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria,
Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.
Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai
sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami
tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang
ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?
Penulisan2u
sedang
berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik.
Antara novel yang sudah di terbitkan
2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan
membina, pada setiap karya cerpen / novel di penulisan2u akan
menerima hadiah sebuah NOVEL.
•
Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja.
( klik disini
)
•Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan
kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip
anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan
sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut:
Manuskrip@karyaseni.my
•KarnaDya Solutions Sdn
Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita
yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan?
hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan
manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih
dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut (
klik disini )
•NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati
menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka
layak menjadi penulis yang versatil, menghantar
manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda
terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik
Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum
diluluskan untuk terbitan.
(
klik disini )
•Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita
yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan?
Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah
menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut (
klik disini )
•
Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar
kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk
diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di
Malaysia.
Jika
anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin
menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami
ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21.
( klik disini)
•
tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi,
pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di
http://istimewa2u.blogspot.com
•
Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video
ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online,
radio-radio dakwah, layari di
http://dakwah2u.blogspot.com
•
Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online,
surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1,
tv2,tv3 dan lain-lain. layari di
http://mymedia2u.blogspot.com
•
Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak,
lucu dan kelakar. layari di laman
http://kelakar2u.blogspot.com
•
Laman web
syarikat penerbit novel Creative
Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.cesb.net.my
•
Laman web
syarikat penerbit
Kaki Novel
Enterprise. Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.kakinovel.com
•
Laman web
syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd.
Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.nbkara.com.my
•
Laman web
syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd.
Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.bukuprima.com.my
•
Laman web
syarikat penerbit novel
jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.jemariseni.com
•
Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd
(alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21
layari di
http://www.alaf21.com.my
•
Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru layari di
laman
http://www.fajarnovels.com.my
Kata Kunci
koleksi novel, koleksi novel
cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik,
novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen
cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru,
teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen
melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram,
cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online
Malaysia Group
Blog
Koleksi
Cerpen & Novel proudly powered by Blogger. Best display view 1024x768.
Google Inc
Koleksi Cerpen
& Novel dari Malaysia, Indonesia, Singapore & Brunei
ek'elee..da abes ke??