BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, April 19, 2009
Cerpen : Suratan atau Kebetulan
Nama Pena : Khairunnisa Ibharah

Usianya baru sahaja mencecah dua belas tahun. Namun demikian, kanak-kanak yang diberi nama Ahmad Saiful Zaim itu sudah pun melalui kehidupan yang penuh dengan pancaroba.

Kemiskinan yang dihadapinya mengajar dia erti kesusahan dan hidup berdikari. Lagi-lagi dia terpaksa menerima takdirNya apabila ibu yang tercinta lumpuh akibat mengalami demam yang begitu panas sehingga mengakibatkan kedua-dua belah kakinya lumpuh.

Namun demikian, kemiskinan tidak mengalang mereka sekeluarga bersujud padaNya. Setiap hari, mereka akan bersolat secara berjemaah lima kali sehari. Pada setiap malam pula, mereka berzikir dan solat tahajud dan juga solat hajad, memohon agar Dia memurahkan rezeki mereka.

Setiap pagi, di sekolah, Zaim akan menunaikan solat sunat Dhuha di surau sekolah pada waktu rehat. Baginya, dengan menunaikan solat sunat Dhuha, hatinya kian tenteram. Dia mengharapkan Dia memurahkan rezekinya dan meringankan ujian yang dia dan keluarganya hadapi.

Zaim merupakan seorang pelajar yang pintar. Meskipun begitu, kemiskinan yang dihadapinya menyebabkan dia tidak mampu membeli buku-buku selain buku teks yang diberi pinjaman oleh pihak sekolah.

Di sekolah, dia begitu mengagumi dan menghormati cikgu Bahasa Melayunya, Cikgu Abdul Manaf. Cikgu itu adalah seorang guru yang tegas dan bertanggungjawab.

Cikgu Manaf sudahpun berkahwin selama empat tahun lamanya. Akan tetapi, dia masih belum dikurniakan cahaya mata. Isterinya yang enggan memiliki anak adalah seorang wanita yang sibuk dengan persatuan wanita yang diketuainya an kerjanya sebagai seorang usahawan. Isterinya jua membela seekor kucing yang diberi nama Comel. Puas dipujuk oleh Cikgu Manaf supaya mereka berdua memiliki anak tetapi isterinya bertekad dan mengatakan bahawa Comel si kucing itu telahpun dianggap seperti anaknya sendiri.

Suatu petang, selepas waktu persekolahan tamat, Zaim diganggu oleh Daniel, kawan sebayanya dan dua orang pelajar yang lain. Kerepek-kerepek yang ingin dibawa ke gerai-gerai untuk dijual dicampakkan ke dalam sawah oleh Daniel.

"Budak miskin, sekarang ni apa yang kau nak buat? Kerepek-kerepek tu semua tak bolah nak jual. Apa cerita? " Daniel mula mencari masalah dengan Zaim. Zaim Cuma membisu. Dia mendidik hatinya agar bersabar dan tabah menghadapi segala hinaan yang bakal terlantar padanya dari mulut tiga orang rakan sebayanya.

"Kau ada perasaan ke tak ni?! " seorang lagi rakan Daniel, Umar mula hilang sabar dengan Zaim. Dia menarik Zaim dengan memegang kolar baju Zaim. Buku lima ditunjukkan pada Zaim.

Daniel dan Salim terkejut akan tindakan drastic yang ditunjukkan Umar.

"Sabar, Umar. Biar aku yang uruskan, " Daniel menenangkan Umar. Umar perlahan-lahan melepaskan peganganya pada kolar baju Zaim dan meleraikan buku limanya. Dia mendengus. Zaim membetulkan kolar bajunya.

Tiba-tiba, tanpa diberi amaran, sebuku penumbuk singgah di muka Zaim. Zaim mengaduh kesakitan. Dia mengusap bahagian pipinya yang terasa sakit ditumbuk.

"Amacam dengan penumbuk aku? Sedap? Nak lagi? " Daniel menguji kesabaran Zaim. Zaim tidak mampu lagi untuk menahan kesabarannya lagi.

"Kali ini, kau bakal rasa keenakan tumbukan aku, " Zaim akhirnya membuka mulut lalu menghadiahkan sebuku tumbukan hangat di muka Daniel.

PO!!! Kuat tumbukan itu. Daniel mengaduh kesakitan sambil mengesat darah mengalir pada bibirnya. Salim dan Umar yang melihat Daniel menerima sebuah hadiah yang begitu beracun, serta-merta membelasah Zaim. Zaim yang tidak mahu membiarkan dirinya dibelasah, cuba untuk mempertahankan dirinya. Biarpun begitu, dia akhirnya tewas dalam pertarungan itu. Dia dibelasah dengan teruk sekali.

Setelah puas membelasah, mereka bertiga berlalu pulang. Hati mereka berasa tenang. Sekurang-kurangnya mereka telah membalas perbuatan berani tumbuk Zaim.

Zaim pulang ke rumah dengan penuh lebam di mukanya. Ibunya yang duduk di atas kerusi roda yang dibeli oleh jiran mereka, terus menuju ke arah Zaim.

"Kenapa ni, sayang? Gaduh? " ibunya bertanya dengan penuh kerisauan. Zaim hanya membisu. Sementara kemudian, ayanhnya muncul mendekati mereka.

"Gaduh? "giliran ayahnya pula bertanya padanya. Wajah ayahnya yang garang dan serius menyebabkan dia berasa takut dan bimbang untuk memandang wajah ayahnya. Kali ini tertunduk memandang lantai.

Tiba-tiba pintu rumah mereka diketuk. Semua mata mereka tertumpu ke arah pintu.

"Siapa pula yang dating dekat-dekat senja ini? " ayahnya merungut. Dia membuka pintu.

"Assalamualaikum, Pak Karim, " ayah Daniel, Pak Syafiq menyapa ayah Zaim. Di sebelahnya, kelihatan Daniel sedang menahan kesakitan di bibirnya.

"Waalaikumussalam, Pak Syafiq. Jemput masuk, " Pak Karim menjemput Pak Syafiq dan Daniel untuk melangkah masuk ke dalam rumahnya yang kelihatan usang. Pak Syafiq yang tidak mengendahkan keusangan rumah itu masuk ke dalam rumah manakala Daniel yang sememangnya jijik melihat keadaan rumah yang sangat daif itu, mahu tak mahu, dia terpaksa menjejakkan kaki ke dalamnya. Mereka duduk di atas kerusi rotan.

"Apa hajat Pak Syafiq datang ke rumah saya hari ini? " Pak Karim bertanya pada Pak Syafiq.

\"Pak Karim nampak tak lebam-lebam kat muka anak saya ni? Semuanya pasal anak Pak Karim yang sorang ni."

"Anak saya? Apa yang Zaim dah buat? " Pak Karim bertanya kehairanan. Rasa tidak percaya bahawa anak tunggalnya terlibat dalam kes pergaduhan.

"Pak Karim, muka anak saya ni lebam-lebam. Anak kamu yang sorang tu yang buat anak saya macam ini."

Pak Karim memandang Zaim yang berdiri di sebelah kerusinya. Lalu dia bangun dari tempat duduknya dan menuju ke biliknya untuk mengambil sabatang rotan. Sementara kemudian, dia kembali ke ruang tamu dengan sebatang rotan dalam genggamannya.

"Ini ke yang abah ajar selam ni? Abah tak pernah ajar anak ayah belasah orang, " tangannya menyebat Zaim beberapa kali dengan kuat di hadapan kedua-dua tetamunya. Daniel tersenyum. Lega rasanya apabila melihat Zaim disebat. "Padan muka kau, Zaim! Rasakan kemanisan sebatan tu, " Daniel berbicara dari hati.

"Abah, Zaim berani sumpah atas nama Allah yang Zaim tak mulakan kalau dia tak cari pasal dengan Zaim, mesti Zaim tak belasah dia, " Zaim membela diri. Sebatan demi sebatan diberikan di seluruh anggota badan Zaim. Zaim mengaduh kesakitan. Daniel terus melihat adegan itu sambil tersenyum. Tapi lama-kelamaan dia berasa serba-salah.

"Pak Karim, jangan sebat dia lagi, " ayat itu terlantar secar tiba-tiba dari mulut Daniel. Serta-merta sebatan itu diberhentikan Mak Yah, ibunya yang dari tadi melihat Zaim disebat mengalirkan air mata. Dia menarik tangan Zaim merapatinya. Kelihatan Zaim cuba menahan kesakitan. Air matanya bergelinang.

"Kenapa kamu cakap macam tu, Daniel? Dia memang patut kena sebat. Biar dia sedar, " Pak Syafiq membuka mulut. Aneh rasanya apabila mendengar kata-kata belas kasihan yang dikeluarkan dari mulut Daniel.

"Hhhmmm……sebenarnya…….sebenarnya, " Daniel gugup sepertinya dia ingin menceritakan sesuatu.

"Sebenarnya apa? " Pak Syafiq bertanya. Semua mata masih tertumpu pada Daniel yang seakan-akan merahsiakan sesuatu.

"Sebenarnya, semua ini salah Daniel. Daniel yang mulakan dulu. Daniel campak kerepek-kerepek yang Zaim nak jual petang tadi ke dalam sawah. Waktu tu, Daniel dengan Salim dan Umar. Kami menguji kesabaran Zaim. Kami yang cari pasal."

Pak Karim tergamam. Rotan yang berada di dalam genggamannya terlepas. "Apa yang telah aku lakukan? Kenapa aku lebih percaya pada kata-kata orang lain berbanding anak aku sendiri? Ya Allah, ampunilah aku."

Pak Syafiq terkejut. Dia berasa kecewa dengan sikap anaknya. Tak pernah dia mengajar Daniel mencari masalah dengan orang lain sehingga timbulnya pergaduhan.

"Pak Karim, maafkan kesalahan anak saya. Minta maaf sangat-sangat," Pak Syafiq memohon maaf. Kemudiannya mereka berdua berlalu pergi setelah mendapat keizinan daripada Pak Karim. Pak Syafiq beredar dengan perasaan malu.

Pak Karim memandang Zaim yang berdiri di sebelah ibunya. Dia kelihatan seperti menahan kesakitan yang dialaminya. Pak Karim menghampirinya.

"Mari, abah sapukan ubat kat luka-luka tu."

Zaim menurut kata-kata ayahnya. Sewaktu diubati, dia menahan kesakitan. Kali ini air matanya mengalir. Rasa sakit yang dialaminya hanya Tuhan sahaja yang tahu.

"Zaim, abah minta maaf ya. Abah terlalu ikutkan emosi ayah." Pak Karim meminta maaf.

"Tak apalah, bah. Bukan salah abah pun."

Esoknya dia berangkat ke sekolah seperti biasa. Ramai yang bertanyakan tentang luka-luka yang terdapat pada tubuh badannya. Namun begitu, dia cuma mengatakan bahawa dirinya terjatuh di ladang getah. Syukurlah mereka tidak banyak bertanya.

Di akhir persekolahan, seperti biasa, dia akan membantu Cikgu Manaf mengangkat barang-barangnya ke kereta. Pada hari itu dia berasa pelik. "Mengapa Cikgu Manaf batuk-batuk? " soalan-soalan itu ligat bermain di mindanya.

"Cikgu, kenapa cikgu batuk-batuk hari ini? Sebelum ni pun sama. Cikgu sakit ke? " soalan itu diajukan pada Cikgu Manaf selepas mereka tiba di tempat letak kereta Proton Satria milik Cikgu Manaf.

"Cikgu ok. Tak ada apa-apa la. Biasa la ni,"Cikgu Manaf menjawab soalan itu dengan ringkas. Zaim mengangguk. Dia bersalam dengan Cikgu Manaf lalu melangkah pergi dari situ setelah mengucapkan terima kasih.

Cikgu Manaf terbatuk-batuk. Sapu tangan yang dipegangnya, ditekup ke mulutnya. Kemudian dia mengalihkan sapu tangan itu. Dia beristighfar panjang saat melihat darah yang kelihatan di sapu tangan yang berwarna putih itu.

Hari itu, Zaim pergi ke sekolah seperti biasa. Luka-luka di tubuh badannya beransur pulih. Akan tetapi, dia berasa seperti ada sesuatu yang tidak kena namun dibiarkannya.

Setibanya di sekolah, dia mendapat tahu bahawa Cikgu Manaf tidak dapat hadir ke sekolah kerana terlantar di hospital akibat menghidap penyakit TB. Dia terkejut. "Adakah sebab ini cikgu batuk-batuk selama ini? " terdetik jua soalan itu di mindanya.

Petang itu, dia meminta izin ibu dan ayahnya untuk pergi malawat Cikgu Manaf di hospital. Selepas mendapt keizinan mereka, dia membuka langkah. Dia membawa buah tangan berbentuk pucuk paku untuk diberi kepada Cikgu Manaf.

Apabila dia tiba di bilik rawatan Cikgu Manaf, kelihatan seorang wanita yang dipercayai merupakan isterinya sedang duduk di atas kerusi bersebelahan dengan katil Cikgu Manaf. Zaim menuju ke arah Cikgu Manaf yang terlantar lemah di atas katil.

"Cikgu tak apa-apa? Macam mana keadaan cikgu sekarang?"

"Cikgu tak apa-apa. Rasanya lagi baik dari sebelum ni."

Zaim mengangguk. Tiba-tiba dia teringat akan buah tangan yang dibawanya.

\"Oh ya. Ni buah tangan yang saya bawa untuk cikgu. Walupun Cuma pucuk paku."

"Terima kasih, Zaim. Tolong letakkan kat meja sebelah ni."

Zaim meletakkan pucuk paku itu di atas meja yang ditunjukkan Cikgu Manaf.

"Pucuk paku je? Apa ni? Tak ada kelas langsung. Bagilah buah-buahan ke. Susah sangat ke? Dasar budak miskin," isteri Cikgu Manaf menghina Zaim. Zaim terpaksa bersabar dengan cemuhan itu.

"Huda, jangan cakap macam tu. Semua manusia sama je," Cikgu Manaf menasihati isterinya. Huda mencebik.

"Dah memang miskin. Nak buat macam mana lagi?"

Zaim mula geram dengan sikap isteri Cikgu Manaf yang sombong. Lalu dia meminta diri.

Suatu hari, selepas Cikgu Manaf pulih seperti sediakala, dia memandu kereta Proton Satrianya menuju ke rumah Zaim. Tetapi, malang tidak berbau, Cikgu Manaf yang tidak perasan kehadiran sebuah basikal bertentangan dengannya bertembung. Cikgu Manaf menekan pedal brek sekuat hati. Dia cemas. Dengan segera dia keluar dari perut kereta untuk melihat keadaan penunggang itu.

Alangkah terkejutnya dia apabila melihat Zaim sedang terkulai layu di atas jalan tar. Rupa-rupanya, Zaim ialah penunggang basikal yang dilanggarnya.

Dia menghampiri Zaim. Darah banyak mengalir keluar. Zaim kelihatan seperti tdak bernafas lagi.

"Zaim, bangunlah. Jangan buat cikgu macam ni." Tetap tiada respon.

"Zaim! "Sekali lagi Zaim tidak menunjukkan respon.

Makin lama, makin ramai penduduk kampong yang menghampiri mereka. Namun demikian, keadaan itu tidak mengubah apa-apa.

"Zaim!!!!!"

Zaim selamat dikebumikan di tanah perkuburan islam di kampong itu. Ibu dan ayahnya terpaksa redha dengan menerima pemergian anak tercinta. Manakala Cikgu Manaf masih menyalahkan dirinya dan akhirnya memerangkap dirinya sendiri ke dalam tekanan. Disebabkan itu, dia dimasukkan ke dalam hospital sakit jiwa untuk menerima rawatan yang sewajarnya.
posted by Penulisan2u @ 1:08 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
14 Comments:
  • At 19/4/09 1:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haishhh,,
    sdEy la nding cte neh...


    >mya nuryana<

     

  • At 19/4/09 6:17 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    jadahnye cte nih???tak faham ak..

     

  • At 19/4/09 9:04 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam.....
    jln cter ni lbih kurg cm sme cm cter mohd dhuha....
    dhuha pun mninggal sbab kna lggr ngn ckgu di jgk...

     

  • At 19/4/09 10:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg sme ngn cter mohd dhudha.. x dew bezanya...

     

  • At 19/4/09 11:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni takde apa2 conclusion ke??
    macam ada sumthing is wrong somewhere

     

  • At 19/4/09 2:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite nie sdh sgguh...
    berjaya mmbuat air mata ku tumpah di tgh ai ini...
    huahahahahaahhahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    =sweetmilk=

     

  • At 19/4/09 5:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    moral of the story...
    jgn hina org mskn..diorg pn mnsia gak
    da hati n prsaan...
    kdg2 2 diorg lbh thu ape 2 erti idup...=)

     

  • At 20/4/09 9:52 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cter n same je cam cter mohd dhuha. mmg sedey cter tu.

    ~dak smart~

     

  • At 21/4/09 11:18 PTG, Anonymous n0uruLe said…

    xtahu cte mohd dhuha tuh, ok je rsnya cte ni..nk kata best sgt x, nk kata truk pun tgh..tgh2..try tampil dgn cte yg br n make it better k??^-^

     

  • At 22/4/09 11:10 PG, Blogger fRuiT_bAskEt said…

    eerrmm..mcm pernh bc@tngk jer jln citer nie..
    tp lupa kat mana...
    mgkn btul kot apa org ckp..citer mohd dhuha....
    smkin rmai skrg yg olah citer drpd fhman dr novel@citer..
    x ada keaslian dalm berkrya....

     

  • At 22/4/09 5:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    x best...tjuk je menarik...

     

  • At 24/4/09 8:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    btul la wey....cte nie mmg sebijik cm cte mohd dhuha......hehehehheh cte nie best r gak..

     

  • At 3/5/09 5:18 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sangat best, tapi sy x tahu la
    mcm mana ceta mohd dhuha tu
    but syabas

     

  • At 16/5/09 12:15 PTG, Anonymous da bez said…

    Well..pape pon. cter ni memang sedih even ala-ala cter c dhuha tu. Huhu.. Syabas buat penulisnya. Buat lagi karya yang lebih baik dan tragik.

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group