BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, April 19, 2009
Cerpen : Sambungan aku adalah aku
Nama Pena : Nafisya

Oh, not again!!!

Ammar termenung sendirian di kerusi batu di halaman rumahnya. Kusyuk benar dia melihat bintang-bintang di langit. Namun, fikirannya tidak di situ. Hanya mata yang tidak berkelip memerhati. Sekali-sekala kedengaran keluhan kecil. Tidak tahu bagaimana dia mahu menyampaikan hasrat di hati kepada Elina. Gadis itu seperti tiada perasaan. Lagaknya sentiasa slumber setiap kali mereka bertemu. Masih dengan gaya tomboynya. Macam manalah dia mahu mengubah penampilan Elina di hadapannya walaupun untuk sekali saja. Nak meluahkan perasaan ketika gadis itu beraksi ganas, tidak sesuai pula. Dua minggu lepas, rancangannya untuk menyampaikan segala isi hati tergendala tatkala melihat Elina hanya memakai t-shirt dan jeans ke restoran mewah. Sudah tentulah dia tidak dibenarkan masuk. Restoran seperti itu mementingkan etika pemakaian. Akhirnya, mereka pulang ke rumah begitu saja. Disebabkan bengang dengan Elina, sehingga sekarang dia tidak menghubungi gadis itu. Biar Elina seorang saja yang acapkali menghantar pesanan ringkas dan menelefonnya. Tapi, satu pun tidak pernah berbalas.

Kehadiran Amin di sebelah Ammar tidak dipedulikan. Bukannya sengaja, tetapi dia sendiri tidak sedar. Terlalu kusyuk melayan perasaan. Amin berdehem beberapa kali. Tidak juga dihiraukan. Geram dengan sikap abangnya itu, Amin menyiku rusuk Ammar. Aduh! Terkejut badak dibuatnya. Ammar menyeringai. Sakit. Dia menyapu-nyapu rusuknya. Budak neh, memang nak kena lepuk dengan aku neh! Amin sekadar ketawa melihat reaksi abangnya itu.

"Kau neh kenapa Amin? Nak bunuh abang ke apa? Sakit tau!" marah Ammar tidak puas hati dengan tindakan Amin sebentar tadi.

"Ambik neh! Dari tadi berbunyi. Sms, call, semua ada. Siapa Elina neh, abang? Girlfriend ek?" soal Amin sambil menghulurkan telefon bimbit milik Ammar. Ammar memandang hairan.

"Mana kau ambil handset abang neh? Dan siapa suruh kau pandai-pandai tengok?" Sekali lagi Ammar memarahi Amin. Sudahlah dia bengang apabila diganggu adiknya tadi, sekarang adiknya itu memandai-mandai saja melayan diri melihat telefon bimbitnya.

"Amin ambil atas meja kat ruang tamu tadi. Siapa suruh abang tinggal handset merata-rata. Kalau sampah pun kena buang dalam tong sampah kan, inikan pula handset abang yang canggih-manggih neh. Kenalah simpan elok-elok kalau tak nak orang lain tahu rahsia." Perli Amin. Orang tolong kasi handset dia balik, kita pula yang dimarahnya. Entah apa-apalah abang aku yang seorang neh!

"Hmm...thanks." jawab Ammar pendek. Malas mahu memanjangkan cerita yang tidak menarik mana pun. Salahnya juga. Letak handset merata-rata. Tidak hairanlah jika ada yang berani menceroboh hak asasinya.

"Abang..."

"Hmm..."

"Siapa Elina tu? Jangan kata abang couple dengan Elina, model terkenal tu!" tanya Amin lagi apabila Ammar masih belum menjawab soalannya yang satu itu.

"Adalah... yang kau sibuk sangat neh kenapa? Sudah! Pergi sambung belajar. Minggu depan ada exam kan?" tutur Ammar. Malas menjawab soalan adiknya itu. Nanti riuh pula satu rumah dibuatnya.

"Alaaa... cakap sajalah. Kalau abang tak cakap, Amin report kat mama." ugut Amin. "Mama... abang kan... ada kan... keka.." Cepat-cepat Ammar menutup mulut adiknya itu. Tidak boleh simpan rahsia betul! Memang nak kena sekeh kepala budak neh!

"Ok, ok... abang cakap. Tapi, Amin jangan beritahu siapa-siapa,ok? Janji?" Amin mengangkat tangan tanda berikrar dan membuat aksi menutup mulutnya dengan zip.

"Abang sukakan budak perempuan yang Amin langgar dulu tu. Yang depan panggung wayang tu." terang Ammar.

"WHAT??!!!" jerit Amin. Kali ini memang betul dia disekeh oleh abangnya. Tak reti-reti nak diam.

"Sekali lagi kau jerit kuat-kuat, aku humban kau dalam kolam ikan tu. Berenanglah dengan diorang." marah Ammar sambil menunjuk ke arah kolam ikan yang terletak tidak jauh dari mereka. Amin hanya mampu tersengeh.

"Ok, ok... abang neh, dah tak ada perempuan lain lagi ke dalam dunia neh? Yang abang pilih singa betina yang macam tomboy tu kenapa? Abang, are okay? Abang sihat?" soal Amin sambil meletakkan belakang tangannya pada dahi Ammar. Ammar menepis. Orang cakap betul-betul, dia cakap kita tak betul pula!

"Suka hati abanglah. Yang kau tak puas hati neh kenapa? Kekasih abang kan? Bukan kekasih kau pun. Nama dia, Elina. Cantik kalau dia lepaskan rambut." Mata Ammar bercahaya tatkala berceritakan tentang Elina, pujaan hati. Pujaan hati sajalah. Nak jadi kekasih betul-betul, tak tahu bila.

"Ya ke? Macam tak percaya saja. Tomboy macam tu abang cakap cun. Hishh... abang aku neh memang sakit. Ish ish ish..." ujar Amin sambil bangun dan terus berlalu meninggalkan abangnya. Berita hangat yang akan disampaikan kepada ibunya. Hehehe... janji entah ke mana...

Aik? Belah macam tu saja? Hmm... senang sikit hidup. Penyibuk dah menghilangkan diri. Sambung balik berangan.

****************************************

Setelah beberapa hari, Ammar masih tidak bertemu dengan Elina. Jiwanya terasa kosong tanpa melihat senyuman dan mendengar suara lunak gadis itu. Parah neh... Akhirnya, Ammar membuat keputusan untuk meruntuhkan tembok yang dibinanya sejak hampir tiga minggu yang lalu. Semakin lama ditahan, semakin tak keruan dia dibuatnya. Buatnya Elina mendapat kekasih baru, melepas dia nanti. Ammar melekapkan Sony Ericsson C905 ke telinga. Menunggu beberapa ketika sebelum suara yang dirinduinya kedengaran.

"Hai, Elina. How are you?"

"Ingatkan dah tak nak call I. Maklumlah, gunung berapi dah meletup." perli Elina.

"Janganlah cakap macam tu. I merajuk pun bukan you nak datang pujuk. Penat saja I tunggu." balas Ammar seolah berjauh hati.

"Eh? I dah call dan sms you banyak kali. You saja yang tak nak jawab. Salah I lagi ke?"

"You tak datang depan I pujuk. Tak mainlah sms neh."

"Siapa pula cakap main. Sms tu untuk komunikasi, bukan main. Apa daa..." Elina cuba untuk berloyar buruk walaupun tak seburuk mana loyarnya.

"I nak jumpa you, boleh? But this time, you mesti pakai dress! Tak nak pakai jeans dan t-shirt. Boleh?" tanya Ammar penuh mengharap. Benar-benar mengharapkan persetujuan Elina.

"Erm... kenapa Ammar? You nak ajak I makan kat tempat macam tu lagi ke? I tak sukalah. Rimas. Rimas dengan etika semua neh. Kita makan kat tempat selalu saja ek?" Geram Ammar mendengarnya. Dia mendengus marah. Segera mematikan talian. Baru kali kedua dia mengajak, belum pernah sekalipun mereka makan di tempat sebegitu. Pertama kali mereka keluar bersama pun, sekadar makan di restoran biasa. Memang tak romantiklah Elina neh!

Seketika kemudian, telefon bimbit Ammar menjerit-jerit sambil berpusing-pusing di atas meja minta diangkat. Ammar melihat ke skrin. Dia tersenyum. Reda sedikit rasa marahnya.

"Ammar, sorry, ok? I ikut cakap you. Tapi bila nak jumpa?" Suara lembut Elina memujuk hati Ammar membuatkan senyuman yang terukir bertambah lebar. Macam neh baru betul. Sayang, Elina!

"Tomorrow night, okay?"

"Erm... ok. I pun free malam esok. Kita jumpa kat mana?" soal Elina.

"I ambil you! I tak nak pisang berbuah sepuluh kali." jawab Ammar tegas.

"Alaa... you tak percayakan I ek? I pergi sendirilah. Nanti ibu nampak." Elina memulakan sesi tawar-menawarnya, namun ternyata tidak dilayan.

"No! I ambil. You siap. Lepas maghrib I ambil you kat rumah. Ok?"

"Baik, bos. Understood! Ammar, I\'ve got to go. Firdaus dah panggil tu. Talk to you later. Bye." Elina segera mematikan panggilan. Firdaus sudah mula membebel, kalah mak nenek. Sesi fotografi diteruskan setelah rehat selama sepuluh minit berlalu.

Elina membuka almari pakaiannya. Mencari-cari baju yang sesuai. Mujurlah hari ini sesi fotografinya habis awal. Sempatlah dia berehat-rehat sebentar sebelum bersiap untuk menemui Ammar. Setelah 15 minit masa berlalu, Elina masih lagi tercegat di situ. Aduh! Tak bolehkah kalau pakai saja jeans dan t-shirt neh? Kan senang. Elina menggaru-garu kepala. Tidak banyak dress yang berada di dalam almarinya. Semua yang ada hanyalah dipakai untuk majlis-majlis tertentu saja. Nama saja model terkenal, yang banyak di dalam almarinya, hanyalah jeans berwarna biru, hitam dan kelabu. T-shirt juga hampir sama potongannya. Yang berbeza hanyalah warna. Elina mengeluh lemah. Akhirnya, dia mencapai sehelai dress labuh berwarna hitam bercorakkan bulat-bulat kecil berwarna putih (alaa... polka dots).

Setelah berpuas hati, Elina terus menyambar tuala yang tersidai tidak jauh dari katilnya dan terus meluru ke dalam bilik air. Selesai mandi, dia mengenakan baju tersebut. Dia duduk di hadapan meja solek. Sudah lama dia tidak bersolek sendiri. Kali terakhir pun, ketika dia dipaksa oleh Firdaus untuk menghadiri majlis makan malam yang diadakan dua bulan yang lalu. Dia mengenakan gaya smokey pada mata dan mencalit pemerah bibir berwarna peach. Tidak lupa juga maskara kesayangan. Selalunya, walaupun alat solekan lain tidak berada di dalam beg tangannya, maskara tidak pernah pula ditinggalkan.

Setelah berpuas hati, dia memusing-musingkan badan di hadapan cermin. Cun! Pasti bergetar jantung Ammar melihat aku nanti! Desis hati Elina. Elina tersenyum senang. Entah kenapa, sejak dua menjak ini, dia sering teringatkan Ammar. Setiap kali sebelum tidur, pasti dia akan teringatkan pada lelaki itu. Entah apa yang istimewa pada lelaki itu, dia sendiri tidak pasti. Mungkin disebabkan kekacakannya? Atau mungkin disebabkan sikapnya yang mengambil berat? Hampir tiga minggu lelaki itu tidak mengendahkannya, dirinya terasa sengsara. Sengsara merindui insan yang belum tentu turut merindui dirinya.

Kadang-kala dia merasakan, Ammar merupakan insan yang paling memahami kehendak hatinya. Tidak ibunya, tidak juga Firdaus yang telah 5 tahun menjadi pengurusnya. Dia berasa senang berada di samping Ammar. Ammar sering menjadi pendengar yang setia. Ammar juga penasihat peribadinya. Jika dulu, semua dirujuk kepada Firdaus, kini semua dirujuk pada Ammar. Walaupun mereka baru saja berkenalan, tapi dia berasa seperti telah lama dia mengenali Ammar. Dia selesa dengan lelaki itu. Walaupun setiap kali mereka berjumpa hatinya berdegup kencang, tapi dia tidak pernah terfikir untuk menyembunyikan diri kerana takut jantungnya melompat keluar di hadapan Ammar.

Nokia 5800 milik Elina bernyanyi dengan nyaring. Segera dia mengangkat. Ammar sedang menantinya di luar. Segera dia mencapai selendang hitam dan beg tangan yang berada di atas katil. Ibunya masih berada di dalam bilik. Cepat-cepat dia membuka pintu dan menyarungkan kasut ke kaki. Pintu ditutup dan dikunci. Elina melambai-lambai ke arah Ammar yang berada di dalam kereta. Segera dia memboloskan diri ke dalam kereta.

Ammar kelihatan berpuas hati dengan penampilannya. Segera dia menekan pedal minyak menuju ke destinasi. Tempahan sudah dibuat. Segala-galanya sudah dirancang. Tidak mahu ada yang merosakkan malam yang dinanti-nanti.

Ammar memberhentikan kereta betul-betul di hadapan Hotel Istana. Elina kelihatan terkejut. Baru saja Ammar hendak melangkah keluar, Elina memanggilnya. Muka Elina sudah merona merah. Ammar kehairanan. Neh dah kenapa pula?

"Kenapa? Turunlah. Kita dah sampai." soal Ammar sambil mengerutkan dahinya. Elina masih tersipu-sipu. Malu untuk menyatakannya. Juga takut dimarahi Ammar.

"Erm... actually... I... I..."

"Kenapa?" tanya Ammar lagi. Geram apabila gadis itu masih berdegil. Nak tidur di dalam kereta agaknya.

"I tersilap pakai kasut!" Terkeluar juga ayat itu. Elina tersengeh. Ammar membuka lampu dan melihat kaki Elina. Oh, not again!!! Sabar sajalah. Sesuai benar dengan lirik lagu La La Land dendangan Demi Lovato.

Who said I can´t wear my converse with my dress?
Well baby, that´s just me!

Baju sudah lawa. Tapi, kasut. Aduh... Converse hitam tu lagi. Ammar mengeluh. Dia hanya mampu menggelengkan kepala. Segera dia berlalu ke bonet kereta dan membukanya. Tidak lama kemudian, Ammar menghulurkan sepasang sandal berwarna putih. Nasib baik dia telah menyediakan awal-awal lagi kasut itu. Risau juga jika Elina membuat hal. Dia sudah tahu saiz kaki Elina ketika dia menemani gadis itu untuk membeli-belah.

"Thanks, Ammar. I\'m so sorry." ucap Elina walaupun agak terkejut melihat kasut yang dihulurkan oleh Ammar. Mereka terus beriringan memasuki restoran hotel tersebut setelah Ammar menyerahkan kunci keretanya kepada penyambut tetamu tadi.

Ketika makan, mereka didendangkan dengan alunan muzik yang benar-benar romantik. Ammar segera memegang tangan Elina. Elina kaget. Neh dah kenapa pula? Nak makan, makan sajalah. Pegang-pegang tangan pula. Walaupun hatinya berkata begitu, namun kenyataannya, Elina senang begitu.

"Elina, sudikah you menjadi teman wanita I? I dah lama sukakan you. Sebelum I jumpa you lagi tau." ujar Ammar tiba-tiba. Elina tidak terkata. Dia merasakan bahawa dialah insan yang paling bertuah sekali ketika itu. Nampaknya, dia tidak bertepuk sebelah tangan.

"Hmm... tu saja?" soal Elina. Tak ada apa-apa nak kasi ke cik abang oi? Ammar memetik jarinya. Seketika kemudian, datang seorang pelayan membawa sebuah kotak berbalut kemas dan bereben. Ammar mengambil kotak tersebut dan menyerahkan kepada Elina. Elina tersenyum. Terus dia membuka kotak tersebut tanpa menjawab soalan Ammar tadi.

"So, you setuju tak?"

"Hmm..." jawab Elina endah tak endah. Masih kusyuk membuka pembalut. Setelah kotak itu berjaya dibuka, kelihatan seutas jam tangan Tissot yang pernah dilihatnya bersama Ammar sebulan yang lalu. Segaris senyuman terukir di bibir Elina.

"Thanks, Ammar. I love you." ujar Elina. Tersedak Ammar yang sedang menghirup minuman mendengarnya. Elina masih lagi berlagak biasa. Langsung tidak sedar apa yang dituturnya sebentar tadi. Dia begitu gembira menerima hadiah itu. Memang sudah lama dia ingin membelinya, tetapi dirasakan membazir. Ammar berdehem. Elina memandang wajah Ammar yang sedang menahan diri dari ketawa.

"So, you sudilah menjadi teman wanita I?" tanya Ammar. Matanya masih tidak lekang memerhati Elina.

"Ada I cakap ke?" Elina mengerut dahi. Sengaja bertanya begitu. Konon ingin menjual mahal.

"Eh, tadi... you cakap you cintakan I. So, I anggap you sudilah." jawab Ammar sambil tersenyum.

"Haa?? I ada cakap macam tu ke?" Muka Elina sudah mula memerah. Malu kerana tersasul tadi.

"Will you?" ulang Ammar sekali lagi. Elina hanya menganggukkan kepala. Yahoo! Berjaya juga misi Ammar kali ini. Senang dalam hati, dapat kekasih hati. Lalalalala...
posted by Penulisan2u @ 12:03 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
3 Comments:
  • At 19/4/09 9:44 PG, Anonymous ~insansukabacacerpen~ said…

    cerpen dh besa kuar dah..

     

  • At 21/4/09 5:47 PTG, Anonymous gee said…

    copat r smbg eden doh x sabo nie..heheheheheheheh.....

     

  • At 23/4/09 4:17 PG, Anonymous Nafisya said…

    Salam,
    thanx sbb sudi baca.. buat masa neh xde lg smbgn citer neh.. saye nak abeskan novel Rasa Cinta dulu =) ape² pun.. sile la lawat blog saye =)

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group