BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Ahad, April 19, 2009
Cerpen : A.a.k.
Nama Pena : aka3k

Hmm…. Letih betul hari ni. Malam ni kena travel lagi.. aku rasa nak tercabut semua tulang kat badan ni. Kalau aku buat gila sebentar and tak pergi ke tempat yang mak suruh tu, boleh tak? Agak-agak korang boleh tak?? Jawab la.. aku tanya ni..

Hish.. apa la aku ni.. kalau nak berlakon jadi gila pun, tak yah la gi tanya ikan-ikan dalam balang ni.. of course la sampai kiamat pun aku takkan dapat jawapan..

Telefon yang diberi oleh mak meraung lagi.. ni nak mintak susu ke nenen??? Bosan tol!

"assalamualaikum.. ya mak.. nak apa?"

"w’salam.. kamu kat mana ni? Jangan kata kamu kat umah lagi. You better come back home right now before your scary daddy bukak langkah silat dia sebab kamu tak datang majlis esok. Mak tak nak tanggung kalau biji mata kamu lebam lagi macam hari tu.."

Satu keluhan muncul dari mulut aku. Ni la bala yang bakal menjelang. Bala yang aku cari sendiri. Last month aku saja cabar ayah aku lawan tae kwon do.. nak tengok sapa kuat la konon.. mulanya ayah tak nak.. tapi aku nak jugak.. then, ayah cakap dia akan setuju lawan ngan aku kalau aku setuju terima pinangan anak kawan dia. Aku cakap ok.. coz aku ingat yang aku akan menang.. ye arr.. ayah dah tua kerepot.. mestilah aku ingat aku akan menang kan.. dan aku pun bagi syarat kalau aku menang, aku nak kereta dia.. iaitu Volkswagen edisi aku belum tengok dunia ni lagi.. antik maa.. I adore it so much.. muahhh… hehe

Nak dijadikan cerita.. aku kalah! Ayah bukak langkah silat dia. Aku memang kalah teruk sampai jalan pun terhencut-hencut.. ditambah dengan make-up yang takkan padam walaupun aku guna olive oil untuk keluarkan make up ni.. seminggu aku pergi kerja dengan mata sebelah kanan lebam.. sebenarnya aku tak penah tahu pun yang ayah ada ilmu silat. Kalau aku tau dia ada, tobat aku takkan ajak dia berlawan..

"along.. are you still there? Dengar tak mak cakap ni?"

"along dengar mak.. kol satu nanti along start la perjalanan.. ni baru balik dari kedai. Takkan nak pergi terus. Along tak solat isyak pun lagi.."

"ok..ok.. nanti kalau kamu sampai, telefon mak. Mak takut tak terjaga nak buka pintu untuk kamu nanti"

"ok.. mak, along tak mintak cuti tau. Esok along keja gak.. so lepas majlis tu, along balik sini terus.."

"hah! Kenapa macam tu? takkan kamu nak balik terus lepas majlis tu? apa kata orang lain nanti?"

"along bukan tak nak cuti mak.. tapi banyak stok baru sampai. Along nak buat macam mana? Takkan nak biarkan Hanim buat sengsorang kot? Ala.. mamat tu pun bukan ada kat sini lepas majlis tu.. dia kan kena fly pegi US.. buat apa along nak cuti?"

"hmm… ikut suka kamu la.. tapi kamu bagitau sendiri kat ayah kamu. Mak malas nak dengar dia berleter. Kamu yang cari pasal, mak yang kena tadah telinga dengar ceramah yang menambahkan taik telinga mak.."

"ok.. ok.. balik nanti along bagitau ayah. Nite mak.. assalamualaikum.."

Lepas menunaikan solat isyak.. aku duduk melepak ngan Husna dan Hanim.. diorang ni kawan sekelas aku since uni lagi..

"ko apsal? Muka macam itik termakan taik ayam je.. kelat mengalahkan buah rambutan tak masak?" Husna menepuk belakang aku..

"ko penah tengok ke muka itik yang termakan taik ayam? aku rasa bukan macam muka aku la.. lagi mirip muka ko tu yang penyegan nak mandi.."

Hanya ketawa yang kedengaran.. muka aku still macam tadi gak. Bosan tahap tak hengat dunia sekarang ni..

"ko apahal ni.. gaduh ngan daddy hitler ko tu lagi ke? Asyik monyok je.." suara Hanim pulak yang bertanya.

"hmm.. kalau aku cakap, korang mesti tak percaya.."

"apsal? Nenek ko pregnant lagi ke? Or ayah ko nak kawin lain.. hehe"

"ishq.. korang ni.. aku tengah serius ni, boleh wat memain pulak.. tak da.. esok aku kena menikah ngan sorang mamat ni. Aku tak kenal. Tu yang tension tu.."

Purrrrr!! Tersembur jus epal and jus nenas dari mulut sahabat-sahabatku yang dikasihi tadi.. dah la tu.. kena tepat-tepat pulak kat muka aku.. bencana betul la minah-minah ni!

"woi! Apa ni? Aku dah mandi la.. siap niat wajib lagi.. korang tak payah nak mandikan aku sekali lagi!"

"sorry! Sorry! Yang ko bagitau cerita hot time-time ni sapa suruh? Tapi… aku was-was la. Ko ni tengah tipu kan?"

"haah. Takkan nak kawin esok? Majlisnya kol bape? Sempat ke ko nak nak sampai kalau tak bertolak sekarang? Ni acah mat gyver je kan?" sampuk Hanim.

Hish.. budak-budak ni.. aku cakap yang betul, diorang kata tipu. Dulu waktu aku tipu diorang yang pakwe aku pilot, diorang percaya pulak.. so, korang rasa sekarang ni aku perlu tipu or cakap yang betul?

Aku nampak macam ada di kalangan korang suruh cakap yang betul. Jangan menyesal.. aku ikut cakap korang ni…

Aku wat muka selamba. Dah tak tau nak pilih muka apa sekarang ni.. aku pilih muka ni je la sebab senang nak buat.

"don’t tell me that it is a true story my dear, do you?" muka aku still da same. Sekarang ni aku memang mempraktikkan apa yang dinyanyikan oleh joey mcintyre.. stay da same! Hidup Joey!!

"hullahoop!! Kawe ambo nak nikoh doh esok wey!!" jerit Husna si mangkuk berayun. Macam nak bagitau satu dunia je yang aku nak kawin esok!

"macam mana ko boleh terjebak dalam kancah perkahwinan ni? Tu lah.. Aku dah cakap dulu.. jangan riak! Mulut tu jaga. Ni tak.. apa ko cakap dulu? aku tak main la kawin-kawin awal ni.. wat penat je.. umur still muda, tapi dah jadi mama.. eee.. geli aku.." hah! Kan aku dah kata Husna ni mangkuk ayun.. tengok mulut dia sekarang ni.. tak ubah langsung macam mangkuk yang tengah berayun and Cuma tunggu masa aku nak campak mangkuk tu ke dalam loji kumbahan aje. Mulut tak da insuran langsung!

"ikut korang arr.. aku cakap yang betul! Jangan salahkan aku kalau satu hari nanti korang terserempak dengan hubby aku kat flat aku tu.. jangan gi panggil orang pejabat agama pulak datang tangkap kering kami waktu tu.. k r, aku nak blah ni. Jap lagi nak drive balik kampung pulak.. chow.. assalamualaikum.."

Aku terus blah dari meja makan. Jiwa aku kosong je time tu. tak tau nak pikir apa. Cuma tinggal sepuluh jam je lagi untuk diri aku pegang title single.. after that, I’m gonna be Mrs. Asmahuda binti Haji Ahmad Kamal.. Isn’t it so damn nice to get that title, huh?? Uuuuwekkkk!! Nak termuntah aku! Eee.. aku rasa aku belum bersedia arr nak jadi bini orang.. It doesn’t matter even I don’t know that guy.. tapi… yang menjadi kisahnya sekarang ni…. Hmm.. aku belum bersedia nak kongsi jamban umah aku dengan kaum ajnabi lain.. aku rasa macam hak aku kena rampas.. aku tak sanggup bilik yang paling aku jaga, belai and bela selama ni dikotori oleh seorang manusia yang bernama lelaki.. uhh.. peeeeelease! Apa yang aku tau, semua lelaki kat dunia ni memang pengotor! Ini bukan andaian.. ini adalah kenyataan! Betul tak girls kat luar sana?? Angguk la all girls…

Majlis berlangsung lewat. Rombongan lelaki tiba lambat. Jenuh mak andam dok mengelap muka aku.. yang herannya, muka aku tak berpeluh pun. Tapi aku tengok muka dia yang penuh dengan keringat.. macam dia pulak yang nak kawin. Sepatutnya aku yang gabra.. tapi yang sebaliknya pulak berlaku.. mak aku yang sibok telefon sana sini untuk bertanya kenapa rombongan lelaki lambat. Aku siap boleh main gameboy adik aku lagi waktu tu.. bohsan wei… tiga jam aku tunggu.. ni kalau makan, dah siap boleh gi buang air besar lagi ni…

Korang tau apa sebab diorang lambat?? Hmm… janji jangan gelak.. sebab pengantin lelaki demam dan muntah-muntah coz bapak dia baru bagi tau semalam yang dia kena kawin dengan aku hari ni. Aku pun baru tau hari ni yang aku kena nikah dengan dia... Dia tak percaya yang dia kena kawin dengan aku, budak yang bagi dia minum air milo yang dicampur khas dengan siput khinzir waktu tingkatan tiga dulu..

ala.. tu cerita lama, aku tengah boring waktu tu, so aku gi padang and then jumpa benda alah tu.. pastu aku gi kantin untuk beli air milo.. nak dijadikan cerita.. budak ni terlanggar aku, dia mintak maaf.. aku cakap kalau nak aku maafkan.. minum air yang aku beli tu… dia pun tanpa rasa bersalah, terus je hirup.. aku pun tanpa rasa kesian, terus je tengok.. sampai la air tu habis.. budak tu muntah waktu tu jugak bila dia tengok apa yang terkandung dalam plastik tu.. ala… ni cerita zaman aku remaja.. budak ni nerd, sebab tu aku tolong dia supaya transform jadi lelaki sejati.. aku ingat dia boleh bertukar la macam badang lepas minum air tu… tapi anggapan aku salah rupa-rupanya.. dia masih seperti sedia kala.. tidak berubah walau sebesar tahi hidung lalat sekalipun.. still with his nerd style.. sampailah sekarang ni…

pejam celik pejam celik, dah setengah tahun aku jadi isteri kepada chef hotel lima bintang ni.. tapi.. kalau dihitung-hitung, dah setengah tahun la jugak aku tak jumpa mamat ni.. woo! Don’t get me wrong k.. aku still wife dia, Cuma aku tak penah jumpa dia dah lepas kami nikah hari tu. dia ada kursus kat US. Aku tak tau bila balik. Mak cakap lepas lima bulan.. tapi ni dah terlebih sebulan. Mana dia pergi? Ntah… yang aku tau, duit dalam akaun aku tiap-tiap bulan bertambah.. gaji as his loyal wife.. hehe

hmmm.. cerita pasal sebulan.. dah sebulan la jugak aku dapat macam-macam bunga kat kedai ni. Bunga lili, rose, zinnia dan ntah hape-hape lagi.. actually, aku tak minat bunga.. so all those flowers aku bagi kat customers yang datang beli buku kat kedai aku.. kad yang orang tu bagi pun sama je all the time.. dia Cuma tulis --- to: a.a.k. 143, from: a.a.k. ---

kalau tak silap, ni nickname aku dari dulu lagi.. stands for Asmahuda Ahmad Kamal. Sapa yang bagi ni?? 143 tu apa pulak?? Kalau bahasa cinta, I love you.. tu yang aku tau la.. ahh., persetankan semua tu.. yang penting, thanks for da person.. kedai aku dah jadi macam kedai buku kacukan kedai bunga.

Mamat ni datang genap-genap enam bulan enam hari selepas kami nikah. Korang tau macam mana dia datang? Fisrt skali, of course la dia kena ketuk pintu. Pastu aku buka pintu.. and then kami terus masuk tido.. haa… tu ada la yang pikir lucah tu! bukan tido sekali la.. dia kat sofa, and aku kat dalam my beloved bilik.. tak boleh tido sekali lagi.. aku belum bersedia.. lagipun dalam bilik aku Cuma ada katil bujang..

"woi, mangkuk! Bangun la. Aku dah masak. Sekarang aku nak pergi kerja. Ko kemas rumah." Aku terus tolak mamat tu jatuh dari sofa. Mengeruh mengalahkan rhinoceros je..

"woi apa ni.. kejut la aku lek-lok.. ni main tolak je.. aku nak tumpang kejap pun berkira.."

Ya Allah.. tak malu betul mamat ni.. dah la datang tak dijemput, selamba je nak menumpang.

"ko datang ni apahal? Mak suruh ke?" aku terus blah ke muka pintu. Nak pakai kasut. Ni pun dah lambat. Karang Husna mengamuk lagi.

"aku kena transfer kat cawangan sini. Diorang tak cukup kakitangan. Mak kirim salam kat ko. ayah pun sama. Wei, aku nak pinjam motor.. keta aku rosak. Lagipun aku tak familiar lagi ngan bas kat sini.. boleh tak?" mamat ni terus je makan sarapan.. hah.. kan aku dah cakap, kaum lelaki ni memang pengotor. Gigi tak gosok lagi, tapi makanan dah melayang ke dalam mulut.

"ko kerja pukul bape?"

"12 tengah hari"

"nanti aku balik. Aku hantar. Lagi pun basikal aku pancit. Kalau aku bagi motor kat ko, aku tak da transport nak gi kedai"

"ok"

Sedar tak sedar, dah nak dekat seminggu aku merana kena hantar mamat ni ke tempat kerja dia. Bukan dekat wei.. ada la dalam setengah jam.. pergi balik dah sejam.. fuhh.. mau gelap macam negro aku nanti.. asyik berjemur je.. karang tak kenal pulak mak aku kat kampung tu..

Aku masih dapat bunga.. tapi sekarang ni pesanannya dah lain.. – to: a.a.k. HACKS DDHS, from: a.a.k.- siap ada gula-gula Hacks lagi.. ni dah macam kemaruk je.. sapa orang gila ni? Tapi tak pe, aku tetap malas nak amik tau, anyway thanks to that person.. coz memudahkan kerja aku tiap pagi yang kena sediakan gula-gula yang sama untuk Husna. Ni hutang aku untuk dia sebab dia dah tolong aku cuci jamban kat kedai tiap-tiap minggu. Upahnya hanya gula-gula.

Sepuluh bulan dah berlalu sejak kami nikah. Aku pun dah tak hantar dia pegi kerja lagi. Kereta dia pun dah ok. Cuma satu je.. dia nak ajak aku pindah.. malas.. jawapan tu yang aku bagi kat dia.. ok.. itu yang dia jawab balik.. so, tutup cerita pasal nak pindah.. tapi.. dia bukak cerita ni pulak..

"hmm… aku nak anak.. umur kita nak masuk 29 tahun depan, so kalau boleh aku nak anak sebelum 30.. boleh tak?"

Muka aku blur. Otak aku bagi isyarat suruh buat muka macam ni. Tapi hati aku macam suruh nganga.. and aku pun ikut cakap hati aku.. adalah lima minit aku jadi blur sambil ternganga depan mamat tu.. lepas otak aku berfungsi elok sikit, aku pun jawab..
"ok.. tapi kalau dapat anak nanti, ko yang kena jaga. Aku malas nak bangun malam."

Sekarang ni dia pulak yang ternganga. Lagi lama dari aku tadi.

"hmm.. ko konpem ke ni? Memang dah bersedia nak jadi isteri aku yang sebenar-benarnya? Tak menyesal? Boleh ke? Kalau ko rasa ko suka kat orang lain, lebih baik cakap sekarang, aku tak nak kita bercerai-berai pulak lepas ada anak nanti. Kesian baby tu. lagipun… aku tak nak ko bayangkan orang lain time kita bersama nanti.. hmm. Ko paham kan?"

"tadi ko kata nak anak, sekarang bila aku dah setuju, ko banyak tanya pulak. Nak ke tak nak ni? Kalau tak nak, aku tak kisah. Lagipun aku tak suka kat sesapa pun.. so, dah terlanjur ko jadi hubby aku, yang sah pulak tu, aku rasa tak salah aku ada anak dengan ko. bab cerai-berai tu kuasa Tuhan.. kalau jodoh kita tak panjang, aku nak buat macam mana. Tapi i’allah.. aku akan bersabar selagi mampu.. aku bukan kejam.. aku takkan biarkan anak aku tak da kasih sayang seorang bapak. Unless kalau ko yang nak ceraikan aku dulu.. it’s up to you.. k.. and.. for the last question yang ko tanya… walaupun aku ni tak la warak sangat, tapi aku tau hukum Allah.. berdosa kalau bayangkan orang lain time kita bersama.. tapi macam aku cakap tadi.. aku tak suka kat sesapa pun, so aku rasa aku takkan bayangkan muka sesapa kot time kita bersama nanti.. understand??"

Dia diam. Berfikir barangkali.. aku biarkan aje. Mungkin bagi dia aku ni pelik.. ye la, kan pelik nak tido ngan seorang lelaki yang aku tak penah sayang langsung, then nak ada anak pulak tu.. tapi bagi aku bab cinta or sayang or whatever yang bersangkut paut sewaktu dengannya adalah tak penting. Dah banyak kes aku tengok, bercinta bertahun-tahun tapi berpisah lepas setahun dua usia perkahwinan diorang.. so bagi aku, lebih baik aku tak da cinta, just sayang may be.. itu pun dah cukup. Tak perlu nak cinta sangat-sangat sebab nanti diri aku yang merana kalau dia buat hal.. hah! Time mula la nak rasa yang dunia ni sangat kejam kepada aku yang mencintai dia separuh nak mati tu.. so, for safety, better blah dari cari penyakit yang bagai cancer tu..

Aku anggap hidup ni merupakan satu tanggungjawab.. perkahwinan pun sama. Tanggungjawab yang bukan tentang diri aku aje.. tapi tanggungjawab terhadap mamat tu, mak, ayah dan orang sekeliling. Memang sebelum ni aku kolot skit, tak nak kongsi jamban or anything yang aku punya ngan mamat tu.. tapi bila aku tengok perangai dia, relationship dia dengan Allah dan keluarga aku.. aku rasa dia adalah satu anugerah dari Allah untuk aku yang tak pernah bercinta selama ni. May be otak aku dah set, love is nothing.. cinta or sayang or kasih boleh dipupuk kalau kita nak.. jangan tipu la kalau korang kata cinta tu hadir dengan sendiri je.. cuba bukakan hati kita, mintak petunjuk dari Yang Maha Esa, I’allah.. Dia akan tunjukkan kat kita jalan yang terbaik.. dan inilah yang aku praktikkan selama ini.. mintak petunjuk dari Dia.. and aku rasa, mamat ni is my destiny..

"so, macam mana? Still nak anak or tak?" aku terus menyuap ais krim ke dalam mulut. Lama sangat rasanya aku tengok mamat ni diam. Bosan pulak tetiba je diam..

"ok.. aku setuju. Anyway thanks.. coz ko sudi terima aku yang tak da apa-apa ni.. aku sayang ko.." nampak romantik pulak mamat ni waktu macam ni.. eee.. naik meremang pulak bulu roma aku!

"ok la kalau macam tu.. aku rasa ko dah boleh pindah masuk ke dalam bilik.. aku dah tak larat nak kemas tempat tido ko ni tiap pagi.. penyegan betul! Ko gi arr beli katil kelamin. Aku malas nak beli.."

Dia Cuma gelak je.. anyway thanks to Allah sebab bukakan pintu hati aku ni untuk dia.

Dah setahun kami kahwin. Mamat ni ajak aku pergi makan kat hotel. Nak celebrate katanya. Aku ikut je.. mulanya, aku ingat gi makan kat kedai mamak je, alih-alih, bukan kedai mamak, tapi hotel depan kedai mamak yang dia bawak.. segan gak arr, aku Cuma pakai jeans, t-shirt lusuh dan tudung.. tak special langsung.. tapi mamat ni tenang je pimpin aku ke meja yang dia tempah..

"mesti mahal kan makanan kat sini? Jom arr balik.. kita makan kat kedai mamak tadi pun aku tak kisah.."

"rileks la.. aku belanja. Ko jangan risau. Malam ni ko order je, aku bayar. Lagipun aku nak bagitau satu rahsia kat ko.. dan… aku nak langsaikan hutang lama dengan ko.."

"rahsia apa? Hutang apa?"

"nanti la dulu.. sekarang kita makan."

Tengah-tengah kami makan tu, ada sorang budak kecik datang terkedek-kedek ngan sejambak bunga ros.. alahai.. awat bagi bunga ros.. aku tak suka la.. busuk! Baik bagi aku perfume CK terus.. bagi menatang ni nak wat apa.. nanti layu gak. Buang duit je..

"suka tak?" dia dah start bercakap balik. Tapi aku rasa macam nak tercekik. Makanan apa la malam ni.. pelik-pelik yang hotel ni jamu aku.. ada udang besar and ketam ntah hape-hape ke namanya.. aku dah la tak makan nasi dari pagi, mamat ni gi order makanan barat macam ni pulak.. kepala aku terus geleng. Bengang campur perut aku tengah meraung ‘aku nak nasi la mangkuk!’

"ko tak suka bunga ke?" aku geleng lagi..

"or ko tak suka makanan kat sini?" aku angguk..

"apsal tak suka.. aku masak special kat ko ni.. resepi yang ko penah bagi aku minum time skolah dulu.. aku blend skali ngan rempah ketam ni.. sedap tak?" mamat ni dah wat kening double jerk.. dan mata aku pun dengan spontan jadi macam mata citer ‘the mask’.

"ladies jap!"

Aku terus lari ke toilet. Memang mangkuk ayun, mangkuk pinggan, mangkuk jamban punya mamat… segala tok nenek mangkuk betul!aku ingat dia dah lupa kisah lagenda tu.. rupa-rupanya still simpan dendam! Tak pe ko! Aku janji aku akan balas jugak nanti.. just wait and see la..

Muka aku dah jadi merah macam udang yang dihidang kat atas meja.. habis sume yang aku makan selamat mengalir ke loji kumbahan dah aku rasa..

Waktu aku kembali ke meja tu, aku nampak muka dia still merah.. macam tengah tahan gelak pun ya.. ikut kan hati aku, nak je aku baling mangkuk yang berisi udang and ketam ni ke muka dia. Tapi karang kena bayo balik pulak.. aku bukannya banyak sangat duit sampai nak sedekah kat hotel ni..

Aku duduk depan mamat tu.. mulut dia masih tersenyum-senyum macam kerang busuk yang aku jumpa kat loji taik… fuhh.. aku memang rasa gunung berapi dalam badan aku ni nak meletup dah! Memang mangkuk punya husband!

Ada la dalam setengah jam dia asyik pandang muka aku, dan aku pulak malas nak tengok muka dia, so aku pun main game dalam hanphone aku. Lagi bagus!

Tengah aku ralik-ralik tu, tetiba dia hulur kat aku gula-gula Hacks macam yang selalu aku dapat. Dia seyum. Tapi ni macam senyuman ikhlas je.. bukan macam nak ejek aku seperti setengah jam yang lepas.

Tetiba dia cakap.. " 143 a.a.k. and HACKS DDHS dari aku, a.a.k., your secret admirer since school sayang"

Muka aku blur. Tak tau nak cakap apa. Aku paham apa yang mamat ni cakap. Tapi.. hati aku terasa nak play a game here.. hehe

"ko tak ingat ke? Kan ko ada dapat bunga and gula-gula Hacks sebelum ni.. aku yang bagi. Ko tak dapat ke? Or aku salah anto kat kedai orang lain?" dia wat muka macam tengah memikirkan sesuatu. Aku rasa nak gelak je.. tapi tahan wei.. tadi dia memainkan aku. Sekarang ni masa dia pulak..

"mana ada.. tapi aci kat tepi kedai aku selalu gak bagi kat aku bunga and Hacks sejak kebelakangan ni.. ko anto kat sapa ni.. aku tak penah dapat apa-apa pun.."

Dia terus keluarkan handphone dia. Mulut aku dah nak keluarkan gelak macam pontianak ni.. sabo wei… kejap je lagi..

"wei Jo, ko kata ko dah bagi bunga and Hacks kat kedai bini aku. Apsal dia cakap yang dia tak dapat pape pun. Ko jangan memain bro.. karang aku naik angin, dengan kedai-kedai ko aku bako karang.. apa ni?!"

"wei.. apa ni.. salam tak da, ribut tak da, angin tak da.. taufan apatah lagi.. tetiba je maki aku ni.. aku dah bagi kat wife ko.. tiap hari aku hantar kat dia macam yang ko suruh. Dia yang sign setiap pagi. Gi tanya dia bebetul.. karang kalau ko yang silap, aku sunat ko pulak lagi sekali.. tak pasal-pasal nak bako kedai aku!"

Husband aku terus tengok muka aku.. aku dah memang tak tahan wei.. aku terus lepaskan gelak aku kat depan dia… hahahaha padan muka! Tadi wat drama depan aku kan.. sekarang aku wat filem pulak depan dia.. padan muka.. kahkahkah!

"ok.. wei.. sori… sori sesangat. Wife aku memainkan aku.. sori wei.. k, aku janji aku belanja ko makan next week seminggu.. sori sesangat. K, bye, assalamualaikum" dia terus tutup handphone. Hantu punya bini! Tak pasal aku marah Aie.. karang merajuk lagi mamat lembut tu.

"wei.. apa ni.. kalau nak memain pun, jangan sampai masuk orang lain.. ko tengok, tak pasal aku marah kawan aku tu, karang dia merajuk lagi.. ko ni arr.."

"aku tak suruh pun ko marah dia. Ada aku suruh? Tak kan? Anyway.. apa kebenda yang ko tulis kat atas kad tu? tak paham aku. Yang aku tau a.a.k. tu nickname aku since school. Tapi apsal from a.a.k. gak? Hacks tu aku paham.. tapi DDHS tu aku tak paham.. ko mengarut apa?"

Dia senyum lagi.. hisy.. jangan senyum boleh tak? Aku rasa nak tarik-tarik je mulut tu. aku rasa senyuman mamat ni lagi manis dari senyuman aku.. dia ada satu gigi lebih kat kiri and kanan gusi sebelah atas. Aku tak tau orang panggil ni gigi apa.. tapi aku memang suka orang yang ada gigi macam ni..

"ko ni.. lembab betul! Nama husband sendiri pun tak tau ke? A.a.k. kan stands for Azrul Aqil bin Kamil.. DDHS tu.. dari dulu hingga sekarang.. so.. aku tulis kat ko… to: Asmahuda Ahmad Kamal, I Love You, Hanya Aku Cinta Kau Seorang Dari Dulu Hingga Sekarang.. from: Azrul Aqil Kamil.. got it?"

"ooo… baru aku paham. Anyway, pasni tak yah arr bagi bunga and Hacks tu.. semua aku sedekah kat orang.. aku tak suka. Tak yah arr membazir macam tu dah. And aku ada benda nak bagitau ni.."

"apa dia"

"hmm.. tapi janji jangan marah.."

"apa.. ko ni suka wat suspen"

"hmm… aku nak wat confession.."

"hisy.. aku rasa nak pelangkung ko dengan sudu ni! Apa benda?"

"ok. Ko jangan menyesal.. sebenarnya, selama ni aku terguna ko punya berus gigi.."

"tak pe. Kita kan husband and wife.. takat nak kongsi berus gigi tu aku tak bape nak kisah pun.."

"dengar dulu.. aku terguna ko punya berus gigi wat gogok jari kaki aku la.. aku mintak maap sesangat! Aku tak perasan yang ko dah buang berus gigi aku yang aku guna selama ni wat gosok jari kaki.. semalam baru aku perasan.. aku mintak maaaapp wei…"

Mata Azrul terus terbeliak.. mulut dia pun dah ternganga sekali.. dia terus bangun.

"gents jap!"

Aku tak tau nak gelak or menangis sekarang ni.. aku memang rasa bersalah sesangat.. ampun wei.. aku tak sengaja..

Azrul baru kembali dari gents. Sekarang muka dia pun dah jadi merah macam aku tadi. Aku rasa dia pun muntah gak..

"wei.. aku ada satu lagi benda nak bagitau ni.." azrul terus angkat tangan menandakan ‘cukup’..

"tapi benda ni penting.."

"kenapa? Ko nak cakap yang ko dah guna spender aku wat lap tingkap pulak ke?"

Aku geleng..

"abis tu?"

"aku dah pregnant. dua bulan. Aku dah lama tau.. tapi malas nak bagitau ko.."

"betul ke ni? Ko jangan memain lagi wei. Aku dah rasa nak jatuh ni.. karang ko yang kena pimpin aku balik rumah. Larat ke ngko nak bawak aku sampai naik tingkat 25 tu?"

"aku serius ni.. ala kalau ko tak larat, aku tinggal je ko dalam kereta. Tak kuasa aku nak angkat. Sapa suruh lembik sangat! Tapi kan…" aku stop jap..

"apa lagi ni?"

"apa yang ko teka tu pun betul gak.. aku penah wat macam tu tiga bulan lepas.. aku ingat ko punya spender tu kain buruk… dah aku tengok berlubang semacam je.. aku pun wat la lap tingkap.. tengok-tengok, tiga hari lepas tu aku nampak ko pakai.. aku mana tau.. yang tu pun aku mintak maap gak.. aku memang tak sengaja.."

Azrul terus longlai kat meja makan.. korang tau.. malam tu memang aku yang kena pimpin dia sampai masuk rumah.. mujur la ada lif, kalau tak memang aku tinggal je dia kat dalam kereta.

K r, nak gi masak ni. Aku dah sarat sangat ni. Due aku lagi seminggu. Sekarang ni pun Azrul selalu balik rumah time dia free.. dia dah janji, yang dia akan jaga budak ni kalau baby ni bangun time malam. Ni yang buat aku makin sayang kat dia ni.. and one more thing aku nak bagitau.. korang tau… dia dah tak gogok gigi kat dalam bilik air kami dah.. dia mesti gosok gigi kat sinki di dapur.. dia takut aku guna berus gigi dia wat gosok kaki aku lagi.. tapi dia tak tau.. aku guna berus gigi dia tu wat cuci sinki.. korang jangan bagi tau dia tau.. tu resepi supaya dia makin sayang lagi kat aku tu… hahahaha…
posted by Penulisan2u @ 11:26 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
65 Comments:
  • At 20/4/09 12:34 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahh..interesting,,,great stori,,
    lain dpd yg lain,,tak jemu baca,,
    lawak selumber,,
    congratz aka3k

     

  • At 20/4/09 12:40 PG, Blogger akubudakgilozz said…

    haha
    lawak giler arh.
    congrats too writer
    sbb da wat aku glak cam org gile.
    glak sorg2 dpn kom kol 12.40 pagi.
    :P

     

  • At 20/4/09 12:44 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mule-mule best..pastu akhir² mcm x best la..
    overall,nice try..

     

  • At 20/4/09 12:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice story line but would b better kalau kurangkan kan sikit unsur2 yg kotor dlm cite ni=p

     

  • At 20/4/09 12:51 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha....
    gle a ppoan neh...
    gnas glerh....
    ad ke org cam dowg neh..???
    nway..,congrats 2 writer....
    gle2 besh+ klaka+ havoc+ gle ny story...
    luv dis story damn much n do hope i wont get hubby lyk him...haha

     

  • At 20/4/09 12:53 PG, Blogger ainulanique said…

    citer bes
    tp ade lak aksi2 yg.....
    yakkkksss...
    saya pown da mcm nk muntah jek...

     

  • At 20/4/09 1:01 PG, Blogger Anis Mohd said…

    adehh ...
    kelakar la ...
    hahaaa...
    kelakar sgt lor ...
    tp kan , knp tbe2 laki die suka die dr dulu ek ..
    apa2 pon , still kelakar ..
    hahaaa

     

  • At 20/4/09 1:04 PG, Blogger ~siv~ said…

    best!!!!!!

     

  • At 20/4/09 1:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha i ske la cerite u ni..
    hehe klaka..tp mcm jahat la pula ble die wat mcm tu..
    sian kat si husband tu....hahaha..
    oh yah yg bab2 kureng elok tu u tryla ubah..
    kirenye wat la lawak yg x kotor tp bersih..
    haha i pn x tau mcmane..
    but try la k?
    papepn good job! =)

     

  • At 20/4/09 2:05 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gelak sorg pukul 2.o4 pagi
    haahah

     

  • At 20/4/09 6:53 PG, Blogger NoRsHa said…

    hahahaha..
    gelak sorang2 aku depan komp nieyh..
    good job writer!!

    (^_^)

     

  • At 20/4/09 8:07 PG, Blogger nurulfzz said…

    hahaha
    mmg klakar citer ni..
    xb0san ble bace
    juz ade lawak2 yg..
    hihi
    papep0n c0ngratz t0 writer:)

     

  • At 20/4/09 8:13 PG, Blogger aqilah said…

    aka3k, best tul cite ni, gelak sorang2 dibuatnya tau! no comment and keep it up!

     

  • At 20/4/09 9:50 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    woit..gila ke ape..aku dah x larat nak pegang perut nie. kuang asam punye bini.ada ke wat cam2..he..he..he.. nyway cite nie best r..

     

  • At 20/4/09 10:40 PG, Blogger bidadari cinta said…

    congrat to writer sbb wat sy gelak dpn laptop ni n my collegue ingt sy sudah giler sbb gelak sesorg..mmg best..!!dh jadi versi 18sx lak..hihi..

     

  • At 20/4/09 10:40 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    giler ahh
    sakit pp den golak
    da la kat library
    bessh sgt
    good job aka3k

     

  • At 20/4/09 11:53 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha....
    dari mula baca sampai akhir baca cite ni gelak jer aku. kelakar betul. huh, xleh nk bayang klu ler bebetul ada couple yg camni. mesti ceria hidup hari2..

     

  • At 20/4/09 12:31 PTG, Blogger noorhayaty85 said…

    aak...akak xsgka aak ade msa bt cerpen lg..yg xthn lawak kotor dia tu..bile nk berubah ni aak...asmahuda ahmad kamal?knp x letak asma' abdul kari jek...he3...ape2 pun congratulations...akak suka bc karya aak...jd cikgu yg baik ye pasni...

     

  • At 20/4/09 12:33 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Lawak...lawak...lawak.... keh...keh..keh..
    Salam...Cahaya

     

  • At 20/4/09 2:22 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Kakakakaakahkahkahkahhhhh..
    gler lwk thp x hengat dnia lorh!
    to writer,
    keep it up
    ak x tau mo comnt ape!
    but sure mmg pcah prot la
    klu cter ni pnjg ag...
    kihkihkhihhhhhhhh

    (>__<)

     

  • At 20/4/09 2:27 PTG, Blogger reramadesa said…

    best2...cayok3...rasa macam b

     

  • At 20/4/09 3:12 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bukan nak kutuk tapi klu bleh jangan guna unsur2 kotor..
    kebanyakan yang membaca ada sensitiviti yang akan pk 'yuckssss'..so cerpen yang baik bila pendekatan n susunan bahasa bagus..after all semua ok..cuma tangk kotr2 tu je..dah macam drama movie china je..k..keep up the good work..dalam berkarya kena pk environtment n penerimaan orang juga ye..

    -dari pembaca n pengumpul novel-

     

  • At 20/4/09 3:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    weih..
    cakit perot aku tahan gelak weih..
    wakakakakakambing..
    besh2..!
    SUMPAH KELAKAR..
    hahaha...!
    :)

    ~miera,form 3~

     

  • At 20/4/09 4:19 PTG, Anonymous buLan said…

    hak3..
    ta bleh bla..
    lawak weh

     

  • At 20/4/09 4:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sempoi giloszzz!!!

     

  • At 20/4/09 6:12 PTG, Blogger ceritaku MEMORIKU said…

    bhahahaha.
    nak terguling den glak.
    terlakor habis.
    gempakzz ah.
    good job.
    wat lagi.hikhikhik.
    -na'dz

     

  • At 20/4/09 6:36 PTG, Blogger inkdakwat said…

    sweet la..
    nice..

     

  • At 20/4/09 7:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    HAHAHA
    writer berjaya membuat aku gelak depan PC tepat pukul 7.19 petang
    ayah aku dah pk aku ni gila. setan mana plak tetiba kacau *astaghfirullahalazim*
    hoho good job! :P

     

  • At 20/4/09 7:25 PTG, Blogger Banana=Ban bread said…

    gila di wat nye citer nie..
    asyk gelak aja kat depan ni..
    x ley bla btoi.
    lme tul aka3k x wat citer..
    nie bwu ada..
    ingt kn dh hilang

     

  • At 20/4/09 9:21 PTG, Anonymous n0uruLe said…

    bg aku..cte nih interesting..tp gaya p'ceritaan n ayt2 nya kurang sesuai kot..maybe dlm dialog2 bleh gn bhs pasar camtu, tp bla tgh cte, kurangkan sket ayt2 selamba tuh..pape pun, nice try,bleyh jgk contohi ahadiat akashah nye novel utk dptkan style ayt2 gila2, bkn suh tiru, juz blajar..teruskan berkarya!!^-^

     

  • At 20/4/09 9:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best tol citer ni...kawan aku pun pening tgok aku gelak nak rak....hahahahaha....esok exam...sempat ag aku bace ni...to writer...congrate!!!!!!

    -fatin-

     

  • At 20/4/09 11:09 PTG, Blogger nO-En said…

    hehe.. lucu2..
    ad gak ea org cmni.
    ni kisah btl ke rekaan smata2???
    anyway,, best lar...
    gila2 tol...
    suke!!!

     

  • At 21/4/09 1:14 PG, Blogger Atiqah said…

    cite best..tgh tension cmni ble bce cite ni hlg tension lak..

     

  • At 21/4/09 2:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Wakakkkaakka....citer nie best giler..penuh dgn jokes yg selamber. Tapi ending yg mengejut memwatkan citer ni mcm terbantut. Should cont a bit more.
    Apape pon overall good try. Keep it up. Well done.

     

  • At 21/4/09 2:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    citer best..tp mcm aku plak yg nk g ladies room...xtahan rasa nk muun...uwa....uwa...uwa...

     

  • At 21/4/09 6:52 PG, Blogger Penulisan2u said…

    aka3k mmg best cerpen2 dia.. mgkn boleh buat novel.. untuk jangka masa panjang untuk publish

     

  • At 21/4/09 10:35 PG, Anonymous miss annys said…

    hahahahaha..klakar la citer nie...
    sampai aku glak sowang2 kt opis nie..nsb bek xde owg..hehe
    chayok2!! ;)

     

  • At 21/4/09 12:53 PTG, Anonymous hepy~ said…

    bez gle ctenye...
    lawak gle n slmber nk mti...
    huhuhu...mkin hepy la aku law bace cte camnie ari2...
    ok trskn mnulis cte cmnie...
    gambate bayo!!!!!

    ~hepy4eva~

     

  • At 21/4/09 2:20 PTG, Anonymous widurii said…

    mcm ntah apa2n pn ader gk ni..

     

  • At 21/4/09 6:53 PTG, Blogger syareena said…

    ahaha ! cerita ni besh. ayat yang dia guna seronok. tak terlalu ikut tatabahasa and pemahaman. hehe :D kira ayat jiwa remaja laa. jalan cerita besh. cume, dah kahwin guna kau,aku? HAHA ! unique ! haha :D goodjob! :)

     

  • At 21/4/09 9:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aduhai...cam hampeh...sume kengkawan aku gelakkan aku punya gelak..gilo punye writer...best habis citer dier tulis kelako sehhhhhhh

    (',') pena biru

     

  • At 21/4/09 10:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wahh..best giler..lawak tol..

     

  • At 21/4/09 11:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kite suke citer ni....best....sempoi gile......huhu......congrates tu penulis......

     

  • At 22/4/09 12:38 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    lawak2..
    bleh plak
    bhas ko n ak je..
    x than..
    tergelak sakan..hahhahaha
    lg x than ganazzzz betol pmpuan tu,..
    hehhehehe

     

  • At 22/4/09 4:12 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    klaka mmg klaka

    tp kdg2 cam byk melalut pon ader gak

    ayt2 sempoi tp kdg2 cam penin cket

    klo bole krgkn gna byk ayt2 lwk melampau

    juz my opinion=)*jue_zurh@nisz@*

     

  • At 22/4/09 8:28 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha..
    ak pon suka org gigi berlapis..
    manis beb muka..haha..
    lawak r cite nih..

     

  • At 22/4/09 9:55 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hahaha..Great!.Aku bagi 101% markah..
    Congrate!

     

  • At 22/4/09 11:56 PG, Anonymous yang said…

    haha..cter ko ni best gak!!! lawak slumber gler tp dkat part yg ujong2 tu...ak cam fedup ckit r coz dah msuk part "mengarut":p...tp ko buat ak snyum sorang2 kat dpn kom ni!!!!..hihi...

     

  • At 22/4/09 6:35 PTG, Blogger ~umai~ said…

    hak3...
    lawak gile..
    sket perut aku gelakkan cte ni..
    hahahaa...
    bes3...

     

  • At 22/4/09 6:36 PTG, Anonymous eira said…

    banyaknye owg komen!!!
    nway, cite nie bes and lawak dye mmg selamba taap gaban !!
    sempoi jer..
    keep it up ok??
    ^ ^

     

  • At 22/4/09 11:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    fuhh, tabik spring 2 tingkat... aku gelak sampai sakit pipi aku... hahahahahaha...... nk lgi nk lgi...

     

  • At 24/4/09 10:26 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    gler best.....wt la smbungan cerpen ni ag....sy gelak sengsorg punye la kuat smpai roommate tgh tito pn terjaga....hehe

     

  • At 24/4/09 4:46 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    this is such a 'crazy' story..but plisss,jgn la masukkan unsur2 kotor tu...mcm x sesuai jer...

     

  • At 27/4/09 11:42 PG, Anonymous naza~azan,anyys said…

    bEst gilEr ctEr nEy..
    gElak pai nangis2..
    wat arhh sambungan cter
    kelakar gler!!!!!

     

  • At 27/4/09 9:56 PTG, Blogger Qyn Qyna said…

    giler beb... kelakar...
    best2!!!

     

  • At 28/4/09 12:15 PTG, Blogger heppygurlzz said…

    adehh aku yg mbcanye sakit truk than glakk..
    klakar siot..aku dh xthn..dh cm nk ngis jekk..
    nsib bek aku dk single rum..kalo x adehh aku rs rumate aku ckp aku mereng kot..nice story..len kali wat cerpen cmni lg..cayok2..(",)..

     

  • At 30/4/09 1:37 PG, Blogger Labyrinth said…

    gile ah ding dong..
    sempoi sgt ayat nye..
    buat sy sdikit gelak..
    tp nk tegur juga,
    sometimes dlm bkarya..
    tlg snstve pd word2 yg awk nak tulis..
    sbb ada gak ayat yg terllu kasar yg mungkin blh mncacatkn karya anda..
    tp stu sy puji,
    kejujuran dlm bkarya..
    awk tllu telus dlm bkarya,
    smpi bhs sharian yg awk sllu gnekn awk mskkan skli..
    tp awk kna ingt bhs sharian kita kdg2 ada yg mlmpau jd tapis2lah dlu ek writer..
    gud job..
    maaf mngur dri sy yg x tau apa2 ni..
    ~salam~

     

  • At 2/5/09 8:43 PTG, Anonymous alynn malynna said…

    congrts....
    mmg enjoy jek ble bce novel neh...
    title pon da len dari yg len..

     

  • At 10/5/09 4:55 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best gilerrrrrrr...........

     

  • At 11/5/09 4:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    haha..
    pecah perot kowt gelak..
    sia2 kene maki gelak t'bahak2 kul 4.30 pg..
    ehehe..nway,gud job la u pny cite..
    buat lagi banyak2..
    daa~

     

  • At 17/5/09 1:07 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    kakakaka..gle klaka..gud job..

     

  • At 25/9/09 4:23 PTG, Anonymous lyna said…

    kikikikiki
    woi lawak tai certe ko ne
    nak terkucai ase,,
    all the best

     

  • At 12/4/10 4:12 PG, Anonymous ira said…

    lawak giler criter ni...
    wat aq glak smpai skit perut...
    dahlah kul 4.15am..
    smpai kna sound ngn roommate..

     

  • At 3/6/11 1:58 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huahahahahahah,,,,lawak nak mampuih,,,baguih gud job,,,tp kurgkan sket unsur yg,,,kuning tu,,,,

     

  • At 3/1/12 12:00 PG, Blogger niesza said…

    best,tergelak aku baca

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group