BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Februari 27, 2009
Cerpen : Teman Sejati
Nama Pena : electrophile

Pusara ini ku kunjungi lagi. Entah sudah kali yang ke berapa. Al Fatihah kukirimkan. Sebagai tanda kasih sayangku kepadamu. Aku rindu. Rindu dengan kenangan yang kita lakar bersama. Aku, kau dan Fareeq. Allah tahu itu...
Maaf sahabat,hari ini Fareeq tidak dapat bersamaku untuk mengunjungimu seperti biasa. Dia sudah berjaya. Sebagai seorang pemain bola profesional. Itulah impian kita bertiga kan?
Alhamdulillah,berkat kesabaran dapat juga aku mendapatkan segulung ijazah dalam course yang telah aku idami sejak dahulu lagi. Dan sekarang,aku ingin meneruskan ke peringkat master. Cuma satu sahaja yang tidak mungkin akan ku kecapi,namun jauh di sudut hati aku mengharap agar masih ada peluang kita bersama...
InsyaAllah,meniti hari-hari bahagia yang telah Allah janjikan di syurga kelak...
Teman...
Atau berkemungkinankah ku memanggilmu sang kekasih?Hatiku merintih hiba. Kehilanganmu suatu penderitaan. Namun ku akur dan redha dengan qadak dan qadar ini. Tetapi ketahuilah,dirimu tiada pengganti. Engkaulah sang sahabat yang setia bersamaku...
Perkenalan denganmu tanpa ku jangka. Persahabatanmu dengan Fareeq akhirnya membawa ku juga dalam arus perhubungan ini dan akhirnya kita bertiga menjadi belangkas. Sama-sama melakar mimpi,mencapai impian dan mendambakan kebahagiaan...
Sayang seribu kali sayang,saat terlakar kebahagiaan kau meninggalkan aku dan Fareeq. Itu bukan salahmu. Pemergianmu sudah direncanakan Ilahi. Kami hanya mampu pasrah...
"Leed,cepatlah. Penatlah aku tunggu. Kauni melebihkan mak enon jelah lambat sangat. Tau tak dah berkeroncong dah perut akuni. Dah boleh nyanyi ghazal untuk rabiah. Kalau masuk audition surely memang dapat,"bebel Ana. Khaleed yang sedang membawa sebuah tapau memandangnya dengan pandangan tajam. Namun pandangan itu dibalas pula dengan senyuman oleh sang gadis.
"Eh budakni. Mengada tahap cipan. Dahlah Leed dah tolong belikan untuk dia tak pandai sabar pula dah,"sambung Fareeq. Ana menjelir lidah.
"Kau diamlah bongo. Aku tak cakap dengan kau pun. Cepatlah leed,"
"Yalah,nah. Makanlah puas-puas. Naib baiklah kau comel kalau tak dah aku siat-siat mulut kau tu. Tak pandai nak diam,"jawab Khaleed. Ana tersenyum lantas tapau itu dibuka. Namun wajah cerianya berubah serta merta.
"Apa ni Leed? Aku tak pandai makanlah sayur ni. Nah kau jelah yang makan,". Lantas Ana menghulurkan tapau itu kembali kepada Khaleed. Khaleed tergamam. Fareeq memukul kepala Ana dengan kertas yang berada di tangannya.

"Tak pandai nak bersyukur. Apsal memilih sangatni? Aku tahulah kau tu ‘princess’ tapi tak kesian dengan Leed kah?"tanya Fareeq. Mulut Ana muncung sedepa. Khaleed tersenyum melihat wajah itu.
Indahnya saat itu kan Ana? Manjamu melebih-lebih. Namun aku sentiasa bersabar melayan karenahmu kerana ku tahu hatimu baik. Kau masih polos dan jiwamu kekurangan kasih sayang itu. Lantas,aku sedia memberi elemen itu padamu.
Akhirnya,hari itu hari yang bersejarah kau mampu menghabiskan tapau yang telah aku belikan untukmu. Aku tahu engkau terpaksa. Maaf,aku bukan sengaja mendera tapi ku hanya ingin melihat kemanjaanmu. Dalam tak rela,kau memintaku menyuapkanmu. Ana... Ana... Jiwamu persis kanak-kanak. Fareeq memang membantah namun bilaku lihat ada manik putih yang berlingkar di matamu segera sudu ku gapai dan ku suapkan kau. Aku menolak perasaan maluku jauh-jauh. Ingin membuatmu bahagia. Hanya itu yang aku mahu.

"Leed,napa Fareeq tak baik macam Leed? Tak pernah nak memujuk Ana macam yang Leed buat? Dia tak suka Ana ek?"tanyamu naif. Aku memandangmu penuh kasih sayang.
"Mana ada. Kau jangan fikir macam tu. Dia memang perangai kasar semacam. Tapi dia ikhlas nak kawan dengan kau tu. Jangan risaulah,"kataku cuba memujukmu. Wajah yang mencuka lantas girang.
"Nak tak,weekend nanti kita keluar? Bolehlah Leed. Temankan Ana ek?"pujukmu.
"Buat apa? Better Ana study lah kat hostel. Final exam pun dah dekat ni,"
"Yalah... Leed tak payah ar nak temankan Ana. Kalau dah tak sudi janganlah nak susun alasan,"katamu. Aku tergelak.
"You are cutelah Ana. Yalah-yalah. Aku temankan. Kita bawa Fareeq sekali ek?". Anggukan segera kau bagi dan wajahmu terpancar kegirangan. Kau bahagia,aku juga sama.

Beberapa minggu berlalu. Kau,aku dan Fareeq semakin galak mencipta kisah-kisah indah sehinggalah suatu hari kau menyuakan isi hatimu yang tidak pernah ku jangka. Apa yang patutku rasakan tika itu? Gembira,kecewa?
"Leed... Ana rasakan,i fall for Fareeqla,"
Bagai panahan petir tepat mengenai hatiku. Andai sahaja kau tahu betapa kau telah memiliki hatiku.
"Ana sure ka?". Hanya soalan itu yang mampu ku utarakan. Kau mengangguk.
"Ya lah... Ana selalu naik geram kalau tengok Fareeq layan budak budak perempuan kat kolej ni. Macam nak tarik-tarik je telinga dia,"guraumu . Ku balas dengan senyuman.
"Terus terang dengan Fareeqlah,"
"Ish...Leed gila apa? Taknak. Biar ajelah macam ni. Nanti tak pasal-pasal Ana kehilangan dia pula,"
Fareeq. Temanku yang satu ini suka mengumpul kawan perempuan. Banyak juga yang telah meluahkan isi hati mereka tapi secara langsung ianya ditolak. Fareeq masih belum bersedia untuk memberikan komitmen dalam perhubungan yang seperti itu. Aku pula? Aku sudah pernah memberitahu Ana,yang aku juga masih belum tergerak hati untuk ‘fall’ pada mana-mana perempuan dalam duniani. Dan tanpa tak sedar rupanya,dialah yang telah membuatku jatuh.
"Leed tak rasa nak couple ke? Macam pairs yang kita selalu jumpa kat kolej ni?"tanyamu. Aku tersenyum.
"Entahlah Ana. Aku macam tak pandai nak layan perempuan. Paling lama bertahan pun tak sampai sebulan. Dari aku kecewakan dorang baik macam ni ajelah,"jawabku memandangmu telus.Fareeq disisi mendengar Cuma.
" Kira Leed ni good boy lah ek? Haha..baguslah jangan jadi macam setan kat sebelah Leed tu. Ada ja pompuan cantik nak urat. Nak lawa je tau,"katamu sinis. Aku tahu ayat itu ditujukan untuk siapa. Fareeq disisi merengus marah.
"Alah,aku rapat dengan pompuan sebab akuni friendly. Aku kan suka mengeratkan silaturrahim. Aku just nak kenal je bukan tahap nak ngorat. Tengok sampai sekarang i am still single lah,"kata Fareeq. Kau menjelir lidah.
"Sumpah Fareeq... Aku tak tanya,"guraumu mengenakan Fareeq. Fareeq tersenyum dalam marah.
"Budak ni,nak aje aku tempeleng. Pukul karang nangis pula nanti,"
"Silent please. Ni lebri ye. Bukan gelanggang pertunjukan sarkas kau tu,"guraumu lagi. Fareeq lantas ketawa. Aku juga. Kau pintar mengenakan Fareeq. Kadang,aku selalu cemburu dengan kemesraan kamu berdua namun aku diamkan sahaja. Namun aku tahu kau selalu menyebelahiku bilaku berbeza pendapat dengan Fareeq.

Suatu malam yang tak pernah ku jangka kau menghantar kepadaku sebuah mesej. Sayu ku rasa mesej itu seolah-olah kau ingin meninggalkan ku jauh...
Saye mls awk suruh rajin,
Saye nkal awk mrh...
Sy senyum awk lagilah senyum...
Sy gurau awk gelak.Sweet sgt masa tu..
Tp klau sy dh takde,jgn pla awk ikut sy pergi...
Cuma DOA jer dlm hati & ingt dkt sy dh ckup utk nilai pshbtn kte & bt
Sy TENANG slamenye..
Awk jgn sedih sy tak suka airmata awk mnitis..
Sy sygkan kwn2 sy tmasuk awk..
Aku tidak pernah memahami maksud jelas mesej ini sehinggalah hari tu muncul...
Hari itu kau aku dan Fareeq bersama-sama membeli kelengkapan kuliah kita. Namun tika kita melewati suatu simpang sunyi,kita tiba-tiba dikejutkan dengan beberapa orang perompak. Sebilah pisau berada di tiap sebelah tangan mereka. Kami ingin melindungimu kerana kami tahu kau lebih bermakna dari apa yang kami miliki di dunia ini. Namun kau jua yang menjadi sasaran mereka. Engkau ditarik dan pisau diletakkan di lehermu. Kami tidak mampu berbuat apa-apa. Saat itu barulah ku sedari betapa Fareeq menyimpan perasaan terhadapmu.
"Lepaskanlah dia. Dia tak ada apa-apa untuk kau ambil. Aku ada. Kau nak apa? Cakap aje,"kata Fareeq. Ayat itu terlalu sayu menempel di corong telingaku. Ku lihat kau menangis sampai mengelengkan kepala tanda tidak mahu Fareeq dipengapakan.
Namun perompak itu hanya tersenyum. Sedang dia leka memperendahkan kata-kata Fareeq,aku lantas mengambil langkah. Taekwando yang ku pelajari dulu aku terus praktikkan dan Fareeq juga mengambil langkah yang sama. Aku menyuruh Fareeq untuk membawamu pergi dahulu kerana saat itu engkaulah yang harus diutamakan namun ku lihat kau asyik berkata ‘tak nak’. Namun,Fareeq membawamu pergi dalam keterpaksaan. Akhirnya perompak itu berlalu pergi.
"Ana tak nak. Ana tak nak tinggalkan Khaleed. Ana sayang dia kalau ada apa-apa terjadi kat dia nanti Fareeq boleh jaminke??"katamu tegas cuba menolak Fareeq untuk membawamu pergi. Aku yang baru beredar dari tempat pergaduhan tadi,terdiam. Tak sangka ada kasihmu pada aku. Lantas aku mempunyai sepotong idea cuba mengenakanmu. Dan gurauan itulah yang telah meragut kehidupan ku hingga hari ini.
"Aduh...aduh... Ana,Fareeq...tolong,"aduku. Engkau terus berpaling dan menuju ke arahku.
"Leed,kenapa ni jangan macam ni Leed,". Kau segera tunduk dan memerhatikanku.
"Ana... Sori tak dapat jadi kawan yang baik untuk kau,". Mataku kukecilkan. Kulihat engkau menangis.
"Ana sayangkan Leed. Ana tak boleh kehilangan Leed... Leed aje yang ana nak. Ana tak nak orang lain,"katamu sambil memegang lengan bajuku. Aku tersentak. Lantas aku membuka mata. Kulihat Fareeq tunduk kesal.
"Apa Ana cakap?"aku segera bangkit. Ana terkejut begitu juga Fareeq.
"Kau okay ke Leed? Sial,kenapa kau main-main?"kata Fareeq. Lantas aku ketawa kegirangan. Ku lihat wajahmu sudah merona merah dan kau lantas berdiri.
"Leed jahat... !"katamu. Aku tersenyum. Lantas kau cuba menjarakkan diri. Ketawa ku bergema. Namun ku tahu ada suatu perasaan yang terpancar di riak muka Fareeq. Mungkin dia cemburu.
Khaleed!
Belum sempatku menoleh kau terus meluru ke arahku dan akhirnya rebah di sampingku. Aku tergamam.. Perompak tadi kulihat berada di belakang gagah mengenggam sebilah pisau. Spontan,Fareeq membelasah perompak tadi habis-habisan.Akhirnya...
"Ana sayangkan semua..."
Itulah kata-kata terakhirmu...
Aku meraup wajah usai mengirimkan doa untukmu. Tiba-tiba bahuku terasa disentuh.Aku melihat bayangmu yang sedang tersenyum manis namun segera kau menghilang....

"Leed,ni laptop arwah Ana. Mak cik dah lama simpan. Makcik rasa makcik dah tak mampu nak pegang lagi. Ingatan makcik pada arwah terlalu kuat,"kata Puan saleha,ibu Ana. Khaleed tertuduk lantas menerima laptop milik arwah Ana.
"saya minta maaf makcik,"kata Khaleed. Puan Salehah terdiam lantas mengalir lagilah airmata seorang ibu...

Folder Diari ku buka. Ada sesuatu yang menggamitku untuk membukanya... Lantas...
Buat Khaleed Zailani teman yang superb...
Kali ni ‘ana’ nak buat ayat yg brutal sikit...
Leed, aku tak tahu sejak bila aku simpan perasaan ni... Kadang aku sendiri bodoh untuk katakan betapa mudahnya aku terikat dengan perasaan semacam ini. Namun demi Allah,aku tak pernah mengimpikannya kerana batasan kita sebagai teman rapat...
Maaf,dulu aku terpaksa bagitahu kau yang aku dah ‘fall’ for Fareeq. Semua tu bohong. Aku Cuma nak tengok siapa sebenarnya aku dimata kau. Maaf. Ku lihat tiada apa-apa reaksi darimu. Betapa kecewanya hidup ku rasa. Tapi,andai kiranya kau mempunyai perasaan itu aku tidak pernah mengimpikan sebuah perhubungan. Bagiku,kita ini milik Ilahi. Biarlah sahaja kita menyimpan rasa yang sedia ada dan janganlah membelakangkanNya. Harapan ku andai kita punya jodoh yang kuat,iringilah perasaan kita dengan sebuah lamaran bersaksikan kedua ibubapa kita kelak...
Mengapa wujudnya perasaan ini?usah kau tanya. Aku tidak punya jawapan untuknya. Dari apa yang ku kagumi dalam dirimu kau punya kekuatan. Kau punya impian. Kau tidak pernah mengecewakan perasaan ku. Bahkan engkaulah yang sanggup berkongsi rasa dengan ku. Mungkin aku dengan Fareeq hanya tahu berperang mulut dan kau pula menjadi sasaran aduanku...
Leed,gapailah cita-citamu. Aku tahu kau ingin menjadi seorang engineer yang berjaya. Gapailah. Bimbinglah Fareeq sekali untuk mencapai impiannya. Dia pernah berkata padaku..
"Aku taknak fikir perempuan. Sekarang mata aku lebih tertumpu; lulus exam,masuk u and main bola"
Itulah impian sahabat kita. Sahabat yang sentiasa setia menemani kita. Bimbinglah dia. Katakan padanya. Kecantikan seorang wanita itu bukanlah menjadi ukuran dalam penilaian hati. Aku sayangkan Fareeq Ridhuan dan Khaleed Zailani...
Mereka berdua teman yang superb...
Leed,aku punya instinct yang aku bakal tinggalkan kamu berdua... Exam semakin hampir,selepas ini kita akan membawa haluan masing-masing. Akan tiada lagi gelak tawa dan tangis sedan yang kita kongsi bersama. Aku pasti akan merindui kenangan itu. Leed ingat tak kita bertiga pernah ponteng kuliah sama-sama dulu? Kerja bodoh kan? Namun itu kali yang pertama dan terakhir kita lakukan. Sebabnya, Encik Khairi panggil kita pegi ofis dia... haha. Nasib baiklah hanya amaran.
Aku bersyukur walaupun aku berteman dengan kamu namun batasan pergaulan kita masih terbatas. Masih ada norma hidup yang kita patuhi. Kita saling mengingatkan antara satu sama lain. Solat suatu kewajipan,patuh pada orang tua dan antara lelaki dan perempuan masih ada ruang yang kita biarkan kosong. Tersentuh sahaja kulit tanganku,kamu pasti akan meminta maaf berulang kali dariku. Thanks guys..
Leed,tak keterlaluan andai aku ingin katakan kaulah lelaki yang terakhir yang akan menghuni hatiku. Ku tahu kau tak mungkin ‘fall’ padaku namun aku harap ada sekelumit kasihmu untukku...
Akhir kata,andai aku pernah menggores perasaanmu ampun dan maaf aku pinta. Tiada terniat semua itu di fikiranku. Insyaallah,kita jadilah muslim dan muslimah yang sejati agar dapat kita bersua di syurga kelak....
Ameen...
Temanmu...
Nurana Natasya Abdullah.

Airmataku menitis lagi... Aku segera bersandar di bahu kereta. Ingatanku menerawang pada saat ibumu menyerahkan laptop kesayanganmu padaku. Semoga rohmu dalam ketenangan. Segera aku menghidupkan enjin kereta dan memulakan pemanduan.
Seketika bila aku menoleh kesisi kau muncul lagi. Bertudung putih dan tersenyum sambil melambaikan tangan ke arahku. Ana... spontan ku bersuara,namun tiada siapa mendengar.
Tiba-tiba...

"Kita semua ini milik Allah. Masa sudah ditetapkan bila akan kta kembali menemuiNya. Sabarlah Fareeq,Leed telah pun pergi. Ana juga sama. Kita patut akur dengan kehendak Ilahi,".Ustaz Shukri,ustaz kesayangan Ana memulakan pembicaraannya selepas selesai upacara pengkebumian Khaleed. Fareeq meraup wajahnya. Tiada pernah menyangka 2 sahabatnya akan meninggalkannya buat selama-lamanya. Ustaz Shukri adalah ustaz yang sering memberi tazkirah pada mereka bertiga. Malah ustaz itulah yang telah mengislamkan Ana kerana pada waktu itu Ana masih seorang pemeluk agama Kristian di bawah jagaan ayahnya. Takdir Allah,Ana sempat mengecapi kehidupan seorang Islam sebelum meninggal dunia dan sempat bertemu dengan ibu kandungnya.
"Ustaz,merekalah teman terbaik di dunia dan akhirat,"kata Fareeq. Ustaz Shukri mengangguk. Dia tahu akan kenyataan itu.

Bukan mudah mencari teman seperti mereka. Walaupun mereka berdua sudah tiada namun teman sejati masih milik mereka....

Selama ini ku mencari-cari teman yang sejati buat menemani perjuangan suci..
Bersyukur kini padamu ilahi teman yang dicari selama ini telahku temui..
Dengannya disisi perjuangan ini senang diharungi bertambah murni kasih ilahi..
Kepadamu Allah ku panjatkan doa agar berkekalan kasih sayang kita..
Kepadamu teman ku pohon sokongan pengorbanan dan pengertian
Telahku ungkapkan sgala-galanya...


TAMAT....
posted by Penulisan2u @ 12:50 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
23 Comments:
  • At 27/2/09 1:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    nice...friendship forever...=)

     

  • At 27/2/09 9:03 PG, Blogger Afiqah said…

    assalamualaikum...
    touching...
    gud story...
    byk pengajaran...
    teruskan berkarya...
    wassalam..

     

  • At 27/2/09 3:08 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mcm mana fareeq meninggal?????????...:-)

     

  • At 27/2/09 4:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    khaleed lar bkn fareeq..meninggal agaknye sb xcdent,sb penulis ckp "menghidup enjin,memulakan pemanduan.......""tiba-tiba......................"faham?????

     

  • At 27/2/09 7:09 PTG, Blogger HaYisA neeRzA said…

    sedhnya.....asyik kuar je air mata.Tapi kan aku masih x dapat nak merasai bagaimana perasaan ada sahabat baik...aku ada ramai kawan yang rapat dengan ku.....tapi perasaan aku kat diorang tidak seperti kawan baik..tapi aku rapat dgn diorang....confuse ar?apa makna sahabat baik sebenarnya?

     

  • At 27/2/09 11:20 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    asal byk cter baru cdey2 ni...dah kembang mata aku nangis...

     

  • At 28/2/09 12:11 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    good trying...sngt menyentuh kalbu.. semoga kita sama-sama ditakdirkan bertemu dgn kwn fisabilillah.. ikhlas sokmo^_^

     

  • At 28/2/09 7:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best crita nei....
    mmg persahabatran yg baik..
    ssh nak cri kwn mcm tue..
    tahniah kpd penulis...

     

  • At 28/2/09 11:11 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah...
    so touching ar this story...
    good story n keep up your work...
    =)

     

  • At 1/3/09 2:03 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Nie yang buat saya teringat dekat my bestfriend nie...
    Kalau diorang dah takde nanti,apalah jdi dkat saya..
    Diorang yang slalu dgr masalah,happy sedih dari saya...

    This is my last year with them in Primary...huhu...:(

     

  • At 1/3/09 3:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    best..best
    sedih sgt!!!
    tahniah...




    (:~D)

     

  • At 2/3/09 8:23 PTG, Anonymous eisya said…

    td ckp mkn bersuap ps2 ckp ble sntuh kulit bermaaf2 la plak
    y mne satu nie?
    kn ke mkn bsuap 2 dh bersntuhan???
    heran bin compius..

     

  • At 2/3/09 8:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    btol2..mmg susah nk cari sahabat baik kan..kawan mmg berlambak..tp blkng kite, kutuk mengutuk gak..mmg susah

     

  • At 2/3/09 8:26 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    makan guna sudu..hehe

     

  • At 3/3/09 3:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    aku suka dengan cerpen ni..so touching...BEST

     

  • At 3/3/09 5:19 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sy tdk pernah mempunyai kawan baik kerana semua org sy anggap sebagai kawan biasa...klu blh sy nak sgt th apa makna teman sejati...sy rasa semua kawan sy tdk ikhlas bkawan dgn sy..

     

  • At 4/3/09 9:02 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    thanx for the comment..
    actually mkn tu kn pakai sudu..
    bukan pakai tangan pun..
    yg haram ttp haram...

     

  • At 5/3/09 9:33 PG, Blogger ema_hzardy said…

    tq...sama2 memartabatkan bhs kbanggaan kita...
    salam ukhwah fillah...

     

  • At 5/3/09 9:36 PG, Blogger ema_hzardy said…

    sbnarnya cerpen ni adalah gbungan kisah2 dlm idup sy...
    ramai tman yg mgelilingi kta..
    nmun xsmestinya mrk akn share ups n downs with us...
    yg pasti,bermunajatla pdNya..
    agar dtmukan dengan teman yg bnr2 sejati..
    ameen..

     

  • At 20/3/09 11:48 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sya paling suka cite pasal kawan... basi sya teman adalah segala-galanya.... tanpa teman kehidupan saya kosong... cite ni mmg buat saya sedar... teman adalah ssegalanya

     

  • At 5/6/12 3:09 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Act,,
    yg mniggl dunia tu , ana kn?

     

  • At 13/10/12 7:47 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cerpen nim bpe patah perkataan sume ek??? ker mmg kne kire sndri... adew sesape nk tlg kira kn x?

     

  • At 5/7/14 7:57 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Fareeq , nama aku tu , terharu aku ,

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group