BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Februari 09, 2009
Cerpen : Kisah Lama
Nama Pena : sweetwaterlily

"Tak naakkk..!!", aku membantah permintaan ibu untuk menemNiya nenekku dikampung.
"Niya bukannye tak sayang nenek tu..tapi Niya tak nak la tukar sekolah mak..tolongla mak ek,.."rayuku lagi.
"tak boleh Niya..mak harap kat Niya je nak teman nenek kat kampung tu. Nenek tak nak duduk kat rumah kita ni..bandar sangat katanya..boleh ye Niya..ye.."ibuku memujukku lagi. Akhirnya aku mengangguk lemah..aku pasrah je la..at least dapat kawan baru..or..heh..

***************************************

Pagi itu aku ke sekolah bertemankan datukku. Setelah selesai urusan disekolah pagi itu, datukku terus pulang.
"Niya jaga diri ye, atuk nak balik dah ni..pandai2 la bawa diri.."pesan datukku lembut.Oh atuk...aku sayang atuk...
"Noor Husniyah Ahmed Murtadha?"
"Husniya??" namaku di sebut sekali lagi.
"Eh..Eh?? Er..maaf cikgu, saya tak perasan cikgu tadi" apelah aku ni..layan feeling lak sorang2. Aku tengok nametag cikgu tu,tertera nama MOKHTAR. Nampak garang je..misai melentik..huh..ntah2 cikgu disilpin kot.Lantakla..yang pentign skang aku nak tau aku ni masuk kelas apa. Mintak2 la kelas first..jaga standard budak baru beb..!!kek..keh..
"Mari ikut saya." pinta cikgu Mokhtar.
Aku hanya mengikut guru itu ke bilik guru. Aku dibawa bertemu guru kelasku. Guru itu agak lembut, tapi bukan AWW.. tau, namanya Hazim.
"Husniya, mari ikut saya. Saya bawa awak ke kelas."
"saya kelas pe cikgu?"tanya ku..mintak2 la kelas pertama.
"5 Cemerlang"
"kelas no berapa ek, cikgu??"aku tersengeh2 cam kerang busuk
"kelas no 1 la..awak kan budak sains tulen..cni 1 kelas j aliran sains tulen"
owh...kira ok la tu..aku senang sekali mendengarnya wahai cikguku..
Eh..?? Apsal sume budak2 ni tengok2 aku?? Ape? aku ni cantik sangat ke? Ke diorang tak pernah tengok manusia kacukan cina n arab?

"Kelas..., arini kita ada student baru..harap boleh bagi kerjasama. Nanti kamu berkenal2 la sendiri ye, saya ada urusan lain ni, tunggu guru matematik kamu sampai." Cikgu Hazim memberikan short brief mengenai diriku. Cikgu Hazim mengajar subjek Sejarah..patutla lembut..takpe2..janji tak panas baran!
Pelajar dikelas itu menerima kehadiranku dengan baik sekali.Aku bersyukur mendapat kawan2 yang baik. Tak sia2 mak hantar aku balik kampung..
Waktu ku rasakan berjalan dengan pantas sekali pada hari ini. Dalam masa yang singkat sahaja aku sudah ada \'geng\' aku sendiri. kami bertiga; aku, Sally dan Aida.
Aku harap, hari2 yang baik ini akan berterusan selamanya.

"Sal, pe kata kita wat stadi group nak tak?"pintaku
"Kitorg ok je..ko terer fizik kan? leh ajar kitorang. Kitorang ’jam’ sket pasal fizik ni..hehe.."balas Sal sambil tersengeh menampakan barisan giginya yang diliputi dengan braces kaler pink..!
"wokeh..no prob!"

***********************************************

Sudah sebulan aku bersekolah disitu. Aku mulai sayangkan kawan2 baruku dan kampung ku. Suasana kat sini pun tenang je..bukan cam kat bandar..asap kete n moto je banyak..kat cni pun ada asap, tapi asap sampah n asap ubat nyamuk ada la..Aku juga gembira bersama datuk dan nenekku. Bacaan Alquran ku bertambah baik dengan bantuan tunjuk ajar datukku. Dah banyak aku tinggalkan \'ukhrawi\' rupanya..nasib baik mak hantar aku tinggal ngan diorng..thanks mak!

Disekolah pada pagi tu, aku masuk kelas lambat sedikit daripada biasa. Bukan aku sorg, tapi ngan geng aku skali. Fuh..nasib baik cikgu x masuk lagi. Belum pun aku sempat duduk, mataku tertancap pada seorang pelajar lelaki yang duduk dibarisan belakang sekali."hensem gak mamat ni."kataku dalam hati.
"Niya, tu budak baru la..yang dok kat belakang tu.." Aida dengan senyum simpulnya memberitahuku..
"hensemla weh...ni yg aku nak try ni" Sal dengan penuh bersemangat berkata-kata.
"Ko gile apa? Takkan ko nak ngorat dia? Takde hidung bolehla..malu la wei..buatnya dia reject idup2..tak ke ko terjun bangunan 3 tingkat skolah kita ni..aku suka glemer, tapi aku taknak la glemer masuk surat khabar, jadi rakan mangsa yang terkorban...haha.."syarahku kepada Sally.Merah padam mukanya menahan geram + bengang.
"Cabul betul mulut ko Niya. Ko cakap aku takde hidung? Aku tau la hidung ko tu mancung...leh sangkut hanger baju lagi...muka cantik.."laju mulut Sal membalas syarahanku sebentar tadi. Aida ternganga....Alamak..kawan baik aku ni dah marah ke ni??
"Sal sayang...ko marah kat aku ke??..La..aku gurau je tadi...aku punye la berusaha wat lawak..ko emo lak...jangan marah ye my bestfriend" pujukku sambil memelukku bahunya. Aku sayang kawan2 aku..lebih2 lagi sahabat aku yang dua orang ni.
"Yela tu..."Sal kemudiannya tersenyum.
"tapi kan Niya, aku pun heran la..apsal ko punye rupa pelik sikit ha?. Hidung mancung, mata bulat, alis mata melentik, kulit pun putih licin. Ko ni campuran apa?" tanya Aida. Sal juga mengangguk perlahan. Mengiyakan apa yang Aida katakan sebentar tadi.

Ish..payah betul la aku nak explain..
" Mak aku cina, ayah aku arab Turki. Menurut cerita ayah aku, datuk kandungku seorang pedagang Arab yang datang Malaysia dulu. Dia berniaga pakaian and nenek aku dah meninggal masa tu. Dia meninggal masa lahirkan ayah aku. Satu hari, datukku ada masalah perniagaan dan terpaksa pulang ke Turki. Dia tinggalkan ayah aku pada lelaki yang jadi datukku sekarang. On the way balik ke Turki lak, flight crash...so, tinggal la ayah aku ngan atok n nenek yang tinggal kat kampung ni. Mak aku lak, cina yang dah convert masuk Islam. Dia kenal ngan ayah aku masa belajar kat UKM dulu. Begitula cetera aku. Sekian terima kasih"

Terlopong mulut Sal dan Aida mendengarkan background story aku. Ish diorang ni.aku rasa kalu langau hatta mentadak mentadu masuk dalam mulut diorang pun muat nih..
"Oii!! Dahla.."
Terkejut mereka mendengarkan suaraku yang sengaja aku tinggikan. Ha, padan muka, sapa suruh nganga mulut luas2.

*************************************

Masa rehat dah tiba, aku masih kekenyangan setelah menghabiskan dua bungkus nasi lemak ketika sarapan pagi tadi. Aku malas betul nak turun daripada kelas ku di tingkat 3 ni untuk ke kantin. Aku memberikan isyarat tangan kepada 2 orang sahabat baikku itu untuk menunjukkan aku tidak mahu ke kantin hari ini.
Ish..mengantuk pulak mata aku ni...dapat tido 20 minit pun ok gak ni. Aku pun mengambil kedudukan yang paling selesa sambil meletakkan kepalaku di atas meja kemudian..

"awak nak tido ke?" satu suara menyapaku dari belakang. Sape lak la yang kacau aku nak tido ni..
"tak la.."aku tergamam bila melihatkan pelajar baru itu tersenyum kepadaku. Alamak..leh kene lemah jantung aku ni..mak aih..hensemnye..
"nama saya Mukhriz Ahmad. Panggil Mukhriz je" dia tersenyum lagi.
"err..saya Niya..Noor Husniyah Ahmed Murtadha"aku agak tergagap seketika..
"leh kita jadi kawan ? "
"leh.." aku memberikan senyuman yang paling manis padanya..ahaks..

********************************************

Sejak dari hari tu, kami semakin rapat tapi taklah sampai tahap ber’couple’. Aku agak berhati-hati dengan manusia yang bernama lelaki ini. Tapi, ada kelainan pada mukhriz ni. Dia sangat caring padaku..sampai sahabat baikku perasan akan layanannya padaku. Timbul pula gosip yang mengatakan aku dengannya bercouple. Ah...buat tak tau je la..bukannya betul pun.
Pada suatu hari, setelah habis waktu makmal biologi, kami berjalan bersama menuju kelas, Sal dan Aida menuruti kami dari belakang.
"Niya, saya nak cakap sket la ngan awak," mukhriz memulakan bicara
"cakapla..pe dia??"
"awak dengar kan gosip diorang...diorang cakap kita ni couple.."
"tau..ala..buat tak tau je..diorg jeles kot awk rapat ngan saya"
"apa kata kalu kita jadikan gosip tu kenyataan?"
"a..a..ape..maksud awk?" berderau darahku...
"em, kita couple nak tak?" laju saja ayat tu keluar dari mulutnya yang sederhana nipis itu.
"eh..kita kawan je la..kan lagi best..tak yah nak cover2..kita jadi diri kita yang sebenarnya..oklah..saya tertinggal buku la kat lab..saya gi patah balik ek, awak balik la kelas dulu. Nanti jupe kat kelas..bye" Niya...ko tipu niya...mana ada buku kat lab..

Ya Allah..apa yang aku cakap ni..kenapa aku tipu perasaan aku sendiri?? Kenapa aku berdebar2 bila dia propose tadi? Eh..aku ni ada ati kat dia ke?? Tak mungkin..tak mungkin..ya Allah..mesti dia sedih sbb aku tolak..aku tak nak hilang kawan..bukan aku tak sayang dia..tapi..aku tak bersedia..belum masanya. Maafkan aku mukhriz..maafkan aku....

Malam itu, usai aku solat isyak, telefon rumah berdering. Aku segera mendapatkan telefon itu. Suara itu..memang aku kenal..Mukhriz

" Niya..saya nak minta maaf pasal tadi tu..saya tak berniat nak paksa kau. Takpe la ..saya tunggu bila awak dah betul2 bersedia. Saya silap kerana tak tanya awak dulu.."sayu benar suaranya.
"eh..takpe..saya pun nak mintak maaf sebab pergi camtu je..kita kawan ek, untuk hubungan istimewa..sampai masanya..jadila.."eh..apa yang aku cakap ni..aku pun nak jugak ke ada special relationship ngan dia?..aku ni..
"Niya, saya harap kita dpt terus kwn macam sblum ni. Hanya awak je la leh buat hati saya gembira. Awak je satu2nya kawan saya yang paling memahami saya. Saya harap persahabatan ini takkan putus sampai bila2"
"saya pun sama"..Niya..Niya...apa dah jadi ni..??

****************************************************
Sejak akhir2 ni, aku jarang dapat bersama Sally. Sally seolah2 menjauh daripada ku. Aida juga perasan akan perubahan itu. Mukhriz juga, semakin kurang bersama2 ku. Bukanlah ku ingin berkepit dengannya 24jam..tapi..aku rasa dia semakin lain..dia juga semakin menjauh daripada ku..

Petang itu, kami ada group discussion. Sal memberitahu kami bahawa dia tidak dapat hadir kerana ada urusan penting. So, hanya aku berdua, bersama Aida saja yg study bersama.
"Eh, Niya..kertas aku xcukup ni..aku nak wat calculation lagi ni.."Aida menggaru kepalanya.
"so, nak gi beli la ni?? Jom lah, aku temankan"
Sedang Aida sibuk di dalam kedai buku di bandar tersebut, aku hanya menunggu di luar, memerhati ragam manusia yang sibuk dengan dunia masing2..

Tiba2..eik..macam aku kenal j 2 org yang tengah sedap makan ABC tu..bukan ke...eh..tu Mukhriz ngan Sal..pe diorg buat kat cni?? Sal ckp dia ada hal penting...ni mcm ngah dating je ni..eh..kenapa lak aku rasa berdebar2 n lemah badan ni..aku sedih ke?? Naper lak?? Naper mata aku ni kabur je..panas je..cam nak nangis..takleh jadi ni..baik aku balik skang..
"Aida, jom balik" Aida yang tak tau ape2 tu hanya menurutiku


Keesokannya..aku pergi mendapatkan Mukhriz yang sedang mengemas tali kasutnya itu. Hatiku tak tenang..aku pun tidak pasti mengapa..aku perlu penjelasan..
"Mukhriz, sy nak tanya awak sikit. Payahnye saya nak jupe awak sejak akhir2 ni..padahal kita ni sekelas. Saya ada buat salah ke ngan awak?? Naper saya rasa awk cam jauhkan diri je dari saya?? Aku berterus terang padanya.
"xda apa2..saya busy sket je..mana ada jauhkan diri..oklah..sy nak jumpa kawan ni, bye" Mukhriz berlalu meninggalkan aku terpinga2..aku tahu..aku semakin kehilangannya..

*********************************************

"Niya, aku dengar, ada gosip yang tak best la.."Aida teragak2 berkata2.
"Mana ada gosip yang tak best..haha..kau ni..meh duduk cni, teman aku makan..kau sorang je yang selalu teman aku skang..Mukhriz ngan Sal busy sangat kot..ntahla..ha..cepat, cerita kat aku sikit"
"Aku dengar, ada pasangan baru yang bercouple"
"biarlah..normal la tu..ni kan skolah menengah.."
"tapi... ni lain sket..sebab yang couple tu ko kenal sngat.." Aida menyusun kata2nya dgn berhati2.
"sape??"
"Sal..."
"Sal?? Wah...dah advance minah tu..ngah dok busy2 tu, smpat gak nk couple..biarlah..janji kawan aku tu bhgia..nanti aku nak g kacau dia la..sudu besi betul la Sal niu..ni pun nak sorok2..haha.."lucu bila mengenangkan Sally tu
"ko jangan suka sangat..aku xhabis ckp lg ni..ko taknak tau ke??"
"sape?"
" Mukhriz Ahmad....!"
"ha?? Uhuk..uhukk!!" tersedak aku mendengarkannya..Sal..couple ngan Mukhriz?? Patutla...
"Bagusla camtu Aida...Mukhriz tu kan hensem..pandai lak tu..untung Sal.."aku cuba mengawal perasaanku
"eh..ko x jeles ke??"
"mana ada!"
"ko leh cuba nk tipu aku..tapi aku tau hati kau..aku tau ko sayang kat mukhriz.."
"biarlah..bkn jodoh aku"

Sekembalinya aku ke rumah, aku mengunci pintu, mengambil wuduk dan terus solat..hati aku berkecamuk...selesai solat, aku menangis sepuas hatiku..aku mengadu masalahku pada Yang Esa..aku tidak boleh menangis dihadapan orang lain..Ya Allah..mengapa berat sangat ujian ini untukku...Ya Allah..bukankah hari itu Mukhriz sudah berjanji bhw dia akan menungguku?? Apakah silap ku kerana tidak menerimanya untuk couple hari itu??Kuatkanlah hatiku ini Ya Allah...Mengapa begitu cepat dia berubah hati??? Ya Allah...jadikanlah aku redha dengan takdir Mu ini..Ameen...

*******************************
"Niya..Niya..!" Mukhriz memanggil namaku di kantin pada waktu rehat. Aku cuba berlagak tenang..Ya Allah..bantulah hatiku ini
"Maafkan saya..Niya"perkataan yang baik namun melukakan hatiku ini..
"maaf?? Maaf kenapa?"
"Maafkan saya kerana meninggalkan awak"
"tapi..awak dah berjanji Mukhriz..mengapa awak buat saya begini."aku gagal mengawal empangan air mataku daripada tidak pecah.
"Niya,,jangan menangis..maafkan saya"
"kenapa Sal..kenapa Sal, kwn baik saya pula tu..Sal pun tahu kita rapat..kenapa Riz..kenapa??" aku terduduk teresak2..
"Kau kena ingat, bukan sume benda kau leh dapat"tiba2 aku dengar suara Sal
"Sal, kenapa Sal..kenapa tak bagitau aku ko memang serius minat dia awl2? Kalau aku tau, aku takkan rapat dengan dia..taklah hati aku sakit begini.."
"Aku nak bgtau kau..tapi kau tu asik terkepit je ngan dia..aku pun nak gak pakwe hensem"
"Mukhriz..cepatnye awk berubah hati...awk penipu mukhriz..tipu..mulai hari ini jangan hubungi saya lagi..cukuplah..saya dah cukup terluka..cukuplah sekadar kawan biasa saja.."

Aku berlari meninggalkan kantin dan terus menuju ke kelas. Aida pantas mendapatkanku dan memelukku, cuba untuk menenangkanku. Kulihat Aida turut sama menangis. Kasihan kepadaku, barangkali. Aida..kau la sahabat aku.

Aku cuba melupakan segala yang berlaku disekolah hari ni..aku sudah pun memaafkan Mukhriz dan Sally..tapi..hatiku masih luka dan parut yang aku rasa takkan hilang..biarlah luka ini sembuh diubati masa.
"Ya...ni kawan kamu ni tipon.."lamunanku tersentak pabila mendengar nenekku memanggilku
"sape nek?"
"ntah..budak lelaki ni"
"hello..Niya..saya rasa bersalah sangat ni..sebab saya mungkir janji pada awak..saya tak nak kehilangan awak Niya.."aduh..ayat itu...cukup mengguris hatiku
"Mukhriz..saya dah lama maafkan awak dan Sal..tapi, cukuplah sekali..jangan awak sebut ayat tu lagi"
"tapi Niya..saya nak kita kawan balik cam dulu.."
"macam dulu??? Dah berapa lama awk’hilangkan’ diri dari saya?? Saya dah selesa tanpa awak..awak dah terlambat Mukhriz.."ntah dari mana aku dapat kekuatan itu.
"tolongla Niya...bagi saya peluang..saya ingin kembali mcm dulu..bersama awak dan Sal.."rayunya lagi
"maaf, kita hanya leh jadi kawan biasa saja..saya taknak Sal pula terluka jika awak rapat dengan saya...dan saya rasa..tak payah la kol saya lagi...saya tak nak Sal jeles pulak nanti..saya doakan awk jaga sahabat saya tu...bahagiakan dia..jangan biar dia terluka seperti saya..jangan taburi janji jika tak mampu...cukup stakat ni, asalamualaikum"
Tup..!!

****************

Kini..sudah 10thn kisah itu berlaku..dalam tempoh 10 thn ni, ada juga Mukhriz cuba menghubungi ku..aku sekadar melayaninya biasa sahaja..kerana dia juga manusia sepertiku.. walauapa pun..aku bahagia dengan kehidupanku sekarang. lelaki yang dipilih oleh orang tuaku ini memang seorang yang soleh dan baik. Aku bersyukur kepadaMu Ya Allah..kerana masih menyayangiku dan memberikanku kebahagiaan. Aku juga sibuk melayani 3 orang anak2 ku yang semakin membesar,dan menanti kehadiran yang keempat. Mukhriz sudah berkahwin dengan Sal, menurut Aida yang sentiasa melawatiku. Aida sibuk dengan perniagaannya sehingga sekarangpun belum kahwin2 lagi. Belum ada jodoh, katanya.
"ibu..apa yang termenung ni??"lembut anakku memanggilku.
"eh..takda apa2..Iman, nanti dah besar jadi orang yang baik tau, Allah suka"
Iman hanya ,menggaru2 kepalanya dan terus menyambung bermain bersama Warda dan Razi. Terima kasih Ya Allah kerana masih memberikanku ruang untuk bahagia..terima kasih!
posted by Penulisan2u @ 2:29 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
13 Comments:
  • At 9/2/09 3:06 PG, Blogger anakira said…

    erk,macam kisah benar je nie?hehe..
    ok la cita ni..tapi agak mendatar sikit.
    nice try.=)

     

  • At 9/2/09 11:23 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    mmg kisah benar pun...cuma olah sket2..dr sorang hmba Allah ni..cuma part last j rekaan..

    sweetwaterlily

     

  • At 9/2/09 5:54 PTG, Blogger [syarimoney] said…

    hurmm...
    agak mendatar cerita ni....
    tp x kesah ler asalkan cite dia best
    =)


    ~sar~

     

  • At 9/2/09 6:30 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    hmm..xberape best la sebab dia ni terlalu asyik nak bercinta jer..study pon lupa

     

  • At 9/2/09 8:05 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite nie best gak la..mmg xsemua bnda dpt mnjdi mlik kta..yg psti cite nie da cket2 cm cte idop sya..hehe
    pe2 pun nice story..:]

     

  • At 12/2/09 2:22 PTG, Anonymous coffin said…

    ok la kot..cume ending jek a lil bit xbesh..
    btw teruskan menulis....

     

  • At 15/2/09 1:27 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    ok la...bgus la ni.good job!

     

  • At 19/2/09 12:27 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite ni flat je... boring!

     

  • At 22/2/09 9:19 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    wah cte nie okey r gak...
    aQ ske cte nie...
    pew2 pOn tahniah pda yg
    mnulis cerpen nie...
    GOOD LUCK!!!

     

  • At 3/3/09 9:10 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    salam nape ek citer ni lam tajuk hani suri hatiku? sy nk bca hani suri hatiku tapi kuar tajuk kisah lama...

     

  • At 10/8/10 7:00 PTG, Anonymous aKu bDk siMpLe said…

    ok la...
    lyn gak r bce story ni...

     

  • At 22/8/10 10:03 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    cite best..tp ending dia xbest pun. tetibe je dia ada anak..
    dia kawen dgn sape?

     

  • At 22/7/12 12:43 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    rasa nak tumbuk je muka SAL tu,,
    sanggup die buat kawan baik die macam tu,,
    hanya di sebabkan sorang lelaki,,
    ape pon, best citer nie,,
    GOOD LUCK SWEETWATERLILY,,

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group