BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Jumaat, Februari 27, 2009
Cerpen : Cerita Sebuah Persahabatan
Nama Pena : twinstar

"Eh,boleh mintak tolong sikit tak?"
"Takde lain la tu.Nak suruh tolong cari bekas contact lens dia la tu."Noras membalas kata-kata Alia.Alia hanya tersengih.
"Ala...korang pun tahu kan aku ni rabun.Lupa la mana aku letak.Tolong la..."Alia mengerdipkan matanya berkali-kali.
"Tu...yang kat atas katil Liana tu apa benda?Aku rasa kau punya.Dalam rumah ni kau sorang je yang mata dah season."Ikin pula yang bersuara.
"Aiseh...kau memang terer la...orang lain baru dok kalut nak cari tapi kau dah jumpa.Ni yang buat aku sayang kat kau."Alia meluru ke arah Ikin dan memeluknya.
"Dah...dah...apa ni.Kalau la nampak kat Aidil,mampos aku.Silap haribulan dikatanya aku ni dua alam.Haru..."Ikin menolak lembut Alia yang sedang memeluknya.
"Eleh...tau la kau ada pakwe.Tak macam kitorang ni...Semua still available.Tak macam kau dah ada orang cop..."Alia mencebik.
"Yang kau jual mahal saper suruh.Bukan takde mamat yang nak kat kau.Ntah orang yang macam mana kau cari."Ikin membalas.
"Dah le.Korang ni pening kepala aku tau.Hari-hari tu je yang kau debatkan."Nurul menyampuk.
"Eh,malam ni kita makan kat luar la ek.Aku dah muak la makan kat kafe."
"Eh,cantik tu.Aku pun dah lama tak keluar.Sesekali nak jugak tukar selera anak tekak ni.Bukan macam kau,hari-hari si Aidil tu bawa kau keluar.Eh,korang tak cemuh ke asyik dating je..."Liana menyampuk.Kata-kata Liana menyebabkan Ikin menarik muncung.Kemudian mereka semua ketawa.
Persahabatan yang terbina sejak empat tahun lalu menyebabkan hubungan mereka sudah seperti adik-beradik.Segala suka duka dikongsi bersama.Malah antara mereka sudah tiada rahsia lagi.Alia,Noras,Ikin,Liana,Aneem,Iza,Nurul dan Zihan sudah berkawan sejak berada di tingkatan empat lagi.Mungkin sudah ditakdirkan,selepas SPM mereka mendapat tempat di IPT yang sama.Peluang itu memang tidak disia-siakan.Walaupun berbeza jurusan,namun mereka tetap berkawan baik.Menyewa rumah yang sama menyebabkan mereka semakin rapat.

************************************************************************

"Hoi!"
"Opocot mak kau.Mak aku masak lauk kari kepala ikan kat rumah tu."
Sergahan Zihan menyebabkan Aneem melatah.Terkekek ketawa Zihan.Zihan tidak dapat menahan ketawa terpaksa menekan perutnya.Aneem yang masih terkejut dengan sergahan itu hanya mengusap dada.
"Cinabeng punya kawan.Kalau aku ada heart attack,sure dah tujuh kaki kedalam tadi.Apa la kau ni Zihan."Aneem merungut.
"Yang kau termenung jauh sangat,ingat apa?Senyum sorang-sorang pulak tu.Majnun ke?"Zihan masih dengan ketawanya.
"Takdelah...aku ingat zaman kita sekolah dulu.Kelakar kan?Kita ni dalam kategori pelajar bermasalah.Selalu sangat kena ‘toce’ dengan cikgu-cikgu.Tapi,sape sangka kat sini jugak kita akhirnya.Mujur dapat masuk universiti,kalau tak buat malu mak bapak je kan?"Aneem seakan-akan melayan perasaannya.
"Ye la.kau ingat lagi tak masa form five.Masa kita stay kat asrama.Kita sepuluh orang fly waktu malam.Masa tu Jenab dengan Wani pun join kita kan?"Giliran Zihan pula mengimbau kenangan di zaman persekolahan mereka.
"Ha’ah.Tak pasal-pasal kena gantung asrama dua minggu.Kelakar kan?Lepas tu,Jenab dengan Wani terus taubat tak nak join kita.Penakut sangat."
"Penakut apa.Aku dengar teruk diorang kena bambu dengan mak bapak diorang.Dengan cikgu-cikgu tak payah cerita la.Dah la diorang tu exco pengawas sekolah.Gila kan?"
"Eiii....dahsyat la kita ni.Exco pengawas sekolah pun boleh terpengaruh dengan kita.Lihatlah dunia,betapa hebatnya kami...kwang kwang kwang..."
"Eh,mana yang lain?Sejak aku balik,tak nampak pun batang hidung mereka yang mancung-mancung tu...."Zihan meninjau-ninjau ke luar.
"Tak habis kuliah lagi kot.Tak pun lepak kat kafe dulu."Aneem menjawab.
"Dah la.Aku nak pergi semayang asar ni.Kau dah ke?"
"Belum.Kau pergi dululah."Aneem menolak Zihan.Zihan hanya menggeleng kepala.Dia maklum benar sikap Aneem yang suka melengahkan waktu solat.Walau sudah berkali-kali ditegur,dia tetap dengan kebiasaannya itu.Ditegur lebih-lebih,nanti dikatanya nak jadi mak haji pulak.Tak kuasa nak melayan.Manusia!

************************************************************************

"Mana Iza?Aku tak nampak pun dia."Noras meletakkan milo panas yang baru dibancuhnya di atas meja.Alia,Ikin,Liana dan Aneem yang sedang menonton televisyen hanya mengangkat bahu sebagai jawapan.
"Pergi library.Esok ada kuiz katanya."Zihan menjawab.
"Eleh...pergi study ke dating.Aku dengar bukan main rapat lagi dengan si Pian tu.Hari-hari keluar bersama.Bila tanya ada apa-apa ke,kawan je...Naik menyampah aku kadang-kadang."Aneem mencebik.
"Eh,kau ni lain macam je.Kau jeles ke Aneem?Maklumlah,sebelum ni aku dengar kau bukan main syok lagi kat mamat skater tu.Tup-tup dengan Iza dia melekat."Alia mencuit lengan Noras supaya apa yang disuarakan mendapat sokongan.Noras hanya mengangguk.
"Ek eleh..kerek ar minah ni.Eiii...tolong sikit.Kau ingat aku ni kemaruk sangat nak bercinta.Bukan macam si Iza tu.Main sapu je."
"Apalah kau ni Aneem.Tak baik kau cakap macam tu.Iza tu kan kawan kita.Apa salahnya kalau dia couple dengan Sufian tu.Sama-sama single apa?"Ikin menyampuk.Dia tidak berapa suka jika ada diantara mereka yang saling mengata sesama sendiri.Baginya mereka sudah seperti adik-beradik.Tidak sepatutnya perkara seperti ini terjadi.Lagipun dari apa yang dia ketahui memang Sufian ada menaruh hati terhadap Iza.Cuma Iza yang masih jual mahal.
"Ya lah...kau tu memang.Kalau si Iza tu semua baik.Aku je yang jahat."Aneem bingkas bangun dan meninggalkan mereka.
"Merajuk la tu.Pantang tegur sikit.Ek eleh..kerek ar minah ni."Liana melaung melihatkan Aneem sudah menghempas pintu bilik.
"Dah.Dah.Aku nak bincang plan kita ni.Ba...ik punya.Kan birthday Iza tu dah tak lama..So,tahun ni nak buat cara baik atau cara jahat."Ikin memulakan perbualan mereka.
"Tak nak ajak Aneem join ke perbincangan kita ni?"Alia mengajukan soalan.
"Alah...nanti kita inform la kat dia.Orang tengah merajuk.Ingat senang ke nak pujuk?"Ikin menjawab.
"Aku rasa tahun ni kita combined.Lagipun ni tahun last kita boleh celebrate.Lepas ni si Iza tu pergi praktikal.Lepas tu kita semua grad.Lepas tu kerja.Lepas tu susah nak jumpa ma..."Noras mencadang.
"Urm...aku cadangkan kita buat upacara mandi tepung macam biasa.Then kita buat surprise party.Kita buat kat luar.Boleh ajak ramai sikit.Boleh jugak ajak Aidil dan Pian."Ikin pulak mencelah.
"Amboi...kau ni nak ajak Pian ke Aidil?Macam la aku tak tahu apa yang ada dalam kepala hotak kau tu."Nurul yang sejak tadi hanya mendiamkan diri menyampuk.
"Sambil menyelam sambil minum air.He..he..he.."Ikin tersengih.
"Ok.Kalau macam tu,Malam birthday dia kita buat upacara mandi tepung.Esoknya kita buat party kat pantai.Alia,kau sediakan bahan-bahan campuran untuk upacara mandi tepung tu.Ikin,sebab kau ada pakwe yang ada kereta so kau arrange party tu."Liana mengarah.
"Wei,mana aci kami dua orang je buat kerja.Korang semua goyang kaki je."Alia membantah.
"Nanti kitorang tolong la.Macam tak biasa.Alia,aku tolong kau cari ramuan tu ek!"Nurul menyampuk.
"Cantik...."Alia dan Nurul mencuit hidung mereka.Memang menjadi kebiasaan bagi mereka jika sudah sepakat melakukan sesuatu,trademark itulah yang digunakan.

******************************

"Hai,baru balik ke?Dah puas berkepit dengan Pian tu?"Aneem menegur Iza sewaktu Iza sampai ke rumah sewa mereka pada petang itu.
"Berkepit dengan Pian?Kau jangan nak pandai-pandai ye.Jaga sikit mulut kau tu.Kang tak pasal-pasal ada orang masuk ICU."Iza membalas kata-kata Aneem dengan nada gurauan.
"Baru je dapat pakwe skater dah berani nak buat orang masuk ICU ke?"Nada suara Aneem seakan-akan sengaja untuk menyakitkan hati Iza.
"Apa problem kau ni Aneem?Meh sini aku rasa dahi kau.Demam ke?"Iza yang sudah tahu dirinya sedang diperli masih mahu bergurau.Dia tidak mahu membesarkan perkara yang kecil.Dia sedar Aneem pernah menaruh hati terhadap Sufian.Dia juga pernah memberitahu Sufian mengenai hal ini.Tapi apa yang dijelaskan oleh Sufian benar-benar memeranjatkan dia.Selama ini Sufian menaruh hati terhadap dirinya.
Tidak mahu terburu-buru membuat keputusan,dia mencadangkan agar mereka bersahabat dahulu.Dia sebenarnya serba salah.Tidak tahu bagaimana ingin dijelaskan kepada Aneem memandangkan selama ini Aneem mengetahui bahawa antara dia dan Sufian hanyalah kawan baik.
Iza serba salah.Dia tidak mahu perkara ini akan merenggangkan hubungan dia dengan Aneem.Mereka sudah lama berkawan.Namun,dia sedar sejak akhir-akhir ini Aneem seakan-akan menjauhkan diri daripadanya.Perkara ini pernah diajukan kepada Alia.Namun Alia juga tidak tahu bagaimana untuk membantu.
"Sibuk!Kalau aku demam kau apa peduli.Cuba check diri kau tu dulu.Aku rasa kau yang demam.Demam cinta."Aneem menepis tangan Iza yang memegang dahinya. Iza berlalu ke bilik.Hatinya bengkak dengan tindakan Aneem itu.
Iza membuang pandangannya ke luar tingkap.Dia pening memikirkan sikap Aneem sejak kebelakangan ini.Dia tahu ini semua berpunca daripada hubungan baiknya dengan Sufian.Tapi apa yang boleh dia lakukan.Perasaan cinta tak boleh dipaksa-paksa.Dia sendiri tidak menyangka akan jatuh sayang kepada Sufian.Dari sebagai coursemate,mereka menjadi lebih akrab semasa bekerjasama semasa hari festival kolej.Setelah hampir dua semester berkawan baik,akhirnya Sufian melahirkan hasrat hatinya yang ingin menjadikan Iza sebagai teman istimewanya.Waktu itu Iza memang tidak dapat menerima memandangkan dia mengetahui yang Aneem turut sukakan Sufian.Namun,akhirnya dia terpaksa akur dengan perasaannya yang juga sukakan Sufian.Cuma dia tidak mahu terburu-buru memberi kata putus.Dia tahu tindakan itu akan melukakan hati sahabatnya.
Iza mengeluh.Mengapa dia terpaksa melalui situasi ini.Dia tidak mahu kehilangan seorang sahabat.Iza menutup buku Operating System yang ditelaahnya.Fikirannya kusut.Dia tidak dapat menumpukan perhatian kepada apa yang dibacanya.Kedengaran radio dipasang kuat dari bilik Nurul.Minah tu kalau dah pasang radio memang tak ingat dunia.Nasib baiklah dia sebilik dengan Ikin dan Noras yang tidak kisah dengan perangainya itu.
Iza bergegas ke bilik air.Petang nanti dia sudah berjanji dengan Pian untuk study bersama memandangkan lagi dua hari mereka akan menghadapi test subjek Operating System.Untuk study bersama housematenya agak sukar memandangkan mereka berlainan fakulti dengannya.Aneem,Nurul dan Ikin mengambil jurusan Pengurusan Perniagaan.Zihan dan Alia pula mengambil jurusan Pengurusan Pejabat manakala Liana dan Noras merupakan pelajar Pengurusan Hotel.Hanya dia yang mengambil jurusan Sains Komputer.Memang itu minatnya sejak di bangku sekolah lagi.

***************************

Alia tergelak.Dia mengambil gambar yang diletakkan di dalam frame.Gambar mereka berlapan.Gambar tu diambil sewaktu mereka di tingkatan lima.Dia merasakan ada kelucuan pada gambar tersebut.Apa tidaknya,kebanyakan dari mereka kelihatan begitu lucu mengenakan tudung kepala tetapi berseluar pendek.Gambar tu di ambil di koridor hostel.
Tiba-tiba Zihan menyergah.Alia melatah.Meledak ketawa Zihan dan Nurul.Alia menarik muncung.
"Korang ni kalau sehari tak buat aku melatah memang tak sah.Apalah dosa aku kat korang."Alia seakan-akan merajuk.
"Ala...aku gurau je.Takkan tu pun nak ambil hati.Kau kan buah hati intan umbrella kami.Always buat kami happy."Zihan memeluk Alia.Dia tahu Alia memang mudah merajuk dan mudah juga untuk dipujuk.Bagi mereka Alia seorang yang agak lurus bendul.Itu yang membuat mereka suka menyakat Alia.Walaupun begitu,Alia merupakan seorang pelajar yang cemerlang dalam pelajarannya.Sudah empat semester dia berjaya mengekalkan status Anugerah Dekan.Cuma semester lepas dia tidak berjaya mendapat Anugerah Dekan memandangkan sewaktu musim peperiksaan tersebut dia diserang demam yang agak teruk.
Alia mencebik.
"Apa yang kau tengok tu.Bak sini."Nurul mengambil frame yang berada di tangan Alia.Dia tersenyum.Alia bangun menuju ke almarinya.Dia mengeluarkan album gambar peribadinya.Dia kembali ke katil.Dia mula membelek-belek album tersebut.
"Korang tengok ni.Lawak kan kita dulu.Macam-macam gaya."Zihan dan Nurul turut tersengih menatap gambar tersebut.Tiba-tiba mata mereka tertumpu kepada gambar mereka bersama pekerja-pekerja dining.
"Kau ingat lagi tak perang mulut kita dengan budak-budak dining?"Pertanyaan Nurul memutarkan ingatan mereka kepada insiden perang mulut mereka.
"Tak patut kan kita cakap macam tu kat diorang."Alia melontarkan kata.Zihan dan Nurul mengangguk.
"Tapi dia dulu yang cari pasal dengan kita."Zihan seakan-akan cuba mempertahankan diri mereka.
"Ye la.Sape suruh cakap macam tu kat kita.Kita punya suka lah nak jahanamkan telefon tu ke apa.Yang dia busy body tu apa kes?"Nurul menambah.
"Aku tahu.Kalau telefon awam tu rosak maknanya dia tak boleh la nak call awek diorang,kan?"Alia pulak mencelah.
Zihan dan Nurul tersenyum.Alia ni sesekali kalau dia say something,mahu nak terburai jugak isi perut.Tahan beb!
"Masa tu Iza dengan Aneem la yang paling anti dengan mamat-mamat dining tu.Tapi siapa sangka,akhir tahun kita dah boleh jadi kamceng pulak dengan diorang.Tengok,siap bergambar lagi."Zihan menunjukkan gambar tu sekali lagi kepada dua orang sahabatnya itu.
"Kau ingat tak,siapa diantara kita yang paling berani fly?"Noras tiba-tiba menyampuk.Alia,Zihan dan Nurul berpaling.
"Hantu betul.Nak menyampuk bagilah salam dulu.Ni main redah je."Nurul membaling bantal kecil ke arah Noras dan Ikin yang tersengih di muka pintu bilik.
"Marah ke?"Noras dan Ikin mengambil tempat bertentangan dengan katil.Mereka bersila di atas lantai bilik tersebut.
"Mana yang lain?"Alia bertanya.Ikin mengjungkit bahunya.
"Kita minum dulu."Tiba-tiba Liana dan Aneem muncul di pintu bilik dengan sedulang air sirap dan sepinggan pisang goreng.
"Sambil minum kita discuss pasal surprise party untuk si Iza tu."Ikin mengusul.
"Kau dah sediakan ramuan istimewa tu Alia?"Ikin menyoal Alia.Alia mengangguk.
"Ok.Pasal party tu pun dah beres.So,malam ni upacara mandi tepung."Ikin menjerit.Jeritannya itu disambut dengan sorakan dari teman-tamannya yang lain.

****************************

"Kau tak keluar ke malam ni Ikin?"Iza mengambil akhbar diatas meja.Dia pelik kerana biasanya malam minggu begini Ikin akan keluar bersama Aidil.Ikin hanya menggeleng.Dalam hatinya hanya dia dan kawan-kawannya saja yang tahu apa yang bakal berlaku.
"Korang bergaduh ke?"Ikin menggeleng.Pertanyaan Iza dilayan secara acuh tidak acuh.Matanya begitu asyik menonton siri Popular di televisyen.Iza bangun dari kerusi.Dia menuju ke luar.
"Ke mana tu?"Ikin menyoal melihatkan Iza menuju ke luar rumah.
"Ambil angin kat luar."Iza terus keluar.Ikin tahu dia pastinya akan berada di atas kerusi batu yang ada di luar rumah.He...he... Pucuk dicita ulam mendatang.Tak payahlah aku susah payah cari helah supaya dia keluar.
Ikin melihat jam di dinding.10.00 malam.Lagi dua jam.Dia yakin rakan-rakan yang lain pun tidak sabar untuk melaksanakan misi mereka pada malam itu.Dia tahu sekurang-kurangnya Iza akan berada di laman rumah selama sejam.Lepas sejam jika dilihat Iza sudah mahu masuk,masa tu dia dan Liana akan memainkan peranan untuk melengahkan Iza.
Jam sudah hampir ke pukul 12.00 malam.Liana,Ikin,Zihan dan Iza sedang rancak berbual di laman rumah.Nurul,Alia,Aneem dan Noras sudah bersedia dengan baldi mereka.Bila-bila masa sahaja tsunami akan melanda Iza.
Tanpa mereka sedari,Aneem sudah mempunyai agenda tersendiri.Baginya upacara malam itu bukan sekadar untuk bergurau semata-mata tapi dia memang sakit hati melihat kemesraan Iza dengan Sufian.
"Happy birthday!"Laung mereka semua seraya menyimbah Iza dengan air tepung tersebut.Suasana menjadi riuh dengan pekikan mereka.Iza mengejar mereka.Bertempiaran mereka melarikan diri kerana tidak mahu menjadi mangsa pelukan Iza.Jika tidak pastinya mereka juga akan mendapat tempias air campuran tepung,hampas teh,kopi,sos tomato,belacan dan habuk biskut yang diadun oleh Alia dan Nurul.
Iza berjaya menangkap Aneem.Dia memeluk Aneem sekuat hati.Dia begitu gembira kerana sangkanya Aneem juga telah mendapat tempias air campuran tersebut.Tiba-tiba Iza menjerit ketakutan.Aneem hanya ketawa.Nurul,Zihan,Alia,Noras,Ikin dan Liana terpinga-pinga.Mereka meluru ke arah Iza.Rupa-rupanya Aneem telah memasukkan seekor lipas ke dalam baju Iza semasa Iza memeluknya.Noras membantu Iza mengeluarkan lipas tersebut.Mereka tahu Iza paling takut kepada lipas.
Rakan-rakan yang lain memandang Aneem.Mereka tidak sangka Aneem sanggup buat begitu kepada Iza.Padahal Aneem yang paling tahu kenapa Iza begitu takut kepada lipas.Sebelum ini jika ada lipas,dialah orang pertama yang akan membantu Iza.Tapi malam ini dia sendiri yang mengusik Iza sebegitu.
Iza menangis teresak-esak.Dia benar-benar ketakutan.Alia,Noras dan Ikin mententeramkannya.Mereka memarahi Aneem dengan tindakannya.
"Alah,orang gurau sikit pu takkan tak boleh.Tak sporting langsung."Aneem mula membentak melihatkan semua rakan-rakannya yang lain menyalahkan dia.
"Kau kan tahu Iza ni paling takut dengan lipas.Yang kau pergi usik juga kenapa?Kau sengaja kan Aneem?"Liana mula berang.Dia maklum dengan rasa sakit hati Aneem terhadap Iza.Baginya perbuatan Aneem tu memang melampau.
"Ya lah.Semua aku yang salah.Sorry la tuan puteri intan payung."Aneem terus meluru masuk ke dalam rumah.Mereka semua menggeleng kepala.Mereka memujuk Iza supaya bertenang dan lupakan apa yang telah berlaku.Mereka menerangkan bahawa lipas itu bukanlah rancangan mereka.
Keadaan ceria pada malam itu berubah menjadi sepi.

****************************

Party yang dirancang juga hambar.Aneem tidak menghadirkan diri seperti yang telah dijanjikan.Namun,mereka sedaya upaya menjadikan party itu meriah.Iza begitu kecewa dengan sikap Aneem.Dia tidak sangka Aneem tidak menghadiri party tersebut.Padahal Aneem adalah kawannya yang paling rapat.Dia tahu semua ni berlaku kerana hubungan baik dia dengan Sufian.
Selepas kejadian tersebut,Aneem dan Iza tidak bertegur sapa.Masing-masing mempertahankan ego mereka.Puas rakan-rakan mereka menasihati agar mereka berdamai sahaja namun segala-galanya sia-sia.Aneem tetap dengan sikap keras kepalanya manakala Iza pula mempertahankan bahawa dia tidak bersalah.Aneem yang dulu memulakan,maka sudah semestinya Aneem yang perlu memohon maaf.
Zihan,Nurul,Alia,Noras,Ikin dan Liana sudah tidak tahu apa yang perlu mereka lakukan.Mereka maklum benar perangai dua orang sahabat itu.Sama-sama keras kepala.Patutlah mereka berdua paling rapat dan selalunya segala plan yang bukan-bukan adalah idea mereka berdua.Mereka berdua juga sanggup menanggung risiko kepada segala perkara yang mereka lakukan.Pendek kata,mereka berdua adalah kawan yang paling rapat tidak kira apabila melakukan perkara yang baik atau sebaliknya.
"Aku rasa aku setuju dengan pendapat yang mengatakan sesebuah persahabatan boleh dirosakkan oleh kehadiran seorang insan bernama kekasih."Zihan melontarkan kata-kata sewaktu mereka berkumpul di ruang tamu pada suatu hari.Seperti biasa,Aneem dan Iza tidak bersama mereka.Aneem lebih banyak menghabiskan masanya di luar manakala Iza lebih senang tinggal di rumah kakaknya yang tidak jauh dari kampus mereka.
Alia mengangguk.Yang lain berpandangan sesama sendiri.Ikin pula seakan tidak senang dengan kata-kata Zihan.
"Sori la Ikin.Aku tak maksudkan kau.Aku salute kau.Walaupun kau ada Aidil tapi kau tahu hargai kehadiran kawan-kawan kau.Susah nak cari orang macam kau."Zihan seakan memujuk Ikin.Senyap.
"Aku tak sangka sampai macam tu sekali krisis Iza dengan Aneem.Nak salahkan siapa ya?"Liana menggaru kepalanya yang tidak gatal.
"Takkan nak salahkan Pian.Dia tak tahu apa-apa pun,yang salahnya budak berdua tu.Bukannya seorang je lelaki kat dalam dunia ni walaupun bilangan mereka ternyata kurang dari kita."
"Aku setuju dengan kata-kata Noras tu.Si Aneem ni pun satu,dah orang tak nak pepandailah mengundurkan diri.Ni tidak,sanggup kenakan kawan baik sendiri."Nurul mengiyakan kata-kata Noras.
"Dah la.Tak baik la kita ni.Masa diorang takde kita mengumpat diorang pulak.Macam ni ke kawan?"Alia seakan tidak senang dengan perbualan rakan-rakannya.Walau siapa pun salah,Aneem dan Iza tetap kawan baik mereka.Dia tidak mahu perbalahan ini berlarutan.
Alia sayangkan persahabatan mereka.Bagi dirinya,dia tidak mahu sahabat-sahabatnya bermasam muka.Ini akan menyebabkan dia berada dalam situasi yang mengelirukan.Kiri kanan sahabat.Yang mana harus dia utamakan jika berlaku apa-apa.Alia buntu.

********************************

Peperiksaan akhir hanya tinggal sebulan sahaja lagi.Iza masih berulang-alik dari rumah kakaknya ke kampus.Apabila perlu sahaja dia akan pulang ke rumah sewanya.Sehinggalah pada suatu hari apabila kakaknya datang ke rumah sewa bersamanya.,barulah Nurul,Zihan,Alia,Noras,Liana dan Ikin tahu yang Iza akan pindah ke rumah kakaknya.
Iza memberi alasan bahawa dia lebih selesa berada di rumah kakaknya.Tambahan pula,dia akan menjalani latihan perindustrian pada semester berikutnya.Maknanya,itu adalah hari terakhir dia akan menyewa di rumah itu.Rakan-rakannya cuba menghalang Iza namun sikapnya yang banyak berdalih di tambah pula dengan kehadirannya kakaknya yang membantu memindahkan barang-barang Iza membantutkan hasrat mereka.Mereka tahu,itu semua adalah helah Iza untuk menjauhkan diri daripada Aneem.
"Iza,walaupun kau dah tak menyewa dengan kitorang lagi tapi kau jangan la segan-segan nak datang.Pintu rumah ni tetap terbuka luas untuk kau.Kau kena datang tau.Aku tunggu kau.Aku pun rindu nak makan macaroni bakar dan kek batik kau tu.Dah lama kau tak masak untuk aku."Alia sempat berpesan kepada Iza sebelum Iza menaiki Kancil kakaknya.
"Rumah kakak aku bukannya jauh sangat.Kalau kau sudi,jemputlah ke sana.Nanti aku masakkan untuk kau.Kan kau kawan yang paling aku sayang.Bila-bila pun aku boleh masak untuk kau."Iza mencubit pipi Alia perlahan.
"Oklah,aku pergi dulu.Jangan la buat muka monyok macam tu.Sedih aku tengok.Kita bukannya berpisah selamanya,aku pindah rumah je.Kalau tak sempat jumpa selepas final exam,reunion lagi lima tahun kan ada.Kita semua wajib pergi tau."Iza menekankan perkataan wajib kepada rakan-rakannya yang lain.
Kancil merah kepunyaan kakak Iza meluncur meninggalkan rumah sewa mereka.Masing-masing mengeluh kecil.

***************************

"Merdeka!"Aneem,Nurul dan Ikin bersorak girang kerana mereka telah selesai menduduki peperiksaan akhir mereka.Zihan dan Alia tersengih melihat gelagat mereka.Zihan dan Alia awal-awal sudah bersorak seperti mereka memandang mereka berdua yang paling awal habis paper.Yang tinggal sekarang hanyalah Liana dan Noras,esok adalah peperiksaan terakhir mereka.Selepas Noras dan Liana menduduki peperiksaan,mereka sudah berjanji akan keluar makan bersama sebelum masing-masing pulang ke kampung.Mereka akan bercuti semester selama tiga bulan.
Memang sudah menjadi kebiasaan bagi mereka.Setiap kali tamat peperiksaan akhir,mereka berlapan akan keluar makan di luar bersama.Namun,apa yang agak mengecewakan mereka pada kali ini ialah Iza tidak akan turut serta.Iza awal-awal lagi sudah pulang ke kampungnya.Tambah menyedihkan ialah mereka tidak akan bersama Iza lagi pada semester berikutnya memandangkan Iza akan menjalani latihan perindustrian di Johor.Iza akan menjalani latihan perindustrian di pejabat kawan kakaknya.
Iza pulang ke kampung tanpa sempat mengucapkan selamat tinggal kepada mereka.Tindakan Iza itu seolah-olah sengaja menjauhkan diri dari mereka semua.Pada mereka,mungkin Iza berjauh hati kerana mereka tetap mesra bersama Aneem.Padahal Iza yang bertindak melulu dengan meninggalkan rumah sewa mereka.Jika tidak sudah pasti mereka berlapan masih boleh kembali baik seperti sediakala.Mereka percaya perselisihan faham antara Aneem dan Iza boleh diselesaikan memandangkan mereka berdua adalah sahabat yang paling baik sebelum ini.
Iza hanya menyampaikan salamnya kepada mereka semua melalui Alia.Secara kebetulan,Alia terserempak dengannya sewaktu dia sedang membeli tiket bas untuk pulang ke kampung.Apabila ditanya,tiket bas yang dibeli adalah tiket pada malam itu juga.Bila di tanya kenapa begitu cepat dia ingin pulang ke kampung,dia memberikan alasan sepupunya akan bertunang.
Walaupun marah dengan tindakan Iza namun Alia tidak dapat berbuat apa-apa.Iza juga merupakan kawan baiknya.Sejak Iza berpindah rumah,Alia lah yang paling kerap berhubung dengan Iza samada melalui SMS atau berjumpa secara bersemuka.Iza juga selalu membawa Alia ke rumah kakaknya.

******************************

"Alia,Iza dah tukar nombor handset ke?Aku call tak dapat pun."Zihan mendail nombor Iza berkali-kali namun gagal.
"Hari tu dia call aku.Katanya,handset dia hilang.Aku pun tak tau macam mana nak hubungi dia.Dia kata dia akan hubungi aku nanti.Agaknya bila dah beli handset baru kot."Alia menjawab.
"Dah hampir empat bulan kita tak jumpa dia kan.Ya lah,masa cuti pun tak pernah jumpa.Tak sangka dia dah pergi ke Johor.Aku ingat bila dah hampir praktikal baru dia nak pergi.Tup-tup,masa cuti dah pergi."Liana mengeluh.
"Rileks la...ada jodoh kita jumpa lagi.Kalau tak dalam masa terdekat ni,lagi lima tahun.Masa reunion kita.Iza juga yang cakap kita wajib pergi."Ikin mencelah dengan menekankan perkataan wajib seperti yang pernah dilakukan oleh Iza.
"Ya lah,aku harap semua dapat menghadirkan diri pada malam tu.Masa tu aku rasa aku dah dapat balak hensem.Aku nak tayang kat korang semua.Biar terbeliak mata korang.Ha...ha...ha..."Noras tergelak besar.Ikin membaling bantal kecil kearahnya.
"Takde lain la kau ni.Apa?Dah kemaruk sangat nak kawin?"Alia berpura-pura mencekik Noras.Nurul menarik lembut tangan Alia yang berpura-pura mencekik Noras.
"Dah la tu.Kang tak sempat jadi Puan Norashila Manan kawan kita ni,Alia Maisarah pulak yang masuk jail kerana mencekik anak dara pakcik Manan."Nurul ketawa kecil.

*******************************

Malam yang dirancangkan tiba juga akhirnya.
Dewan Songket sedikit sibuk dengan pelayan-pelayannya yang ke sana ke mari memastikan segala-galanya dalam keadaan yang memuaskan.Dewan itu telah di tempah khas untuk acara reunion Zihan dan rakan-rakan.Zihan yang paling banyak menyumbang tenaga untuk reunion tersebut memandangkan dia tidak sesibuk teman-temannya yang lain.
Lima tahun lalu,mereka telah sepakat akan mengadakan reunion mereka di Hotel Sutera Inn.Cadangan tersebut adalah idea Iza.Namun,tidak seperti yang diharapkan.Bukan Iza yang bersusah-payah menjayakan majlis reunion ini tapi Zihan yang bersungguh-sungguh.Sesekali ada rasa kesal di hati Zihan,bukan sahaja tidak menghiraukan majlis reunion tersebut malah Iza langsung tidak bertanyakan khabar.
Keadaan di Dewan Songket tenang.Mengikut perancangan awal jumlah tetamu pada malam itu hanya enam belas orang.Hanya mereka berlapan sahaja.Dan setiap daripada mereka mesti membawa seorang teman.
Zihan kelihatan begitu cantik dengan dress labuhnya yang dipadankan dengan selendang panjang.Rambutnya yang separas bahu dibiarkan lepas bebas.Zihan datang bersama seorang teman sepejabatnya,Ema.
Nurul pula begitu cantik dengan kebaya coklat.Disisinya,Azman setia menemani.Siapa sangka orang yang paling liat diajak berbicara soal cinta kini mendahului mereka semua dengan pertunangannya sejak setahun lalu.
Di satu sudut kelihatan Ikin,Aidil,Liana dan Haikal berbual mesra.Haikal yang menemani Liana kelihatan agak malu-malu dalam majlis tersebut.Begitu juga dengan Liana yang malu-malu apabila diusik oleh Ikin.Ikin dan Aidil memakai pakaian yang sedondon warnanya.Merah hati menjadi pilihan dua sejoli itu.Khabarnya mereka akan terus berkahwin pada tahun hadapan tanpa mengikat tali pertunangan seperti Nurul.
Noras datang bersama kawan baiknya,Haiza.Apabila ditanya kenapa tidak membawa balak seperti yang pernah dikatanya,terus dia menjawab tidak sempat untuk survey.Gelagatnya masih seperti dulu mengundang ketawa mereka semua.
Aneem tiba tidak lama selepas itu.Bersamanya seorang lelaki yang segak dengan kameja biru laut.Aneem yang begitu kelihatan begitu formal dengan dress malam berwarna biru lembut kelihatan agak malu-malu apabila semua mata tertumpu ke arah dia dan pasangannya.Aneem memperkenalkan temannya kepada kawan-kawannya yang telah hadir.Barulah mereka tahu bahawa Aneem akan bertunang seminggu dari tarikh reunion mereka.Dia juga amat berharap agar teman-temannya dapat menghadirkan diri pada majlis pertunangannya nanti.
Hanya tinggal sepuluh minit sebelum acara tersebut bermula,Iza dan Alia belum menampakkan diri.Zihan mula risau kalau-kalau Iza tidak menghadirkan diri.Betapa keras hati Iza.Sudah lima tahun berlalu,namun dia seakan masih tidak melupakan krisisnya dengan Aneem.
Aneem pula tidak henti-henti bertanya tentang Iza.Mereka semua tahu Aneem serba salah jika Iza tidak mengadirkan diri pada malam tersebut.Dia bimbang dia yang akan dipersalahkan.
Tiba-tiba mata mereka tertumpu ke pintu utama Dewan Songket.Sufian!Pian berdiri dengan senyuman di muka pintu tersebut.Mereka semua tersenyum.Pasti Iza ada di belakangnya.Mereka meninjau-ninjau keluar apabila dilihat Pian masuk ke dewan itu seorang diri.Apabila ditanya dimana Iza,wajah Pian berubah
Belum sempat Pian menjawab pertanyaan mereka,Alia muncul dengan senyuman.Penampilannya begitu menawan pada malam itu.Berpakaian ala punjabi berwarna merah jambu dipadankan dengan selendang panjang yang dililitkan di leher.Ditambah pula dengan rambutnya yang disanggul menjadikan Alia seperti seorang puteri yang diraikan pada malam itu.
Rakan-rakan mereka yang lain seperti tidak percaya dengan penampilan Alia kerana sebelum ini Alia agak liat untuk berhias ditambah pula dengan karakternya yang agak lurus bendul.Mungkin kerjaya sebagai seorang pensyarah di sebuah kolej swasta merubah dirinya.
"Aku tidak bersama Iza malam ni.Aku bersama Alia." Tiba-tiba Pian bersuara.Ikin dan yang lain memandang Pian seolah-olah tidak percaya dengan apa yang diperkatakan.Riak wajah Aneem ternyata berubah.Dia bimbang seandainya Iza tidak menghadirkan diri pada malam itu.Dia ingin memohon kemaafan dari Iza.Dia tahu selama ini mereka berdua begitu tegar mempertahankan ego masing-masing sehingga merosakkan persahabatan mereka.
"Shall we start our event now?"Alia mencadangkan sebaik sahaja dia menghampiri rakan-rakannya.
"What about Iza?Dia tak datang ke?"Aneem membalas cadangan Alia dengan pertanyaan.
"Dia tak dapat datang.She’s really sorry for that.Aku bawa pesanan dia."Alia mengunjukkan sekeping cd kepada Ikin.Ikin mengambilnya lalu diberikan kepada seorang pekerja hotel yang menjaga bahagian montaj.
Majlis bermula dengan tayangan cd tersebut.Montaj hasil kerja Iza sungguh menyentuh perasaan mereka.Rakaman dan gambar-gambar sewaktu mereka bersama dahulu mengimbau segala kenangan pahit manis.Keabraban mereka sungguh jelas melalui persembahan montaj tersebut.
Selesai persembahan montaj tersebut,Alia berdiri di atas pentas kecil yang disediakan.
"Alia,we all request ni.You kena nyanyi satu lagu untuk we all."Aidil mengusik Alia yang sudah berada di atas pentas.
"Sorry,I tak reti nyanyi.Tapi I nak mainkan satu lagu untuk arwah kawan kita."Alia menunduk.Zihan,Ikin,Nurul,Aneem,Noras,Liana,Aidil dan yang lain-lain tercengang dengan kata-kata Alia.
"Sebelum tu,kita sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah Syafiza Balkis atau lebih kita kenali dengan panggilan Iza."Alia berteleku.Airmata mula menjadi sebahagian daripada majlis tersebut.
"Iza menyampaikan pesan melalui I.Dia really sorry sebab tak dapat datang malam ni.Montaj yang you all saksikan tadi adalah hasil kerjanya yang membuktikan bahawa dia benar-benar ingin berada disini pada malam ni.Tapi,takdir tak mengizinkan.Montaj tu dah disiapkan sejak lima bulan yang lalu."Alia berhenti sejenak.
"But,why?"Nurul seperti masih terkejut dengan berita yang didengarnya.
"Iza kemalangan.I’m sorry.I tak sempat maklumkan you all semua.Kejadian ni terlalu cepat.I bingung masa tu.Iza kemalangan 2 minggu lepas.Kemalangan kereta tersebut meragut nyawa sepupunya di tempat kejadian manakala Iza terlantar koma selama seminggu.I dapat tau pun 4 hari lepas melalui kakaknya. You all pun tau kan kita agak lost contact dengan Iza. I usaha jejaki dia sebab reunion ni. I terus ke Johor melawat dia. Kebetulan sewaktu Iza sedar I ada disisinya."Alia menyapu airmatanya.
"Dalam kepayahan Iza beritahu I yang dia dah siapkan montaj ni.Dia ingin sangat jumpa kita semua.Dia betul-betul kesal dengan tindakannya terhadap you Aneem.Dia minta maaf sangat dengan you."Tangisan Aneem mula kedengaran.Ikmal,temannya pada malam itu mententeramkannya.
"I sangka Iza akan pulih seperti sediakala.Tapi,sejam selepas dia sedar keadaannya kembali tidak stabil.Sekarang dia dah benar-benar tinggalkan kita.Tapi,Iza sempat berpesan kepada I agar kita teruskan rancangan reunion kita ni setiap lima tahun walaupun tanpa kehadirannya.Dia juga meminta I sampaikan permintaannya.Dia meminta agar kita menjaga persahabatan kita.Jika berlaku perselisihan faham segera perbaiki keadaan.But I really sorry sebab tak maklumkan pada you all sebelum ni. I benar terkejut dengan pemergian Iza. I’m really sorry."Alia sudah tidak dapat meneruskan kata-kata.
Alia meninggalkan pentas dan menghampiri rakan-rakannya yang lain.Sungguh!Majlis malam itu seakan-akan kenduri arwah.Masing-masing melayan perasaan.Tiada siapa di antara mereka menyangka begini cerita persahabatan mereka.

Kau Sahabat Kaulah Teman

Telah tiba saat waktu kau tinggalkan kami
Kerana takdir yang maha Esa telah menentukan
Sedih rasanya hati ini bila mengenangkan
Kau sahabatku kau teman sejati

Tulus ikhlasmu luhur budimu bagai tiada pengganti
Senyum tawamu juga katamu menghiburkan kami
Memori indah kita bersama terus bersemadi
Kau sahabatku kau teman sejati

Sudah ditakdirkan kau pergi dulu
Disaat kau masih diperlukan
Tuhan lebih menyayangi dirimu
Ku pasrah di atas kehendak yang Esa

Ya Allah tempatkannya ditempat yang mulia
Tempat yang dikau janjikan nikmat untuk hamba-Mu
Sahabatku akan ku teruskan perjuangan ini
Walau ku tahu kau tiada disisi

Perjuangan kita masih jauh beribu batu
Selagi roh masih di jasad hidup diteruskan
Sedih rasa hati ini mengenangkan dikau
Bagai semalam kau bersama kami

Moga amanlah dan bahgia dikau disana
Setangkai doa juga Fatihah terus kukirimkan
Moga di sana kau bersama para solihin
Kau sahabatku kau teman sejati...

Telah tiba saat waktu kau tinggalkan kami
Kerana takdir yang maha Esa telah menentukan
Sedih rasanya hati ini bila mengenangkan
Kau sahabatku kau teman sejati


Begitulah kisahnya sebuah persahabatan.
Ego.Perosak segalanya.Persahabatan dan percintaan boleh musnah kerana ego yang keterlaluan.
Kemaafan.Sesuatu yang tidak seharusnya kita lengahkan.Menghulurkan adalah lebih mulia dari memohon.
Kehilangan.Tiada siapa yang impikan kehilangan.Dalam setiap mimpi kita,tidak pernah walau seorang yang impikan kehilangan.Kita semua impikan kehadiran.
Harga.Hargailah kehadiran seseorang didalam hidup kita sebelun kita kehilangannya.Kerana kita hanya akan menyedari bahawa kita tidak pernah menghargai sebuah kehadiran dalam hidup kita sehinggalah kita kehilangannya.Apabila kita sudah kehilangan,apakah yang lebih bernilai selain mengharapkan kepulangan yang mungkin tidak akan kita perolehi.
Siapa di antara kita yang mampu meramal apa yang terjadi di masa akan datang.Adakah kita juga mahu cerita persahabatan kita berakhir begitu.Namun,setiap yang berlaku mempunyai hikmah masing-masing.Siapalah kita untuk menghalangnya.
Renungkanlah....

p/s: Ni cerpen yg ke-3 saya hasilkan slps Cinta Diena tu. Pun dah lama siap(since 10 Julai 2005).Cerpen yg first msih dlm simpanan sbb rasa mcm x yakin je nak publish utk dikongsi ngn org lain.Bimbang byk yg melalut.
posted by Penulisan2u @ 12:40 PG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
7 Comments:
  • At 28/2/09 10:52 PG, Anonymous princess loe.. said…

    so sweet..cerita ini banyak memberi pengajaran..sedih gak bila baca ending cerita ini..syabas wat penulis..teruskan karya anda.

     

  • At 28/2/09 9:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedih.x sdr air mata mengalir...
    sy pun ber8 jugk n janji nk wat reunion 5 taun lg...
    tetapi btul, kerna lelaki pershabatn 2 bley tergugat..
    mcm skung biler dh ader kapel, smua bz ngan pakwe msing2
    story ni ada pengajaran...gud job

     

  • At 2/3/09 2:00 PTG, Blogger c0Mey CutE f!gUre... said…

    citer ni mmg best n ada gak kaitan dgn persahabatan sy dgn kwn2... tp kami 3sekawan... org tua2 kata klu ber3 xkekal, mgkn ada btulnya... sorg smbg blaja kt s'ngor, sorg g kt johor... sy lak, kt penang, keja... contact tp xdela krap mcm study dl... dlm persahabatan mmg plukan pengorbanan... tahniah penulis sbb dpt hasilkan karya yg best mcm ni...:)

     

  • At 5/3/09 1:38 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnyeeeee....

     

  • At 7/3/09 3:39 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sedihnya..
    rasa nk nangis plak..huhu

    anyway,
    cheers!congrats writer!
    citer ni ada mkna yg begitu mendalam!

     

  • At 17/3/09 2:47 PG, Anonymous twinstar said…

    thanks kpd semua yg beri comment. InsyaALLAH akn sy cuba perbaiki lg utk cerpen2 yg aka dtg(klu msih rs nk menulis..:))

     

  • At 20/3/09 11:25 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    huahahauaau..... cite ni memeng sedih.... meleleh air mata aku dan kakak aku baca... friends forever!!!

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group