Kehidupan
adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran
kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai.
Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu,
manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat.
Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung
jawabkan pada kemudian hari.
Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan
kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa
kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali.
Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat
jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog
sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan
penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun,
dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan
akhlak dan jati diri insani.
"Adam..Qis tak boleh nak buat keputusan sekarang..My mother had passed away.." matanya berkaca.Tanpa disedari Adam lantas sahaja memeluk Qistina.Qistina sedikit terperanjat tetapi membiarkanya kerana memang dia memerlukan seseorang pada masa ini. "I know that...." Qistina lantas sahaja keluar dari pelukan Adam.Dia memandang Adam dengan tanda tanya. "How did you know that?" "From your dad.." Qistina baru sedar yang dia tidak pernah memberitahu kepada papanya tentang hubungannya dengan Adam yang sudah putus. "Could you accept me back?Please…I love you so much and more than yesterday..Please!!" Adam merayu.Qistina tersekat antara persahabatan dengan cinta.Zaki dan Adam.Tetapi hatinya inginkan Adam.Dia begitu mencintai Adam dan sehingga sekarang masih tidak mampu melupakannya. "Adam kena janji yang Adam tak akan buat macam dulu..?" Qistina mengenakan syarat. "Yes, I swear I won’t!" "Thank you, and I wanna tell you something that I love you soo much.." Qistina segera mendakap Adam.Adam tersenyum bahagia.Kini dia merasakan hidupnya sudah lengkap dengan orang disayangi.
Qistina melangkah dengan ceria masuk ke dalam rumah.Matanya melilau mencari seseorang dan segera berlari ke aeahnya apabila melihat bayangannnya yang baru keluar dari dapur. "Papa!!!" jerit Qistina lantas saja memeluk ayahnya itu.Perasaan rindu yang selama ini dipendam seolah-olah terbalas.Sudah lama dia tidak berjumpa dengan papanya. "Adik!Bila balik?Why u didn’t inform me ??" tanya Encik Syed sambil memandang Qistina dengan pandangan yang sedikit ceria.Dia juga begitu merindui anaknya yang satu itu.Dia berharap benar agar anaknya sudah mampu menerima hakikat dan memulakan hidup baru. "Baru je balik..Adik tak bagi tau sebab nak bagi papa surprise…I miss u sooo much!!" satu kucupan hinggap di pipi Encik Syed. "Miss u too my dear.." balas Encik sambil memeluk bahu Qistina. "Papa, abang tak balik ker?Lama tak jumpa mereka..Rindu lah..Mesti diorang dah lupa kat adik.." rajuk Qistina.Dia akui sudah lama abangnya tidak menghubungi mahupun bertanya khabarnya.Mungkin mereka memberi ruang untuknya supaya lebih tenang. "Entahlah, papa pun dah lama tak jumpa mereka.Adik trylah call." Cadang Encik Syed sambil melabuhkan punggungnya ke atas kusyen.Qistina mengangguk perlahan.Dia juga segera mengambil tempat di sisi Encik Syed. "Papa…Adik dah tak nak tinggal kat Penang dah.I want to spent my time with you..And I have some request.." suara Qistina mula kendur. Encik Syed memandangnya dengan penuh tanda tanya, " Ada apa?" tanya Encik Syed sambil mengalihkan posisinya memandang ke arah Qistina. "Boleh tak kalau Qis nak mula kerja kat area sini?" tanya Qistina.Riak wajahnya penuh mengharap.Encik Syed tergelak sebentar sebelum memulakan bicara. "What are stupid question..Adik boleh kerja kat mana-mana pun, kat syarikat papa pun boleh" jawab Encik Syed dengan senang,Qistina tersenyum puas. "Thanks papa…I love u soo much.." sekali lagi kucupan hinggap di pipi Encik Syed.Encik Syed hanya tersenyum gembira.Anaknya sudah berubah benar.Tiada lagi riak kesedihan pada wajahnya lagi.
Fathini melangkah dengan laju menuju ke bilik Qistina.Tangannya memegang sebuah file yang berwarna biru. "Cik Qis, ini file yang cik minta.." ujar Fathini sambil menghulurkan file tersebut.Satu senyuman dihadiahkan buat Qistina.Qistina lantas sahaja membalas dengan senang.Diselak file tersebut satu persatu. "Ermm, Tini saya rasa file ini dah cukup lengkap.Awak boleh serahkan pada klien kita esok dan ambil tender dari mereka…" "Baiklah Cik Qis…" ujar Fathini yang kemudiannya menyambut kembali file tersebut dan mengorak langkah keluar. Qistina lantas sahaja meletakkan kepalanya di atas kerusi sebentar.Fikiranya melayang kepada perbualannya dengan Adam tempoh hari. "Tapi tidakkah Adam merasakan tindakan ini terlalu terburu-buru.." tanya Qistina. "Tak!Adam tak nak kita berpisah lagi..Adam dah tak sanggup nak terima azabnya lagi" tegas Adam berbicara. "Tapi..Qis tak tahu macam mana nak cakap dengan papa.." ujar Qistina lagi.Fikiranya kusut sekarang.Adam mengajaknya kahwin!!Dia merasakan ini terlalu awal buat mereka berdua.Banyak lagi yang boleh mereka kecapi. "Itu bukan masalah Qis..Adam akan berbincang dengan papa Qis..Qis Cuma perlu bersedia menerima pinangan Adam tak lama lagi.." Lamunan Qistina mati apa bunyi ketukan pintu.Belum sempat dia memberi arahan pintu sudah terkuak.Wajah papanya terjengul. "Papa…" "Kenapa tak bagi tau papa awal-awal?Kenapa nak rahsiakan?" soalan bertalu-talu papanya dijawab dengan riak wajah yang hairan. "Kenapa papa??Banyaknya soalan..Yang mana satu adik nak jawab" ujar Qistina sambil tersenyum.Dipandang wajahnya papanya yang tersenyum sinis memandang ke arahnya. "Adam..Adik dah bersedia nak pikul tanggungjawab sebagai isteri?" Kini baru Qistina mengerti.Dia melepaskan satu keluhan yang berat.Wajah ayahnya dipandang dengan pandangan yang lesu. "Entahlah papa..Adam yang beria-ria sangat.Tapi Qis.." "Adik belum bersedia?" pintas Encik Syed.Qistina lantas mengangguk kepalanya dengan lemah. "Adik..Adam begitu sayang pada adik.Jangan biar dia tunggu lama..Nanti dia cari orang lain, merana adik.." perli Encik Syed.Qistina lantas tergelak kecil. "Papa, Adam tak akan berani cari orang lain punya.." Qistina memberi jaminan. "Tapi kalau lambat sangat Adam akan cari orang lain.." satu suara tiba-tiba menyapa. Encik Syed dan Qistina lantas sahaja menoleh.Qistina kemudiannya tersenyum.Adam!! "Kalau berani carilah..Qis pun akan cari orang lain.." jawab Qistina angkuh.Encik Syed tersenyum memandang kerenah anaknya dan Adam.
TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan
"Dia
hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana
kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya.
Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince
Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu
dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia
langsung tidak percaya dengan sumpahan yang
dikatakan berkaitan dengan Carta Prince
Charming.
"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng
ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri
bunian? Puteri lindungan bulan?”
Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola
Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul.
Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang
dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince
Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara
mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.
Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang,
tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke
lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan
cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada
kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak
panjangkan cerita sampai beratus muka surat
semata-mata nak cari Prince Charming!
Tajuk:
Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer
Harga:
RM19.90
Ulasan:
NOVEL
HANGAT DIPASARAN
Pertemuan
pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria
malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin
resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci
ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.
Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis
itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai.
Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina
ada agenda yang tersendiri.
Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap
Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih
yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria,
Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.
Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai
sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami
tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang
ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?
Penulisan2u
sedang
berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik.
Antara novel yang sudah di terbitkan
2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan
membina, pada setiap karya cerpen / novel di penulisan2u akan
menerima hadiah sebuah NOVEL.
•
Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja.
( klik disini
)
•Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan
kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip
anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan
sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut:
Manuskrip@karyaseni.my
•KarnaDya Solutions Sdn
Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita
yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan?
hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan
manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih
dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut (
klik disini )
•NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati
menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka
layak menjadi penulis yang versatil, menghantar
manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda
terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik
Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum
diluluskan untuk terbitan.
(
klik disini )
•Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita
yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan?
Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah
menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut (
klik disini )
•
Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar
kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk
diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di
Malaysia.
Jika
anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin
menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami
ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21.
( klik disini)
•
tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi,
pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di
http://istimewa2u.blogspot.com
•
Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video
ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online,
radio-radio dakwah, layari di
http://dakwah2u.blogspot.com
•
Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online,
surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1,
tv2,tv3 dan lain-lain. layari di
http://mymedia2u.blogspot.com
•
Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak,
lucu dan kelakar. layari di laman
http://kelakar2u.blogspot.com
•
Laman web
syarikat penerbit novel Creative
Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.cesb.net.my
•
Laman web
syarikat penerbit
Kaki Novel
Enterprise. Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.kakinovel.com
•
Laman web
syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd.
Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.nbkara.com.my
•
Laman web
syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd.
Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.bukuprima.com.my
•
Laman web
syarikat penerbit novel
jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.jemariseni.com
•
Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd
(alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21
layari di
http://www.alaf21.com.my
•
Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru layari di
laman
http://www.fajarnovels.com.my
Kata Kunci
koleksi novel, koleksi novel
cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik,
novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen
cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru,
teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen
melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram,
cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online
Malaysia Group
Blog
Koleksi
Cerpen & Novel proudly powered by Blogger. Best display view 1024x768.
Google Inc
Koleksi Cerpen
& Novel dari Malaysia, Indonesia, Singapore & Brunei
smbg lagi..