BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Isnin, Januari 05, 2009
Cerpen : Cinta Air Mineral
Nama Pena : Zealey

Betul ke dia tak nak terima aku semula? Kenapa aku sms pun dia buat bodoh je? Aku tahu la aku silap, tapi aku bagi hint nak ok balik, tak kan dia tak faham? Aku rasa mesti dia buat-buat tak faham. Dah penat aku miss call plus call, tapi still lagi buat aku tunggu macam orang gila. Nasib baiklah aku still waras lagi until now, menunggu jawapan dia. Memang aku dah hilang sabar sekarang ni tapi aku sabarkan juga hati ni sebab bila aku fikir balik kenapa aku jadi macam sekarang ni pun sebab sikap aku yang kurang sabar. Disebabkan kurang sabarlah hubungan aku dan dia putus tengah jalan.

Aku pun dah buntu. Nak buat macam mana lagi? Aku masih sayangkan dia walaupun lama juga aku menyepi, dia pun mendiamkan diri lepas pergaduhan besar kami 2 bulan lepas. Hinggakan dia pulangkan semula cincin mahal pemberian aku dan aku yang hilang sabar atas tindakan melulu dia tu pun bertindak macam budak-budak baru bercinta. Aku minta semula segala pemberian yang pernah dia dapat dari aku. Satu kotak besar dia balut cantik-cantik dan tinggalkan depan rumah sewa aku. Aku yang baru balik kerja lewat malam tu, terus aku campak kotak tu tepi sudut bilik aku. Sampai sekarang kotak tu masih kat situ, tak terusik.
"Bukan tak nak, tapi tak bolehlah Bie." Wajahnya menatap aku meminta simpati.
"Buat muka kesian la tu. Nie, Bie bukan main-main tau. Serius ni."
"Tapi kalau dah tak boleh, nak buat macam mana lagi. Tempat tu bukan dekat, jauh la."
"Awal lagi Bie dah bagi tahu, tapi Nie buat sambil lewa. Sekarang nak bagi alasan pula." Nada suara aku makin tinggi.
"Yang Bie nak marah-marah ni apasal? Batalkan je la, tak pun postpone. Apa susah?" Kedua-dua tangannya memeluk tubuh tanda protes.
"Senanglah cakap, Bie dah jemput kawan-kawan tau! Diaorang sanggup dari Johor nak naik ke Penang, yang dari KL pun nak join sekali."
"Tak pun kalau susah sangat, Nie tak ikut." Rambut yang mengurai ditiup angin diselak ke tepi.
"Nie orang penting, mana boleh! Nie nak suruh Bie buat apa lagi, nak suruh Bie merayu?!" Suara aku sudah sampai ke puncaknya.
"Bie tak payah buat apa-apa. Sekarang Nie tak boleh nak ikut, Bie kena hormat dan terima kalau Bie sayang kat Nie. Nie tak sukalah Bie macam ni, paksa-paksa." Tas tangan dicapai dan mula ingin beredar.
Aku pantas memaut lengannya.

"Nie pandang muka Bie ni. Bagitahu apa sebab yang penting sangat tu sampai tak boleh ikut. Pasal cuti? Takkan si Johari buntal tu tak lepaskan Nie? Biar Bie jumpa dia." Mata bundarnya aku tatap tajam.

"Suka nak cakap Johari macam tu. Tak elok la." Dengan sekuat tenaga, lengannya dilepaskan dari genggaman aku.
"Yang Nie nak backup dia kenapa? Ada scandal, ha?" Mata ku besarkan tepat dihadapan mukanya.
"Tak payah nak menjengilkan mata Bie yang sepet tu, buruk je muka." Tanpa memperdulikan pertanyaan aku, dia melangkah pergi.
"Ei, jawablah orang tanya ni?!!" Aku memekik macam orang gila di situ. Nie sudah jauh 2 meter dari tempat aku berdiri.
"Ha, memang pun ada scandal!" Jawapan ringkas Nie sayup sampai ke cuping telinga aku lantas membuatkan aku makin panas.
Itulah hari terakhir aku jumpa Nie, kekasih hati yang bertakhta sudah hampir 5 tahun. Kami mula bercinta sejak tahun pertama di universiti. Aku melamar cinta Nie di hadapannya waktu aku menjuarai pertandingan futsal bersama rakan-rakan lain. Selepas saja pertandingan yang turut disaksikan oleh Nie itu, aku menghampirinya dengan tangan erat memegang sebotol air mineral.
"Azyani, saya sukakan awak. Saya nak awak jadi awek saya. Kalau awak sudi terima, awak ambillah air mineral ni dari tangan saya." Aku lantas menghulurkan botol itu kepadanya.

Lima saat berlalu, botol mineral itu disambut olehnya dengan senyuman. Aku bagai hendak menjerit tapi hanya dalam hati. Senyuman Nie aku balas dengan renungan ke dalam matanya. Itu kisah bermulanya cinta kami yang kini tinggal kenangan. Adakah Nie masih ingat saat manis tu?
Aku memang tahu si Johari buntal tu ada hati dekat Nie sejak final year di universiti dulu. Tapi tak sangka pula dia sanggup ikut Nie sampai ke tempat kerja sekarang ni. Lebih malang lagi Nie kerja kat company bapa Johari dan Johari la yang jadi bos besar kat situ. Aku dari dulu lagi suruh Nie berhenti tapi degil sangat perempuan tu, alasan sebab dia minat sangat advertising. Macam tak ada company lain. Aku sendiri dah offer diri nak carikan dia kerja lain, tapi tetap keras kepala sampai aku naik fed up, aku makan hati je sampai sekarang. Entah-entah si Johari tu dah "manderm"kan awek aku tu? Agrh, mengarut je aku ni.

Siapa yang tahu betapa aku frust sebenarnya aku sejak pergaduhan besar tu, sebabnya bukan semata-mata aku berpisah dengan Nie tapi segala rancangan dan usaha aku telah gagal sama sekali. Duit aku pun dah banyak habis untuk plan aku yang tak menjadi tu. Mana tidaknya, percutian tu sempena nak celebrate ulangtahun kami couple selama 5 tahun. Dan pada tarikh tu juga aku nak melamar Nie sebagai permaisuri hati aku buat selama-lamanya. Tanpa pengetahuan Nie, aku dah minta tolong kawan-kawan aku yang juga kawan-kawan Nie di universiti dulu sama-sama bantu aku dalam rancangan aku ni. Tapi akhirnya berkecai macam tu je. Mungkin silap aku juga tak berterus-terang sampai sekarang ni dan Nie pun ingat majlis yang kami nak pergi tu sekadar parti reunion biasa.

Tiba-tiba satu malam tu, aku balik dari kerja dalam keadaan penat teramat sangat. Selalunya bila masuk je bilik, aku terus campak badan ke atas katil. Tapi malam tu, bila aku nampak je kotak kat tepi sudut bilik aku tu, aku tergerak hati nak usik dan buka balutan kotak tu. Mungkin juga sebab dah sebulan lebih kotak tu tersadai kat situ tak terusik. Bila aku buka je kotak tu, tak ada apa-apa selain sebuah kotak kecil di dalamnya. Dalam kotak tu ada sebotol air mineral yang masih ada separuh air di dalamnya.

Bila aku pegang dan tengok botol tu, baru aku teringat itulah botol air mineral yang aku bagi pada Nie masa nak couple dengan dia 5 tahun lepas. Rupanya separuh dari air mineral tu Nie dah minum dan tinggal separuh lagi, untuk aku ke? Aku keluarkan secebis kertas warna ungu dari kotak kecil tu. Tertulis di atasnya "Bie minum air ni kalau sayangkan Nie." Sebaris ayat yang ringkas tu betul-betul menyentuh hati aku. Bukan saja menyentuh tapi mungkin juga boleh membunuh aku. Apa tidaknya, air mineral tu dah expired dua tahun lepas, dia nak suruh aku minum?
Air mineral yang separuh dah diminum tu, entah-entah 5 tahun lepas dah masuk dalam perut dia. Aku pula nak kena minum yang lagi separuh ni. Kerja gila ni. Malam tu, aku memang tak lena tidur. Biarlah, esok tidur kat ofis la jawabnya. Patutlah pun dia senyap je, rupanya nak kenakan aku. Nak balas dendam. Nasiblah dapat awek macam dia. Selepas aku berkira-kira dan selesai membuat calculation, dengan separuh rela aku pun ambil keputusan untuk minum air tu. Demi cinta aku untuk Nie.

Bila aku cerita pada kawan-kawan, ada juga diaorang bagi idea bernas sama ada aku buang air tu dan gantikan air baru, ataupun aku masak air tu dulu baru aku minum. Memang aku ada pilihan untuk bohong pada Nie tapi aku ambil pilihan untuk jujur padanya dan pada diri sendiri juga kerana aku ikhlas mencintai Nie. Lalu aku pun sms Nie dan beritahu aku nak jumpa dia petang esok dekat padang futsal Kompleks Sukan Syahbandar, tempat mula-mula botol mineral tu diterima oleh Nie.

Dalam hujan lebat, aku redah juga. Tali leher ku cabut dan aku selitkan dalam saku kemeja, kaki seluar ku lipat hingga menampakkan separuh betis. Memang selekeh habis aku waktu tu asal dapat membuktikan cinta aku yang buta ni. Bila aku sampai, Nie sudah sedia menanti. Dengan wajah selamba, dia berkata "Bie nak apa jumpa kat sini? Jauh-jauh ni nak jumpa, menyusahkan orang!" Tak ada perasaan ke perempuan ni?
Hati aku memang dah terasa sakit waktu tu tapi aku bersabar kerana itu mungkin satu ujian untuk aku. Aku tanpa sepatah kata, membuka tutup botol air mineral tu lantas meneguk air mineral hingga botol tu kosong. Nie kelihatan tergamam sedikit tapi cepat-cepat dia sembunyikan reaksinya itu dengan wajah seperti tiada perasaan. Aku tutup semula botol tu dan ku hulurkan kepadanya. "Bie sayang Nie" aku ucapkan pada Nie dan botol di tangan disambut olehnya. Aku mula mengesan perubahan wajah Nie yang seperti mahu menangis tapi cepat-cepat aku beredar meninggalkan Nie keseorangan di situ melayan perasaannya. Kejamkah aku?

Dua hari sudah aku terlantar di katil hospital akibat cirit-birit yang teruk kesan dari tindakan bodoh aku meminum air mineral yang dah expired dua tahun tu. Barulah Nie hadir melawat aku dengan sejambak bunga dan sebakul buah-buahan tempatan. Baru seminit Nie melabuhkan punggung di sisi aku, belum sempat pun kerusi tu panas, pipi Nie sudah disimbahi air matanya yang suam-suam kuku tu. Aku mulanya hampir nak tergelak tengok muka Nie yang beria-ia menangis tapi aku tahan juga sebab dalam hati aku pun tersembunyi perasaan sayu bila persengketaan kami akhirnya berakhir di sini, biarpun aku terpaksa menahan sakit dengan jangkitan mikrob yang membiak dalam air mineral tu.
Selepas seminggu lebih terlantar di hospital, barulah aku sembuh sepenuhnya. Itupun dengan jagaan jururawat istimewa tak terlatih, Nurul Azyani. Atas arahan gilanya jugalah dia terpaksa menjaga aku.

"Itulah, kejam sangat suruh Bie minum air tu. Bie dah sakit, Nie kenalah jaga." Aku ketawa.
"Eleh, boleh je kalau Bie tukar air tu dengan air yang lain. Nie tetap terima Bie." Nie ketawa mengiringi aku di sisinya.
"Eee...kejam!" Pipi kanan Nie ku cubit.
"Air mineral ni macam Nie. Bila Bie hauskan cinta, Nie hilangkan kehausan tu dengan cinta Nie." Aku merangkul pinggang Nie yang kini sudah sah bergelar permaisuri hatiku buat selama-lamanya setelah Nie menerima lamaran aku di hospital dan kami selamat dinikahkan di perkarangan Kompleks Sukan Syahbandar.
-TAMAT-
posted by Penulisan2u @ 6:32 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
9 Comments:
  • At 5/1/09 11:36 PTG, Blogger bulan bintang capricorn said…

    boley arr cite nie..
    sweet gsk..
    tp cm kureng sket..
    but best gakk.
    ;)

     

  • At 6/1/09 11:43 PG, Blogger ♥♥ HaMiZaH ♥♥ said…

    ni sambungan cerita tudung botol tu kan...memang best...kalau baca dari awal memang best...

     

  • At 6/1/09 12:37 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    eh bukan bukan...cinta tudung botol tu penulis dia lia ania...dan sambungan citer tu pon dah kuar...tajuknya sambungan cinta tudung botol...tak ada kaitan dgn citer ni langsung...

     

  • At 7/1/09 3:53 PTG, Blogger yart said…

    urmm...ok la..best gak cerpen ni..tp, bese org nikah kat masjid, surau or rumah..tp, ni kat kompleks sukan...if bersanding 2 logik la kat kompleks..erm..mesti nikah care moden ni...

     

  • At 7/1/09 4:15 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    sweet r citer ni.tp cam ade yg kurang jerk?
    :)oRanG

     

  • At 8/1/09 12:52 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    Comel juga citer ni. tapi selitan bahasa inggeris agak mencacatkan keharmonian bahasa.Keep writing....
    ;)

     

  • At 28/1/09 9:57 PG, Anonymous Tanpa Nama said…

    baru hari ni aku tau yang air mineral ada expired day..:)hehehe

     

  • At 29/7/09 10:31 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    bez ceta nie....tp name die leh mengelirukan owg yg membaca yer...s0wi but ceta nie mmg bez giler..

     

  • At 9/4/12 12:13 PTG, Anonymous Tanpa Nama said…

    very2 nice story..i like the story..
    gud luck..

     

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group