Kehidupan
adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran
kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai.
Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu,
manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat.
Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung
jawabkan pada kemudian hari.
Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan
kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa
kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali.
Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat
jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog
sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan
penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun,
dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan
akhlak dan jati diri insani.
"Nakal la abang ni...!" Fatin Erlina menampar lembut tangan suaminya yang gatal menyentuh perutnya yang kian memboyot..
"Kenapa pula kata abang nakal? Tak sayang abang la tu..."
"Mana aci geletek Fatin, geli lah... Kang jatuh, sape susah? Abang jugak!" Fatin Erlina membuat muka simpatinya.
"Mana ade abang geletek Fatin, abang kacau anak abang yang kat dalam perut ni jee....!"
Memang tak mahu mengalah suami aku ni.. Nak dia aje yang menang... gumam Fatin Erlina di dalam hati. Jauh di sudut hatinya, Fatin Erlina memanjatkan rasa kesyukurannya.. Alhamdullillah, bersama jua aku dengannya di hayat ini... Bila mengingatkan kembali kisah lalu memang aku tidak sangka betul...!
"Abang, kenapa tinggalkan Fatin? Abang dah tak sayangkan Fatin ke? Sampai hati abang tinggalkan sayang seorang hidup sendiri kat dunia ni.. Abang, bangunlah!! Buka lah mata tu, bang! Jangan tinggalkan sayang... Huhuhu......"
Lisa yang melihat Fatin Erlina menggoncang tubuh yang tidak bernyawa itu berlari mendapatkan sahabatnya.
"Ko ni kenapa, Fatin? Mayat siapa kat depan ni?"
"Fadil dah tinggalkan aku! Fadil dah pergi! Dia tinggalkan aku, Lisa! Dia pergi tanpa pesan... "
"Apa yang kau merepek ni, Fatin? Aku dah tahu wad Fadil kat mana. Marilah kita jenguk kat sana. Aku rasa kau dah salah orang ni..."
"Hah??"
Fatin Erlina tidak menyangka akan bertembung dengan Zafrul Aidil di hospital itu. Apa yang dia buat kat sini? Takkan dia datang menjenguk Fadil? Hairan jugak, kenapa Zafrul Aidil dan Fadil ni seakan rapat saja? Mustahil mereka ni kawan rapat. Takkan pula adik beradik kot.. Musykil Fatin Erlinan memikirkannya. Lebih-lebih lagi bila Fadil banyak kali mengizinkan dia berjumpa dengan Zafrul Aidil. Ahh.. Fatin Erlina tiada masa untuk semua ni. Yang Fatin Erlina tahu dia mesti membuka kain yang berada di hadapannya
Fatin Erlina tidak berkata apa. Dia bangun lalu tangannya cuba menarik kain yang membalut tubuh itu. Satu wajah yang tidak dikenalinya menghiasi pandangan retina matanya. Ya Allah! Itu bukan Fadil. Aku bersyukur padaMu, Fadil masih lagi di sisiku..
Fatin Erlina berjalan mengekori Lisa. Zafrul Aidil turut membuntuti mereka. Ada perkara yang perlu dibincangkan. Ada sesuatu yang perlu dijelaskan di sini. Supaya tiada lagi sengketa antaranya dan Fatin Erlina. Biar Lisa dan Fadil menjadi saksi butiran katanya sebentar lagi. Sebaik pintu dibuka, Fatin Erlina menerpa ke arah Fadil yang terbaring di katil. Raut wajah Fadil yang lesu dan pucat itu membayangkan kesakitan yang ditanggungnya. 'Abang, kenapa abang jadi begini? Abang sakit apa? Kenapa tak bagitau Fatin?'
Hanya itu yang termampu keluar di bibirnya namun suara tidak terlontar keluar. Pilu melihat wayar yang berselirat di tubuh suaminya. Pernafasan Fadil dikawal oleh satu mesin di tepinya. Fadil yang tidak berbaju itu ditatapnya. Fatin Erlina menggenggam erat tangan Fadil. Dengan susah payah, Fadil cuba memberi senyuman. Biar tiada duka di hati Fatin Erlina. Supaya orang yang teramat dicintainya itu tidak risau lagi tentangnya. Fadil tahu sebesar mana cinta Fatin Erlina untuknya. Sebolehnya biarlah dia mengalah untuk kali ini. Mungkin yang terakhir..
"Abang tahu Fatin serba salah sekarang! Mungkin Fatin keliru dengan cinta di dalam hati Fatin tu.. "
Fadil memulakan bicara dengan perlahan. Terasa nafasnya seakan pendek. Fatin Erlina yang menyedari keadaan itu cepat-cepat mengusap-usap dada Fadil. Panas kelopak matanya. Mungkin air mata mahu turun lagi. Seakan mengerti apa yang bakal berlaku.
"Fatin, abang... abang.... izinkan Fatin memilih antara abang dan.... dia. Pilihlah antara kami, Fatin! Pilihlah yang mana Fatin rasa layak untuk mendampingi dan membahagiakan hidup Fatin. Antara kami pastinya ada salah seorang yang Fatin sangat cintai.."
"Biarlah abang berkata, Fatin! Mungkin ini kali terakhir abang merasai cinta dari seorang wanita bernama Fatin Erlina. Berikan cinta Fatin itu kepada yang layak. Yang membuatkan tidur malam Fatin lena. Bukannya abang yang membebankan hidup Fatin. Yang memusnahkan impian dan harapan Fatin dulu. Abang tahu Fatin tak bahagia hidup bersama abang.. Abang tahu Fatin masih dihimpit kisah lampau.. Fatin teragak-agak untuk memberi nafas baru dalam cinta itu."
Fatin Erlina hanya membisu. Zafrul Aidil yang berada di sebelah juga begitu. Lisa sekadar menjadi pemerhati.
"Cinta abang ni tak pernah cukup, Fatin! Abang ingin mencintai Fatin selama hayat abang tapi cinta Fatin bukan untuk abang. Cinta Fatin untuk Zafrul Aidil, adik angkat abang ni.. Adik angkat yang abang sayang sejak U dulu. Adik angkat yang selalu datang menemui abang bila dia ada masalah.. Yang sering meluahkan perasaannya kepada abang. Dari U hingga sekarang, Zafrul masih lagi menemui abang untuk menyelesaikan masalahnya.. Abang tak sangka selepas kita kahwin, baru abang tahu siapakah perempuan yang dia selalu ceritakan dulu.. Perempuan yang sering membuat tidur malam adik angkat abang ni terganggu. Rupa-rupanya Fatin! Fatin yang selama ini abang puja, yang abang sayang. Kalau dari dulu abang tahu...."
"Abang, cukuplah!! Fatin tak nak semua tu lagi.. Fatin tak nak fikirkan semua ni. Fatin penat, bang! Biar Fatin teruskan dengan apa yang Fatin ada sekarang. Fatin sayang abang..."
"Tidak, Fatin! Pilih lah antara dua. Abang atau Zafrul? Kami redha andai salah satu dari kami bukan pilihanmu, sayang!"
"Fatin tak tahu!!!!!!!"
Fatin Erlina menjerit geram. Kenapa dipaksa? Fatin Erlina sedar dia bukannya barang mainan yang boleh ditolak ke sana ke mari. Kenapa kalian berdua terlalu kejam membiarkan aku membuat keputusan ini..?? Sungguh, sukarnya Fatin Erlina membuat keputusan begini.. Fatin Erlina sedar dia tidak boleh memainkan perasaan orang di sisinya namun kenapa dipaksa juga?
*********
Tangisan seorang bayi lantas memecah keheningan majlis kesyukuran itu. Kenduri cukur jambul yang diadakan selepas 40 hari berpantang itu disambut penuh kesyukuran oleh seisi keluarga. Alhamdullillah, akhirnya dengar juga tangisan bayi kecil di rumah ini! Fatin Erlina tersenyum melihat sang bayi yang menangis-nangis saat rambut dipotong sedikit-sedikit oleh tetamu lelaki yang ada di situ. Sepertinya bayi itu tidak suka rambutnya dicukur. Lisa yang berada di sisi juha tersenyum gembira.
Akhirnya bahagia juga temannya itu. Bayi itu tanda cinta mata hati Fatin Erlina untuk suaminya. Suami yang amat disayangi sepenuh jiwa dan raga. Suami yang begitu setia dengan cintanya dan sanggup mengalah demi mendapatkan sebuah cinta yang tulus ikhlas. Bila diingat saat itu..........
"Fatin tetap memilih abang.. Fatin tetap dengan cinta yang sudah diikat dengan dengan janji di hadapan empat saksi itu. Fatin tetap memilih cinta yang telah disatukan dalam akad nikah . Cinta yang Fatin cari adalah cinta yang Tuhan redhai, bang! Fatin sudah diikat dengan gelaran isteri kepada lelaki bernama Fadil. Selagi Fatin hidup, biarlah cinta Fatin ni diikat untuk sekali saja. Bukannya berkali-kali. Cinta Fatin dari dulu hingga sekarang tetap sama dan semakin utuh.. Janganlah tinggalkan Fatin kerana ragu dengan cinta Fatin selama ni, bang...!"
"Zafrul, saya tahu awak amat cintakan saya! Saya mengerti seandainya di hati awak pernah terlintas untuk memperisterikan saya. Saya pasrah kiranya saya dicintai oleh dua lelaki dalam masa yang sama. Tapi... saya akan mempertahankan cinta yang diagungkan suami untuk saya. Kerana saya mahu mendapatkan syurga dari suami saya itu. Kadang-kadang cinta itu harus diberi selagi belum terlewat. Jangan hanya tunggu menerima saja kerana pastinya ia takkan terjadi. Andai tidak terluah, cinta tu takkan bersatu.. Bila bercinta, kita seharusnya menerima masa silam pasangan kita. Ada masanya yang terjadi itu bukannya dipinta."
"Fatin, saya tahu saya sudah terlewat.. Sememangnya Fatin bukan jodoh saya.. Saya tahu di mana silap saya dulu. Saya takkan menyesal. Saya jadikan ia sebagai pengajaran saya. Cinta itu saya akan cari lagi. Fatin bukannya Hawa yang dijadikan dari tulang rusuk kiri saya. Mungkin Hawa yang saya tunggu itu ada berhampiran saya cuma kami masih belum ditakdirkan untuk bertemu. Cinta saya belum muncul lagi di hadapan saya. Fatin, saya doakan awak bahagia di sisi suami awak. Saya harapkan biarlah kita terus menjadi sahabat sampai bila-bila. Kerana suami awak adalah abang angkat saya dan hubungan ini takkan terputus... InsyaAllah, ada waktunya nanti, kita akan bertemu lagi......"
Lisa terkejut bila bahunya dicuit Fatin Erlina yang anggun mengenakan baju kurungnya.
"Ko ni, kenapa? Termenung pulak! Punyala bising kat sini, ko boleh mengelamun lagi.... Ingatkan orang jauh ke...?" usik Fatin Erlina.
"Ish... ke situ pulak ko ni? Takdelah... cuma teringat kisah lama..."
"Kisah lama ape pula? Ke tak sabar nak timang anak macam aku nii....? Alah.. sabarlah.. tunang ko tu bukannya pergi lama sangat.. Setahun aje.. Balik lah nanti.."
"Dah setahun ni, Fatin! Risau aku..."
"Rindu sangat la kat cik abang tu.." Fatin Erlina menggelengkan kepala melihat telatah Lisa. Berseri dipandang wajah Lisa tadi. Maklum lah sudah bergelar tunangan orang dan tak lama lagi akan dilangsungkan pula kendurinya.. Nak tahu siapa tunang Lisa ni....???????
"Hah, orang jauh dah sampai ni!" laung Fadil sambil meminta emak mertuanya memegang bayi yang diberi nama Fahmi Alias bin Fadil. Alhamdullillah, inilah permata cinta Fatin Erlina bersama Fadil, suaminya... Setelah hampir dua tahun, cinta mereka semakin utuh. Lebih-lebih lagi bila Fahmi Alias dilahirkan ke dunia. Bekas isteri Fadil dulu kini sudah berkahwin lain. Dengar ceritanya dengan majikannya sendiri.
"Jemput masuk, Zafrul! Lama tak nampak ko ni? Sihat ke? Hah, tunang ko, Lisa kat dalam tu.. Kesian dia.. Monyok semacam je ari ni... Rindu ko la tu... Dah, pergi masuk kat dalam..." jemput Fadil. Zafrul Aidil masuk diiringi Fadil. Kini mereka semua bakal menjadi satu keluarga. Fadil dengan Fatin Erlina. Zafrul Aidil denga Lisa, teman baik Fatin Erlina merangkap pekerja Zafrul Aidil sendiri.
Dua tahun lepas, doktor mengesahkan jantung Fadil yang lemah selama ini sudah semakin sihat. Accident yang dialaminya dulu kecederaan yang agak parah juga namun Fadil berjaya dipulihkan. Setelah cinta Zafrul Aidil ditolak Fatin Erlina, Lisa pula yang menjadi tumpuannya. Kebaikan Lisa memikat hatinya. Lantas dia mengikat pertunangan dengan Lisa. Takut Lisa terlepas ke tangan orang lain...
Fatin Erlina bersyukur kerana cintanya membuahkan hasil. Cinta itu sememangnya membahagiakan bila kita bersama orang yang dicintai dan disayangi.. Sama-sama mencintai... Ya... sebolehnya berikan cinta itu kepada yang layak menerimanya.....
P/S : Ini final untuk novel Berikan Cinta Itu. Harap komen anda semua dapat membantu saya membina acuan novel yang seterusnya. Thanks a lot kerana sudi membaca karya saya. Nantikan novel terbaru dari saya, 'Jangan Menangis Sayang'.....
huhuhu...suspen jer.. ingatkan fadil dah mati.. syahdunya time kat hospital tu.. tak sangka fatin pilih fadil fadil memang baik.. sanggup beralah utk adik angkat seniri even bukan adik kandung.. sanggup terima fatin walaupun dia tahu kisah silam fatin.. wujud lagi ke lelaki cam fadil tu zaman skrg ni??
mulanya sy igt novel nie same je dng novel len..kawin paksa pas2 bahagia. tp ini salah satu novel terbaik yg pernah sy baca. cerita awak menarik dan menyentuh hati sy. teruskan usaha anda & saya cari novel awak yg lain ye. tahniah
mcm la bgs sngt sapa yg komen cam x suka 2...fahami diri dulu sebelm mengutuk org.prnh tak anda ksh ngan perasaan penulis nieee.msti dia sakit hati bila tngk komen anda yg mcm tak suka 2.kalu tak suka 2 tak la baca!!!!!!
larr...igtkan fatin pilih zafrul aidil...tup2 die pilih fadil...x syok r camni...zafrul dengan lisa plak tuuu...
Catat Ulasan
TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan
"Dia
hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana
kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya.
Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince
Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu
dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia
langsung tidak percaya dengan sumpahan yang
dikatakan berkaitan dengan Carta Prince
Charming.
"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng
ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri
bunian? Puteri lindungan bulan?”
Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola
Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul.
Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang
dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince
Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara
mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.
Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang,
tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke
lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan
cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada
kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak
panjangkan cerita sampai beratus muka surat
semata-mata nak cari Prince Charming!
Tajuk:
Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer
Harga:
RM19.90
Ulasan:
NOVEL
HANGAT DIPASARAN
Pertemuan
pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria
malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin
resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci
ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.
Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis
itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai.
Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina
ada agenda yang tersendiri.
Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap
Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih
yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria,
Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.
Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai
sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami
tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang
ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?
Penulisan2u
sedang
berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik.
Antara novel yang sudah di terbitkan
2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan
membina, pada setiap karya cerpen / novel di penulisan2u akan
menerima hadiah sebuah NOVEL.
•
Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja.
( klik disini
)
•Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan
kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip
anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan
sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut:
Manuskrip@karyaseni.my
•KarnaDya Solutions Sdn
Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita
yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan?
hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan
manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih
dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut (
klik disini )
•NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati
menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka
layak menjadi penulis yang versatil, menghantar
manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda
terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik
Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum
diluluskan untuk terbitan.
(
klik disini )
•Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita
yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan?
Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah
menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut (
klik disini )
•
Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar
kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk
diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di
Malaysia.
Jika
anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin
menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami
ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21.
( klik disini)
•
tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi,
pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di
http://istimewa2u.blogspot.com
•
Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video
ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online,
radio-radio dakwah, layari di
http://dakwah2u.blogspot.com
•
Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online,
surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1,
tv2,tv3 dan lain-lain. layari di
http://mymedia2u.blogspot.com
•
Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak,
lucu dan kelakar. layari di laman
http://kelakar2u.blogspot.com
•
Laman web
syarikat penerbit novel Creative
Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.cesb.net.my
•
Laman web
syarikat penerbit
Kaki Novel
Enterprise. Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.kakinovel.com
•
Laman web
syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd.
Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.nbkara.com.my
•
Laman web
syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd.
Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.bukuprima.com.my
•
Laman web
syarikat penerbit novel
jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.jemariseni.com
•
Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd
(alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21
layari di
http://www.alaf21.com.my
•
Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru layari di
laman
http://www.fajarnovels.com.my
Kata Kunci
koleksi novel, koleksi novel
cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik,
novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen
cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru,
teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen
melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram,
cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online
Malaysia Group
Blog
Koleksi
Cerpen & Novel proudly powered by Blogger. Best display view 1024x768.
Google Inc
Koleksi Cerpen
& Novel dari Malaysia, Indonesia, Singapore & Brunei
huhuhu...suspen jer..
ingatkan fadil dah mati..
syahdunya time kat hospital tu..
tak sangka fatin pilih fadil
fadil memang baik..
sanggup beralah utk adik angkat seniri even bukan adik kandung..
sanggup terima fatin walaupun dia tahu kisah silam fatin..
wujud lagi ke lelaki cam fadil tu zaman skrg ni??