Kehidupan
adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran
kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai.
Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu,
manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat.
Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung
jawabkan pada kemudian hari.
Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan
kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa
kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali.
Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat
jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog
sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan
penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun,
dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan
akhlak dan jati diri insani.
Sudah masuk 4 hari aku berada di hospital..Aku masih belum di benarkan pulang kerana doktor yang merawatku memberitahu bahawa aku belum pulih sepenuhnya.Doktor juga sering bertanyakan masalah ku..apa yang aku sembunyikan..tetapi aku tidak mahu memberitahu kepada sesiapa pun selain Iela..kerana bagiku tiada maknanya sekiranya aku menceritakan masalah ini kepada orang lain kerana bukan dapat menyelesaikan masalahku..sampai berbuih mulut pun aku bercerita tetapi akhirnya sia-sia sahaja..
Hari itu tiada sesiapa pun yang datang melawatku apatah lagi keluargaku..tetapi aku da tak kesah kerana sudah faham benar akan kesibukan mereka..sekejap sahaja mereka risaukan aku selepas itu aku di tinggalkan seperti sekarang..kerana bagi mereka sudah ada doktor dan jururawat yang di bayar untuk merawatku. Tiba-tiba pintu bilikku di ketuk dan kelihatan wajah Iela di muka pintu sambil membawakan buah tangan kepadaku iaitu buah Epal Hijau kegemaranku..Dia menuangkan air dan memotong buah epal yang dibelinya..
"Aku ingat kau tak datang lawat aku hari ini..sunyi rasanya kau tak ada"tanyaku seperti merajuk.. "Mana boleh..kan hari-hari lepas habis kuliah aku datang jeguk kau…aku pun terasa sunyi tanpa kau..bila kau nak masuk kolej balik?..rakan-rakan yang lain pun sibuk bertanyakan keadaan kau..nanti mereka nak datang jeguk kau"katanya. "Hanya kau sorang jela yang faham aku..Aku pun rindu kat diaorang gak ..tak sabar-sabar rasanya nak masuk kolej semula tapi aku tak tahu bila la boleh keluar lagipun aku suka duduk sini tak la aku tension sangat..ada juga orang yang boleh jaga aku daripada kat rumah tak ada siapa pun yang pedulikan aku.."luahku. "Kenapa kau cakap macam tu..Lieya..kau da tak nak balik rumah lagi ke?"tanya Iela bingung… "Bukan tak nak balik..yela daripada aku makan hati baik aku duduk kat hospital ni tenang sikit fikiran aku"tambahku lagi.. "Terpulangla pada kau Lieya tapi aku rasa kau patut berterus terang pada mama dan papa kau manala tahu dengan keadaan kau yang macam ni mereka akan memahami"cadang Iela. "Aku tak fikir macam tu..biarla aku pendamkan saja perasaan aku ni lagipun dah tiada gunanya lagi..Fizie pun entah di mana..mungkin dia bencikan aku sekarang ni"kataku lemah.. "Kau jangan macam tu Lieya..belum cuba belum tahu..tapi aku rasa aku boleh tolong kau"kata Iela beria-ia.. "Tolong apa pula?"tanyaku hairan mendengar kata-kata Iela itu.. "Adala..kau tunggu dan lihat je aku kan kawan kau ..kau susah ke senang aku akan tetap bersama kau dan bersedia menolong kau"tambah Iela lagi. "Kau ni ada-ada jela..tapi jangan buat yang bukan-bukan dala"kataku sambil tertawa.. "Kau jangan risaula aku tahu apa yang aku buat pasti tak akan mengecewakan kau..da la dari tadi asyik bercakap je..makanlah buah epal ni penat aku potong tau"Iela menghulurkan buah Epal itu kepadaku..
Sedang asyik kami berborak..tiba-tiba pintu di ketuk lagi..siapa pula yang datang ni..wajah papa muncul di muka pintu sambil tersenyum kearah kami..Apa pula mimpi papa datang sendirian menjengukku..mama tidak pula ikut bersama..
"Ok la Lieya aku da lama kat sini..Aku balik dulu la ..InsAllah esok aku datang lagi..pakcik saya balik dulu"ucap Iela meminta diri untuk pulang… "Da nak balik ke tunggu la sekejap nanti pakcik hantarkan Iela balik sekali "pelawa papa. "Tak apala pak cik..saya ada hal lain lagi ni..bye Lieya ..Assalammualaikum"Iela pun berlalu meninggalkan kami. "Waalaikumsalam"jawapku dan papa serentak.
--------------------------
"Macam mana angah hari ini ,sihat?"tanya papa. "Bolehla,sihat juga..mama tak datang sekali"tanyaku pula.. "Mama busy sikit hari ini ada meeting jadi papa sorang jela yang datang"jelas papa. "Kalau papa sibuk tak perlula datang melawat angah..angah tak apa-apa.."kataku agar tidak menyusahkan papa.. "Jangan cakap macam tu angah..angahkan anak papa..da menjadi tanggungjawap papa untuk menjaga angah lebih-lebih lagi dalam keadaan angah macam ni"jawap papa… "Angah okla papa,janganla risau..ada jururawat dan doktor yang boleh jaga angah kat sini"balasku untuk menyedapkan hati papa. "Angah ..papa ada sesuatu nak tanya angah ni..papa nak tau angah ada apa-apa masalah ke?"pertanyaan papa sekaligus memerangkapku. "Apa yang papa cakap ni,angah tak ada apa-apa masalah pun"jawapku acuh tak acuh.. "Angah janganlah sembunyikan apa-apa daripada papa..terus terangla pada papa apa masalah angah..kalau angah terus macam ni..macam mana masalah angah nak selesai"pujuk papa lagi. "Betul..angah tak ada sembunyikan apa-apa daripada papa..janganla papa risaukan angah.."kataku berselindung… "Baikla ..papa minta maaf sekiranya selama ni mama dan papa busy dengan kerja dan tak ada banyak masa untuk angah tapi papa buat semua tu untuk anak-anak papa supaya kamu semua hidup selesa sebab mama dan papa da puas hidup susah dahulu jadi mama dan papa mahu yang terbaik untuk anak-anak papa.."jelas papa panjang lebar.. "Angah tak pernah minta itu semua papa..angah cuma nak kan kasih sayang dan pengertian daripada mama dan papa..papa tentu faham maksud angah"kataku tanpa menyatakan maksud sebenar kata-kataku itu.. "Apa maksud angah?papa tak faham"tanya papa apabila merasakan ada sesuatu yang aku sembunyikan daripadanya. "Papa fikirla sendiri ..papa akan faham juga nanti"balasku lembut.. "Baiklah papa tak nak paksa-paksa angah tapi papa harap kalau angah da bersedia nanti..angah bagitau papa..papa akan cuba untuk bantu angah..Papa nak balik office dulu angah jaga la diri baik-baik.."pesan papa sebelum beredar dari situ…
Aku mendiamkan diri tanpa sebarang kata pun membiarkan papa pergi meninggalkan ku..papa tak tahu bagaimana sukarnya aku mengharungi keadaan ini..Semuanya telah terlambat pa..kenapa tidak dari dulu lagi papa perihatin terhadap angah..waktu tu mungkin angah tak akan jadi seperti ini..angah mungkin tak akan rasa sedih sebegini..kalau waktu tu papa bantu angah tentu angah tak akan kehilangan Fizie..semuanya angah lakukan hanya untuk menggembirakan mama dan papa tapi angah..papa tak tahu betapa hancurnya hati angah bila terpaksa melafazkan kata-kata perpisahan kepada insan yang angah sayangi..seperti kaca yang jatuh berderaian di atas lantai..begitula retaknya hati angah sehinggakan sukar untuk diubati.. ada papa fikir semua itu??namun angah redha pa kerana angah sayangkan keluarga kita ..angah tak nak mama dan papa kecewa dengan angah.
TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan
"Dia
hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana
kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya.
Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince
Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu
dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia
langsung tidak percaya dengan sumpahan yang
dikatakan berkaitan dengan Carta Prince
Charming.
"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng
ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri
bunian? Puteri lindungan bulan?”
Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola
Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul.
Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang
dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince
Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara
mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.
Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang,
tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke
lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan
cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada
kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak
panjangkan cerita sampai beratus muka surat
semata-mata nak cari Prince Charming!
Tajuk:
Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer
Harga:
RM19.90
Ulasan:
NOVEL
HANGAT DIPASARAN
Pertemuan
pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria
malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin
resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci
ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.
Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis
itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai.
Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina
ada agenda yang tersendiri.
Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap
Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih
yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria,
Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.
Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai
sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami
tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang
ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?
Penulisan2u
sedang
berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik.
Antara novel yang sudah di terbitkan
2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan
membina, pada setiap karya cerpen / novel di penulisan2u akan
menerima hadiah sebuah NOVEL.
•
Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja.
( klik disini
)
•Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan
kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip
anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan
sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut:
Manuskrip@karyaseni.my
•KarnaDya Solutions Sdn
Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita
yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan?
hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan
manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih
dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut (
klik disini )
•NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati
menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka
layak menjadi penulis yang versatil, menghantar
manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda
terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik
Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum
diluluskan untuk terbitan.
(
klik disini )
•Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita
yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan?
Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah
menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut (
klik disini )
•
Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar
kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk
diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di
Malaysia.
Jika
anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin
menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami
ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21.
( klik disini)
•
tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi,
pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di
http://istimewa2u.blogspot.com
•
Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video
ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online,
radio-radio dakwah, layari di
http://dakwah2u.blogspot.com
•
Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online,
surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1,
tv2,tv3 dan lain-lain. layari di
http://mymedia2u.blogspot.com
•
Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak,
lucu dan kelakar. layari di laman
http://kelakar2u.blogspot.com
•
Laman web
syarikat penerbit novel Creative
Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.cesb.net.my
•
Laman web
syarikat penerbit
Kaki Novel
Enterprise. Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.kakinovel.com
•
Laman web
syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd.
Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.nbkara.com.my
•
Laman web
syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd.
Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.bukuprima.com.my
•
Laman web
syarikat penerbit novel
jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel
terbaru yang berada di pasaran, layari di
http://www.jemariseni.com
•
Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd
(alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21
layari di
http://www.alaf21.com.my
•
Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru layari di
laman
http://www.fajarnovels.com.my
Kata Kunci
koleksi novel, koleksi novel
cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik,
novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen
cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru,
teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen
melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram,
cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online
Malaysia Group
Blog
Koleksi
Cerpen & Novel proudly powered by Blogger. Best display view 1024x768.
Google Inc
Koleksi Cerpen
& Novel dari Malaysia, Indonesia, Singapore & Brunei
Catat Ulasan
TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan