BLOG KOLEKSI CERPEN , NOVEL & CERITA ONLINE

   LAMAN UTAMA  | KOLEKSI CERPEN  | KOLEKSI NOVEL  | HANTAR KARYA | HANTAR PESANAN | AJAK KAWAN | BUAT PERMINTAAN LAGU | IKUTI BLOG INI | FACEBOOK

      Radio Online

 

klik "STOP" untuk hentikan siaran radio. Semoga terhibur.

  Koleksi Cerpen 

Jika itu takdirNya

Takdir milik Allah

Disini mawar disana penawar

Bidadari cinta

Awekku gengster nyerr

Black vs white

Aku dan dia

Memang berbaloi

Best friend not boy friend, Nyah

Beda tipis

Aku tidak bernyawa lagi

Roommate yg romantik II

Loves comes around

Hati

Cinta remaja

Kasih anak

Selamat tinggal luqman

Kerana dia ayahku

Terima kasih cinta

Aku kan ader

Nilai sebuah persahabatan

Hanya kau

Mahakarya agung sebuah kemerdekaan

Kerana umar adha

Biarkan cinta itu pergi

1 Disember

Diari seorang lelaki

Sebuah memori

Suci nur kasih

Badai cinta pertama

Ceritera aku dan dia

Ku bawa memori itu

Darul Taqwa & dato Dr Johar

Kau boleh blah!!

My miss nanny

Seandainya ku tahu

Diari hati firdaus

Mimpi yang pasti

Sampai syurga

Memang ku cinta

Unsaid?

Cinta lagi?

Cinta bukan jaminan

Cinta hakiki

Aku, dia dan pantai

Bisikan hati

Selamanya Sarah

Peeya dan payus lagilah

Hikmah perpisahan II

Dia

Cinta dalam diam

Kata terakhir darimu is love u

Aku bukan siapa-siapa

Aril & Akim

Kalau ku turutkan kata hati

Minah skuter

Jadilah seperti aku

Privite investigator putput

Gadis kebaya putih

Isteriku

Adam II

Misteri tengah malam

Dollah loves joyah

Biarku sentuh cintamu

Lifetimes lover

Saat itu

Hanya dirimu

Kasih famili

Mulanya disini

Ikatan kasih

Dan akhirnya

Kembalilah sayang

Pelangi anganku musnah

Cinta dalam hati

Pergi tak kembali

Adakah dia milikku

Pungguk dan bulan

Cinta terlarang

Cintaku di RNR tapah

Lisa

Kasih aini hidayah

Kantoi, jodoh atau kebetulan

Adakah cinta bukan milikku

Kuning vs ungu

Pelangi cinta

Adam

Biarlah rahsia

Achmad firdaus

Jalan berliku

Rintihan kekasih

Namaku Aishah

Zani pencuri rambutan

Nur hawa balqis

Itu sudah takdirnya

You are my boss

Cinta

Antara 2 cinta

Tragedi zam & chom

Benang merah di-fa

Terima kasih sayang

Jiwa-jiwa luka

Taqdir cinta kita

Cintaku selamannya

1 hari aku jatuh cinta

Biarku sentuh cintamu

Aku dan kimi = cinta atau tidak?

Cincin untuk Aisyah

Kenapa begini jadinya

Cinta, i need you

Lakaran cinta abadi

Cioccolato Caldo

Tragedi lombong lama

Yang sebenarnya

Ketuk pintu hati

Dia masih sayang

Teman

Cinta untukmu

Adil fitri

Kau, aku & mereka gila

Hikmah perkahwinan

Mengenangmu

Mungkin Nanti

Mencintainya

Cinta si pengesek biola

Maafkan aku luftan hafiy

Kasih

Hanya itu yang ku mahu

Bermulanya diari cintaku

Menantu untuk mama

Sumpah itu hantu

Diari lukisan

Cinta gila

Romantik

Cintaku, dia dia kamu

Kau atau dia

Indahnya cinta maya

Seseorang itu

Nur alia natasya

Mamat disperate

Mencari jannah

Cukup sekadar disini

Sebuah memori

Keras dan lembut

Katak oh katak

Hacks 1437

Dialah suamiku

Selamat tinggal kawan terbaik

Pandangan matanya

Kerana mobil

Dia tunanganku

Maria dan azri

Aku terperasan je

Blind date

Roda hidup

Kasihku seputih salju

Wanginya bunga kantan

Mahligai rindu

Aku, dulu, kini dan selamannya

Prinsip cinta aina

Ikan emas, jom kawen

Man in black vs Dona karen penang

Cubit peha kiri

Bantal busuk

Hujan

Maafkan daku

Tombol pintu hidayah III

Gara-gara G

Diari seorang member

 

Klik disini untuk keseluruhan koleksi cerpen....

Novel Bersiri
      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      html banner

klik di bawah dan "paste" ke dalam website, homepage, blog, friendster, myspace anda

 

      Jumlah Pelawat

      Untuk Anda

 

  Kehidupan adalah anugerah utama Illahi. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Internet adalah kemudahan buat umat manusia. Justeru itu, manafaatkan ia untuk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat, apa yang kita lakukan, akan dipertanggung jawabkan pada kemudian hari.

  Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kepada kita. Halalkan kegunaan akal, hati dan lidah pada perkara yang bakal membawa kecemerlangan diri kita dunia dan akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali 'pergi' tak kan kembali. Buat baik berpada-pada, dan buat jahat JANGAN sekali-kali. Kewujudan website penulisan2u dengan blog sebagai wadah untuk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dengan ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun, dunia terus maju dengan teknologi, kita akan terus kekal dengan akhlak dan jati diri insani. 

 

PERCUMA KARYA CERPEN, NOVEL, CERITA TERBARU DAN AKAN DATANG DARI PIHAK KAMI TERUS KE EMAIL ANDA. MASUKKAN EMAIL ANDA:-

 

email:

 

Rabu, September 19, 2007
Alamak ... Dia Lagi! 1
Nama Pena : tinta emas

“Aduh… lenguhnya tangan aku ni Mila! Mau tertanggal dibuatnya kalau tiap-tiap hari macam ni. Lagi-lagi kalau ‘pakcik’ tu yang suruh! Tak pernahnya dia bagi assignment yang sikit-sikit, sekali bagi menimbun fail atas meja aku ni.
Sila rujuk kebawah untuk membaca keseluruhan cerpen

“Kalau disusunlah sekalian fail tu, maunya setinggi bangunan KLCC tau!” omelku terus-terusan sambil mataku melilau ke arah meja Mila, kawan sepejabatku yang selama ini seringkali menjadi mangsa bebelanku.

Nak buat macam mana, dah dapat kawan macam aku ni, kenalah ada tahap kesabaran yang tinggi! Aku ni pula jenis yang kuat memprotes. Ada je benda yang tak kena di mata aku ni. Semua benda aku nak komen. Kalau tak keluar kritikan aku tu, tak sedap badan pula jadinya!

“Eleh, kau ni cakap je lebih! At last siap juga,” balas Mila yang sedari tadi aku perhatikan dok tercongok depan monitor komputernya. Aku rasalah, Mila mesti tengah hantar e-mel kat boyfriend dia. Yelah, loving couplelah katakan! Aku ni juga yang still available (ala-ala tak laku pun ada juga)...

“Kau jangan sebarang cakap Mila, punya banyak fail ni, dia suruh aku update dalam seminggu je tau! Dah la hujung minggu ni aku kena balik kampung. Mak aku kata emergency. Entah apa kenanya mak aku tu, suruh cakap tak nak, katanya balik dulu. Ni yang buat aku bertambah tension,” kataku sebaik melihat Mila yang tersenyum kambing padaku.

“Apa senyum-senyum? Aku tahulah kau punya gigi tu putih, bersih dan berseri bagaikan mutiara. Boleh jadi model iklan Colgate lagi! So, janganlah tayang-tayang kat aku,” seringaiku sejurus selepas itu.

“Aku bukan apa, bos kita tu mesti dah naik syok kat kau. Tu pasal dia bagi kau kerja banyak-banyak, kononnya nak test tahap kesabaran kau! Alah, macam cerita Musang Berjanggut tu. Nak cari bakal isteri yang tahan sabar dengan cara yang paling unik dan belum ada lagi dalam dunia ni orang guna stail tu untuk mencari jodoh tau! So, kesnya samalah macam kes kau ni. Dia nak yang tahan sabar dan bijaksana serta bijaksini macam kau!” sambung Mila panjang lebar. Budak ni kalau diberi peluang bercakap, mengalahkan aku! Hisshh... tak boleh jadi ni!

“Ha, yang kisah mak kau ni pula. Aku fikir, mesti ada rombongan nak meminang kau, tu yang secret sangat!” ujarnya selepas menarik nafas panjang. Aiik budak ni, ada lagi dia nak cakap rupanya. Aku ingatkan dah habis idea tadi! Baru je aku nak buka mulut, dia dah buka awal-awal.

“Sudah-sudah la tu, Mila.Daripada aku dok melayan pendapat-pendapat kau yang tak berasas tu, baik aku call kawan lama aku ada juga faedahnya!” ujarku apabila melihatkan jari-jemari Mila masih setia menekan-menekan keyboard menaip sesuatu yang aku sendiri tak ketahui!

Apa la khabarnya si Farah, kawan sekolah aku dulu. Rasanya dah dekat lima tahun tak dengar khabar dia. Budak ni pun bukannya nak call aku! Eh lupa pula, aku yang tak pernah nak call dia dan selalunya dialah yang rajin call aku! Hah, asyik dok nak protes orang je, penghabisannya batang hidung sendiri yang terkena! Malu-malu, nasib baik orang lain tak tahu. Kalau tak, teruk aku kena kutuk!

“Hello, assalamualaikum. Boleh saya bantu?” sahut satu suara yang amat lembut di hujung talian. Hairan ada, pelik lagilah ada. Ya Allah, lembutnya suara minah ni. Dulu sikit punya rock! Takkan dalam masa yang sesingkat ni boleh berubah?

“Waalaikumsalam warahmatullah. Ini Farah Suwaibah kan? Cuba teka siapa ni?” soalku tanpa mahu memperkenalkan diriku yang sebenar.Mana la tahu, kot-kot nama lain yang terkeluar!

“Eleh, macam la aku tak kenal suara kau. Tak pernahnya nak berubah, still macam dulu juga. Kau tu yang dah tak cam suara aku,” jawab Farah. Dah sah budak ni cam suara aku, cehh... buang karan je aku buat bunga-bunga ayat tadi, dapat juga dia trace suara aku yang ‘merdu bak buluh perindu’ ni!

“Lama tenggelam, sekarang baru timbul balik? Busy lah katakan! Almaklumlah, dah jadi assistant manager sekarang ni! Mulalah nak lupakan aku yang serba kekurangan ni,” kata Fara tiba-tiba.

Mana pula dia tahu pasal kenaikan pangkatku ni. Setahu aku, aku tak cerita pada sesiapa selain daripada keluarga aku. Tak naklah heboh-heboh sangat nanti dia orang kata aku nak eksyen pula.

“Mana kau dapat berita ni? Janganlah percaya sangat khabar-khabar angin ni. Takkanlah aku nak buat macam tu pada kau. Seteruk- teruk aku ni, tak adalah sampai nak melupakan kawan-kawan lama aku,” getusku seakan-akan masih mahu menyembunyikan perkara yang sebenar.

“Tak payahlah kau nak sorok daripada aku! Ila dah bagi tau aku masa mula-mula kau naik pangkat lagi. Kata dia, mak kau yang cakap,” tambah Farah tak lama selepas itu.

Aduh! Mak aku pula yang bocorkan. Macam mana ni? Punya la aku perap cerita tu, kononnya tak nak bagi tahu kat orang lain, lastly mak aku yang tukang sebarkan! Tapi, kalau difikir-fikirkan balik, mak aku berhak nak berbangga dengan kejayaan anak dia ni. Berbaloi jugalah dia mengandungkan aku terlebih bulan, adik-beradik aku yang lain sembilan bulan sepuluh hari je, aku ni dah jadi sebelas bulan pula! Macamlah tak nak tengok dunia luar.

Borak punya borak sampai tak sedar dah dekat sejam lebih aku membazirkan bil telefon pejabat aku! Kalau tahu dek bos siapa punya angkara ni, sah merah la telinga aku dibuatnya. Yelah, bos aku tu dahlah kuat membebel, baran dia tak pernah berkurang! Aku pun naik pening kadang-kadang tu, sikit-sikit nak marah!

“Eh, kau ni apahal pula? Lepas je cakap dengan Farah tadi, terus kau dok termenung sorang-sorang! Kau jangan main-main, lain macam je aku tengok kau ni dah kena sampuk ke?” soal Mila seakan berseloroh.

“Aku bukannya kena sampuk! Cuma terkenangkan memori-memori lalu,” jawabku sejurus selepas itu.

“Memori lalu, memori lalu juga, kau tak nak balik ke? Dah pukul 5 ni, ke kau nak jadi pekerja contoh bos kesayangan kau tu?” soal Mila apabila melihat aku masih ligat mencari fail-fail untuk dibawa balik ke rumah.

“Kau ni pun asyik nak cepat je!” balasku. Bagi pandangan aku lah, Mila ni kalau masuk sukan Olimpik acara berlari pas baton, confirm boleh menang! Apa taknya, hari-hari sebelum datang kerja dah pergi jogging dengan boyfriend dia. Padahal badan dia dah cukup slim tapi masih nak kuruskan badan lagi. Kalau non-stop la dia buat kerja macam tu, mau tinggal tulang bila nak naik pelamin nanti!

“Cepatlah, nanti aku tinggal kau karang! Tak pasal-pasal kena tidur kat ofis dengan pak guard kat bawah tu,” kata cik minah tu.

“Ooo... time aku nak tumpang kereta kau mulalah nak buli aku. Tak apa, esok insya-Allah kereta aku siap, tak payah tumpang kau lagi! Kau bolehlah balik cepat-cepat! Nak tinggal aku pun suka hati kaulah. Kawan apa macam ni? Time senang ada, bila aku tengah desperate ni kau nak hilangkan diri pula. Ni yang rasa macam nak berhenti kerja ni,” jawabku pura-pura sedih.

“Alah, kau ni pun. Aku main-main je la, takkan ambil hati kot? Tak yahlah resign, nanti aku tak tahu nak kacau siapa pula lepas ni kalau kau tak ada! Udah le tu kemas barang-barang kau, aku tunggu ni,” sahut Mila dengan nada yang semakin rendah. Agaknya dia percaya aku sedih la kot!

“Oklah. Aku nak off dulu komputer ni, karang bos kau tu kata pekerja dia suka membazirkan harta pejabat. Elok-elok bulan ni gaji aku penuh, tengok-tengok bulan depan dah tinggal half sebab kena potong buat bayar bil elektrik.”

Dah ditakdirkan aku bekerja dengan bos yang ala-ala kedekut macam ‘Haji Bakhil’ kenalah anak buahnya pandai berjimat! Hisshh,ni ha. Nak tergelak pun ada aku tengok si Mila ni, macam mak nenek pula dok mencekak pinggang tepi pintu tu!

“Eh,sekejap yek. Kau tunggu aku kat bawahlah dengan ‘best friend’ kau tu, jap lagi aku turun. Aku nak pastikan dulu barang-barang yang aku kena selesaikan kat rumah. Nanti ada yang tertinggal pula. Kesian aku tengok kau dok tercacak depan pintu menunggu aku yang ala-ala ‘siput’ ni,” tuturku satu persatu.

“Oklah, aku tunggu kat bawah,” ucap minah blonde tu. Issy... mana pula perginya briefcase kesayangan aku ni? Masa masa yang tengah suntuk ni la dia nak ghaib! Mujur juga aku perasan, kalau tidak perit beb nak patah balik dari rumah aku ke Serdang ni. Bukannya dekat! Maunya si Mila tu mengamuk kat aku!

Bila direnung-renung balik, apasal aku cari kerja sejauh itu, macamlah tak ada kerja kosong yang sesuai dengan bidang aku ambil dekat rumah aku tu! Nak kata sebab bosnya baik hati, jauh sekali! Gaji mahal? Tak adalah pula, biasa aje. Entahlah aku pun tak tahu kenapa. Mungkin ada hikmah yang terselindung di sebalik semua ni...

Syok sungguh bila balik kerja tak payah drive sendiri! Boleh tengok pemandangan sekeliling dengan senang hati. Enjin turbo pacuan empat roda Mila dah pun memasuki Kelang, suasana di sini memang macam di kampung aku. Tenang, aman, damai dan komuniti kat sini pun hidup dalam keadaan harmoni.

Bila dah cerita pasal kampung ni, teringat pula zaman sekolah aku di kampung. Memang gamat kalau nak dibangkitkan semula semua memori-memori silam tu. Rumah mak aku lebih kurang dua tiga kilometer dari sekolah. Alkisah ceritanya, setiap hari aku jalan kaki pergi sekolah dengan seorang kawan baik aku Ila. Kononnya kami ni nak exercise! Akibatnya uniform sekolah kami pula yang basah dek peluh.

“Hazman, Hazman . . .” Nama yang satu inilah yang telah aku cuba lupakan bertahun-tahun yang lalu. Namun, apabila sahaja nama Ila ku sebut, nama itu sering hadir di sisinya. Kata Farah, dia sudah balik dari Belgium dan perkara yang paling menggerunkanku ialah dia masih cuba mencariku!

Setelah apa yang telah berlaku, adakah aku masih mampu berhadapan dengannya? Aku sendiri pun tidak dapat menjawab soalan itu, masakan dia mahu memaafkan aku sedangkan perkara itu jugalah yang membuatkan aku gelisah saban hari. Malam-malamku ditemani mimpi dan igauan berkaitan perkara yang satu itu! Aku tak mampu, aku tak mampu menerima bahawasanya suatu ketika dulu aku pernah melakukan perkara sebodoh itu?!

Label:

posted by Tanpa Nama @ 2:13 PTG  

Kongsi Karya Ini Di Dinding Facebook Anda
2 Comments:

Catat Ulasan

TINGGALKAN ULASAN DAN KOMEN, PADA SETIAP KARYA YANG ANDA BACA Penulis memerlukan ulasan dan komen, bagi memperbaiki penulisan dan memperbetulkan kesilapan. Komen dan ulasan anda akan memberi satu semangat kepada penulis, untuk terus menulis karya dan seterusnya menghasilkan karya yang menarik. Kerjasama & sokongan daripada pembaca amat kami hargai. Sebab itulah kami menyediakan HADIAH, sebagai penghargaan kepada penulis dan juga kepada pembaca yang aktif memberi komen & ulasan

<< Home

 

 

 NOVEL TERBARU DI PASARAN

 

 

"Dia hidup bukan kerana cinta. Dia hidup kerana kehadiran Prince Charming yang menyelamatkannya. Semuanya gara-gara dia mengoyak Carta Prince Charming—carta misteri yang tiada sesiapa tahu dari mana datangnya. Yang pasti, memang dia langsung tidak percaya dengan sumpahan yang dikatakan berkaitan dengan Carta Prince Charming.

"Sumpahan puteri? Kau ingat ini cerita dongeng ke? Puteri apa yang nak sumpah aku ni? Puteri bunian? Puteri lindungan bulan?”

Desakan daripada Sofea membawanya ke Kelab Bola Sepak. Di situlah Prince Charming berkumpul. Tetapi hanya seorang sahaja Prince Charming yang dicari-carinya. Namun, untuk mencari Prince Charming bukanlah mudah, namun dia yakin, antara mereka, pasti salah seorang adalah penyelamatnya.

Orang tu pun satu! Dah selamatkan nyawa orang, tak reti-reti ke nak munculkan diri? Bukan ke lagi senang kalau datang berdiri depan aku dan cakap, Sayalah yang selamatkan awak daripada kena langgar semalam. Finish! Tak adalah nak panjangkan cerita sampai beratus muka surat semata-mata nak cari Prince Charming!

Tajuk: Prince Charming
Penulis: Ratu Bulan
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM19.90
Ulasan:

 


 

NOVEL HANGAT DIPASARAN

 

 

Pertemuan pertama memberi impak yang berbeza kepada dua insan. Maria malu mengenang, sedang Hisyam mahu mendekat. Maria semakin resah apabila Hisyam terus-terusan mendesak. Dalam benci ada rindu. Bijak Hisyam memujuk, mereka akhirnya disatukan.

Salina hadir menjadi duri dalam daging. Bagi Hisyam, gadis itu ialah sahabatnya yang terbaik. Insan paling dipercayai. Namun, dalam diam, Salina meracuni hubungan mereka. Salina ada agenda yang tersendiri.

Semakin hari, semakin nipis rasa percaya Maria terhadap Hisyam. Namun, dia tidak mungkin menghindar rasa kasih yang sudah menebal. Demi menunaikan permintaan Maria, Hisyam tega melamar Salina walau ada luka di hati.

Sanggupkah Hisyam menduakan Maria yang pernah dicintai sepenuh hati? Dan, Maria, mampukah membiarkan suami tersayang jatuh ke tangan Salina? Atau, Mariakah orang ketiga yang tidak lagi diperlukan kehadirannya oleh Hisyam?

 

Baca bab awal dari bab 1-15 di www.takmungkinkuhindar.blogspot.com
 

Tajuk: Tak Mungkin Kuhindar
Penulis: Ana Sofiya
Terbitan: Fajar Pakeer

Harga: RM22.90
Ulasan:

 


       Karyaseni

www.karyaseni.my
www.karyaseni.com.my
       Menarik Klik Dibawah
    50 Karya Terbaru

  Info Karya Terkini

      Baca Karya Pilihan

  Pelukan Cinta - Novel cinta yang 90% adalah kisah benar, wujud lagikah manusia sebegini?

 

  Suami Aku Ustaz - Bila Suami Yang Merupakan ustaz kini menjadi suamiku, Sebuah novel yang banyak menekan nilai-nilai islamik

 

  Terlerai Kasih Sebuah novel yang heroinnya bertudung, novel yang begitu menarik. selamat membaca

 

  Kahwin Ganti - Novel yang pasti dapat memikat hati pembaca. bagaimana seorang yang sakit menjadi suamiku

 

  Kemilau Karya Kasih - Kisah  anti novel melayu, yang memandang jijik dan hina novel melayu. ikuti kisah menarik ini.

 

  Opps pintu hatiku - Kisah yang menarik pilihan yang mampu memberi keseronokan membaca

 

  Pilihan Mama - perlukah ikut pilihan mama, sedangkan pilihan mama umpama manusia yang tidak berperikemanusian

 

  Tak Mungkin Kuhindar - Novel yang mendapat sambutan dan popular di penulisan2u

 

  Dibius Cinta - Cucukan jarum cinta manakah yang mampu membius hatiku. Kalau sudah membaca novel ini kali pertama, pasti tidak akan berhenti.

 

 

klik pada tajuk untuk membaca karya pilihan di atas

 

      Iklaneka

 

125 

 

 

 

 

 

Berminat iklan di blog penulisan2u? hubungi kami di email : Bantuan@penulisan2u.net

      Tarikh Karya

 

Ikuti blog ini | Follow this blog

      Berita Hangat

Penulisan2u sedang berkerjasama dengan Penerbit Novel bagi memberi peluang kepada penulis-penulis berbakat dan karya yang menarik. Antara novel yang sudah di terbitkan

 

  Biarlah YM Berbicara

  Baju Pengantin Mak Andam

  Siapakah Di hatiku

  Hot Gimmick

  Pergilah Air Mata

  Sepupuku Suamiku

  Hadirmu Takdirku

  Cermin

  Tak Mungkin Kuhindar

  Bini Aku Tomboy Ke?

  Jodoh Atau Cinta

  Prince Charming

  AD + IZ 

 

Tunggu kemunculan novel-novel terbaru dari penulis penulisan2u setiap bulan di pasaran.

      Ingin Hadiah?

PERADUAN KUIZ . Tahniah kepada 10 Pemenang Kuiz, Hadiah ditaja oleh Syarikat Penerbitan Kaki novel Enterprise. Klik Disini untuk melihat Senarai pemenang.

 

UNTUK PENULIS. 5 Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan. akan menerima hadiah sebuah novel. Blog pertama dan satunya2 blog yang memberi hadiah kepada penulis. Klik Disini untuk melihat senarai Penulis terbaik pilihan pembaca setiap bulan

 

UNTUK PENGULAS & PEMBACA?

2 Pengulas paling AKTIF dengan memberi komen yang ikhlas dan membina, pada setiap karya cerpen / novel  di penulisan2u akan menerima hadiah sebuah NOVEL.

 

      Bilik Sembang

Info
TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

UCAPAN

1/1/2009:
Tahun baru misi baru, cerpen dan novel pun baru. semoga terhibur bersama blog kami

KATA HIKMAH

1) Cara yang pasti untuk terlepas dari berjaya ialah terlepas peluang

2)"Jika saya ingin memulakan kembali perniagaan saya, maka saya akan memilih perniagaan network (MLM)"DONALD TRUMPH

3) "ada menyebut, 9/10 daripada rezeki berpunca daripada perniagaan" HADIS

4)Dalam tempoh lima tahun akan datang hanya wujud 2 jenis perniagaan iaitu perniagaan yang menggunakan INTERNET sebagai platform ATAU perniagaan tanpa internet yang akan terkeluar dari persaingan dunia perniagaan.” Apabila ditanya kepada beliau, bagaimana awak boleh jadi di antara orang yang terkaya di dunia? Jawab beliau,“Saya berada ditempat yang betul tepat pada masanya, saya melihat VISI dan yang sangat penting. Saya melakukan TINDAKAN!!”. BILL GATES

5) "Daripada 40 orang terkaya yang berumur di bawah 40 tahun, separuh daripada mereka berjaya melalui INTERNET."  -MAJALAH FORTUNE-

6) Jika anda mahu melakukan sesuatu anda akan mencari jalan dan jika anda tidak mahu melakukan sesuatu anda akan mencari alasan

7) Siapa yang tidak pernah gagal, dia tidak akan menjadi kaya -charles h.spungeon-

8) Ingatlah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya - al-Radu [13]: 11-

9) 99% kejayaan dibina dari kegagalan yang lalu, siapa yang mahu dan tidak bertindak, dia adalah haiwan perosak -willim blake-

9) Banyak hal yang kita sebut sebagai was-was untuk bertindak seringkali dapat diubah menjadi kejayaan dan keuntungan, hanya dengan mengubah sedikit sahaja sikap dalam diri seseorang daripada rasa takut bertukar untuk berjuang

10) semasa kita berhenti dari berfikir, kita biasanya terlepas satu peluang

11) Ilmu melalui bukunya, kemahiran melalui pengalamanya, kejayaan melalui usahanya


TAG

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita melayu

Inspirasi kejayaan yang cemerlang di
www.kerjaya.net
      Chit-Chat Corner

online
     Rakan Niaga

Rahsia dari 8 Jutawan Malaysia

Rahsia penjimatan elektrik

117 Idea Bisnes Luar Biasa

Webhosting Terbaik Malaysia

Video Tutorial Bisnes Internet

Peluang Bisnes SMS

Google Adsense jana Duit

Rahsia perniagaan digital

Business Internet

Cara Format PC

Perkakasan membina website

Cara membina Blog wordpress

Buat Duit dengan Ebook

Rahsia sistem merekrut MLM

Menjana pendapatan di EBAY

Tingkatkan Traffik ke website

Tiada duit untuk kahwin?

Rahsia Bisnes di Internet

Panduan asas membina blog

Jana wang dgn unit trust

Belajar design grafik

Bengkel website

10 Model Bisnes internet

Pakej bisnes internet

Belajar HTML website

Rahsia teknik bisnes di EBAY

      Novel pilihan

sinopsis klik pada gambar

   Diari Penulis

    • Aisya Sofea

    • Anis Ayuni

    • Bikash Nur Idris

    • Damya Hanna

    • Dhiya Zafira

    • Eny Ryhanna

    • Salina ibrahim

    Dina Najat

    • Ahadiat Akashah

    • Norhayati Berahim

    • Aina Emir

    • Hafirda Afiela

    • Hani Fazuha

    • Dewi Sukma

    • Sri Diah

    • Zn Isa

    • Lily Suraini

    • Lily Haslina

    • Nia Azalea

    • Rose Harissa

    • Norzailina Nordin

    • Aleya Aneesa

    • Liza Zahira

    • Ida Nardiel

    • Eka fahara

    Syima Syawal

    • Meen Zulaikha

    • Rose harissa

    • Aleya Aneesa

    • Lynn Dayana

    • Mersik Romoyu

         Ingin Menjadi Penulis?

Creative Enterprise Sdn. Bhd., sedang mencari manuskrip kanak-kanak atau remaja. Ini kerana pihak kami ingin memperluaskan dan memperbanyakkan bahan bacaan untuk kanak-kanak dan remaja. Di samping itu kami juga ingin memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dan remaja. ( klik disini )

Karyaseni Enterprise ingin memaklumankan kepada anda yang berminat untuk menghantar manuskrip anda kepada KS untuk penilaian, sila email kan sinopsis dan tiga bab awal ke alamat email berikut: Manuskrip@karyaseni.my

KarnaDya Solutions Sdn Bhd. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? hantarkan karya anda. Sebelum anda menghantarkan manuskrip anda, sila hantarkan butiran berikut terlebih dahulu melalui emel/pos. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

NB Kara Sdn Bhd dengan berbesar hati menjemput mana-mana penulis yang merasakan diri mereka layak menjadi penulis yang versatil, menghantar manuskrip mereka kepada NB Kara Sdn Bhd. Tulisan anda terlebih dahulu akan dinilai oleh penulis prolifik Norhayati Berahim dan juga beberapa panel editor sebelum diluluskan untuk terbitan.
 ( klik disini )

Jemari Seni Publishing. Anda minat menulis? anda berbakat, anda ada cerita yang menarik, Anda Ada Karya Yang Ingin Diterbitkan? Untuk tujuan pengiriman manuskrip, JEMARI SENI telah menggariskan panduan kepada penulis-penulisnya. untuk maklumat lanjut ( klik disini )

 

Alaf 21 Sdn Bhd. Tahun 2008 bakal menjanjikan sinar kecemerlangan seandainya karya anda terpilih untuk diterbitkan oleh Alaf 21, penerbit novel tersohor di Malaysia. Jika anda mempunyai salah satu manuskrip tersebut, kami ingin menatap dan menilainya. Sekiranya sesuai, pihak kami ingin menerbitkannya di bawah jenama ALAF21. ( klik disini)

   Ahli Pelawat
      Novel Di Pasaran

Kenangan Terindah - Hezzy Azra

Serasi di hati - Nora Ismail

Nama aku N - Aina Emir

Bunga Syurga - Anita Aruszi

Episod cinta luka - Fateen Najwa

Sandaran kasih - Aini Marisha

Fitrah kasih - Ilani Mysara

Bukan yg pertama - Salina Ibrahim

Ternyata cinta - Damya Hanna

Selagi ada dia - Aisya Sofea

Kembalikan cintaku - Norhayati NB

Warna hati - Meen Zulaikha

Seribu kali sayang - Anis Ayuni

Menanti kasih - Norzailina nordin

Cahaya - Nura zulaikha

Dakapan cinta - Eny Ryhanna

Hanya kita berdua - Aina emir

Ku Utus Rindu - Intan Arnida

Usikan rindu - Qaira Qasidah

Segalanya untukmu - A.Anessa

 

Dapatkan dikedai berhampiran anda

      Bantuan Carian

Dua cara asas untuk memudahkan anda melayari laman blog penulisan2u pada masa akan datang. pastikan anda set laman penulisan2u sebagai  "homepage utama" atau dengan "add to favorite" di pelayar komputer anda. caranya dgn klik dibawah:-

 

      Web & Blog Terbaik

Koleksi cerpen & novel online terbaik dari Malaysia, Indonesia, SIngapore & Brunei. Layari di http://penulisan2u.net

Koleksi artikel isu semasa, artikel yang menarik dan hangat http://semasa2u.blogspot.com

tip kehidupan, zodiak, horoskop, petua, tip, puisi, pantun, sajak, dan pelbagai artikel menarik layari di http://istimewa2u.blogspot.com

Blog Berkaitan agama, topik-topik tazkirah, audio, video ceramah, mendengar 114 surah Al-quran secara online, radio-radio dakwah, layari di http://dakwah2u.blogspot.com

Blog Media, Tv streaming online, radio streaming online, surat khabar, rakaman drama, radio era, hot.fm, tv1, tv2,tv3 dan lain-lain. layari di http://mymedia2u.blogspot.com

Blog Koleksi cerita lawak, lucu, kelakar dan video lawak, lucu dan kelakar. layari di laman http://kelakar2u.blogspot.com

Laman web penerbit novel KarnaDya Penerbitan Karyaseni Syarikat penerbitan yang dimiliki oleh Penulisan2u. Novel-novel dari laman penulisan2u akan diterbitkan oleh Karyaseni http://www.karyaseni.my

Laman web syarikat penerbit novel Creative Enterprise Sdn Bhd (CESB). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.cesb.net.my

Laman web syarikat penerbit Kaki Novel Enterprise. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.kakinovel.com

Laman web syarikat penerbit NB kara Sdn Bhd. Dimiliki oleh penulis terkenal Norhayati Berahim, Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.nbkara.com.my

Laman web syarikat penerbit Buku Prima Sdn Bhd. Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.bukuprima.com.my

Laman web syarikat penerbit novel jemari Seni Publishing (JS Publishing). Untuk melihat novel-novel terbaru yang berada di pasaran, layari di http://www.jemariseni.com

Laman web syarikat penerbit novel Alaf21 Sdn Bhd (alaf21). Untuk melihat novel-novel terbaru dari Alaf21 layari di http://www.alaf21.com.my

Laman web syarikat penerbit novel Fajar Pakeer Sdn Bhd). Untuk melihat novel-novel terbaru  layari di laman http://www.fajarnovels.com.my

      Kata Kunci

koleksi novel, koleksi novel cinta, novel, novel online, novel melayu, novel malaysia, novel terbaik, novel cinta, novel masyarakat, cerpen, koleksi cerpen, koleksi cerpen cinta, koleksi cerpen cinta remaja, cerpen baru, koleksi cerpen terbaru, teratak cerpen, cerpen cinta, cerpen online, cerpen terbaik, cerpen melayu, koleksi cerpen cinta malaysia, cerpen malaysia, cerita seram, cerita, cerita cinta, cerita pendek, cerita melayu, cerita online

      Malaysia Group